Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

świerszcze ??

Featured Replies

Napisano

od jakiegos czsu cos mi smiesznie skrzypi takim piskliwym glosem i z prawej i z lewej strony z przodu hmm.gif nie dzieje sie to tylko na dziurach ,jak bujam samochodem na postoju jest cicho icon_eek.gif czy laczniki staba moga tak skrzypiec hmm.gif mam zakupione nowe ale nie moglem i ch wymienic bo sruby sie zapiekly i trzeba i nie moge ich zmienic (diaxa musze odpalic i pocinac sruby)

Napisano

> od jakiegos czsu cos mi smiesznie skrzypi takim piskliwym glosem i z

> prawej i z lewej strony z przodu nie dzieje sie to tylko na

> dziurach ,jak bujam samochodem na postoju jest cicho czy

> laczniki staba moga tak skrzypiec mam zakupione nowe ale nie

> moglem i ch wymienic bo sruby sie zapiekly i trzeba i nie moge

> ich zmienic (diaxa musze odpalic i pocinac sruby)

Poszukaj w archiwum, kiedy był wątek o jakiś blachach przy tarczy hamulcowej, ponoc sie odginaja i ocierają o coś tam i wtedy tak świerszczy. Wystarczy zdjąć koło, odgiąc (nawet ręką) tą blaszaną osłone i juz nie śwista. Nie wiem, czy to wlasnie może być u Ciebie, ale poszukaj w archiwum.

pzdr..

/kustosz

Napisano

Mi tak piszcał zawias od pokrywy silnika. Najlepiej sprawdzisz to ruszając maską przy zawiasie(tylko przy zamkniętej) jak piszczy to WD i masz po problemie.

• 7 miesięcy później...
Napisano

Czy ktoś w swoim jtd ma świerszcza w środku kabiny? Dokładnie gdzieś pod szybą po stronie kierowcy i właściwie tylko na niskich obrotach. Jeżeli tak to poproszę o instrukcję zabicia owada.

Napisano

> Czy ktoś w swoim jtd ma świerszcza w środku kabiny? Dokładnie gdzieś

> pod szybą po stronie kierowcy i właściwie tylko na niskich

> obrotach. Jeżeli tak to poproszę o instrukcję zabicia owada.

mam w multipli - nigdzie nie znalazłem rozwiązania

Napisano

Mi pomogło wyjęcie okularów z półki przy lusterku . A szukałem tego ze 2 dni (podczas jazdy). Co gorsza pasażer mówił , że brzęczy po lewej a nie po prawej jak sam słyszałem...

Napisano

Gazem dziada !!!

a tak serio to od prawie 6 lat z tym walcze i nic czasem pomaga dociśnięcie deski do przodu, stosowałem obtykanie wnetrza deski gąbką, likwidacje wszelkich naklejek od wnętrza deski i nie pomaga.

Stilo ma ciekawą akustykę, jak w jednym watku poniżej, ja słyszę ze z prawej coś nadaje, wyrażnie w rejonie prawego przedniego słupka, pasażer zaś że dzwięk dochodzi z lewej strony auta.

Możliwe że Twój świerszcz to coś z komory silnika lub zderzak (podobny przypadek miałem u siebie z tym że było to "telepanie" na wolnych obrotach) okazało się ze to tablica rejestracyjna, choć słychać było wyrażnie z okolic schowka w desce rozdzielczej.

Napisano

> Możliwe że Twój świerszcz to coś z komory silnika lub zderzak

> (podobny przypadek miałem u siebie z tym że było to "telepanie"

> na wolnych obrotach) okazało się ze to tablica rejestracyjna,

> choć słychać było wyrażnie z okolic schowka w desce

> rozdzielczej.

Tablicę rejestracyjną już podejrzewałem i nawet poczęstowałem ją jedną śrubą dodatkowo. Ale coś w niej nadal mi nie pasuje - potrafi zabrzęczeć. Może spróbuje tym razem jakieś podkładki podłożyć między zderzak a ramkę tablicy, bo teraz ramka jest przykręcona bezpośrednio do zderzaka.

Napisano

> Tablicę rejestracyjną już podejrzewałem i nawet poczęstowałem ją

> jedną śrubą dodatkowo. Ale coś w niej nadal mi nie pasuje -

> potrafi zabrzęczeć. Może spróbuje tym razem jakieś podkładki

> podłożyć między zderzak a ramkę tablicy, bo teraz ramka jest

> przykręcona bezpośrednio do zderzaka.

Podrzuciłem za ramkę trochę gąbki takiej jak zabezpiecza sie np. meble na czas transportu, dokrecilem i juz nie terczy na wolnych.

Napisano

mam tak samo taki dziwny pisk ,jezli dodam troszeczke gazu to przestaje i przy otwartych dzwiach tez go nie slychac hmm.gifobmacalem cala deske oink.gifi nic nie pomoglo

• 2 tygodnie później...
Napisano

ja w 3d -2002- mam od niedawna identcznie...

na niskich obrotch jak stoje cos brzeczy po stronie

kierowny sporzdu... dodam gazu i skrzypienie znika... :/

slychac to jak na postojua ale rowniez przy jezdzie..

probowalem dociskac deske nic nie pomaga...

jakies sugestie ??

ps. moja dziewczyna powiedziala abym radio sobie glosniej wzial... grrr crazy.gif

> mam tak samo taki dziwny pisk ,jezli dodam troszeczke gazu to

> przestaje i przy otwartych dzwiach tez go nie slychac obmacalem

> cala deske i nic nie pomoglo

Napisano

> ps. moja dziewczyna powiedziala abym radio sobie glosniej wzial...

> grrr

Mądra kobieta ok.gifhehe.gif

Musisz wywalić deskę, pokleić filcem łaczenia kanałów nadmuchu powietrza. Roboty na 48 h bez spania. oslabiony.gif

Napisano

> Musisz wywalić deskę, pokleić filcem łaczenia kanałów nadmuchu

> powietrza. Roboty na 48 h bez spania.

Podobno po liftingu miało nie skrzypieć, coś tam poprawili, może właśnie przy tych kanałach. Zamiast 48h mechanik w ASO zaoferował mi że zrobi to za 500 PLN rotfl.gif. Więc niech sobie skrzypi.

Napisano

Co do świerszczy to długo z nimi walczyłem i na razie mam spokój. Najczęściej w kabinie słychać właśnie kratkę nawiewu powietrza ( u mnie od strony pasażera). Podłożyłem gumowy klocek w szczelinie między poduchą pasażera a radiem maksymalnie z przodu co podniosło trochę kokpit i od miesiąca mam spokój. A co do świerszczy to czasem słychać jest też plastiki w drzwiach (poprawiłem przy pomocy gumowych uszczelek samoprzylepnych), a także górny schowek-konkretnie jego zamknięcie (trzeba coś podłożyć). Powodzenia w tępieniu owadów-----FRUGO!!!

Napisano

Odpaliłem sobie płytę z próbkami dźwięków o różnej częstotliwości...

Generalnie Stilo gra całą swoją objętością zeby.GIF Najbardziej zawartość drzwi słychać co jest naturalne a poza tym wszelkie plastiki się odzywają...

A tak na codzień u mnie skrzypi podłokietnik obijający się o siedzenie pasażera (skóra o skórę). Innych skrzypień nie stwierdziłem w normalnej eksploatacji... ciekawe co będzie za 2-3 latka...

Napisano

u mnie dośc głośno dają znac o sobie dwie rzeczy: półka tylna i schowek górny przed pasażerem. o ile z półką da sie powalczyc, to z klapą schowka gorzej... przerabiał ktoś?

Napisano

Ja zaatakuje gada jakimś smarem... teflonem w aerozolu ....

Napisano

Czyli świerszcze to też standard crazy.gif u mnie zalęgły się w drzwiach prawych (3 sztuki) i drzwi lewe (od niedawna jest drugi).

Oczywiście świerszcz przed kierowcą jakby spod maski (z zewnątrz niesłyszalny i milknący pod wrażeniem wyższych obrotów), skutecznie wytępiłem robaka spod tablicy rejestracyjnej nitując ją do zderzaka. I jeszcze jeden insekt w fotelu kierowcy, tak pośrodku oparcia. Ten jest najgorszy angryfire.gif Czy ktoś ma sposób na niego?

Napisano

Ja mam jednego gdzieś koło licznika... angryfire.gif....ale zdemontuje licznik i potraktuje go jakimś sprayem sylikonowo-wazelinowo-teflonowo-olejowym hehe.gifhehe.gif

Napisano

sprawdz, czy to nie przypadkiem modulator(pompa) ABS'u... (w komorze silnika, po stronie kierowcy, blisko podszybia, z kilkoma przewodami)... confused.gif

Pozdr.

Napisano

> sprawdz, czy to nie przypadkiem modulator(pompa) ABS'u... (w komorze

> silnika, po stronie kierowcy, blisko podszybia, z kilkoma

> przewodami)...

> Pozdr.

hmm.gif raczej mi to wygląda na deske rozdzielczą lub jej mocowanie........ale musze i to sprawdzic hmm.gif

Napisano

> Czyli świerszcze to też standard u mnie zalęgły się w drzwiach

> prawych (3 sztuki) i drzwi lewe (od niedawna jest drugi).

ja mam to samo w drzwiach pasazera- gad zlokalizowany < to cypelek od centralnego zamka denerwujace brzeczenie przy zamknietym cypelku plastik o plastik przy wolnych obrotach musze czyms go potraktowac

Napisano

> Czyli świerszcze to też standard u mnie zalęgły się w drzwiach

> prawych (3 sztuki) i drzwi lewe (od niedawna jest drugi).

Na świerszcze w drzwiach zastosowałem skutecznie

"patent" mayush'a ok.gif

Napisano

ten sam patent wymyslilem i zastosowalem dla "stukajacej" na nierownosciach pokrywy bagaznika...

Napisano

> ten sam patent wymyslilem

"patent" w cudzysłowie, bowiem jest to obejście potrzeby regulacji rygli

zamków drzwi czy pokrywy - ale skuteczne i łatwiejsze w wykonaniu biglaugh.gif

Napisano

> Na świerszcze w drzwiach zastosowałem skutecznie

> "patent" mayush'a

wow, muszę sprawdzić slinka.gif

Napisano

> wow, muszę sprawdzić

wrrr.gif u mnie zwierz jest innego gatunku, nie pomaga sprawdzona metoda

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.