Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

To wkońcu jest ocynk w F czy go nie ma?

Featured Replies

Napisano

Z tego co pamiętam to z dyskusji na ten temat wyszło że F ogólnie ocynku nie ma. Jest chyba ale to w najnowszych rocznikach z naszych zakładów. Pytam się bo miałem wczoraj spotkanie z krawężnikami drogowymi ( opis ) sponsorowane przez drogowców no i moim oczom ukazuje się taka Blacha pod lakierem.

dsc00467xf4.th.jpg

Byłem u blacharza w sprawie wyceny i powiedział mi że to mu na ocynk wygląda. Ja twierdziłem że w F nie ma a on na to że wie bo nawet w zamiennych częściach nie ma ocynku ale tak wygląda ten mój bok. Co prawda żeby na niej rdzę znaleźć to życzę powodzenia. Zresztą dzisiaj pada ja czekam na rzeczoznawcę z ubezpieczalni to niezadługo się okaże czy to ocynk czy nie.

Napisano

> Z tego co pamiętam to z dyskusji na ten temat wyszło że F ogólnie

> ocynku nie ma. Jest chyba ale to w najnowszych rocznikach z

> naszych zakładów. Pytam się bo miałem wczoraj spotkanie z

> krawężnikami drogowymi ( opis ) sponsorowane przez drogowców no

> i moim oczom ukazuje się taka Blacha pod lakierem.

> Byłem u blacharza w sprawie wyceny i powiedział mi że to mu na ocynk

> wygląda. Ja twierdziłem że w F nie ma a on na to że wie bo nawet

> w zamiennych częściach nie ma ocynku ale tak wygląda ten mój

> bok. Co prawda żeby na niej rdzę znaleźć to życzę powodzenia.

> Zresztą dzisiaj pada ja czekam na rzeczoznawcę z ubezpieczalni

> to niezadługo się okaże czy to ocynk czy nie.

jakby nie patrzec wyglada na ocynk. Ale jezeli w F nie ma ocynku to nie wiem skad sie on tam wzial confused.gif

Napisano
  • Autor

> jakby nie patrzec wyglada na ocynk. Ale jezeli w F nie ma ocynku to

> nie wiem skad sie on tam wzial

Ja mam pewne podejrzenia otóż te drzwi i to nadkole było już kiedyś robione bo ma leciutko inny odcień od reszty (Dopatrzyłem się przy którymś z kolei myciu w słońcu) ale nadkole raczej na sto procent nie było wymieniane bo jak się otworzy drzwi to widać jak była naklejona taśma .Nowy lakier zachodzi jakieś 1-2mm w głąb a reszta stara czyli skoro ten rant drzwi jest oryginalny to nic nie było wymieniane. pewnie tylko porysowane poprawili szpachlą i machnęli farbą. Troszkę szpachli widać na zdjęciu.

EDIT:

Z resztą jeśli jest tam reparaturka to sie szybko okaże ba jakby nie patrzył trza to robić to się sprawdzi. Ale jak na razie wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują że nic tam nie było wymieniane. Mogę zrobić dodatkowe fotki jak jest nowy lakier położony.

Napisano

> W Fce nigdy nie kladli ocynku fabrycznie

A w mojej wygląda jakby był.

6f2032ed14d547b1m.jpg

Napisano

> A w mojej wygląda jakby był.

w mojej po pewnej małej przygodzie też wyglądał jakby był...

i nie była to tylko moja opinia

produkcja 1993 r, Belgia

podobnych pytań i wątków było wiele

zawsze kończyły się ogólnym wnioskiem, że "nie było", mimo iż pewne

fakty pozwalały podejrzewać, że był (a raczej "mógł bywać")

z ciekawości - zna ktoś jakiś sposób sprawdzenia, np. metodą jakiejś reakcji chemicznej?

jak ktoś będzie miał (czego nie życzę) jakiś odkryty fragment, to mógłby spróbować wink.gif

Napisano

> Z tego co pamiętam (...)

pamięć mam dobrą, ale postanowiłem sobie odświeżyć...

można znaleźć w archiwum trochę ciekawych wypowiedzi:

tu zdjęcie i diagnoza - ocynk (rocznik 98)

tu kolejne stwierdzenie istnienia ocynku - Belgia 1998

tu znów ktoś twierdzi, że ma - Niemcy 1997

tu vaz2110 pisze o galwanizerni w Gliwicach

i tu jeszcze raz o galwanizerni w Gliwicach

Etzold pisze ponoć (nie sprawdzałem), że niektóre elementy są wykonane s blachy ocynkowanej... hmm.gif

to tylko skromne wycinki archeo zlosnik.gif

miłej lektury 30.GIF

Napisano

> Znasz na 100% przeszlosc auta ???

Ja swojego znam. Od wyjadu w 96r. z salonu we Wrocławiu , cały czas w rekach rodzinnych w garazu na moim podwórku. cool.gif

Napisano
  • Autor

> w mojej po pewnej małej przygodzie też wyglądał jakby był...

> i nie była to tylko moja opinia

> produkcja 1993 r, Belgia

> podobnych pytań i wątków było wiele

> zawsze kończyły się ogólnym wnioskiem, że "nie było", mimo iż pewne

> fakty pozwalały podejrzewać, że był (a raczej "mógł bywać")

> z ciekawości - zna ktoś jakiś sposób sprawdzenia, np. metodą jakiejś

> reakcji chemicznej?

> jak ktoś będzie miał (czego nie życzę) jakiś odkryty fragment, to

> mógłby spróbować

No ja pobiorę sobie fragment do badań bo raczej skończy się na reparaturce. Blacharze nie chcą się brać za klepanie tego nadkola bo i muszę przyznać sam bym wolał wymienić niż klepać bo te krawężniki porządnie je pogięły. Więc jeśli ktoś wie jak na 100% określić czy to ocynk czy nie to mogę sprawdzić. Drzwi też mam chęci wymienić bo 150PLN za kompletne na Allegro (można i za niecałe 100 kupić) wydaje mi się ceną do przełknięcia a i tak malować trzeba. Najbardziej boli mnie opona bo ma z 1,5 roku i specjalnie sobie je z Niemiec ściągałem (Sklep internetowy cena biła wszystkie co znalazłem w Polsce w tym rozmiarze) i bardzo sobie je chwalę. Czy ocynk czy nie to jak się przekonam to dam znać.

Napisano

> Więc jeśli ktoś wie jak na

> 100% określić czy to ocynk czy nie to mogę sprawdzić.

chemik powinien wiedzieć zlosnik.gif

Napisano

> w mojej po pewnej małej przygodzie też wyglądał jakby był...

> i nie była to tylko moja opinia

> produkcja 1993 r, Belgia

Ciekawa rzecz, sądząc po VIN moja też pochodzi z Belgii, 1996 rok... Na razie naliczyłem 4 miejsca z rdzą, w tym tylko 1 o powierzchni większej niż 1 cm^2 (tylne nadkole)... Akurat jakiś baran wjechał mi na parkingu w nadkole i uciekł ( angryfire.gif) więc w ciągu miesiąca się dowiem od blacharza czy faktycznie mam ocynk.

Napisano

Raczej w F nie bylo ocynku bo nawet vectry B przed i poliftowe nigdy nie byly ocynkowywane. Polift zaczal sie od 1999r. chyba ze robione u nas albo gdzies indziej mialy taki dodatek. Tak jako ciekawostke dodam ze astry G od 98 byly w 100% ocynkowane a od 2001 chyba sierpnia juz tylko w 40%. Nie wiem tylko w ktorych blachach zrezygnowano z ocynku.

Napisano

>a ja zwróciłem uwagę ze te astry które były produkowane w Belgii mniej korodują, moja prawie 9 lat i nie znajdziesz grama rdzy na nadwoziu.

a inne nowsze to katastrofa.

Kiedyś ten temat był poruszany i jednoznacznie ktoś stwierdził ze te z Gliwic miały już ocynk a te z Warszawy nie dopiero pod koniec produkcji coś eksperymentowali z ocynkiem.

Napisano

Kładli kładli. po 96 roku w Belgii wszystkie astr miały ocynkowane błotniki. Moja jest z 98 i mam ocynkowane błotniki

Napisano

Moja jest ocynk. Brak ocynku jest na drzwiach i klapie, reszta ocynk, ale to classic, w starszych moze byc lepiej. Z drugiej strony Uno nie jest ocynkowany i widzialem rocznik 96 jak podloga odpada

(a byl zadbany, garazowany itd.) W astrze czegos takiego nie spotkalem, a tez blachy podobno kiepskie. Wydaje mi sie ze f-ki po lifcie sa ocynkowane przynajmniej czesciowo

Napisano
  • Autor

> Kładli kładli. po 96 roku w Belgii wszystkie astr miały ocynkowane

> błotniki. Moja jest z 98 i mam ocynkowane błotniki

Moja też z Belgi z 95r i wygląda że ma ocynk. swoją drogą to się zastanawiam jak drzwi bo np. z drugiej strony mam ślad jakby wypychania wgięcia od środka. jest taka malutka górka z popękanym lakierem. Miałem to zrobić ale już tak jeżdżę 3 rok i ruda się nie dopatrzyła tego miejsca. No ale teraz to już nie ma szans bo to też będzie zrobione.

Napisano

Moja belgijka od kilku lat jeździ z wgniecionym błotnikiem (i zdartym lakierem). Lakier odpadł "płatkami". Widać srebrne pokrycie i ani śladu rdzy. Na moje oko to ocynk.

Napisano

> Moja belgijka od kilku lat jeździ z wgniecionym błotnikiem (i zdartym

> lakierem). Lakier odpadł "płatkami". Widać srebrne pokrycie i

> ani śladu rdzy. Na moje oko to ocynk.

Kurcze a ja zrobiłyem wielki błąd. Przedni lewy błotnik "zgubił" lakier. Oczywiście było widać ocynk i nic nie rdzewiało. Po stłuczce dałem do malowania i kolo usunął tą warstwę ocynku. Teraz akier znowu odpadł i już widać ślady rdzy. Łoj głupi byłem głupi frown.gif

Napisano

W niektórych astrach ocynk bywał. U mnie astra jak w opisie wyprodukowana w Warszawie ( tak wyszło z VIN-u),

ocynk jest przynajmniej na tylnych błotnikach, bo jak robiłem zaprawki u kumpla lakiernika to sie strasznie zdziwił jak zobaczył co to za blacha.

Nie znam sie na tym, ale stwierdził że blacha ocynkowana daje inny "odgłos" podczas spawania.

Jeśli jest na kąciku jakiś blacharz-lakiernik niech sie wypowie.

Napisano

Nie wiem czy jest czy go nie ma ,ale fakt moja z 94 r, czyli juz leciwa .wyprodukowana w Antwerpi (Belgia). Ani grama rdzy i dla tego jeszcze jest u mnie .Znajomi nie wieżą .jak kupowałem to sie pukali w czoło i gadali <zanim zarejestrujesz to ci zardzewieje > bo to opel .Ich golfy już pordzewiały zakrecony.gif

post-43904-1435248668426_thumb.jpg

Napisano

Hmmm moja Astra byla z konca 94r, wyprodukownaa w Bochum jesli dobrze pamietam. I faktycznie progi, nadkola, wlew zdrowe jak dzwon miala. Tylko drzwi kierowcy od wewnatrz na dole oraz tylna klapa pod uszczelka i listwa oswietleniowa sie poddaly no.gif

Napisano

> Nie wiem czy jest czy go nie ma ,ale fakt moja z 94 r, czyli juz

> leciwa .wyprodukowana w Antwerpi (Belgia). Ani grama rdzy i dla

> tego jeszcze jest u mnie .Znajomi nie wieżą .jak kupowałem to

> sie pukali w czoło i gadali bo to opel .Ich golfy już

> pordzewiały

No wiec moja tez z Antwerpii wersja 1.4 (C14NZ) rocznik 94 kupiona w polsce (salon Abexim Warszawa) niestety.... wokol wlewu rdza..., nadkola wraz z progami juz powoli szarpie rdza no i maska zpurchlala.... malo tego na dachu rowniez widac wykwity ale tylko w 1 miejscu moze jakies uderzenie.

Dodam ze samochod nie byl bity - kupilem od pierwszego wlasciciela ktorego znam od lat.

Ilosc sladow korozji wskazywaloby na nieocynkowana blache.....

Napisano

Mogę potwierdzić, mam dobrego znajomego który od 7 lat pracuje w fabryca GM w Gliwicach. I ani tam ani na zachodzie nie kładli ocynkowanej blachy waytogo.gif był na niejednym szkoleniu w bochum i antwerpii wiec ufam mu że ma jakieś pojęcie. Zato Astra G obustronnie ocynkowana a też czasem się jej zdarza przyrdzewieć biglaugh.gif pzdr

Napisano

> Mogę potwierdzić, mam dobrego znajomego który od 7 lat pracuje w

> fabryca GM w Gliwicach. I ani tam ani na zachodzie nie kładli

> ocynkowanej blachy był na niejednym szkoleniu w bochum i

> antwerpii wiec ufam mu że ma jakieś pojęcie. Zato Astra G

> obustronnie ocynkowana a też czasem się jej zdarza przyrdzewieć

> pzdr

Tylko nie myl roznych pojec wink.gif Co innego blacha ocynkowana a co innego prysnieta farba, ktora reagujac z blacha tworzy powloke ochronna. I o tej 2giej glownie jest tu mowa wink.gif

Napisano

> Tylko nie myl roznych pojec Co innego blacha ocynkowana a co innego

> prysnieta farba, ktora reagujac z blacha tworzy powloke

> ochronna. I o tej 2giej glownie jest tu mowa

aaaa biglaugh.gif no chyba, że o takie cuda tutaj chodzi..no to rzeczywiście może tak być, ale spytam się dokładnie jak to wyglądało. pzdr waytogo.gif

Napisano

> Nie znam sie na tym, ale stwierdził że blacha ocynkowana daje inny "odgłos" podczas spawania.

Nie tyle odgłos co widać białe opary cynku. Nie polecam ich wdychać, bo w najlepszym wypadku głowa boli przez cały dzień.

Napisano

Po ostatniej przygodzie na skrzyżowaniu miałem lekko uszkodzona maskę i jak pytałem o zdanie blacharza czy starać sie o przyznanie wymiany powiedział żeby tego nie robić bo z tego co widzi blacha na obecnej jest ocynkowana a po wymianie na pewno taka nie będzie.

Napisano

ASO potwierdza ze w "F" nie bylo ocynku o ile oni tam moga cos wiedziec. Same tepaki przewaznie tam siedza. Wydaje mi sie ze jedynym sprawdzeniem bylo by dorwanie kawalka blachy i potraktowanie jej kwasem solnym i jesli jest cynk to by syczalo.

Napisano
  • Autor

> ASO potwierdza ze w "F" nie bylo ocynku o ile oni tam moga cos

> wiedziec. Same tepaki przewaznie tam siedza. Wydaje mi sie ze

> jedynym sprawdzeniem bylo by dorwanie kawalka blachy i

> potraktowanie jej kwasem solnym i jesli jest cynk to by syczalo.

No to kawałek nadkola będę miał i kwas też w pracy pod dostatkiem mam tyle że nie solny więc zobaczymy co z tego wyjdzie. Ale Kwasem czegoś byś nie potraktował to syczy hmm.gif

Napisano

> Mogę potwierdzić, mam dobrego znajomego który od 7 lat pracuje w

> fabryca GM w Gliwicach. I ani tam ani na zachodzie nie kładli

> ocynkowanej blachy był na niejednym szkoleniu w bochum i

> antwerpii wiec ufam mu że ma jakieś pojęcie. Zato Astra G

> obustronnie ocynkowana a też czasem się jej zdarza przyrdzewieć

> pzdr

No to twój kolega najwidocznie się myli bo ja widziałem ocynk na nadkolach na własne oczy i nikt mi nie powie, ze nie były ocynkowane. Chyba, że poprzedni właściciel sam ocynkował nadkola, a później jeszcze pomalował ;-)

Napisano

> No to kawałek nadkola będę miał i kwas też w pracy pod dostatkiem mam

> tyle że nie solny więc zobaczymy co z tego wyjdzie. Ale Kwasem

> czegoś byś nie potraktował to syczy

Musi byc solny a nie siarkowy ten z akumulatora. Nie bedzie syczec jak polejesz na gola stal a jak dasz na cynk to bedzie piana. Wodor sie wydziela i bedzie taki zapach zgnilych jajek.

Napisano
  • Autor

> Musi byc solny a nie siarkowy ten z akumulatora. Nie bedzie syczec

> jak polejesz na gola stal a jak dasz na cynk to bedzie piana.

> Wodor sie wydziela i bedzie taki zapach zgnilych jajek.

No chyba że tak. U mnie w pracy kwas (nie pamiętam jaki) i soda wykorzystywany jest do mycia linii produkcyjnych i co by się nim nie polało to pieni się i syczy więc nie wiem czy coś sprawdzę w ten sposób. Jutro przyjeżdża ktoś z ubezpieczalni obejrzeć auto więc oczekuję że będę mógł auto wstawić do blacharza i wziąć się za testy.

Napisano

> No to twój kolega najwidocznie się myli bo ja widziałem ocynk na

> nadkolach na własne oczy i nikt mi nie powie, ze nie były

> ocynkowane. Chyba, że poprzedni właściciel sam ocynkował

> nadkola, a później jeszcze pomalował ;-)

nie wnikam co kolega widział...może i gdzieś takie cosik robili wink.gif (ja miałem swojąz Belgii i ocynku na niej nie było) crazy.gif ale zapewniam Cie, że na pewno nie w Gliwicach, a niechce mi się wierzyć, żeby był ocynk w Astrze F jak Vectra B mogła pomarzyć o ocynku z prawdziwego zdarzenia waytogo.gif pzdr

Napisano

Wlasnie. Byla juz dyskusja z kolegami z VU i twierdza ze zadna viki nie miala ocynku-nawet poliftowe produkowane od 99 do 2001 zdaje sie. Dziwne bo mialem megane 96r i juz byla; citroen ojca 97r na blacie 240 tys i nic nie robione a zero rdzy.

Napisano

> Wlasnie. Byla juz dyskusja z kolegami z VU i twierdza ze zadna viki

> nie miala ocynku-nawet poliftowe produkowane od 99 do 2001 zdaje

> sie. Dziwne bo mialem megane 96r i juz byla; citroen ojca 97r na

> blacie 240 tys i nic nie robione a zero rdzy.

W koncu to tylko Opel i nie ma sie co dziwic 270751858-jezyk.gif Audi od 1985r jest w ocynku i to po sam dach a nie tylko progi, nadkola ok.gif

Napisano

mały off topic

dlaczego po wejściu w ten wątek pojawia się komunikat

279544866-wirus.jpg

hmm.gif

post-33658-14352486700069_thumb.jpg

Napisano

> mały off topic

> dlaczego po wejściu w ten wątek pojawia się komunikat

mam NOD-a w pracy i nic takiego się nie pojawia niewiem.gif

Napisano

> mam NOD-a w pracy i nic takiego się nie pojawia

u mnie wyskakuje przy każdym wejściu w ten wątek niewiem.gif

Napisano

> dlaczego po wejściu w ten wątek pojawia się komunikat

A masz ocynk? grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

>tak czytam czytam i jak zawsze raz ocynk sie pojawia a raz znika biglaugh.gif

ale zaczyna mnie interesować inna sprawa, co takiego jest w astrach z Belgii ( sam taka posiadam) że rdzy na nich można szukać z mikroskopem. niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> ale zaczyna mnie interesować inna sprawa, co takiego jest w astrach

> z Belgii ( sam taka posiadam) że rdzy na nich można szukać z

> mikroskopem.

To jest bardzo dobre pytanie hmm.gif Mi ten pokancerowany bok po 3 dniach ruda zaczyna brać ale to tylko w tych miejscach gdzie blacha jest bardzo zniszczona i porysowana głęboko przez beton ale to i tak są tylko punktowe ogniska a nie jakieś duże place.

Napisano

> są tylko punktowe ogniska a nie jakieś duże place.

"Bo to się zwykle tak zaczyna"... wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Też się nad tym zastanawiałem. Była już kiedyś dyskusja o rdzy.

Jeśli widziałem ordynarną rdzę na najmniejszym zarysowaniu, to zawsze była to Astra Classic bez blendy z tyłu, czyli na moje oko polska produkcja. I widać było, że nie jest to stara rana.

Jeśli rzeczywiście Astry nie mają ocynku, to z opowieści kącikowych można spokojnie stwierdzić, że belgijki mają najlepszą blachę ze wszystkich. Nie wiem, może w hucie w okolicach Antwerpii omyłkowo załadowali do pieca wagon chromu zamiast żelaza hmm.gif

Napisano

> Też się nad tym zastanawiałem. Była już kiedyś dyskusja o rdzy.

> Jeśli widziałem ordynarną rdzę na najmniejszym zarysowaniu, to zawsze

> była to Astra Classic bez blendy z tyłu, czyli na moje oko

> polska produkcja. I widać było, że nie jest to stara rana.

> Jeśli rzeczywiście Astry nie mają ocynku, to z opowieści kącikowych

> można spokojnie stwierdzić, że belgijki mają najlepszą blachę ze

> wszystkich. Nie wiem, może w hucie w okolicach Antwerpii

> omyłkowo załadowali do pieca wagon chromu zamiast żelaza

Bardzo wielce prawdopodobne bo nasze rodzime maluszki, poldki itd cierpialy nardze z powodu duzej ilosci siarki i jeszcze jakichs tam pierwiastkow. Spowodowane to bylo tym ze nasze kopalnie byly odkrywkowe i zawartosc rudy zelaza byla razem z siarka. No i do tego jeszcze trzeba miec technologie oczyszczania.

Napisano

zadam inne pytanie : czy producent dałby 12 lat gwarancji na perforację nieocynkowanej blachy? Bo ja takową gwarancję dostałem na model z Gliwic skromny.gif

Napisano

Jak wiadomo co idzie do polski to jest duzo gorsze jakosciowo. Według mnie niemieckie astry jak szly na wschodni rynek to mogly byc gorszej jakosci (blachy i nie tylko). Poza tym jak jest ocynk to nie znaczy ze nie zerdzewieje, tylko dluzej to schodzi. W SC mialem 100% ocynk i po jakims czasie widzialem pęcherze na lakierze, a po zdrapaniu zobaczylem utleniony ocynk, wygladajacy jak utleniajace sie aluminium, ale rdzy zero

Napisano
  • Autor

Więc tak był rzeczoznawca z AC i zrobił wycenę. Kwota, która zresztą graniczy z kwotą całkowitą troszkę mnie zaskoczyła bo troszkę swoimi środkami, trosze w warsztacie autko mogę zrobić za 1/3 tego co przyznało ubezpieczenie. ALE!!! Nigdy nie było moim celem uszkodzić mojej asterki w celach wzbogacenia się. A skoro mam AC to z niego skorzystałem. Za te pieniążki wymienię poszczególne elementy chociaż blacharz powiedział że da się zrobić (nie chce widzieć rdzy za rok czasu) do tego dojdzie polerka całego auta i ogólna naprawa lakieru że autko będzie wyglądać jak z salonu. Pieniążków powinno starczyć tylko teraz dylemat z warsztatem frown.gif Jest warsztat z opinią a dzisiaj jak byłem pogadać to na podnośniku stało Ferrari serduszka.gif Okres oczekiwania 1 miesiąc. a cena przy moim lakierze 400PLN od elementu. więc nie wiem czy czekać czy dać gdzieś indziej ale na pewno autko będzie zrobione ok.gif

Napisano

> Więc tak był rzeczoznawca z AC i zrobił wycenę. Kwota, która zresztą

> graniczy z kwotą całkowitą troszkę mnie zaskoczyła bo troszkę

> swoimi środkami, trosze w warsztacie autko mogę zrobić za 1/3

> tego co przyznało ubezpieczenie. ALE!!! Nigdy nie było moim

> celem uszkodzić mojej asterki w celach wzbogacenia się. A skoro

> mam AC to z niego skorzystałem. Za te pieniążki wymienię

> poszczególne elementy chociaż blacharz powiedział że da się

> zrobić (nie chce widzieć rdzy za rok czasu) do tego dojdzie

> polerka całego auta i ogólna naprawa lakieru że autko będzie

> wyglądać jak z salonu. Pieniążków powinno starczyć tylko teraz

> dylemat z warsztatem Jest warsztat z opinią a dzisiaj jak byłem

> pogadać to na podnośniku stało Ferrari Okres oczekiwania 1

> miesiąc. a cena przy moim lakierze 400PLN od elementu. więc nie

> wiem czy czekać czy dać gdzieś indziej ale na pewno autko będzie

> zrobione

Ja bym czekał. Jeśli robią naprawdę dobrze to warto czekać. Blacharka to nie zawieszenie gdzie można wymienić tuleje albo końcówke i przestanie stukać. ak sprzieprzą robotę to rdza wyjdzie za rok i reklamacje różnie można rozpatrzyć. Genralnie lepiej zapłacić drożej i czekać, niż dać taniej i robić dwa razy. Mój szef zawsze mawia: " Ludzi biednych nie stać na tanie rozwiązania".

Napisano

Witam!

Kiedys juz pisalem na ten temat, bo byl taki watek.

Gliwickie niby byly cynkowane od 1999 powierzchniowo, wlasciciele takich jak moja z Zerania z przed tego roku, maja cynkowane w calosci. Ale i tu jest dylemat- nie wszystkie. Bo zalezy kto dostarczyl karoserie.

W mojej z 1998 poszla jedna strona, gdzie walnely kamienie z okolo 1,5 roku temu i nie zabezpieczylem tego. Teraz latem musialem robic punkty wielkosci jak 1zl albo mniejsze, reszta karoserii bez skazy. Takze wewnetrzne elementy, co na ten rocznik Opla wedlug mnie jest rewelacja.

Gdy pracowalem u prywaciarza jako blacharz, robilem tylko jednego Kadeta (remont prawie kapitalny blacharki), a po nim wolalem robic F125 za mniejsze pieniadze, ze wzgledu na korozje blach. Co moze dawac do myslenia, nad jakoscia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.