Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AirBag Failure - a wymiana kostki pod siedzeniem

Featured Replies

Napisano

Panowie . Pojechałem do ASO na wymianę felernej kostki pod siedzeniem pasażera od AirBagów . Najpierw opowiedziałem panu w servisie , że zapalała się i gasła kontrolka od poduszek . Czasami paliła się i nie gasła długo, ale czsami gasła sama .Pewnego razu (w trasie ) rozłączyłem kostkę ,przedmuchałem i złączyłem ją ponownie i komunikat zgasł, na dwa tygodnie . Potem pojawił się i zrobiłem tak samo i też na jakiś czas był spokój . Raz pojawił się i dociśnięcie kostki nic nie pomogło .Cały czas paliła się felerna kontrolka . Na drugi dzień jak rano poszedłem do auta problem znikł i póki co nie pojawia się już nic . Ale mimo wszystko chciałem wymienić tą kostkę . Pan z ASO podłączył auto do kompa i odczytał blędy :

-Czujnik wagi przed. str. pasażera Usterki Wewnętrzne

-Przełacznik pasa przed. kierowcy obw. otw. lub zwarcie na +VAkum.

-Ladunek wybuch. airbag boczny ze str. pasażera wartość zbyt wysoka .

-Ladunek wybuch. airbag boczny ze str. pasażera Obw. Otw.

-Przelacznik pasa. przed. pasażera Obw. Otw. lub zwarcie na +VAkum

-Czujnik wagi przed. str. pasażera Obw. Otw. lub zwarcie na +VAkum

-Airbag kurtyna lad. wubuch . ze strony kierowcy wartośc zbyt wysoka .

Powiedziano mi ,że to może być mata albo coś innego z AirBagami . Więc póki co nie wymienili mi tej kostki bo ich zdaniem raczej to nie to . Świadcząc po w/w błędach. Wykasowali je i kazali przyjechać jak zapali się ponownie kontrolka od air bagów i zobaczą czy w/w błedy się powtórzą . Bo póki co nie chcą mnie narażać kna koszta wymiany kostki skoro może to nie być to .

Co o tym myślicie ? Co oznaczają w/w błedy ? Ja jednak myślę ,że to od tej kostki , bo jak się rozłączała to pewnie komp świrował i takie błędy zapisał. Mam nadzieję ,ze to nic poważniejszego frown.gif .Że to tylko ta kostka .

Pzdrawiam

Napisano

obw. otw = obwod otwarty = kostka sie poluzowala. Dont panic wink.gif

Napisano

> Miałem to samo w ASO , ale od strony kierowcy

zczytano błedy i według serwisu należy wymienić całą wiązkę

poczytałem na forum i najlepszym wyjściem jest polutować złączki , lub tak jak ja zrobiłem prysnałem lekko wd 40 coby styki oczyścić i złączyłem złaczkę.

od tej pory bez problemu już ponad rok, a raz sie zapaliła- jeśli przesuwasz często siedzenia to to jest tego przyczyną tak było u mnie.

teraz wiem żeby nie ruszać siedzeń.

Weź też pod uwagę tak jak userzy podają na kąciku , że w okresie jesienno zimowym kiedy jest większa wilgotność powietrza takie usterki się zdarzają w stilakach.

trzeba to autko lubić.

Napisano

witaj. u mnie bywały takie komunikaty z tym że nigdy samodzielnie nie gasła kontrolka. Trzeba było jechać do ASO i wykasowywać błąd poduszki. Pokazywało różnie w kompie serwisowym. a to że róznica między poszczególnymi czujnikami jeśli chodzi o napięcie. Wreszcie się uspokoiło na jakieś 2 lata aż tu w ubiegłym roku w maju padła centralka poduszek. widocznie miała jakiś błąd programowy ponieważ jak się potem okazało była zbyt "czuła" na wszelkie skoki napięcia. Próby jej reanimacji nic nie dały i trzeba było ją wymienić. do dzisiaj nie mogę powiedzieć od czego padła. pozdrawiam

Napisano

Szkoda, że nie miałem takiego manuala przed moją naprawą failura airbaga. Jeżeli zrobisz według wskazówek, będziesz miał dłuższy czas spokój i trochę kasy w kieszeni. Ja robiłem trochę na czuja i czyściłem bardzo drobnym papierem ściernym,a smarowałem przewodzącym smarem każdą wtyczkę (konektor) oddzielnie. Oczywiście rozbierałem wszystkie złączki na elementy proste, ale opłaciło się. Od roku mam totalny spokój. Miłej zabawy

• 2 tygodnie później...
Napisano

niestety i mnie dopadło coś takiego...mam nadzieje, ze nie mata...

bede musial sie troszku pobawic tymi kabelkami, lub poprostu wywalic kostkę i zlutowac - w przypadku kurtyn bocznych juz taki zabieg dawno temu przerobilem (ASO) i problem zniknął....

Napisano

> niestety i mnie dopadło coś takiego...mam nadzieje, ze nie mata...

W poprzednim tygodniu wymieniałem matę.

Miałem przerwane ścieżki wiązki na krawędzi fotela./pod tapicerką/

Napisano

a ile to kosztowalo?

co prawda w moim stilo siedzenie pasazera nie jest tak czesto zajete,ale po tylu latach moze juz sie mata wyeksploatowala...

Napisano

> a ile to kosztowalo?

Mata ze szrotu za 70 PLN.Wymieniłem sam.Oczywista oczywistość,że kontrolka poduszek sama gaśnie.

Napisano

> niestety i mnie dopadło coś takiego...mam nadzieje, ze nie mata...

Ja też mam takie problemy, u mnie to prawie na pewno mata, ale jak będzie nadal doskwierać (na razie jest spokój) to wymienię na emulator maty za 200-250zł.

pzdr...

/kustosz

Napisano

> Ja też mam takie problemy, u mnie to prawie na pewno mata, ale jak

> będzie nadal doskwierać (na razie jest spokój) to wymienię na

> emulator maty za 200-250zł.

> pzdr...

> /kustosz

emulator? nawet nie wiedzialem, ze cos takiego istnieje zlosnik.gif

Napisano

> emulator? nawet nie wiedzialem, ze cos takiego istnieje

istnieje, działa w taki sam sposób jak jego brak tj, wywala poduchy tak jakby fotel pasazera by zajety smile.gif

Napisano

a kto to sprzedaje/montuje? bo chyba nie ASO? grinser006.gif

Napisano

> Ja też mam takie problemy, u mnie to prawie na pewno mata, ale jak

> będzie nadal doskwierać (na razie jest spokój) to wymienię na

> emulator maty za 200-250zł.

> pzdr...

> /kustosz

ja popsikałem "kontaktem" wtyczke pod siedzeniem, co prawda dzien po zabiegu failury czasami wystepowaly, ale ostatnio nie ma ich wogole...

Napisano

> ja popsikałem

Ja nie zdecydowałem sie na lutowanie... polałem specjalnym preparatem do styków - oczyszcza i odtłuszcza / i jest OK od ponad roku

Napisano

Ja bym sie nie zdecydowal na taki krok jak montaż emulatora. Jednak zycie mojej mulher.gif nie jest mi obojetne.

Przy takim obejsciu wywala poduszki z pelna moca a co jesli z przodu siedzi np dziecko. Taka mata rozpoznaje tez czy ktos nie jest np nachylony do schowka a bez tego skonczylo by sie 'urwaniem glowy'.

Co jak co ale na bezpieczenstwie sie nie oszczedza! old.gif

Napisano

pozwolę sobie trochę odbiedz od tematu ale caly czas chodzi o matę. 275123014-zielony.gif Jestem zmuszony wyprać fotele i czy nie zaszkodzi to temu ustrojstwu? passed_out.gif

Napisano

> Jestem zmuszony wyprać fotele i czy nie zaszkodzi to temu

> ustrojstwu?

tapicerkę fotela sie łatwo zdejmuje, przy delikatnym obejściu z w/w nie będzie problemów.

Napisano

> Taka mata rozpoznaje tez czy ktos nie jest np

> nachylony do schowka a bez tego skonczylo by sie 'urwaniem

> glowy'.

co robi ? rotfl.gif

Napisano

> co robi ?

Trochę się rozmarzył a tu techniczny! hehe.gifhahaha.gifswiety.gif

Napisano

> co robi ?

Nie wiem czy widziales taka mate ale jesli nie to chyba wiesz jak dziala szukajka. Czujniki sa bardzo gesto ulozone co pozwala mi stwierdzic ze nie sluzy ona tylko i wylacznie do tego zeby sprawdzic czy ktos siedzy czy nie. Wtedy wystarczyly by gora trzy strefy nacisku zamiast trzydziestu hmm.gif

Podejrzewam ze tak samo znasz sie na elektronice co i ja a nasza wiedza bazuje glownie na tym co ktos kiedys komus cos powiedzial badz przeczytal 033102bebe_1_prv.gif20.GIF

Napisano

byłem w ASO i podpiąlem pod examiner- niestety wyskoczył błąd a`la "uszkodzenie wewnętrzne/procesora maty"... no coz...wkoncu po prawie 7 latach siedzenie tyleczkiem na macie zrobilo swoje grinser006.gifzlosnik.gifhehe.gif

no to zaczynam zbierac kapsle na nowa mate, co prawda na allegro za 220 dogadalem sie na emulator, ale jakos nie wiem, czy mam na tyle odwagi, zeby mu zaufac sick.gif

Napisano

> Taka mata rozpoznaje tez czy ktos nie jest np

> nachylony do schowka a bez tego skonczylo by sie 'urwaniem

> glowy'.

myślę że nieco przeceiasz działanie tej maty. To tylko czujnik a nie waga . Nabój albo wysterzeli albo nie - niemoże wystrzelić wolniej lub szybciej albo tylko częściowo.

I jeszcze jedno - nie słyszałem by poduszka komuś łeb urwała .

W siedzeniu kirerowcy nie ma maty - więc powiedz jak walnie poduszka panią o wadze 45 kg i wzroście 150 cm a jak pana o wadze 140 i wzroście 200 hahaha.gif

Napisano

> myślę że nieco przeceiasz działanie tej maty. To tylko czujnik a nie

> waga .

Nie wiem jak w Stilo, ale w droższych autach tak bywa!

> Nabój albo wysterzeli albo nie - niemoże wystrzelić

> wolniej lub szybciej albo tylko częściowo.

To jak rozwiniesz/wytłumaczysz termin "multistage"?...

Napisano

> Nie wiem jak w Stilo, ale w droższych autach tak bywa!

> To jak rozwiniesz/wytłumaczysz termin "multistage"?...

Dokladnie, jak skomentujesz ten termin? cool.gif

> I jeszcze jedno - nie słyszałem by poduszka komuś łeb urwała .

No chyba nie wierzysz ze napisalem to serio, jak widac powyzej uzylem cydzyslowia wink.gif

Napisano

> Dokladnie, jak skomentujesz ten termin?

> No chyba nie wierzysz ze napisalem to serio, jak widac powyzej uzylem

> cydzyslowia

To może po polskiemu !multistag- wielostopniowy ok.gif

Napisano

> To może po polskiemu !multistag- wielostopniowy

Dzieki Mar_Co zeby.GIFzlosnik2.gif

A co do kierowcy to poduszka tez jest multistage i w zaleznosci od sily uderzenia wystrzela z odpowiednia moca. A wiadomo ze kierowca zawsze siedzi w pojezdzie w momencie wypadku i raczej na pewno jest oparty o siedzenie - pewnie dlatego nie potrzeba u niego maty. Wlasnie dlatego rozmyslam na temat mozliwosci takiego patentu i tak jak napisalem wczesniej zwykly czujnik zajetosci nie bylby az tak skomplikowany hmm.gif20.GIF

Napisano

> Dokladnie, jak skomentujesz ten termin?

Odpowiedziałeś chyba niewłaściwej osobie... icon_rolleyes.gif

A że temat mnie zaintrygował, to:

a) instrukcja obsługi:

"

Przednia poduszka powietrzna po stronie pasażera

posiada czujnik, umieszczony w siedzeniu pasażera

między pokryciem i tapicerką, rozpoznaje obecność

pasażera i klasyfikuje jego wagę.

Pozwala to zwiększyć bezpieczeństwo pasażera, poprzez

regulację ciśnienia napełnienia poduszki powietrznej po

stronie pasażera w zależności od ciężaru pasażera na tym

siedzeniu.

Jeżeli siedzenie przednie jest zajęte przez osobę dorosłą,

przednia poduszka powietrzna w razie konieczności

interweniuje, natomiast jeżeli siedzenie nie jest zajęte

poduszka powietrzna nie interweniuje.

"

Niestety nie zauważyłem podobnej informacji odnośnie siedzenia kierowcy niewiem.gif

b) Wikipedia:

"

Advanced airbag technologies are being developed to tailor airbag deployment to the severity of the crash, the size and posture of the vehicle occupant, belt usage, and how close that person is to the actual airbag. Many of these systems use multi-stage inflators that deploy less forcefully in stages in moderate crashes than in very severe crashes. Occupant sensing devices let the airbag control unit know if someone is occupying a seat adjacent to an airbag, the mass/weight of the person, whether a seat belt or child restraint is being used, and whether the person is forward in the seat and close to the airbag. Based on this information and crash severity information, the airbag is deployed at either a high force level, a less forceful level, or not at all.

[...]

Additional sensors to determine the location, weight or relative size of the occupants may also be used. Information regarding the occupants and the severity of the crash are used by the airbag control unit, to determine whether airbags should be suppressed or deployed, and if so, at various output levels.

"

Jestem przekonany, że w jakimś czasopiśmie opisywali już jakiś szmat czasu temu poduszki (nie wiem czy "przypadkiem" nie w okresie wprowadzenia przez Mercedesa systemu Pre-Safe), których siła/zadziałanie uzależniona była od pozycji (sic!) pasażera, a nie tylko jego obecności i wagi. Ale niestety nie jestem w stanie podać źródła i jakich modeli dotyczyło.

No to się rozpisałem ;P

A przy okazji z okazji wink.gif Nowego Roku życzę wszystkim, aby istotę działania poduszek poznawali tylko i wyłącznie czysto teoretycznie zeby.GIF

Napisano

> Odpowiedziałeś chyba niewłaściwej osobie...

Po prostu kliknalem na 'Odpowiedz' nie patrzac przy kim. Komentarz byl odnosnie wypowiedzi arapaho tongue.gif

Ale widze, ze sporo pogrzebales i duzo wyjasnilo to w kwestii maty pasazera. Wiem, że wikipedia nie jest w 100% wiarygodnym zrodlem informacji ale akurat ta jest dla mnie przekonujaca.

Podsumowujac.

Jezeli mnie zepsuje sie ten element napewno nie bede sie bawil w rozne emulatory ok.gif

Napisano

A ja mam 2 poduszki i nie mam maty w fotelu, tylko idzie jedna kostka do gniazda zapięcia pasów. I co wówczas? poduszka "zmarnuje się" nawet wtedy gdy jechał sam kierowca??? Dziwne to wink.gif

Napisano

> poduszka "zmarnuje się"

> nawet wtedy gdy jechał sam kierowca???

Niestety, tak 893goodvibes.gif

Chyba że jest akurat wyłączona (baby on board)

Napisano

> A ja mam 2 poduszki i nie mam maty w fotelu, tylko idzie jedna kostka

> do gniazda zapięcia pasów. I co wówczas? poduszka "zmarnuje się"

> nawet wtedy gdy jechał sam kierowca??? Dziwne to

Moze ktos ci juz wczesniej zalozyl emulator i poobcinal kostki hmm.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano

zamówiłem wczoraj emulator. udało mi się za 160 zł z przesyłką w cenie... na allegro chodza po 200 - 250 , wiec zawsze to coś...mam nadzieje, ze pomoże...

coprawda mam mieszane uczucia wsadzając cos takiego do auta, ale cena nowej maty w ASO jest dość znaczna (nawet po upustach grinser006.gif) i szczerze mówiąc szkoda mi wkładać tyle pieniędzy w 7 letnie auto...tym bardziej, ze maty czeto się psują np. poprzez "siadanie" kolanem na siedzenie...

oczywiście ktoś powie, ze bezpieczeństwo jest bezcenne...owszem...dlatego mam nadzieje, ze w razie potrzeby poduszka wypali...

jak emulator przyjdzie i będzie działał, to chętnie dam na priva namiary do firmy, gdzie utargowałem taka cenę(cena wyjsciowa/katalogowa 250zł) i myślę, ze każdy za taka cenę dostanie ten emulator...

Napisano

> myślę że nieco przeceiasz działanie tej maty. To tylko czujnik a nie

> waga ....

Kolega wcześniej już wyjaśnił teorię.

A jeśli chcesz się przekonać w praktyce, że to też waga to podczas jazdy naciśnij ręką na fotel pasażera. Powinna zapalić Ci się kontrolka ostrzegająca, że jako pasażer jedzie dziecko, a poduszki są włączone.

Napisano

> Kolega wcześniej już wyjaśnił teorię.

> A jeśli chcesz się przekonać w praktyce, że to też waga to podczas

> jazdy naciśnij ręką na fotel pasażera. Powinna zapalić Ci się

> kontrolka ostrzegająca, że jako pasażer jedzie dziecko, a

> poduszki są włączone.

Ta kontrolka nie informuje ze jako pasazer jedzie dziecko tylko ze fotel jest zajety albo poduszka jest wylaczona 275123014-zielony.gif

Napisano

> jak emulator przyjdzie i będzie działał, to chętnie dam na priva

> namiary do firmy, gdzie utargowałem taka cenę(cena

> wyjsciowa/katalogowa 250zł) i myślę, ze każdy za taka cenę

> dostanie ten emulator...

Oj chyba nie chcesz sie przekonac czy bedzie dzialal czy nie bo to oznacza skasowany przod icon_rolleyes.gif

A co do tego ze zniknie ci blad to chyba kazdy jest pewnien bo inaczej by tego nie sprzedawali skromny.gif

Napisano

> Ta kontrolka nie informuje ze jako pasazer jedzie dziecko tylko ze

> fotel jest zajety albo poduszka jest wylaczona

Nie mogę się z Tobą zgodzić. Ta kontrolka nie miga gdy jedzie osoba dorosła. A poduszka jest u mnie zawsze włączona.

Napisano

> Nie mogę się z Tobą zgodzić. Ta kontrolka nie miga gdy jedzie osoba

> dorosła. A poduszka jest u mnie zawsze włączona.

Chcesz powiedziec ze jak jedzie z toba dziecko to kontrolka ci miga? hmm.gif

Mowimy tutaj o tej zoltej dla scislosci

Napisano

Sytuacja wygląda dokładnie tak:

- jak jedzie osoba dorosła to zero kontrolek

- jak w czasie jazdy nacisnę ręką na fotel pasażera to zaczyna intensywnie pulsować kontrolka od poduch. No i teraz kwestia która kontrolka - nie dam głowy, ale jestem prawie pewny że pulsuje ta kontrolka która informuje, że airbag pasażera jest wyłączony. I to by było logiczne - wyczuwa że waga niska, czyli jedzie dziecko, poducha włączona, więc pulsuje kontrolką, że coś jest nie tak. Oczywiście jak przestanę naciskać to znów cisza na desce.

Napisano

mówimy o pomarańczowej kontrolce? a to ciekawe, to oznacza, że moja laska to dziecko, bo za każdym razem jak wsiada, to kontrolka miga grinser006.gif

Napisano

Mówimy o pomarańczowej. Z drugiej strony wszystkie kontrolki od poduch są pomarańczowe hehe.gif

Chociaż może u mnie jest kontrolek więcej aktywnych bo mam 8 poduch i któraś z kontrolek chyba coś gada o wyłączonych bocznych tylnych hmm.gif

Napisano

nie prawda, nie wszystkie - ta informująca cię o błędzie poduchy od pasażera jest czerwona - wiem dokładnie grinser006.gif

Napisano

Aha. To ja się dokładnie dziś przyjrzę bo tych kontrolek mam chyba ze 3 i nie zwracam na nie większej uwagi. Ale jakoś nic czerwonego tam nie kojarze przy teście na starcie hmm.gif No ale sprawdzę to powiem która dokładnie pulsuje.

Napisano

> Mówimy o pomarańczowej. Z drugiej strony wszystkie kontrolki od

> poduch są pomarańczowe

> Chociaż może u mnie jest kontrolek więcej aktywnych bo mam 8 poduch i

> któraś z kontrolek chyba coś gada o wyłączonych bocznych tylnych

"Glowna" kotrolka od airbagow jest czerwona, widac nie miales jeszcze failura hehe.gif

I moze wyjasnimy kwestie kontrolki:

1. Jak wylaczysz kluczykiem to swieci sie caly czas zolta/pomaranczowa kotntrolka. Znaczy to tyle ze nie wystrzeli.

2. Jezeli ktos siadzie i nie ważne czy jest to dziecko czy osoba dorosla to pulsuje przez chwile.

3. Mata nie dziala tak ze jak jedzie dziecko to poducha jest wylaczona. Wylaczenie odbywa sie tylko kluczykiem ewentualnie w skutek usterki. Czytaj wyzej do czego dokladnie sluzy.

4. Sam mowisz ze jak nacisniesz piescia to ci zaczyna migac wiec tym bardziej bedzie jak siadzie dziecko czy osoba dorosla.

Zrobilem doktorat na Airbag Failure wiec wiem o czym mowie waytogo.gif. Sprawdz dokladnie i przyznaj nam racje biglaugh.gif

Napisano

> "Glowna" kotrolka od airbagow jest czerwona, widac nie miales jeszcze

> failura

Ano na szczęście nie miałem, ale to też za krótki czas posiadania auta żeby od razu się wszystko sypało palacz.gif

> I moze wyjasnimy kwestie kontrolki:

> 1. Jak wylaczysz kluczykiem to swieci sie caly czas

> zolta/pomaranczowa kotrloka. Znaczy to tyle ze jest nie

> wystrzeli.

> 2. Jezeli ktos siadzie i nie wazne czy jest to dziecko czy osoba

> dorosla to pulsuje przez chwile.

> 3. Mata nie dziala tak ze jak jedzie dziecko to poducha jest

> wylaczona. Wylaczenie odbywa sie tylko kluczykiem ewentualnie w

> skutetk usterki. Czytaj wyzej do czego dokladnie sluzy.

> 4. Sam mowisz ze jak nacisniesz piescia to ci zaczyna migac wiec tym

> bardziej bedzie jak siadzie dziecko czy osoba dorosla.

> Sprawdz dokladnie i przyznaj nam racje

1. Nie wiem, nie wyłączałem poduch pasażera z kluczyka, ale gdybym to zrobił to pewnie by było tak jak piszesz. Sytuacja którą opisałem dotyczy włączonej poduchy.

2. Jeżeli ktoś siądzie to nic mi nie pulsuje. Dziecka nie posiadam więc nie mam jak sprawdzić a ziemniaków nie wożę na siedzeniu 270751858-jezyk.gif

3. Nic nie pisałem, że mata działa tak jak opisujesz. Wiem do czego służy. Uważam, że test który sobie zrobiłem jednoznacznie udowadnia, że mata ma wagę i o to mi tylko chodziło.

4. Naciskam ręką w czasie jazdy. Jeśli robię to na postoju to nic nie pulsuje. Logiczne jest, że nie zrobię tego testu z osobą dorosłą, nikt mi w czasie jazdy nie przesiądzie się z tyłu do przodu. rotfl.gif Z drugiej strony nie będę mocniej ręką naciskał symulując dorosłą osobę bo jeszcze i tak wiekową matę uszkodzę.

Jak na razie o przyznawaniu racji nie ma mowy sick.gif Chyba, że się okaże, że mówimy o różnych rzeczach. Mi chodzi o praktyczne udowodnienie, że mata ma wagę. Jedyne czego do tego udowodnienia brakuje to posadzenia w trakcie jazdy kogoś dorosłego, jakby kontrolka nie zapulsowała to sprawa by była jasna.

Napisano

Nie musisz jechac wystarczy ze autko bedzie odpalone i stalo w miejscu wtedy mozesz kogos poprosic zeby wsiadl i kontrolka zamruga wink.gif

Przynajmniej tak to u mnie dziala ;P

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.