Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Astra F Manual] Wymiania tulei wahacza przedniego

Featured Replies

Napisano

Witam Szanowne Grono cool.gif

Pisze bez ogrodek, oto manual z naprawy tulei wahacza przedniego.

1.Dlaczego....?

Ano, jak to bywa na polskich drogach, zawieszenie ulega z czasem zuzyciu. W moim przypadku objawialo sie to dosc poteznym stukaniem na wszelkich nierownosciach, zeby w fazie koncowej przybrac forme "walenia" wahacza o sanki. Wniosek - uszkodzona tylna tuleja przedniego wahacza.

urwanatuleja2tp1.jpg

A jako deser, zerwany lacznik stabilizatora

zerwanylacznikstabagh3.jpg

2.Ile...?

Moje umiejetnosci, pozwolily mi na wymiane tulei w czasie 2h na strone. Zapewne mozna to zrobic znacznie szybciej, ale ze czasu mialem pod dostatkiem, to po co sie spieszyc? waytogo.gif

3.$$$...?

Mimo iz uszkodzeniu ulegla jedna tuleja, zdecydowalem sie na wymiane wszystkich wpysk.gif

-tuleja tylna (febi) 16,80zl x 2 = 33,60zl

-tuleja przednia (febi) 10,80zl x 2 = 21,60zl

-metalowe tulejki tulei tylnej ( ladnie brzmi rotfl.gif ) 1,40zl x 4szt = 5,60zl

-koncowka drazka stabilizatora 20zl

Pozwole sobie pominac pewne aspekty jak - w ktora strone sie odkreca, lub dokreca srube itp brawo.gif Z racji iz posiadam garaz, z kanalem usuniecie usterki jest mniej klopotoliwe, a i satysfakcja duza, ze $$$ zostaly w portlefu, a naprawa Asi wykonana we wlasnym zakresie yay.gif Zatem do dziela.

1.Wjazdzamy na kanal

2.Wrzucamy bieg + zaciagamy hamulec reczny

3.Sciagamy kolpak ( tak tak jezdze na stalufelgach i mam kolpaczki) wpysk.gif

4. Luzujemy sruby mocujace kolo

5. Podnosimy autko lewarkiem. Odkrecamy sruby do konca i zrzucamy kolo.

6. Z racji, iz autko bedzie poddawane szarpaniu itp, zastosowalem lewarek "klockowy" zlosnik.gif wraz z podlozeniem kostek pod tylne kola

lewarekoy3.jpg

Auto spoczywalo w 99% na klocku - lewarek pozostal jak asekuracja waytogo.gif

7. Teraz najprzyjemniejsze....odkrecanie srubek zlosnik.gif

Najpierw luzujemy kolumne MCpersona ( klucz 13)

odkrecaniekolumnydn5.jpg

Pamietac aby nie odkrecic srub ale je poluzowac!!!

8. Wchodzimy pod autko i robimy tak:

odkecaniewahaczamb4.jpg

Sruby "1" i "2" luzujemy ( klucz 16) , nakretki "3" odkrecamy calkowicie (klucz 13), sruby sworznia "4" odkrecamy calkowicie odkreaniesworzniatz3.jpg W moim przypadku byly to klucze 15(od gorzy) i 17 (od dolu)

9. Wysuwamy kolumne z wahacza

wypieciesworzniaer3.jpg

10. Odkrecamy do konca sruby "1" i "2" i naszym oczom ukaze sie taki widok

wahaczwyjetycu7.jpg

uszkodzonatuleajqz6.jpg

11. Wybijamy stare tuleje za pomoca imadla, mlotka,kawalka rury,brzeszczota i wkretaka plaskiego. W przypadku tulei przedniej : mocujemy ja w imadle, uderzamy w tyleje az jej krawedz prawie zrowna sie z krawedzia wahacza. Nastepnie uderzamy w tuleje poprzez metalowa rurke.

W przypadku tulei tylnej ( moja sama wypadla brawo.gif ) mozna zastosowac pewna sztuczke. Bierzemy wiertarke i robimy duzo otworkow w gumie. Latwo bedzie ja wtedy wypchnac uzywajac wkretaka i mlotka. Aby jedna usunac metalowy pierscien polecam metode brzeszota, wkretaka i mlotka

ciecietuleiqd6.jpg

wybijanietuleiep5.jpg

Nastepnie czyscimy wahacz i przystepujemy do zalozenia nowym tulejek.

12. Wcisniecie tulei tylnej.

scisaknienowejtuleiut8.jpg

Wsadzamy wahacz + nowa tuleje w imadlo i sciskamy. Aby zrobic to rownomiernie, napierw wcisnalem tuleje w wahaczz uzywajac dodatkowo metalowych rurek, przylozonych miedzy szczeke imadla a krawedz tulei. Gdy tulejka schowala sie na jakies 5mm, wystarczylo delikatnie ja wciskac imadlem jednoczesnie obracajac co kilka obrotow imadla o 180st.

13. Wciskanie tulei tylnej. Metoda podobna jw z tym wyjatkiem ,ze w poczatkowej fazie niepotrzebne sa zadne rurki itp. Dopiero gdy tuleja dochodzi juz do dolnej krawedzi wahacza - podkladamu tam np duzy klucz oczkowy 32, tak aby tulejka miala sie gdzie schowac i wypchac gume waytogo.gif

14. Efekt...

nowyuzbrojonywahaczfr2.jpg

noweistarepi4.jpg

15. No i juz z gorki. Wsadzamy wahacz na swoje miejsce. Latwiej najpierw osadzic tylna tuleje, potem przednia. W tylna tuleje ( aby byla dobrze wycentorwana pod srube) wpychamy metalowe tulejki i mocno skrecamy. Nastepnie wciskamy sworzen w wahacz i skrecamy 3ma srubami. Po tym zabiegu pozostaje tylko dokrecic sruby kolumy MCpersona, zalozyc kolo, dokrecic i cieszyc sie cicha jazda waytogo.gifwaytogo.gif Oczywiscie po zalozeniu kola i postawieniu autka na ziemi, dokrecamy koncowke drazka stabilizatora. Oto widok :

skreconywahaczot1.jpg

No i pare uwag. Warto posiadac jakies wd40 itp srodki, do tego dobre klucz i jakas rura - by ramie bylo wieksze brawo.gif Wsadzajac nowe sruby, warto je przesmarowac ( tak na przyszlosc). Cala prace wykonalem sam i jak wczesniej wspomnialem zajelo mi to okolo 2h na strone. A wymienilem obie-w koncu lepiej zrobic cos raz a porzadnie. No i kwestia zbieznosci. Ja sie tu nie bede wypowidal czy po tym zabiegu trzeba czy nie - bo rozne szkoly juz widzialem hmm.gif Ja NIE ustawilem ,gdyz po jezdzie probnej autko zachowywalo sie rewelacyjnie ( zero sciagania, pukow , stukow) a i tak za miecha wymieniam koncowki drazkow kierowniczych waytogo.gif

tulejapoprobnejjezdzieey1.jpg

To chyba tyle z mojej strony. Jak sa jakies straszne bledy, to przepraszam....ale mlody jestem wpysk.gif

Napisano

Wszysko OK ale jak byś mógł zmniejszyć zdjęcia bo sie wszystko rozwala.

Napisano
  • Autor

No wlasnie widze ze format zdjec sie zaladowal nieprawidlowy...i maja ponad 2000pixow crazy.gif Nie wiem czy uda mi sie to jakos naprawic...postaram sie waytogo.gif

Napisano

jedna mala uwaga.

Tam gdzie masz trzy srubki (zaznaczone nr 4 na zdjeciu) u wiekszosci osob sa nity(fabryczne?), ktore trzeba rozwiercac. I w takim przypadku wymiana sie ciut komplikuje.

Poza tym to kawal dobrej roboty claps.gif .

Napisano
  • Autor

Owszem sa nity...3dni temu przerabiane na Astrze GSi waytogo.gif Usuniecie ich nie bylo takie trudne, flexa w dlon i sciecie lepkow z obu stron zajelo max 20 min waytogo.gif Jesli ktos nie ma jednak zdolnosci, i sie boi ze za bardzo potnie wahacz to, wtedy pozostaje mu rozwiercanie - ale tu tez 3ba uwazac smile.gif ( o ile chce wtedy zmieniac nity na sruby - bo mozna wypiac wtedy sworzen z kolumny...ale do tego czesto potrzeba dobrze przywalic mlotkiem lub miec sciagacz)Aha...w tamtej GSi sciecie nitow z jednej strony nic nie dawalo...3ba bylo sciac je z obu stron a potem wypchnac razem ze sworzniem waytogo.gif

Napisano

> Owszem sa nity...3dni temu przerabiane na Astrze GSi Usuniecie ich

> nie bylo takie trudne, flexa w dlon i sciecie lepkow z obu stron

co to jest flexa? zeby.GIF przyznam ze takiej nazwy jeszcze nie slyszalem.

> zajelo max 20 min Jesli ktos nie ma jednak zdolnosci, i sie boi

> ze za bardzo potnie wahacz to, wtedy pozostaje mu rozwiercanie -

> ale tu tez 3ba uwazac ( o ile chce wtedy zmieniac nity na sruby

> - bo mozna wypiac wtedy sworzen z kolumny...ale do tego czesto

> potrzeba dobrze przywalic mlotkiem lub miec sciagacz)

mloty i sciagacze rodem z McGajwera mamy opanowane niemal do perfekcji zeby.GIF

Napisano

> co to jest flexa? przyznam ze takiej nazwy jeszcze nie slyszalem.

> mloty i sciagacze rodem z McGajwera mamy opanowane niemal do

> perfekcji

w zeszłym roku przerabiałem temat mam tez foty z tej roboty lecz brakowało natchnienia na złozenia manuala, lenistwo zeby.GIF

u mnie były na nity jak ktoś mnie nie uprzedzi to dłoże fotki z wycinania nitów

oj było iskier zeby.GIF

no i gratuluje regenarcji samemu, zawsze to kilka PLNków w kieszeni

pozostaje teraz jechac na geometrie i spokój na pare latek

pozdr sklejek

Napisano

to w pewnych gwarach regionalnych szlifierka kątowa (na małą tarczę czasem),

brat

Napisano

miałem tak samo jak usłyszałem "gumówka" wink.gif

a chodzi o zwykłą szlifirkę kątową

ja też od dziecka pamiętam, że na to flex się potocznie mówiło...

co do manuala - też wymieniałem i nie luzowałem u góry Mc"Phersona, a sworzeń wahacza odkręcałem i rozpinałem...

wymieniałem tylko tylne tuleje, do zamontowania miałem prasę, poszło gładko, ale potem zaliczyłem okropną wpadkę sick.gif zamieniłem przez nieuwagę śruby przód/tył oslabiony.gif i skończyło się odkręcaniem całych sanek, żeby gwint odtworzyć sciana.gif

Napisano

Piękna robota zrobiłem tak jak w manualu tyle ze rok wcześniej smile.gif

Napisano

> miałem tak samo jak usłyszałem "gumówka"

> a chodzi o zwykłą szlifirkę kątową

> ja też od dziecka pamiętam, że na to flex się potocznie mówiło...

gumowka, szlifierka (katowa) albo diax (tak to sie pisze?), te nazwy slyszalem odnosnie tego samego urzadzenia o ktorym tu wspolnie debatujemy. Widac ma jeszcze jedna nazwe: flex zeby.GIF

jeszcze cos dojdzie?

Napisano

> Witam Szanowne Grono

Witamy.

> Pisze bez ogrodek, oto manual z naprawy tulei wahacza przedniego.

Dobrze że tak piszesz - bo na pierwszy rzut oka podszedłeś do zilustrowania swojej pracy profesjonalnie.

> -tuleja tylna (febi)

> -tuleja przednia (febi)

Dobra firma - powinno pochodzić (Chociaż całkiem nie dawno ktoś pisał, że Febi się pogorszyło). Ja uważam, że stosunkowo do ceny to są części o dobrej jakości).

> -metalowe tulejki tulei tylnej ( ladnie brzmi ) 1,40zl x 4szt =

> 5,60zl

Wiele osób rezygnuje z zakupu nowych... zakładają stare - i generują posty: "całe zawieszenie wymienione, a coś dalej puka..."

> -koncowka drazka stabilizatora 20zl

Czyli daleko wschodni zamiennik - długiego życia mu nie wróżę oslabiony.gif

> a i satysfakcja duza

Pewnie ok.gif

> Jak sa jakies straszne bledy, to przepraszam....ale mlody jestem

Błędy to rzecz ludzka - forum udostępnia opcję EDYTUJ - jest sporo czasu aby je poprawić wink.gif

Kolego zrobiłeś świetnego "manuala" - mam nadzieję, że szybko znajdzie się w WOA.

Wspomniałeś o wymianie końcówek drążków w przyszłości... Więc czekamy na kolejny świetny manual...

Napisano
  • Autor

Hehe...a tak sie jakos u mnie w domu przyjelo mowic "flexa" zlosnik.gif Troche zaluje ze nie zrobilem relacji z wymiany sanek i amorkow...ale na pewno cos splodze w niedalekiej przyszlosci waytogo.gif Jakos tak sie przyjemnie dlubie przy Asi...i do tego bedzie chyba wymiana nadkoli i reperaturek we wlsnym zakresie zlosnik.gif

Napisano

O robocie koledzy już napisali.

Dodam tylko - poglądowe fotki są lux. claps.gif

Napisano

> Piękna robota zrobiłem tak jak w manualu tyle ze rok wcześniej

hehe tez rok temu robiłem to samo tylko wymieniłem sobie przy okazji sworznie grinser006.gif

Napisano

Kilka zdań ode mnie cfaniaczek.gif

1.Trzeba pamiętać o prawidłowym dokręceniu wahacza . Przód 170 Nm , tył 110 Nm , więc trzeba to zrobić przy użyciu klucza dynamometrycznego lub jakiegoś z długą przedłużką idea.gif To jest kwestia bezpieczeństwa .

2.W nowszych F-kach tuleja tylna nie jest pełna i prawidłowe jej założenie wymaga zgrania znaków na tulei i wahaczu . Z reguły nie ma powodu wymieniać tulei przedniej .

3.Oryginalne tuleje GM robi Boge i to jest raczej najlepszy wybór idea.gif

Napisano

Ja dorzuce coś od siebie a na koniec się troszku pochwale smile.gif oto jaki misterny plan wprowadziłem w asterke smile.gif

Na foto 1 pare rzeczy które zmieniałem

0.JPG

Na foto nr 2 po lewo poduszka amortyzatora od astry po prawo poduszka amortyzatora od kadeta GSI z wbudowanym łożyskiem

1.JPG

Na foto nr 3 porówanie gniazda spręzyny po lewo astra (stara połamana) po prawo nówka od nexii

2.JPG

Na foto nr4 porówanie sprężynki z astry gsi które miałem z nowymi spingami Eibacha smile.gif

3.JPG

Na foto nr5 zamontowania poducha z kadeta w astrze smile.gif

4.JPG

Na foto nr6 jak to wszystko się prezentuje smile.gif

5.JPG

Na koniec chce dodać ze bardzo nie podobało mi się rozwiązanie z zewnętrznym łożyskiem które po skręceniu całej kolumny ledwo dało sie ruszyć, dodatkowo po pewnym czasie potrafiły trzeszczeć przy skręcaniu. Za to mój misterny plan z gniazdem od nexii i poduszką z kadeta (w nexii jest chyba takie sama) powiódł się w 100% kierownica w miejscu chodzi jak w masełko oraz nic nie trzeszczy nic nie piszczy smile.gif

Napisano

> Ja dorzuce coś od siebie a na koniec się troszku pochwale oto jaki

> misterny plan wprowadziłem w asterke

> Na foto 1 pare rzeczy które zmieniałem

> Na foto nr 2 po lewo poduszka amortyzatora od astry po prawo poduszka

> amortyzatora od kadeta GSI z wbudowanym łożyskiem

> Na foto nr 3 porówanie gniazda spręzyny po lewo astra (stara

> połamana) po prawo nówka od nexii

> Na foto nr4 porówanie sprężynki z astry gsi które miałem z nowymi

> spingami Eibacha

> Na foto nr5 zamontowania poducha z kadeta w astrze

> Na foto nr6 jak to wszystko się prezentuje

> Na koniec chce dodać ze bardzo nie podobało mi się rozwiązanie z

> zewnętrznym łożyskiem które po skręceniu całej kolumny ledwo

> dało sie ruszyć, dodatkowo po pewnym czasie potrafiły trzeszczeć

> przy skręcaniu. Za to mój misterny plan z gniazdem od nexii i

> poduszką z kadeta (w nexii jest chyba takie sama) powiódł się w

> 100% kierownica w miejscu chodzi jak w masełko oraz nic nie

> trzeszczy nic nie piszczy

efekt końcowy widziałem i nawet jechałem i jest waytogo.gif

experymenty czasem się powodzą a zwłaszcza w wykonaniu Marcinstyka yay.gifpub2.gif

Napisano

Tego właśnie szukałem. Chciałbym tylko zapytać o coś:

Czy przy montażu wachacza śruby należy lekko dokręcić i potem dociągnąć jak już założone będzie koło i samochód będzie opuszczony ( w celu ułożenia tulei w odpowiednim miejscu)

Czy tuleję przednią należy założyć zwracając uwagę na jakieś znaki?????

Napisano

Genialnie akurat moje sie nadaja do wymiany

Napisano

> gumowka, szlifierka (katowa) albo diax (tak to sie pisze?), te nazwy

> slyszalem odnosnie tego samego urzadzenia o ktorym tu wspolnie

> debatujemy. Widac ma jeszcze jedna nazwe: flex

> jeszcze cos dojdzie?

no to ja jeszcze a propo szlifierki...... kolejna nazwa to "bosz" i w cale nie mam tu na myli producenta narzedzi smile.gif

pozdro

Napisano

> no to ja jeszcze a propo szlifierki...... kolejna nazwa to "bosz" i w

> cale nie mam tu na myli producenta narzedzi

zgadza się, w moim rejonach też tak mówią, ewentualnie "boszówka" zlosnik.gif

Napisano

> no to ja jeszcze a propo szlifierki...... kolejna nazwa to "bosz" i w

> cale nie mam tu na myli producenta narzedzi

> pozdro

Racja, zapomnialem jeszcze o tej nazwie. Tez dosc znana w moich rejonach.

Napisano

> zgadza się, w moim rejonach też tak mówią, ewentualnie "boszówka"

Jak pracowałem kiedyś we francji to polscy budowlańcy mówili na to tranzonus yikes.gif. To chyba jakas nazwa z francuskiego niewiem.gif

Napisano

> W obu wypadkach nie trzeba.

T R Z E B A !!!

Przy tulei tylnej. są znaki które trzeba zgrać przed wciśnięciem.

Napisano

A co z dokręceniem tulei tylnej? Dokręcić lekko przy zdemontowanym kole i potem dociągnąć śrubę jak będzie samochód stał na kołach?

Napisano
spineyes.gif Tylna jest pionowa i ta ma znaczek. Przednia pozioma nie ma.
Napisano

Masz rację chyba zamieszałem. Czyli co przednią lekko dokręcić a jak samochód będzie stał na kołach to dociągnąć?

Czy te znaki na wachaczy będą widoczne?

Napisano

Nie trzeba stawiać. Można przykręcić od razu tak jak ma być.

Znaczek na wahaczu wygląda tak:

280833491-tulejka.GIF

post-53490-14352493752454_thumb.gif

Napisano

I wszystko jasne.

A śruby wymienić na nowe, czy może założyć te stare?

Kurcze skąd wy macie te wszystkie manuale?

Napisano

> Kurcze skąd wy macie te wszystkie manuale?

Lata praktyki kolego spędzone w garażach i na parkingach przyblokowych zeby.GIF

Napisano

> na parkingach przyblokowych

To jest sam miód i istota życia.... grinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

Pamiętaj, że chodzi o bezpieczeństwo.

Ja nie wymieniam icon_rolleyes.gif.

Napisano

> A koledzy też zawsze zakładają nowe śruby?

jeżeli już, to koniecznie o odpowiedniej klasie wytrzymałości idea.gif

Napisano

> Znaczek na wahaczu wygląda tak:

Hola!

Zamiennik można wciskać dowolnie bo jest pełny gumy, brak prześwitów...

Napisano

Tuleje są dostępne zarówno ażurowe jak i pełne. Te drugie są "na złe drogi" Czyli chyba na nasze hmm.gif

Napisano

Dołącze się ... z pytaniem

Ile może kosztować wymiana tulei wahacza ?

Mam padniętą po jednej stronie - wahacz całkiem opadł.

Jutro bede dzwonił po mechanikach ale jesli mozecie to dajcie znac ile robocizna a ile czesci. Czy wymienic po drugiej stronie też (uszkodzona jest ta po stronie kierowcy) ?

A czym grozi jazda z takim wahaczem ? Musze dzis jechac do marketu, jutro do mechanika. Nie mam niestety mozliwości garażowych aby to zrobic sobie samemu.

Napisano
  • Autor

Ja nie zakladalem nowych srub, jedyne co nalezalo pamietac - to aby dana sruba wrocila na swoje miejsce( aby ich nie pozamieniac).

Co do oznaczen tylnej tulei to...w mojej wersji ich nie ma, bo tuleje sa calkowicie wylane dookola (wahacz tez nie ma oznaczen). Np w wersji GSi tulejka wyglada inaczej i trzeba ja zlozyc zgodnie ze znacznikiem na wahaczu smile.gif

Napisano

offtopic.gif

> Musze dzis jechac do marketu,

U nas się mówi - ...do sklepu.

Napisano

> Ile może kosztować wymiana tulei wahacza ?

Ja płaciłem u siebie 35 zl /strona.

Tylna tuleja - ok 25 zl.

Cześci dla eFki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.