Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tempomat a zużycie paliwa - pytanie do posiadaczy

Featured Replies

Napisano

Wydaje się, że tempomat powinien zminiejszać zużycie paliwa, ale czy tak jest rzeczywiście? Pytanie do posiadaczy i użytkowników tempomatów.

Napisano

> Wydaje się, że tempomat powinien zminiejszać zużycie paliwa, ale czy

> tak jest rzeczywiście? Pytanie do posiadaczy i użytkowników

> tempomatów.

Zalezy jak go uzywasz.

Zrobiłem teraz po Stanach jakieś 20 tys mil (60-70% tego z tempomatem )

Jak po przyhamowaniu i powtórnym wyjezdzie na wolną droge wrzucasz od razu poprzednio ustawiona predkość to wariat potrafi redukować do dwojki przy predkosci 70-80/h po to zeby szybciej osiągnąć wartość zadaną, sam sobie odpowiedz jak to sięrpzekłada na eknomię. Jak auto spokojnie rozpędzisz i potem włączysz ustaloną predkość, to paliwa idzie mniej. Poza tym przy jazdach pod większe górki tez potrafi zredukować o 2 biegi, na to tez jest sposób.

W kazdym razie ponad 5 litrowym Chevy Tahoe potrafiłem na prostym terenie jechac na tempomacie ze spalaniem 9l/100, jednak takiej średniej nie osiągniesz nigdy hehe.gif

Napisano

> tempomatów.

jesli zalozyc ze czas przejazdu na tempomacie i bez jest identyczny (np: stala predkosc 90km/h) to spalnie na tempomacie moze byc nizsze. niestety w praktyce spalanie na tempomacie jest wyzsze ze wzgledu na to ze noga nie dodajesz np: bez sensu gazu but.gif pod gore tylko po to zeby utrzymac "stale" 90km/h tylko odpuszczas albo redukujesz ok.gif

Napisano

> tempomatów.

Troszkę może. Ale nie koniecznie i nie w jakiś sposób porażający.

Zmniejsza, głównie z jednego względu. jadąc w dłuższą trasę łapię się na tym że stopniowo coraz bardziej przyspieszam. na przykład na początku jadę w okolicach 120. potem już jest to 130.. Za jakiś czas 140... Po prostu przyzywyczajam się do prędkości i odruchowo mocniej gaz naciskam.

Przy użyciu tempomatu to przyspieszanie nie następuje - blokuję na tych 120-130 i spokój.

Po drugie tempomat skłania do bardziej płynnej jazdy. jadę sobie 130. Widze że jakis TIR zaczyna wyprzedzanie. To wyłączam tempomat (cancel - rozpoczyna sie łagodne hamowanie silnikiem). Widzę że on juz to kończy wyprzedzanie - naciskam RES i samochód wraca do poprzedniej prędkości.. Praktycznie bez używania hamulca.

Natomiast jak wiadomo najbardziej ekonomiczna jazda to jazda "wybiegami". Przypsieszamy, nieco zwalniamy hamując silnikiem. Znów przyspieszamy.. Po drugie wiadomo że bardzo nieekonomiczne jest utrzymywanie za wszelką cenę prędkosci na długich podjazdach (lepiej się rozpędzić nieco przed podjazdem a potem na nim pozwolic samochodowi nieco wytracać prędkość).

Tych dwóch elementów tempomat nie zapewni. Utrzymuje cały czas stałą prędkość. Na podjazdach niepotrzebnie otwiera mocno przepustnicę.

Tak więc na pewno da się jechac bez tempomatu ekonomiczniej niż z nim. Ale trzeba do tego sporej samodyscypliny. Poza tym tempomat jest po prostu wygodny.

Napisano

> tak jest rzeczywiście? Pytanie do posiadaczy i użytkowników tempomatów.

Mam i używam tempomatu. Nie zmniejsza zuzycia paliwa. Nogą na gazie można lepiej panować nad zużyciem.

mar00ha

Napisano

> Nie zmniejsza zuzycia paliwa.

Mam takie same wrazenie. Mimo jazdy glownie po autostradach z tempomatem nie widze zmniejszonego zuzycia paliwa, w najlepszym razie jest tak samo icon_rolleyes.gif

Inna sprawa, ze pali smiesznie malo ok.gif

Napisano

> tempomatów.

z danych jakie podaje komputer pokłądowy wynika, że tempomat zwiększa zużycie paliwa i to sporo

Napisano
  • Autor

> tempomatów.

zależy od samochodu. w skodzie TDI w manualu mi zwiększał spalanie, a w omedze V6 w automacie zmniejsza...

Napisano

> tempomatów.

zarówno w Octavii TDI jak i teraz w Mazdzie jazda na tempomacie zwiększa zuzycie

Napisano

> tempomatów.

tempomat powinien utrzymywac stala predkosc... taka jest jego rola... u mnie spalanie rozni sie o ok. 0.5~1litra przy danej predkosci... z tym ze ciezko to okreslic bo jak jade bez to mam tendencje do przyspieszania po jakims czasie... zlosnik.gif

tyle ze u mnie duzo gorek po drodze... a tempo sie nie cycka... gaz do dechy i lecimy... smile.gif

Napisano

> Mam i używam tempomatu. Nie zmniejsza zuzycia paliwa. Nogą na gazie

> można lepiej panować nad zużyciem.

> mar00ha

a ja mam odmienen zdanie, w moim odczuciu auto zużywa mniej paliwa bo jedzie stała predkością, troche wiecej wskazówka wychyla sie na ekonomizerze pod górke ale i tak lepiej niz przyspieszanie i zwalnianie z noga na pedale gazu.

Napisano

> tempomatów.

Z mojego doświadczenia zawsze troszkę zwiększał, pytanie czy średnia prędkość się zmieniała na + czy nie

Napisano

> tempomatów.

nieco mniej mi pali na tempomacie

Napisano

> nieco mniej mi pali na tempomacie

automat??

Napisano

> tempomatów.

Chyba widzialem to pytanie na kazdym forumzlosnik.gif ... Generalnie odpowiedz jest taka.hmm.gif

...ze wszystko zalezy od wielu czynnikowzlosnik.gif - w tym wypadku:

-nawierzchnia - jesli jest prosta to zmniejsza bo wtryskujesz taka sama ilosc paliwa i tyle,

-jesli gory, doliny, spadki, z gorki i pod gorke ktos kiedys madrze odbliczyl ze moze zwieskszyc zuzycie az o 30%palacz.gif (moge znalesc dane jak trzeba001.gif) .... a wszystko po to aby urzymac stala zadana V001.gif ...

Na 300km cruise potrafie zejsc z 2l na 100 kmhmm.gif ale terez jest tatalnie plaski i 45 m wytrzymuje bez jakiegokolwiek ruszania ...

Napisano

> Pytanie do posiadaczy i użytkowników

> tempomatów.

Poruszajac sie po nudnej I-75, gdzie wlaczasz temptomat w okolicach Miami a wylaczasz 13 godzin pozniej kolo Atlanty - tak, zuzycie paliwa jest znaczaco nizsze niz bez.

Napisano

> tempomatów.

Na płaskim terenie zmniejsza, na pagórkowatym wręcz odwrotnie:(

Napisano

> Na płaskim terenie zmniejsza, na pagórkowatym wręcz odwrotnie:(

I tak się zgodzę. To chyba najbardziej zbliżona do prawdy odpowiedź skromny.gif

Tak, tak testowałem z automatem i dużym silnikiem.

Napisano

> Na płaskim terenie zmniejsza, na pagórkowatym wręcz odwrotnie:(

Jak na razie w dwóch samochodach miałem tempomat i tak w Omedze 3.0 V6 (automat) spalanie z włączonym tempomatem było niższe, natomiast w Mondeo 2.0 (ręczna skrzynia) zużycie paliwa delikatnie wzrasta. Dane te dotyczą tego samego odcinka angielskiej autostrady M11, na której nie ma pagórków itp.

Napisano

u mnie w samochodzie na tej samej trasie spalanie na tempomacie jest

mniejsze o ok 0,4-0.5 litra niż podczas jazdy bez tempomatu ok.gif

Napisano

Na A4 odcinek Legnica - Wrocław na tempomacie spalanie mniejsze.

Muszę dodać, że ruch był niewielki. Przy większym natężeniu ruchu może być inaczej.

Napisano

> a ja mam odmienen zdanie, w moim odczuciu auto zużywa mniej paliwa

Ale ja nie pisałem o odczuciach, tylko o suchych faktach dotyczących spalania, zarejestrowanych przez komputer w moim aucie. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

Ja mam manuala i wydaje mi sie ze na tempomacie spalanie wzrasta.

Chyba to urzadzenie jest praktyczniejsze w automacie bo moze sobie zredukowac bieg, a tak jadac pod gorke nie zrzuca biegu tylko cisnie ile sie da niestety. Co innego na plaskiej drodze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.