Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spężyny - jakie niesiadające

Featured Replies

Napisano

Witam i o radę pytam smile.gif

Jakie kupić sprężyny na przód aby przód przestał siadać.

Po połamaniu się oryginalnych wymieniłem na szwedzkie Lesjofors. Niestety wytrzymały ok 15 tys. Po wakacjach przód siadł nawet bardziej niż poprzednio z połamanymi oryginałami.

Czy ktoś z szanownych kolegów ma założone zamienniki które może polecić?

Napisano

> A może czas zobaczyć czy amory trzymają

A co amory maja do wysokosci???

Napisano

> mają i to więcej niż Ci się zdaje

Zakładając amory o dłuższym skoku uzyskujemy tylko niżej spadające kolo przy podnoszeniu i na odwrót - amortyzator ma za zadanie tłumienie drgań a nie podnoszenie karoserii.

Za wysokość samochodu odpowiada sprężyna - na ile "siadzie".

Wymieniając w różnych samochodach amory z różnymi skokami nie zauważyłem żadnej zmiany w wysokości (sprawdzałem metrem).

Napisano

Nie tłumacz mi pierdół tutaj , bo wiem po swoich doświadczeniach zarówno w Seju jak i w Stilo że nowe amory gazowo olejowe zawsze podniosą auto niż zabite amory sick.gif

Napisano

> Nie tłumacz mi pierdół tutaj , bo wiem po swoich doświadczeniach

> zarówno w Seju jak i w Stilo że nowe amory gazowo olejowe zawsze

> podniosą auto niż zabite amory

Zgadzam sie z Toba.U kolegi w matizie jak zalozyl nowki amory auto ochydnie poszlo do gory sick.gif

Napisano

confused.gif

Zakladalem nie raz z roznymi skokami - nie widzialem zadnej roznicy! Zwykle proste amory tyle, ze roznych firm spineyes.gif

Napisano

Ja na swoich zrobiłem 160 tys km i nie zauważyłem, żeby siadły albo pękły, do dzisiaj lezą gdzieś w garażu. 10 tyś. temu kupiłem okazyjnie amortyzatory i sprężyny z małym przebiegiem i tylko dlatego wymieniłem. Mam wersję 5D VAN, może to ma jakieś znaczenie.

Napisano

> Czy ktoś z szanownych kolegów ma założone zamienniki które może

> polecić?

No ja zakładem MONROE. Przód się dźwignął w stosunku do poprzednich, fabrycznych. Prowadzenie samochodu bardzo się poprawiło.

Trudno natomiast wypowiadać mi się o ich żywotności. Na nowych sprężynach przejechałem raptem jakieś 500km.

Napisano

Zgodzę się z kolegą

Też po wymianie zauważyłem obniżenie się przodu natomiast tył poszedł lekko do góry.

A wymieniłem sprężyny z przodu na LEJFORSY.Mówię o stilaku w kombi

Napisano

> Trudno natomiast wypowiadać mi się o ich żywotności. Na nowych

> sprężynach przejechałem raptem jakieś 500km.

czekam z niecierpliwością na jakiś test długodystansowy,

bo jak nie to oryginały założe zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A wymieniłem sprężyny z przodu na LEJFORSY.Mówię o stilaku w kombi

Moje Lesjoforsy sprawowały się ok do wyjazdu na wczasy nad Bałtyk z 4 rowerami na dachu (tak ok. 60 kg).

W połowie drogi przód tak siadł, że w zakrętach opony zaczęły się ocierać o nadkola. I tak już zostało... frown.gif

Napisano

> Moje Lesjoforsy W połowie drogi przód tak siadł, że w zakrętach opony zaczęły się

> ocierać o nadkola. I tak już zostało...

Moje Lesjoforsy padły po niecałym miesiącu. no.gif Nigdy więcej tej firmy. czacha.gif Miękkie są tak, że musiałam dać po dwie gumy usztywniające.

Napisano

ja wymieniłem na KAYABA K-FLEX , zrobiłem około 1000km i jest ok...

Napisano

oryginały u Freeco, zachęcony tematem Lejforsów zakupiłem rok temu i wybrałem sie na długi wyjazd wakacyjny, spokojnie dojechałem do Warszawy, potem sie zaczęło przycieranie osłoną i q...wy latały po aucie do samego Kołobrzegu "za tak trafny zakup".

Dobrze,że wracałem przez niemcy na A4 do Krakowa, ostatnie 300 km przejechałem z duszą na ramieniu żeby nie rozwalić miski na byle jakiej koleinie.

Te od Przemka siedzą od roku w aucie (cirka 15000 km)i nie wykazują objawu osiadania.

Napisano

EIBACH +BILSTEIN.

Amortyzatory nawet B4, to i tak o niebo lepiej niż seria!

EIBACH jest dosyć "miękką" sprężyną, dlatego przy np. B4 polecam sprężyny H&R.

Ale już B6 i B8 na naszych drogach - zdecydowanie z EIBACH'em wink.gif

Napisano

seria i B4 też się sprawdzają, 5 rok na takim zestawie śmigam.

• 6 miesięcy później...
Napisano

> No ja zakładem MONROE. Przód się dźwignął w stosunku do poprzednich, fabrycznych. Prowadzenie

> samochodu bardzo się poprawiło.

> Trudno natomiast wypowiadać mi się o ich żywotności. Na nowych sprężynach przejechałem raptem

> jakieś 500km.

Odgrzewam temat. Też jesienią założyłem sprężyny Monroe, na początku wszystko było ok, ale po ok 6 m-cach i jakichś 8 tys. km sprężyny siadły niemiłosiernie. Odeległości między zwojami sprężyny to może jakiś centymetr, a może i nie, prześwitu w zasadzie nie ma. TRAGEDIA. (dodam że amory nowe, gdzieś rok do tyłu wymieniane)

Wiec chciałem zapytać Kolegów, co z tym fantem zrobić? Tylko oryginały, a może springi od innego auta (da radę w ogóle), szlag mnie trafia sick.gif

Napisano

> m-cach i jakichś 8 tys. km sprężyny siadły niemiłosiernie. Odeległości między zwojami

> sprężyny to może jakiś centymetr,

Może na odwrót założone, ja też tak miałem ze zwojami że sie prawie stykały, poczytałem troche forum, pojechałem do znajomego mechanika, przełożył mi sprężyny na odwrót i odległości między zwojami nagle się stały właściwe smile.gif

Napisano

> Może na odwrót założone,

Założone na pewno dobrze, zgodnie z oznaczeiem"top" i strzałkami. Po prostu wielkie g...o i siadły. Lipa

Napisano

ja narazię testuję przez 10'000 km sprężyny Novitec-a. Jest trochę niżej i twardziej, ale z jakością chyba nie będą miały problemu.

Napisano

> Też jesienią założyłem sprężyny Monroe, na początku wszystko było ok, ale po ok 6 m-cach i jakichś 8 tys. km sprężyny siadły niemiłosiernie.

> Odeległości między zwojami sprężyny to może jakiś centymetr, a może i nie, prześwitu w zasadzie nie ma. TRAGEDIA.

No, nie powiem - wystraszyłeś mnie tymi sprężynami Monroe.

Zerknąłem u siebie na sprężyny i wyglądają na szczęście ok.gif Chociaż trudno wyrokować, bo przejechałem na nich ledwo 9tys.km i założone są od ponad 8 miesięcy. Może trafiłeś na jakąś podróbkę albo na wadliwą serię niewiem.gif

Napisano

Ja założyłem tydzień temu KYB teraz z przodu mam allroada grinser006.gif, autko stoi teraz naprawdę wysoko, ale jest szalona różnica między starymi (jeszcze fdabrycznymi). Ciekawe ile wytrzymają bez nadmiernego siadania, ale z tego co czytałem, to nie mają koledzy z nimi więksdzych problemów

Pozdrawiam

Napisano

ja zakupiłem zimą oryginały, okazało się ze fiat przewiduje kilkanaście odmian tych sprężyn i po nr VIN okazało się że podpadam pod jakąś "promocję", dałem jakieś 270 pln za parę w Carsie.

Po zimie auto stoi bojowo wysoko bez zmian.

Napisano

> ja zakupiłem zimą oryginały,

Też tak chyba zrobie, tyle że do mojego jedna kosztuje 291 zł yikes.gifyikes.gif W maju zdam relację jak wyszło.

Napisano

Witam..ja też mam problem z Monroe i nadal jeszcze się nie wziąłem za nie a siedzi mi autko strasznie...będę reklamował...tyle że muszę kolejne kupić i bez pewnośći że uznają reklamację...

Napisano

tak, reklamacje ze skutkiem pozytywnym sprężyn są wątpliwe,

to tak jakby reklamowac akumulator, opony czy pasek klinowy czy rozrządu; sepe od producenta są w stanie oddalić każdą obalając wszelkie roszczenia.

Napisano

> Nie tłumacz mi pierdół tutaj , bo wiem po swoich doświadczeniach zarówno w Seju jak i w Stilo że

> nowe amory gazowo olejowe zawsze podniosą auto niż zabite amory

gazowo olejowe pojda w gore bo gaz wypycha tloczysko

zwykle olejaki nie maja w takim stopniu wplywu na wysokosc auta

Napisano

będę reklamował...

Powodzenia, daj znać o wynikach. A jak długo siedziały na aucie zanim siadły? ja generalnie zraziłem się do monroe na dobre.

Napisano

. A jak długo siedziały na aucie zanim siadły? ja generalnie

Siedziały od samego początku...po wymianie sprężyn auto opadło o dobre kilka cm...dziwne mimo wszystko ale tak było

Napisano

> Też tak chyba zrobie, tyle że do mojego jedna kosztuje 291 zł W maju zdam relację jak wyszło.

ja w styczniu wymieniałem na pozmianowe oryginały w ASO (ok. 250 zł/sztuka) jeżdże i jestem BARDZO zadowolony - nie siadają na razie.

Napisano

Ja Panowie jeżdżę od roku na Lesjofor... i jest przyzwoicie. Ostatnio jednak musiały one zostać obrócone, gdyż pierwotnie mechanicy założyli mi je odwrotnie. Znajomy mechanik powiedział mi ostatnio, że do diesla są sprężyny mocniejsze i nie siadają tak jak zwykłe przeznaczone do benzyniaka. Przyznał, że zakładał już sporo tych sprężyn i te przeznaczone do diesla są mocniejsze. Tą informacje potwierdził też przedstawiciel Lesjo... Ostatnio czytałem wiele złego o tych sprężynach, ale nie mogę tego potwierdzić, bo u mnie wyglądają dobrze. Pozdrawiam i polecam. W wolnej chwili zamieszcze fotki, jak się prezentuje przód mojego autka.

Pozdrawiam

Napisano

> Ja Panowie jeżdżę od roku na Lesjofor... i jest przyzwoicie.

Zamówiłem również takowe...w ramach reklamacji oddaję Monroe..zobaczę co dalej...

• 2 tygodnie później...
Napisano

Panowie obiecałem wcześniej, że pokaże jak wyglądają sprężyny Lesjofors w moim Staszku, więc załączam

. Mają one około 13 miesięcy i auto jest jeżdżone bez większego obciążenia. Miłego oglądania, a wnioski proszę pozostawić dla siebie smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

W maju zdam relację jak wyszło.

Sprężyny wymienione na oryginały FIATA do mojego modelu (MW, 16V MJet) cena 230 zł szt. na MOTO AKUKI na allegro. Wymiana 100 zł poza ASO. W porównaniu do założonych wcześniej "monroe" - znacząca, znacząca zmiana na wyżej. Ale jak wytrzymają rok wtedy będę mógł powiedzieć coś więcej.

Przy okazji wymiany pan w warsztacie zapytał się dlaczego śruba amortyzatora wystająca ponad łożysko nie ma żadnej osłony, (kapturka). I tak się zastanawiam czy powinna być, bo z tego co kojarzę to w poprzednimmoim stilaczu też wystawała goła i rzeczywiście rdzewieje.

Napisano

> Przy okazji wymiany pan w warsztacie zapytał się dlaczego śruba amortyzatora wystająca ponad

> łożysko nie ma żadnej osłony, (kapturka).

W Punto była a Stilo niestety nie ma.

Napisano

Te Stilony to chyba wszystkie takie niskie są bo ja swoim przy krawężniku przodem nie podjade bo tą gumą szoruje ...... Na krawężnik nie wskocze bo coś urwę jeszcze hehe

Napisano

witam..założone nowe Lesjofors..niebo a ziemia między nimi a oddanymi do reklamacji monroe...samochód zupełnie inaczej sięzachowuje na drodze,jest wyższy przód ,nie ocieram o 3 cm ewentualne przeszkody smile.gif oby reklamację uznali-poczekamy zobaczymy...

Napisano

Dorzuce sie do tematu.

Czy Abarth nie ma czasem seryjnie niższego i twardszego zawiasu ? hmm.gif

Bo u mnie też już mi sie powoli nudzi przycieranie listwą o asfalt i pomału myslę o zmianie amorów i springów. Chciałbym przy okazji troche niżej i sztywniej, a z glebo-wynalazków już sie wyleczyłem w kilku autach. Może zawias z Abartha by mi podszedł do 3d JTD ???

Napisano

Mam sztywniejsze sprężyny firmowe w Multiwagon exVan ;-)

Może poszukaj takich - fajnie działają.

pzdr

Napisano

> witam..założone nowe Lesjofors..niebo a ziemia między nimi a oddanymi do reklamacji

> monroe...samochód zupełnie inaczej sięzachowuje na drodze,jest wyższy przód ,nie ocieram o 3

> cm ewentualne przeszkody oby reklamację uznali-poczekamy zobaczymy...

Witaj,

Zarzuć w wolnej chwili jakieś foteczki, jak u Ciebie wygląda teraz przód. Chciałem porównać z moimi Lesjo..., które mają już 13 miesięcy.

Napisano

> Witaj,

> Zarzuć w wolnej chwili jakieś foteczki, jak u Ciebie wygląda

U mnie teraz jest o wiele lepiej-wcześniej na monroach luz między błotnikiem a oponą był na niecale 2 palce-teraz 4 palce...oto fotki

Napisano

> U mnie teraz jest o wiele lepiej-wcześniej na monroach luz między błotnikiem a oponą był na niecale

> 2 palce-teraz 4 palce...oto fotki

Dzięki;) U Ciebie jest identycznie, jak u mnie, no może ciut lepiej, bo są nowsze, ale wielkiej różnicy nie widzę. Świadczy to tylko o tym, że to są dobre sprężyny:) Grunt to, żeby do diesla nie wkładać tych, co przeznaczone są do benzyny, bo to są dwa rodzaje sprężyn. Generalnie Lesjo... są ok.gif

Pozdrawiam

Napisano

> (..) luz między (...) był na niecale 2 palce-teraz 4 palce...oto fotki

badacie te auta jak położna pacjentkę podczas porodu hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.