Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szukam prostownika

Featured Replies

Napisano

takiego, żeby naładować akkumulatory 12v. Nie potrzebuję jakiegoś super hiper, ale też nie chciałbym shitu.. Możecie coś polecić?

Napisano

> takiego, żeby naładować akkumulatory 12v. Nie potrzebuję jakiegoś

> super hiper, ale też nie chciałbym shitu.. Możecie coś polecić?

mam einhella za niecałe 100zł i już 3 lata działa ok.gif

Napisano

Biedashop i prostownik za 49PLN zlosnik.gifKLIK

Napisano

> Możecie coś polecić?

jak masz Lidla gdzieś w okolicy to kup tam. Kosztuje ok. 70 zł firma to Tronic. Ładuje aku 6V i 12V do pojemności 120 Ah. Ogólne jak za taką cenę są polecane.

Napisano

> jak masz Lidla gdzieś w okolicy to kup tam. Kosztuje ok. 70 zł firma

> to Tronic. Ładuje aku 6V i 12V do pojemności 120 Ah. Ogólne jak

> za taką cenę są polecane.

Faktycznie prostownik ok ale w lidlu nie kupi,w 15 minut poszły jak dostawa była......a przywiezli na sklep tylko 6 sztuk yikes.gif

pozostaje alledrogo....

Napisano

> jak masz Lidla gdzieś w okolicy to kup tam. Kosztuje ok. 70 zł firma

> to Tronic. Ładuje aku 6V i 12V do pojemności 120 Ah. Ogólne jak

> za taką cenę są polecane.

Mam taki (Tronic T4x SE) jest ok, kupiony w poprzedniej promo 2 miesiace temu za 49PLN. W ub. tygodniu były ponownie, już pod inną nazwą (Ultimate Speed zlosnik.gif ) ale wszystkie "rozeszły się" w 5 minut. Można taki nabyć np. na Allegroszu

Napisano

> takiego, żeby naładować akkumulatory 12v.

Sprawdź czy nie masz akku żelowego, lub jakiegoś AGM bo to zawęzi Ci nieco zakres poszukiwań.

Pozdr.

Napisano

> Zwykły ołowiowy

Jeżeli szukasz prostownika po to, aby akku od czasu do czasu podładować to może być dowolny nawet ten zachwalany z Lidla. Natomiast gdy przewidujesz jakieś szybkie awaryjne doładowania np rano jak akku zdechnie to szukaj mocniejszego najlepiej z regulacją pradu. Ten z Lidla ma maksymalny prąd ładowania trochę ponad 3 A, czyli naładowanie 60Ah to około 20 godzin. Jest idealny do np przechowywania akku gdy auto, moto lub jakaś łódka nie jest używane.

Pozdr.

Napisano

ja polece Absaar

A-6V12V8Amp.jpg

dokładnie taki sam w praktikerze 169 PLNów

Napisano

się podłącze zlosnik.gif

właśnie ładuję akumulator dość starym prostownikiem i napięcie zmierzone woltomierzem pokazuje 15,8 V czy aby nie za duże hmm.gif

Napisano

> się podłącze

> właśnie ładuję akumulator dość starym prostownikiem i napięcie

> zmierzone woltomierzem pokazuje 15,8 V czy aby nie za duże

Mam nadzieję, że klemę "-" odłączyłeś cfaniaczek.gif

Ponieważ klema jest u nas na zatrzasku, zawsze ją odłączam i nie martwię się o napięcie zlosnik.gif

Napisano

> Mam nadzieję, że klemę "-" odłączyłeś

> Ponieważ klema jest u nas na zatrzasku, zawsze ją odłączam i nie

> martwię się o napięcie

nawet + i - skromny.gif

Napisano

> Mam nadzieję, że klemę "-" odłączyłeś

> Ponieważ klema jest u nas na zatrzasku, zawsze ją odłączam i nie

> martwię się o napięcie

Dla akumualtora to złe napięcie icon_rolleyes.gif, najlepiej do 14,4V.

Mam taki co czasem wali 16V i niszczy akumulatory, już kilka w rodzienie po 2 latach poszło do piachu biglaugh.gif

Napisano

Zminię nieco temat:

Panowie jakie macie napięcie na akumulatorze jak wam autko postoi około 24h hmm.gif

Interesują mnie dane z samochodów co śmigają do 20-30km dziennie, bo ja dziś zmierzyłem centrę i pokazała mi 12,25V co sugeruje, że jest sporo za niskie

napięcie na akumulatorze, zaś kontrolka=dioda pokazuje, że jest akumulator ok.

Auto pali od dotknięcia.

Jakie macie u siebie napięcia hmm.gif

Napisano

> się podłącze

> właśnie ładuję akumulator dość starym prostownikiem i napięcie

> zmierzone woltomierzem pokazuje 15,8 V czy aby nie za duże

Zależy jaki aku - jeśli tradycyjny z korkami i "luźnym" odpowietrzeniem to nic mu nie będzie. Jeśli to aku z uszczelnionym wieczkiem, który nie wymaga dolewania wody w całym okresie eksploatacji to możesz go pozbawic tej cechy wink.gif

Napisano

> Zależy jaki aku - jeśli tradycyjny z korkami i "luźnym"

> odpowietrzeniem to nic mu nie będzie. Jeśli to aku z

> uszczelnionym wieczkiem, który nie wymaga dolewania wody w całym

> okresie eksploatacji to możesz go pozbawic tej cechy

jest to zwykły akumulator w którym na czas ładownia wyciągam korki. Pod koniec ładowania było nawet 16.2 V a elektrolit tylko delikatnie "bulgotał"

Napisano

> Zminię nieco temat:

> Panowie jakie macie napięcie na akumulatorze jak wam autko postoi

> około 24h

> Interesują mnie dane z samochodów co śmigają do 20-30km dziennie, bo

> ja dziś zmierzyłem centrę i pokazała mi 12,25V co sugeruje, że

> jest sporo za niskie

> napięcie na akumulatorze, zaś kontrolka=dioda pokazuje, że jest

> akumulator ok.

> Auto pali od dotknięcia.

> Jakie macie u siebie napięcia

Powiem tak, ja mam słabe ładowanie i po naładowaniu akumulatora (napięcie powyżej 12,8V) stopniowo z dnia na dzień maleje, aby po 3 tygodniach osiągnąć 12,5V (stan spoczynku).

Różne fachowe źródła podają, że jak napięcie spadnie poniżej 12,5V należy bezwzględnie naładować akumulator.

Miałem Centre future, napięcie w spoczynku jak mierzyłem nie raz miała 12,4V, po 3 latach akumulator umarł.

Brat ma Centre Futurę 4 lata, ładowanie ma bardzo dobre 14,3-14,8V w zależności od włączonych odbiorników prądu.

Autem jeździ raz, dwa razy w tygodniu, garażowane pod chmurką, w piątek mnie odwiedził (trasa 30km), wcześnie auto było jeżdżone w poniedziałek. Napięcie na klemach akumulatora sprawdzane po 3 hmm może 4h od zgaszenia silnika, temp. zewnętrzna -10C wynosiło o ile pamiętam 12,76V

Co radzę, naładuj akumulator prostownikiem, sprawdź poziom i gęstość elektrolitu przed ładowaniem i po ładowaniu.

Jak naładujesz akumulator, przy jego montażu w aucie, sprawdź prąd upływu (im mniejszy tym lepszy) z tego co wyczytałem aby nie miało wpływu na żywotność akumulatora prąd upływu powinien być mniejszy jak 50mA, aczkolwiek są samochody tak nafaszerowane elektronika, że potrafią mieć i przeszło 200mA.

Sprawdź ładowanie (napięcie na klemach akumulatora) przy włączonych wszystkich odbiornikach prądu powinno być min. 14,0V w przeciwnym wypadku nigdy nie będziesz miał doładowanego akumulatora, u mnie jest 13,3-13,6 przy włączonych wszystkich odbiornikach prądu, przy wyłączonych 14,55V.

Jak wszystko będzie ok, to możesz sprawdzić jeszcze stan połączeń miedzy akumulatorem a alternatorem, mierzysz napięcie przy pełnym obciążeniu alternatora (włączasz wszystkie odbiorniki prądu) między klemą (-) i korpusem alternatora (-), i między klemą (+) i (+) alternatora, śruba kabla plusowego.

Napięcia nie powinny być większe jak 0,3V.

Wszystkie te informacje to wiedza zaczerpnięta z autokącika.

pzdr

Edit.

Nie sugeruj się "diodą" o ile masz na myśli kontrolkę na akumulatorze zwaną magicznym oczkiem, ta magia polega na tym, że to pokazuje jak chce, często się zawiesza, to jest na zasadzie jak kulka w czajniku bezprzewodowym pokazująca poziom wody.

Dla przykładu, ładowałem dziś prostownikiem 6 letnia centre która mi robi za oświetlenie w garażu, jedna cela ewidentnie umarła przy tych mrozach, przy ładowaniu nie gazowała jak inne, gęstość elektrolitu - praktycznie nie mierzalna, w reszcie ciel 1,20 (powinno być 1,28), akumulator po 4h od odłączenia od prostownika pokazuje napięcie 10,8V i co? i magiczne oczko świeci na Zielono - akumulator sprawny naładowany zeby.GIF

pzdr.

Napisano

Aku mam na gwarancji więc otwierać go nie będę bo nie chce jej tracić, tak samo jak gęstości nie mierzę.

Upłynność prądu mam 30mA.

Przejadę się do sklepu gdzie kupiłem i zobaczymy co fachowcy powiedzą zlosnik.gif

Napisano

> ja polece Absaar

> dokładnie taki sam w praktikerze 169 PLNów

Od czego jest ten przełącznik po lewej?

Napisano

> Od czego jest ten przełącznik po lewej?

w zależności od pojemności aku chyba sie przełącza ten przełącznik spineyes.gif

Napisano

pytanie czysto teoretyczne - akumulator 45Ah , drugi 54Ah - aby nie bawic sie w dwa prostowniki to jaki jest lepszy 4A czy 6A ? czy ten 6A nie będzie za mocny do 45Ah ? (mowa o doładowywaniu a nie szybki doładowywaniu po padzie)

Napisano

> pytanie czysto teoretyczne - akumulator 45Ah , drugi 54Ah - aby nie

> bawic sie w dwa prostowniki to jaki jest lepszy 4A czy 6A ? czy

> ten 6A nie będzie za mocny do 45Ah ? (mowa o doładowywaniu a nie

> szybki doładowywaniu po padzie)

te 4/6A to raczej prąd maksymalny, mało prawdopodobne aby prostownik dawał taki prąd przez cały czas ładowania. Ja spokojnie brałbym ten 6A.

Napisano

zobacz ten. Ma ograniczenie napięcia ładowania do 14,7V .

Napisano

> zobacz ten. Ma ograniczenie napięcia ładowania do 14,7V .

w Lidlu był po 69 zł i z 3 letnią gwarancją.... smile.gif

Napisano

> zobacz ten. Ma ograniczenie napięcia ładowania do 14,7V .

...warte to jest zainteresowania czy to jakiś shit?

Napisano

> w Lidlu był po 69 zł i z 3 letnią gwarancją....

...wiem,kupiłem a właściwie zdążyłem kupić hehe.gif , sprawdziłem i polecam ok.gif

Napisano

> ...warte to jest zainteresowania czy to jakiś shit?

bardzo dobry prostownik impulsowy szczególnie do aku typu Centra Futura , Exide Excell itp. W pełni automatyczny , nie przeładuje aku , nie zagotuje elektrolitu , tak , że ładując aku można go zostawić "bez opieki"

Napisano

> bardzo dobry prostownik impulsowy szczególnie do aku typu Centra

> Futura , Exide Excell itp. W pełni automatyczny , nie przeładuje

> aku , nie zagotuje elektrolitu , tak , że ładując aku można go

> zostawić "bez opieki"

yhm smile.gif

rozumiem ze ten to to samo co kolega podlinkował smile.gif

KLIK

Napisano

patrzac na wyglad tp nie budzi zaufania, troche za tani jak na automatyczne sterowanie , chyba balbym sie tym ladowac akumulator bez nadzoru, jakis blad elektroniki (mikroprocesora ) i mamy problem.

Wole proste urzadzenia

Napisano

> yhm

> rozumiem ze ten to to samo co kolega podlinkował

> KLIK

ten sam , w lidlu kupiłem taki o nazwie "ultimate speed" zlosnik.gif

Napisano

> w Lidlu był po 69 zł i z 3 letnią gwarancją....

Ja taki kupowałem w Lidlu na jesieni i płaciłem 49,90.

Sprawdza się zwłaszcza do ładowania akumulatorów żelowych, bo ma ograniczone napięcie ładowania do 14,4 - 14,7 V (w zależności od wybranej opcji).

Drugi prostownik jaki posiadam, to taki i do ładowania tradycyjnych akumulatorów jest zdecydowanie lepszy, bo ładuje trochę szybciej, a w końcowej fazie daje większe napięcie (ok. 16,2V), co pozwala naładować akumulator w 100%.

Zaletą tego drugiego jest również to, że można nim odsiarczyć akumulator podłączając jednocześnie do zacisków ładowanego akumulatora żarówkę ok. 5W. Dzieje się tak dlatego, że prostownik ładuje w sekwencjach, tzn. przez kilkanaście sekund podaje napięcie, po czym następuje przerwa, czyli bateria jest jednocześnie ładowana prostownikiem i rozładowywana żarówką. Dlatego z wielkością żarówki nie można przesadzić, żeby się akumulator zamiast naładować nie rozładował do reszty.

Ostatnio z powodzeniem odsiarczyłem stary akumulator, z tym, że ładowanie trwało 3 dni bez przerwy.

Napisano

> ten sam , w lidlu kupiłem taki o nazwie "ultimate speed"

grinser006.gifwaytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.