Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie wachacze ??

Featured Replies

Napisano

Witam

Stoję przed wymianą wachaczy i łączników drążka w mojej Maryśce.

Mam pytanie czy wachacze Krafta są w miarę przyzwoitej jakości oferowane na AlleDrogo grinser006.gif :

http://moto.allegro.pl/item310033840_wah_fiat_marea_fiat_coupe_alfa_145_146_155_prawy.html

Oraz jest też ciekawa oferta (cenowa) REMA; hmm.gif tu:

http://moto.allegro.pl/item313748555_wahacz_przod_marea_alfa_romeo_145_146_155.html

Oraz.... FASTa (nie wiem ile to warte ale gość z powodzeniem sprzedaje) niewiem.gif :

http://moto.allegro.pl/item313748555_wahacz_przod_marea_alfa_romeo_145_146_155.html

Zaznaczam że nie zależy mi żeby mieć części za 300 zł sztuka bo z poprzednich aut wiem że na naszych drogach co by to nie było wytrzymuje max 2 lata jeżdzenia drive.gif

Pozdrawiam Serdecznie 20.GIF

Maras

Napisano

Wachaczy to żadnych nie kupisz.

Wymienione powyżej są tyle samo warte, czyli rok, 20Kkm na nich przejedziesz. Podobnie zresztą jak na jakimkolwiek innym zamienniku typu SWAG, febi, czy jakie tam jeszcze nabijają na nich cechy.

Empirycznie sprawdzone zostało, że jako takie szanse powodzenia dają wahacze Tofas (turecki fiat) oraz TRW (to dostawca wahaczy na pierwszy montaż. Ceny TRW spadły - pytaj np. carla (namiar na giełdzie), boulera i innych, co handlują żelastwem.

EDIT: O! Carl się odezwał!

Nie wiem, co są warte wahacze Delphi. Pisałem kiedyś, że kumpel, który u nich pracuje powiedział, że jego zdaniem to dobra jakość "Made in Poland". Nie przypominam sobie jednak, czy ktoś takie zakłądał i z jakim skutkiem.

Napisano

> Witam

> Stoję przed wymianą wachaczy i łączników drążka w mojej Maryśce.

> Mam pytanie czy wachacze Krafta są w miarę przyzwoitej jakości

> oferowane na AlleDrogo :

> http://moto.allegro.pl/item310033840_wah_fiat_marea_fiat_coupe_alfa_145_146_155_prawy.html Linia "pudełkowa" Inter Teamu

> Oraz jest też ciekawa oferta (cenowa) REMA; tu:

> http://moto.allegro.pl/item313748555_wahacz_przod_marea_alfa_romeo_145_146_155.html

> Oraz.... FASTa (nie wiem ile to warte ale gość z powodzeniem

> sprzedaje) :

> http://moto.allegro.pl/item313748555_wahacz_przod_marea_alfa_romeo_145_146_155.html

Wybierz TRW waytogo.gif albo jeśli sworznie jeszcze są ok to zamontuj tam tuleje sasic lub ocap

Napisano

OCAP- OCAPtutaj

DELPHI- o DELPHI

Nie sa to jakies no namy, specjalizuja sie w tym,powiem szczerze ze sprzedałem i tych kilka i tych, cena taka sama, kolega wzial do audi A4 wlasnie Delphi i co prawda dop 10 tys zrobi i jest OK.Powiem tam,ze tak naprawde to zalezy jak kto jezdzi i gdzie jezdzi.Ja w Marysce mam jakies no name, zminilem zaraz po zakupie,czyli rok temu, 40tys stuknalem i nie wala jeszcze choc jak mechanior rozbieral do altka to mowil ze juz nieciekawe i smial sie ze niedawno zakladal nowe a juz polecialy, no ale swoje wyjezdzily, chociaz mam nadzieje ze sie nie wysypia zaraz...Ja jezdze dosc spokojnie, do pracy 5km, po czesci ,czasami do Wawki bo mam 40km, no i co 2 tyg do rodzicow wiec niemal wszedzie dobre drogi,jak sa nierownosci to nie zapieprzam jak dziki i staram sie omijac dziury, wiec taki wahacz nie ma sie gdzie rozleciec,ale znam takich co te wahacze co u mnie to moze z miesiac by u nich wytrzymaly:)

Napisano

Nie ma sensu pakowac kasy w wahacze trw czy inne drogie bo i tak nie wytrzymaja tyle co powinny.

Sam kupwoalem jedne z tanszych i wytrzymaly mi one 45 tys. a placilem za nie 120 zl.

teraz kupilem KRAFT-a za 95zl i mysle ze tez cos kolo tego pojezdze.

Zreszta rozmawialem z gosciem co handluje tylko czesciami do fiata i od jakiegos czasu nie bierze juz TRW bo podobno gumy robi jedna firma w polsce Impergum wiec nie ma sensu przeplacac

Napisano

> podobno gumy robi jedna

> firma w polsce Impergum

Nie Impergum, tylko Impergom i nie w polsce, tylko we Włoszech. Tak się składa, że Impergom robi dobrej jakości elementy metalowo-gumowe i m.in. zawsze był poddostawcą poduszek/tulei zawieszenia dla TRW i Motorcrafta.

Napisano

> OCAP- OCAPtutaj

> Nie sa to jakies no namy

Zgoda, ale OCAPy już tu testowaliśmy parę lat temu, gdy nie było innych zamienników. Nie odbiegają jakością od chińskich. Sam się zdziwiłem, że tak kiepsko wypadły, bo na ich włoskiej stronie powołują się na odbiorców z górnej półki.

Natomiast Delphi - nic z ich strony nie wynika. Czekamy nadal na zeznania testerów.

Napisano

Tomasso mówie ze ciezko wyczuc jakakolwiek firme,wszystko zalezy od stylu jazdy.Na tym forum juz tez czytalem ze ktos pisał o TRW ze wytrzymuja tyle co no namy, a przeciez sa o jakies 80zł drozsze na sztuce,dlatego ładu nie dojdziesz smile.gif ja jak mi sie sypna to bardzo chetnie bym kupil je jeszcze raz, bo Maryska pewnie pokulam sie jeszcze z rok i jak nic nie wypadnie to bede chciał zmienic(poki co opcja na Rovera 75 diesel silnik BMW)ale nie o tym mowa...poprostu kazdy z nas inaczej jezdzi i kazdy wydajac pieniazki na czesci wybiera złoty srodek,ktory w perspektywie czasu nie musi okazac sie złoty.Mnie np fiat zadziwil z czesciami na niekorzysc, a chodzilo o altek i termosa...suma sumarum tansze w zakupie,ale potem trezba i tak dołożyc,zreszta dotyczy sie to wszystkiego,nie ma CUDÓW-poprostu.Ludzie kupuja scieme z Allegro, wzmacniane paski rozrzadu, super sprzegła wzmacniane, wahacze znanych firm tansze o 30% niz u konkurencji, a potem becza jak barany bo pasek identyczny niz ten 20zł tanszy,wahacze z wyprzedazy niemieckich zlezale i renome tylko psuja producentowi itd,ale takie prawo rynku,klient musi miec i drozsze i tansze i cacy, ma łykac jak młody pelikan i tyle, bo za tym stoi $$$.Czasami mnie to smieszy ale kazdy rozum ma.

Napisano

Pierwsza wymiana wachacza lewego miała miejsce przy przebiegu ok. 180 kmm

Coś spartolili i trzeba było wymienić na nowy, z ich kieszeni poszło(serwis)

Wytrzymał ok. 20 kkm hehe.gif

W ASO, bo kiedyś tam był ten serwis wymieniłem za 250 zł za wachacz icon_eek.gif i zobaczymy ile potrzyma(spieszyło mi się)

Najchętniej to bym znowu fabryczne zamówił bo zamienniki to lipa. Prawy mam nadal oryginalny. Przebieg autka 206 kkm

Napisano

> Zgoda, ale OCAPy już tu testowaliśmy parę lat temu, gdy nie było

> innych zamienników. Nie odbiegają jakością od chińskich. Sam się

> zdziwiłem, że tak kiepsko wypadły, bo na ich włoskiej stronie

> powołują się na odbiorców z górnej półki.

> Natomiast Delphi - nic z ich strony nie wynika. Czekamy nadal na

> zeznania testerów.

Przydało by się zebrać w kupę wszystkie do tej pory 'przetestowane' wahacze, końcówki i łączniki z informacją ile wytrzymały. hmm.gif

Miałem SIDEM'y(?) i wytrzymały 1,5 roku sick.gif

Napisano

> Nie Impergum, tylko Impergom i nie w polsce, tylko we Włoszech. Tak

> się składa, że Impergom robi dobrej jakości elementy

> metalowo-gumowe i m.in. zawsze był poddostawcą poduszek/tulei

> zawieszenia dla TRW i Motorcrafta.

Jak zwal tak zwal wiadomo o co chodzi fakt tylko te ta firma robi gumy to wahacza za 100 zł i 250 zl .

I jak juz pisalrm roznicy poza cena nie doswiadczylem

Napisano

może N'ka ponoć dobre...tak przynajmniej zasłyszałem w zaprzyjaxnionym warsztacie...i ponoć niemieckie

Napisano

>i ponoć niemieckie

...wybacz kuffa ale co to znaczy że niemickie...? że niby lepsze...?

pzdr mrk

Napisano

> ...wybacz kuffa ale co to znaczy że niemickie...? że niby lepsze...?

> pzdr mrk

że niby mają blond włosy i niebieskie oczy, a nie corne i skośne........

hahaha.gif

Napisano

> W ASO, bo kiedyś tam był ten serwis wymieniłem za 250 zł za wachacz

> i zobaczymy ile potrzyma(spieszyło mi się)

> Najchętniej to bym znowu fabryczne zamówił bo zamienniki to lipa.

> Prawy mam nadal oryginalny. Przebieg autka 206 kkm

za oryginalne w aso dawałem 224...

zrobiły już ponad 60000 co przy vemach za 140, które zezłomowałem przy niecałych 30000 to zakup oryginałów jest w pyte...

Napisano

> za oryginalne w aso dawałem 224...

> zrobiły już ponad 60000 co przy vemach za 140, które zezłomowałem

> przy niecałych 30000 to zakup oryginałów jest w pyte...

ty mądry a N'ka to co wkońcu jest bom sam ciekaw??

Napisano

> ty mądry a N'ka to co wkońcu jest bom sam ciekaw??

NK to brend Auto Partnera cfaniaczek.gif niby to duński produkt ale ...

link

PS jak byś coś chciał to priv zlosnik.gifbiglaugh.gif

Napisano

> NK to brend Auto Partnera niby to duński produkt ale ...

> link

> PS jak byś coś chciał to priv

po ile chodzą takie wachacze bo na alledrogo jakoś nie widać.....

Napisano

> NK to brend Auto Partnera niby to duński produkt ale ...

> link

Znaczy się co - produkowane są w Tychach?

Delphi produkuje w Tychach... może to ten sam zakład?

Napisano

a co powiedzie o FEBI? na "metkach" widzialem napisy FEBI/BLEINSTEIN czy jakos tak

Napisano

> Czy wahacze MOOG = wahacze TRW?

yes

Napisano

> Czy wahacze MOOG = wahacze TRW?

Jaka jest cena tych MOOGów - i moze ktos zna cene TRW?

Napisano

> Jaka jest cena tych MOOGów - i moze ktos zna cene TRW?

ok. 140zl - zaleznie od sklepu

Napisano

> Jaka jest cena tych MOOGów - i moze ktos zna cene TRW?

Któryś z kolegów kącikowych sprzedawał TRW za coś koło 200 PLN .

Napisano

w bravo na Delphi zrobiłem równe 8000 km

po tym dystansie sworzeń i jedna tuleja była walnięta

nie chciało mi się wierzyć jak mi mechanik ( znajomy, a nie jakiś naciagacz ) powiedział.

Moze przypadek, wystarczy jedna dziura, to w końcu Wrocław, ale uraz pozostał więc nie polecam

Napisano

albo na trefny trafiles, bylo reklamowac, albo sam rozwaliles-taki dystans to plastikowe powinny wytrzymac wiec nie mow ze nie polecasz...amorki KYB tez czasami felerny sie trafi i nawet 10tys nie wytrzyma, wtedy mozna zareklamowac, a to nie przesadza o firmie...

Napisano

> albo na trefny trafiles, bylo reklamowac, albo sam rozwaliles-taki

> dystans to plastikowe powinny wytrzymac wiec nie mow ze nie

> polecasz...amorki KYB tez czasami felerny sie trafi i nawet

> 10tys nie wytrzyma, wtedy mozna zareklamowac, a to nie przesadza

> o firmie...

no to też napisałem, że może to przypadek

ale teraz jak moge kupić jakieś delphi za 150 i ocap za 150 to nie wybiorę delphi bo mam blizne na psychice smile.gif

A tak czy siak szukam teraz TRW do nowego auta. Może masz takie ? smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.