Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Specyficzne rzeczy dla danego kraju - przepisy, zwyczaje

Featured Replies

Napisano

> ale jak rozjeżdzają się samochody z takiego skrzyżowania?, pewnie na

> zasadzie prawej strony, a nie tak jak w stanach kto pierwszy juz

> tam był.

jak są wszyscy czterej to każdy jest dla każdego z prawej strony grinser006.gif trzeba liczyć na dobroć pozostałych uczestników ruchu - dla mnie ok.gif

W Tychach od dłuższego czasu jest propagowana myślminimalizacji znaków etc. w związku z czym na wszystkich osiedlach obowiązuje reguła prawej ręki - działa super, auta jeżdżą bezpieczniej ale też od razu widać, jak ktoś jest z innego miasta, bo wymusza pierwszeństwo nono.gif

Napisano

Hook turn -> to skrzyżowanie jest genialne. Nie bierzesz pod uwagę, że w AU jest całkowity zakaz parkowania aut na chodnikach, wobec czego samochody parkują na jezdni -> blokują jeden pas. Idąc tym tropem z 2 pasów robi się 1 pas. Pas, który ma obsłużyć skręcających w prawo i jadących na wprost. Na załączonym obrazku samochody stają przy lewej krawędzi (tak czy siak nie przejadą), a samochody jadące prostą szybko zjeżdżają ze skrzyżowania. Co w jest takiego trudnego w zrozumieniu tego skrzyżowania? Zobaczcie co dzieje się w PL na skrzyżowaniach. 2 pasy jeden skręca w lewo i jedzie na wprost drugi pas skręca tylko w prawo. Ktoś na samym początku skręca w lewo, blokując tym samym 20 innych pojazdów. W AU ten problem rozwiązali w bardzo prosty sposób

Napisano

> W PL są już skrzyżowania z 4 x STOP.

Czy to jest w jakis sposob podparte/uregulowane przepisami, czy nadal na takim skrzyzowaniu obowiazuje zasada prawej reki (to akurat mialoby sens)?

Napisano

> W AU ten problem rozwiązali w bardzo prosty sposób

u nas też... wystarczy wybudować rondo...

Napisano

> Czy to jest w jakis sposob podparte/uregulowane przepisami, czy nadal

> na takim skrzyzowaniu obowiazuje zasada prawej reki (to akurat

> mialoby sens)?

Nie jest i nie obowiązuje wink.gif

Quote:

§ 21. 1. Znak B-20 "stop" oznacza:

1) zakaz wjazdu na skrzyżowanie bez zatrzymania się
przed drogą z pierwszeństwem
,

2)
obowiązek ustąpienia pierwszeństwa kierującym poruszającym się tą drogą.

Ale to by się dało małym nakładem pracy poprawić smirk.gif

Napisano
  • Autor

Ramp metering - zeby nie tworzyc zatoru/korka na autostradach jest ramp metering - na rampie sa swiatla ktore ide czerwone -5 sec, zielone 2sec i tak w kolko (jedno auto na zielonym tylko) -- auta zjezdzaja z rampy i nabieraja predkosci wjezdzajac plynnie w ruchidea.gif. Oczywiscie zator jest na rampie ale nie dokucza tym na autostradziewinner.gif

800pxnorthwesterntonort.jpg

mergesafediagram500.jpg

Napisano
  • Autor

> kilkanascie sztuk na 38milionowy kraj .. to tak skromnie

to dopiero pocztekuzbroj_zlo.gif - poszukajmy w archiwum - kiedy 10 lat temu pisalem o speed cameras ze kiedyhs do PL dotra to byl smiechhahaha.gif a dzis jest lamentzlosnik.gif

[...] po drodze naliczylem 3 samochody

> wjezdzajace na skrzyzowanie na czerwonym swietle ........

wiesz nie chce nikogo urazic ale tak czasami czytam i sie zastanawiam - czy lud ma glowe czy nie.Powiedzmy ze znam PL ciut lepiej niz niektorzy - w koncu spedzilem tam 10 lat - ale pewne rzeczy do dzis mnie nie przestaja zadziwiachmm.gif.

Wiec ponawiam pytanie - warto stracic zycie dla 5 min wczesniejszej jazdyniewiem.gif

> naprawde, u nas na ulicy (i nie tylko) panuje Kongo ... i to

> eskremalne

no dobra to jak to zmienichmm.gifniewiem.gif????

> w Polsce tylko w kilku miastach sa tramwaje... a z tego co pamietam

> samochody nie moga blokowac torowiska, jest to zabronione.

ale zgadzasz sie ze wiekszy moze wiecejuzbroj_zlo.gifzlosnik.gif - ja tam osobiscie nie chcial bym byc przez tramwaj pchniety270747800-sex.gif270747800-sex.gifwink.gif[...]

> masz dwa pasy ruchu w jednym kierunku [...]

> ... dostrzegasz w tym jakas roznice? bo ja nie bardzo ... a

> roznica polega na tym, ze w przypadku tego "hook'a" samochody

[urlhttp://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=283248995&page=0&vc=1] tu waytogo.gif [/url] kolega sie ze mna zgodzil i wytlumaczyl. Nie wzialem pod uwage jednej rzeczy - ze w PL sie parkuje na chodnikach z_lol1.gif - u mnie nienono.gif - wiec automatycznie lewa linie/pas mas zajety. (prawy w twoim przypadkuwink.gif), czyli masz tylko 1/one/Ein/Uno do jazdy - teraz ma senshmm.gif?[...]

Napisano
  • Autor

> Znak o tyle charakterystyczny, że jest masa ludzie którzy

> uniemożliwiają innym stosowanie się do niego.

IMVHO to wynika z dobrego wychowania i znak jest nie potrzebnyidea.gif - czyli zasada zamka zwana jest inaczej jeden za jednegohmm.gifok.gif

> Na kończącym się pasie, daleko przed jego końcem, ustawi się bałwan

> TIRem czy busem i nie pozwala innym włączyć się na pas, który

> idzie dalej przed samym zwężeniem. Temat przerabiany na AK

> milion razy.

czytalem ale nigdy nie do konca - i nie da sie za to karachmm.gif?

> Natomiast znak typowy dla naszych dróg to...

[...]

To znaczy ze jeszcze lollipop man nie doszedlhahaha.gif

traffic1.jpg

tmnav.jpg

default_r8_c1.jpg

Napisano

> czytalem ale nigdy nie do konca - i nie da sie za to karac?

Już pare razy

by na forum, ale może nie widziałeś, a karać karają, czasami na końcu stoi policja i "mandatuje", ale ciężko te nawyki wyplenić.

> To znaczy ze jeszcze lollipop man nie doszedl

U nas się ich w innych sytuacjach wykorzystuje:

tarcza_stop.jpg

Napisano
  • Autor

> Już pare razy ten filmik by na forum,

Ciekawyhmm.gif - nie widzialem ale THXwaytogo.gif - wiesz to mi sie po prostu nie miesci w glowiehmm.gif - po prostu wrednosc i tylepad.gif

[..] czasami na końcu stoi policja i "mandatuje", ale ciężko

> te nawyki wyplenić.

Jak czesto - ajkas akcja edukacyjnahmm.gif?

> U nas się ich w innych sytuacjach wykorzystuje:

tez jestzlosnik.gif

school_crossing_supervisor_02.jpg

Ale to nie jest lollipop manwink.gif..

Napisano

> to dopiero pocztek - poszukajmy w archiwum - kiedy 10 lat temu

> pisalem o speed cameras ze kiedyhs do PL dotra to byl smiech a

> dzis jest lament

ja wierze ze i u nas na drodze bedzie kiedys bezpieczniej, jesli nie dzieki kulturze kierowcow, to dzieki urzadzeniom bezlitosnie wylapujacym przewinienia ok.gif

> wiesz nie chce nikogo urazic ale tak czasami czytam i sie zastanawiam

> - czy lud ma glowe czy nie.Powiedzmy ze znam PL ciut lepiej niz

> niektorzy - w koncu spedzilem tam 10 lat - ale pewne rzeczy do

> dzis mnie nie przestaja zadziwiac.

mysle ze trzeba nazywac rzeczy po imieniu i debile zawsze pozostana debilami

> Wiec ponawiam pytanie - warto stracic zycie dla 5 min wczesniejszej

> jazdy

to nawet nie jest 5 minut, bo zmiana swiatel trwa znacznie krocej ... ale to nie do mnie pytanie wink.gif

> no dobra to jak to zmienic????

wprowadzic zdecydowanie wyzsze mandaty, ale przede wszystim sprawic, aby policja zaczela pojawiac sie tez w miescie i wyciagala konsekwencje .... a nie tylko chowali sie po krzakach i wlepiali mandaty ze predkosc ... mysle ze wieksze zagrozenie stwarza kretyn jadacy na czerwonym przez skrzyzowanie, niz ktos na 50tce jadacy 65km/h ... niewiem.gif

> pod uwage jednej rzeczy - ze w PL sie parkuje na chodnikach - u

> mnie nie - wiec automatycznie lewa linie/pas mas zajety. (prawy

> w twoim przypadku), czyli masz tylko 1/one/Ein/Uno do jazdy -

> teraz ma sens?[...]

wciaz nie zalatwia to problemu - ja nie bralem pod uwage parkowania na chodnikach bo to bez znaczenia, wciaz mowimy o droznych obu pasach

Napisano

Obowiązuje zasada prawej ręki.

Krawiec

Napisano

Dlatego moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest skrzyżowanie o ruchu okrężnym.Na takich skrzyżowaniach jast dużo mniej wypadków niż na tradycyjnych.

Napisano
  • Autor

> Dlatego moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest skrzyżowanie o

> ruchu okrężnym.Na takich skrzyżowaniach jast dużo mniej wypadków

> niż na tradycyjnych.

Jedna sprawa - ze wieksza ilosc aut zabija ich przepustowosc. U mnie ronda sa wszedzie - ale ostatnio te wieksze sa po prostu przebudowywane na normalne X z swiatlami.

Roundabout.jpg

- czasami nawet podwojne nie pomagajawink.gif

165_dble_roundabout.gif

Napisano

> IMVHO to wynika z dobrego wychowania i znak jest nie potrzebny -

> czyli zasada zamka zwana jest inaczej jeden za jednego

Tak. Zamek, suwak, etc.

Oczywiście, że to wynika z dobrego wychowania i kultury jazdy. Ale jak zapewne wiesz po latach czytania tego forum u nas na drogach z tym kiepsko. icon_rolleyes.gif

Ale rzeczony zamek to jeszcze jeden, chyba podstawowy problem. Wielu ludzi jest absolutnie przekonanych, że to utrudnia ruch i szkodzi płynności. Stąd pewnie te znaki.

Nie ma sensu żebym się tu rozpisywał, ale poczytaj dyskusje na ten temat na MD. Masa ludzi uważa, że ten kto korzysta z kończącego się pasa to cwaniak i cham. Równocześnie jak ta sierota stoi 3 km od miejsca zwężenia, na pasie który idzie dalej. pad.gif

Najgorzej, że spory procent z nich przyznaje sobie prawo do wpajania tych zasad innym. Ale o tym niżej.

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=281248753

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=282418774

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=282707282

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=&Board=Motodyskusje&Number=282858922

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=&Board=Motodyskusje&Number=283009204

Uwierz mi - warto. zlosnik.gif To jak ludzie jeżdżący po drogach mają pusto we łbach jest nie do pomyślenia dla kogoś żyjącego w cywilizowanym kraju. wink.gif

> czytalem ale nigdy nie do konca - i nie da sie za to karac?

> [...]

Ciężko. U nas Policja skupia się na sterczeniu w krzakach z suszarką, ekhm radarem. zlosnik.gif

> To znaczy ze jeszcze lollipop man nie doszedl

Wiesz ile kosztowałoby u nas opłacenie tego gościa za kilka lat stania na drodze? hehe.gif

W Polsce pracę odbiera mu sygnalizacja świetlna. zlosnik.gif I często z jednej strony świeci się zielone i jest pusto, z drugiej czerwone i korek sięga kilku km. zlosnik.gif

Choć oczywiście i lollipop men można u nas spotkać. Trafiają się raczej przy małych remontach. wink.gif

Napisano

> w Polsce tylko w kilku miastach sa tramwaje...

Nie jest prawdą, że w Polsce tylko w kilku miastach są tramwaje. Nawet w tak małym mieście powiatowym jakim są moje rodzinne Pabianice (ok. 70 tyś. mieszkańców), tramwaje jeżdzą już od 108 lat!!!

Na chwilę obecną tramwaje jeżdżą w następujących ośrodkach miejskich:

- Bydgoszcz,

- Częstochowa,

- Elbląg,

- Gdańsk,

- Gorzów Wlkp.

- Grudziądz,

- GOP (Katowice, Chorzów, Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza, Będzin, Bytom, Zabrze, Świętochłowice, Siemianowice Śląskie, Czeladź, Mysłowice, Ruda Śląska),

- Kraków,

- Łódź (Pabianice, Ksawerów, Zgierz, Ozorków, Konstantynów Łódzki, Lutomiersk),

- Poznań,

- Szczecin,

- Toruń,

- Warszawa,

- Wrocław.

Napisano
  • Autor

> Tak. Zamek, suwak, etc.

> Oczywiście, że to wynika z dobrego wychowania i kultury jazdy.

wiesz ludzie wszedzie sa rozni - u mnie znow nadminne jest siedzenia na prawej stronie - ale - tez ostatnio busted.gif zaczeli za to wreszcie scigac. Stanowe prawo mowi ze w strefie powyzej 79km/h masz sie trzymac lewej jesli nie wyprzedzaszpalacz.gif

2439795211_9bd4e03111.jpg

245wmx5.jpg

Pod spodem zazwyczaj jest tabliczka - "Penalty exceed $220" (lub $95, $137 zlosnik.gif - zalezy w ktorym roku instalowali tablicewink.gif)[...]

> Ale rzeczony zamek to jeszcze jeden, chyba podstawowy problem. Wielu

> ludzi jest absolutnie przekonanych, że to utrudnia ruch i

> szkodzi płynności. Stąd pewnie te znaki.

hmm.gif - edukacjaidea.gif - wiem, wiem, wiem - idealizm - ale popatrzmy jesli by zaczac karac jedego z drugim to nawet z czystego - panstwowego - punktu widzenia czyli $$$ - moze sie uzbirac wiecej niz za Vbusted.gifidea.gif[...]

> Wiesz ile kosztowałoby u nas opłacenie tego gościa za kilka lat

> stania na drodze?

Widzisz ja uwazam ze u mnie to przesada - chcesz mala dziure przy drodze wykopac, potrzebujesz Traffic Management Plan hahaha.gif - czyli tych ludzi zeby siedzial ze znakiem "Wolniej"zlosnik.gif[...]

Napisano

> wiesz ludzie wszedzie sa rozni - u mnie znow nadminne jest siedzenia

> na prawej stronie

To tak jak u nas, tylko odwrotnie hehe.gif Najśmieszniejsze w tym jest to, że jak dojdziesz do takiego i łaskawie zjedzie na prawy pas, to po wyprzedzeniu go on wraca na lewy - chociaż prawy jest pusty rotfl.gif Co powoduje takie zachowanie-nie wiem...

Napisano

> Tak. Zamek, suwak, etc.

> Oczywiście, że to wynika z dobrego wychowania i kultury jazdy. Ale

> jak zapewne wiesz po latach czytania tego forum u nas na drogach

> z tym kiepsko.

> Ale rzeczony zamek to jeszcze jeden, chyba podstawowy problem. Wielu

> ludzi jest absolutnie przekonanych, że to utrudnia ruch i

> szkodzi płynności.

To to chyba najbardziej kretyńskie przekonanie pod słońcem - właśnie dzięki takiemu rozwiązaniu można jechać i nie tworzą się korki. Jedzie się wolniej, ale jedzie, nie stoi. Dochodzi jednak do tego problem "nadmiernie kulturalnych", czyli takich, co wpuszczą przed siebie dwóch albo i trzech, a tym samym sami się zatrzymują i dalej to już jak domino leci - każdy musi się zatrzymać...

Napisano
  • Autor

> To tak jak u nas, tylko odwrotnie Najśmieszniejsze w tym jest to,

> że jak dojdziesz do takiego i łaskawie zjedzie na prawy pas, to

> po wyprzedzeniu go on wraca na lewy - chociaż prawy jest pusty

> Co powoduje takie zachowanie-nie wiem...

Tia to jest specyficzny gatunekgrinser006.gif. Nie tak dawno jadac przez zupelne nic wlasnie taki jeden jechal. Jak tylko przejechal granice stanu to z pobocza wylecial busted.gif i go zgarnalbusted.gifbusted.gif. Potem jakies 200km dalej facet zatrzymal sie po food.gif i dalej klnie.gif ze go sciagnal i mu dal $237 na dzien dobry. Uwazam ze przwidlowo - bo po prostu nie moge pojac ludu ktorzy SPECJALNIE jada wolniej (czyli tyle ile limit ) zeby nikt inny nie mogl jechac wiecejpad.gif

283252871-601AS077.jpg

post-1538-14352505954789_thumb.jpg

Napisano

A naszym pałkownikom to nie przeszkadza - sami z siebie tyłka nie ruszą żeby chociażby upomnieć takiego delikwenta. Dla nich zadanie nr1 - polowanie z radarem - to nic, że obok przejedzie delikwent z jednym działajacym światłem albo na przeciwmgielnych jeśli potrzebne nie są...Za to nikt nie kwapi się do wyprzedzenia tychże pałkowników jeśli jadą 80-90 na 100 zlosnik.gif Ładny sznureczek aut się ciągnie tak długo, dopóki pałkownicy w swoją stronę nie pojadą hehe.gif

Napisano

> Nie jest prawdą, że w Polsce tylko w kilku miastach są tramwaje.

> Nawet w tak małym mieście powiatowym jakim są moje rodzinne

> Pabianice (ok. 70 tyś. mieszkańców), tramwaje jeżdzą już od 108

> lat!!!

a w 300-tysiecznym Bialymstoku nie wink.gif

> Na chwilę obecną tramwaje jeżdżą w następujących ośrodkach miejskich:

> - Bydgoszcz,

> - Częstochowa,

> - Elbląg,

> - Gdańsk,

> - Gorzów Wlkp.

> - Grudziądz,

> - GOP (Katowice, Chorzów, Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza, Będzin, Bytom,

> Zabrze, Świętochłowice, Siemianowice Śląskie, Czeladź,

> Mysłowice, Ruda Śląska),

> - Kraków,

> - Łódź (Pabianice, Ksawerów, Zgierz, Ozorków, Konstantynów Łódzki,

> Lutomiersk),

> - Poznań,

> - Szczecin,

> - Toruń,

> - Warszawa,

> - Wrocław.

miast w Polsce jest 900 ... tych z ludnoscia powyzej 100tys jest 39, zas tych w zakresie 40-99tys ponad 70 ... wiec ilosc miast z torowiskami dla tramwai jest 'kilka' biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> A naszym pałkownikom to nie przeszkadza - sami z siebie tyłka nie

> ruszą żeby chociażby upomnieć takiego delikwenta.

no dobra ale czemu niehmm.gif - przeciez jesli nawet nie chce im sie ruszac kara.gif po to zeby upomniec to moga od razu z $$$ podejsczlosnik.gif - i tu 100 PLN i tam 100 PLN - w 10 min zgarna tyle dla panstwa co w przypadku Vhmm.gif

Dla nich

> zadanie nr1 - polowanie z radarem - t[...]

Za to nikt nie kwapi się do

> wyprzedzenia tychże pałkowników jeśli jadą 80-90 na 100

No fakt niektorzy sie boja - ja niezlosnik.gif - jesli oni jada 100 km/h a jest np 110 km/h limit to ja jade 115km/hzlosnik.gif - i jeszcze sie nigdy nie zdarzylo zeby cos powiedzielihahaha.gif ... ale tez pewnie kiedys do czasuwink.gif[...]

Napisano

> no dobra ale czemu nie - przeciez jesli nawet nie chce im sie ruszac

> po to zeby upomniec to moga od razu z $$$ podejsc - i tu 100 PLN

> i tam 100 PLN - w 10 min zgarna tyle dla panstwa co w przypadku

> V

Ale żeby takich wyłapywać trzeba by jeździć, a nie stać w krzakach...I chciałbym korzystając z okazji pozdrowić kierownika białej Skody Fabia sedan początek rejestracji SM... poruszającego się DK1 pomiedzy B-B a Pszczyną - wzorowy przykład poruszania się LEWYM pasem przy absolutnie pustej drodze w noworoczny poranek.

Napisano
  • Autor

> Ale żeby takich wyłapywać trzeba by jeździć, a nie stać w

> krzakach...[...]

I to jest chyba ta roznica - 50-60% - kar za V jest wylapywana w ten sposob:

Display po lewej podaje V auta nadjezdzajacego z przeciwka / lub jadacego przedemna/ lub za mna.

Srodkowy - locked V

Prawy - moja V

Mozesz ustawic dowolna ilosc opcji. Male prostokaty pomiedzy lewym a srodkowym to autazlosnik.gif.

Czyli poprostu jedziesz ponad limit V - cie busted.gif mija, zanim popatrzysz robi nawrot i za tobapalacz.gif

ve1241a.jpg

ve116.jpg

Napisano

> Nie jest prawdą, że w Polsce tylko w kilku miastach są tramwaje.

> Nawet w tak małym mieście powiatowym jakim są moje rodzinne

> Pabianice (ok. 70 tyś. mieszkańców), tramwaje jeżdzą już od 108

> lat!!!

> Na chwilę obecną tramwaje jeżdżą w następujących ośrodkach miejskich:

> - Bydgoszcz,

> - Częstochowa,

> - Elbląg,

> - Gdańsk,

> - Gorzów Wlkp.

> - Grudziądz,

> - GOP (Katowice, Chorzów, Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza, Będzin, Bytom,

> Zabrze, Świętochłowice, Siemianowice Śląskie, Czeladź,

> Mysłowice, Ruda Śląska),

> - Kraków,

> - Łódź (Pabianice, Ksawerów, Zgierz, Ozorków, Konstantynów Łódzki,

> Lutomiersk),

> - Poznań,

> - Szczecin,

> - Toruń,

> - Warszawa,

> - Wrocław.

Musze dodać swoje smile.gif, w Czeladzi jest tramwaj ale mało go(kilka przystanków). Zaś dworca PKP nie zobaczysz(podobno jak się kogoś zapytasz gdzie dworzec PKP to można dostać piesc.gif).

Gdzieś słyszałem, że jak budowano kolej wiedeńska to jeden rolnik z Czeladzi nie zgodził się bym tory przechodziły mu przez stodołę zlosnik.gif.

dlatego jak na pociąg to do Sosnowca.

Pozdr

Napisano

> wiesz ludzie wszedzie sa rozni - u mnie znow nadminne jest siedzenia

> na prawej stronie - ale - tez ostatnio zaczeli za to wreszcie

> scigac. Stanowe prawo mowi ze w strefie powyzej 79km/h masz sie

> trzymac lewej jesli nie wyprzedzasz

Chciałbym żeby u nas nagminnym było trzymanie się prawej strony. icon_rolleyes.gif Szkoda, że mamy RHD. hehe.gifzlosnik.gif

> - edukacja - wiem, wiem, wiem - idealizm - ale popatrzmy jesli by

> zaczac karac jedego z drugim to nawet z czystego - panstwowego -

> punktu widzenia czyli $$$ - moze sie uzbirac wiecej niz za

> V[...]

Gdyby to było takie proste w realizacji to mielibyśmy najlepsze drogi w EU. zlosnik.gif

> Widzisz ja uwazam ze u mnie to przesada - chcesz mala dziure przy

> drodze wykopac, potrzebujesz Traffic Management Plan - czyli

> tych ludzi zeby siedzial ze znakiem "Wolniej"[...]

Tak źle i tak niedobrze. zlosnik.gif

Napisano

> ...yellow box na skzyzowaniach w UK... czyli obszar gdzie nie mozna

> wjechac/zatrzymac sie po zmianie swiatel

W Polsce, to "orange box"... żeby przy okazji wytłumaczono kierowcom, czemu to służy...

Rewolucja_skrzyzowaniach_3528700.jpg

Napisano

> chyba PL - nikt nie skacze normalnie na czerwonym - z reszta Red

> light camera cie tego szybko odduczy przysylajac ci do domu

> prezent w postaci $227

A mnie ciekawi skąd takie "nieokrągłe" kwoty mandatów ? Tutaj piszasz o 227$, przy parkowaniu o 71$

Czy to są wartości netto powiększone o VAT, czy po prostu ustawodawca przyjął takie nierówne kwoty ? hmm.gif

Napisano

93720_36.jpg

Ten znak dedykowałbym mózgom osób, które ustawiają znaki na polskich drogach palacz.gif

Może dlatego aż tak mną to trząchnęło, bo bardzo dawno temu dostałem mandat za przekroczenie prędkości na ograniczeniu prędkości do 40 km/h - a jakże przy szkole !

Tyle, że było to około 1 w nocy w wakacje, ale panom policjantom to nie robiło różnicy - ograniczenie jest ograniczenie...

Oczywiście o czymś takim jak tymczasowe znaki ograniczenia prędkości stawiane przy szkołach (albo nowoczesne diodowe zapalane przez kogoś ze szkoły w trakcie jej godzin otwarcia, albo prymitywne pokrowce zakładane na znaki) możemy tylko pomarzyć...

Wszak robotnicy remontujący drogę i stawiający znak ograniczenia do 30 km/h mają zapewne obowiązek zakryć/usunąć na noc ten znak, no ale po co ? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> A mnie ciekawi skąd takie "nieokrągłe" kwoty mandatów ? Tutaj piszasz

> o 227$, przy parkowaniu o 71$

Ida z podwyzkami pensjizlosnik.gif - tzn tak jam min kazdegu roku dostajesz wskaznik inflacji powieedzmy 2-3% , tak samo ida stanowe kary - czyli za parkowanie przez ostatnie lata szlo tak $59, $61, $63, $64, $65, $67, $69, $71 etc

Te $227 juz od 1/1/2010 jest chyba $231zlosnik.gif - az musze sprawdzic.

> Czy to są wartości netto powiększone o VAT, czy po prostu ustawodawca

> przyjął takie nierówne kwoty ?

VAT - hmm.gif - czyli GST - to nie jest w kazdym produkcie - wiekszosc produktow nie ma VAT. Mandaty zdaje sie nie majahmm.gif ... Trudno zeby placic podatek od kar y -ale wiem ze w EU to mozliwehmm.gifzlosnik.gifwink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.