Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy Policja nie przegina?

Featured Replies

Napisano

Dłuuuuga prosta ulica i za lekkim łukiem na przystanku stoi radiowóz... tak jak na zdjęciu... widać to auto z daleka, ale dopiero jak zza niego wyskoczy Policjant z lizaczkiem, wiadomo o co chodzi...

Czy takie stawianie radiowozu jest prawidłowe? Szczególnie chodzi mi o praktykę otwierania klapy aby nie było widać kogutów...

Radiowóz jest rozpoznawalny dopiero kiedy się go mija. Reakcja kierowców jest taka sama jak by w krzakach stali...

polku0.jpg

Napisano

> Dłuuuuga prosta ulica i za lekkim łukiem na przystanku stoi

> radiowóz... tak jak na zdjęciu... widać to auto z daleka, ale

> dopiero jak zza niego wyskoczy Policjant z lizaczkiem, wiadomo o

> co chodzi...

> Czy takie stawianie radiowozu jest prawidłowe? Szczególnie chodzi mi

> o praktykę otwierania klapy aby nie było widać kogutów...

> Radiowóz jest rozpoznawalny dopiero kiedy się go mija. Reakcja

> kierowców jest taka sama jak by w krzakach stali...

Nie moga stac po krzakach to otwieraja klape..

moze im goraco. zlosnik.gif

Napisano

Może mają radar w bagażniku to i klapa musi być otwarta.

Ale nikt napewno im nie zarzuci, że w krzakach stoją

Napisano

jeździj przepisowo to taki widok policji nie będzie Cię stresował grinser006.gif

Napisano

> co chodzi...

bo najlatwiej na takie prostej zatrzymac osobe lamiaca przepisy, najmniej pracy. Ale w miejscach szczegolnie niebezpiecznych (40, zakaz wyprzedzania, podwojna ciagla, przejscie dla pieszych) nigdy ich nie widzialem sick.gif

Napisano

Jak Policja otworzy klape i stoji w zatoczce to przegina

A jak ktos jedzie 120km/h na 60 to nie przegina smile.gif

Napisano

Jakby co to czekaja na autobus ,staja na przystanku komunikacji miejskiej icon_eek.gifhmm.gif

Napisano
  • Autor

> Może mają radar w bagażniku to i klapa musi być otwarta.

radar jak widzisz na zdj. leży na masce

Napisano
  • Autor

> bo najlatwiej na takie prostej zatrzymac osobe lamiaca przepisy,

> najmniej pracy. Ale w miejscach szczegolnie niebezpiecznych (40,

> zakaz wyprzedzania, podwojna ciagla, przejscie dla pieszych)

> nigdy ich nie widzialem

na tej ulicy jest też durne oznakowanie... cała ulica ma 70, ale skrzyżowanie już 50 czyli za skrzyzowaniem znowu stoi znak 70... oni łapią tych co wpadają na skrzyzowanie olewając to ograniczenie kiedy w polu widzenia masz juz znak podnoszący prędkosc...

prawdziwa maszynka do robienia kasy...

zamaist opuścic klape i wszyscy by jeździli 50 na całym odcinku to biją w licznik...

Napisano

> zamaist opuścic klape i wszyscy by jeździli 50 na całym odcinku to

> biją w licznik...

Hmm..troche nie rozumiem Ciebie hmm.gif...uwazasz ze to co robia - czyli lapia tych co jada za szybko jest zle? Wiesz moze dla ciebie roznica 20km na h wiecej nie jest znaczaca, ale powiedz to np rodzicom dziecka ktore przez roztargnienie wejdzie na droge a Ty je potracisz( oby Ci sie to nigdy nie zdarzylo) i sie okaze ze te 20km przedluzylo twoja droge hamowania o 4 metry ktore mogly uratowac czyjes zycie...Sam dostalem dwa mandaty za predkosc i to dwa razy zlapany zaraz za znakiem wjazdu na teren zabudowany i nigdy nie mialem do policji pretensji ze mnie zlapali - jechalem szybko TAK wiec i zaplacic trzeba waytogo.gif Uwazam ze wszelkei lapanie jest konieczne aby wbic ludziom do swiadomosci ze jazda autem to cos wiecej niz tylko potrzeba predkosci ale i przestrzegania przepisow waytogo.gif Pewnie zaraz sie rzuca na mnie ze jest sporo zle postawionych znakow i robi sie tam kokosy na mandatach ale prawda jest jedna...masz prawko -> znasz przepisy i musisz je przestrzegac, ale nie dlatego zebys sie czul pokrzywdzony ale zeby wszyscy inny uzytkownicy wiedzieli ze nie bedziesz ich mial na celowniku waytogo.gif Pozdrawiam

Napisano

> biją w licznik...

no ale z drugiej strony a wlasciwie z punktu widzenia takiego policjanta to jaki sens stawac radiowozem patrzec jak ludzie jezdza przepisowo screwy.gif

chodzi o to zeby patrzec jak ludzie jezdza naprawde bo tyle idiotow drogowych sie porobilo ostatnio ze az strach..

Napisano

> no ale z drugiej strony a wlasciwie z punktu widzenia takiego

> policjanta to jaki sens stawac radiowozem patrzec jak ludzie

> jezdza przepisowo

Prewencja - zna słowo?

> chodzi o to zeby patrzec jak ludzie jezdza naprawde bo tyle idiotow drogowych sie porobilo ostatnio ze az strach..

Nie - powinno chodzić o to, żeby w miejscach niebezpiecznych stał radiowóz i ludzie jechali wolno.

Natomiast jak ktoś sie zapomni, to powinno być no-mercy...

Eee - trochę sie namotałem... wink.gif

Napisano

> Nie - powinno chodzić o to, żeby w miejscach niebezpiecznych stał

> radiowóz i ludzie jechali wolno.

A nie chodzi przypadkiem o to zeby w miejscach niebezpiecznych stal znak i ludzie reagowali na to co on oznacza? cfaniaczek.gif Problem tkwi wlasnie w kierowcach, ktorzy nie chca jezdzic przepisowo - bo to obciach ,a jak przychodzi co do czego to psiocza ze dostali mandacik - bo dostali go slusznie...gdyby w kazdym miejscu mial stac policjant pilnujacy porzadku to by ludzi zabraklo waytogo.gif...

Napisano

> A nie chodzi przypadkiem o to zeby w miejscach niebezpiecznych stal

> znak i ludzie reagowali na to co on oznacza?

Szczera prawda.

> Problem tkwi wlasnie w kierowcach, ktorzy nie chca jezdzic przepisowo - bo to

> obciach ,a jak przychodzi co do czego to psiocza ze dostali

> mandacik - bo dostali go slusznie...gdyby w kazdym miejscu mial

> stac policjant pilnujacy porzadku to by ludzi zabraklo ...

Napisano

Też motyw z otwartą klapą zauważyłem od pewnego czasu. Kwestia przyzwyczajenia 893goodvibes.gif i już wiesz że to policial.gif

Napisano

> Szczera prawda.

> > stac policjant pilnujacy porzadku to by ludzi zabraklo ...

no a jesli w takim miejscu stoi znak a kierowcy i tak go nie przestrzegaja przepisow to wtesy powinien byc mandacik

nie mowie tu o dokladnym przestrzeganiu np predkosci ale troche rozumu trzeba miec wsiadajac za kolko.

kiedys jak dostawałem mandat drugi policjant celowal w inne auta i jakos nie zatrzymywal tych co na 50 mieli niecale 70 bo dla niego to bylo w miare normalne ale jak ktos tak jak wtedy ja nie zatrzymal sie przed przejazdem na znaku stop i jecha 110 no to wiadomo, i niemam mu za zle ze wystawil mi mandat zlosnik.gif za rozmowe przez telefon 100zl zlosnik.gif

Napisano

> radiowóz...

Nie wiem o co chodzi niewiem.gif

Nie łapią policial.gif -ludzie narzekają, gdzie są ci policjanci,coby temperować piratów na drodze.

Gdy sie pojawiają- też źle, bo się "odważyli" komuś mandat wlepić.

Skoro jest ograniczenie należy je przestrzegać i tyle!!!

Napisano

> na tej ulicy jest też durne oznakowanie... cała ulica ma 70, ale

> skrzyżowanie już 50 czyli za skrzyzowaniem znowu stoi znak 70...

> oni łapią tych co wpadają na skrzyzowanie olewając to

> ograniczenie kiedy w polu widzenia masz juz znak podnoszący

> prędkosc...

> prawdziwa maszynka do robienia kasy...

> biją w licznik...

to tak jak z fotoradarami - stawiaja na prostych , bezpiecznych odcinkach

bo tam gdzie jest niebeizpiueczne , przejscia koło szkoły itp 99% jeździ wolniej niż przepisowo i nie ma kogo łapać crazy.gif

Napisano

Taaa a ja za stanie na przystanku (choć była 2.00 w nocy) dostałem 100zł mandatu !!!

Napisano

> to tak jak z fotoradarami - stawiaja na prostych , bezpiecznych

> odcinkach

ja bym polemizowal, niby odcinki proste ale nie zawsze dokonca bezpieczne wink.gif

Napisano

> Taaa a ja za stanie na przystanku (choć była 2.00 w nocy) dostałem

> 100zł mandatu !!!

a coo mieli ci dac smile.gif medal

Napisano

...jak to jest właściwie z tymi 'przystankami' lub 'zatoczkami' dla komunikacji autobusowej? Nie wolno się w 'tych miejscach' zatrzymywać. Czy Policji też to dotyczy? Proszę o wyjaśnienie. Pozdr.

Napisano

Już pominę litościwie, że policjanci dzielą się na tych dobrych, którzy łapią ICH (tych złych kierowców) i tych ZŁYCH ch..ów, którzy dręczą dobrych kierowców, czyli MNIE.

Policja w naszym kraju wciąż ma parcie na WYNIK.

A WYNIK to wciąż ilość mandatów.

Stąd policjanci też bawią się w "policjantów i złodziei" - jedni ustanawiają "przeszkody" w postaci przepisów o zakazie połowu z krzaków, inni cisną na wynik, a na końcu stoi szeregowy policjant, którego zadaniem jest "mieć wynik", stąd takie kurioza jak stawanie w miejscu, gdzie względnie łatwo "łowić leszczy", dodatkowo "akcja maskująca" i tyle.

Jest "odłów", jest wynik, można się wykazać i odtrąbić "sukces".

Prewencja jest niemierzalna, mandaty - jak najbardziej.

Sensowność całej tej zabawy pominę...

Natomiast z fotoradarami jest to, co zauważył Lu - gminy próbuję traktować je jako samograja do robienia szmalu i jeżeli nikt kumaty z samorządu gminy nie zmusi do myślenia, to masz g.. nie prewencję, bo radar stoi tam, gdzie to się opłaca, a nie tam, gdzie jest potrzebny.

Czyli - winien jest nie policjant/instalator fotoradaru, ale 'system' (żeby nie powiedzieć, że "układ"), który poniekąd wymusza takie zachowania...

Napisano

> ...jak to jest właściwie z tymi 'przystankami' lub 'zatoczkami' dla

> komunikacji autobusowej? Nie wolno się w 'tych miejscach'

> zatrzymywać. Czy Policji też to dotyczy? Proszę o wyjaśnienie.

> Pozdr.

PoRD zabrania zatrzymywania/parkowania w zatoczce autobusowej, ale Policja prowadząc działania "operacyjne" pod to nie podlega...

Napisano

tak się zastanawiam, że niektórzy powinni dziękować, że u nas jest jak jest, bo dzięki temu mają jeszcze prawko, w Niemczech wyłapałem kiedyś 2 mandaty, za predkość, a szczerze powiem, żadnego foto nie widziałaem, chyba, że gdzieś pokitrane w słupach to mieli, dodatkowo nie mają dziady żadnych ostrzężeń, że takie "niespodzianki" są hehe.gifhehe.gif

Napisano

> tak się zastanawiam, że niektórzy powinni dziękować, że u nas jest

> jak jest, bo dzięki temu mają jeszcze prawko, w Niemczech

> wyłapałem kiedyś 2 mandaty, za predkość, a szczerze powiem,

> żadnego foto nie widziałaem, chyba, że gdzieś pokitrane w

> słupach to mieli, dodatkowo nie mają dziady żadnych ostrzężeń,

> że takie "niespodzianki" są

To taki ałtokącik u giermanckich oprawców to dopiero by uginał się od biadoleń...

Napisano

> To taki ałtokącik u giermanckich oprawców to dopiero by uginał się od

> biadoleń...

im by nawet przez myśl nie przyszło żale na ichniejszą policaj pisać zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

ale fakt jest taki, że jak ma na znaku 50 to jedzie 50, jak 20 to jedzie 20 nawet jak droga prosta wink.gif

Napisano

> tak się zastanawiam, że niektórzy powinni dziękować, że u nas jest

> jak jest, bo dzięki temu mają jeszcze prawko, w Niemczech

> wyłapałem kiedyś 2 mandaty, za predkość, a szczerze powiem,

> żadnego foto nie widziałaem, chyba, że gdzieś pokitrane w

> słupach to mieli, dodatkowo nie mają dziady żadnych ostrzężeń,

> że takie "niespodzianki" są

W D fotoradary to ja widzialem w samochodzie w astrze 2 kombi mial za tylna szyba ustawiony i sobie gostek siedzial ale miejsce bylo uczeszczane przez duza ilosc pieszych wiec ustawienie sluszne tak samo tam gdzie przewijaly sie tlumy nad jeziorkiem stali z radarem recznym i wedlug mnie stali w dobrych miejscach zeby dzialac dla bezpieczenstwa innych a nie na dlugiej prostej

Napisano

> Hmm..troche nie rozumiem Ciebie ...uwazasz ze to co robia - czyli

> lapia tych co jada za szybko jest zle?

Wiesz tu chodzi też o to że niektórzy (zwlaszcza mniej doswiadczeni kierowcy) potrafia na widok policji wcisnac hamulec do deski, sam dwa razy juz miałem ostre hamowanie bo jakis dupek przede mną robił w pory. A jak jedzie ciąg samochodów to może z tego być całkiem niezły karambol

Napisano

> Wiesz tu chodzi też o to że niektórzy (zwlaszcza mniej doswiadczeni

> kierowcy) potrafia na widok policji wcisnac hamulec do deski,

OK , jednak gdyby tenze mlody kierowca jechal przepisowo to by nie musial hamowac waytogo.gif...jak juz mowilem problem jest w kierowcach a nie policji...w GD jest np fajne miejsce do lapania - a mianowicie, jest sobie gorka, autka jadac na luzie rozpedza sie tam ponad setke i jest maly luk w prawo...a za lukiem przystanek..a na przystanku policja...ilez tam oni dziennie osob zatrzymuja to nie wiem ale sporo...i wszyscy odruchowo wciskaja na hamulce - fakt niebezpieczne jesli ktos sie zagapi to wjedzie w tyl ,ale nie ma sie co dziwic gdy ktos jedzie tam 100 na ograniczeniu 50 crazy.gif Bo teraz gdyby nie bylo tam tej policji to by kazdy hulal jak dusza pragnie - a nie o to chodzi...jednak mentalnosci Polakow nie da sie zmienic, a skzoda confused.gif

Napisano

VW Transporter parkował sobie na chodniku / ścieżce rowerowej tarasując go tak że trzeba było chodzić po trawie. Szkoda że aparatu nie miałem, bo bym uwiecznił. Panowie przyjechali na akcję busted.gif odwiedzenia strażaków chyba, bo rzecz działa się wczoraj w mieście Żyrardowie nieopodal posterunku straży pożarnej.

I to dopiero jest przeginanie, bo ja za to dostałbym piękny mandacik, ale co wolno wojewodzie to nie tobie smrodzie ! zlosnik.gif

Poztanowiłem publicznie piętnować każde złe zachowanie glin, bo oni naprawdę zaczynają przesadzać

Napisano

> jak juz mowilem problem jest w kierowcach a

> nie policji...

A jeszcze bardziej problem jest w nieuzasadnionych ograniczeniach prędkości.

W tym momencie nie ma zabawy w złych kierowców nieprzestrzegających prędkości i w policję, która łapie piratów, tylko w normalnych kierowców i frajerów którzy mają pecha natknąć się na policję, której z kolei zależy właśnie na łapaniu frajerów i nabijaniu statystyk a nie na bezpieczeństwie.

Napisano

> OK , jednak gdyby tenze mlody kierowca jechal przepisowo to by nie

> musial hamowac ..

Ty nigdy nie przekroczyłeś prędkości ??? Każdy z nas ją przekracza. A pisząc o niedoswiadczonych kierowcach mialem na mysli to ze czesto nawet jadac przepisowo odruchowo wciskamy hamulec na widok psów.

.jak juz mowilem problem jest w kierowcach a

> nie policji...

Problem w tym że sie chowają i łapią najczęściej w miejscach gdzie jest ładna droga żeby się rozpędzić a bez sensu stoi znak ograniczający prędkość do 60 czy 70. A powinni stać w miejscach w ktorych sa czeste wypadki, przy szkolach czy gdzies gdzie beda ludzie zwalniac z mysla ze "moze stoją"

Napisano
  • Autor

> co chodzi...

Uważasz, że informacja "Uwaga radiowóz" powinna być umieszczana na odległość 10 km? hehe

Może to lekkie przegięcie, ale z drugiej strony patrząc na liczbe osób łamiacych przepisy, rozwiązanie imho dobre i sprawdzi się na przyszłość. Raz nierozważny kierowca zapłaci mandacik z zaskoczenia, następnym razem zanim złamie przepis, zastanowi się czy warto. Bo nie tylko w stałych miejscach i widocznych gołym okiem może czaić sie policja. Nóżka z gazu i nie będzie zaskakujących sytuacji.

Napisano
  • Autor

a czy nie zauważyłeś, że niektóre znaki stoją stoją zupełnie przypadkowo?

najbliższe zabudowanie od tej drogi znajduje się trzysta metrów więc stawianie pięćdziesiątki na jezdni dwupasmowej jednokierunkowej jest oczywistą kpiną i mało kto traktuje poważnie taki zakaz...

Napisano
  • Autor

> a czy nie zauważyłeś, że niektóre znaki stoją stoją zupełnie

> przypadkowo?

> najbliższe zabudowanie od tej drogi znajduje się trzysta metrów więc

> stawianie pięćdziesiątki na jezdni dwupasmowej jednokierunkowej

> jest oczywistą kpiną i mało kto traktuje poważnie taki zakaz...

Zgadzam się, masz rację że niektóre znaki są stawiane nieprzemyślanie i bezsensownie. Ale my kierowcy nie możemy decydować o ich ważności bądż nie. Są, należy się do nich stosować. Głupie, ale podparte prawem.

Może odpowiednie pismo na policje, zarządu dróg o uzasadnienie, czy oznakowanie jets tam faktycznie prawidlowe? Bo może to pozostałość po jakiś remontach... okazało sie dobrym haczykiem na kierowców.

Napisano
  • Autor

> Może odpowiednie pismo na policje, zarządu dróg o uzasadnienie, czy

> oznakowanie jets tam faktycznie prawidlowe? Bo może to

> pozostałość po jakiś remontach... okazało sie dobrym haczykiem

> na kierowców.

nieee to Policja opiniuje znaki i to za jej zaleceniem stoi ta piećdziesiątka...

widocznie mieli biznesplan co do tej zatoczki...

Napisano

> kup CB

Z CB to dopiero trzeba jezdzic przepisowo, bo juz minimalne zlamanie jakiegos przepisu powoduje mandat w dodatku z gornych widelek cenowych biglaugh.gif.

Napisano

> Ty nigdy nie przekroczyłeś prędkości ??? Każdy z nas ją przekracza.

Przeciez napialem, ze mialem juz okazje dwukrotnie placic za predkosc grinser006.gif

> Problem w tym że sie chowają i łapią najczęściej w miejscach gdzie

> jest ładna droga żeby się rozpędzić a bez sensu stoi znak

> ograniczający prędkość do 60 czy 70.

Ale do kierowcy nie nalezy osadzanie czy znak jest zly czy dobry ale jego egzekwowanie waytogo.gif

>A powinni stać w miejscach

> w ktorych sa czeste wypadki, przy szkolach czy gdzies gdzie beda

> ludzie zwalniac z mysla ze "moze stoją"

Owszem ale tu znow sie sprawa zapetla bo to nie na tym polega by policja stala i pilnowala ruchu ale zeby kierwocy jezdzili przepisowo waytogo.gif

Ten temat jest tak naprawde tematem rzeka - owszem kazdy ma po czesci racje:

-to ze policja czasem lapie za byle g...fakt

-ze sie chowaja po krzakach itp...fakt

-ze "moze" sa miejsca gdzie moznaby "bezpiecznie" przycinac i kulac sie szybciej..fakt

-ale faktem jest tez, ze jest prawo ktorego powinni wszyscy przestrzegac. I nie dlatego ze za jego zlamanie mozna dostac mandacik ,ale dlatego ,ze robiac prawko "zgodzilismy" sie go przestrzegac w celach bezpieczenstwa a nie oszczedzania portfela. Bo byloby to straszne gdyby kazdy kto ma kase mogl robic co chce bo i tak go na to stac - mandat phii co to dla niego sick.gif

Pozdrawiam waytogo.gif

Napisano

a tak swoja droga mowicie ze byla tam zatoczka i znak 50 zupelnie bez sensu tak

a skoro byla zatoczka to znaczy ze jakies autobusy lub inne do przwozenia ludzi tam stawaly tak, a skoro stawaly to trzeba sie liczyc z wybiegnieciem pieszego zza autobusu

moze dlatego mimo prostej drogi stoi tam 50

a ze znak jak stoi to dziala bez wzgledu na to czy autobus tam stoi czy bedzie dpiero za 20minut to juz tylko biznes dla policji zlosnik.gif

Napisano

> a ze znak jak stoi to dziala bez wzgledu na to czy autobus tam stoi

> czy bedzie dpiero za 20minut to juz tylko biznes dla policji

Kiedyś wujek jechał 65km/h(tyle pokazał radar) nocą(po 23) a na znaku było 40km/h w rejonie szkoły, został zatrzymany przez policial.gif.

Mandat dostał.

Zaczął sie migać ,że przecież o tej porze dzieci w szkole nie ma, usłyszał ,że znaki i przepisy obowiązują całą dobę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.