Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupowanie autka po L-CE

Featured Replies

Napisano

mam do kupienia za dwa trzy miesiace punto 3 z 2003 roku z pelnym wypsaem 1,2 100 tys przebiegu za troche ponad 10 tys

sprzedajacy obiecuje zrobic przed sprzedaza duzy przeglad i wymienic to co dogorywa sprzeglo itp

mam jednak pytanie na co uwazac przy zakupie takiego autka z nauki jazdy

POZDRAWIAM

Napisano

> mam do kupienia za dwa trzy miesiace punto 3 z 2003 roku z pelnym

> wypsaem 1,2 100 tys przebiegu za troche ponad 10 tys

> sprzedajacy obiecuje zrobic przed sprzedaza duzy przeglad i wymienic

> to co dogorywa sprzeglo itp

> mam jednak pytanie na co uwazac przy zakupie takiego autka z nauki

> jazdy

> POZDRAWIAM

Sprzęgło i skrzynia biegów to chyba najwięcej dostaje popalić od kursantów.

Napisano

Bite, nie bite, opony, cale zawieszenie, luzy - niemalze wszystko. Niestety eLki dostaja najbardziej w kosc. My sprzedawalismy samochody do WORDu na egzaminy tylko i tez byly niemilosiernie katowane...

Napisano
  • Autor

> Bite, nie bite, opony, cale zawieszenie, luzy - niemalze wszystko.

> Niestety eLki dostaja najbardziej w kosc. My sprzedawalismy

> samochody do WORDu na egzaminy tylko i tez byly niemilosiernie

> katowane...

no wlasnie bity nie byl calyczas go widuje i smiga, luzy da sie sprawdzic sprzeglo wymieni gorzej z ta skrzynia, a tak orentacyjnie nowa skrzynka ile kosztujezebym mial rozeznanie:D

Napisano

czemu zakladasz czarny scenariusz ? jak nic nie zgrzyta i nie wyje w skrzyni to nic nie ruszac. sprzeglo pewnie do wymiany kompletne pewnie ze 300zl (strzelam) moze kaseta lewarka biegow (plastiki do wymiany) i oczywiscie rozrzad (jak zawsze przy kupnie kazdej padaki na pasek zlosnik.gif

Napisano

> no wlasnie bity nie byl calyczas go widuje i smiga, luzy da sie

> sprawdzic sprzeglo wymieni gorzej z ta skrzynia, a tak

> orentacyjnie nowa skrzynka ile kosztujezebym mial rozeznanie:D

Nowa w serwisie z 5-10 kpln :-D

Na giełdzie używka 10% tej kwoty...

Napisano

> jazdy

> POZDRAWIAM

odpuśc sobie,ja widze na co dzień jak te auta dostają w dupcie grinser006.gif co z tego że zaoszczędzisz przy kupnie,jak wewalisz w auto potem.Bedzie Ci sie sypał ,to pewne jak prezes pko grinser006.gif

Napisano

> jazdy

> POZDRAWIAM

Takie auto po L-ce ja bym sobie raczej odpuscil. Tak samo jak po taxi

Napisano

znajomy kupiłe ibizę z L-ki i tylko piatka była zrypana w skrzyni (nie wiem co było). Naprawił to i do dzisiaj hula kilka lat i spoko

Napisano

Wg mnie to urojony pomosł, ale skoro tak chcesz to kupuj, tylko no właśnie ... trzeba będzie zrobić duży przegląd może i felgi powymieniać, mogą być pogięte, opony łysy grinser006.gif

Wiem jak to było jak i ja się uczyłem, nikomu ani słowa o stanie technicznym samochodu.

Beztalęcia wsidają i co chwila , zapala, gaśnie i tak ze 30 razy w ciągu jednej godziny! spineyes.gif

Napisano

Mam u siebie plac manewrowy (wynajmuję firmom) i sprawa wygląda tak:

Biorą autko w leasing na 3-4 lata, w zależności któa firma jak intensywnie szkoli. Wykupują je na koniec i puszczają za ile kto da, bo mówią, że nie warto go już eksploatować niewiem.gif

Przypuszczam, że dożo zależy kto naukę jazdy prowadzi.

Jeżeli jest to 1 lub 2 osobowa firma (spółka) w której właściciele są instruktorami, to w miarę dbają o sprzęt, bo z własnej kieszeni płacą i do własnej kieszeni biorą pieniądze ze sprzedaży.

Jeżeli jest to większa firma co zatrudnia instruktorów, to zdecydowanie sobie odpuść.

PS. strasznie narzekają na chevrolety, punto podobnież są trwalsze.

Napisano

z pelnym tzn z klima, 6 jaskamim, ABS itd?

Napisano

> jazdy

> POZDRAWIAM

no nie wiem, ale ja osobiscie bym sie nie pchal sick.gif

Napisano

> jazdy

> POZDRAWIAM

Jeśli sprawdzisz tak jak każde inne auto, to różnica w cenie giełdowej jest tak duża,że na pewno się opłaci. Zawsze możesz się z nim rozstac po krótkim czasie.

Napisano

> do wymiany) i oczywiscie rozrzad (jak zawsze przy kupnie kazdej

> padaki na pasek

To jest 1,2 8v- to ten typ gdzie można zapytac kiedy był zmieniany, najwżej stanie na drodze!

Napisano
  • Autor

> z pelnym tzn z klima, 6 jaskamim, ABS itd?

klime i abs ma ale nie wiem jak z jaskami

Napisano
  • Autor

> jazdy

> POZDRAWIAM

bylem ogladalem jest zadbany, uzywany przez wlasciela nieduzej firmy szkoleniowej ale mysli nad jego sprzedaza bo bardzo narzeka na chevy ktorego tez ma w stajni, a pozatym chce kupic plan manewrowy ktory aktualnie dzierzawi

wiec chyba nie wypali

Napisano

> mam do kupienia za dwa trzy miesiace punto 3 z 2003 roku

Z 2003 roku to może być tylko Punto2 (po lekkim liftingu); Punto3 to Grande Punto.

Napisano

powiem ci tak. moj kuzyn kupil ze trzy lata temu poegzaminacyjne punto2 chyba z warszawy. miał wtedy ok 70kkm. do dzis zrobil ponad 200kkm, i tak sprawnego i nie wymagajacego duzych nakladów autka to mu wiele osób zazdrosci.

wiem, byc moze miał cholernego farta, ale on sie tym wogole nie zrazal ze autop jest po "L'ce" bo nie mial wtedy kasy na taki sam egzemplarz z prywatnych rak, a ten byl spoooro tanszy.

co do samych autek to faktycznie sporo dostaja w kosc, ale jak juz ktos tu napisal, wszytsko zalezy tez od podejscia w danej firmie. w naszej małej gdzie sa 4 samochody, i naprawy sa na naszej glowie, o sprzet trzeba naprawde dbac, i nie pozwlac kursantom na zbytnie "wyżywanie sie".........

powiem krotko, ja swoja pande firmowa rocznik 05 z porzebiegiem 75kkm, przyjałbym z pocalowaniem w reke, bo wiem ile jest warta i w jakim jest (dobrym)stanie......

Napisano
  • Autor

> Z 2003 roku to może być tylko Punto2 (po lekkim liftingu); Punto3 to

> Grande Punto.

punto II FL jest nazywane puntem III przez wiele osob a natepne Punto to GRANDE PUNTO 893goodvibes.gif

Napisano

jak chodziłem na kurs to koleś miał własną corse nówkę sztukę(bo akurat wchodziły wtedy w wawie) i jak wjechałem nawet w małą dziurę to zaraz był opierdziel grinser006.gif awaryjnego hamowania nie robiliśmy,bo przecież szkoda opon. Generalnie od niego bez namysłu bym kupił eLkę

Napisano
ok.gif no to super - motor bezkolizyjny
Napisano

> klime i abs ma ale nie wiem jak z jaskami

no to jak ma klime to jest szansa ze jej uzywano podczas upalow bo innaczej to fotel wypocony okrutnie jest sick.gif

Napisano

6 lat temu kupowałem Punto I z '98 roku po L'ce właśnie. Miał ~60 kkm przebiegu. Po 10 kkm padło sprzęgło i tyle. Samochód jeździ do tej pory ma ~200 kkm i jakoś bardzo mu nic nie dolega. Oczywiście kilka napraw było ale nie wynikały one raczej z tego, że to było auto po nauce jazdy ale po prostu z ogólnej eksploatacji.

Dobrze go sprawdzić - przygotować się na ewentualną wymianę sprzęgła (a to nie są ogromne pieniądze) i brać jeśli będzie dobra cena ok.gif

Napisano

mój ojciec ma punto z 2003 roku w Lce i powiem ci co nieco:

- ma 300kkm, ALE wypadałoby to pomnożyć przez 2 bo na placu auto jedzie cały czas przód/tył i przebiegu nie nabija a silniczek pracuje oj pracuje... a ile razy zgaśnie! Jeśli więc ta Lka jeździ a nie stoi to przebieg oscyluje raczej cos koło przebiegu mojego ojca... niemozliwe zeby robil tym autem koło 30kkm/rok

- stłuczka jest średnio raz/miesiąc. nie są to poważne wypadki, bo Lki z reguły nie jeżdżą szybko, ale mam juz 3 klapy tylne i z 5 zderzaków w garażu... błotnik tez niejeden wymieniany, lamp troszke poszło. nawet lakiernik mysli ze nie ma skąd wziac koloru do dobrania bo dookola juz byl malowany. takie rzeczy sie zdarzają, po prostu kursanci rozne rzeczy wyrabiają (tylko 1 stluczka była z winy mojego ojca/znaczy sie kursanta...)

- sprzeglo siada około raz na 30kkm, ale cos te ostatnie wytrzymują dłużej.

- byś ty widzial co kursanci potrafia z autem wyrabiać - redukcja do jedynki przy 70km/h to nic nadzwyczajnego... walenie w duże dziury z hamulcem w podłodze, niekonczace sie szarpania i gasnięcia wykanczające po prostu to auto...

Tak wiec podsumowując - odradzam. niech ci nikt nie wmawia ze tak nie jest, bo z pierwszej reki widze co sie dzieje z tym autem. Pełen rispekt dla fiata bo to auto dalej jedzie smile.gif oczywiscie wszystkie czesci wymieniane na nowe i w ogole wszystko ladnie chodzi, ale czy naprawde chcesz sie pakowac w takie auto?...

Napisano

> - stłuczka jest średnio raz/miesiąc.

ile? chyba ostro przesadzasz. u mnie w firmie mamy 4 autka (panda)i przez ostatnie trzy lata mielismy tylko jedne wypadek, tzn auto wpadlo ro rowu (jeszcze micra) i sie troszke poodijalo, w jednej pandzie ciezarówka lekko przygniotła klape z tylu na swiatłach. i tyle, zero innych przygód, kolizji, urwanych koł i zawiasu, zwiedzania podobczy, zarznietych skrzyn.....

nie są to poważne wypadki, bo

> - sprzeglo siada około raz na 30kkm, ale cos te ostatnie wytrzymują

30kkm, to co wy z nim robicie?

po kolei: najwiekszy przebieg w pandzie mamy pk 130kkm, i faktycznie chodzi tam juz drugie sprzeglo, zmieniane przy ok 100kkm, pozostale dwie zbilzaja sie do 100kkm i sprzegla jeszcze orginały i chodza bardzo ok, a w mojej najmlodzszej mam przebieg niecałych 80kkm i tez sprzeglo orginal. i chodzi jak masełko!

> dłużej.

> - byś ty widzial co kursanci potrafia z autem wyrabiać - redukcja do

> jedynki przy 70km/h to nic nadzwyczajnego

a od czego jest instruktor zeby na to pozwolil???? patrzy biernie jak skrzynia wlasnie sie rozlatuje???? przeciez wystarczy przytrzymac sprzglo i do zmiany biegu nie dojdzie, potem szybka "poprawka" i jedziemy dalej.......

... walenie w duże

> dziury z hamulcem w podłodze

hmmm, czasami sie zdarza, ale ja zawsze przypominam o omijaniu co wiekszych wyrw albo chociaz o nie hamowaniu w nich....

>niekonczace sie szarpania i

> gasnięcia wykanczające po prostu to auto...

gasniecia sie zdarzaja, ale to przeba sie na samym poczatku ostro przylozyc i jak delikwent zalapie o co biega, to mu autko juz nie gasnie tak czesto......

> Tak wiec podsumowując - odradzam. niech ci nikt nie wmawia ze tak nie

> jest, bo z pierwszej reki widze co sie dzieje z tym autem.

ja tez bym sie bał wziasc nieznana "eLke", ale autor posta pisze ze zna własciciela i wie o co biega. ale nie mozna tez generalizowac ze kazda jest dorznieta na maksa, bo sa osoby dla których to jest narzedzie pracy i trzeba o nie dbac zeby zarabialo na siebie i na wlasciciela, wiec nie mozesz go tak "zapuscic" pod wzgledem technicznym. ja bym swoja "eLke" brał w ciemno skromny.gif

Pełen

> rispekt dla fiata bo to auto dalej jedzie

ok.gif

Napisano

> ile? chyba ostro przesadzasz. u mnie w firmie mamy 4 autka (panda)i

> przez ostatnie trzy lata mielismy tylko jedne wypadek, tzn auto

> wpadlo ro rowu (jeszcze micra) i sie troszke poodijalo, w jednej

> pandzie ciezarówka lekko przygniotła klape z tylu na swiatłach.

> i tyle, zero innych przygód, kolizji, urwanych koł i zawiasu,

> zwiedzania podobczy, zarznietych skrzyn.....

zawias nie urwał sie nigdy ale dostaje troche. co do stłuczek to ciągle najeżdzają ojcu na tył. czasem źle skręcają i walą w przedni błotnik. nigdy oprócz jednego przypadku to nie jest jego wina (w tym jednym przypadku kursant ruszył z podporzadkowanej, a zza stojącego autobusu wyłoniło sie auto - błąd instruktora). moze to wina Tyskich kierowców? wink.gif

> nie są to poważne wypadki, bo

> 30kkm, to co wy z nim robicie?

> po kolei: najwiekszy przebieg w pandzie mamy pk 130kkm, i faktycznie

> chodzi tam juz drugie sprzeglo, zmieniane przy ok 100kkm,

> pozostale dwie zbilzaja sie do 100kkm i sprzegla jeszcze

> orginały i chodza bardzo ok, a w mojej najmlodzszej mam przebieg

> niecałych 80kkm i tez sprzeglo orginal. i chodzi jak masełko!

Ano powód jest jeden - strasznie nietrwałe sprzegła w puncie Mk2...

> a od czego jest instruktor zeby na to pozwolil???? patrzy biernie jak

> skrzynia wlasnie sie rozlatuje????

nie patrzy, ale zdenerwowana kursantka potrafi nieźle szybko takie cos wykonać. zrobila to raz na moich oczach i JA na pewno nie zdażyłbym zareagować...

trzeba o nie dbac zeby

> zarabialo na siebie i na wlasciciela, wiec nie mozesz go tak

> "zapuscic" pod wzgledem technicznym.

Punto ojca broń boże zapuszczone nie jest - wszystko wymieniane na bieząco, wszystko sprawne, serwisowane w ASO, kazda stłuczka porzsądnie robiona. jednak mimo wszystko dla siebie tego auta bym nie chciał - mimo ze ojciec próbowal mi go rok temu wcisnąć, ale juz wole pozostac przy klase nizej matizie...

Napisano

> jazdy

> POZDRAWIAM

Z tego co się jeszcze nie pojawiło w wypowiedziach:

- Na pewno układ kierowniczy jest eksploatowany dużo intensywniej (w Zamościu podobno egzaminacyjny Renault Traffic po 20.000km przekładnia do wymiany)

- Teoretycznie przy którejś z kolei wymianie sprzęgła do wymiany jest również koło zamachowe- osobiście jako mechanik nie spotkałem się z czymś takim ale i nigdy nie naprawiałem "L"

Kolega miał kiedyś poegzaminacyjnego malucha. Wymienił sprzęgło, spolerował dach, "odmulił" go i bardzo sobie chwalił. Maluch miał przebieg 2500km bo jeździł tylko po placu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.