Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ford Focus LV - moim okiem ... wersja budowana w SA ...

Featured Replies

Napisano

Ford Focus LV - wersja budowana w South Africa

Pewnie wiekszosc tu wie wiecej na temat Focus niz ja - ale napisze to z mojego punku widzenia.

Niektorzy sie oburza, niektorzy sie zgodza grinser006.gif a niektorzy nie.

Swiat sie zmienia. V8 odchodzi powoli w zapomnienie rant.gifpad.gif - minie jeszcze wiele lat zanim odejdzie - ale to nie zmienia niestety tego ze czas sie zmienia.

Male auta/miejskie auta staja sie coraz bardziej popularne. Wszystkie z silnikiem ok 2l w cenie ok A$20k staja sie kuszaca propozycja jako 2 auto w rodzinie, pierwsze dla 2+0 i dla tych screwy.gif ekologicznie oraz oczywiscie naturalny wybor dla tych co chca oszczedzic na benzynie - o tym pozniejgrinser006.gif.

Focus LV lub Mk2 - w EU - z tego co wyczytalem facelifting byl w 2008. Fabryka w Pretoria -South Africa (SA) - gdzie pochodza wersje RHD dopiero dolaczyla w 2009 ... i to nie do konca.

Tu sie moge mylic - ale zdaje sie ze wersja EU miala ciut zmienione boczne blachy niewiem.gif, wersja z SA nie. Dostala "nose job", maly makeover wnetrza, zmiane w wyposazeniu, powershift i tylepalacz.gif.

Design

Mimo ze nie lubie malych aut (nikt nie mowil ze text nie bedzie tendencyjnygrinser006.gif) to design mi sie podoba.

Nie znaczy ze jest praktyczny... o tym pozniej.

49310571.jpg

Wersja ...

A$19,990 (51,649.78 PLN) (z wyjazdem na droge,(rejestracja, tablice, roczne ubezpieczenia , koszt transportu do dealera etc, etc) czyli podstawowa da nam 1999cm3 - czyli 2.0l smirk.gif, 107kW i mozliwosc jezdzenia na benzynie E10 ok.gif.

Silnik jest idiotycznie ten sam jak leader segmentu aut miejskich- Mazda 3.

dsc00833yxb.jpg

dsc00834c.jpg

Sa roznice miedzy wersja Oz a New Zealand ktora jezdzilem, wiec zeby nie naginac faktow bede trzymal sie tej drugiej. 6 poduszek, DSC+EBA, ABS+EBD, el szyby przod, tyl na dobra korbkesmirk.gif, skora na kierownicy z cruise control, 4 stopniowy automat z Sequential Sports Shift, AC manualna, zamykanie na pilota i chyba tylehmm.gif. Ach i to co generacja Y dzis potrzebuje: bluetooth w radiu, MP3 CD z jack na MP3 Player.

Wnetrze...

Musze szczerze przyznac ze mnie na poczatek rozczarowalo. Zobaczylem pomieszanie taniego, twardego plastiku ze srebrempad.gif. Trwalo to chwile zanim nie dotknalem tego plastiku. Okazal sie dosc miekki. Kwestie gustu zostawiepalacz.gif ... ale to srebrofoch.gif.

dsc00836b.jpg

Z drugiej strony najbardziej podobalo mi sie zegary.

74739317.jpg

Na poczatku - coz chyba logiczne auto jest male zarowno na zewnatrz jak i wewnatrz. Na poczatku jezdzenia po miescie nie mialem problemu .. ale robiac dziennie po ok400-500 km po paru dniach zaczalem to odczuwac.

Siedzenie odsuniete na full ale po prostu za malo miejsca. Nie jestem wielkoludem - 6'1 stop wzrostu i brakowalo z pare cali. Tia tylko wtedy siedzenie by sie zatrzymalo na tylnychhmm.gif... Zaraz ktos powie ze przesadzam ale ja stwierdzam ze bylo niewygodnie i tylepalacz.gif.

Druga rzecz, siedzenia za krotkie. Znow tak z 5cm by sie przydalo zeby podtrzymywac kolana. No i rzecz wg mnie najgorszagrinser006.gif- szerokosc siedzen i miejsce na nogipad.gif oraz to ze podczas jazdy kolano opiera sie o zmiane biegow nono.gif. Wiekszosc czasu jezdzilem po Alpach wiec 90% jazdy bylo w trybie manualnym i to naprawde przeszkadzapad.gif

23051823.jpg

Z tylu nie siedzialemgrinser006.gif ale za duzo miejsca tez nie widze.

18986074.jpg

Jazda...

W sumie chyba sie polubilismy - na miasto auto w sam raz. Na krotsze jazdy tez. Jednak po ponad 2 k km nic nowego nie odkrylem. Trudno zeby male auto dale wygode klasy sredniej lub rodzinnej. Ale na jedna osobe lub 2+0 IMVHO jest w sam raz.

Silnik nawet mi sie spodobal - rakieta to to nie jest ale toczyl sie po gorach nawet nie zleok.gif. Przyspieszenie zadne ale po - i jeszcze raz - 4,500 rpm i nawet niezle sie jezdzilo.

Naprawde podobalo mi sie zawieszenie. Kamieniste drogi - 100 -120 km/h odcinki 50-100km i nic waytogo.gif. To samo na zakretach. Na poczatku ciezko mi bylo sie przyzwyczaic do FWD - auto pare razy polecialo ale potem juz jakos poszlo.

89759737.jpg

I teraz powrot do designpalacz.gif ... Rownie dobrze moglbym auto sobie kapac w blocie - design design ale nigdy jeszcze nie lecialo mi tyle blota na tylna i boczne szyby... Co ciekawe rozmawiajac z lokalnym dealerem Ford to .. powszechnie narzekana wada Focus w miejscowwych warunkachgrinser006.gif...

Spalanie - ponad 2 k km - i wynik taki: - srednia wyszla 64km/h i 8.4l ...

59073221.jpg

Wiec dalej twierdze ze po za 2-2.5l roznicy nie ma sensu sie meczyc i kupowac auto 4 cylindowe zamiast V6 palacz.gif... co nie znaczy ze Focus jest zlysmirk.gif - po prostu z przyzwyczajenia za maly ... ale tak jak V8 odejda tak sie kiedys tez ludzie tacy jak ja beda musieli icon_rolleyes.gif ...

Ach, prawie bym zapomnial - te lusterka mnie wykanczaja ... TO musi byc EU pomyslzlosnik.gif ...

1106091034p.jpg

No i na koniec odkrylem ze jest miejscowy sposob na ochrone "plastikowych elementow kol"wink.gifzlosnik.gif - dziala zarowno przed zgubieniem jak i co bardziej pub2.gif nastolatkamizlosnik.gif - cable tie (i nie wiem jak jest cable tie po PLniewiem.gif) na kolachhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif ...

f11k.jpg

cableties.gif

Napisano

> jak i co bardziej nastolatkami - cable tie (i nie wiem jak jest

> cable tie po PL) na kolach ...

Po naszemu to opaska zaciskowa, również stosowana jako zabezpieczenie kołpaków wink.gif

Napisano

1) Co od miejsca w kabinie - to jest auto kompaktowe, do tego czym zapewne jezdzisz bardziej przystaje Mondeo.

2) Ile to bedzie dokladnie w cm 6 stop i 1 cal ? Wiecej niz 188 cm ? Pytam bo mam 188cm i w FII na miejsce nie narzekalem - IMHO bardzo trudno narzekac, chyba ze ktos lubi miec rece wyprostowane podczas jazdy, a patrzac w bok patrzec przez tylna boczna szybe.

3) Silnik 2.0 - w EU do miasta za duzy, na trasy w sam raz. Nie wiem jakiej jakosci jest ten automat, ale w EU ten silnik z manualem zbiera sie dosyc zgrabnie. Jest wersja ST - dla tych co maja niedostatek mocy.

4) Co do prowadzenia sie FWD, akurat Focusy to najlepiej prowadzace sie FWD w klasie wiec troche dziwi, ze wyleciales tym z trasy - musisz byc naprawde mocno przyzwyczajony do RWD

5) Plastiki - kwestia gustu, mnie sie rowniez nie podobaja

6) Spalanie - 8.4 jak na mix (zapewne dosyc mocno cisniete auto bo sprawdzales) to niezle, zwlaszcz, ze jest tam tez automat (pewnie 0.5-1l wiecej).

7) Bloto z tylu - chlapacze mial ? Moze trzeba zalozyc, a jak mial to widac taki urok budy, ja jezdzilem sedanem to nie bylo problemu.

Napisano
  • Autor

> 1) Co od miejsca w kabinie - to jest auto kompaktowe, do tego czym

> zapewne jezdzisz bardziej przystaje Mondeo.

nie patrzylem na wymiary - ale zasada reki - jak wyciagniesz lewa reke (praa w twoim wypadku) w kierunku pasazera to musi sie konczyc na max 3/4 jego fotelaidea.gif. Falcon spelni ta zasade, Mondeo -niewiem.gif-

> 2) Ile to bedzie dokladnie w cm 6 stop i 1 cal ? Wiecej niz 188 cm ?

nie ok 184-5 cm

> Pytam bo mam 188cm i w FII na miejsce nie narzekalem

raczej nie chodzi o narzekanie na miejscehmm.gif tylko przydalo by sie zeby jak ktos ma dluzsze nogi -zeby dalo sie je bardziej wyprostowac - i nie mowie tu o trzymaniu prostych rak na kierownicy

- IMHO

> bardzo trudno narzekac, chyba ze ktos lubi miec rece

> wyprostowane podczas jazdy, a patrzac w bok patrzec przez tylna

> boczna szybe.

zlosnik.gifto co to nie

> 3) Silnik 2.0 - w EU do miasta za duzy, na trasy w sam raz. Nie wiem

> jakiej jakosci jest ten automat, ale w EU ten silnik z manualem

> zbiera sie dosyc zgrabnie.

Zdaje sobie sprawe ze to male auto - ale akurat na silnik bym nie narzekal. hmm.gifniewiem.gifChcialem pojezdzic Focus-em ze wzgledu na XR5.

Jest wersja ST - dla tych co maja

> niedostatek mocy.

XR5skromny.gifwink.gif...

brad_ford_focus_xr5.jpg

> 4) Co do prowadzenia sie FWD, akurat Focusy to najlepiej prowadzace

> sie FWD w klasie wiec troche dziwi, ze wyleciales tym z trasy -

> musisz byc naprawde mocn przyzwyczajony do RWD

Zwir na drodze, padal deszcz. Po prostu czulem ogromna roznice hmm.gif. Auto IMHO jest lekkie i dlatego. Camry stawia wiekszy opr bo jest IMVO ciezka (to chyba jedyne auta FWD jakimi jezdzilem w ciagu ostatniego roku)

> 5) Plastiki - kwestia gustu, mnie sie rowniez nie podobaja

ale mile w dotyku001.gif

> 6) Spalanie - 8.4 jak na mix (zapewne dosyc mocno cisniete auto bo

> sprawdzales) to niezle, zwlaszcz, ze jest tam tez automat

> (pewnie 0.5-1l wiecej).

Dosc duzo jazdy w wersji z biegami - glownie pomiedzy 4-5 k rpm, reszta cruise na 100-110 km/h + 2 dni po miescie

> 7) Bloto z tylu - chlapacze mial ? Moze trzeba zalozyc, a jak mial to

> widac taki urok budy, ja jezdzilem sedanem to nie bylo problemu.

nawet nie wiem - az musze popatrzyc hmm.gif ...

Jak jest z tym bokiemhmm.gif? Zmienili go troche w EU w 2008 czy nie?niewiem.gif

Napisano

> Ford Focus LV - wersja budowana w South Africa

(ciap)

> , 4 stopniowy automat z Sequential

> Sports Shift,

Dziwne, że dają 4 stopniowy manual.

W Europie jest albo 5 stopniowy, albo 6 stopniowe DSG zwane powershiftem...

Napisano

o szit ale śmieszna wersja, chyba na trzeci świat zlosnik.gif silnik 2.0 a nie ma ani climatronika, halogenów, ciemnych lamp ani nawet chromowanych klamek z boku. no i lusterka nie w kolorze pad.gif

poza tym foka po półface lifcie - czyli nie widzę przetłoczeń z boku auta - jak w FFII, za to klapa tylna i przód jak w FFIIFL. ciekawe, a moze mi sie tylko wydaje hmm.gif

Edit: aha no i się nie dziwię Twoim narzekaniom na fotele - to najzwyklejsze i najtańsze taborety montowane w foce. te z wersji sport by ci przypadły do gustu mysle wink.gif

Napisano

> o szit ale śmieszna wersja, chyba na trzeci świat silnik 2.0 a nie

> ma (...) ciemnych lamp ani nawet

> chromowanych klamek z boku. no i lusterka nie w kolorze

bez przesady zlosnik.gif to nie jest nikomu potrzebne zlosnik.gif

Napisano

> bez przesady to nie jest nikomu potrzebne

Wiesz, jedni stawiają na silnik i komfort, inni na błyskotki.

Kiedyś murzyni sprzedawali całe wioski za sznurek kryształowych paciorków...

Napisano

A ta strzałka na liczniku, żeby trzymać się lewej, to po kiego grzyba? Z wypożyczalni furmanka?

Napisano

> Ozi o co chodzi z tymi naklejkami "keep left"? To jakaś wersja dla

> niepełnosprytnych żeby pamiętali o RHD?

Raczej aby wskazowka predkosciomierza byla po lewej stronie grinser006.gif

Napisano

> bez przesady to nie jest nikomu potrzebne

climatronik i halogeny wyciąłeś - ot wybiórczosć wink.gif

Napisano

> climatronik i halogeny wyciąłeś - ot wybiórczosć

wycialem bo to sa istotne elementy wyposazenia... ale ciemne swiatla czy kolor na lusterkach czy klamkach? hmm.gif

Napisano

> Ozi o co chodzi z tymi naklejkami "keep left"? To jakaś wersja dla

> niepełnosprytnych żeby pamiętali o RHD?

Jezeli jest to auto z wypozyczalni to jest czesta praktyka, w krajach gdzie jezdzi sie autami RHD, podawanie takiej informacji - wszak w 90% przypadkow klienci pochodza z kraju, gdzie jezdzi sie autem LHD.

Napisano

> o szit ale śmieszna wersja, chyba na trzeci świat silnik 2.0 a nie

> ma ani climatronika, halogenów, ciemnych lamp ani nawet

> chromowanych klamek z boku. no i lusterka nie w kolorze

> poza tym foka po półface lifcie - czyli nie widzę przetłoczeń z boku

podobnie jak niektore auta/wersje na rynek US 270751858-jezyk.gif

Napisano

> wycialem bo to sa istotne elementy wyposazenia... ale ciemne swiatla

> czy kolor na lusterkach czy klamkach?

klimatronika nie widać, a błyskotki sąsiada w oko kolą...

Napisano

> nie mam bladego pojęcia po co

Bo zgubienie takiego może kosztować 100PLN abo i więcej.

Napisano
  • Autor

[...], albo 6 stopniowe DSG zwane

> powershiftem...

powershift doszedl ale tylko po tym jak wprowadzili go do diesel. Mozliwe ze Diesel pochodzi z EUniewiem.gif - nie widzialem jeszcze zadnego - tak jest popularny;), dokladnie z D - bo tak jest XR5 importowany.

Reszta - czyli wszystkie modele z Suid Afrika z 2.0l silnkiem sa tylko jako 4 stopniowy auto. Podejrzewam ze to sie zmieni jak miejscowa produkcja ruszy,

282464655-f13.jpg

post-1538-14352502571254_thumb.jpg

Napisano

> [...], albo 6 stopniowe DSG zwane

> powershift doszedl ale tylko po tym jak wprowadzili go do diesel.

> Mozliwe ze Diesel pochodzi z EU - nie widzialem jeszcze zadnego

> - tak jest popularny;), dokladnie z D - bo tak jest XR5

> importowany.

> Reszta - czyli wszystkie modele z Suid Afrika z 2.0l silnkiem sa

> tylko jako 4 stopniowy auto. Podejrzewam ze to sie zmieni jak

> miejscowa produkcja ruszy,

w EU (tej mi znanej zlosnik.gif) tak wlasnie jest, czyli 1.6/2.0 4-bieg. auto, 2.0 TDCI Powershift

Napisano
  • Autor

> Brzmi logicznie.

zlosnik.gif - miejscowe wytlumaczenie jest innewink.gif - to specjalnie dla Yankszlosnik.gif...

A powaznie to tak, + do tego dochodza miejscowe warunki i zwyczaje. hmm.gif. Drogi sa krete i waskie - 100 km/h jest max V ... ale powszechnie wiadomo ze Kiwi's nie lubia 3 rzeczy:

-ludzi ktorzy nie mowia po ENG,

-sasiadow z drugiej strony Tasman zlosnik.gif,

-ludzi ktorzy jezda wolno.nono.gif

To jest National Highway - jedna linia, kreta, waska. Oznakowanie bardzo dobre, wszelkie znaki sugerujace V waytogo.gifbrawo.gif, tak jak ten tu - wez zakret z V 55km/h. Tolerancja jest tez bardzo dobra 10-15 maxwaytogo.gif ...

No wiec ja takie zakrety bralem 65 km/h max - miejscowi jakies 10 km/h wiecej czyli czesto na granicypad.gif ...

f12t.jpg

Teraz wez sobie wyobraz co sie stanie jak jestes przyzywczajony do LHD.... czacha.gifczacha.gif i 30.GIF....

Napisano
  • Autor

> A ta strzałka na liczniku, żeby trzymać się lewej, to po kiego

> grzyba? Z wypożyczalni furmanka?

dokladnie

Napisano

> Po naszemu to opaska zaciskowa, również stosowana jako

> zabezpieczenie kołpaków

Po naszemu to trytrytka smile.gif Albo jakoś tak...

Napisano
  • Autor

> o szit ale śmieszna wersja, chyba na trzeci świat

zlosnik.gif.... auto miejskie, male, tanie.001.gif. Ile w EU cie kosztuje bazowy Focus - co 1.4, 1.6l niewiem.gif a ile 2.0hmm.gif? Pytam z ciekowoscihmm.gif....

silnik 2.0

no wlasnie kosiarkazlosnik.gif

[...]

i lusterka nie w kolorze

napisalem ze to bazowa wersjahmm.gif

> poza tym foka po półface lifcie - czyli nie widzę przetłoczeń z boku

> auta - jak w FFII, za to klapa tylna i przód jak w FFIIFL.

> ciekawe, a moze mi sie tylko wydaje

Ja zadalem to pytaniezlosnik.gif, ty potwierdziles. Gdzies wyczytalem ze EU wersja dostala nowy bok, a SA zrobili tylko przod i tylhmm.gif. Masz jakies lepsze pix tych przetloczenhmm.gif?

dsc00831kbo.jpg

> Edit: aha no i się nie dziwię Twoim narzekaniom na fotele - to

> najzwyklejsze i najtańsze taborety montowane w foce. te z wersji

> sport by ci przypadły do gustu mysle

Fotki plszlosnik.gif... Sport masz na mysli XR5 czy jak to sie tam w EU nazywa ST hmm.gif??? czy sa jakies pomiedzy tymi "taboretami" a tymi z STniewiem.gif?

Te dzielone lusterka to standard w EU? niewiem.gif ...

Napisano
  • Autor

> wycialem bo to sa istotne elementy wyposazenia...

[...]halogeny

Dlaczego halogeny sa istotnehmm.gifniewiem.gif? Ile razy w roku ich uzyjesz hmm.gif?

Napisano
  • Autor

> w EU (tej mi znanej ) tak wlasnie jest, czyli 1.6/2.0 4-bieg. auto,

> 2.0 TDCI Powershift

z tym ze nie szadze zeby Pommies dostawali wersje z SA,hmm.gif

Napisano

> Po naszemu to trytrytka Albo jakoś tak...

nie uczcie go zlych slow bo sie z ludzmi potem nie dogada zlosnik.gif

nie trytryka tylko tyrtyrka (tyr-tyr-ka) - od dzwieku jakie wydaje przy zapinaniu.

Oficjalna nazwa to opaska zaciskowa a potoczna to tyrtyrka ok.gif

Napisano

> czy sa jakies pomiedzy tymi "taboretami" a tymi z ST?

"Taborety " ST zlosnik.gif

282464847-ResizeofFocus_ST_32.jpg

post-31702-14352502571994_thumb.jpg

Napisano

> .... auto miejskie, male, tanie.. Ile w EU cie kosztuje bazowy Focus

> - co 1.4, 1.6l a ile 2.0? Pytam z ciekowosci....

> silnik 2.0

U nas ceny zaczynaja sie od 50.000 pln wersja 1.4. 2.0 kosztuje o ponad 15 tys wiecej. Ale jest tez lepiej wyposazony. Oprocz tego Ford ma caly czas w ofercie wersje specjalne i dostajemy prawie za darmo full wypas dla EU grinser006.gif CZyli np komlpet poduszek i klimatronik.

> no wlasnie kosiarka

> [...]

> i lusterka nie w kolorze

> napisalem ze to bazowa wersja

> Ja zadalem to pytanie, ty potwierdziles. Gdzies wyczytalem ze EU

> wersja dostala nowy bok, a SA zrobili tylko przod i tyl. Masz

> jakies lepsze pix tych przetloczen?

> Fotki pls... Sport masz na mysli XR5 czy jak to sie tam w EU nazywa

> ST ??? czy sa jakies pomiedzy tymi "taboretami" a tymi z ST?

> Te dzielone lusterka to standard w EU? ...

Tu sa zdjecia aktualnego modelu z 2009 roku oferowanego w EU. IMHO minimalnie sie rozni. jakiś tekst

Napisano

> - miejscowe wytlumaczenie jest inne - to specjalnie dla Yanks...

hahaha.gif

> A powaznie to tak, + do tego dochodza miejscowe warunki i zwyczaje. .

> Drogi sa krete i waskie - 100 km/h jest max V ... ale

> powszechnie wiadomo ze Kiwi's nie lubia 3 rzeczy:

> -ludzi ktorzy nie mowia po ENG,

> -sasiadow z drugiej strony Tasman ,

> -ludzi ktorzy jezda wolno.

Doprawdy dziwny naród. zlosnik.gif

> Teraz wez sobie wyobraz co sie stanie jak jestes przyzywczajony do

> LHD.... i ....

Pójdzie po bandzie? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Doprawdy dziwny naród.

... teraz juz wiesz dlaczegozlosnik.gif nas nie lubia ... zlosnik.gif

Qantas-AirNZmerger.jpg

Z reszta .. to wyjasnia wszystko .... Tylko w NZ widzialem ludzi jezdzacych na motorach w miejscowych pub

kiwi_on_a_date.jpg

> Pójdzie po bandzie?

jakiej bandziezlosnik.gif ?

Widzisz jakies - zlosnik.gif?

sheep_road.jpg

197_main.jpg

Napisano

> Subaru?

na przyklad ...

choc wy akurat macie specyfikacje taka jak my, a raczej taka jak u japoncow z racji kierownicy .. grinser006.gif

w samochodzie klasy sredniej, za tyle $$$, wyposazenie w klime manualna to troche nawet smiesznie wyglada:

OB07radio1.JPG

2009-Outback-PZEV-i03.jpg

u nas od XII.2003 wyglada mniej wiecej tak (tu akurat model 08):

subaru-outback-wnetrze.jpg

i nie ma mozliwosci zamowienia wersji bez klimatronika, w US wiekszosc LGK/OBK ktore widzialem ma manualna klime.

+ kupe nnych detali typu plastikowa kierownica czy nielakierowane lusterka bez kierunkow:

Ob08deepbronze1.JPG

u nas tez takiej "okrojonej" wersji sie nie kupi

Na koniec ciekawostko, ile w "japonskim" aucie jest JP, choc i tak zdziwilem sie ze jest duzy % czesci z JP

Ob08partsticker1.JPG

Napisano

> a ST ile kosztuje? -w cenniku nie ma....

W 100 tys da sie zmiescic. Nei ma w cenniku bo to na specjalne zamowienie. Swoja droga to trzeba na glowe upasc zeby takie auto kupic. Wolalbym mustanga z USA sprwadzic za taka sama cene. Moze nawet udaloby sie V8 food.gif U nas to raczej rodzynek na ulicach. Jest jeszcze RS ale nie wiem ile to kosztuje. hmm.gif 300KM i FWD hmm.gif

Napisano
  • Autor

> na przyklad ...

> choc wy akurat macie specyfikacje taka jak my, a raczej taka jak u

> japoncow z racji kierownicy ..

my zawsze dostajemy cos pomieszane z JDM i EUhmm.gif. Kiedys pytalem - jak jeszcze mialem Subaruzlosnik.gif - dlaczego tak jest. Subaru sie tlumaczy ze jako 3 najwiekszy rynek zbytu - Australia zasluguje na specjalna wersjewink.gif

> w samochodzie klasy sredniej, za tyle $$$, wyposazenie w klime

> manualna to troche nawet smiesznie wyglada:

Pytanie ile jest roznicy w cenie miedzy EU a USzlosnik.gif?

[...]> Na koniec ciekawostko, ile w "japonskim" aucie jest JP, choc i tak

> zdziwilem sie ze jest duzy % czesci z JP

Gdzie twoje bylo klepane US czy J?hmm.gif...

Napisano
  • Autor

[...]w cenniku bo to na specjalne

> zamowienie.

czyli produkacja specjalnie pod klienta?hmm.gif

Swoja droga to trzeba na glowe upasc zeby takie auto

> kupic.

upadamzlosnik.gifwink.gif

Wolalbym mustanga z USA sprwadzic za taka sama cene.

widzisz u mnie problem byl taki ze jak Ford sprzedawal poprzednia generacje Mustanga to cena byla + $30 k za LHD do RHD conversion. buu.gif..

Moze

> nawet udaloby sie V8 U nas to raczej rodzynek na ulicach.

ST czy Mustang czy obazlosnik.gif?

Jest

> jeszcze RS ale nie wiem ile to kosztuje. 300KM i FWD

hmm.gif coz ja moge o nim poczytaczlosnik.gif

Napisano

> [...]w cenniku bo to na specjalne

> czyli produkacja specjalnie pod klienta?

IMHo limitowana seria bierzesz to co jest.

> Swoja droga to trzeba na glowe upasc zeby takie auto

> upadam

Wolalbys Focusa od Mustanga przy zalozeniu, ze jest RHD?

> Wolalbym mustanga z USA sprwadzic za taka sama cene.

> widzisz u mnie problem byl taki ze jak Ford sprzedawal poprzednia

> generacje Mustanga to cena byla + $30 k za LHD do RHD

> conversion. ..

> Moze

> ST czy Mustang czy oba?

> Jest

> coz ja moge o nim poczytac

Wiecej jest mustangow niz fordow st, rs razem wzietych. Tylko najczesniej sa to V6. Chociaz ostanio widzialem gt500 food.gif

Napisano

> .... auto miejskie, male, tanie.. Ile w EU cie kosztuje bazowy Focus

> - co 1.4, 1.6l a ile 2.0? Pytam z ciekowosci....

Nawet nie wkurzaj ludzi zlosnik.gif

tu parę promocji - ceny przekreślone to ceny katalogowe.

tu taka bieda wersja 54kpln

tu bardziej bogato, ale dalej 1.6

tu biednie ale 2.0

> silnik 2.0

> no wlasnie kosiarka

> [...]

> i lusterka nie w kolorze

> napisalem ze to bazowa wersja

> Ja zadalem to pytanie, ty potwierdziles. Gdzies wyczytalem ze EU

> wersja dostala nowy bok, a SA zrobili tylko przod i tyl. Masz

> jakies lepsze pix tych przetloczen?

właśnie się przyjrzałem dokładniej i jednaj wszystko jest tak samo - po prostu jakoś fotki tak porobiłes, że tego nie widać dokładnie smile.gif

focus_8.jpg

> Fotki pls... Sport masz na mysli XR5 czy jak to sie tam w EU nazywa

> ST ??? czy sa jakies pomiedzy tymi "taboretami" a tymi z ST?

coś pomiędzy smile.gif

fordfocussport3.jpg

> Te dzielone lusterka to standard w EU? ...

??

Napisano

> (...)

> Spalanie - ponad 2 k km - i wynik taki: - srednia wyszla 64km/h i

> 8.4l ...

> Wiec dalej twierdze ze po za 2-2.5l roznicy nie ma sensu sie meczyc i

> kupowac auto 4 cylindowe zamiast V6 ... co nie znaczy ze Focus

> jest zly - po prostu z przyzwyczajenia za maly ... ale tak jak

> V8 odejda tak sie kiedys tez ludzie tacy jak ja beda musieli

> ...

(...)

Bo akurat jeździłes wersją w najgorszej możliwej konfiguracji. Stosunkowo duży i słaby czterocylindrowy silnik połączony z automatyczną skrzynią. Dużo pali, słabo jedzie i faktycznie aż się prosi o więcej.

W EU do takich aut montuje się silniki 1,4-1,6 ostatnio coraz częściej turbodoładowane. I taka turbokosiarka jest jakąś alternatywą. Mało pali i nie najgorzej jeździ. Róznica osiągów w stosunku do V6 da się przeżyć w europejskich warunkach (korki i ograniczenia), a spalanie jest o wiele niższe.

Napisano

> my zawsze dostajemy cos pomieszane z JDM i EU. Kiedys pytalem - jak

> jeszcze mialem Subaru - dlaczego tak jest. Subaru sie tlumaczy

> ze jako 3 najwiekszy rynek zbytu - Australia zasluguje na

> specjalna wersje

Nic dziwnego, skoro jak na niszowa marke w EU jest tak wysoko w AU

> Pytanie ile jest roznicy w cenie miedzy EU a US?

No wlasnie pytanie, tyle, ze trzeba by porownac koszt samego auta - podatki hmm.gif

Jednak nie o cene tu chodzi tylko o dobor wyposazenia; typu jest podwojny szyberdach a nie ma klimatronika (ktory zazwyczaj jest tanszy)

> [...]

> Gdzie twoje bylo klepane US czy J?...

klepane i malowane bylo w Wolicy pod Warszawa hehe.gif

a produkowane w JP, bo to wersja EU.

Napisano

> [...]halogeny

> Dlaczego halogeny sa istotne? Ile razy w roku ich uzyjesz ?

A to juz zalezy kto po jakich drogach jezdzi i w jakich warunkach ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.