Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AirBag Failure - a wymiana kostki pod siedzeniem

Featured Replies

Napisano

...

> Zrobilem doktorat na Airbag Failure wiec wiem o czym mowie . ...

No dobra, zrobię test. Poproszę mulher.gif żeby na chwilę się podniosła w czasie jazdy rotfl.gif Rozumiem, że wtedy jeśli będzie tak że:

1. jak nacisnę ręką kontrolka będzie migać

2. usiądzie spowrotem mulher.gif i nie będzie migać to przyznasz mi rację i uaktualnisz doktorat? grinser006.gif

Napisano

> Nie musisz jechac wystarczy ze autko bedzie odpalone i stalo w

> miejscu wtedy mozesz kogos poprosic zeby wsiadl i kontrolka

> zamruga

> Przynajmniej tak to u mnie dziala ;P

Ok, to też sprawdzę ok.gif

Napisano

> ...

> No dobra, zrobię test. Poproszę żeby na chwilę się podniosła w

> czasie jazdy Rozumiem, że wtedy jeśli będzie tak że:

> 1. jak nacisnę ręką kontrolka będzie migać

> 2. usiądzie spowrotem i nie będzie migać to przyznasz mi rację i

> uaktualnisz doktorat?

To wtedy bedziemy szukac roznicy miedzy 6 a 8 poduchami bo chyba tyle posiadasz tak? zeby.GIF

Masz wylacznik poduszek w bagazniku?

Napisano

Tak, mam 8 poduch i wyłącznik w bagażniku zlosnik.gif

Napisano

> Tak, mam 8 poduch i wyłącznik w bagażniku

też mam 8 poduch, ale mata działa tak jak u "Wszystkich" - ktoś siada to mruga grinser006.gif

Napisano

Macie tu koledzy fotkę poglądową do dalszej dyskusji wink.gif Zdjęcie mojego autorstwa, 6x airbag. Gdy ktoś zajmuje miejsce pasażera, miga ta środkowa pomarańczowa kontrolka od poduch:

281911760-zegary.JPG

post-68528-14352499778554_thumb.jpg

Napisano

dokładnie ok.gif

a tak na przyszłość LordSeth, żebyś nie pytał: górna zaświeca się jak wyskakuje fajlur grinser006.gif

Napisano

> a od czego jest ta pod km\h, ta obok failurowej (po lewej)

instrukcja mowi "WYŁĄCZONE BOCZNE TYLNE PODUSZKI POWIETRZNE"

stacyjka do ich deaktywacji jest w bagazniku

Napisano

> instrukcja mowi "WYŁĄCZONE BOCZNE TYLNE PODUSZKI POWIETRZNE"

> stacyjka do ich deaktywacji jest w bagazniku

czyli wszystko działa cool.gif

Napisano

Taa temat ogarnięty. Przy teście przyjrzałem się tej czerwonej failurowej, ale poza testem oglądać jej nie chcę wink.gif

Poduchy dziś działały jak należy, czyli jak sie ktos posadzil na pasazera to pulsowały. Jak naciskalem reka tez pulsowaly z tym ze robily to co jakis czas. Czyli wszystko zgodnie z tym co Wy macie. A to, dlaczego wcześniej mi ona pulsowała dokładnie wtedy kiedy był nacisk i odpuszczała po zabraniu ręki to już tajemnica auta hmm.gif Najlepsze jest to, ze nie pulsowała mi gdy pasazer siadał, bo to bym na pewno zauważył. Może wczorajszy reset kompa coś zrobił..

A skoro o kontrolkach - wiecie od czego jest kontrolka 120 w kółku? Nawet przy teście się nie świeci.

Napisano

> A skoro o kontrolkach - wiecie od czego jest kontrolka 120 w kółku? Nawet przy teście się nie świeci.

120?? Chodzi ci pod 120 km/h? To od poduszek bocznych, jak nie masz 8xairbug to nie zaświeci.

Napisano

> A skoro o kontrolkach - wiecie od czego jest kontrolka 120 w kółku?

> Nawet przy teście się nie świeci.

Uwierz mi jej tez nie chesz zobaczyc zakrecony.gif

Oznacza nie mniej ni wiecej ze przekroczyles magiczna 'predkosc graniczna' - prawie WARP 4

Ustawiasz ja w kompie.

Polecam tez instrukcje str 467-

Napisano

> Zdjęcie mojego autorstwa...

Bob ładnie pojechałeś z rezerwą, przynajmniej mrozy ci nie straszne, bo nie ma z czego się woda wytrącać, ani nic nie zamarznie 20.GIF

Napisano

> Bob ładnie pojechałeś z rezerwą, przynajmniej mrozy ci nie straszne,

> bo nie ma z czego się woda wytrącać, ani nic nie zamarznie

czepaisz się, a Bob chce po prostu potem powiedzieć, że jego stilacz i na wodzie pojedzie grinser006.gif

Napisano

> Oznacza nie mniej ni wiecej ze przekroczyles magiczna 'predkosc

> graniczna' - prawie WARP 4

> Ustawiasz ja w kompie.

Hmm chyba jednak cos pomieszalem bo dzisiaj sprawdzilem i swieci sie trojkat z wykrzyknikiem a nie ta kontrolka ze 120 w kole hmm.gif

Napisano

A już chciałem sprawdzać, bo z tego co pamiętam mi też tylko trójkąt się zapalał.

A instrukcja o tej kontrolce milczy hmm.gif

Napisano

w sensie nie wiem, czy samemu walczyc z lutownicą, czy oddać to w fachowe ręce zlosnik.gif

emulator jest dość mały icon_eek.gif , obok kostka od maty

281915750-IMAG0085.jpg

edit

postanowiłem sam powalczyć...

przylutowałem, podłączam...failure nadal mad.giffrown.gif, gaszę stacyjkę, włączam...failur nadal frown.gifconfused.gif....włączam stacyjkę 3 raz i....koniec 001.gif.....ot krótka historia

całość zabezpieczyłem pudełkiem plastikowym i sio pod siedzenie zlosnik.gif

281915750-IMAG0086.jpg

suma sumarum emulator sprawdzony (przynajmniej teoretycznie w garażu zlosnik.gif)

kupiony w firmie : Tech Car

cena na stronie to 244 zł, ale mozna negocjować, ja dałem 160 z przesyłką, co ciekawe, wczoraj wysłana, dziś juz u mnie! tak więc na chwilę obecną polecam!!!

przy okazji zoabczyłem, ze mam siedzenie pasazera przystosowane pod szchowek-szufladke...prowadnice są, tylko brakuje...szchowaka-szufladki...czy ktoś wie, gdzie takie coś tanie kupie???

post-21134-14352499787645_thumb.jpg

Napisano

> Bob ładnie pojechałeś z rezerwą

Ech, koledzy, przecież ta fotka została cyknięta zaraz po przekręceniu kluczyka! Lampki nie zdążyły jeszcze zgasnąć, a wskaźniki dojść do pionu - nawet napis "checking" widać...

No dobra, wiedziałem że się tylko nabijacie zakrecony.gif20.GIF

Napisano

> No dobra, wiedziałem że się tylko nabijacie

Mamy Cie 270635636-JUMP2.gif Na spota pod Ikeę wale komunikacją zbiorową i stawiasz 20.GIFmlot.gif

Napisano

>> A skoro o kontrolkach - wiecie od czego jest kontrolka 120 w kółku?

> Nawet przy teście się nie świeci.

definicja wg Fiata:

"Maksymalna dozwolona prędkość (tylko rynek arabski)"

Napisano

Ja ostatnio zakupilem Stilo 1.9JTD 115KM Dynamic'a 5D, przed zakupem bylem w ASO Fiata- wyskoczyl im tylko blad czujnika klimatyzacji (nie mam pojecia czy aby nie wymazali innych bledow) w kazdym badz razie ostatnio i to w miare często zapala mi sie kontrolka AIRBAG Failure (od strony kierowcy), za jakis czas gasnie i tak w kolko blush.gif nie wiem co z tym zrobic?

Przeciez po kazdej takiej 'anomalii' jak to jest napisane w instrukcji nie będę gonił do Fiata yikes.gif

Napisano

Wszystko pieknie, ladnie styki wyczyszczone "kontakt'em",ale frown.gif nic nie podzialalo - wczoraj lamka nie zgasla; a dzisiaj znowu a to sie zapala, a to gasnie angryfire.gif

Co proponujecie teraz? Zauwazylem, ze zapala sie glownie po najechaniu na nierownosc...

Napisano

> Co proponujecie teraz? Zauwazylem, ze zapala sie glownie po

> najechaniu na nierownosc...

Moze nie dokladnie wyczysciles, trzeba bylo przejechac tez malym srubokretem z lekka. Przeczysc tez wszystkie kostki nie tylko te pod siedzeniem.

Napisano
  • Autor

> sie zapala, a to gasnie

> Co proponujecie teraz? Zauwazylem, ze zapala sie glownie po najechaniu na nierownosc...

A może ona po prostu się rozłącza? U mnie jest luźna i musze co jakiś czas ją docisnąć . A skoro u ciebie dzieje się to na nierównościach to może być to.

Niektórzy pozbywają się tej kostki i po prostu lutują kable .

PS. Koszt takiej kostki w ASO to 185 zł (bez robocizny offcourse ) zlosnik2.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Moze nie dokladnie wyczysciles, trzeba bylo przejechac tez malym srubokretem z lekka. Przeczysc tez wszystkie kostki nie tylko te pod siedzeniem.

Kostki akurat przeczyscilem zarówno pod siedziskiem kierowcy jak i pasażera-więcej nie..

Od wczoraj nastała cisza, także zobaczymy,najwyżej zrobie to jeszcze raz - dokladnie, ze srubokretem smile.gif

Napisano

> A może ona po prostu się rozłącza?

Ta przyczyne raczej wykluczam - zatrzask pierwsza klasa, ale sprawdze pozniej dla pewnosci...

Dzieki 20.GIF

Napisano

Witam wszystkich

Ja już walczę z poduchą od dłuższego czasu.

W ASO powiedzieli, oczywiście po sprawdzeniu, że mata i kostka jest OK.

Winę ponosi "sensor poduszek" nie można wykasować błędu. Zaproponowali ponowne wgranie programu (nie znam się na tym) oczywiście na " lewo" bo ASO tego nie robi.

Co robić, mam już dosyć tego czerwonego koloru

Napisano

> W ASO powiedzieli, oczywiście po sprawdzeniu, że mata i kostka jest

> OK.

I ty im na slowo uwierzyles? z_lol1.gif

... czy robiles cos z tym?

Napisano

Nie - nic nie robiłem - zaufałem im.

Powiedzieli że kostkę sprawdzili jak i matę a wina leży po stronie sensora

Napisano

> Nie - nic nie robiłem - zaufałem im.

No to na poczatek jedziesz z kostkami a jak to nie pomoze to dopiero ASO i nie ma takiej opcji ze tego nie zrobia. Od tego sa przeciez ok.gif

Napisano

ja tez wtrace swoje trzy grosze

wczesniej tez pisalam ,ze pojawił mi sie ten sam problem z airbagiem,jak ktos mi polecił wyczyszczenie kostek i psikniecie ich preparatem do styków,tak tez Mirek zrobił, ale to nic niedało,problem nadal byl

Mirek powiedzial mi zebym podjechał do jego kolegi ktory zajmuje sie elektryka samochodowa,

pojechałam, jak sie okazalo ma on nawet egzaminer do fiata( w tym momencie mial w naprawie) i kazalam mu zlutowac kabelki(powiedzial mi ze zna ten problem bo czesto przyjezdzaja do niego fiaciki z airbagami)

zlutowanie nic nie pomoglo problem nadal jest, ale na pare dni zniknal mi komunikat w kompie airbag failur , nadal sie palilo swiatełko na czerwono na kokpicie, ale znow wrocilo wszytsko do normy czyli wali po oczach i uszach,

mam podjechac do niego jak bedzie mial egzaminer naprawiony wtedy bedzie szukał bledu.

aha \

jescze kazalm im wymienic zarowke od strony kierowcy,

dwie godziny ja wymienial. powiedzial ze pierwszy raz w stilo wymienial zarowke( i odeszla mu ochota...........)

• 4 miesiące później...
Napisano

Tydzień temu AIRBAG FAILURE STOP ENGINE. Wiedziałem o co chodzi ,więc jeszcze pojeździłem i dziś zabrałem się do roboty.

Przednie 2 kostki pomarańczowe kierowcy i pasażera potraktowałem preparatem w spreju kontakt cośtam (stary jakiś , resztki były) , złączyłem ponownie i ... nic. Dalej ten sam objaw.

Pospinałem obie kostki 2 lub 3 ściągaczami plastikowymi każdą i ... dalej nic. Błąd cały czas.

Zabrałem się za bagażnik - w tych wnękach w bagażniku po prawej i lewej po wyjęciu tych filcowych wkładów zauważyłem 2 kostki też pomarańczowe , identyczne jak te z przodu. Tak samo jak przednie , potraktowane kontaktem , spinkami-paskami plastikowymi , mocno zaciągnięte małymi obcążkami ... odpalam silnik i... jak na razie spokój skromny.gif

Zobaczymy jak długo będzie działać

Napisano

Te z tyłu masz od kurtyn ,czyli miałes błąd kurtyn !

Ja tak robie co jakis czas i jest spoko !

Podoginaj jeszcze blaszki i trochę je przeczyść ! 20.GIF

• 1 rok później...
Napisano

Mam emulator maty ale nie mam instrukcji podłączenia. Jak jego podłączyć, zamiast czujnika wagi pasażera czy równolegle razem czujnikiem wagi?

Napisano

> Mam emulator maty ale nie mam instrukcji podłączenia. Jak jego podłączyć, zamiast czujnika wagi

> pasażera czy równolegle razem czujnikiem wagi?

Prosze !!! ok.gif

Napisano

A co koledzy myślicie na temat przylutowania kabelków w kostkach pod siedzeniami na stale? Pytam, bo po pierwszym moim czyszczeniu kostek pół roku była cisza z błędami, po czym od kilku dni znów się pojawia. Wiem, że winna jest wtyczka pod siedzeniem kierowcy, ale zastanawiam się nad zrobieniem tego na stale, jakieś za?? przeciw??

Napisano

Jak najbardziej na tak ,wielu kolegów juz tak zrobiło ok.gif

Napisano

> A co koledzy myślicie na temat przylutowania kabelków w kostkach pod siedzeniami na stale? Pytam,

...

Lutuj - jedynie problem jest gdy chcesz wyjechać z fotelem (więcej roboty) waytogo.gif

Jam mam polutowane tylko pod siedzeniami przednimi - resztę wtyczek zostawiłem w św spokoju 270751858-jezyk.gif

Napisano

> ...

> Lutuj - jedynie problem jest gdy chcesz wyjechać z fotelem (więcej roboty)

> Jam mam polutowane tylko pod siedzeniami przednimi - resztę wtyczek zostawiłem w św spokoju

No więc jutro polutuje i tez tylko pod siedzeniami przednimi, z reszta nie ma co kombinować puki nic nie daje innego o sobie znać.

Napisano

> No więc jutro polutuje i tez tylko pod siedzeniami przednimi, z reszta nie ma co kombinować puki

> nic nie daje innego o sobie znać.

Tylko się nie denerwuj jak zaraz po lutowaniu kontrolka nadal będzie świecić. Zazwyczaj znika po jakimś czasie (kilku uruchomieniach silnika)

U mnie zgasła w momencie jak już straciłem nadzieję na jakąkolwiek poprawę.

Napisano

> Tylko się nie denerwuj jak zaraz po lutowaniu kontrolka nadal będzie świecić. Zazwyczaj znika po

> jakimś czasie (kilku uruchomieniach silnika)

> U mnie zgasła w momencie jak już straciłem nadzieję na jakąkolwiek poprawę.

Spoko, kilka razy jak ruszałem wtyczką to błąd znikał, potem znów się pojawiał. Ale jak polutuje to wiem, że na pewno musi zniknąć za którymś odpaleniem.

Napisano

przerób na zwykłe wsuwki swiety.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.