Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wycieraczki

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś mi może powiedzieć, ew.wytłumaczyć dlaczego w niektórych sklepach motoryzacyjnych, no np. w takim Norauto nie ma zwykłych CENOWO wycieraczek do auta?

Potrzebuje kupic do SC nowe na przód i po prostu szczena mi opada jak patrze na te ceny icon_eek.gif

W Norauto za JEDNĄ SZTUKĘ w kartoniku Valeo życzą sobie c.a. 40zl.

A te bez stelaza metalowego to około 80zł za sztukę.

Co tam do cholery tyle kosztuje, kawałek gumy i metalu????

A na stacji Orlenu wisi mnóstwo wycieraczek firmy ALL RIDE, w cenie około 23zl za parę.

I wytrzyma tyle samo co Valeo, czyli koło roku

Napisano

Od dawna kupuje, wymianiam średnio co 2 lata bo nie to że źle wycieraja tylko końcówka gumy już się rozwala i przeszkadza mi to, mozna tak dalej jeździć.

VALEO SILENCIO

W sklepie mot. za komplet ni całe 60 zł waytogo.gif

Napisano

akurat z wycieraczkami przeginaja w Norauto/FeuVert sick.gif

W Castoramie mam dostepne dobre i tanie ALCA smile.gif

Napisano

dobre i tanie ALCA

ok.gif już trzeci kpl używam.Pierwszy kupiłem przypadkiem w markecie z jakiejś promocji,wykosztowałem się całe 9 PLN/kpl ,następne ~20/kpl. Bardzo dobrze się sprawują.

Napisano

> dobre i tanie ALCA

> już trzeci kpl używam.Pierwszy kupiłem przypadkiem w markecie z

> jakiejś promocji,wykosztowałem się całe 9 PLN/kpl ,następne

> ~20/kpl. Bardzo dobrze się sprawują.

Fartem chyba dobrze chodzą... wykosztowałem się na Boscha TWIN komplet na przód, zapłaciłem 79zł bo kierowcy była ze "szpojlerem", tą ze szpojlerem ukradli... kupiłem za 6.99zł alca... pochodziła 2 tygodnie i juz szoruje po szybie, aż mnie ciary przechodzą sick.gif

Napisano
  • Autor

> Fartem chyba dobrze chodzą... wykosztowałem się na Boscha TWIN

> komplet na przód, zapłaciłem 79zł bo kierowcy była ze

> "szpojlerem", tą ze szpojlerem ukradli... kupiłem za 6.99zł

> alca... pochodziła 2 tygodnie i juz szoruje po szybie, aż mnie

> ciary przechodzą

miałem kiedys Alca, to mi pochodzily grubo ponad rok

Napisano

> Fartem chyba dobrze chodzą...

Trzy komplety hmm.gif

Napisano

> Trzy komplety

może dlatego, że w tesco kupiłem, następnym razem kupie tam gdzie boscha wziąłem... może też będą mieli lepsze blush.gif

Napisano

i to w tym roku panie dzieju zakrecony.gif ja kupuje tez te piórka, zawsze w październiku zmieniam i sie więcej nad tematem nie rozwodzę palacz.gif

Napisano

> dobre i tanie ALCA

Po 20 minutach jazdy w pierwszym deszczu wywaliłem... sick.gif

uzywałem Valeo silencio, były fajne, ale dosc szybko sie zużywały - dlatego przeszedłem na Championy (wersja ze spoilerkiem) - cena niemal ta sama, zbierają jak valeo a wytrzymują dłużej.

Napisano

> Po 20 minutach jazdy w pierwszym deszczu wywaliłem...

Jak to wytłumaczyć ,że w jednym przypadku sprawują się OK a w innym kicha hmm.gif.

Czyżby produkt wytwarzało więcej producentów pod tą samą nazwą?

Napisano

> Jak to wytłumaczyć ,że w jednym przypadku sprawują się OK a w innym

> kicha .

> Czyżby produkt wytwarzało więcej producentów pod tą samą nazwą?

kiedys też eksperymentowałem z boschami , płasikimi ale teraz kupuje własnie te po 8 zeta w markecie i co roku zmieniam, ogolnie daja rade zlosnik.gif

Napisano

U mnie MOTGUM juz 1.5 roku chodzi bez jednej smugi... , az sam sie dziwie... a cena/kpl jakies 25-30 zl.

Napisano

> W Norauto za JEDNĄ SZTUKĘ w kartoniku Valeo życzą sobie c.a. 40zl.

> A te bez stelaza metalowego to około 80zł za sztukę.

> Co tam do cholery tyle kosztuje, kawałek gumy i metalu????

> A na stacji Orlenu wisi mnóstwo wycieraczek firmy ALL RIDE, w cenie

> około 23zl za parę.

> I wytrzyma tyle samo co Valeo, czyli koło roku

europa, to i w euro płacimy...

Napisano

> Czy ktoś mi może powiedzieć, ew.wytłumaczyć dlaczego w niektórych

> sklepach motoryzacyjnych, no np. w takim Norauto nie ma zwykłych

> CENOWO wycieraczek do auta?

> Potrzebuje kupic do SC nowe na przód i po prostu szczena mi opada jak

> patrze na te ceny

> około 23zl za parę.

bosch eco za 19,99 szt daje rady i wytrzymuje tez dlugo grinser006.gif

Napisano

> Jak to wytłumaczyć ,że w jednym przypadku sprawują się OK a w innym

> kicha .

> Czyżby produkt wytwarzało więcej producentów pod tą samą nazwą?

albo zależy od kąta pochylenia pióra do szyby , wyrobienia mechanizmu wycieraczek , predkosci samochodu , siły docisku pióra do szyby itp itd...

pozdr

Napisano

> U mnie MOTGUM juz 1.5 roku chodzi bez jednej smugi... , az sam sie

> dziwie... a cena/kpl jakies 25-30 zl.

dobra stosunek cena/jakość waytogo.gif

Napisano

> akurat z wycieraczkami przeginaja w Norauto/FeuVert

zawsze można kupić na allegro

Napisano

Ja mam obecnie Valeo od ponad roku. Strasznie szybko się zużyły, po około 2 miesiącach była już wyraźnaróżnica w ich pracy. Kupię motgum, dużo ludzi chwali, a i kosztują niewiele, więc można często zmieniać.

Napisano

Moje wycieraczki:

1) Motgum - 1 rok rewelacja

2) Alca - po tygodniu były gorsze od rocznych motgumów

3) Valeo - 1 rok tak dobre jak Motgum ale 2x droższe

4) Motgum - mam je teraz 3/4 roku i nadal super.

Wygląda na to że Motgum jest dobry i polecam,

Napisano

> Moje wycieraczki:

> 1) Motgum - 1 rok rewelacja

> 2) Alca - po tygodniu były gorsze od rocznych motgumów

> 3) Valeo - 1 rok tak dobre jak Motgum ale 2x droższe

> 4) Motgum - mam je teraz 3/4 roku i nadal super.

> Wygląda na to że Motgum jest dobry i polecam,

wszystko jeszcze zalezy od tego po jakiej krzywiznie szyby one maja pracowac i czy sa ze szkieletem czy bez.Mozna zalozyc te same wycieraczki do innych aut i beda inne wyniki.

Napisano

> Moje wycieraczki:

> 1) Motgum - 1 rok rewelacja

ok.gifok.gifok.gif

Ja przestałem kupować Valeo i teraz kupuję Motgum.

Cena i jakość naprawdę super

Napisano

a czy ktos sie orientuje czy Motgum ma plaskie wycieraczki?

Napisano

- MotGum - pierwszy komplet super, świetny, rewelacja, 2 komplet tragedia i porażka, wycieraczki mazały od 1 założenia, do ich wyrzucenia po paru m-cach, skakały, pierdziały, etc. ... (25 zł)

- Alca - ścierają b.dobrze, jednak głośne w skrajnych położeniach i dlatego po 2 m-cach zastąpiłem je... (12 zł)

- Valeo Compact - fajowe, ciche, ale na wysokości wzroku robią pasek, który w sumie dość szybko znika, ale bez jaj ... (35 zł)

Napisano

No i super smile.gif Pozostaje jeszcze namierzyc sklep, ktory je ma

Napisano

> No i super Pozostaje jeszcze namierzyc sklep, ktory je ma

Zamiast latać po sklepach i szukać wybrałem komplet na allegro.

Napisano

> Od dawna kupuje, wymianiam średnio co 2 lata bo nie to że źle

> wycieraja tylko końcówka gumy już się rozwala i przeszkadza mi

> to, mozna tak dalej jeździć.

> VALEO SILENCIO

> W sklepie mot. za komplet ni całe 60 zł

A mi te same od wiosny już po pierwsze słabo zbierają, już je słychać i nie są 'silencio' smile.gif no i żółte znaczki zużycia denerwują - trzeba przyznać że zbiegło się zużycie gumy z ich przebarwieniem ok.gif

Pozdrawiam

Andrzej

Napisano

> Zamiast latać po sklepach i szukać wybrałem komplet na allegro.

Plaskich Motgumow na allegro dzis nie bylo

Napisano

> wszystko jeszcze zalezy od tego po jakiej krzywiznie szyby one maja

> pracowac i czy sa ze szkieletem czy bez.Mozna zalozyc te same

> wycieraczki do innych aut i beda inne wyniki.

Właśnie ,nie każde pióro będzie dobre w danym aucie.Może ma tu znaczenie ,spis aut na opakowaniu wycieraczek hmm.gif, często jest tak,że długość pióra ta sama a na liście nie ma naszego modelu.

Napisano

Mnie chyba trafi za chwilę angryfire.gif.

Mam wrażenie, że kupowanie wycieraczek, to rosyjska ruletka, z tym, że dobrze udaje się trafiśc 1 raz na powiedzmy 4 razy.

W zeszły piątek ze względu, że dotychczasowe wycieraczki pozostawiały mazy, a mycie szyb nie pomagało zakupiłem nową.

Wybór padł na wyrób firmy Norauto (chciałem Valeo silencio, ale nie było , tylko te płaskie Valeo były za kosmiczną cenę). Te Norauto zresztą też nie były tanie, bo kosztowały 42zł.

W poniedziałek pierwszy deszcz i no.gif. Fakt, że ścierała idealnie, ale na wysokości oczu pozostawał pasek szerokości 3 cm. Próbowałem podginać ten stelaż w gumce, ale na niewiele się to zdało, jedynie maza była węższa. Dobrze, że kupiłem tylko jedną, tę po stronie kierowcy, więc wymontowałem gumkę i po przycięciu zamontowałem do pióra po stronie pasażera (jest sporo krótsze) i ściera bardzo fajnie.

Tydzień temu ojciec kupił Motgumy do Tico i jedna ściera idealnie, a druga maże na całej szerokości. Z tym, że te wycieraczki były przynajmniej sporo tańsze.

W Uno miałem Valeo silencio (dość droga, ale w Uno jedna sztuka z przodu, to można zaszaleć grinser006.gif) i przez rok ścierały idealnie. Sąsiad kupił za moją namową i wytrzymały trochę ponad miesiąc, a właściwie od początku ścierały gorzej jak moja.

Gdzie tu sens i logika screwy.gif

A może następnym razem spróbuje reklamować, skoro od początku działa źle. Przecież to taki sam produkt jak buty i chyba jest objęty rękojmią?

Napisano

Strasznie długie, ale moim zdaniem pouczające.

Zaraz po pracy pojechałem do Norauto zakupić wycieraczkę na stronę kierowcy, bo ta po stronie pasażera po przeróbce rzeczywiście ściera super (szczegóły w mojej poprzedniej wypowiedzi). Widocznie w wycieraczce Norauto był po prostu feler (przytarta krawędź gumy), jak się ją skróciło to jest super.

Ale do rzeczy. No więc wchodzę, oglądam, przeglądam - są pióra Valeo Silencio o długości 22" (czyli 550mm grinser006.gif), ale niestety bez spoilera. No trudno, stara (oryginalna forda) miała - ta też musi mieć biglaugh.gif. Widzę, że obok wisi Champion Aerovantage, oglądam - wyglądają zachęcająco. Cena niestety mniej zachęcająca bo 64 zł. Dłuższa chwila namysłu..., niech stracę - biorę. Idę do kasy, pani nabiła cenę, daję kartę płatniczą i ..........., terminal nie działa - brak połączenia. Nie da się zapłacić, a gotówki nie miałem więc niestety nie biorę. Pomyślałem: widać znak Boży, bo zbyt rozrzutny jestem. Trudno: dwa kroki do Auchan, tam kupie Motgumy, będzie taniej brawo.gif.

Jak pomyślałem, tak zrobiłem. Na półce znalazłem odpowiedni rozmiar, cena niecałe 20zł to wziąłem. Jako, że po wyjściu ze sklepu mocno padało to od razu nie założyłem. Przyjechałem na parking na osiedlu i jako, że deszcz zelżał to wycieraczkę wymieniłem . Włączam..., nie to chyba sen - same mazy, toż to rozmazywaczka, a nie wycieraczka, zbiera 10 razy gorzej jak ta stara zeszłoroczna sciana.gif

Czyli 20 zł wyrzucone w błoto angryfire.gif

Jako, że jestem człowiekiem upartym, to uznałem, że nie spocznę dopóty, dopóki moja szyba nie będzie wycierana jak należy. Pojechałem do bankomatu, wybrałem pieniądze i z powrotem pojechałem do Norauto. Wybóliłem te 64 zł i kupiłem Championy. Dla pewności zapytałem, czy jak założe i będą źle ścierać to mogę oddać. Bardzo sympatyczna (i ładna serduszka.gif) Pani stwierdziła, że na pewno nie oddam, a jeżeli będzie jakaś wada to wymienią na nową.

Założyłem i ................., yay.gif (yes, yes, yes grinser006.gif) - to jest wycieraczka jakiej szukałem: zbiera idealnie, cichutka, końce przylegają nawet na dużych krzywiznach szyby. Jednym słowem Pani miała rację. Rewelacja. Co prawda nie wiem jak długo będą tak działać, ale na razie jest idealnie waytogo.gif

I jeszcze jedno. Wróciłem do domu i wziąłem kluczyki z samochodu ojca, żeby zobaczyć jak te jego motgumy ścierają na prawdę (w poprzednim wątku pisałem to co on mi powiedział o ich pracy). Włączam wycieraczki i ......, jak dla mnie to ta po stronie kierowcy nie ściera idealnie tak jak on mi mówił, tylko mniej więcej tak jak ta moja stara wycieraczka (no może troszkę lepiej), natomiast ta po stronie pasażera po prostu mazała tak jak mój zakupiony dzisiaj motgum tongue.gif

Podsumowując: po pierwsze, to co dla jednych jest idealnym działaniem wycieraczki, dla innych jest najwyżej poprawnym.

Po drugie, ja już motguma nigdy więcej nie kupię. To jest szajs (oczywiście moim zdaniem). Możliwe, że mają problemy z zachowaniem jakości w różnych seriach produktu, albo różne długości różnie się spisują, stąd niektórzy piszą, że jest O.K. W każdym razie ja z tych wycieraczek nigdy nie byłem zadowolony, myślałem, że coś się zmieniło, ale niestety nie. Swoją drogą obejrzałem dokładnie, czym się różnią te wycieraczki. Po prostu w motgumach guma jest straszliwie twarda, bardziej przypomina to skrobaczkę, a nie wycieraczkę. Championy są wykonane z mięciutkiej i bardziej śliskiej gumy i wogóle sprawiją wrażenie dużo delikatniejszych.

Po trzecie sprawdza się powiedzenie, że chytry dwa razy traci, niestety jakość ma swoją cenę. Amen.

Napisano

U mnie motgumy ścierały ładnie i cicho ale tylko do prędkości 80 km/h zlosnik.gif powyżej - wycieraczka przeskakuje. No to kupiłem Bosche ECO (bo innych nie było). Chodziły głośniej i przeskakiwały tylko w zakresie 120-140 hehe.gif zużyły się po 2 miesiącach wakacyjnych icon_eek.gif

Valeo - głośne jak cholera i nie wycierają dokładnie.

Chyba czas na Championy a jak nie to zasadze oryginał i mam wszystko gdzieś grinser006.gif

Napisano

wiesz, jedyne wycieraczki z jakich byłem zadowolony to oryginalne wycieraczki Opla, jeszcze nigdy mnie nie zawiodła, w zasadzie tylko tylna odmówiła współpracy bo... przejechała kilka razy po lodzie, co prawda się ułożyła, ale w pionowym położeniu nie dolegała w pewnym kawałku do szyby, pozatym nie mam zastrzeżeń waytogo.gif

Napisano

Powiem Ci tak

W poprzednim ś.p. autku nadszedł czas zmiany wycieraczek.

Renault Safrane

przelazłem wszystkie sklepy i dotarłem do sklepu z częściami głównie do Fiatów. Sprawdzałem wycieraczki 3 rozmiary

prawa, lewa i tył każda inna crazy.gif w markowych trafiałem na komplety do Safi nie było, no to zapodałem Motgum.Ale to były świeże gumki mięciutkie poprostu cód malyna.

prawa OK, tył OK lewej ni chuchu nie da rady włożyć bo ta jest odwrotnie mocowana ( 3 lub 4 auta w europie tak mają)

więc wyszukałem i zamówiłem Valeo.

i tak użytkowałem lewą Valeo za 113 zł prawa i tylnia motgum za 28 razem.

Na początku Valeo było idealnie ciche, mogumki czasami jęknęły - zwłaszcza jak po suchym przejechały. Wycieralność taka sama, no może ta Valeo troszkę lepiej ale mogła to też być sugestia ceną.

Po jesieni na początku zimy wszystkie działały jednakowo (efekty wizualne i słuchowe takie same)

Fakt że zimą Motgumy zamarzały i wyginały się w drugą stronę a Valeo snieg nie ruszał. ale 2-3 puknięcia je przywracały do normy.

Za to wiosną mi Valeo powiedziało 30.GIF a motgumki się ostały

Wprawdzie kupiłem jakiś następny zestaw dedykowany do Safi (teraz już nie pamiętam producenta) ale ten zestaw działał jak to Ty mówisz "poprawnie" - żadna rewelka . no tak jak poprzednie po całej jesieni.

Morał : jak trafisz na dobrą partię Motgumów to się i super wycieraczkom dorównają wink.gif

Napisano

> dobre i tanie ALCA

> już trzeci kpl używam.Pierwszy kupiłem przypadkiem w markecie z

> jakiejś promocji,wykosztowałem się całe 9 PLN/kpl ,następne

> ~20/kpl. Bardzo dobrze się sprawują.

Miałem ten wynalazek dwa miesiące i zmieniłem na Valeo. Tamte skakały mi po szybie i piszczały. no.gif

Napisano

> Czy ktoś mi może powiedzieć, ew.wytłumaczyć dlaczego w niektórych

> sklepach motoryzacyjnych, no np. w takim Norauto nie ma zwykłych

> CENOWO wycieraczek do auta?

> Potrzebuje kupic do SC nowe na przód i po prostu szczena mi opada jak

> patrze na te ceny

> około 23zl za parę.

Zamontuj takie jak TU

Napisano

> U mnie motgumy ścierały ładnie i cicho ale tylko do prędkości 80 km/h

> powyżej - wycieraczka przeskakuje. No to kupiłem Bosche ECO (bo

> innych nie było). Chodziły głośniej i przeskakiwały tylko w

> zakresie 120-140 zużyły się po 2 miesiącach wakacyjnych

> Valeo - głośne jak cholera i nie wycierają dokładnie.

> Chyba czas na Championy a jak nie to zasadze oryginał i mam wszystko

> gdzieś

na zime i tak najlepsze wycieraczki z tesco zlosnik.gif

ja tak robie wink.gif na zime tesco zlosnik.gif po ziemie do kolejnej zimy cos firmowego ok.gif

Napisano

> na zime i tak najlepsze wycieraczki z tesco

> ja tak robie na zime tesco po ziemie do kolejnej zimy cos firmowego

Właśnie znalazłem test wycieraczek w tygodniku "Motor" z grudnia zeszłego roku. Testowane były przez okres pół roku wycieraczki o długości 53 cm.

Klasyfikacja:

I miejsce - Valeo U53 Silencio - dotrwały do końca testu w bardzo dobrym stanie;

II miejsce - Champion X53 - pod koniec testu powierzchnia gumy wykazywała zużycie, ale ścierała bardzo dobrze. Podkreślono dobre wykonanie stelażu, przez co pióro bardzo dobrze przylegało do szyby.

III miejsce- Motgum - po trzech miesiącach pojawiły się problemy ze ścieraniem (smugi). Na koniec testu wyraźnie zużyta. Bardzo szybko twardniejąca guma. Lider cenowy porównania. Z jakością gorzej.

IV miejsce - Bosch Eco 53C - na początku ścierały dobrze, potem szybkie zużycie gumy. Krawęzie pióra poszarpane. Droga w stosunku do jakości.

V miejsce - Titan.

Vi miejsce - Bottari.

Te dwie ostatnie bardzo szybko się poddały, a na koniec testu zostawiały bardzo liczne smugi.

Podsumowując: skoro w Motgumach tak szybko twardnieje guma, to pewnie trafiła mi się wycieraczka z zeszłorocznej produkcji (albo jeszcze starsza), bo faktycznie można jej używać jak skrobaczki. Jeżeli chodzi o jakość to tylko dwie pierwsze dały radę. Ale fakt, że były 5 razy droższe jak Motgum-y.

Napisano

> albo zależy od kąta pochylenia pióra do szyby , wyrobienia mechanizmu

> wycieraczek , predkosci samochodu , siły docisku pióra do szyby

> itp itd...

Tu masz rację, w moim aucie zuzyciu ulega nie tyle guma co ten stelaz wycieraczki, po jakims czasie wycieraczka robi sie zupelnie plaska przez co w ktoreymstam momencie spojler stuka o szybę albo o cos, niewiem o co. Dlatego teraz kupilem te płaskie, jak narazie jestem zadowolony

> pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.