Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki olej, amorki, świece i inne materiały eksploatacyjne...

Featured Replies

Napisano

czyli o takim oznaczeniu 75W80.. a jesli chodzi o producenta? czy lepiej zostac przy tutela zalecanym przez fiata..

Napisano
  • Autor

> wejdzie, przez odpowietrznik

Trzeba przyznac, ze macie pomysly zlosnik.gif. No dobra, ale normalnie wg producenta jest 1,7 litra zlosnik.gif270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> czyli o takim oznaczeniu 75W80.. a jesli chodzi o producenta? czy lepiej zostac przy tutela

> zalecanym przez fiata..

Tak, lepiej zostac przy oleju Tutela.

Napisano

> Jak przechylisz samochod . Na rownej plaskiej powierzchni nie wejdzie

tak jak ozarek pisal - wejdzie przez odpowietrznik - testowane na moim byłym zlosnik.gif

Napisano

> jakiej firmy polecacie akum 40Ah do punto2? napewno nie Centra..

a czemu nie? ja mam centre z 2003r i ani razu nie protestowała zlosnik.gif

sprawdź ZAP, albo zwykłe, tanie z allegro dają radę lepiej niż może się wydawać ok.gif

Napisano

> a czemu nie? ja mam centre z 2003r i ani razu nie protestowała

> sprawdź ZAP, albo zwykłe, tanie z allegro dają radę lepiej niż może się wydawać

Może dlatego że od niedawna słychać głosy że Centra poleciała z jakością no.gif Ja sam mam Centrę i bardzo sobie chwalę - ale podobno jest z czasów przed dramatycznym spadkiem jakości.

Napisano

> a czemu nie? ja mam centre z 2003r i ani razu nie protestowała

> sprawdź ZAP, albo zwykłe, tanie z allegro dają radę lepiej niż może się wydawać

kupilem centre w 2007r i w tamtym roku mialem powazne problemy, musialem ladowac i jakos udalo mi sie dotrwac do wiosny, a i w pierwszym roku uzytkowania nie spisywal sie rewelacyjnie.. moze jakis pechowy egzemplarz mi sie trafil..

Napisano

> kupilem centre w 2007r i w tamtym roku mialem powazne problemy, musialem ladowac i jakos udalo mi

> sie dotrwac do wiosny, a i w pierwszym roku uzytkowania nie spisywal sie rewelacyjnie.. moze

> jakis pechowy egzemplarz mi sie trafil..

2 lata na nowym aku to i tak dobrze. Mój Bosch zdechł w ciągu 14 miesięcy, Varta przeżyła jakieś 20 miesięcy. Teraz mam Centrę plus od roku i wszystko ok mimo że auto stało 3 miesiące nieodpalane w zimie.

Napisano

jakiej firmy kupić ??

Napisano
  • Autor

> jakiej firmy kupić ??

A jakie sa fabrycznie montowane?? Niestety w ePERze nie ma podane. Numer ich to 55200817, a cena okolo 100zl/szt.

Wyjmowales je, jak wygladaja, nie sa zasyfione??

Napisano

> A jakie sa fabrycznie montowane?? Niestety w ePERze nie ma podane. Numer ich to 55200817, a cena

> okolo 100zl/szt.

> Wyjmowales je, jak wygladaja, nie sa zasyfione??

mechanior na wiosnę wyjmował i wyglądały ok , ale teraz może padła jakaś ... nie wiem co seryjnie siedzi ...

Napisano
  • Autor

> mechanior na wiosnę wyjmował i wyglądały ok , ale teraz może padła jakaś ... nie wiem co seryjnie

> siedzi ...

Gdyby ktoras Ci padla, to migala by Ci kontorlka od swiec.

U mnie tez sa takie problemy z odpalaniem, dlatego czekam z jakies 8 sek z wlaczonym zaplonem zanim uruchomie silnik i jest ok wink.gif

Napisano

> A jakie sa fabrycznie montowane??

na 90% Bosch

Ja kupowałem Denso, coś 30 zł/szt., kierowałem się tym, że w puncie na gazie bezproblemowo zjeździłem 2 komplety świeczek Denso.

Napisano
  • Autor

> na 90% Bosch

> Ja kupowałem Denso, coś 30 zł/szt., kierowałem się tym, że w puncie na gazie bezproblemowo

> zjeździłem 2 komplety świeczek Denso.

Tez myslalem, czy Lukaszowi nie zaproponowac swieczek tej firmy wink.gif

Napisano

> na 90% Bosch

> Ja kupowałem Denso, coś 30 zł/szt., kierowałem się tym, że w puncie na gazie bezproblemowo

> zjeździłem 2 komplety świeczek Denso.

no to w pn robię zakupy ok.gif thx 20.GIF

Napisano

> Gdyby ktoras Ci padla, to migala by Ci kontorlka od swiec.

no i miga grinser006.gif było git po zmianie centralki , ale znowu miga , wiec dla świętego spokoju wymieniam świece bo nie mogę sobie pozwolić żeby klekot w zimę nie zagadał wink.gif

> U mnie tez sa takie problemy z odpalaniem, dlatego czekam z jakies 8 sek z wlaczonym zaplonem zanim

> uruchomie silnik i jest ok

można i tak ,ale w poprzednią zimę nie było takich problemów i dążę żeby to naprawić wink.gif

Napisano

Witam,

W przyszłym tygodniu muszę wymienić olej w kropku i

w związku z tym mam do Was pytanie.

Obecnie mam Mobila 5w50 ale zastanawiam się czy nie

robię źle silnikowi lejąc ten olej zamiast 5w40 zgodnie z instrukcją?

Ewentualnie czym można zalać 1.4 8V? Zależy mi aby to był

olej full syntetyk, a nie na bazie syntetycznej.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Witam,

> W przyszłym tygodniu muszę wymienić olej w kropku i

> w związku z tym mam do Was pytanie.

> Obecnie mam Mobila 5w50 ale zastanawiam się czy nie

> robię źle silnikowi lejąc ten olej zamiast 5w40 zgodnie z instrukcją?

> Ewentualnie czym można zalać 1.4 8V? Zależy mi aby to był

> olej full syntetyk, a nie na bazie syntetycznej.

> Pozdrawiam

Nie ubywalo Ci oleju w cieple dni?? 5w50 robi sie jak woda podczas upalow. Zalej taki zgodny z instrukcja, bedziesz spal spokojniej, marki oleju nie musisz zmieniac.

Napisano

> Nie ubywalo Ci oleju w cieple dni?? 5w50 robi sie jak woda podczas upalow. Zalej taki zgodny z

> instrukcja, bedziesz spal spokojniej, marki oleju nie musisz zmieniac.

Dzieki za odpowiedz.

Oleju nie ubywało. Z tego co sie orientuję, to cyfra 50

oznacza lepkość w wyskokich temperaturach i im wyższa

tym olej mniej traci swoje właściwości w wysokich

tempetaturach, czyli jest po prostu gęstszy i stad moje

pytanie odnosnie tego oleju smile.gif

Już zdecydowałem że, tym razem wleję 5w40, a co do

marki to pewnie zdecyduję w warsztacie zlosnik.gif

Najbliższy wyboru jest Castrol edge 5w40.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Najbliższy wyboru jest Castrol edge 5w40.

> Pozdrawiam

Poszukaj i poczytaj opinie na temat olejow tej firmy, na roznych forach jest napisane, ze zostawiaja syf w silniku. Podobno tylko te najdrozsze odmiany sa ok spineyes.gifniewiem.gif

Napisano

> Poszukaj i poczytaj opinie na temat olejow tej firmy, na roznych forach jest napisane, ze

> zostawiaja syf w silniku. Podobno tylko te najdrozsze odmiany sa ok

Dzieki za info, poczytam smile.gif

Napisano

> Poszukaj i poczytaj opinie na temat olejow tej firmy, na roznych forach jest napisane, ze

> zostawiaja syf w silniku. Podobno tylko te najdrozsze odmiany sa ok

Ja swojego JTDka uzytkuje na Castrolu.

Oleju od wymiany do wymiany nie ubywa.

Czarny robi się szybko - ale to urok diesela.

Filtr wymieniam regularnie, jakoś nie widzę na nim dramatu...

Zaś na forach piszą różne rzeczy, niekoniecznie z doświadczenia, najczęściej z teorii zasłyszanej gdzieś tam w polu.

Napisano
  • Autor

> Ja swojego JTDka uzytkuje na Castrolu.

> Oleju od wymiany do wymiany nie ubywa.

> Czarny robi się szybko - ale to urok diesela.

> Filtr wymieniam regularnie, jakoś nie widzę na nim dramatu...

> Zaś na forach piszą różne rzeczy, niekoniecznie z doświadczenia, najczęściej z teorii zasłyszanej

> gdzieś tam w polu.

Cala prawda wyjdzie na jaw, jak kiedys zdejmiesz pokrywe zaworow i zobaczysz maslo olejowe hehe.gif

Napisano

> Cala prawda wyjdzie na jaw, jak kiedys zdejmiesz pokrywe zaworow i zobaczysz maslo olejowe

Clio2 172 od kilku lat lata u mnie na Magnatecu, po zdjęciu głowicy przy niecałych 180tys.km jakoś żadnego masła nie znalazłem. Powiem więcej, było mniej syfu niż po zdjęciu pokrywy zaworów w punciaku MPI zalewanym od trzech lat półsyntetykiem Mobil 1. Jest tak jak napisał mazi, ktoś coś gdzieś usłyszał i powtarza tworząc prawdy i mity. Sprawdźcie sobie sami na zdrowych silnikach, wymieniajcie olej zgodnie z zaleceniami producenta i wyciągnijcie wnioski ok.gif

Napisano

A co myślicie o Valvolnie?

Czy warto się tym olejem zainteresować?

Jeśli tak to gdzie w Wawie (okolice Gocławia) kupię i

wymienię na ten olej, może ktoś wie bo internet milczy albo

ja kiepsko szukam smile.gif

Napisano
  • Autor

To zalej teraz np: Mobilem i zobacz czy czasem o wiele wczesniej nie zrobi sie czarny. Jesli tak, to Castrol zostawia syf w silniku.

Dziwi mnie tylko jedno, dlaczego coraz wiecej warsztatow przerzuca sie z roznych innych markowych olejow na Castrola. Rezygnuja z mobila, shela itd. Podrazylem temat i powodem decyzji jest cena oslabiony.gif. Tylko ciekawe jak z jakoscia takiego oleju, skoro jest tanszy od konkurencji.

A do samochodu najlepiej lac to co zaleca producent. Dobrym przykladem sa skrzynie biegow Fiata, ktore o dziwo sprawiaja najmniej problemow jak sa zalane olejem Tutela smirk.gif

Napisano

Bry a mianowicie chce do swojego kropka dolozyc kilka dodatkowych wskaznikow stąd moje pytanie bo chce kupic podstawkę

i chce miec pewnosc ze bedzie p&p a sprzedawca sam nie jest pewien

co do gwintu sick.gif

Edit:

juz sie dowiedzialem

Napisano

Punto II 1.2 16V, rocznik 2002.

Konieczna jest wymiana wahaczy. Czytałem w poprzednich edycjach tego wątku, że albo oryginały, albo Delphi, albo TRW. Czy ktoś ma może doświadczenia z jakimiś tańszymi wahaczami? Chciałbym coś o wyważonym stosunku ceny do jakości.

A jeśli nie da się ekonomicznie, to co brać, jednoznacznie - Delphi czy TRW? Czy coś innego może?

Nie mogę znaleźć na Allegro gum stabilizatora, a też bym je wymienił, zarówno zewnętrzne jak i wewnętrzne. Gdzie szukać? W zwykłych sklepach? Czy ktoś wie może? Może ktoś wie ile kosztują w ASO? Byłbym wdzięczny za pomoc w moich dylematach.

Dodam że sprawa jest niestety pilna.

20.GIF

Napisano
  • Autor

> Punto II 1.2 16V, rocznik 2002.

> Konieczna jest wymiana wahaczy. Czytałem w poprzednich edycjach tego wątku, że albo oryginały, albo

> Delphi, albo TRW. Czy ktoś ma może doświadczenia z jakimiś tańszymi wahaczami? Chciałbym coś o

> wyważonym stosunku ceny do jakości.

> A jeśli nie da się ekonomicznie, to co brać, jednoznacznie - Delphi czy TRW? Czy coś innego może?

Takich najtanszych nie polecam. Kiedys kupilem chyba po 90zl/szt i padly mi w nich sworznie po 15kkm.

> Nie mogę znaleźć na Allegro gum stabilizatora, a też bym je wymienił, zarówno zewnętrzne jak i

> wewnętrzne. Gdzie szukać? W zwykłych sklepach? Czy ktoś wie może? Może ktoś wie ile kosztują w

> ASO? Byłbym wdzięczny za pomoc w moich dylematach.

> Dodam że sprawa jest niestety pilna.

W ASO zewnetrzne to koszt chyba 60-70zl za 2 szt, wewnetrzne nie wystepuja, ale podobno pasuja od mkI

Napisano

jescze sa wahacze SWAG (febi ....)- ale one cena nie odbiegaja od Ricambri/TRW/Delphi. gum wewnetrznych nie trzeba zewnetrzne tak - tylko ricambri.

Napisano

> Takich najtanszych nie polecam. Kiedys kupilem chyba po 90zl/szt i padly mi w nich sworznie po

> 15kkm.

> W ASO zewnetrzne to koszt chyba 60-70zl za 2 szt, wewnetrzne nie wystepuja, ale podobno pasuja od

> mkI

Ktoś tam w której edycji pisał o FAST...

To jakie w końcu założyłeś i ile Ci wytrzymały?

Co do gum stabilizatora, to wewnętrznych się w takim razie nie wymienia?

Napisano
  • Autor

> Ktoś tam w której edycji pisał o FAST...

> To jakie w końcu założyłeś i ile Ci wytrzymały?

Wlasnie nie pamietam jakie wtedy kupilem oslabiony.gif. Pozniej mialem Birth i z tymi nie bylo problemow.

> Co do gum stabilizatora, to wewnętrznych się w takim razie nie wymienia?

Wewnetrzne wystepuja razem ze stabilizatorem. O koszt jego sie nie pytaj, bo Ci szczeka opadnie rotfl.gif. Wewnetrzne wytrzymuja sporo dluzej niz zewnetrzne. Jak sprzedawalem pII, to mial 200kkm nalotu i tych gum nie ruszalem.

Napisano

> Wlasnie nie pamietam jakie wtedy kupilem . Pozniej mialem Birth i z tymi nie bylo problemow.

> Wewnetrzne wystepuja razem ze stabilizatorem. O koszt jego sie nie pytaj, bo Ci szczeka opadnie .

> Wewnetrzne wytrzymuja sporo dluzej niz zewnetrzne. Jak sprzedawalem pII, to mial 200kkm nalotu

> i tych gum nie ruszalem.

A zewnętrzne ruszałeś? Birthy widziałem, ale też jakies tanie były... Ale warto w nie zainwestować?

Napisano
  • Autor

> A zewnętrzne ruszałeś? Birthy widziałem, ale też jakies tanie były... Ale warto w nie zainwestować?

Zewnetrzne zmienialem chyba po 150kkm. Zalozylem je, zrobilem na nich okolo 30kkm i sprzedalem samochod. Kupel kupil, zrobil juz ze 20kkm i jak na razie sa ok.

Napisano

> Zewnetrzne zmienialem chyba po 150kkm. Zalozylem je, zrobilem na nich okolo 30kkm i sprzedalem

> samochod. Kupel kupil, zrobil juz ze 20kkm i jak na razie sa ok.

A zobacz, Birthy są po 99 PLN...

Napisano
  • Autor

> A zobacz, Birthy są po 99 PLN...

Jak ja kupowalem, te 2 lata temu, to placilem po 130zl.

Napisano

> Jak ja kupowalem, te 2 lata temu, to placilem po 130zl.

No dobra, wygląda na to że zaryzykuję te Birthy. Dzięki za pomoc 20.GIF

Napisano

Wewnętrzne gumy stabilizatora są do kupienia w zwykłym motoryzacyjnym. Zewnętrzne "motylki" są takie same jak w SC i PI.

Napisano

> jescze sa wahacze SWAG (febi ....)- ale one cena nie odbiegaja od Ricambri/TRW/Delphi. gum

> wewnetrznych nie trzeba zewnetrzne tak - tylko ricambri.

Poczytałem jeszcze w necie o tych Birthach i mimo że wierzę Denusowi trochę się zawahałem. Chyba jednak kupię coś lepszego. W takim razie, co kupić, konkretnie? Febi? O taki właśnie? Czy oryginały z ASO? Bardzo proszę o jednoznaczną odpowiedź, lub wskazanie, czy między tymi droższymi jest w ogóle jakaś różnica.

Napisano

Nikt za Ciebie decyzji nie podejmie. jak wiesz Ricambri = TRW, Delphi takze ma dobra renome, ja na SWAG zrobilem 150kkm i w prawym sworzen mial wiekszy luz niz lewy - ale nie taki ze latal.

Napisano
  • Autor

> Wewnętrzne gumy stabilizatora są do kupienia w zwykłym motoryzacyjnym. Zewnętrzne "motylki" są

> takie same jak w SC i PI.

Cos mi sie wydaje, ze nie sa takie same hmm.gif. Jesli SC ma takie same jak CC, to na 100% w PII sa inne.

Napisano
  • Autor

> Poczytałem jeszcze w necie o tych Birthach i mimo że wierzę Denusowi trochę się zawahałem. Chyba

> jednak kupię coś lepszego. W takim razie, co kupić, konkretnie? Febi? O taki właśnie? Czy

> oryginały z ASO? Bardzo proszę o jednoznaczną odpowiedź, lub wskazanie, czy między tymi

> droższymi jest w ogóle jakaś różnica.

Ja nie mialem powodow do marudzenia na nie i jakos nigdy mi nie przyszlo do glowy szukac w necie opini na ich temat. Niestety z czesciami robi sie ruletka, nawet oryginalne moga szybko sie posypac oslabiony.gif. Jesli zdecydujesz sie na zakupu Ricambi/TRW to tanie one nie beda oslabiony.gif

Napisano

> Cos mi sie wydaje, ze nie sa takie same . Jesli SC ma takie same jak CC, to na 100% w PII sa inne.

Nie wiem jakie ma CC ale SC MPI ma takie jak PII bo niedawno zakładałem nowe "motylki" i takie właśnie kupiłem. PI ma takie same bo porównywałem w drugim aucie.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem jakie ma CC ale SC MPI ma takie jak PII bo niedawno zakładałem nowe "motylki" i takie

> właśnie kupiłem. PI ma takie same bo porównywałem w drugim aucie.

CC ma symetrycznego ksztaltu, a PII juz nie. Tzn otwor w gumie nie jest w osi czesci metalowej.

Napisano

> Nikt za Ciebie decyzji nie podejmie. jak wiesz Ricambri = TRW, Delphi takze ma dobra renome, ja na

> SWAG zrobilem 150kkm i w prawym sworzen mial wiekszy luz niz lewy - ale nie taki ze latal.

SWAG to to samo co FEBI?

Napisano

> jescze sa wahacze SWAG (febi ....)- ale one cena nie odbiegaja od Ricambri/TRW/Delphi. gum

> wewnetrznych nie trzeba zewnetrzne tak - tylko ricambri.

Byłbyś w stanie podać mi nr tych gum?

Napisano

jak w temacie do punciaka mk2 bez FL 270751858-jezyk.gif, bez skanów z neta, tylko własne doświadczenia poproszę skromny.gif

Napisano

> jak w temacie, bez skanów z neta, tylko własne doświadczenia poproszę

5515.jpg

takie.. z oszoloma po 30zl niby tjun-xenon ale zarowka jest baaaardzo delikatnie zabarwiona na niebiesko, ( sa wersje mocno niebieskie - i je widac przy wylaczonym swietle ze jakies niebieskie kikuty w kloszu sick.gif ). Mocne biale swiatlo, dlugowieczne , tanie. Dla mnie ok.

Napisano

> takie.. z oszoloma po 30zl niby tjun-xenon ale zarowka jest baaaardzo delikatnie zabarwiona na

> niebiesko, ( sa wersje mocno niebieskie - i je widac przy wylaczonym swietle ze jakies

> niebieskie kikuty w kloszu ). Mocne biale swiatlo, dlugowieczne , tanie. Dla mnie ok.

zamówiłem sobie teraz osram'y silverstar zobaczymy co to warte, wg testów obejrzanych w necie jedna z ciekawszych propozycji wink.gif