Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana filtra paliwa

Featured Replies

Napisano

Witam muszę wymienić filtr paliwa w stilo 1.9 8V 88 KW i nie wiem czy muszę to zrobić to w ASO czy można śmiało samemu bez żadnych komplikacji i ukrytych niespodzianek. Wydaje mi się ,że na pierwszy rzut sprawa jest dość prosta i nie skomplikowana ale proszę o podpowiedź jak do tego się zabrać. smile.gif

Napisano

akurat mam dwie lewe rece do takich prac ale patrzylem jak mi wymieniali.. to zaden problem... odkrecasz caly uchwyt filtra od blachy samochodu i wymieniasz.. zwroc tylko uwage czy nie poluzowaly sie przewody idace do fitra..moi mechanicy nie sprawdzili i troche paliwa zniknelo...

p.s. nie wiem tylko czy trzeba filtr zalewac paliwem zanim go zainstalujesz..mechanicy tak wlasnie zrobili a mi sie cos wydaje ze po przekreceniu kluczyka pompka sama by zassała..

Napisano

Gdzieś już był taki topic z instrukcją. Poszukaj. Powinno sie z 4x przekręcić stacyjke aby popmpa paliwa zrobiła swoje. Uwaga na czujnik wody - łatwo uszkodzić przy dokręcaniu.

Napisano

O ile odłaczycz dolną wtyczkę od czujnika wody to dasz rade wink.gif

Proste.... ja nie odkręcam podstawy ale może to ułatwi tobie odkręcenie czujnika - wypięcie wtyczki

Po wymianie polecam 3 krotne odpowietrzenie układu - właczysz stacyjkę i nie włączasz silnika - 20 sekund po tym czasie znowu to samo - az przestanie bulgotać w zbiorniku...

Napisano

ogólnie mówią (robią) tak,żeby przelać to paliwo ze starego filtra do nowego - w sumie zawsze mniej powietrza no i szkoda ON.

Napisano
  • Autor

Witam

Wydaje mi się ,że mam typowy filtr paliwa puszkowy . Na wierzchu są dwa wejścia z przewodami paliwowymi i obok jest jakiś dzióbek ale nie mam pojęcia od czego i to wszystko . Ja żadnego czujnika wody tam nie widziałem . Od spodu jest ale zawór ręczny takie pokrętło radełkowane do spuszczania wody, które się całkowicie odkręca. Elektroniczny czujnik wody!? niewiem.gif On jest widoczny ? yikes.gif To pod filtrem paliwa powinny być podłączone jakieś kabelki do czujnika? hmm.gif Jak to wygląda? niewiem.gif

Napisano

> Jak to wygląda?

To znaczy ze u ciebie takiego czujnika brak. Ale to nie znaczy ze nie mozesz sobie takiego zalozyc jesli tyko masz wiazke ... a pewnie masz smile.gif

281897004-filtr.jpg

post-109412-14352499712625_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Rozumiem, ze jak w filtrze nie mam czujnika wody a jest oryginalny a gdzieś tam w pobliżu jest wiązka z wtyczką to jak kupię filtr z czujnikiem i podłącze tą wtyczkę to będę miał elektroniczny czujnik wody w filtrze i komputer będzie mnie informował o wodzie w filtrze? hmm.gif

Napisano

czujnik to rzecz stałą w sensie nie wymienia się jej przy wymianie filtra. Tylko odkręcasz. Z nowym filtrem czujki nie będzie. Koszt czujnika 120pln ok.

Napisano

Nie pamientam aby księgowi w JTD wycinali ten czujnik hmm.gif

Ale nie zdziwię sie jeśli tak było wink.gif

filtry sa oryginalnie sprzedawane z zakretka do spuszczania wody. powinno się ją odkręcić i wkrecić w to miejsce czujnik... moze jakiś spec tego nie zrobił i wywalił z filtrem hmm.gifhmm.gif

Napisano

> ogólnie mówią

ja odradzam.... te 0,25-0,4 litra ON to nie majatek a jesli tam jest syf i wlejesz do nowego filtra .... sick.gifsick.gif

Pompa elektryczna przepcha bez problemu. W starych Dislach to i owszem sam to robiłem ( UNO 1,3 DS ) bo bym go nie odpowietrzył .. ale zawsze nową ropa zalewałem

Napisano
  • Autor

Witam

w samochodzie mam oryginalny filtr tzn. UFI 24 ONE 01 w ASO kosztuje 350zł plus wymiana 40zł może coś poradzicie gdzie można kupić trochę taniej. Podobno musi być tylko oryginalny . A ja nawet nie mogę go znaleźć w sklepach a co mówić jeszcze o mniejszej cenie. hmm.gif

Napisano

> Witam

> w samochodzie mam oryginalny filtr tzn. UFI 24 ONE 01 w ASO

> kosztuje 350zł plus wymiana 40zł

taki jak u mnie w MJ zlosnik.gif ogolnie z dostepnoscia UFI na rynku wt. jest slabo, bo byla partia filterkow puszczona ale ilosciowo to nie bylo duzo, kto ze sklepow sie zaopatrzyl temu sie udalo

kup sobie u tego sprzedawcy:

http://www.allegro.pl/item538587075_filtr_paliwa_alfa_romeo_159_jtd_stilo_05_oryginal.html

Napisano

> taki jak u mnie w MJ ogolnie z dostepnoscia UFI na rynku wt. jest

> slabo, bo byla partia filterkow puszczona ale ilosciowo to nie

> bylo duzo, kto ze sklepow sie zaopatrzyl temu sie udalo

ja UFI kupiłem w asio za 180 dolarów. pl , najpierw wziąłem Manna , ale znalazłem na nim ładny napis Made in China i od razu oddałem , dopłaciłem i kupiłem jedyny słuszny, co tam niech mój M-j ma hehe.gif

Napisano

> ja UFI kupiłem w asio za 180 dolarów. pl

to juz cena filtra obleci ale zeby 40zika za wymiane wolac icon_eek.gifzlosnik.gif

Napisano

> to juz cena filtra obleci ale zeby 40zika za wymiane wolac

a ja za UFI dałem chyba koło 50 grinser006.gif

Napisano

> a ja za UFI dałem chyba koło 50

mowa o filtrach do mj, do jtd wiadomo ze tanszy jest

Napisano

> mowa o filtrach do mj, do jtd wiadomo ze tanszy jest

a różni się to czymś (filtr, nie silnik) cfaniaczek.gif

Napisano

> a różni się to czymś (filtr, nie silnik)

wkladem.. filtr do mj ma wklad weglowy, do jtd ma zwykly wklad

Napisano

> wkladem.. filtr do mj ma wklad weglowy, do jtd ma zwykly wklad

A można taki filtr z JTDm do zwykłego JTD wrzucić i czy będzie to coś na plus dla kondycji silnika? Jakie różncie w trwałości (częstsze wymiany?)

Napisano

> A można taki filtr z JTDm do zwykłego JTD wrzucić i czy będzie to coś

> na plus dla kondycji silnika?

napewno na wkladzie weglowym jest lepsza skutecznosc filtracji, a czy mozna by go zapodac do jtd hmm, jak sie maja wyprowadzenia rurek w jtd? zapodaj fotke filtra, no i jaka srednice ma czujnik wody?

> Jakie różncie w trwałości (częstsze wymiany?)

makarony zaplanowaly wymiany co 60tys km, ja racjonalnie bede go zmienial w marcu pewno z racji 30tys km..

ale tu faktycznie mozna by napisac ze spokojnie 60tys km wytrzyma

Napisano

> w ASO

kosztuje 350zł plus wymiana 40zł może coś poradzicie gdzie

można kupić trochę taniej.

Może ktoś mi wyjaśnić, czym oprócz ceny różni się filtr w cenie 350zeta, od filtra za 45 zeta. Ja mam zamontowany filtr Filtrona za 45 zł. Na Filtronie śmigają nie takie auta jak nasze Stilonki. Ważne żeby filtr był wymieniony w porę, a Filtron ma b.dobrą opinię. Pozdrówka.

Napisano

Moze dlatego ze w ASO sprzedaja kompletny filtr razem z metalowa obudowa, uchwytem i czujnikiem wody a w sklepie kupujesz sam wklad za 45 zeta hmm.gif

Napisano

> Moze dlatego ze w ASO sprzedaja kompletny filtr

to dlatego ze do jtd ida inne filtry niz do mj zlosnik.gif

z z podp. widze ze kolega 115 jtd w stilaczu ma biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

witam

Kupiłem filtr UFI 24 ONE 01 kosztował 179 zł to nie 350 zł jak chce ASO. Filtr ma dwa wejścia paliwowe i obok końcówkę do odpowietrzania . Ale jak się odpowietrza taki filtr nie mam pojęcia. Przewody paliwowe sciaga się z starego filtra i zakłada na nowy filtr wczesniej zalany ON a jak odpowietrzyc może tym zaworkiem . Wymiana tego filtra ASO 70 zł. czas pracy 1 godz. hmm.gif

Napisano

> to dlatego ze do jtd ida inne filtry niz do mj

Oczywiście że do JTD są tańsze, ale niech koledzy zauważą, że "oryginalne" filtry do JTD na alegro kosztują 150-180 zeta bez czujnika wody, tylko z nakrętką, a w ASO dużo więcej. I chodziło mi tylko o to, że często ulegamy reklamie i niepotrzebnie wydajemy kasiorę. Pozdrawiam old.gif

Napisano

> Wymiana tego filtra ASO 70 zł. czas pracy 1 godz.

to chyba przez 45min sie w ten filtr wpatruja a dopiero pozniej przez pozostale 15min wymianiaja hmm.gifzlosnik.gif

Napisano

> to chyba przez 45min sie w ten filtr wpatruja a dopiero pozniej przez

> pozostale 15min wymianiaja

Robota "pali się" im w rękach (czyt. papierosek)!

Napisano

wymień sobie sam, jest to bardzo proste, dla ułatwienia odkręć filtr z mocowaniem, póżniej czujnik obecności wody, i pozostaje tylko odkręcić filtr. Montaż w odwrotnej kolejności. Ja używam fitra BOSCH i jestem z niego zadowolony, wymieniam razem z fitrem oleju i powietrza, czyli co 10-12 tys. km.

post-121560-14352499869808_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Witam

Czy ten filtr się odpowietrza? a jeżeli tak to jak to zrobić.Nowy zakręcić zalany paliwem i dalej co robić ? hmm.gif

Napisano

> zakręcić zalany paliwem i dalej co robić ?

Przeczytać ten topic od początku bo jest info how-to....

Napisano

> Witam

> Czy ten filtr się odpowietrza? a jeżeli tak to jak to zrobić.Nowy

> zakręcić zalany paliwem i dalej co robić ?

Nie musisz zalewać paliwem. JTD sam się odpowietrzy. Przekręć kluczyk ale nie uruchamiaj silnika, odczekaj chwile aż pompa przestanie pracować (będzie słychać cyknięcie przekaźnika i bulgotanie w baku). Dla pewności możesz powtórzyć i póżniej normalnie odpalić silnik zlosnik.gif

Napisano

> Witam

> Czy ten filtr się odpowietrza?

filtru nie trzeba odpowietrzać, dokręcasz czujnik wody, dokręcasz filtr do mocowania,a na końcu mocowanie. przekręcasz kluczyk w stacyjce ale nie uruchamiasz silnika,odczekasz 5-10 sekund aż pompa nabije paliwo do filtra i tak 3-4 razy,teraz już możesz uruchomić silnik yay.gif

Napisano

3-4 razy,teraz już możesz

> uruchomić silnik

w sumie raz wystarczy, dla pewności 2 razy zlosnik.gif

Napisano

> w sumie raz wystarczy, dla pewności 2 razy

robię to 3 razy i zawsze jest dobrze dlatego tak napisałem ok.gif

Napisano

> I w ASO biorą za to 70 zł ?!

Najwidoczniej, w końcu ktoś płacić musi żeby ktoś zarabiać mógł devil.gif

Napisano

> I w ASO biorą za to 70 zł ?!

w ASO twierdza ze filterek do mj odpowietrza sie jakims dodatkowym narzedziem hmm.gif

Napisano

> w ASO twierdza ze filterek do mj odpowietrza sie jakims dodatkowym

> narzedziem

... kanistrem z ropa rotfl.gif

Napisano

> w ASO twierdza ze filterek do mj odpowietrza sie jakims dodatkowym

> narzedziem

tak, kluczykiem w stacyjce hehe.gif

Napisano

> robię to 3 razy i zawsze jest dobrze dlatego tak napisałem

Ponieważ od jakiegoś czasu miałem wrażenie, że coś jakby ropa przecieka z filtra, dziś go odkręciłem i zauważyłem, że czujnik pękł (ten "bolec" z gwintem się oderwał od reszty czujnika i puszczał "kropelkę po kropelce") sciana.gif Dobrze ze zawczasu zauważyłem, bo inaczej było by bbq.gifangryfire.gif

Prowizorycznie filtr mam "zakręcony" śrubą z uszczelką, w pon. idę kupić nowy czujnik. beksa.gif

Ale wracając do tematu: po uszczelnieniu "odpowietrzałem" go -"na wszelki wypadek"- aż 4 razy, z tym że tylko pierwsze 2 razy było słychać by coś się działo, więc prawdopodobnie te 3 "przekręcenia" są w zupełności wystarczające (2 zasadnicze + 1 "na wszelki wypadek").

Napisano

Pewnie woda sie zebrała i zamarzła rozsadzając.... a czujnik nie zadziałał confused.gif

Napisano

> Pewnie woda sie zebrała i zamarzła rozsadzając....

Wątpię, na 99% nie miała jak się tam znaleźć ;P Stawiam na nieprawidłowy montaż przy wymianie (po dniu dzisiejszym wiem już, że następnymi razy będę go wymieniał sam palacz.gif) lub zwykłe zmęczenie materiału -plastik dość cienki i kruchy, a i autko już nie młode (kurcze, zanim to rozebrałem myślałem, że to jest znacznie solidniej rozwiązane, zwłaszcza że z paliwem przy silniku nie ma żartów).

> a czujnik nie zadziałał

Mógł nie zadziałać, ale obecności wody naprawdę nie podejrzewam (ani teoretycznie, ani fizycznie nic nie zaobserwowałem).

No ale jak było na prawdę się nie dowiem, dowiem się za to ile mnie to będzie kosztowało oink.gif

Napisano

> No ale jak było na prawdę się nie dowiem, dowiem się za to ile mnie

> to będzie kosztowało

Cena z VAT-em: 101,88 PLN wedle ep. v40

Napisano

> ogólnie mówią (robią) tak,żeby przelać to paliwo ze starego filtra do

> nowego - w sumie zawsze mniej powietrza no i szkoda ON.

Nie przelewa sie paliwa ze starego filtra ponieważ w filtrze znajdują sie rózne zanieczyszczenia, które mozna przelac do nowego filtra razem z paliwem. Można nalać świerzego czystego paliwa kupionego na stacji lub założyć pusty filtr i po przekręceniu kluczyka poczekać az ustanie bulgotanie(to pompa paliwa napełnia filtr, a powietrze z filtra jest wypierane do zbiornika paliwa przewodem powrotnym) powtórzyć tą czynność(przekręcić kluczyk bez odpalania) kilka razy i można odpalać. Jeśli filtr jest prawidłowo założony to bedzie hulał.(czystość paliwa jest bardzo ważna w silnikach diesla z common rail)!!!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.