Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koledzy pomocy :( Padl w czasie jazdy.

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Dzisiaj jadac sobie okolo 80km/h, 5 bieg, nagle zaczal hamowac silnikiem, silnik zgasl ( low oil press [standardowo] i niewiadomo czemu car security costam) frown.gif Udalo sie z rozpedu dojechac do stacji, i teraz po przekreceniu kluczyka wszystkie kontrolki gasna jak zwykle czyli jest w porzadku, a przy probie zaplonu slychac szum rozrusznika (jakby krecil rozrusznikiem ale nie krecil zamachowym).. co to moze byc, powiedzcie ze ktos to naprawil za 50zl? frown.gif

Napisano

slychac szum rozrusznika (jakby krecil rozrusznikiem ale

> nie krecil zamachowym).. co to moze byc,

Bendix hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Bendix

Tylko czemu padl w czasie jazdy?

Napisano

> A co to?

zazębia rozrusznik z kołem zamachowym 270751858-jezyk.gif

czemu padł w czasie jazdy ? niewiem.gif

o ile to to w ogóle , ale po tym jak opisujesz to wygląda na bendix .

Napisano

lepiej sprawdź czy na prawdę rozrusznik nie kręci silnikiem...kiedy rozrząd robiłeś? bo taki dźwięk rozrusznika chodzącego na "pusto" pojawia się również przy braku kompresji.

Napisano

> Dzisiaj jadac sobie okolo 80km/h, 5 bieg, nagle zaczal hamowac

> silnikiem, silnik zgasl teraz po przekreceniu kluczyka slychac szum rozrusznika

ostatnio jadac oplem astra diesel(ktora stala w garazu przez 2 lata) wyjeżdzając pod gore na 5 biegu ok 80 km/h silnik zgasł i nie darady bylo go odpalić. po otwarciu maski wszystko zdawalo sie ok, lecz cos pokusilo mnie zeby zdjac pokrywe od paska rozrzadu... ico sie okazalo nie bylo go tam...koszt naprawy - naprawa nieopłacalna

Napisano
  • Autor

Spojrzalem tam i pasek rozrzadu jest, na szczescie.

Napisano

> Spojrzalem tam i pasek rozrzadu jest, na szczescie.

ale czy jest napięty? ma wszystkie zęby? jak kręcisz rozrusznikiem to kręci koła od rozrządu? jesli tak to chyba masz dwie awarie na raz, jedna która unieruchomiła silnik a druga rozrusznika.

A silnik ma kompresje? jak go próbujesz np popchnąć leciutko na jedynce to stawia normalnie opór?

Napisano
  • Autor

> ale czy jest napięty? ma wszystkie zęby? .............

Odpowiem jutro bo auto stoi u kolegi pod domem.

Napisano
  • Autor

Dzisiaj 2 razy zakręcił rozrusznikiem, i przestał kręcić w ogóle. Podczas holowania przy każdym naciśnięciu hamulca błędy abs i esp, pod koniec błąd poduszki, później nawet loose connection przez chwilę także coraz śmieszniej. Z tym oporem na jedynce to jest normalnie czyli nie da sie go ruszyć. Odstawilem do elektryka na razie niech sobie spojrzy, aso w ostateczności będzie.

Napisano

Jeśli jest kompresja to rozrząd powinien być cały.

Napisano

> Jeśli jest kompresja to rozrząd powinien być cały.

Tak na marginesie jesteś zadowolony z stilo, bo myślę nad przesiadką na 3d, jak spalanie?

Napisano
  • Autor

> aku umarł

Wszystko sie wyjasnilo, ogledziny po ciemku sie oczywiscie okazaly bledne, pasek strzelił. Wiecie moze czy da sie to naprawic czy co sie robi z takim trupem?

Napisano

275490107-glaszcze.gif

wczoraj znajomego dopadlo. w volwo. W nieautoryzowanym warsztacie rozpoczeli rozmowe od 2k bez podnoszenia maski mowiac ze cena obejmuje naprawe podwarunkiem ze poszla tylko "gora"...

Wez to na linke po uprzednim obdzwonieniu lokalnych mechanikow i moze znajdziesz kogos kto to zrobi za "rozsadne pieniadze".

Ps. szczerze wspolczuje :/ Jaki przebieg ? Autko krajowe/ sprowadzany ? Jak to wyglada ? Przespales wymiane paska czy.. ?

Napisano

Oooooo Stary, szczerze współczuję chyba by mi pikawa staneła po odkryciu takiego widoku frown.gif

Napisano

Jako że diesle są kolizyjne , nie będzie wesoło. Wariant lepszy , powyginało tylko zawory, gorzej rozwaliło tłoki, głowicę.Po demontażu głowicy wszystko się wyjaśni.

Napisano

> Jako że diesle są kolizyjne

WTF ?

1.8 w dizlu ? No ok nono.gif

Napisano

> Jako że diesle są kolizyjne , nie będzie wesoło.

Ale kolega w podpisie ma Stilo 1.8. Czyli benzyna. 1.8 nie są bezkolizyjne?

Napisano

> Ale kolega w podpisie ma Stilo 1.8.

Coś mi się pokręciło z tym dieslem, mam kilka forów otwartych.

Napisano

> Coś mi się pokręciło z tym dieslem, mam kilka forów otwartych.

Za duży przepływ informacji hehe.gif

Zrobi się z Ciebie "Kosiarz umysłów" 270751858-jezyk.gif

Napisano

Jaki przebieg ? Autko krajowe/

> sprowadzany ? Jak to wyglada ? Przespales wymiane paska czy.. ?

To chyba pierwszy taki wypadek frown.gif duzo kkm było?

Napisano

> 1.8 w dizlu ? No ok

Chyba wszystkie 16V benzynki są kolizyjne - czy się mylę?? Niech kolega da znać jak to wszystko wygląda po imprezie i ile suma sumarum wyszło za przywrócenie auta do życia. A tak z ciekawości co można usłyszeć spod maski w momencie zerwania paska? I o ile ma kolega takie informacje to ile km przejechał ten pasek lub w jakim był wieku w momencie zerwania?

Napisano
  • Autor

> co można usłyszeć spod maski w momencie zerwania paska?

U mnie w jest ten caly zestaw hi-fi wiec nic nie slyszalem oprocz muzyki frown.gif

Auto ma teraz 120tys okolo, wymieniany byl przy 60, takze niby byl przed wymiana chociaz nie pamietam czy instrukcja nei mowi o wiekszej ilosci km. Auto rocznik 2002, polski salon, 2 wlasciciel, pierwszym byl wlasciciel salonu, czyli robione w aso bylo itp.

Napisano

coby nie gdybal to tanio nie bedzie... jesli np cena oscylowala by w jakis chorych rejonach to moze szybciej bedzie zdobyc kompletny motor z jakiegos rozbitka ?

Napisano

W zasadzie instrukcja wpomina o 120 kkm lub 5-ciu latach. Jak robiłem ostatnio rozrząd w ASO szef serwisu wspomniał, że Fiat zaleca wymianę co 80 kkm. Wychodzi na to, że nikt nie może się czuć bezpieczny frown.gif. Normalnie jak w YCD na TVN oslabiony.gif

Napisano

To może poszukać silnik i przełożyć ? hmm.gif

Napisano

> Auto ma teraz 120tys okolo, wymieniany byl przy 60

to ktos przy stanie licznika 60kkm wymienial rozrzad?

> 2 wlasciciel, pierwszym byl wlasciciel salonu, czyli robione w aso bylo itp.

aso nie znaczy super, najlatwiej w takim aso przekrecic licznik i powbijac pieczatki serwisowe, ja w polsce tylko raz bylem w aso nawet swiatel dobrze nie potrafili ustawic sick.gifscrewy.gif

Napisano

witam

na wstępie współczuję

sugeruję wziąć, bez emocji z buta poszukać fachury

cząstki do stilo coraz tańsze, za 2 kpln spoko naprawe obleci

co swoj silnik to swoj

kolo w pracy miast naparwiać wymieniał motor

wywalil 2 kpln w bloto bo byl gorszy niz własny

informuj co i jak,

bedzie ponad rok jak leczylem w trasie na dolnym slasku swój motór w aso

chodzi do dzis i nie było tak drogo

pozdro i powodzenia

Napisano
  • Autor

Dzisiaj jakas wstepna ekspertyza - powylamywaly sie zabki na pasku, pogielo sie 8 zaworow. Kosztu jeszcze nie podali czekaja na jakiegos fachure.

Napisano

wow, kolizja musiałabyć niezła. okazuje się więc że diesel mocniejszy - u mnie pogiął się 1 zawór.

jechalem pod górę (ok10% nachylenia) i jakieś 50 m przed szczytem zobaczyłem temp. max i alarm "stój łobuzie" na wyświetlaczu.

dotoczyłem się jeszcze ok 30 m pod tę górę do solidnej zatoczki i wyłączyłem gwałtownie silnik nie czekając na spowolnienie turba.

Poczekałem kilkanaście minut aby auto ochłonęło i spróbowałem znów jechać (bo może autu awaria sie tylko zdawała zlosnik.gif ), po 300-400 m znów zobaczyłem niemal max temp i stwierdziłem że holuje.

Po dojechaniu na lawetce do serwisu, sturlaliśmy auto, znów uruchomiłem słysząc tylko metaliczny stuk i brak odpalenia. Holownik (fachura) stwierdził że do pełni nieszczęścia zdechł mi akumulator (hi-hi w środku lata, po przejechaniu tego dnia 400km).

Wynikiem takich karkołomnych prób, był nieco zsunięty i pocięty pasek i zgięty 1 zawór.

Poza tym oczywiście planowanie /szczelność głowicy, pompa wody która była przyczyną awarii, rozrząd kpl, czujnik połozenia wału (pewno popsuli, ale im nie dowiodę) etc.

Przy tej naprawie ważne: żądaj do przedstawienia i akceptacji wszelkich kosztów.

Gros części możesz im dostarczyć znacznie taniej z np. InterCars.

Uważaj na koszty prac zewnętrznych, mnie nacięli na szlifie, policzyli ponad 700 gdy spoko to się robi za 300.

Powodzenia i nie daj się 270747800-sex.gif

PS niepokojące jest że czekają na fachurę jakiegoś, znaczy go nie mają na stałe.

Kto więc ci będzie naprwaiał auto ? Wyczekiwany fachura czy oni ?

Kto będzie gwarantem/spławiaczem w przypadku braku sukcesó w naprawie ?

Uważaj !!!

Napisano
  • Autor

Robilem tam Bravo, to warsztat znajomego ojca, majster tam jest szefem, ale nie bylo go w zakladzie akurat smile.gif

Napisano
  • Autor

Przyszla wycena, i ogolnie wiadomo wiecej. 3 zęby sie urwały, 8 zaworów pogiętych, majster powiedzial ze silnik w srodku w pieknym stanie, tłoki wszystko żyleta. Dostalem tam jakąś wycenę części to wyszlo ze niecale 2000zł czesci, niestety do tego głowice robi inny zakład i tam jest kolejne 1200zl.

Jak myslicie skoro rozrzad bedzie nowy, to warto od razu wymienic wariator, czy da sie w ogole zobaczyc w jakm on jest stanie?

Pozdrawiam.

Napisano

O matko to z robocizną wyjdzie 5.000 ....

kup inny silnik

Napisano

1200 za robienie głowicy to strasznie dużo

Napisano

> kup inny silnik

ciężko będzie - na aledrogo pustki 1,8 ze świeczką hmm.gif

Napisano

> ciężko będzie - na aledrogo pustki 1,8 ze świeczką

Są firmy, które sciągaja silniki z Niemiec z papierami po badaniach technicznych ok.gif

Napisano
  • Autor

> ciężko będzie - na aledrogo pustki 1,8 ze świeczką

Naprawiam swój, jest w rewelacyjnym stanie oprócz tego bałaganu przy głowicy smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.