Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

byłem w salonie TATA

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj odwiedziłem salon marki TATA w Warszawie

Co ciekawe dzieli on powierzchnie z samochodami koreańskiej marki ssangyoung ale przejdzmy do indyjskiej produkcji:

Indica i Indigo wyglądają jak wyglądają, w środku plastik który oferuje każde auto tego segmentu, wygląd deski mało finezyjny do tego olbrzymia kierownica...biegi wchodzą bardzo lekko i precyzyjnie ok.gif za to pedał sprzęgła wpada strasznie lekko w podłogę no.gif siedzenia całkiem wygodne ale ich prowadnice tak wystają,że można sobie nogę rozwalić. Zaskoczyły mnie opony, nie dali byle czego tylko gumy goodyeara cool.gif zawias z przodu jak wszędzie a z tyłu...również niezależne icon_eek.gif ciekawe tylko jak to jest zestrojone, sprawdzę to w przyszył tygodniu podczas jazdy próbnej grinser006.gif ogólnie autko całkem całkiem dla starszego pana, jednak chwilę wcześniej oglądałem Sandero które jest minimalnie droższe i zdecydowanie lepsze pod każdym względem

Później przeszedłem do SUVa Safari...całkiem przyjemnie wykończone jednak znowu stylizacja wnętrza do bani, złapałem za kierownice i czuje na niej luz...więc wysiadam i kręce kierownicą patrzać na koła...ooooo cholera to auto jest nowe a ma starszny luz na układzie kierowniczym!!! przechodze później do picupa który kosztuje 48tysięcy i luz jest taki sam ale gólnie jako samochód bardzo ciekawy wół roboczy, 100razy bym wolał to niż lublina zlosnik2.gif

gadam sobie jeszcze ze sprzedawcą, oglądając w między czasie świetnie wykończone ssangyoungi claps.gif i wchodzi drugi pracownik...znowu zaczyna się gadka i mówię o tych luzach na kierownicy w terenówce Safari...a on do mnie "zapraszam na drugą stronę salonu" gdzie oczywiście stoją ssangyongi, więc odpowiadam,ze nie ta półka cenowa...a on na to tak "no wie pan albo bierze pan starą mulher.gif za 70zł albo młodą mulher.gif za 300zł" oczywiście dużo śmiechu ale sorry co to za porównanie, samochód jest nowy i luzów mieć nie powienien nono.gif

generalnie salon jeszcze nie jest otwarty, wszystko tam układają itd za dużo o tych autach nie wiedzą bo dopiero na dniach będą mieli szkolenie, ruszają ze sprzedażą w poniedziałek i zaproszono mnie na jazdę próbną więc chętnie skorzystam

oferowano mi indice w wersji sport ze skórą w środku za 36tysi...roześmiałem się i podziękowałem

a jeszcze co do indici to wersja za 27tysięcy ma el szyby i klime ale...na tym lista opcji się kończy, brak tam nawet światełka we wnętrzu i podgrzewanej tylnej szyby sciana.gif jak ktoś ma długie ręce to może sięgnie sobie i wytrze biglaugh.gif

generalnie nic dobrego im nie wróże przy tej cenie, jeśli zejdą ze 4tysiaki to może i klient się trafi

sorry,że tak się rozpisałem, dzięki za uwagę bow.gif

PS. Ssangyoungi są świetne w środku slinka.gif

Napisano

Też jestem ciekaw jak to wygląda ale u mnie w Katowicach jeszcze nie ma salonu taty no.gif

Napisano

> Dzisiaj odwiedziłem salon marki TATA w Warszawie

Na jakiej ulicy to ? Jak otworzą to sobie wpadnę obejrzeć wink.gif

Napisano

> a jeszcze co do indici to wersja za 27tysięcy ma el szyby i klime

> ale...na tym lista opcji się kończy, brak tam nawet światełka we

> wnętrzu i podgrzewanej tylnej szyby jak ktoś ma długie ręce to

> może sięgnie sobie i wytrze

Ciekawe. Zaczynam się zastanawiać czy ta tata była testowana w naszym klimacie...

Napisano
  • Autor

> Na jakiej ulicy to ? Jak otworzą to sobie wpadnę obejrzeć

róg aleje jerozolimskie/łopuszańska przy dawnym budynku mery gdzie teraz jest wyższa szkoła prawa i jakiś sklep meblowy

Napisano

> a miały kosztować 5000$ podobno

polski dystrybutor chce odrazu kokosy zrobić

Napisano

> PS. Ssangyoungi są świetne w środku

Ssangyonga w to nie mieszaj, bo to jest "stara" dobra firma motoryzacyjna, a TATA razem z Dacią wzięci nawet im do połowy kół nie dorastają.

Napisano
  • Autor

> klik

oj nie mogę się doczekać tej jazdy próbnej, bo napisali że dobrze się prowadzi, i pewnie tak jest dzięki w pełni niezależnemu zawieszeniu

Napisano

> oj nie mogę się doczekać tej jazdy próbnej, bo napisali że dobrze się

> prowadzi, i pewnie tak jest dzięki w pełni niezależnemu

> zawieszeniu

W ostatnim numerze AutoMoto podczas testu ten samochód nie potrafił przejechać slalomu przy 50 km/h nie odrywająć dwóch (!) kół od jezdni. grinser006.gif

Napisano

zależy jaki ten luz jest bo czasami w autach ze wspomaganiem mały luz jest normą i ginie on w momencie jak pompa zaczyna tłoczyć płyn

Napisano

Ale ten pickup i lublin to z goła nieporównywalne maszyny są i nie chodzi mi o jakość grinser006.gif

Lublin to dostawczak co zabiera minimum 1200kg i ma wielką pakę a na tego pickupa to kosiarkę można włożyć grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> zależy jaki ten luz jest bo czasami w autach ze wspomaganiem mały luz

> jest normą i ginie on w momencie jak pompa zaczyna tłoczyć płyn

oj był wyraźny, coś na styl polonezów po przebiegu 150kkm i raczej pompa tego nie zniweluje

do tego pickup miał jakby źle ustawioną zbieżność, bo kierownica była dosyć mocno skręcona a koła stały prosto

Napisano

Hm... a podobno Sandero rozkłada Tatę na łopatki - oto moje wnioski po pobycie na dniach otwartych Sandero:

Quote:

Jezus Maria - zdecydowanie nie jestem targetem tej firmy... jakość plastików użyta do wykończenia wnętrza, hm... no powiedzmy, że mój poprzedni matiz to była klasa sama w sobie. choćby dlatego że te plastiki trzymały się i nie lataly, a przyciski (choćby od klimy - aj waj - wypas wersją sie bawiłem) nie były porównywalne do tych z budzika firmy ciatronic, który stoi obok na komodzie i strach je wciskach bo całe latają. latają też nawiewy - takie okrągłe, co to nie chcą jakos sie trzymać. Bardzo kontrastują z tymi klekoczacymi elementami elementy żywcem przeszczepione z renault - nagle wichajster do elektrycznego ustawiania lusterek jest porządnie wykonany (no moze glupio polozony - kolo ręcznego), ale trzyma sie kupy i w ogóle jest fajny... taka wyspa jakosci wsród śmieci. śmiesznie tez było, jak w drzwiach zauważyłem takie wielkie "coś" - wystawało, przypominało kształtem pstrykdo otwierania szyb, ale jakos za Chiny ludowe nie chciało sie wcisnąć - okzało sie to zwykłą zaślepką, tylko tak fajnie umieszczoną (o wiele wygodniej od przyciskow do podnoszenia szyb na konsoli centralnej) i fajnie wystającą

No dobra - otwórzmy bagażnik - otwieram i pierwsze oc mi sięrzuca w oczy belka poprzeczna stanowiąca tylną krawędź pospawana tak jakby dać 5 latkowi spawarkę i zgrzewarkę... hm... znowu punkt dla daewoo, gdzie moze na tej belce nie ma ladnego plastiku, ale przynajmniej jakos wygląda...

Otwieramy maskę - no i tutaj typowa jednostka Renault - jedna ze starszych - no bo jak tu z 1.6 generować marne 80pare koni, ale ewidentnie chcieli zapunktować - wszędzie napisy renault, zeby ludzi nie odstraszy, żadną "rodzimą" produkcją.

W sumie to powiem tak. nie wyobrażam sobie jak standartowego Polaka usatysfakcjonować takim autem, kiedy naprawdę matiz przy tym jeśli idzie o materiały i jakośc wykonania to klasa premium. Autko w miarę przestronne i... tyle zalet

w kazdym razie wersja ktorą ogladałem z klimą kosztowala 39tys - tyle to ja dałem za półtoraroczną fokę, do ktorej z radością wsiadłem po oględzinach Dacii i pogłaskałem po kierownicy

Napisano
  • Autor

> Hm... a podobno Sandero rozkłada Tatę na łopatki - oto moje wnioski

> po pobycie na dniach otwartych Sandero:

bez przesady z tym matizem...plastiki w sandero są grubsze i przede wszystkim w ciemnym kolorze co strasznie poprawia wizualne odczucia

a weź tak porównaj swój boczek drzwiowy z focusa...ojjjj ile masz tam plastiku grinser006.gif a przecież nowy focus jest dwa razy droższy od sandero...

no i za 39k zł Ty masz 1,5 roczny samochód którym niewiadomo kto i jak jeździł a przykładowy Kowalski ma nówkę sztukę z salonu, co prawda śmierdzącą w środku(to taki spadek po renault) ale zawsze jest to nówka i dlatego ludzie kupują takie samochody, przecież nawet w nieczech logan okazał się hitem

Napisano

co

> prawda śmierdzącą w środku(to taki spadek po renault) ale zawsze

wiesz co ... nie zauważyłem ... dziwne bo właśnie minąłem 8 tysiąc km. już trzecią nową Renault ... może to mój wiejski nos niewyczulony ... yikes.gifgrinser006.gif

Napisano

> bez przesady z tym matizem...plastiki w sandero są grubsze i przede

> wszystkim w ciemnym kolorze co strasznie poprawia wizualne

> odczucia

> a weź tak porównaj swój boczek drzwiowy z focusa...ojjjj ile masz tam

> plastiku

mam wink.gif (biedna wersja) ale przynajmniej lezy jak nalezy i nie wystaje mi zaślepka tak wrednie, że człowiek mysli ze to przycisk od otwierania szyb

a przecież nowy focus jest dwa razy droższy od

> sandero...

> no i za 39k zł Ty masz 1,5 roczny samochód którym niewiadomo kto i

> jak jeździł

wiesz mozna kupic biedniejszą wersję ktora jest tak samo wypasiona jak sandero (moj ma wiecej jaśków), roczną z przebiegiem ponizej 20kkm - kto wykonczy auto w ten prebieg...

a przykładowy Kowalski ma nówkę sztukę z salonu, co

> prawda śmierdzącą w środku(to taki spadek po renault) ale zawsze

> jest to nówka i dlatego ludzie kupują takie samochody, przecież

> nawet w nieczech logan okazał się hitem

no zalezy co od auta wymagasz. jak tylko zeby wsadzic zad i dowieźć sie do celu to moze kogos to auto zadowoli. ale mnie to auto zwyczajnie brzydzi.

i nie przesadzam z tym matizem - 100 razy lepiej wykonany. moze cudów nie ma, ale przynajmniej złożony do kupy i koniec do konca pasuje...

Napisano

> Ssangyonga w to nie mieszaj, bo to jest "stara" dobra firma

> motoryzacyjna, a TATA razem z Dacią wzięci nawet im do połowy

> kół nie dorastają.

wymien jakies modele

Napisano
  • Autor

> mam (biedna wersja) ale przynajmniej lezy jak nalezy i nie wystaje

> mi zaślepka tak wrednie, że człowiek mysli ze to przycisk od

> otwierania szyb

za dwa razy więcej kasiory musi być lepiej

albo inaczej...za połowe mniej kasy nie ma co oczekiwać cudów, gdzieś ta oszczędność musi być widoczna

Napisano

> Poczytaj sobie na Wikipedii o firmie.

ale ja pytalem czy znasz jakies dobre modele z tej firmy

Napisano

> ale ja pytalem czy znasz jakies dobre modele z tej firmy

Nie spotkałem złych, ale wątek jest o TaTa-ch więc poczekajmy chwilę żeby faktycznie mieć o czym rozmawiać grinser006.gif

Napisano

> ale ja pytalem czy znasz jakies dobre modele z tej firmy

Chociażby Kyron zlosnik.gif A sama firma rzeczywiście jest stara bo na rynku azjatyckim produkują samochody już od dobrych kilkudziesięciu lat.

Napisano

> 20kkm - kto wykonczy auto w ten prebieg...

znam takiego skromny.gif

w 2 lata nowy avensis ztcp to

przy przebiegu ponizej 30kkm pierwszy raz sprzeglo

w okolicy 50 wymiana prawie calego zawieszenia

po sprzedazy ~70kkm okazalo sie ze skrzynia do remontu icon_eek.gif

gosc przesiadl sie na corolle

ztcw to przy kazdej zmianie biegu slychac donosny zgrzyt sciana.gif

Napisano
  • Autor

> Chociażby Kyron A sama firma rzeczywiście jest stara bo na rynku

> azjatyckim produkują samochody już od dobrych kilkudziesięciu

> lat.

obydwa silniki 2.0 i 2.7 to konstrukcje CDI mercedesa

zawieszenie podobno identyczne jak w starej MLce hmm.gif

Napisano

> klik

Buahahaa .... dokładana poduszka pasażera - ale czad smile.gif

Napisano

> Buahahaa .... dokładana poduszka pasażera - ale czad

Ta poduszka poważnie wygląda jakby była dokręcona już po opuszczeniu przez samochód fabryki zlosnik.gif

Napisano

> Chociażby Kyron

ile lat na rynku i z kim konkuruje jakoscia? o stylistyce nie mowimy bo to odmienny temat hehe.gif

> A sama firma rzeczywiście jest stara bo na rynku

> azjatyckim produkują samochody już od dobrych kilkudziesięciu

> lat.

dacia to tez stara firma podobnie jak fso itp wink.gif ale co to ma do rzeczy niewiem.gif

Napisano

> obydwa silniki 2.0 i 2.7 to konstrukcje CDI mercedesa

> zawieszenie podobno identyczne jak w starej MLce

to tak jak musso oparte na technologii MB z tym ze bez tej jakosci

Napisano

> Wybierz sie do DG

gdzie w DG jest salon? hmm.gif

Napisano

proszę nie przesadzajmy hehe.gif nawet dwuletni focus jest o niebo lepszy od nowej dacii... przynajmniej narazie niewiem.gif

jak oglądałem sandero w środku i sprawdziłem sobie przedni schowek, który po otwarciu opadł i prawie by mi drzwiczki urwało, stwierdziłem, że kupiłbym to auto, ale jak by było jakieś 10tys tańsze, albo na rynku wtórnym. hmm.gif

Nie mówiąc już tutaj o utracie wartości dacii icon_rolleyes.gif

Napisano

> Ta poduszka poważnie wygląda jakby była dokręcona już po opuszczeniu

> przez samochód fabryki

W Seicento/Punto I wygląda to podobnie spineyes.gif

Napisano

w auto świat jakieś 2 tygodnie temu sprawdzali indigo i zbesztali go straaaaasznie hehe.gif szczególnie za to, że auto nie jedzie wcale, układ kierowniczy po prostu do bani hmm.gif no i trochę się poirytowali tym, że w nowym aucie odpadły plecy przedniego siedzenia podczas jazdy hahaha.gif

Napisano

> to tak jak musso oparte na technologii MB z tym ze bez tej jakosci

nie wiem za bardzo do czego bijesz. abstrahując od stylistyki (lub bardziej jej braku) to w każdym teście ZAWSZE te auta są chwalone za wykończenie i jakość i cenę niewiem.gif

Napisano

> wymien jakies modele

Czy to firma stara, to nie wiem, ale mają dobre auto

Musso (później Daewoo Musso)

Napisano

> róg aleje jerozolimskie/łopuszańska przy dawnym budynku mery gdzie

> teraz jest wyższa szkoła prawa i jakiś sklep meblowy

to chyba róg jerozolimskich i Kleszczowej?

Napisano

> Ta poduszka poważnie wygląda jakby była dokręcona już po opuszczeniu

> przez samochód fabryki

Albo zdjęcie tak wyszło, albo nawet kolorystycznie jakoś nie bardzo podchodzi, bo o "spasowaniu" nie wspominam zlosnik.gif

Napisano

> w auto świat jakieś 2 tygodnie temu sprawdzali indigo i zbesztali go

> straaaaasznie szczególnie za to, że auto nie jedzie wcale,

> układ kierowniczy po prostu do bani no i trochę się poirytowali

> tym, że w nowym aucie odpadły plecy przedniego siedzenia podczas

> jazdy

w ostatnim auto-moto tez jest krotki test TATY .. podczas pokonywania slalomu juz na 2gim pacholku auto oderwalo od podloza dwa kola yikes.gif poza tym zjechali jakosc wykonania.. a raczej brak jakosci wink.gif

ciekawe jak te TATY beda wypadaly w testach zderzeniowych.. az sie boje wynikow...

Napisano

> i nie przesadzam z tym matizem - 100 razy lepiej wykonany. moze cudów

> nie ma, ale przynajmniej złożony do kupy i koniec do konca

> pasuje...

Najpierw przeczytałem twoją wypowiedź - potem sam ze sobą założyłem się "miał Matiza"....i wszedłem w twój profil devil.gif

Napisano

> Najpierw przeczytałem twoją wypowiedź - potem sam ze sobą założyłem

> się "miał Matiza"....i wszedłem w twój profil

i co wygrałeś? grinser006.gif przecież kolega pisał, że miał/ma matiza niewiem.gif

Napisano

> ciekawe jak te TATY beda wypadaly w testach zderzeniowych.. > az sie

> boje wynikow...

stawiam na powtórkę z Landwinda - chociaż Ci potem dostali pozwolenie na sprzedaż. Obrazili się na ADAC i poszli do TUV, gdzie prędkość zderzenia jest niższa i zwraca się tylko uwagę na to, czy ogólnie się przeżyje hehe.gif

Napisano

> i co wygrałeś? przecież kolega pisał, że miał/ma matiza

Nic nie wygrałem - po prostu każde auto będzie porównywał do Matiza/Focusa

Patrzmy obiektywnie na auto i przede wszystim nie zapominajmy że kosztuje tyle ile kosztuje (ok. 50-60% porównywalnego auta europejskiego) i ma swój target...

Być może będzie świetnym autem flotowym dla niektórych firm, być może pokochają je emeryci...

Napisano

> stawiam na powtórkę z Landwinda - chociaż Ci potem dostali pozwolenie

> na sprzedaż.

Mała dygresja - połowa rynku stalowego na świecie należy do Hindusów devil.gif

Napisano

> Mała dygrasja - połowa rynku stalowego na świecie należy do Hindusów

no i? myślisz, że chłopaki zapłacą, czy zrobią ekstra zmocniną stalową kabinę? grinser006.gifhehe.gifhmm.gif

Napisano

> kosztuje tyle ile kosztuje (ok. 50-60% porównywalnego auta

> europejskiego) i ma swój target...

> Być może będzie świetnym autem flotowym dla niektórych firm, być może

> pokochają je emeryci...

zgadzam się ok.gif ale...

ja nie oglądałem jeszcze taty, choć mnie ciekawi, wypowiem się tylko o sandero: spasowanie, plastiki, i wykonanie (szczególnie wnętrza) jest naprawdę słabe niewiem.gif a nie oszukujmy się. Widzimy właśnie teraz w szczególności, patrząc na ceny samochodów w stanach i poza UE, że produkcja wcale nie jest tak droga, że muszą auta kosztować 70tys w górę i że auta za 30 - 40tys oznaczac muszą od razu, że są totalnym guanem niewiem.gif

Napisano

> to w każdym teście ZAWSZE te auta są

> chwalone za wykończenie i jakość i cenę

wykonczenie w musso?-ale to terenowy wiec mozna sobie podarowac. gdzie ta jakosc?moze chodzi o mocna konstrukcje napedow? wink.gif tym samym cena owszem jest ok ok.gif

testy sa bardzo wiarygodne wink.gif

Napisano

> Czy to firma stara, to nie wiem, ale mają dobre auto

> Musso (później Daewoo Musso)

skoro takie dobre to czemu ta marka od nastu lat zbytnio sie na zachodzie nie przyjmuje zeby nie powiedziec ze wcale

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.