Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przetarte przyciski klaksonu astra II

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam astre II, na kierownicy przetarły mi się przyciski klaksonu, wygląda to tragicznie. Czy można wymienić samą tą osłonkę czy trzeba kupować cały airbag? Na alegro są osłonki ale nie można stosować ich do sprawnwgo airbagu. Czy ktoś z was miał taki problem?

Napisano

Ja miałem i mam nadal. Próbowałem zalepić silikonem czarnym, niestety, odpadł. Teraz ściąłem żyletką na równo wystające kawałki gumki i nie wygląda to już tak tragicznie. Pozdr.

Napisano

> Witam. Mam astre II, na kierownicy przetarły mi się przyciski

> klaksonu, wygląda to tragicznie. Czy można wymienić samą tą

> osłonkę czy trzeba kupować cały airbag? Na alegro są osłonki ale

> nie można stosować ich do sprawnwgo airbagu. Czy ktoś z was miał

> taki problem?

to ilez to auto ma przebiegu

kosmos

Napisano

> Ja miałem i mam nadal. Próbowałem zalepić silikonem czarnym,

> niestety, odpadł. Teraz ściąłem żyletką na równo wystające

> kawałki gumki i nie wygląda to już tak tragicznie. Pozdr.

Ja dalem od spodu silikon czarny, od gory taśma izolacyjna, jak silikon "wysechł" zdjalem tasme i jest naprawde nieźle

rc_08.jpg

"porwało" sie po lewej stronie.

Napisano
  • Autor

> Ja dalem od spodu silikon czarny, od gory taśma izolacyjna, jak

> silikon "wysechł" zdjalem tasme i jest naprawde nieźle

> "porwało" sie po lewej stronie.

Chyba też bede zmuszony powalczyć z silikonem ciekawe z jakim efektem??

Napisano

> Chyba też bede zmuszony powalczyć z silikonem ciekawe z jakim

> efektem??

Kleilem po zdjęciu poduchy ! "Przepis" na demontaz poduchy pojawial sie na IKA i jest i Etzolda. Zycze powodzenia. Ja "pocerowałem" poduche w maju, jeszcze sie trzyma smile.gif

Napisano

Ja skleiłem kropelką i na razie trzyma 6-ty miesiąc.

Napisano

> Ja skleiłem kropelką i na razie trzyma 6-ty miesiąc.

Kropelka malo elastyczna, u mnie tak sie wysiepało ze tylko czarny silikon od spodu mnie uratował. Widze ze przybywa ludzi z podobnym problemem w kilkuletnich A II. Ja obserwuje Astre sasiada, model Bertone z 2000 r, gosciu ma ja od nowości i pare miesiecy temu zauwazyłem ze tez ma podarta poduche. Przebieg okolo 110 000 km !!!

Napisano

Bo trąbicie bez opamiętania na ludzi.... grinser006.gif

A tak przy okazji:

Jak reagujecie w sytuacji: dojeżdżacie do skrzyżowania, ronda, przejścia itp, zatrzymujecie się aby przepuścić "coś" a tu za wami ktoś po klaksonie?

zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> Bo trąbicie bez opamiętania na ludzi....

> A tak przy okazji:

> Jak reagujecie w sytuacji: dojeżdżacie do skrzyżowania, ronda,

> przejścia itp, zatrzymujecie się aby przepuścić "coś" a tu za

> wami ktoś po klaksonie?

> Pozdroofka

Szczerze ? Zlewam takich trąbiących gosci. A jak bardzo bedzie fikać to pokażę srodkowy palec czyli "pozdrowienia z Mazur"

Uważam ze jezdzac po mieście naprawde wiele razy przepuszczam, wpuszczam, ustępuje ale nigdy nie zdarza sie zeby ten za mna miał z tym problem i mnie poganiał klaksonem. Staram sie robic to tak zeby ci z tyłu nie musieli deptac po hamulcu. Wolniej rusze, wolniej sie rozpędze a dzieki temu przepuszczam, wpuszczam, ustępuje 893goodvibes.gif

Wracajac do kiery w A II gosciu co pilnuje samochodow u mnie na parkingu pod firma slusznie stwierdził ze na poczatku myslal ze to od trabienia sie tak robi ze guma sie pruje bo w sluzbowych A II tez tak sie porobilo ale jak u niego tez sie zrobilo a pozniej zobaczyl u mnie to juz tak nie uważa smile.gif

Napisano

ja mam to samo lewy przycisk sie wybrzuszyl, potem zaczelo sie rozdzierac ale mam to gdzies

Napisano
  • Autor

> Ja skleiłem kropelką i na razie trzyma 6-ty miesiąc.

Ja też skleiłem kropelką ale po jakimś niedługim czasie wylazło mi 2 razy większe rozdarcie to się wkurzyłem i pobrywałem te sterczące wisiory ale dalej mi to przeszkadza bo kto wsiądzie do mojego auta to sie dziwi że tak już zużyłem auto.Właśnie też czytałem że to w AII jest nagminne. Poprostu błąd fabryczny - powinni zrobic do tego zestaw naprawczy hmm.gif

Napisano
  • Autor

> A co jest pod tym co się obrywa/przeciera?

> Pozdroofka

przyciski od klaksonu, w AII znajdują się one po obu sronach airbagu pod kciukiem

Napisano

> Witam. Mam astre II, na kierownicy przetarły mi się przyciski

> klaksonu, wygląda to tragicznie. Czy można wymienić samą tą

> osłonkę czy trzeba kupować cały airbag? Na alegro są osłonki ale

> nie można stosować ich do sprawnwgo airbagu. Czy ktoś z was miał

> taki problem?

qrde moja kiera (92kkm) wyglada tak samo jak w momencie gdy kupowalem asterixa wiec noweczka.....natomiast w astrze F kiera po podobnym przebiegu wyglada jakbym ja przekrecil z Fiata CC

Napisano

> przyciski od klaksonu,

No domyslam się wink.gif , ale jak to wygląda? Jakieś blaszki? Plastiki? Mocno wystają z dziury?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> No domyslam się , ale jak to wygląda? Jakieś blaszki? Plastiki?

> Mocno wystają z dziury?

> Pozdroofka

Są to plastikowe płaskie przyciski schowane głębiej ale one nie wystają ( ciężko to opisać )

post-75994-14352479054501_thumb.jpg

Napisano

> Są to plastikowe płaskie przyciski schowane głębiej ale one nie

> wystają ( ciężko to opisać )

Uuuuuu... no to rzeczywiście trudno cokolwiek z tym zrobić jake się porwie. No i wyglada nieciekawie, że nie nie wspomnę o funkcjonalności.

Nie popisał się Opel...

Pozdroofka

Napisano

> ja mam to samo lewy przycisk sie wybrzuszyl, potem zaczelo sie

> rozdzierac ale mam to gdzies

ale mnie to wkurzalo przy kreceniu kierą przy manewrach, zaczepia sie angryfire.gif

Napisano

A może w czasie jazdy, tak od niechcenia, bawicie się tym przyciskiem?

U mnie nic się nie dzieje smile.gif U brata też wszystko ok.

Ale faktycznie jak jeździłem oglądać Astry to bardzo dużo z nich miało te pęknięcia

Napisano

W nawiązaniu do mojej wcześniejszej wypowiedzi, na zdjęciu zaznaczyłem strzałką, gdzie mi się wytarło - nie przycisk, ale zgrubienie po jego lewej stronie, musiałem je wyciąć na płasko, aby pozbyć się strzępków gumy.

278408361-rc_08b.jpg

Pozdr.

post-65098-14352479061103_thumb.jpg

Napisano

łapy trzeba myć smile.gif albo wychodzily jakies serie poduch z gorszego materiału.

Napisano

Bo wiecie, że każdy producent który ma ISO musi mieć tą samą część z dwóch różnych źródeł = dwóch producentów tego samego elementu.

Może w tym tkwi problem...

Napisano
  • Autor

> W nawiązaniu do mojej wcześniejszej wypowiedzi, na zdjęciu

> zaznaczyłem strzałką, gdzie mi się wytarło - nie przycisk, ale

> zgrubienie po jego lewej stronie, musiałem je wyciąć na płasko,

> aby pozbyć się strzępków gumy.

> Pozdr.

Sprostuję. Mi też nie przetarły się całe przyciski tylko te obrzeża po obu stronach. Użyłem twojego rysunku żeby to zobrazować. Ciekawe czy w ASO to wymieniają i za jaką cenę?

post-75994-14352479065774_thumb.jpg

Napisano

> Sprostuję. Mi też nie przetarły się całe przyciski tylko te obrzeża

> po obu stronach. Użyłem twojego rysunku żeby to zobrazować.

> Ciekawe czy w ASO to wymieniają i za jaką cenę?

obawiam sie ze całą poduche trzeba wymienic buu.gif

Napisano

W Corsie C tez miałem przetartą lewą gumkę od klaksonu i w ASO nabyłem taki element. Radzę zapytać, powinni mieć i do AII.

Napisano

> Bo trąbicie bez opamiętania na ludzi....

> A tak przy okazji:

> Jak reagujecie w sytuacji: dojeżdżacie do skrzyżowania, ronda,

> przejścia itp, zatrzymujecie się aby przepuścić "coś" a tu za

> wami ktoś po klaksonie?

Ponieważ jestem bardzo kulturalnym kierowcą staram sie opanowac i poprostu wstepuje we mnie "kapelusz" zlosnik.gif i co dziwniejsze "wyłacza" sie mi wtedy turbina biglaugh.gif

Napisano

> Bo wiecie, że każdy producent który ma ISO musi mieć tą samą część z

> dwóch różnych źródeł = dwóch producentów tego samego elementu.

> Może w tym tkwi problem...

Poważnie? ?Mowisz o systemie zarz. jakoscia wg norm ISO? Wg ktorej?

Napisano

Panowie u mnie to samo!!! Rocznik 99, przebieg wg licznika 99kkm i lewa gumka jest doszczetnie rozj#$%^&! Kiedy kupilem Astre rok temu byla juz konkretna dziura (wg sprzedawcy jezdzila babka i pazurkami zniszczyla) ktora z czasem sie powieksza - zachaczam odstajace fragmenty i zrywam dalej. Naprawic sie tego juz nie da, ale moze, tak jak ktos pisal, oddetne cala gumke na rowno zostawiajac caly przycik klaksonu na wierzchu smile.gif

Napisano

Aja mam oba przyciski w super stanie, nic sie nie dzieje a samochodzik z roku 98 i 185kkm

Napisano

> Panowie u mnie to samo!!! Rocznik 99, przebieg wg licznika 99kkm i

> lewa gumka jest doszczetnie rozj#$%^&! Kiedy kupilem Astre

> rok temu byla juz konkretna dziura (wg sprzedawcy jezdzila babka

> i pazurkami zniszczyla) ktora z czasem sie powieksza - zachaczam

> odstajace fragmenty i zrywam dalej. Naprawic sie tego juz nie

> da, ale moze, tak jak ktos pisal, oddetne cala gumke na rowno

> zostawiajac caly przycik klaksonu na wierzchu

To moze ujawnimy z jakich fabryk wyjechaly nasze astry, moja wg. VIN z Bochum, 1999 r, 120 000 km przejechane

Napisano

Ja po zakupie auta trochę prześledziłem temat smile.gif Zaniepokoiło mnie to że u mnie te przyciski były dość mocno wyślizgane, zacząłem podejrzewać większy przebieg niż w rzeczywistości. No i zacząłem przy każdej okazji zaglądać do różnych Astr i Zafir - na ulicach, w komisach itp.

Co zaobserwowałem? Otóż są przynajmniej 2 rodzaje tej pokrywy poduszki. W jednej guziki klaksonu są równe z całą pokrywą, są tylko gładsze niż ona i mają "wcięcie" w materiale jako obwódkę. Taki typ mam ja. W drugim typie guziki klaksonu wyraźnie odróżniaja się strukturą od reszty pokrywy poduszki (nie macałem, ale wyglądają jakby były wykonane z innego materiału, twardszego), są lekko wypukłe i bardziej matowe niż reszta pokrywy. W przypadku tych pierwszych zużycie polega na "wyślizganiu" guzików, aż do momentu kiedy stają sie jakby rozciągnięte i pofalowane. Potem zaczyna pękac plastik koło guzika od strony koła kierownicy. Drugi typ guzików zużywa się zaś w ten sposób, że przycisk sam w sobie praktycznie się nie zużywa, jedynie staje sie bardziej wypukły wraz z upływem km. Ostatecznie guzik jest cały, lekko wypukły, a dziurawi się plastik dookoła guzika.

Nie daję gwarancji że napisałem prawdę, jest to jedynie hipoteza postawiona na podstawie moich dość długich obserwacji cool.gif

Zauważyłem też inny aspekt sprawy. W Astrach ze skórzanymi kierownicami skóra dość szybko się wyslizguje, i czasem widać w ogłoszeniach autka, które mają koło kierownicy świecące się jak psu j..ca, a pokrywa poduszki i guziki sa idealne - od razu widac że w aucie wystrzeliła poducha smile.gif

Moje auto w momencie zakupu miało teoretycznie 120 kkm. Wg kilku mechaników nawet jesli licznik byl kręcony, to niewiele - a guziki były dość wyślizgane, podobnie jak koło kierownicy.

Większość Astr z poprzecieranymi guzikami klaksonu lub nowym obszyciem kierownicy, które widziałem, były sprowadzone, a ich przebieg był podany jako 200 - 250 kkm. Myślę że naprawdę miały ok 300 - 400 kkm.

Co ciekawe, wydaje mi się że w wersjach z plastikową kierownicą, guziki te są sporo trwalsze (może jeszcze inny typ wink.gif ).

Tyle ode mnie zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> obawiam sie ze całą poduche trzeba wymienic

Dzwoniłem do ASO. Koszt pokrywy na poduche bez robocizny to 200 zł. Dowiedziałem się od nich że to częsty przypadek ale przyczyny nikt nie mógł mi powiedzieć. confused.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.