Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2 lata z wytrzeszczem - podsumowanie

Featured Replies

Napisano

I oto nadszedł ten dzień - 2 lata temu, 28.10.2004 r., stałem się szczęśliwym posiadaczem Punto 2 FL czyli mojego ukochanego wytrzeszcza biglaugh.gif

Czas na małe podsumowanie:

- przejechałem na dzień dzisiejszy prawie 30 tys km - obecny stan licznika to 29 928 km,

- w tym okresie zużyłem 2 018 l benzyny noPb 95, która kosztowała 7 865 zł pad.gif - średnie zużycie paliwa wyniosło 6,77 l/100 km - można powiedzieć, że ok. 70% - miasto, 30% trasy.

- materiały eksploatacyjne (oleje i wymiany, materiały, wycieraczki, itp.), gadżety (halogeny, felgi, itp), opłaty za parking strzeżony, a teraz garaż, ubezpieczenie - wyniosły 10,5 tys. zł pad.gif (ubezpieczenie stanowi 40% tej kwoty)

A teraz parę słów na temat usterek - mogę śmiało powiedzieć, że mój fundusz gwarancyjny wykorzystałem w znacznym stopniu - może dlatego Fiat nie zaproponował mi przedłużenia biglaugh.gif

W dużym skrócie:

- awaria wspomagania kierownicy - błędne dane podawane przez czujnik prędkości - jeszcze tego samego dnia po odebraniu z salonu - usterkę usunięto, jednak rok później pojawiła się chwilowo znowu, później jeszcze parę razy aż do całkowitego wyeliminowania przeprogramowaniem centralki komputera w czerwcu br.

- nierówna praca silnika - falowanie obrotów podczas nagrzewania - diagnozowana parę razy bezskutecznie - wyeliminowana resetem ustawień samodopasowawczych silnika krokowego w październiku 2005 r.

- świerszcz w wentylatorze nagrzewnicy - smarowania, potem wymiana wentylatora

- zerwany nit wewnątrz poszycia drzwi lewych - naprawione, później rozklejenie się drzwi na rancie - brak możliwości naprawy - wymiana drzwi

- parokrotna regulacja wymienionych drzwi

- wymiana atrapy przedniej ze względu na odbarwienia

- naprawa mocowania linki hamulca ręcznego

- wymiana obu klameczek tylnych szyb uchylnych

- wymiana oringa cewek

- smarowanie zespołu pedałów oraz łożyska oporowego dźwigni zmiany biegów

- wymiana listwy obrzeża dachu

- regulacje drzwi prawych i lewych - stuki podczas jazy - prawdopodobnie już na wieki ten problem pozostanie

- naprawa czujnika poziomu paliwa

W międzyczasie wykonana była jedna naprawa z polisy AC - malowanie i drobna blacharka prawego boku bo bliskim spotkaniu ze niewidocznym słupkiem na parkingu.

Punciak za to wzbogacił się o: lampkę do bagażnika, chlapacze przednie, osłonę silnika, nadkola tylne, alufelgi, licznik z HGTy, konsolę i tunel ze Sportinga pomalowany na czarno, halogeny, lusterka w kolorze nadwozia, atrapę z SOUND/HGT, pokrowiec ze skóry na kierownice, mieszek skórzany na dźwignie hamulca ręcznego.

W planach: fabryczny subwoofer, zmieniarka CD, lotka, przyciemnienie szyb tylnych, profesjonalne obszycie kierownicy i gałki zmiany biegów i oczywiście mam nadzieje bezawaryjna i "bezprzygodowa" dalsza eksploatacja smile.gif

Więcej szczegółów dot. napraw i eksploatacji znajduje się na mojej stronie: www.kropeks.prv.pl

Napisano

W sumie z poważnych awarii... to nic Cię nie trafiło zeby.GIF

i z opisu wynika, że nigdy nie odmówił posłuszeństwa w trasie smile.gif

ale te drobiazgi (oczywiście w fiacie to zawsze zależne od przypadku) .. psują lekko ogólne odczucia..

Jak widać sporo pracy, serca i czasu poświęciłeś na kropka smile.gif

Więc jak widać porzekadło się sprawdza:

"jak dbasz tak masz"

ps. każdy wydaje na samochód full kasy.. ale jak człowiek sobie sprawy nie zdaje ... jak wpisałeś koszty to normalnie... boje_sie.gifzeby.GIF

ps. życze Ci dalszej normalnej eksploatacji claps.gif

Napisano

> - w tym okresie zużyłem 2 018 l benzyny noPb 95, która kosztowała 7 865 zł

To dane przybliżone, czy Ty to spisujesz? cfaniaczek.gif

Napisano

Na podstawie naprawach gwarancyjnych mojego kroka można pracę magisterską napisać a i na przewód doktorski trochę by zostało.

Tobie życzę,żeby dalsza eksploatacja kropka była bezproblemowa a poniesione koszty były kosztami czysto eksploatacyjnymi. smile.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> To dane przybliżone, czy Ty to spisujesz?

każde tankowanie spisuje biglaugh.gif

z reszta jak wejdziesz na moją stronę masz wsio w dziale eksploatacja zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> W sumie z poważnych awarii... to nic Cię nie trafiło

no najpoważniejszą i najdroższą usterką były problemy z drzwiami, reszta to w sumie pierdoły częściowo wynikające z mojej upierdliwości i zdania: mam gwarancje - niech robią zlosnik.gif

> ps. każdy wydaje na samochód full kasy.. ale jak człowiek sobie

> sprawy nie zdaje ... jak wpisałeś koszty to normalnie...

dlatego nie zaglądam za często w ten arkusz w excelu rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

> ps. życze Ci dalszej normalnej eksploatacji

dzięki waytogo.gif

Napisano

> I oto nadszedł ten dzień - 2 lata temu, 28.10.2004 r., stałem się

> szczęśliwym posiadaczem Punto 2 FL czyli mojego ukochanego

> wytrzeszcza

> Czas na małe podsumowanie:

> - przejechałem na dzień dzisiejszy prawie 30 tys km - obecny stan

> licznika to 29 928 km,

> - w tym okresie zużyłem 2 018 l benzyny noPb 95, która kosztowała 7

> 865 zł

sporo, ale nadal twierdzę że gaz to zło zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

mam nadzieje bezawaryjna i "bezprzygodowa"

> dalsza eksploatacja

i tego właśnie życzę waytogo.gif

Napisano

brawo.gifbrawo.gifbrawo.gifbrawo.gifbrawo.gif

Oby tak dalej ..już i tak autko nietuzinkowo wygląda i pewnie sie sprawuje-Zyczę dalszej bezawaryjnej jazdy swoim boje_sie.gifautkiem

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

Kiedy Ty zaczniesz w końcu jeździć biglaugh.gif

Jak widać poza pierdołami, jest git ok.gif

Napisano

>w tym okresie zużyłem 2 018 l benzyny noPb 95, która kosztowała 7 865 zł

te ceny benzyny wykoncza wszystkich sick.gif

Napisano

> W planach: fabryczny subwoofer, zmieniarka CD, lotka, przyciemnienie

> szyb tylnych, profesjonalne obszycie kierownicy i gałki zmiany

> biegów i oczywiście mam nadzieje bezawaryjna i "bezprzygodowa"

> dalsza eksploatacja

Zapomniales wspomniec o zderzakach z Sounda i porzadnej glebie zlosnik.gif.

Napisano
  • Autor

> Zapomniales wspomniec o zderzakach z Sounda i porzadnej glebie .

zderzaki z Sound/HGT są za drogie jak na razie, a o glebie zapomnij 270751858-jezyk.gifzlosnik.gif

Napisano

oby tak dalej ok.gifzlosnik.gif

Wytrzeszcz to porządne auto jest palacz.gif,no i etraz w koncu możesz drutować rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> oby tak dalej

> Wytrzeszcz to porządne auto jest ,no i etraz w koncu możesz drutować

przynajmniej spokojnie i bez obaw biglaugh.gif

BTW wczoraj już jeden drut został zapodany, po wielu długich i ciężkich przemyśleniach zlosnik.gif

Napisano
wez wymien rajstope w podszybiu, ja zdejmowalem swoja po nie calym pol roku czarna jakby sadza ktos oblepil i sie niezle ten pyl roznosi.
Napisano
  • Autor

> wez wymien rajstope w podszybiu, ja zdejmowalem swoja po nie calym

> pol roku czarna jakby sadza ktos oblepil i sie niezle ten pyl

> roznosi.

o właśnie dobrze że mi przypomniałeś bo sie za to zabieram za każdym razem jak maskę otwieram zlosnik.gif

Napisano

> o właśnie dobrze że mi przypomniałeś bo sie za to zabieram za każdym

> razem jak maskę otwieram

też by się przydało, ale podszybia mi się nie chce demontować hahaha.gif

Napisano

> Wytrzeszcz to porządne auto jest

W Twoich ustach brzmi to conajmniej dziwnie rotfl.gif.

Napisano

> Kiedy Ty zaczniesz w końcu jeździć

> Jak widać poza pierdołami, jest git

pierdoły, pierdołami zlosnik.gif, ale duzo się tego nazbierało, dlatego się będę zastanawiał na GP icon_rolleyes.gif, podejrzewam że jakości nie poprawili, może być tylko gorzej hmm.gif

Napisano

> pierdoły, pierdołami , ale duzo się tego nazbierało, dlatego się

> będę zastanawiał na GP , podejrzewam że jakości nie poprawili,

> może być tylko gorzej

Poczytaj posty userów GP lalasku ok.gif Do tej pory jest więcej niż przywoicie.

Po roku będziesz miał jaśniejszy obraz ok.gif

Napisano
  • Autor

> pierdoły, pierdołami , ale duzo się tego nazbierało, dlatego się

> będę zastanawiał na GP , podejrzewam że jakości nie poprawili,

> może być tylko gorzej

wiesz, jak to u fiata jest - w zależności na jaki egzemplarz trafisz, w zasadzie to z boje_sie.gif mój chyba najbardziej awaryjny/pechowy pod tym względem jest. Inni nie mieli takich i tylu problemów zlosnik.gif

Napisano

> I oto nadszedł ten dzień - 2 lata temu, 28.10.2004 r., stałem się

> szczęśliwym posiadaczem Punto 2 FL czyli mojego ukochanego

> wytrzeszcza

Heej, witam rocznikowego kolegę zeby.GIF ja swojego wytrzeszcza kupowałem w lipcu 2004 i proces kupowania był na tyle traumatyczny, że aż musiałem o tym BLOGA założyć wink.gif Wrażenia i wyniki z jazd zbliżone do twoich, no może poza faktem, że wykręciłem 2x kilometrów, ale złego słowa na mojego Czerwonego Diabła nie mogę powiedzieć - oby wszyscy mieli tyle problemów z autem co ja, to świat byłby niepomiernie szczęśliwszy.

Pozdrawiam, szerokiej drogi i bezawaryjnej jazdy !

Napisano

> Poczytaj posty userów GP lalasku Do tej pory jest więcej niż

> przywoicie.

szczegolnie jak widzę wątki typu "trzeci raz tankowalem Grande",albo "5000 km i pol roku z Grande",w ktorych ludzie wychwalają te auta pod niebiosa,to po protsu zlosnik2.gifrotfl.gif

Napisano

> szczegolnie jak widzę wątki typu "trzeci raz tankowalem Grande",albo

> "5000 km i pol roku z Grande",w ktorych ludzie wychwalają te

> auta pod niebiosa,to po protsu

Ma kolega racje... poprzednio jeździłem skodą Felicją 5 lat średno 40kkm rocznie, przez 200kkm popsuł się raz termostat i wkład stacyjki.... całość kosztowała niecałe 400zł.... od roku męczę kropka... wziełem go z przebiegiem 10kkm, a po 40kkm rozp... się krokowy .... mało zawału nie dostałem jak usłyszałem ile to kosztuje.... klnie.gif gdyby nie sentyment, to bym go prawie sprzedał, ale mi przeszło. Dlatego sądzę że jak pierwsze GP będą miały po 100-150kkm za soba bez usterek to można będzie powiedzieć że są udane....

Napisano

To wypadada tylko życzyć powodzenia w następnych latach eksploatacji.

Mam nadzieje że wszystkie usterki (niechlujstwa makaronów) zostały wyeliminowane w czasie gwarancji a teraz bedziesz tylko lał i jeździł.

Szerokiej...

Napisano

> To wypadada tylko życzyć powodzenia w następnych latach eksploatacji.

> Mam nadzieje że wszystkie usterki (niechlujstwa makaronów) zostały

> wyeliminowane w czasie gwarancji a teraz bedziesz tylko lał i

> jeździł.

> Szerokiej...

Dzięki... szkoda tylko, że jak był na gwarancji, to mój ojciec trzymał go w ciepłym suchym garażu, dbając aby niemiał powodów do psucia (10kkm w 5 lat)... teraz dopiero pokazuje więc co go boli...

Napisano

> Dzięki... szkoda tylko, że jak był na gwarancji, to mój ojciec

> trzymał go w ciepłym suchym garażu, dbając aby niemiał powodów

> do psucia (10kkm w 5 lat)... teraz dopiero pokazuje więc co go

> boli...

Chyba mamy do czynienia z loterią...mój 6,5 roku prawie 103kkm i poza wydechem, klockami i rozrządem (wiadomo eksploatacja) nic nie wymieniałem a wszystko sprawuje się jak należy.

Napisano

> Chyba mamy do czynienia z loterią...mój 6,5 roku prawie 103kkm i poza

> wydechem, klockami i rozrządem (wiadomo eksploatacja) nic nie

> wymieniałem a wszystko sprawuje się jak należy.

.... mi padł krokowy, termostat, hamulce piszczą - wymaga czyszczenia zacisków co jakiś czas - serwis na to TTTM... a reszta odpukać OK. Trochę się tylko zawiodłem na wtrysku gazu, centralka ma tendencję do rozjeżdzania, pozatym fajne autko... mam nadzieję, że ominie mnie wymiana centralki wtrysku, co ponoć też jest przypadłością MK 2.

Napisano

To teraz może być tylko lepiej 20.GIF

A ja, nie chwaląc się mam Wytrzeszcza też już ponad dwa latka, bo z sierpnia 2004, najechane 32800 z czego 10 000km moje, bo wcześniej, przez rok, jeździł ojciec i złego słowa nie możemy o Kropku powiedzieć (wiem Yaboll się śmieje teraz, że będę mówił o zadowoleniu z auta po 30 000km i 2 latach 270751858-jezyk.gif, ale odnoszę się do autka Wojtasowego z podobnym przebiegiem) na gwarancji wymiana uszczelek, smarowanie tylnej belki, regulacja drzwi, no i trzy razy wymieniany olej i filtry.

Parę dni temu odezwała się guma mocująca silnik wycieraczek, nasmarowałem przeszło, także leję i jeżdzę i oby tak dalej.

Statystyk nie prowadzę, bo bym zemdlał chyba jak któregoś dnia spojrzałbym w rubrykę SUMA, a tam jakaś pięcio cyfrowa kwota by widniała hehe.gif. Natomiast spalanie zawsze koryguje z tym licznikowym poprzez własne wyliczenia, które odbiegają średnio o ok. 0,5 - 1l. powyżej wskazywanego na liczniku. Średnie latem na trasie z klimą ok. 5,7 l, zimą w mieście z klimą do odparowania szyb do 8,5 litra.

Gwarancji nie ruszałem za często, a też mi nie proponowali przedłużenia hehe.gif

Aha, wszystkie poprawki gwarancyjne i serwis w Ganinex Pszczyna, polecam ok.gif

Życzę Ci bezawaryjnej jazdy 20.GIF

Napisano

Moj wytrzeszcz ma 2 lata i 4 miesiące na liczniku 42 tys. km - Na gwarancji wymieniłem sprzęgło ( żaba) , chłodnicę (ciekła) i uszczelki drzwi przednich i tylnich.

Czasami kwili wentylator nawiewu, czasami przeskakuje wycieraczka kierowcy i tyle...

Napisano

Dobrze że cisnołeś serwis o naprawę podczas gwarancji - zapłaciłeś więc model towar nie powinien posiadać wad!

Napisano

> Poczytaj posty userów GP lalasku Do tej pory jest więcej niż

> przywoicie.

> Po roku będziesz miał jaśniejszy obraz

Przede mną jeszcze rok na obserwacje, także będe bacznie śledził losy GP zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Przede mną jeszcze rok na obserwacje, także będe bacznie śledził losy

> GP

zawsze możesz kupić wytrzeszcza biglaugh.gif

Napisano

> zawsze możesz kupić wytrzeszcza

z Yabollem skończyliśmy kurację, mówisz że czas na drugiego radykała Mk1 ??? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> z Yabollem skończyliśmy kurację, mówisz że czas na drugiego radykała

> Mk1 ???

trzeba mu tylko odpowiednią wersję znaleźć zlosnik.gif

Napisano

> zawsze możesz kupić wytrzeszcza

o nie nigdy w życiu zlosnik.gifzlosnik.gif, jeszcze tak cosik wchodzi w grę, w wersji Sport oczywiście biglaugh.gif

277729680-93749.jpg

post-25738-14352475372324_thumb.jpg

Napisano

Jako że po gwarancji to nic tylko życzyć dalszych kosztów tankowania ubezpieczenia i dodatków ok.gif a wszystkim niedoszłym naprawą mówimy angryfire.gif

Napisano

Mój wytrzeszcz o 10 miechów starszy ale niektóre usterki też wystąpiły

> W dużym skrócie:

> - awaria wspomagania kierownicy - błędne dane podawane przez czujnik

> prędkości - jeszcze tego samego dnia po odebraniu z salonu -

> usterkę usunięto, jednak rok później pojawiła się chwilowo

> znowu, później jeszcze parę razy aż do całkowitego

> wyeliminowania przeprogramowaniem centralki komputera w czerwcu

u mnie też pojawił sie ten problem po objechaniu salonu (nawet nie wyjechałem ze brame)

> - nierówna praca silnika - falowanie obrotów podczas nagrzewania -

> diagnozowana parę razy bezskutecznie - wyeliminowana resetem

> ustawień samodopasowawczych silnika krokowego w październiku

U mnie to samo, tylko, że działo sie to nawet na rozgrzanym silniku, przeprogramowanie centyralki pomogło

> - świerszcz w wentylatorze nagrzewnicy - smarowania, potem wymiana

U mnie byl tylko liść w środku, po wyczyszczeniu chodzi ok

> - wymiana atrapy przedniej ze względu na odbarwienia

chyba też mam nieduże odbarwienia ale zlewam to (nie jestem tak upierdliwy jak Ty! grinser006.gif)

> - wymiana oringa cewek

też

> W międzyczasie wykonana była jedna naprawa z polisy AC - malowanie

u mnie 2

> Punciak za to wzbogacił się o:

Ja nie inwestuje w niego poza wygłuszeniem drzwi

Jedno co moge powiedzieć, zdarzyły mu sie usterki ale z pewnościa nie dam powiedzieć złego słowa o Punto, że to Fiat i jest awaryjny albo, że gówniane auto!

Napisano

Trochę szczęścia zabrakło. Po prostu. Wydumane teorie o chorobach wieku dziecięcego można między bajki włożyć, skoro boje_sie.gif miał być kwintesencją niezawodności wieku dojrzałego P II.A obserwacja można prowadzić następne 5 lat. Tylko co z tego wyniknie hmm.gif

Napisano

...miale to samo, tez regulowalem je chyba ze sto razy i nic...dalej trzaskaly podczas jazdy (szczegolnie po nierownosciach) sciana.gifsick.gif

Kumpel poradzil mi zeby przesmarowac rygle zamka na slupkach ( te plastikowe tulejki ) jakims smarem spineyes.gif

Przesmarowalem i....cisza yay.gifok.gif

Sprobuj, moze u Ciebie tez pomoze ok.gif

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.