Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

W temacie Jaki olej polecacie.... czy LOTOS jest OK?

Featured Replies

Napisano

Witam,

czas zmainy oleju sie zbliza w moim autku (astra II z 2003r. 1.6 8v obecnie na syntetyku Shell) .... Co polecacie??

Myslalem o zakupie na probe Lotosa (tez syntetyk z jakims Thermal Control) .... moze ktos to ma i moglby sie podzielic wiedza???

z gory dzieki za info wszelkie!

893goodvibes.gif

Napisano

> Witam,

> czas zmainy oleju sie zbliza w moim autku (astra II z 2003r. 1.6 8v

> obecnie na syntetyku Shell) .... Co polecacie??

> Myslalem o zakupie na probe Lotosa (tez syntetyk z jakims Thermal

> Control) .... moze ktos to ma i moglby sie podzielic wiedza???

> z gory dzieki za info wszelkie!

wcześniej w lanosie miałem lotosa i jakoś tak ubywało go z 200-300ml na 10kkm, teraz został zalany castrolem i nic nie ubywa

wiec różnie z tym bywa

ważne zeby wymiany były robione regularnie cool.gif

Napisano

Od kilku lat stosuję Lotos Traffic ok.gif

Napisano

> Witam,

Sprawdź jaką normę jakościową spełnia, jeśli taką jak zaleca producent auta lub wyższą to nie ma problemu.

Teraz swój samochód zalewam mobilem, ale moja matka miała CC 8 lat i tylko na lotosie jeździła i nie było żadnych problemów z samochodem

Napisano

> Witam,

na takim Lotosie własnie jeździłem Astrą II 1,6 8V i bardzo ładnie się spisywał, a przedwe wszystkim nie brudził tak domy i przepustnicy jak Mobil

Napisano
  • Autor

Czyli co w olajach haslo "dobre bo polskie" tez ma zastosowanie;) ?

> na takim Lotosie własnie jeździłem Astrą II 1,6 8V i bardzo ładnie

> się spisywał, a przedwe wszystkim nie brudził tak domy i

> przepustnicy jak Mobil

Napisano

> Czyli co w olajach haslo "dobre bo polskie" tez ma zastosowanie;) ?

> > przepustnicy jak Mobil

Lotos robi oleje od lat i zna się na tym

te oleje spełniają światowe normy tak ogólne jak i poszczególnych producentów

Traffic spełnia m.in oplowską normę LongLife - to dobry olej IMHO w sam raz do Twojego silnika ok.gif

Napisano

> Witam,

Też nie wiedziałem jakiego syntetycznego Lotosa kupić i wybrałem Orlen Platinium - też dobry cool.gif.

Napisano

> Lotos robi oleje od lat i zna się na tym

> te oleje spełniają światowe normy tak ogólne jak i poszczególnych

> producentów

> Traffic spełnia m.in oplowską normę LongLife - to dobry olej IMHO w

> sam raz do Twojego silnika

A do fabi 1.2 tez można wlać tego lotosa syntetycznego?

Napisano

> A do fabi 1.2 tez można wlać tego lotosa syntetycznego?

A ile km,ma ta Fabia zrobione?? na 100% można wlać, ale jak już większy przebieg ma zrobiony to nad półsyntetykiem trzeba się zastanowić 270751858-jezyk.gif

Napisano

Używałem Lotosa 5W40 Thermal Control i uważam że jeśli odstaje od tzw. olejów produkcji zagranicznej to tylko na plus.

Poza tym że to niezły olej jest niewielkie prawdopodobieństwo kupienia podróbki.

Większość olejów których używałem sprawdzała się bardzo dobrze z wyjątkiem Magnatec'a. Ten dla odmiany niemal zniszczył mi silnik w Oplu.

Napisano

przez wiele lat i wiele tysięcy kilometrów stosowałem Lotosa syntetycznego w Punto i mogę polecić ok.gif

Napisano

Ponad 83kkm na Lotosie Syntetic 5W40 - bez zastrzeżeń ok.gif

Napisano

> Ponad 83kkm na Lotosie Syntetic 5W40 - bez zastrzeżeń

Od 40kkm syntetyczny Lotos Dynamic- jak wyżej ok.gif

Napisano

> A do fabi 1.2 tez można wlać tego lotosa syntetycznego?

5W50. Tak mi powiedzieli w serwisie w CZ-wie i tylko Mobil. zlosnik.gif

Chodziło tylko o pierwszą dolewkę, bo silnik przestał brać olej po 3kkm

Napisano

> 5W50. Tak mi powiedzieli w serwisie w CZ-wie i tylko Mobil.

> Chodziło tylko o pierwszą dolewkę, bo silnik przestał brać olej po

> 3kkm

5W50 Mobil1 jest dobry dla silników lubiacych łyknąć oleju, ale ma też swoje minusy - zostawia troche syfu po zobie - przepustnice ze odmą ciągle musiałem czyscić po nim

Napisano

Po zakupie autka lałem minaralny lotos (mialem wyciek) więc olej był tani.

Po uszczelnieniu silnika wlałem lotos semi (srebrna banka) i to przy przebiegu 190 000 km. Przejechałem 10 000 km i zero wycieków i zero innych objawów.

Napisano

Lotos to kiepski olej. Nie będę się tu rozpisywał dlaczego tak sądze bo nie jedna ,,wojna'' na AK o to była. Poszukaj w archiwum a napewno coś ciekawego wyczytasz. Dam Ci pewne proste porównanie - przemyśl to!

Oleje silnikowe dzielimy na bardzo dobre, dobre, złe i do dupy. Te do dupy leją zwykle ludzie do swoich biednych silników z uwagi na ,,taniość'' produktu olejopodobnego. To trochę tak jaby próbować zrobić dobrą sałatkę warzywną z olejem z serii np: ,,Tesco''. Niby to olej, niby na opakowaniu pisze że ma wszystko i jeszcze trochę, niby w gazetce wyczytasz że jest z pierwszego tłoczenia i wogóle cacy - a sałatka smakuje jak wymiociny (może trochę przejaskrawiłem)

Jeśli masz samochód średniej klasy i masz zamiar jeździć nim niedługo to lej bracie co popadnie bo i tak pewnie silnik nie zdąży się zepsuć. Natomiast jeśli jesteś fanem motoryzacji i ,,kochasz'' swoje auto (marka nie jest tu ważna) to lej do silnika coś MARKOWEGO, DOBREGO I SPRAWDZONEGO. Na pewno na tym nie stracisz.

Pozdrawiam.

Napisano

Generalnie Lotosy to dobre oleje waytogo.gifwaytogo.gif. Mowie to wlasnego kilkunastoletniego doswiadczenia z nimi. Dawno temu uzywalem Lotosa "Mineralny", pozniej byl "Semisyntetic", a od kilku lat uzywam "Syntetic" w mojej Feli i w brata Primerze WP11 (u brata juz nastukane ponad 215kkm na "Syntetic") i zlego slowa powiedziec nie moge zlosnik.gif.

Napisano

> Natomiast jeśli jesteś fanem motoryzacji i ,,kochasz''

> swoje auto (marka nie jest tu ważna) to lej do silnika coś

> MARKOWEGO, DOBREGO I SPRAWDZONEGO. Na pewno na tym nie stracisz.

Warto jeszcze dodać że po te markowe, dobre i SPRAWDZONE oleje najlepiej udać się prosto do naszych rafinerii, zwłaszcza LOTOS, gdzie rozlewają m.in. Castrola zlosnik.gif

Napisano

Ja leje Lotosa syntetica i nie narzekam, zadnego ubytku. Takze polecam zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

Lotos jak najbardziej za ,przebieg 180tys na lpg od 100tyś wraz z olejem Lotos Semi brak ubytków .

Napisano

> Używałem Lotosa 5W40 Thermal Control i uważam że jeśli odstaje od

> tzw. olejów produkcji zagranicznej to tylko na plus.

> Poza tym że to niezły olej jest niewielkie prawdopodobieństwo

> kupienia podróbki.

> Większość olejów których używałem sprawdzała się bardzo dobrze z

> wyjątkiem Magnatec'a. Ten dla odmiany niemal zniszczył mi silnik

> w Oplu.

Trochę mnie zaniepokoiłeś, jeżdżę na magnateku już ponad 60 kkm i uważam go za najlepszy z tych co próbowałem czyli selenia która wcale nie była tragiczna, mobil 5W50 stukały zawory na zimnym silniku, magnatec jest tu najlepszy.

Co on tam Ci narozrabiał ?

Napisano

> Warto jeszcze dodać że po te markowe, dobre i SPRAWDZONE oleje

> najlepiej udać się prosto do naszych rafinerii, zwłaszcza LOTOS,

> gdzie rozlewają m.in. Castrola

Rozlewać to nie znaczy produkować, poza tym tego Polskiego Castrola jeśli już robią to na jakiejś licencji więc jakość, skład itp dyktuje Castrol a nie Lotos.

Napisano

Jeździłem wtedy na różnych olejach pilnując jedynie żeby wymieniać je co 10tys. km. Przy około 40tys. wymieniłem na Magnatec'a 5W40 (nie pamiętam dokładnie parametrów - w każdym razie "ten lepszy"). Praktycznie od razu zaczęły stukać "szklanki", silnik się grzał i palił więcej (to ostatnie raczej symbolicznie).

Diagnoza brzmiała : "szklanki" do wymiany - tak powiedzieli w kilku ASO oprócz Nexteamu gdzie facet stwierdził że może wystarczy wymiana oleju na lepszy i przeczekanie kilku tys. km. Nie chcąc płacić około 1200zł (i to "nieoficjalnie" - oficjalnie to było 2x tyle) postanowiłem poczekać. Wymieniłem olej na Elf 5W40 (jeden z lepszych olejów średniej klasy IMO) i po około 2 tys. objawy ustały.

Po jakimś czasie rozmawiałem z gościem - pasjonatem który przy okazji jest mechanikiem rajdowym i powiedział że Magnatec po prostu nie wszystkim silnikom służy. Pomijając jego podróbki (to raczej dotyczy droższych olejów - podobno RS podrabiali nagminnie) po prostu ma takie właściwości kinetyczne w wyższych temperaturach że "coś tam" się robi i nie smaruje.

Napisano

> A ile km,ma ta Fabia zrobione?? na 100% można wlać, ale jak już

> większy przebieg ma zrobiony to nad półsyntetykiem trzeba się

> zastanowić

70 tyś

Napisano

> Lotos to kiepski olej. Nie będę się tu rozpisywał dlaczego tak sądze

może jednak napisz, bo parametry i moje wieloletnie doświadczenia temu przeczą

Napisano

Cały czas zachodze w głowe jak ktos może cokolwiek powiedzieć o oleju nie przejechawszy na nim 200 kkm jednym autem i nie rozbierając i dokładnie badając silnika???

Wiadomo, ze na jednym oleju auto może chodzić cieszej, na innym głośniej, jednego oleju bierze troche innego nic. Nie oznacza to chyba, ze olej jest dobry lub zły.

Może warto poczytać o olejach w sieci i zwrócić uwagę na inne parametry prócz klasy lepkości

Napisano

nie bede zakladal nowego watku bo mam bardzo podobne pytanie.Jak wedlug was ocenic czas kiedy trzeba zmienic olej na polsyntetyk a potem mineralny.Co to zmiana mialaby dac?jestem ciekaw waszych zdan 270751858-jezyk.gif

Napisano

> nie bede zakladal nowego watku bo mam bardzo podobne pytanie.Jak

> wedlug was ocenic czas kiedy trzeba zmienic olej na polsyntetyk

> a potem mineralny.Co to zmiana mialaby dac?jestem ciekaw waszych

> zdan

moim zdaniem jeśli jeżdzisz autem od nowości lub używanym w bardzo dobrym stanie i auto od początku jeżdzi na pełnym syntetyku to chyba nie ma jakiejś wyraxnej granicy gdzie trzeba zmienić olej na półsyntetyk czy minerał. Osobiście zastanowiłbym się nad tym przy przebiegu może 250 kkm. Trzeba po prostu pbserwować czy nigdzie nie cieknie bardziej niż do tej pory, ewentualnie zmieniać uszczelniacze.

Teoretycznie półsyntetyk czy minerał powinien w minimalnie cieknącym silniku spowodować mniejsze straty oleju. Ale moim zdaniem nie tedy droga

Napisano

> moim zdaniem jeśli jeżdzisz autem od nowości lub używanym w bardzo

> dobrym stanie i auto od początku jeżdzi na pełnym syntetyku to

> chyba nie ma jakiejś wyraxnej granicy gdzie trzeba zmienić olej

> na półsyntetyk czy minerał. Osobiście zastanowiłbym się nad tym

> przy przebiegu może 250 kkm. Trzeba po prostu pbserwować czy

> nigdzie nie cieknie bardziej niż do tej pory, ewentualnie

> zmieniać uszczelniacze.

> Teoretycznie półsyntetyk czy minerał powinien w minimalnie cieknącym

> silniku spowodować mniejsze straty oleju. Ale moim zdaniem nie

> tedy droga

no to w takim razie moment kiedy olej nam wylazi uszczelkami jest wazny to o czym piszesz czy moment kiedy olej nam bierze ? Czy zmiana na polsyntetyk czy mineralny zmniejszy zuzycie( nie mowie o wycieku ) ?

Napisano

> no to w takim razie moment kiedy olej nam wylazi uszczelkami jest

> wazny to o czym piszesz czy moment kiedy olej nam bierze ? Czy

> zmiana na polsyntetyk czy mineralny zmniejszy zuzycie( nie mowie

> o wycieku ) ?

Kiedy olej cieknie uszczelkami to IMHO nalezy wymienic uszczelki nie olej grinser006.gif

Przy większym ZUŻYCIU oleju przez silnik zmiana może pomóc, ale to tylko półśrodek.

Napisano

> Witam,

miałem selenie i nie było źle, zmieniłem na magnateca, bo myslałem, ze troche ciszej bedą chodziły zawory - niestety nic z tego - nie było wcale lepiej. wkurzyłem sie i zmieniłem na lotosa traficca, bo jest o 10 zł tańszy na litrze od magnateca co najmniej, a poza tym ma dobre papierowe parametry. Nie zauważyłem żadnych negatywnych konsekwencji. żadnego oleju moje punto nie paliło, chyba ze była kilkugodzinna ostrzejsza jazda na autostradzie, więc wtedy jakaś małą setkę łyknął, ale to jest normalne. miedzy przeglądami (15-18 tyś. km rocznie) nie dolewam ani kropli oleju. z tego powodu nie mam zamiaru z trafica rezygnować. auto mam od nowości. przjechane ok 60 tysi.:):):)

Napisano

Do Felicii lałem Lotos Syntetic i wszystko było ok waytogo.gif Nie ma co się zrażać tym, że polski zlosnik.gif i tańszy od konkurencji wink.gif Jakość jest naprawdę dobra ok.gif

Napisano

> Jeździłem wtedy na różnych olejach pilnując jedynie żeby wymieniać je

> co 10tys. km. Przy około 40tys. wymieniłem na Magnatec'a 5W40

> (nie pamiętam dokładnie parametrów - w każdym razie "ten

> lepszy"). Praktycznie od razu zaczęły stukać "szklanki", silnik

> się grzał i palił więcej (to ostatnie raczej symbolicznie).

> Diagnoza brzmiała : "szklanki" do wymiany - tak powiedzieli w kilku

> ASO oprócz Nexteamu gdzie facet stwierdził że może wystarczy

> wymiana oleju na lepszy i przeczekanie kilku tys. km. Nie chcąc

> płacić około 1200zł (i to "nieoficjalnie" - oficjalnie to było

> 2x tyle) postanowiłem poczekać. Wymieniłem olej na Elf 5W40

> (jeden z lepszych olejów średniej klasy IMO) i po około 2 tys.

> objawy ustały.

> Po jakimś czasie rozmawiałem z gościem - pasjonatem który przy okazji

> jest mechanikiem rajdowym i powiedział że Magnatec po prostu nie

> wszystkim silnikom służy. Pomijając jego podróbki (to raczej

> dotyczy droższych olejów - podobno RS podrabiali nagminnie) po

> prostu ma takie właściwości kinetyczne w wyższych temperaturach

> że "coś tam" się robi i nie smaruje.

Dzięki za obszerne info, no u mnie właśnie tylko na magnatecu nie slychać stukania na zimno więc chyba jednak przy nim pozostanę bo służy mu dobrze i nie ma jakichś niepokojących objawów, ten mobil którego użyłem jednorazowo był najgorszy ze wszystkich ale mogła to być podróba bo miał dość ciemny odcień a nie jasno żółty i był chyba za gęsty tak mi się wydaje, chociaż mechanik stwierdził że teraz mobile zmieniły barwę na ciemniejszą ale ja przeskoczyłem na magnateca bo ten mobil czy podróbomobil nie służyły mojemu silniczkowi, stukanie na zimno i większe spalanie.

ELF powinien pasować i do mojego bo ponoć elfy są żadkie a mój uwielbia żadkie oleje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.