Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nagrzewnica PTC w wersji klimatronik i manual

Featured Replies

Napisano

Kupiłem ostatnio PTC z wiązkami kabli z wersji manualnej i rozgryzam zagadnienie jak to włożyć do wersji z klimatyzacją automatyczną. O ile poprawnie wyszukałem schemat z eLearna to wychodzi, że potrzebne jest 6 przewodów:

- masa

- zasilanie z bezpiecznika B99 na akumulatorze (2 szt.)

- stacyjka

- 2 x CAN

Czy ktoś z Was ma może praktyczne/doświadczenie rady jak się do tego zabrać? smile.gif I co znaczy tajemnicze - dla mnie - odwołanie do E6020 ze znaczkiem klimatyzacji?

I jakie są prawidłowe kolory przewodów wg tego schematu?

stiloheater.jpg

Michał

Napisano

> I jakie są prawidłowe kolory przewodów wg tego schematu?

kiedys w jakies książce (tez do Fiata ale nie Stilo) znalazłem taką legendę do kolorów - może Ci to coś pomoże:

285365100-Screen_2011-09-30_01.jpg

post-25723-14352514219692_thumb.jpg

Napisano

Tak jak widac na schemacie są dwa biegi nagrzewnicy PTC sterowane dwoma przekaźnikami. Oba przekaźniki sa sterowane "-" a "+" jest po stacyjce... więc tym symbolem E6020 się nie przejmuj

Wszystkim steruje centralka M70

Musisz jeszcze znaleźć rozpiskę złącza tej centralki klimatronika / jest w dokładnie podane co i jak ....

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Tak jak widac na schemacie są dwa biegi nagrzewnicy PTC sterowane dwoma przekaźnikami. Oba

> przekaźniki sa sterowane "-" a "+" jest po stacyjce... więc tym symbolem E6020 się nie

> przejmuj

> Wszystkim steruje centralka M70

> Musisz jeszcze znaleźć rozpiskę złącza tej centralki klimatronika / jest w dokładnie podane co i

> jak ....

Nie przejąłem się E6020 smile.gif Generalnie prawie juz skończyłem bo do podłączenia został jeden kabelek do plusa po stacyjce. W przypadku mojego Stilo MJ MW Dynamic przewody doprowadzające

- zasilanie z akumulatora po bezpieczniku 50A

- zasilanie jw. po bezp. 30A

były obecne co pozwoliło na skoncentrowanie się na poszukiwaniu reszty wokół nagrzewnicy.

Sterowanie przekaźnikami z centralki M70 (ta z wyświetlaczem od klimatyzacji) jest z pinów, które nie są podłączone we wtyczce. Z zestawu od klimatyzacji manualnej wymontowałem dwa piny z wtyczki hermetycznej i przełóżyłem do wtyczki do M70 w idealnie pasujące miejsca po czym przylutowałem końce do przekaźników. W najbliższym czasie podam jeszcze (+) zasilania na przekaźniki i mam nadzieję, że zadziała bo akurat zrobiło się zimno.

Z kwestii mechanicznych - otwór w obudowie nagrzewnicy jest zalany podczas produkcji na wtryskarce. Po wycięciu malutką frezarką kątową (taki Dremel) dziury w zewnętrznej powłoce okazało się, że jeszcze w połowie szerokości nagrzewnicy jest przegroda (ze śladami zaślepki do wtryskarki). Tę dziurę wyciąłem lutownicą grzałkową - bez problemów. Grzałka PTC weszła na swoje miejsce i zatrzasnęła się idealnie. Jak nie zadziała sterowanie z komputera to zamontuje przełącznik czteropozycyjny i też będzie grzać.

Napisano
  • Autor

> Masz może nagrzewnice na wierzchu? ...bo miałbym pytanie

Spróbuj pytać - może akurat będę wiedział.

Napisano

> Spróbuj pytać - może akurat będę wiedział.

ja tez mam pytanie, kolejność kabli podłączeniowych wchodzących do nagrzewnicy

Napisano
  • Autor

> ja tez mam pytanie, kolejność kabli podłączeniowych wchodzących do nagrzewnicy

Chodzi o kable do grzałki? W grzałce są trzy elementy grzewcze.

- brązowy - do masy

- biały z czarnym zwarte razem (czyli 2 sekcje grzałki)

- czerwony

Przewód doprowadzający 12V/50A (czerwony, gruby)jest obok pedału gazu, samotnie na obudowie nagrzewnicy. Podłączamy do niego przewód z przekaźnika 50A - czerwony, gruby. Przewód 12V/30A (czerwony, cieńszy niż poprzedni) dochodzi do biało niebieskiej, szerokiej, płaskiej wtyczki D8 przymocowanej do nagrzewnicy koło pedału gazu i przechodzi w przewód pomarańczowy do przekaźnika 30A. W klimatroniku - jak widac na schemacie - są dwa przekaźniki sterowane przez podanie masy przez centralkę M70, zasilane na drugim końcu z bezpiecznika po stacyjce.

Napisano

> Masz może nagrzewnice na wierzchu? ...bo miałbym pytanie

Ja mam, co prawda manuala ale to w sumie jeden pies.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Czy ktoś już może zamontował dodatkową grzałkę PTC do manuala?

Miałbym kilka pytań w tej sprawie:

1) gdzie przykręcić przewód masowy od grzały

2) jakie kable (kolory i nr pinów do podłączenia) idą do panelu sterującego

3) czy w wersji manualnej też we wtyczce są brakujące piny

Napisano

> Czy ktoś już może zamontował dodatkową grzałkę PTC do manuala?

> Miałbym kilka pytań w tej sprawie:

> 1) gdzie przykręcić przewód masowy od grzały

strona kierowcy

IMGP0027.jpg

Napisano

> strona kierowcy

Napisałbyś przez przyzwoitość chociaż czyja to zgrabną rączka pozowala do fotki hehe.gif

Napisano

> Napisałbyś przez przyzwoitość chociaż czyja to zgrabną rączka pozowala do fotki

pytal Ciebie wiec wstawilem Twoje reca i fote zlosnik.gif

Napisano

> pytal Ciebie wiec wstawilem Twoje reca i fote

Dopiero tajm mam chwile na AK palacz.gif

Napisano

A dziękować, dziękować...

Dzisiaj założyłem samą grzałkę ale ta śruba to jakieś %$#@#%^& musiałem rozciąć nakrętkę i dać inną z podkładką, no ale już zrobione.

Nie mam co prawda jeszcze układu sterowania z przekaźnikami (idzie pocztą). Ale poprzez analogię opisu jak zamontować to w automatycznej klimatyzacji sprawdziłem sobie wtyczki dookoła nagrzewnicy i mam wtyczkę z grubym czerwonym kablem (prawdopodobnie po bezp. 50A) wisi w plastykowej zaślepce na nagrzewnicy. Mam cieńszy kabel czerwony w biało-niebieskiej wtyczce (prawdopodobnie po bezp. 30A), ale w przeciwieństwie do autora tematu ten kabel u mnie nie idzie nigdzie - po prostu kończy się we wtyczce. No i co ze sterowaniem z panela nawiewu, mam we wtyczce pełne obłożenie nie ma wolnych pinów i to nie daje mi spokoju.

A może ktoś montował grzałkę w manualnej klimie i chce się podzielić wiedzą?

Napisano

> A może ktoś montował grzałkę w manualnej klimie i chce się podzielić wiedzą?

A ja wymyśliłem, że możnaby to jakoś wszystko zdemontować i zamontować

takie grzałki z najtańszych suszarek do włosów, a zasilić to wszystko

pstryczkiem elektryczkiem z przetwornicy 4 kW na 230V. Co Wy na to?

Myślę że przez 5 minut taki zestaw 2x2 kW spokojnie nagrzałby auto

w środku, zaś koszt zestawu suszarki + przetwornica zamknąłby się

w kwocie ponizej 1 tys. zł, co w porównaniu do 4-5 tys. za Webasto

jest już jakąś różnicą? crazy.gif

Napisano

> A ja wymyśliłem, że możnaby to jakoś wszystko zdemontować i zamontować

> takie grzałki z najtańszych suszarek do włosów, a zasilić to wszystko

> pstryczkiem elektryczkiem z przetwornicy 4 kW na 230V. Co Wy na to?

> Myślę że przez 5 minut taki zestaw 2x2 kW spokojnie nagrzałby auto

> w środku, zaś koszt zestawu suszarki + przetwornica zamknąłby się

> w kwocie ponizej 1 tys. zł, co w porównaniu do 4-5 tys. za Webasto

> jest już jakąś różnicą?

To nie jest dobry pomysł no.gif Policz sobie natężenia prądu, po pierwsze, po drugie nagrzewasz tylko kabinę - co z silnikiem?

Napisano

> jest już jakąś różnicą?

noooo taka, że do tego potrzebowałbyś jeszcze agregat prądotwórczy na przyczepce (bo do 5d do bagażnika nie wejdzie) zlosnik.gif Choć tak wyjdzie taniej niż webasto zlosnik.gif

Raz, że wcale nie łatwo by było tak dużą przetwornicę znaleźć, a dwa, że na 4kW mocy potrzebowałbyś jakieś 350A prądu (altek samochodowy w stilo daje 90 albo 100A o ile dobrze pamiętam)

Napisano

> (altek samochodowy w stilo daje 90 albo 100A o ile dobrze pamiętam)

120A wprzypadku gdy auto mialo fabryczne ptc, byly tez alternatory do stilo 140A ale to jakies cudaki na mega tropiki

Napisano

Może czasami musisz podciągnąć zasilanie do tej wtyczki, nie wszędzie akurat musi być pełna instalka.

Jeśli chodzi o zalączanie to pod pokrętłem od temperatury jest mikrostyk który załącza PTC. Z tego co pamiętam to kable od niego wędrują bezpośrednio do przekaźników ale głowy nie dam.

Napisano

> Może czasami musisz podciągnąć zasilanie do tej wtyczki, nie wszędzie akurat musi być pełna

> instalka.

> Jeśli chodzi o zalączanie to pod pokrętłem od temperatury jest mikrostyk który załącza PTC. Z tego

> co pamiętam to kable od niego wędrują bezpośrednio do przekaźników ale głowy nie dam.

Patrząc na schemat z Elearn-a to jest to trochę bardziej skomplikowane. Instalacja przy klimatroniku to przy tym pikuś bo sterowanie jest z centralki klimy, a tu mamy dodatkową centralkę na CAN-ie i bezpiecznik termiczny. Patrząc na schematy instalacji bez i z dodatkową grzałką do trochę się robi czeski film i chińskie rakiety. We środę powinienem dostać resztę gratów do mojego ogrzewania (przekaźniki, centralkę i bezpiecznik termiczny razem z wiązką) to zacznę "przewód doktorski" odnośnie tego ogrzewania. Wtedy też nie omieszkam załączyć schematów i stosownych pytań do bardziej doświadczonych kolegów.

A teraz jeżeli to możliwe to może Mod lub Autor wątku zmieniłby tytuł na PTC w klimatronik i manual lub coś podobnego. No chyba, że założyć osobny temat ale IMO dobrze było by stworzyć takie kompendium na temat dodatkowej nagrzewnicy PTC.

Napisano
  • Autor

Nie widzę nigdzie możliwości edycji teamtu posta. Może MOD może?

> Dzisiaj założyłem samą grzałkę ale ta śruba to jakieś %$#@#%^& musiałem rozciąć nakrętkę i dać

> inną z podkładką, no ale już zrobione.

Nakrętka to chyba 12mm o ile pamiętam ale rzeczywiście trzeba było sporo walki żeby ją odkręcić.

> Nie mam co prawda jeszcze układu sterowania z przekaźnikami (idzie pocztą). Ale poprzez analogię

> opisu jak zamontować to w automatycznej klimatyzacji sprawdziłem sobie wtyczki dookoła

> nagrzewnicy i mam wtyczkę z grubym czerwonym kablem (prawdopodobnie po bezp. 50A) wisi w

> plastykowej zaślepce na nagrzewnicy. Mam cieńszy kabel czerwony w biało-niebieskiej wtyczce

> (prawdopodobnie po bezp. 30A), ale w przeciwieństwie do autora tematu ten kabel u mnie nie

> idzie nigdzie - po prostu kończy się we wtyczce.

No jak się kończy we wtyczce to gdzie jest drugi koniec? I czy jest na nim napięcie z akumulatora? Bo jeżeli tak to jest to 12V/30A i tu właśnie dorabiałem pin do wtyczki D8, żeby zasilić grzałkę. Bezpiecznik 30A wisi obok akumulatora.

> A może ktoś montował grzałkę w manualnej klimie i chce się podzielić wiedzą?

Na allegro są klimatyzacje manualne z kompletem kabli, przekaźników i centralką M75 (oraz grzałką PTC) - wystarczy przełożyć.

Przy okazji dodam, że niestety (i póki co) moja grzałka nie działa czyli w body komputerze jest wyłączona funkcja PTC (albo jej nie ma) Centrala M70 na pinach sterujacych przekaźnikami ma około 600 omów do masy i nic się nie zmienia. W FESie nie widziałem opcji 'odblokowania' PTC - więc zostaje Examiner. No a jak examiner nie pomoże to zrobię dwa przełączniki zwierające przekaźniki do masy i po sprawie.

Napisano

> Nie widzę nigdzie możliwości edycji teamtu posta. Może MOD może?

A no może Mod pomoże spineyes.gif

> No jak się kończy we wtyczce to gdzie jest drugi koniec? I czy jest na nim napięcie z akumulatora?

> Bo jeżeli tak to jest to 12V/30A i tu właśnie dorabiałem pin do wtyczki D8, żeby zasilić

> grzałkę. Bezpiecznik 30A wisi obok akumulatora.

No tego jeszcze nie sprawdzałem ale pewnie coś koło tego. Ogólnie zasilaniem się nie martwię bo wydaje się to najłatwiejszą sprawą.

> Na allegro są klimatyzacje manualne z kompletem kabli, przekaźników i centralką M75 (oraz grzałką

> PTC) - wystarczy przełożyć.

No są ale ja chcąc zaoszczędzić na wysyłce kazałem sprzedawcy zdemontować i dlatego wysyłał mi to na raty.

No i efekt tego mizerny bo mam wiązkę ale brakuje zabezpieczenia termicznego (I95). I tu prośba czy Ktoś mógłby sprawdzić oznaczenie tego w Eper i przy okazji podać w miarę aktualną cenę (z Eper-a). Druga sprawa to brakuje mi wtyczki na kablu zasilającym przekaźnik 50A, no ale to może jakoś połączę.

Dodatkowo w wiązce mam przekaźnik 20A prawdopodobnie J34 ale pewności nie mam no i nie wiem do czego on jest. Największy jednak problem mam z centralką M75 nie mogę ogarnąć nr pinów i kolejności w podstawce ni cholery nie układa mi się to w żadną logiczną całość

nagrzewnicaptcmanual.jpg

Gniazdo od góry wygląda mniej - więcej tak:

0 0 0

0 0 0

0

a mi wychodzą następujące nr styków:

x y x

6 7 1

5

x, x - prawdopodobnie linie CAN (sądząc po grubości styków cfaniaczek.gif)

y - metodą eliminacji wychodzi że jaką masa (połączenie z C16)

I tu kolejna prośba jakby ktoś miał rozpis gniazda dodatkowej centralki to byłbym zobowiązany.

Eh to tyle problemów na chwilę obecną. Na razie utknąłem na centralce i próbie zrozumienia co z czym i jak cfaniaczek.gif

Aha jeszcze jedna sprawa może ktoś się orientuje czy któraś z lini CAN jesst na stałe połączona z masą?

> Przy okazji dodam, że niestety (i póki co) moja grzałka nie działa czyli w body komputerze jest

> wyłączona funkcja PTC (albo jej nie ma) Centrala M70 na pinach sterujacych przekaźnikami ma

> około 600 omów do masy i nic się nie zmienia. W FESie nie widziałem opcji 'odblokowania' PTC -

> więc zostaje Examiner. No a jak examiner nie pomoże to zrobię dwa przełączniki zwierające

> przekaźniki do masy i po sprawie.

A to dość dziwne bo podobno centralki klimatronika w stilo miały funkcję PTC na ON (opinia przeczytana gdzieś na forum).

Napisano

> Aha jeszcze jedna sprawa może ktoś się orientuje czy któraś z lini CAN jesst na stałe połączona z

> masą?

Zadna linia can nie jest połączona z masą.

> A to dość dziwne bo podobno centralki klimatronika w stilo miały funkcję PTC na ON (opinia

> przeczytana gdzieś na forum).

Z tego schematu wynika ze masz klimę manualną,więc co to ma wspólnego z tym pytaniem?

Próbujesz przerobić wiazkę z klimy manualnej do klimatronika?

Napisano

> Z tego schematu wynika ze masz klimę manualną,więc co to ma wspólnego z tym pytaniem?

> Próbujesz przerobić wiazkę z klimy manualnej do klimatronika?

Nie ale Kolega olgierd ma klimatronika i mu nie działa więc przekazuje tylko zasłyszaną (przeczytaną) opinię o klimatroniku.

Napisano
  • Autor

> Nie ale Kolega olgierd ma klimatronika i mu nie działa więc przekazuje tylko zasłyszaną

> (przeczytaną) opinię o klimatroniku.

I słusznie bo od klimatronika się zaczęło. Spotkałem się z opinią na którymś forum, że właściciel Nuova Bravo miał zainstalowane PTC w samochodzie ale wyłączone w body i dopiero interwencja w ASO i Examiner rozwiązały sprawę.

Napisano

Witam ponownie w kolejnym odcinku PTC w nagrzewnicy manualnej... cfaniaczek.gif

Wiązkę już rozgryzłem a nawet przygotowałem do montażu - wygląda tak:

dsc00758qz.th.jpg

No i znowu pojawił się problem mianowici urządzenie o nazwie I95 - "wyłącznik bezpieczeństwa dodatkowej nagrzewnicy" podłączane do środkowej białej kostki na tym zdjęciu:

dsc00759l.th.jpg

a wtyczka ta jest zamontowana na tyle panela sterującego nawiewem tak jak na foto poniżej:

dsc00762yg.th.jpg

A teraz konsensus będący jednocześnie pytaniem Co jest do tej wtyczki podłączone?

Może ktoś ma na wierzchu panel z dodatkowym ogrzewanie i mógłby zrobić zdjęcia, ewentualnie pomierzyć elementy jaki się tam znajdują.

Bo wg mnie na rogach powinny być mikro styki (takie jak na zdjęciu - zielone), ale czy same? bo w końcu mikro styk to nie bezpiecznik.

Aha dodam tylko, że mikro styki widoczne na foto to mój zakup w sklepie elektronicznym, mogę to tak zmontować i będzie działało ale nie wiem czy dodatkowo znajduje się tu faktycznie jakiś bezpiecznik termiczny czy to kwestia tłumaczenia Elearna. Bo przecież grzałki PTC są samo regulacyjne i nie przegrzewają się.

Napisano

> Aha dodam tylko, że mikro styki widoczne na foto to mój zakup w sklepie elektronicznym, mogę to tak

> zmontować i będzie działało ale nie wiem czy dodatkowo znajduje się tu faktycznie jakiś

> bezpiecznik termiczny czy to kwestia tłumaczenia Elearna. Bo przecież grzałki PTC są samo

> regulacyjne i nie przegrzewają się.

Wg schematu który jest wyżej to są styki tylko, podajesz przez nie napięcie na cewkę J36 i J37 (czyli równocześnie musi być włączone ogrzewanie i nawiew), masę przekaźnik dostaje z PL1/2 M75.

Co by w tym miejscu dał jakikolwiek termik ?

Jakby miał być gdziekolwiek termik to pewnie przy samej grzałce.

Poza tym że grzałki PTC pewnie są samo regulacyjne, to moduł M75 spięty jest też przez CAN, jeżeli dostaje info o temp silnika z ECU to też odłączy pewnie grzałki jak silnik podejdzie pod 70-80 st. pomimo zwarcia tych 2 styków.

Tylko chyba w ECU trzeba by "zainicjować" M75, w przeciwnym wypadku to chyba ten układ nie zadziała .....

Napisano

> Wg schematu który jest wyżej to są styki tylko, podajesz przez nie napięcie na cewkę J36 i J37

> (czyli równocześnie musi być włączone ogrzewanie i nawiew), masę przekaźnik dostaje z PL1/2

> M75.

Rzeczywiście dopiero teraz zauważyłem, że symbol jest taki sam jak w przekaźnikach. Ale pewną niepewność w moich rozmyślaniach wprowadza opis z Elearna :"Zasilanie to zostaje przerwane w przypadku zbyt wysokiej temperatury, poprzez wyłącznik bezpieczeństwa I95" Czyżby autor miał na myśli, że jak jest za gorąco to kierowca skręca ogrzewania i to jest etn bezpiecznik???

Poza tym grzałka powinna się włączyć już po przekręceniu temp na max (o ile inne warunki są spełnione),bo jest mostek do włączenia wentylatora tak jak przy klimatyzacji.

> Co by w tym miejscu dał jakikolwiek termik ?

> Jakby miał być gdziekolwiek termik to pewnie przy samej grzałce.

Przy grzałce nie ma żadnego termika sprawdzone.

> Poza tym że grzałki PTC pewnie są samo regulacyjne, to moduł M75 spięty jest też przez CAN, jeżeli

> dostaje info o temp silnika z ECU to też odłączy pewnie grzałki jak silnik podejdzie pod 70-80

> st. pomimo zwarcia tych 2 styków.

> Tylko chyba w ECU trzeba by "zainicjować" M75, w przeciwnym wypadku to chyba ten układ nie zadziała

> .....

Wszystko ma być docelowo spięte po CAN-ie tak jak w orginale i z tym nie mam problemów. Tylko pozostaje kwestia tego nieszczęsnego układu I95 nie wiem jak on wygląda. oglądając zdjęcia z neta i allegro coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że tam mają być wpięte tylko te krańcówki ale jednak opis mówi co innego i dlatego ponawiam prośbę jak ktoś może to niech wrzuci zdjęcie.

A jako ciekawostkę dodam, że projektant tego układu nie przewidział możliwości włączenia dodatkowych grzałek jak nawiew jest ustawiony na górne wyloty tylko (tak wynika z układu krzywek na pokrętłach). cfaniaczek.gif

Napisano

> (czyli równocześnie musi być włączone ogrzewanie i nawiew), masę przekaźnik dostaje z PL1/2

No właśnie smile.gifŻeby to działało oba styki muszą być włączone(więc nie ma co się w to zagłębiać,tylko podłączyć w/g schematu),wtedy sterowaniem i tak decyduje centralka poprzez sterowanie masą na poszczególne przekażniki PTC1/2,w zależności od otrzymanych infomacji z sieci CAN,

Napisano

> No właśnie Żeby to działało oba styki muszą być włączone(więc nie ma co się w to zagłębiać,tylko

> podłączyć w/g schematu),

No zagłębiam się w to po to bo w opisie działania jest jak byk napisane, że jest to bezpiecznik termiczny, a nie chciałbym mieć pożaru w nagrzewnicy.

> wtedy sterowaniem i tak decyduje centralka poprzez sterowanie masą na

> poszczególne przekażniki PTC1/2,w zależności od otrzymanych infomacji z sieci CAN,

Tylko centralka M75 chyba nie ma informacji o temperaturze powietrza nawiewanego jak w klimatroniku. Więc jest prawdopodobne , że jest tam jakiś bezpiecznik termiczny, ale pewności nie mam. Dlatego potrzebuje sprawdzonej informacji, pomiaru elementów lub dokładnego zdjęcia co siedzi na białej 4-ro pinowej wtyczce za panelem klimatyzacji, bądź jakiegoś schematy z Eper bo jakoś nie mogę tego odnaleźć.

Napisano

> No zagłębiam się w to po to bo w opisie działania jest jak byk napisane, że jest to bezpiecznik

> termiczny, a nie chciałbym mieć pożaru w nagrzewnicy.

Ale grzałki same w sobie zmieniają rezystancję pod wpływem temperatury ? Spróbuj je zagotować z omomierzem zapiętym, jaka rezystancja będzie przy 20 st, a jaka przy 80 i więcej stopniach, być może przy 90st będzie na tyle duża że prąd będzie tak mały że ......

> Tylko centralka M75 chyba nie ma informacji o temperaturze powietrza nawiewanego jak w

> klimatroniku. Więc jest prawdopodobne , że jest tam jakiś bezpiecznik termiczny, ale pewności

> nie mam. Dlatego potrzebuje sprawdzonej informacji, pomiaru elementów lub dokładnego zdjęcia

> co siedzi na białej 4-ro pinowej wtyczce za panelem klimatyzacji, bądź jakiegoś schematy z

> Eper bo jakoś nie mogę tego odnaleźć.

Jej nie jest potrzebna temp powietrza nawiewanego ? Po co, grzałki mają działać jak rozumiem zawsze przy nierozgrzanym silniku, więc potrzebna jej temperatura silnika (płynu chłodniczego), bo przecież jak płyn będzie miał 90st to po cholerę mają działać grzałki ?

Z drugiej strony, czy do tego panelu jest kierowane skądkolwiek powietrze ? Ja myślę że raczej nie, więc nawet jak w aucie będzie ok 15-20 st bo już się nagrzeje, to pod panelem dalej może być 5st, jeżeli auto wcześniej długo stało na mrozie. Nawet gdyby tam miał być jakiś termik (tzn pewnie coś na bimetalu jak już) to przy jakiej temp on ma zadziałać ? 30 st c ? 80 st C ? Nie da się na panelu określić czy grzałki już zagotowały płyn czy nie. Jak już koniecznie upierasz się że musi być tam jakiś termik, to chyba musiał by być przypięty do samej nagrzewnicy tak żeby rozgrzewał się z nią równolegle .......

Napisano

> Ale grzałki same w sobie zmieniają rezystancję pod wpływem temperatury ? Spróbuj je zagotować z

> omomierzem zapiętym, jaka rezystancja będzie przy 20 st, a jaka przy 80 i więcej stopniach,

> być może przy 90st będzie na tyle duża że prąd będzie tak mały że ......

No niestety grzałka już siedzi w samochodzie a dostęp facepalm%5B1%5D.gif

> Jej nie jest potrzebna temp powietrza nawiewanego ? Po co, grzałki mają działać jak rozumiem zawsze

> przy nierozgrzanym silniku, więc potrzebna jej temperatura silnika (płynu chłodniczego), bo

> przecież jak płyn będzie miał 90st to po cholerę mają działać grzałki ?

> Z drugiej strony, czy do tego panelu jest kierowane skądkolwiek powietrze ? Ja myślę że raczej nie,

Ja też myślę, że raczej nie ale podpisane jest w Elearnie jako "Wyłącznik bezpieczeństwa dodatkowej nagrzewnicy"

więc wolę się upewnić niż później żałować i gasić pożar w nagrzewnicy.

O temp płynu, naładowaniu akumulatora i temp zewnętrznej informowana jest centralka M75, która steruje

włączeniem grzałek. Ale jeśli w układzie jest jakiś bezpiecznik to wolałbym go również posiadać.

I wiem że bez niego układ będzie działał, ale nie będzie "bezpieczny".

Napisano

> I słusznie bo od klimatronika się zaczęło. Spotkałem się z opinią na którymś forum, że właściciel

> Nuova Bravo miał zainstalowane PTC w samochodzie ale wyłączone w body i dopiero interwencja w

> ASO i Examiner rozwiązały sprawę.

FES też daje rady cool.gif

285461944-ptc.jpg

post-140827-14352514507627_thumb.jpg

Napisano

> I wiem że bez niego układ będzie działał, ale nie będzie "bezpieczny".

Skąd wiesz ?

Złóż do kupy, pod zacisk A i B grzałki wstaw po diodzie LED i jazda, sam zobaczysz czy grzałki się wyłączają po osiągnięciu nominalnej temp pracy silnika czy nie smile.gif

Jeżeli będą pracowały tak jak wydaje mi się że M75 będzie nimi sterował to diody kiedyś wywalisz ....

Napisano

Panowie, napiszę tak. Jak to czytam to mi się płakać chce. Zima Wam minie albo i dwie zanim to założycie z takimi wzajemnymi poradami, a i auto spalicie albo bezpieczniki w najlepszym przypadku. I tyle napiszę w temacie.

Napisano

> Panowie, napiszę tak. Jak to czytam to mi się płakać chce. Zima Wam minie albo i dwie zanim to

> założycie z takimi wzajemnymi poradami, a i auto spalicie albo bezpieczniki w najlepszym

> przypadku. I tyle napiszę w temacie.

Ja przypomnę, że po to jest forum - a, ten kącik jest techniczny i TRZYMAMY się tematu uzbroj_zlo.gif

edyta..

lepiej 3 zimy z wzajemnymi poradami niż pierwsza bez spalonego czy inaczej uszkodzonego auta

Napisano

z moich obserwacji w klimatroniku grzałki wyłączają się jak silnik osiągnie trochę więcej niż pierwszą kreskę na wskaźniku myślę że jest to ok 30 - 40 *c płynu chłodzącego, rano gdy jest silnik zimny i na zewnątrz jest ok +10*c to grzałki się włączają (a właściwie to chyba tylko jedna bo nie ma zbyt dużego obciążenia na alternatorze) mamba.gif

Napisano

> z moich obserwacji w klimatroniku grzałki wyłączają się jak silnik osiągnie trochę więcej niż

> pierwszą kreskę na wskaźniku myślę że jest to ok 30 - 40 *c płynu chłodzącego, rano gdy jest

> silnik zimny i na zewnątrz jest ok +10*c to grzałki się włączają (a właściwie to chyba tylko

> jedna bo nie ma zbyt dużego obciążenia na alternatorze)

Kiedyś znalazłem takie wymogi do zadziałania nagrzewnicy:

Parametry do włączenia nagrzewnicy:

Temp zewnętrzna < 20° C;

Temp chłodziwa < 64° C;

Napięcie aku > 12.2V;

Obroty > 700 rpm.

smile.gif

Napisano

> ... I tyle napiszę w temacie.

Bardzo się cieszę z takiej deklaracji z Pana strony przynajmniej oszczędzi mi Pan wątpliwej przyjemności

czytania swoich nic nie wnoszących wypowiedzi.

A dla zainteresowanych to udało mi się podłączyć wszystko i sprawdzić na "sucho" instalację. Z racji, iż

nadal nie wiem z czego składa się element I95 (oprócz 2 szt. mikro styków) to postanowiłem wpiąć tam

dodatkowo 2 przewody w szereg i podciągnąłem je w okolicę tunelu środkowego. Docelowo zamierzam

zainstalować tam wyłącznik ręczny lub dolutować bezpiecznik termiczny i umieścić go w kanale powietrza

z nagrzewnicy.

Na razie szukam złączek na 50A żeby połączyć przewody silnoprądowe bo co prawda w instalacji mam

złączki ale w wiązce którą kupiłem ktoś poobcinał złącza, a lutować kabli nie chcę.

Na koniec po raz kolejny zwracam się z prośbą o zrobienie zdjęcia, lub pomierzenie elementów zamocowanych

z tyłu panela sterowania nagrzewnicą Chodzi oczywiście o wersje manualną klimy z dodatkową grzałką

Napisano
  • Autor

> FES też daje rady

A jak to wersja FESa, że jest PTC?

I jeszcze za eLearn'em o warunkach załączania i wyłączania PTC:

"Nagrzewnica dodatkowa PTC, dostarczana na żądanie tylko w wersjach JTD, służy do szybszego ogrzewania wnętrza samochodu będącego w ruchu (rpm> 700 obr/min) w przypadku niesprzyjających warunków otoczenia (na przykład bardzo chłodny klimat).

Jest to grzałka umieszczona obok promiennika o mocy maksymalnej 700 W i napięciu 13,5 V.

Algorytm konroli Nagrzewnicy dodatkowej PTC steruje włączeniem sprawdzając, czy występują równocześnie i trwają przez 3 sekundy następujące warunki:

Temperatura zewnętrzna< 20° C (temperatura zimowa)

Pozycja kluczyka (Key On)

Centralina Klimatyzacji w położeniu innym niż OFF

Obroty silnika (RPM) > 700 giri/min

Temperatura płynu chłodzącego silnika < 64 °C

Natężenie powietrza > 0

napięcie akumulatora> 12.2 V

Temperatura Powietrza Vent 50 ˚C

Oczekiwanie przez czas 3 sekund

Procedura opisana powyżej zostaje zablokowana (do następnego Key/Off -key/On) dla każdego z następujących warunków :

RPM < 700 RPM

Temperatura płynu chłodzacego silnika > 64 °C

natomiast procedura zostanie zawieszona (i przywrócona po ustaniu warunków, które powodują jej zawieszenie):

jeśli użytkownik uruchomi ręcznie zerowy nawiew powietrza

wybór ręczny przycisku OFF w centralce

Temperatura Powietrza Vent. > 50 ˚C "

• 5 tygodni później...
Napisano

Dla potomnych.

Z tyłu panela klimy manualnej znajdują się 2 mikro styki i nic więcej (nie wiem dlaczego szumnie nazywa się to "I95 wyłącznik bezpieczeństwa dodatkowej nagrzewnicy"). Odpowiednie mikro styki można kupić w TME nazywa się to WLK-MINI te w kolorze zielonym.

wlk5mini.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

A tu komplet zdjęć wiązki zrobiony przez kolegę pp505 jakiś tekst

Napisano

> I jeszcze za eLearn'em o warunkach załączania i wyłączania PTC:

a możesz wrzucić taki opis dla Cromy?

Napisano

> a możesz wrzucić taki opis dla Cromy?

Z tego co pamiętam to było to trochę bardziej skomplikowane. Grzałka jest podzielona na dwa obwody, które są włączane / wyłączane w zależności od napięcia. Moim zdaniem, o czym już pisałem najprościej podłączyć sterowanie dodatkowej nagrzewnicy płynu do obwodów nagrzewnicy PTC - oczywiście jeśli taka występuje. Większość Muciek ma wbudowane PTC i można to uaktywnić FES.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> FES też daje rady

No właśnie FES 3.3 nie dał rady (z klimatronikiem) Dziś odwiedziłem ASO w Krakowie (Viamot) gdzie próbowano uruchomić moja grzałkę. Procedura PROXY wykonana Examinerem przeszła bezbłędnie (mam wydruk) co jednak niczego nie zmieniło - PTC nie działa. Podobno w Examinerze 'nie ma opcji' Przy okazji - FES 3.3 z moim samochodem (MJ 140KM) współpracuje jak chce a zwykle nie chce. Examiner wykonał Proxy w pierwszym podejściu podczas gdy FES wysypuje się na centralce klimatyzacji i parktronica.

Reasumując: przy klimatroniku będę musiał zrobić przełącznik zwierający odpowiednie przekaźniki do masy bo inaczej za diabła nie mogę PTC uruchomić. Chyba że macie jakiś pomysł? Czy komuś się udało uruchomić grzałkę z automatyczną klimatyzacją?

• 2 miesiące później...
Napisano

> Chodzi o kable do grzałki? W grzałce są trzy elementy grzewcze.

> - brązowy - do masy

> - biały z czarnym zwarte razem (czyli 2 sekcje grzałki)

> - czerwony

trochę odkopie:)

to jak ona dokładnie grzeje?

czerwony kabel grzeją wszystkie spirale

czarny z białym 2 sekcje?

a nie ma, ze grzeje tez tylko jedna sekcja?

Napisano

> a nie ma, ze grzeje tez tylko jedna sekcja?

Jest tak. Jeden przekaźnik włącza jedną, a drugi dwie połączone razem.

285894130-nagrzewnica.1.jpg

post-28378-14352516084885_thumb.jpg

Napisano

> Jest tak. Jeden przekaźnik włącza jedną, a drugi dwie połączone razem.

to czerwony kabel grzeje całością tylko, ze słabiej, a połączone biały i czarny mocno?

dobrze rozumiem?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.