Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana kolumny kierowniczej

Featured Replies

Napisano

Czeka mnie oto taki zabieg jak w temacie bo spalił się silnik wspomagania.

Ile waszym zdaniem (i z waszym doświadczeniem) powinno to kosztować - usługa wymiany. Może macie jakąś sugestię gdzie to zrobić w warszawie?

Napisano

Roboty jest na 1,5-2h. Ja zrobiłem to sam - czas ok. 2,5h. Podstawa to dobre klucze - mnie kosztowały 300zł, ale je już mam zlosnik.gif

W ASO myślę, że zaśpiewają coś koło 300-400zł.

Napisano

> Roboty jest na 1,5-2h. Ja zrobiłem to sam - czas ok. 2,5h. Podstawa

> to dobre klucze - mnie kosztowały 300zł, ale je już mam

> W ASO myślę, że zaśpiewają coś koło 300-400zł.

A ile dałeś za silniczek? Uzywka czy nowy?

Napisano

> A ile dałeś za silniczek? Uzywka czy nowy?

Używka, 700zł z możliwością jej zwrotu. Szukałem w swojej okolicy, by nie wydawać na przesyłki - ciężkie cholerstwo:-)

BTW w mojej silnik jest sprawny i mam ją w garażu - padła elektronika i po wykasowaniu błędów zawsze ruszała do czasu złapania ich ponownie. Wtedy pojawiał się failur na stałe.

• 2 tygodnie później...
Napisano

CaMeL1, co masz na myśli przez "dobre klucze"?

tzn dobrej jakości, czy jakieś specjalne ustrojstwa?

Też mnie czeka wymiana wspomagania i chciałbym być przygotowany na wszelkie niespodzianki wink.gif

Napisano

dobre....jakosciowo

Napisano

dzięki smile.gif

Napisano

> CaMeL1, co masz na myśli przez "dobre klucze"?

> tzn dobrej jakości, czy jakieś specjalne ustrojstwa?

Ja kupiłem takie: allegro - bez reklamy!

Napisano
  • Autor

Właśnie odebrałem stilo z aso euromobil w warszawie. Naprawa trwała od piątku rano do poniedziałku rano. pierwsze wspomaganie nie zadziałało mimo zbieżności "Fiat no." (może było wadliwe), kolejne mimo rozbieżności "fiat no." zadziałało (kupiłęm je za 600zł). naprawa kosztowała mnie ponad 400zł ale dzisiaj w drodze do pracy failure powrócił. Wspomaganie znowu nie działa - zadzwoniłęm do aso i czekam aż oddzwonią. W piątek powinienem jechac do Włoch autem - jestem załamany.

Napisano
  • Autor

ciąg dalszy...

w aso po podpięciu examinera pokazały się dwa błędy: centralka i siłownik. Błędów nie daje sie wykasować, wspomaganie nie działa. Elektryk wraz z Panem Krzysztofem sugerują zakup nowego wspomagania przez aso za ponad 3tys zł. Do włoch jadę bez wspomagania:)

Napisano

Quote:

Do włoch jadę bez wspomagania:)

Poważnie piszesz ,na włoskich drogach oczywista poza autostradami ,bez wspomagania?

Chyba nie masz wyobrażni! no.giffrown.gif

Napisano

> Quote:

> Do włoch jadę bez wspomagania:)

> Poważnie piszesz ,na włoskich drogach oczywista poza autostradami

> ,bez wspomagania?

> Chyba nie masz wyobrażni!

Kiedys auta nie miały wspomagania i jakoś się jeździło. Będzie ciężko i ciasno, ale raczej się da smile.gif

Napisano

> Będzie ciężko

> i ciasno, ale raczej się da

Kiedyś padło mi wspomaganie i jechałem tylko 30 km bez ,to wiem co piszę !A kolega ma do przejachania sporo,sporo wiecej ! no.gif

Napisano

> Kiedyś padło mi wspomaganie i jechałem tylko 30 km bez ,to wiem co

> piszę !A kolega ma do przejachania sporo,sporo wiecej !

Nie wiem, czy te starsze samochody bez wspomagania kręcą się tak samo jak obecne z uszkodzonym wspomaganiam, ale jeśli tak, to po prostu ciężko Ci było się przyzwyczaić do jego braku po tym jak wcześniej wspomaganie działało.

Chyba, że się kręcą inaczej.

Napisano

To są całkiem inne przełożenia ! no.gif

Napisano

> To są całkiem inne przełożenia !

No to będzie wesoło w Italii spineyes.gif

Krzepa w łapie się poprawi hehe.gif

Napisano

> No to będzie wesoło w Italii

> Krzepa w łapie się poprawi

kierownicą nie ruszy i na tym się skończy.

Zamiast w Polsce zapłacić 3 tysiące zł to zapłaci tam 3 tysiące euro grinser006.gif

Napisano

>naprawa kosztowała mnie ponad 400zł ale dzisiaj w drodze

> do pracy failure powrócił. Wspomaganie znowu nie działa -

> zadzwoniłęm do aso i czekam aż oddzwonią.

zaraz, to najpierw zapłaciłeś ładnych parę stówek, a teraz się okazuje że 3 tys. masz płacić dodatkowo? dlaczego od razu diagnoza nie padła na wymianę całego wspomagania? chyba że chciałeś jej uniknąć i spróbowałeś tańszej metody, która się nie powiodła?

Napisano

> kierownicą nie ruszy i na tym się skończy.

> Zamiast w Polsce zapłacić 3 tysiące zł to zapłaci tam 3 tysiące euro

Mozna dokupic ubezpieczenie za ok 40 zeta na 2 tygodnie i powiedziec ze sie spsulo zeby.GIF

Napisano

A dostałeś starą?

Może dać ją do regeneracji .... toć to proste - silnik do przewinięcia i tyle

Napisano

> Kiedys auta nie miały wspomagania i jakoś się jeździło. Będzie ciężko

> i ciasno, ale raczej się da

Raczej się nie da. Samochody w wersji bez wspomagania miały około 4.5 obrotu między skrajnymi położeniami koła kierownicy. Ze wspomaganiem mają około 3.

Napisano
  • Autor

wspomaganie mi nie działa od około 2 miesięcy więc radzę sobie bez niego nie od wczoraj i poza parkingiem problemu nie ma. Na prakingu też sobie radę daję, szczególnie od zmiany opon na zimowe.

Co do przebiegu tej "naprawy" to gdy mi powiedzieli że kosztuje 3,5tys zł sami zasugerowali żebym poszukał czegoś na allegro i tak zrobiłem. po wymianie przejechałem około 20km i znowu failure. Obawiam się że to nie wina samego wspomagania bo dość cięzko mi uwierzyć w to że jedno po drugim się sypie bez powodu. Gdyby to drugie było uszkodzone to poprostu by nie działało a nie psuło się po 20km. Ale cóż... takie to naprawy w aso - jak coś nie działa to wymieniają i dopiero patrzą czy pomogło, jak nie pomogło to znaczy że przyczyna gdzie indziej no ale 3,5tys i tak musiałbym wywalić bo przecież nikt się nie przyzna że winna np. była wadliwa złączka. Mój kolega na nich (aso) mówi "wymieniacze" bo z naprawami to oni nie mają nic wspólnego.

Napisano

> Elektryk wraz z Panem Krzysztofem sugerują zakup nowego

> wspomagania przez aso za ponad 3tys zł.

Wyślij zapytanie do tego użytkownika na Allegro. Notabene konkurencja... cfaniaczek.gif Kupiłem od nich na aukcji nową oryginalną przekładnię Fiata za jakieś 60% ceny jakiej żądało najtańsze ASO w Krakowie ok.gif

Napisano

> wspomaganie mi nie działa od około 2 miesięcy więc radzę sobie bez

> niego nie od wczoraj

Zapytaj kolegę Freeco albo tego gościa

Napisano

Samochody w wersji bez wspomagania miały około 4.5

> obrotu między skrajnymi położeniami koła kierownicy.

No i w tym wypadku kolega będzie kręcił 1) kołami 2) niesprawną maszynerią wspomagania. frown.gif

Owszem - sam jeździłem fiatem Uno smile.gif bez wspomagania w zimę w Alpy grinser006.gif a w lecie do Chorwacji, grinser006.gif ale to inna masa i inne rozmiary wink.gif

Napisano

A jak to wygladalo jak sie wspomaganie zepsulo po raz pierwszy? Ja od pewnego czasu mam tak ze czasem wyskakuje fajlur "loose connetcion" i nie dziala wspomaganie przez pare km a pozniej jak odpale jeszcze raz silnik to wszytsko dziala. Czy tez tak miales?

Napisano

>ale to inna masa i inne rozmiary

Jak napisano wyżej. tu nie idzie o masę czy rozmiary,a przełożenie przekładni kierowniczej. Bez wspomagania mają prawie 3 obroty kierownicą a ze wspomaganiem około 2.

Napisano

> Mozna dokupic ubezpieczenie za ok 40 zeta na 2 tygodnie i powiedziec

> ze sie spsulo

to ubezpieczenie można sobie w d.. wsadzić, wiem bo przerabiałem temat jak mi padła pompa wody pod Zwickau crazy.gif

Napisano

> to ubezpieczenie można sobie w d.. wsadzić, wiem bo przerabiałem

> temat jak mi padła pompa wody pod Zwickau

A co dokladnie? I gdzie wykupiles?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.