Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Światła do jazdy dziennej + mijania = dozwolone??!!

Featured Replies

Napisano

Mam dylemat dotyczący świateł mijania.

Czy mogą być one używane razem z włączonymi światłami mijania?

Prawo niby mówi, że powinny się wyłączać po włączeniu świateł mijania, ale czy muszą??

Załączam obrazek aby przedstawić sytuację.

Przepraszam za jakość zdjęcia, ale robiona przed momentem "na szybko".

Niektórzy niby mówią, że mogą świecić razem, tak jak ma m.in. nowa E-klasa czy też nowa Octavia RS.

30112009052.jpg

Napisano

> Mam dylemat dotyczący świateł mijania.

> Czy mogą być one używane razem z włączonymi światłami mijania?

> Prawo niby mówi, że powinny się wyłączać po włączeniu świateł

> mijania, ale czy muszą??

Jeśli są podłączone tak jak powinny to sytuacja ze zdjęcia jest niemożliwa do osiągnięcia więc dylematu czy można jeździć na obydwu jednocześnie po prostu nie ma.

Napisano

> Załączam obrazek aby przedstawić sytuację.

Na załączonym obrazku jest to po prostu nieszkodliwy WT grinser006.gif, więc pewnie nikt normalny nie będzie robił z tego problemu. Ja bym się bardziej obawiał konsekwencji jazdy na samych ledach zlosnik.gif

Lepiej daj linka co to za lampki, bo fajnie świecą a też szukam pasujących do Lanka.

Napisano
  • Autor

> Jeśli są podłączone tak jak powinny to sytuacja ze zdjęcia jest

> niemożliwa do osiągnięcia więc dylematu czy można jeździć na

> obydwu jednocześnie po prostu nie ma.

Na razie podłączone są pod postojówki, więc świecą razem z nimi.

Napisano
  • Autor

> Na załączonym obrazku jest to po prostu nieszkodliwy WT , więc

> pewnie nikt normalny nie będzie robił z tego problemu. Ja bym

> się bardziej obawiał konsekwencji jazdy na samych ledach

> Lepiej daj linka co to za lampki, bo fajnie świecą a też szukam

> pasujących do Lanka.

Po pierwsze nie jest to WT zlosnik.gif

Lampki mają homologację i są dopuszczone do ruchu, pasują idealnie pod zderzakiem zlosnik.gif

Napisano

Nie mogą świecić razem. Najlepiej podłącz sobie jako masę podświetlenie deski, ewentualnie postojówki, a + po stacyjce ok.gif

Napisano

NIE.

a patrzyles na homologacje tych lamp w RS'ie i Mercu? pewnie nie. tam swiatla dzienne maja homologacje na dzienne i pozycyjne (RL). czyli dzienne sa lampami dwufunkcyjnymi po zalaczeniu mijania dzienne znacznie slabiej swieca i nie raza oczu jadacym z naprzeciwka kiedy jest ciemno . poza tym aby uzyc dziennych jako pozycji (jesli homologacja =RL) to musisz pozbyc sie pozycji w reflektorze - tzn je wylaczyc inaczej lamiesz prawo.

w oplu insigni jest tak samo - jesli wyposazona jest w te fajniesze swiatla ( bo jest i bida wersja).

Napisano

Oglądając zdjęcie nie wiadomo do końca co to są za "lampy".

Jeżeli są to homologowane lampy do jazdy dziennej to podłączone są nieprawidłowo i samochód taki przy najbliższej kontroli Policji powinien mieć zatrzymany DR lub nie powinien przejść PT.

Rozporządzenie wyraźnie mówi jak mają być wykonane połączenia elektryczne oświetlenia do jazdy dziennej.

Jeżeli są to jakieś tam lampki pełniące funkcję świateł pozycyjnych to trzeba by się zapytać kierowcy takiego pojazdu co chciał osiągnąć montując takie oświetlenie w samochodzie.

Napisano
  • Autor

> w oplu insigni jest tak samo - jesli wyposazona jest w te fajniesze

> swiatla ( bo jest i bida wersja).

W Insignii diody pełnią jedną i drugą funkcję.

I postojówki i dzienne, ale zawsze świecą tak samo jasno...

Napisano
  • Autor

> nie prosze pana.

Co nie?? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> to

> Quote:

> I postojówki i dzienne, ale zawsze świecą tak samo jasno...

Tak się składa, że pracuję w salonie Opla i jutro z ciekawości to sprawdzę... może się mylę... nigdy do tego nie przywiązałem wagi... same reflektory AFL robią wrażanie... zlosnik.gif

Napisano

> Tak się składa, że pracuję w salonie Opla i jutro z ciekawości to

> sprawdzę... może się mylę... nigdy do tego nie przywiązałem

> wagi... same reflektory AFL robią wrażanie...

jezeli "opel" uaktywnil juz dzienne gdyz auta nowe sprzedawane od 2010 roku maja miec obowiazkowo dzienne. np w reno dzienne nie sa aktywne - jezeli dzisiaj kupujesz auto.

a diodowe pozycje naprawde swieca znacznie slabiej od dziennych mimo ze w tej samej obudowie sie znajduja.

Napisano

> jezeli "opel" uaktywnil juz dzienne gdyz auta nowe sprzedawane od

> 2010 roku maja miec obowiazkowo dzienne.

A czy w autach z fabrycznymi jak są włączone dzienne, to tylne pozycje świecą czy nie?

Napisano

> A czy w autach z fabrycznymi jak są włączone dzienne, to tylne

> pozycje świecą czy nie?

a czemu miałby się świecić?

Napisano

> a czemu miałby się świecić?

Bo nie muszą, ale mogą.

Napisano

> A czy w autach z fabrycznymi jak są włączone dzienne, to tylne

> pozycje świecą czy nie?

od jakiegos czasu juz nie ok.gif.

Napisano

A jaki jest sens jeżdżenia jednocześnie z włączonymi światłami dziennymi i mijania. Przecież po to są światła dzienne, żeby nie używać mijania a co za tym idzie to pozycyjnych, podświetlenia tablicy rejestracyjnej i deski rozdzielczej.

Napisano

> A jaki jest sens jeżdżenia jednocześnie z włączonymi światłami

> dziennymi i mijania.

sens jest taki, jak z samymi mijania lub samymi dziennymi ale x2 - jest lepiej widoczny i na 200% wszyscy kolegę widzą i ogólnie jest OK waytogo.gifbiglaugh.gifhehe.gifrotfl.gifzakrecony.gifzlosnik2.gif

Napisano

> Po pierwsze nie jest to WT

> Lampki mają homologację i są dopuszczone do ruchu,

takie połączenie jest nieprawidłowe - w nocy po włączeniu mijania dzienne powinny zgasnąc ( bo oślepiają )

pasują idealnie

> pod zderzakiem

Pasują? a spełniają warunek odległości od jezdni?

Napisano
  • Autor

> Pasują? a spełniają warunek odległości od jezdni?

Oczywiście, że tak.

Zgodnie z przepisami.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Zgodnie z literą prawa światła dzienne po włączeniu świateł mijania mają zgasnąć LUB przejść w tryb świateł pozycyjnych (niektóre lampy dzienne renomowanych firm tak właśnie mają - szczególnie w ledowych jest to łatwe do zrealizowania). A te już nie świecą tak "mocno" jak dzienne.

Napisano

Wałkowałem ostatnio temat i jasno i wyraznie pisza ze NIE MOGĄ swieci razem z mijania, a przepis mowi nawet ze powinny zgasnac po ich wlaczeniu,

Wiec zostaw tak jak jest czyli podlaczenie pod postojowki smile.gif

Napisano

> Wałkowałem ostatnio temat i jasno i wyraznie pisza ze NIE MOGĄ swieci

> razem z mijania, a przepis mowi nawet ze powinny zgasnac po ich

> wlaczeniu,

> Wiec zostaw tak jak jest czyli podlaczenie pod postojowki

No to będzie jeździł na mijania + dzienne bo przecież postojowe nie gasną po włączeniu mijania.

Napisano

> No to będzie jeździł na mijania + dzienne bo przecież postojowe nie

> gasną po włączeniu mijania.

Jeżeli podłączysz kabel od przekaźnika lub w diodowych RL dodatkowy kabel do + postojowych to z chwilą załączenia postojówek zgasną dzienne tak że nie będą się razem świeciły z mijania

Napisano

> No to będzie jeździł na mijania + dzienne bo przecież postojowe nie

> gasną po włączeniu mijania.

Ale chodzi o to, że podłącza się plus dziennych do plusa po stacyjce, a minus do plusa postojowych/mijania. Jak światła mijania są zgaszone, to pdzienne dostają minus przez żarówki i świecą, po zaświeceniu mijania na dziennych jest z obu stron plus i gasną. Taki "automat" zlosnik.gif

Przy okazji - jak ma sie przepis do jazdy w dzień mając zaświecone TYLKO przednie światła mijania?

Napisano

> Ale chodzi o to, że podłącza się plus dziennych do plusa po stacyjce,

> a minus do plusa postojowych/mijania. Jak światła mijania są

> zgaszone, to pdzienne dostają minus przez żarówki i świecą, po

> zaświeceniu mijania na dziennych jest z obu stron plus i gasną.

> Taki "automat"

> Przy okazji - jak ma sie przepis do jazdy w dzień mając zaświecone

> TYLKO przednie światła mijania?

Przepis jasno mówi jak mają być podłączone światłą mijania.

Napisano

Powtórzę: nie mogą świecić ze światłamu mijania i drogowymi.

W Lanosie (także Nubirze, Leganzie) łatwo znaleźć punkty instalacji, gdzie można światła dzienne podłączyć zgodnie z przepisami (dodając jedną diodę prostowniczą dla lamp z żarówkami).

Jeden koniec (jeśli LEDowe to ten "plusowy") podłączamy tam, gdzie pojawia się napięcie po przekręceniu kluczyka w pozycję "do jazdy" - jest kilka takich miejsc w skrzynce bezpieczników i przekaźników, np zasilanie przekaźnika pompy paliwa.

Edycja

Jeszcze jeden pomysł - jeśli zasilanie weźmiemy nie z"plusa po stacyjce" tylko z wyjścia przekaźnika "Fuel Pump" na pompę paliwa to będziemy mieć AUTOMATYCZNE DZIENNE - będą świecić tylko przy pracującym silniku.

Drugi koniec (minusowy) należy podłączyć do wyjścia przekaźnika świateł - napięcie pojawia się tam po obróceniu przełącznika świateł na pozycję świateł mijania (albo drogowych, gdy patyk przełacznika "od siebie").

Po takim podłączeniu światła dzienne włączone są w czasie jazdy gdy przełącznik świateł jest ustawiony na "wyłączone" i "pozycyjne" - prąd do masy zamyka się przez włókna żarówek mijania albo drogowych.

Gdy przełącznik obrócimy na następną pozycję (jazda na światłach) to na wyjściu przekaźnika świateł pojawia się plus - na obydwu końcach świateł dziennych będzie to samo napięcie, więc nie będą świecić,

Jeśli przy wyłączonym zapłonie włączymy światła "do jazdy", to diodowe dzienne nie będą świecić (prąd przez diody LEd płynie tylko w jedną stronę) ale żarówkowe mogłyby, w dodatku prąd płynący od strony zasilania świateł przez te żarówki "wróciłby się" do układów zapłonu itd.

Aby tego uniknąć, szeregowo z żarówkowymi lampami świateł dziennych należy włączyć (w prawidłowym kierunku) diodę o odpowiednim dopuszczalnym prądzie - w przypadku lamp lamp Helli z żarówkami 6W wystarczy prostownicza dioda 3A a w przypadku lamp z żarówkami 21W dioda musi być na 5-10A - pasowałaby jakaś dioda Schottky z zasilacza komputerowego.

Uwaga - przy braku mocnej diody można użyć przekaźnika przez szeregową diodą prostowniczą 1A włączonego w wyżej opisane punkty a lampy zasilać przez styki przekaźnika.

Napisano

> Ale chodzi o to, że podłącza się plus dziennych do plusa po stacyjce,

> a minus do plusa postojowych/mijania.

W autach Daewoo nie ma wspólnego "plusa postojowych/mijania".

Jeden przekaźnik włącza postojowe a inny mijania/drogowe.

Dałoby się to połaczyć przez dwie diody, ale może lepiej tak, jak opisałem w poprzednim liście.

Napisano

> W autach Daewoo nie ma wspólnego "plusa postojowych/mijania".

> Jeden przekaźnik włącza postojowe a inny mijania/drogowe.

> Dałoby się to połaczyć przez dwie diody, ale może lepiej tak, jak

> opisałem w poprzednim liście.

Za dużo kombinujesz zlosnik.gif, wystarczy wpiąć dzienne między plus po zapłonie i plus pozycyjnych. Masz pełny automat i zgodnie z przepisami.

Napisano

> Dałoby się to połaczyć przez dwie diody, ale może lepiej tak, jak

> opisałem w poprzednim liście.

Co za kombinacje? Przecież diodowe dzienne z homologacją mają 3 przewody i podłącza się:

1. Plus do plusa, minus do minusa, a sterujący do przewodu zasilającego pozycyjne- taki typ sterownika.

2. Plus do plusa po stacyjce, minus z minusem, a sterujący do przewodu zasilającego pozycyjne- inne sterowniki

Napisano

> Za dużo kombinujesz , wystarczy wpiąć dzienne między plus po

> zapłonie i plus pozycyjnych. Masz pełny automat i zgodnie z

> przepisami.

Ale przy takim połaczeniu da się jechać na pozycyjnych bez dziennych - w Polsce zakazane.

W mojej propozycji jechać można na samych dziennych z przodu albo na dziennych z pozycyjnymi - legalnie, dopiero po włączeniu krótkich/długich gasną dzienne - zgodne z przepisami i dobre dla roztargnionych.

Edytowałem wcześniejszy opis - dodałem AUTOMATYCZNE DZIENNE.

Napisano

> Co za kombinacje? Przecież diodowe dzienne z homologacją mają 3

> przewody i podłącza się:

> 1. Plus do plusa, minus do minusa, a sterujący do przewodu

> zasilającego pozycyjne- taki typ sterownika.

> 2. Plus do plusa po stacyjce, minus z minusem, a sterujący do

> przewodu zasilającego pozycyjne- inne sterowniki

Może nie każdego stać na takie LEDowe lampy z wbudowanym wyłacznikem?

Napisano

> Ale przy takim połaczeniu da się jechać na pozycyjnych bez dziennych

> - w Polsce zakazane.

no i co to ma do rzeczy? w "normalnym" aucie bez dołożonych dziennych też włączysz same pozycyjne i co z tego? yikes.gifhmm.gif

Napisano

> Powtórzę: nie mogą świecić ze światłamu mijania i drogowymi.

mogą, jeśli światłami drogowymi/mijania dajesz krótkotrwałe sygnały świetlne cfaniaczek.gif

diody, srody, elektrody - połowa sklepu z elektroniką - zupełnie niepotrzebnie komplikuje tak prosty układ: lampy, jeden przekaźnik i odpowiednie napięcia - gotowe, pełna automatyka włączenia i wyłączenia hehe.gif użycie flesza - poganiacza nie powoduje nerwowego migotania dziennych na przemian z drogowymi hehe.gif30.GIF

283362945-LEDDZIENNE.JPG

post-109606-1435250628614_thumb.jpg

Napisano

> no i co to ma do rzeczy? w "normalnym" aucie bez dołożonych dziennych

> też włączysz same pozycyjne i co z tego?

Ja proponuję rozwiązania, które roztargnionemu kierowcy zaoszczędzą mandatu za jazdę z nieprawidłowym oświetleniem, leniwym też to się może spodobać.

W aucie żony światła mijania włączają się w kilka sekund po uruchomieniu silnika, (opis publikowałem dawno temu na tym kąciku, kilka osób skorzystało z mojego pomysłu) nawet nie można ich wyłączyć, bo nie chciało mi się przeciągać przewodu spod maski do kabiny - żonie to się spodobało, kilka lat nie dotykała przełącznika świateł.

Napisano

> mogą, jeśli światłami drogowymi/mijania dajesz krótkotrwałe sygnały

> świetlne

> diody, srody, elektrody - połowa sklepu z elektroniką - zupełnie

> niepotrzebnie komplikuje tak prosty układ: lampy, jeden

> przekaźnik i odpowiednie napięcia - gotowe, pełna automatyka

> włączenia i wyłączenia użycie flesza - poganiacza nie powoduje

> nerwowego migotania dziennych na przemian z drogowymi

Mało tego układ może być jeszcze prostszy, bo teraz mogą się już świecić tylko dwie dzienne z przodu bez pozycyjnych.

Napisano

> Mało tego układ może być jeszcze prostszy, bo teraz mogą się już

> świecić tylko dwie dzienne z przodu bez pozycyjnych.

i własnie o tym pisał kolega barber

Quote:

Co za kombinacje? Przecież diodowe dzienne z homologacją mają 3 przewody i podłącza się:

1. Plus do plusa, minus do minusa, a sterujący do przewodu zasilającego pozycyjne- taki typ sterownika.

2. Plus do plusa po stacyjce, minus z minusem, a sterujący do przewodu zasilającego pozycyjne- inne sterowniki

takie podłączenie skutkuje tym że świecą się tylko same dzienne ok.gif

Napisano

> Ale przy takim połaczeniu da się jechać na pozycyjnych bez dziennych

> - w Polsce zakazane.

Jak dalej walczysz, to ja też zlosnik.gif. Na samych pozycyjnych da się jechać każdym samochodem z fabryczną instalacją, bez wyjątku biglaugh.gif

Można jak komuś wygodniej wpiąć minus dziennych do plusa świateł mijania, zamiast do pozycyjnych, tylko jak będzie gdzieś stał z włączonym zapłonem i pozycyjnymi, zaświecą się dzienne.

Napisano

> A jaki jest sens jeżdżenia jednocześnie z włączonymi światłami

> dziennymi i mijania.

to patrz tu rotfl.gif co pismaki pisza w gazetach rotfl.gif

Quote:

Tygodnik Motor zaczął tworzyć własne przepisy drogowe. Według najnowszego z nich, świateł do jazdy dziennej można używać jednocześnie ze światłami mijania. W dodatku, według redaktorów Motoru, światla do jazdy dziennej mają służyć wyłącznie do oszczędzania energii. Tak oto jestesmy świadkami kolejnej kompromitacji tego fachowego magazynu.

motor3.jpg

Napisano

... zamiast prowadzić jałowe dyskusje?

Jeśli samo rozporządzenie jest za trudne do zrozumienia, to zawsze można znaleźć tłumaczenie "na ludzki język"

Np. TUTAJ.

nono.gif

Napisano

> ... zamiast prowadzić jałowe dyskusje?

Trochę tam jest nieaktualne, bo:

Quote:

połączenie elektryczne powinno być takie, aby nie można było ich włączyć jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne.

ale o tym już wszyscy wiedzą grinser006.gif, poza tym tutaj:

Quote:

powierzchnia świetlna jednego światła nie może być mniejsza

niż 40cm2

mija się z prawdą, bo powinno być 20cm2 (dla jednej lampy).

Napisano

> Ja proponuję rozwiązania, które roztargnionemu kierowcy zaoszczędzą

> mandatu za jazdę z nieprawidłowym oświetleniem, leniwym też to

> się może spodobać.

dokładnie tak samo, jak mój skromny schemacik waytogo.gif

> - żonie to się spodobało, kilka lat nie dotykała

> przełącznika świateł.

to jak jeździ w nocy? hmm.gif noktowizja? hehe.gifzlosnik2.gif30.GIF

Napisano

> Mało tego układ może być jeszcze prostszy, bo teraz mogą się już

> świecić tylko dwie dzienne z przodu bez pozycyjnych.

no na moim schemaciku też palą się tylko dwie lampy dzienne, no i OK.

chciałem jedna zwrócić uwagę szanownego grona na aspekt prawny "automatyki" lamp dziennych w domowym wydaniu.

jak wszyscy pewnie wiedzą, przepisy unijne, w tym Regulamin nr 48 EKG ONZ dotyczący oświetlenia pojazdów, są nadrzędne w stosunku do przepisów krajowych.

do czego zmierzam? już wyjaśniam, czytamy:

Regulamin nr 48 Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG

ONZ) – Jednolite przepisy dotyczące homologacji pojazdów w odniesieniu do urządzeń

oświetleniowych i sygnalizacji świetlnej

Uzupełnienie 47: Regulamin nr 48

Wersja 4 (zawierająca poprawkę 1)

Uwzględniająca wszystkie obowiązujące teksty w tym:

Seria poprawek 03 – Data wejścia w życie: 10 października 2006 r.

6.19. Światło do jazdy dziennej

6.19.7. Połączenia elektryczne

Jeżeli występują, światła do jazdy dziennej muszą włączać się automatycznie, kiedy urządzenie

włączające i/lub wyłączające silnik znajduje się w położeniu umożliwiającym pracę silnika.

Aktywacja i dezaktywacja funkcji automatycznego włączania świateł do jazdy dziennej musi być możliwa bez użycia narzędzi . Światła do jazdy dziennej muszą wyłączać się automatycznie

po włączeniu świateł drogowych lub mijania, z wyjątkiem sytuacji, gdy światła te

wykorzystywane są do wysyłania przerywanych sygnałów świetlnych w krótkich odstępach

czasu.

źródło

dlatego na moim schemaciku zaznaczyłem miejsca, w których można zamontować dodatkowy wyłącznik dezaktywujący automatykę. funkcję tą może również spełnić wyjęcie bezpiecznika waytogo.gif

Napisano

> Trochę tam jest nieaktualne, bo:

> Quote:

> połączenie elektryczne powinno być takie, aby nie można było ich

> włączyć jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła

> pozycyjne.

> ale o tym już wszyscy wiedzą ...

Ci wszyscy, którzy dyskutują w tym wątku?

Fakt! w tabelce nie są uwzględnione zmiany wprowadzone przez Dz.U.2009.75.639

> ... , poza tym tutaj:

> Quote:

> powierzchnia świetlna jednego światła nie może być mniejsza

> niż 40cm2

> mija się z prawdą, bo powinno być 20cm2 (dla jednej lampy).

Skąd to wiadomo?

Napisano

> Ci wszyscy, którzy dyskutują w tym wątku?

> Fakt! w tabelce nie są uwzględnione zmiany wprowadzone przez

> Dz.U.2009.75.639

> Skąd to wiadomo?

Przepraszam, już prostuje - w początkowej wersji ustawy było 40cm2 dla jednej lampy, po zmianach w 2007 jest 25cm2 dla jednej lampy.

A wiadomo z głowy zlosnik.gif, z tym że już nie pamiętam jak się tam znalazło grinser006.gif

Napisano

> Przepraszam, już prostuje - w początkowej wersji ustawy było 40cm2

> dla jednej lampy, po zmianach w 2007 jest 25cm2 dla jednej

> lampy.

> A wiadomo z głowy , z tym że już nie pamiętam jak się tam znalazło

A mnie się coś plącze, że podwójne źródło światła uznawane za pojedyńcze (jakieś warunki musi spełniać) ma być nie większe niż 40 cm2, albo ma mieć przynajmniej 40 cm2 hmm.gif

Też z głowy czyli z niczego zlosnik.gif

Napisano

> A mnie się coś plącze, że podwójne źródło światła uznawane za

> pojedyńcze (jakieś warunki musi spełniać) ma być nie większe niż

> 40 cm2, albo ma mieć przynajmniej 40 cm2

> Też z głowy czyli z niczego

Mi się kołacze, że min. 25 i nie więcej niż 200. Jeszcze szukam...

Czeski palacz.gif to jest poprawka ze zmianami z 2007 roku.

Napisano

> dokładnie tak samo, jak mój skromny schemacik

> to jak jeździ w nocy? noktowizja?

Czytac należy ze zrozumieniem.

Cytuję kawałek mojego tekstu: W aucie żony światła mijania włączają się w kilka sekund po uruchomieniu silnika,

Włączają się i nie można ich wyłączyć inaczej , niż gasząc silnik, można tylko patykiem "od siebie" przełączyć na drogowe - więc jazda w dzień i w nocy bez problemu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.