Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki olej?

Featured Replies

Napisano

Witam

Nadszedl czas na zamiane oleju w aucie.

Auto teraz jezdzi na oleju mineralnym 15W40 i bierze w okolicach 3l na 10tys km.

Zastanawiam sie nad gesciejszym olejem i chcialbym sie dowiedziec ktory wspolczynnik w nazwie 15W40 odpowiada za gestosc.

Jakiej firmy olej poleciacie? zaznaczam ze musi to byc olej mineralny i gesciejszy od 15W40

Napisano

W takiej sytuacji ja bym wogole nie wymienial oleju tylko poprostu dolewal wink.gif

Napisano
  • Autor

> W takiej sytuacji ja bym wogole nie wymienial oleju tylko poprostu

> dolewal

heh tak robie. zmiana oleju jest podyktowana potrzeba wymiany filtra oleju. a przy okazji skoro juz bede zmienial filtr i olej to chcialbym zalac jakis gesciejszy aby mniej go bral.

Napisano

jeśli 15w50 nie pomoże, to już nic nie pomoże.

ale jako, że ten 15w50 jest sporo droższy* od 15w40 zostałbym przy 15w40. te 3 litry na 10kkm to tyle co nic.

*jeśli już się uprzesz i bedziesz chciał spróbowac tego 15w50, to najtaniej wyjdzie titan trans 1550 (do dostania m.in. w Grene jeśli są takowe sklepy w twoej okolicy. (koło 60-70zł za 5l)

Napisano

Parametr 15W40 nie jest parametrem określającym gęstość oleju.

Oznacza on zachowanie parametrów oleju w założonym zakresie temperatur. Do tych parametrów zalicza się m. in. lepkość.

Temat był tu już wielokrotnie wałkowany.

Napisano

> jeśli 15w50 nie pomoże, to już nic nie pomoże.

> ale jako, że ten 15w50 jest sporo droższy* od 15w40 zostałbym przy

> 15w40. te 3 litry na 10kkm to tyle co nic.

> *jeśli już się uprzesz i bedziesz chciał spróbowac tego 15w50, to

> najtaniej wyjdzie titan trans 1550 (do dostania m.in. w Grene

> jeśli są takowe sklepy w twoej okolicy. (koło 60-70zł za 5l)

3l na 10000 to tyle co nic????

Biorąc pod uwagę pojemność układu, która wynosi pewnie ze 4,5l to jest strasznie dużo.

Wiem, producenci piszą, że może być nawet 1l na 1000km ale to tylko po to, żeby na gwarancji nic nie robić.

A w tym przypadku to wymienić sam filtr bo olej jest i tak praktycznie świeży i zmiana parametrów nic raczej nie pomoże. Remont jednostki i tyle.

Napisano

> Witam

> Nadszedl czas na zamiane oleju w aucie.

> Auto teraz jezdzi na oleju mineralnym 15W40 i bierze w okolicach 3l

> na 10tys km.

> Zastanawiam sie nad gesciejszym olejem i chcialbym sie dowiedziec

> ktory wspolczynnik w nazwie 15W40 odpowiada za gestosc.

> Jakiej firmy olej poleciacie? zaznaczam ze musi to byc olej mineralny

> i gesciejszy od 15W40

Tutaj po pierwsze nie za bardzo da się gęstszy zalać, bo w zimie silnik nie ruszy zlosnik.gif

Po drugie, pobór 3l oleju na 10kkm, to jeszcze tragedii nie ma.

Po trzecie silnikowi powoli zbiera się na remoncik

Napisano

> 3l na 10000 to tyle co nic????

mój bierze 10l na 10kkm i narazie o remoncie nie myśle wink.gif

co to są te trzy litry? raz na 3kkm podnosisz maske i dolewasz litr oleju. aż takie to jest uciążliwe????

przy takim spalaniu oleju jak ma autor posta remont jest ekonomicznie nieuzasadniony.

koszt dolewek na 10kkm wynosi 40zł. co to jest wobec 1000zł, który to minimum musisz mieć, żeby zacząć myśleć o remoncie. A i tak nie masz gwarancji, ż spalanie spadnie do zera.

> Wiem, producenci piszą, że może być nawet 1l na 1000km ale to tylko

> po to, żeby na gwarancji nic nie robić.

troche w tym racji, ale ze spalaniem 1l/1kkm da się jeszcze jeździć przez dziekiątki kkm bez żadnego remontu. (moje megane juz od ponad 40kkm bierze po litrze oleju na 1000km i jakoś apetyt mu narazie nie rośnie więc nic nie kombinuje)

> A w tym przypadku to wymienić sam filtr bo olej jest i tak

> praktycznie świeży

świeży to on nie jest. na dnie miski ustaje się syf z oleju i raz na jakiś czas trza go tak czy owak spuścić. niekoniecznie po 15kkm, ale jednak.

> i zmiana parametrów nic raczej nie pomoże.

zwykle troche pomaga

ale skoro nie jeździłeś nigdy silnikiem, ktory pali olej, to skąd możesz wiedzieć

(wioskuje że nie jeździłeś, skoro wypisujesz tu, że pobór rzędu 0,3 jest duży)

> Remont jednostki i tyle.

hehe.gifhehe.gif

jeśli jedynym problemem z silnikiem jest tylko ten niewielki pobór oleju, to o ile właściciel go nie przegrzeje/ zatrze etc. jestem niemal pewien, że zobi on jeszcze przynajmniej kilkadziesiąt kkm zanim trzeba będzie coś przy nim pogrzebać

Napisano

> mój bierze 10l na 1000 i narazie o remoncie nie myśle

Moze masz dwusuwa zlosnik.gif

A tak na serio to wychodzi okolo 150zl na sam olej na 1000km.

To przeciez pewnie prawie 50% kosztow paliwa.

Jezdze 22 letnim autobusem Volvo B10M i tam dolewam 5l na 1000 i to i tak juz jest sporo a silnik chyba kolo 11 litrow ccm.

Napisano

> A tak na serio to wychodzi okolo 150zl na sam olej na 1000km

już wyedytowałem. jednego zera zabrakło. miało być 10 litrów na 10kkm, więc litr na kkm (ponad 3 razy wiecej niż u autora wątku)

ps. kupuje zwykle najtańszego mierała, więc nie przekraczam ceny 10zł za litr. (instrukcja auta wymaga oleju kasy minimum SF, a te norme to nawet olej z lidla spełnia, wiec nie widze powodu, zeby lać coś droższego.)

Napisano

> miało być 10 litrów na 10kkm, więc litr na kkm ps. kupuje zwykle najtańszego mierała, więc nie przekraczam ceny 10zł za litr.

Ciekawe, czy choć raz pomyślałeś o tych którzy muszą jechać za Tobą

Pozdr

Napisano

> Ciekawe, czy choć raz pomyślałeś o tych którzy muszą jechać za Tobą

> Pozdr

No wsumie ciekawe czy sklad spalin nie przekracza norm...

Ale w Polsce nikt nie wpadl na pomysl zeby na przegladach rejestracyjnych to sprawdzac... Pewnie jednak gdyby sprawdzali to z 80% samochodow musialoby pojsc na zlom.

Napisano

> No wsumie ciekawe czy sklad spalin nie przekracza norm...

> Ale w Polsce nikt nie wpadl na pomysl zeby na przegladach

> rejestracyjnych to sprawdzac... Pewnie jednak gdyby sprawdzali

> to z 80% samochodow musialoby pojsc na zlom.

Jak to nie wpadł?

Mi sprawdzają - i tak się dowiedziałem, że lambda mi padła i musiałem wymienić, żeby dostać pieczątkę.

Napisano

> Jak to nie wpadł?

> Mi sprawdzają - i tak się dowiedziałem, że lambda mi padła i musiałem

> wymienić, żeby dostać pieczątkę.

To jakis wyjatek... Przez wszyskie przeglady rejestracyjne na jakich bylem w Polsce tylko 1 raz gosc mi sprawdzal sklad spalin i mimo ze byl przekroczony to powiedzial ze to nie szkodzi.

Napisano

> Ciekawe, czy choć raz pomyślałeś o tych którzy muszą jechać za Tobą

> Pozdr

niebieskiego bąka dopiero puszczam jak przekraczam 4000-4500 obrotów a to przy normalnej jeździe mi sie nie zdarza praktycznie nigdy.

także gwarantuje ci, że gdybyś jechał za mną ani byś nie poczuł, ani zobaczył tego oleju.

z samej ciekawości kilka razy jechałem innym autem za swoim i niczego niepokojącego nie zauważyłem ani nie powąchałem.

ps. nie mam pojęcia dlaczego w niektórych przypadkach auto jak bierze olej to kopci na niebiesko, a w innych nie widac tego dymu.

może do pewnych ilości olej spala się bezbarwie i bezwonnie, a powyżej już puszcza chmure dymu, może gaz sprzyja lepszemu/pełniejszemu spaleniu oleju jako że pali się w wyższej temperaturze niewiem.gif nie wiem

napewno tego oleju nie gubie, bo silnik jest suchy

Napisano

> Witam

> Nadszedl czas na zamiane oleju w aucie.

> Auto teraz jezdzi na oleju mineralnym 15W40 i bierze w okolicach 3l

> na 10tys km.

> Zastanawiam sie nad gesciejszym olejem i chcialbym sie dowiedziec

> ktory wspolczynnik w nazwie 15W40 odpowiada za gestosc.

> Jakiej firmy olej poleciacie? zaznaczam ze musi to byc olej mineralny

> i gesciejszy od 15W40

3l na 10kkm to niekoniecznie duzo wiele zalezy od stylu jazdy.

Moze na jedna wymiane nalej tego http://www.autokosmetyki.pl/stp_smoke_tr...iesla,p511.html

mialem to zalane w jednym aucie i dalo dobry efekt a moze sprobuj ceramizera ?

Napisano

Możesz spróbować oleju typu High Mileage (np.Shell Helix Super High Mileage, Castrol GTX High Mileage), jeśli auto ma rzeczywiście duży przebieg.

Ja bym nie ryzykował wynalazków typu ceramizer, cośtam doctor, bo więcej może zepsuć niż pomóc. 3l na 10kkm to nie tragedia, niektóre nowe silniki mają wyższe normy zużycia oleju biglaugh.gif.

A miskę olejową warto od czasu do czasu wyczyścić ze szlamu, nawet jak olej "wymienia się sam" dolewkami zakrecony.gif

Napisano
  • Autor

> Możesz spróbować oleju typu High Mileage (np.Shell Helix Super High

> Mileage, Castrol GTX High Mileage), jeśli auto ma rzeczywiście

> duży przebieg.

> Ja bym nie ryzykował wynalazków typu ceramizer, cośtam doctor, bo

> więcej może zepsuć niż pomóc. 3l na 10kkm to nie tragedia,

> niektóre nowe silniki mają wyższe normy zużycia oleju .

> A miskę olejową warto od czasu do czasu wyczyścić ze szlamu, nawet

> jak olej "wymienia się sam" dolewkami

czy ten olej w takiej cenie to oryginal czy podrobka? da sie to jakos rozpoznac?

klikac

Napisano

zmień olej na taki o tych samych parametrach ale innej marki, czasem to pomaga i zużycie oleju spada

Napisano

> 3l na 10000 to tyle co nic????

Nowy (fabrycznie nowy) diesel PSA chlipie na każde 10 kkm jakiś litr oleum (0W30 - zgodnie ze specyfikacją).

Nie padło stwierdzenie o tym, jaki to silnik (benzyna/diesel/lpg, N/A czy T/C), ani jaki ma nalot, więc trochę się dziwię tak autorytatywnym wypowiedziom, że "silnik do remontu".

niektóre sprzęty "z natury" chlipią trochę oleju, a 3 l/10 000 km nie jest jeszcze wartością rzucającą na kolana.

Napisano

> heh tak robie. zmiana oleju jest podyktowana potrzeba wymiany filtra

> oleju. a przy okazji skoro juz bede zmienial filtr i olej to

> chcialbym zalac jakis gesciejszy aby mniej go bral.

Przy odrobinie szczęścia, jeżeli dasz dużo gęściejszy olej to ciśnienie wywali Ci zimmeringi - skórka za wyprawkę.

Albo przywyknij, że tyle chlipie, albo rób coś z tym od strony mechanicznej.

Zmiana oleju na gęściejszy to pół, a nawet ćwierćśrodek, w praktyce "picera pod sprzedaż".

Napisano

> Nowy (fabrycznie nowy) diesel PSA chlipie na każde 10 kkm jakiś litr

> oleum (0W30 - zgodnie ze specyfikacją).

> Nie padło stwierdzenie o tym, jaki to silnik (benzyna/diesel/lpg, N/A

> czy T/C), ani jaki ma nalot, więc trochę się dziwię tak

> autorytatywnym wypowiedziom, że "silnik do remontu".

> niektóre sprzęty "z natury" chlipią trochę oleju, a 3 l/10 000 km nie

> jest jeszcze wartością rzucającą na kolana.

Kolega miód leje na moje serce. Co prawda to nie mój wątek, ale problem mam taki sam. Chodzi o silnik Fiata Fire 1,2 75 z przebiegiem 200 kkm. Zuzycie oleju (obecnie Elf 10w40) to właśnie owe 3l /10 000 km.

Napisano

> Kolega miód leje na moje serce. Co prawda to nie mój wątek, ale

> problem mam taki sam. Chodzi o silnik Fiata Fire 1,2 75 z

> przebiegiem 200 kkm. Zuzycie oleju (obecnie Elf 10w40) to

> właśnie owe 3l /10 000 km.

Jeździć i pilnować poziomu oleju.

Mi Polonez brał 0.5 litra oleju na 1000km i nie myślałem o remoncie smile.gif

Trza tylko zapodać niezbyt drogi olej hehe.gif

Napisano

czyli ok 300ml na 1000 km - mało nie jest ale jeszcze nie ma wielkiego problemu aby mysleć o remoncie silnika

Napisano

> Przy odrobinie szczęścia, jeżeli dasz dużo gęściejszy olej to

> ciśnienie wywali Ci zimmeringi - skórka za wyprawkę.

jakim cudem. na pompie jest zaworek, ktory w razie wzrostu ciśnienia powyżej 5bar(+/-1) upuszcza nadmiar bokiem i nie ma prawa nic się uszkodzić w sytuacji, gdy się wleje bardziej lepkego oleju.

Po drugie bardziej lepkich niż 15w40 praktycznie nie ma* wink.gif

15w50 owszem jest bardziej lepki, ale to dopiero po rozgrzaniu, kiedy to i tak jest już bardzo płynny i nie ma szansy niczemu zaszkodzić.

Natomiast zimne oleje 15w40 i 15w50 mają niemalże te same lepkości idea.gif

*

no dobra są oleje 20w50, SAE30, SAE40, SAE50 ale zwkle bardzo niskch klas przeznaczone do silników skonstruowanych w latach 60-tych i 70-tych. a ich raczej autor nie wleje

Napisano

> zaznaczam ze musi to byc olej mineralny

tak z ciekawości

a dlaczego tylko minerał wchodzi w gre?

Napisano

> mialem to zalane w jednym aucie i dalo dobry efekt a moze sprobuj

> ceramizera ?

To sporo tłumaczy :-D

Napisano

> jakim cudem. na pompie jest zaworek, ktory w razie wzrostu ciśnienia

> powyżej 5bar(+/-1) upuszcza nadmiar bokiem i nie ma prawa nic

> się uszkodzić w sytuacji, gdy się wleje bardziej lepkego oleju.

Yhy,

Tylko dlaczego jak wlejesz powyżej max oleju, to zazwyczaj kończy się to wywalonymi uszczelniaczami wału ?

Mówimy (jak domniemam) o dość wiekowym aucie, gdzie nawet drobny ruch może spowodować komplikacje.

Zresztą - nie mój byzmes, ja bym po prostu nie szedł w taki półśrodek, bo widzę w tym więcej zagrożeń, niż zalet, ale to moja prywatna opinia.

Napisano

Jak nie kopci na niebiesko, to można z tym tematem żyć.

Mi SC 1,1 LPG 115 kkm między zmianami wciąga z max do min.

W tym silniku z tym nalotem, o ile był prawidłowo eksploatowany, stawiałbym na kończące się uszczelniacze - nie jest to koszt rzucający na kolana.

Napisano

> tak z ciekawości

> a dlaczego tylko minerał wchodzi w gre?

cena

Napisano

> W tym silniku z tym nalotem, o ile był prawidłowo eksploatowany,

> stawiałbym na kończące się uszczelniacze - nie jest to koszt

> rzucający na kolana.

Chodzi ci o uszczelnicze zaworów? Gdzieś wyczytałem że w tym silniku w okolicach właśnie 200 kkm trzeba wymienić pierścienie na tłokach-jak to wcześniej sprawdzić (bo chyba do wymiany pierścieni trzeba ściagać głowicę?) i jaki to koszt (powiedzmy czy dużo powyżej 1000 zł?

Napisano

> Jak nie kopci na niebiesko, to można z tym tematem żyć.

> Mi SC 1,1 LPG 115 kkm między zmianami wciąga z max do min.

czyli litr od wymiany do wymiany, zakładając, ze wymieniasz olej co 10-15 kkm to bierze nie wiecej niż 100 ml/1000 km. Jak dla mnie to problem w ogóle nie istanieje

Napisano

> Chodzi ci o uszczelnicze zaworów?

Tak.

> Gdzieś wyczytałem że w tym silniku

> w okolicach właśnie 200 kkm trzeba wymienić pierścienie na

> tłokach

No właśnie niekoniecznie.

Jeżeli samochód nie był eksploatowany na Najlepszym-Z-Paliw-Ekologicznym-I-W-Ogóle-Najlepszym, to dół do 300 kkm podobno dociąga, natomiast 200 kkm w większości sprzętów to właśnie nalot w sam raz do robienia uszczelniaczy. Zwłaszcza, jeżeli auto jest dość wiekowe.

> -jak to wcześniej sprawdzić (bo chyba do wymiany

> pierścieni trzeba ściagać głowicę?) i jaki to koszt (powiedzmy

> czy dużo powyżej 1000 zł?

Robisz pomiar kompresji z próbą olejową

Jeżeli trzyma kompresję prawidłowo, a chlipie olej i nie ma wycieków -> do roboty uszczelniacze. Zdolny mechanior zrobi to bez zrzucania głowicy. Koszt relatywnie nieduży, warto w to wchodzić.

Jeżeli nie trzyma kompresji, a po zalaniu olejem dalej nie trzyma - trzeba zrobić remont głowicy, czyli czapka w górę, minimum to dotarcie gniazd zaworów, czasem wymiana gniazd, do tego uszczelniacze, uszczelka pod głowicę, pasek rozrządu, śuby głowicy, płyny - już robi się grubiej, obawiam się, że 1 000 pln może być krótko.

Jeżeli po zalaniu olejem kompresja się pojawia, to znaczy, że czapka jest OK, trzeba robić dół - minimum to wspomniane pierścienie, ale może być i tak, że trzeba robić kapitalkę, czyli szlif cylindrów, tłoki na nadwymiar, pierścienie, ponieważ i tak trzeba zrzucać głowicę, to dobrze jest zrobić jej regenerację, bo może się okazać po zmontowaniu całości, że i tak nie trzyma kompresji na zaworach lub uszczelniacze są wywalone i od nowa zabawa.

Robi się grubo, bo PRAWIDŁOWO zrobiona kapitalka, która w praktyce oznacza praktycznie nowy silnik, to koszt ok 5 kpln - za takie pieniądze to szukałbym używanego silnika w dobrym stanie, który do fiata 1,2 można przytulić za jakieś 1,5 kpln.

Prywatnie, to raczej szukałbym tzw głupszego od siebie, zwanego potocznie "kolejnym szczęśliwym właścicielem" i rozglądałbym się za czymś w lepszym stanie.

Wszelka kasa, którą włożysz w remont sprzętu jest kasą straconą, bo wartości sprzedażnej nie podniesiesz.

Napisano

Dzięki kolego, wiem na czym stoję. 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.