Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Świętujemy zakończenie produkcji silnika TDI !

Featured Replies

Napisano

> http://autokult.pl/2009/06/17/miedzynarodowa-nagroda-dla-silnika-roku-pojedzie-do-volkswagena/

> gdzie te twoje silniki fiata renaulta i suzuki ? sorry ale troche sie

> mylisz kolego.

> spojrz sobie od kilkunastu lat kto wiedzie prym i zdobywa nagrody

> engine of the year.

> glownie sa to jednostki niemieckie.

Ale o czym IYO to świadczy ?

Fiat notorycznie zdobywa COTY -> i ?

Napisano

Quote:

Wersja 1,4 TSI Volkswagena to także najlepsza jednostka roku w przedziale od 1,0 do 1,4-litra. Decyzję taką podjęło 65 dziennikarzy motoryzacyjnych, z 32 krajów świata.

Faktycznie sama ekspercka śmietanka się zebrała i wybrała hehe.gif

Ciekawe jak cos pierdnie, jak to w VW zlosnik.gif to do którego z tych pismaków będziesz miał pretensje grinser006.gif

Napisano

> Ale o czym IYO to świadczy ?

> Fiat notorycznie zdobywa COTY -> i ?

Czyli jest najlepszy rotfl.gif

Napisano

> Czyli jest najlepszy

No musi tak...

Napisano

> Bylejakie paliwo każdemu silnikowi zaszkodzi, więc się nie

> rozpędzaj...

No racja, ale CR są dość mocno wyczulone.

A w polskich warunkach wiadomo jak jest z paliwami.

Napisano

> A gdzie tam... Nie objedzie nawet mojego 1.4.

> mar00ha

A jesteś pewny hehe.gifhehe.gif

Napisano

> Gówniany -

hmm.gifhmm.gifhmm.gif czyli jaki zlosnik2.gif

> No i ?

> Upoważnia to do pokrzykiwań "ja was wszystkich wy, nawet nie

> będziecie wiedzieli kiedy?".

> Jakieś szczególnie mocne toto?

> Pierdnięcie jakieś sensowne ma ?

> Objedzie cokolwiek mocniejszego niż standardowe pierdzikółki ?

> Wiesz - mierz siły na zamiary...

Wiesz nie wiem co to są "popierdzikówki" dla ciebie hmm.gif ... można mieć 300 KM w aucie o masie 2000 kg lub 100 KM w aucie o masie 1000 kg. Można mieć 100 Nm a można mieć 400 Nm .... 600 Nm .... lub 3000 Nm w Tirze.... super napęd na 4 koła i napęd na przód i ścigać sie po suchym i prostym asfalcie .... co kto woli hehe.gif

Jesli ktoś zasmakował 400 Nm w autku osobowym to wie o czym pisze .... zlosnik2.gif

Napisano

> No racja, ale CR są dość mocno wyczulone.

Każdy diesel wysokociśnieniowy jest wrażliwy na barachlate paliwo.

Wynika to z koniecznej w takich warunkach precyzji wykonania, a nie że ten czy inny patent jest wrażliwszy

> A w polskich warunkach wiadomo jak jest z paliwami.

A to insza inszość.

Napisano

> Ale o czym IYO to świadczy ?

> Fiat notorycznie zdobywa COTY -> i ?

Czy CAR OF THE YEAR = ENGINE OF THE YEAR ?

chyba nie.

podalem taki przyuklad silnikow bo nie wiem na jakiej podstawie ktos stwierdza ze niemickie silniki to gowno a lepsze sa reno fiaty i suzuki.

panie z czym do ludzi..

ps. nie sugeruje sie tym ze jezdze teraz niemickim autem, wczesniej jezdzilem fiatem.

Napisano

> czyli jaki

Dokładnie taki :-)

> Wiesz nie wiem co to są "popierdzikówki" dla ciebie ... można mieć

> 300 KM w aucie o masie 2000 kg lub 100 KM w aucie o masie 1000

> kg. Można mieć 100 Nm a można mieć 400 Nm .... 600 Nm .... lub

> 3000 Nm w Tirze.... super napęd na 4 koła i napęd na przód i

> ścigać sie po suchym i prostym asfalcie .... co kto woli

> Jesli ktoś zasmakował 400 Nm w autku osobowym to wie o czym pisze

> ....

No krótko - co niestandardowego to objedzie.

Dla mnie zwykły dizelek to zwykły dizelek.

Względny szał to się zaczyna od 200 koni w górę w kompakcie.

Miód to 300 KM w takimże aucie.

Dla porównania, żebyś wiedział o czym mowa -> takim Brawo.

Nułowa brawo.

I niutkami to ty mi tu oczu nie mydlij, bo ja Ci podstawię benzynę o zbliżonych niutkach i nawet dymku nie powąchasz.

Więc pytam ponownie - cóż to za szał w tym fiaciku z gruźlikiem, że "drżyjcie narody".

Wiesz, przepraszam z góry że tak personalnie pojadę, ale jak ja się przesiadłem z malacza na poloneza 1,6, to przyspieszenia mnie w fotel wgniatały. Jak dosiadłem potem 100 KM potwora, to normalnie nogi z waty były i żyła na ciemieniu, od zaciskania zwieraczy, bo tu mail do nadciągającej kupy, że spotkanie jest w spodniach...

Ale dopiero jak pojeździłem sprzętami gdzie było 15 sekund, ale do drugiej paczki to zrozumiałem, że pojęcie "dynamiczny", "wszystkowokółwciągający" i "drżyjcie narody" samochód to jednak coś innego niż przeciętne samochody z przeciętnymi silnikami...

Może i nie masz takich doświadczeń, ale zaufaj tym, co już tego chlebka popróbowali i uwierz, że fiacik z dizelkiem, nawet czipsami pokarmiony szału nie robi.

Owszem, jak jedziesz szosą, gdzie 80% sprzętów ma 10+ lat, to możesz poszpanować. Ale jak trafisz na równego sobie, to leżysz i kwiczysz...

Ja wiem, że niektórzy krzyczą, że "łolaboga, 400 Nm na ośce to się tym jeździć nie da" - jeżdżę prawie na codzień i zaprawdę powiadam - da się z palcem w rzyci. Ale do tego trzeba DOŚWIADCZENIA, a nie zaślepienia kolorowymi pisemkami z cyklu, gdzie mądrzy redaktorzy piszą to, co z importerami sobie przy stoliku ustalili...

Napisano

> Czy CAR OF THE YEAR = ENGINE OF THE YEAR ?

> chyba nie.

> podalem taki przyuklad silnikow bo nie wiem na jakiej podstawie ktos

> stwierdza ze niemickie silniki to gowno a lepsze sa reno fiaty i

> suzuki.

> panie z czym do ludzi..

> ps. nie sugeruje sie tym ze jezdze teraz niemickim autem, wczesniej

> jezdzilem fiatem.

Toyota wyhaczyła EOTY za (ZTCP) 1,3 albo 1,5 VVT-i.

A że silnik ten miał wadę konstrukcyjną, która spowodowała konieczność prowadzenia cichej akcji serwisowej, i to grubej, bo wymieniano bloki krótkie to już cisza.

Ot - suprajs, prawda ?

Słuchaj, wszystko da się zmierzyć, żeby było tego dużo - kwestia jaką miarę przykładasz.

Przykład - kolega miał sraczkę, bo kupił sobie radio samochodowe, pjonier, rozumisz pan i ono ma 4x40 W.

Razem 120 wat z pierdziaczka, szacun, nie ?

Tyle, że te W to jest w/g EIAJ -> zniekształcenia nieliniowe ileśtamdziesiąt procent, moc chwilowa.

Wsadziłem gostka do sprzętu, gdzie miałem 4x40W, ale RMS@THD 0,001% w klasie A (praktycznie - czysta moc elektryczna w trybie ciągłym, bez żadnych zniekształceń) i chłopak usiadł z wrażenia.

Niby to samo, ale jednak niekoniecznie, prawda ?

Napisano

> A jesteś pewny

Spokojnie. Powąchasz sobie tylko moje wonne spaliny. palacz.gif

mar00ha

Napisano

> Spokojnie. Powąchasz sobie tylko moje wonne spaliny.

> mar00ha

A może to ja trochę osmolę twojego grila hehe.gif20.GIF30.GIF

Napisano

> Bylejakie paliwo każdemu silnikowi zaszkodzi, więc się nie

> rozpędzaj...

nie każdeeemu zlosnik.gif do Wołgi moge wlać (prawie) wszystko zlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

> Niby to samo, ale jednak niekoniecznie, prawda ?

najlepsze są miniwieże po 1500W PMPO hehe.gif

leczyłem tak znajomych sprzętem który miał prawdziwe 2x200W do 8ohm (NAD S200) na efektywnych kolumnach to sie bali że im strop na łeb spadnie zlosnik.gif

Napisano

> najlepsze są miniwieże po 1500W PMPO

> leczyłem tak znajomych sprzętem który miał prawdziwe 2x200W do 8ohm

> (NAD S200) na efektywnych kolumnach to sie bali że im strop na

> łeb spadnie

2x100W obganiałem imprezę na działce dając połowę mocy i nie wynosząc kolumn z domu - wystarczyło drzwi otworzyć smile.gif

Napisano

> 2x100W obganiałem imprezę na działce dając połowę mocy i nie wynosząc

> kolumn z domu - wystarczyło drzwi otworzyć

Wiesz, są kolumny które z 2x15W zrobią duże ciśnienie

jadis_eurythme1.jpg

Generalnie chodzi o to żeby byc świadomym klientem i nie dać się nabrać na kolorowe naklejki na sprzęcie RTV hehe.gif

Napisano

> Dokładnie taki :-)

hehe.gifhehe.gifhehe.gif

> No krótko

> Miód to 300 KM w takimże aucie.

No 300 KM w takim np... Fokusie ST to robi swoje food.gif Ale i jego zje na śniadanie 500 KM potwór który zostanie objechany przez 1001 KM Bugatti hehe.gif i tak dalej

> I niutkami to ty mi tu oczu nie mydlij, bo ja Ci podstawię benzynę o

> zbliżonych niutkach i nawet dymku nie powąchasz.

Oj w benzynce 400 Nm to juz jest potwór jak dla mnie .... V8 wink.gif ale to z 2,5 tony potem ciągnie hehe.gif

> Więc pytam ponownie - cóż to za szał w tym fiaciku z gruźlikiem, że

> "drżyjcie narody".

To nie szał .... i nigdy nie będzie szałem ale wybacz ten fiacik pali mi 5,8 literka ropki i robiąc wiele tyś km ciągle mijam i wyprzedzam auta które mogły by mnie połknąc na sniadanie ... ale ci goście jadą nawet tam gdzie można 130 km/h - >90 km/h ..... więc moje pytanie jest PO CO TE MOCE i TE KM/Nm skoro potem na kropelce pomykacie hehe.gif

> Wiesz, przepraszam z góry że tak personalnie pojadę, ale jak ja się

> przesiadłem z malacza na poloneza 1,6, to przyspieszenia

> normalnie nogi z waty były i żyła na ciemieniu,

> Ale dopiero jak pojeździłem sprzętami gdzie było 15 sekund, ale do

> drugiej paczki to zrozumiałem, że pojęcie "dynamiczny",

> "wszystkowokółwciągający" i "drżyjcie narody" samochód to jednak

> coś innego niż przeciętne samochody z przeciętnymi silnikami...

Dobrze... dobrze.... Ja nie mam Bentleja ani Bugatti a z Ferari to jedynie "F" jest, ale czasami mile jest przykleić sie do Porszaka hehe.gif nie to zebym go wyprzedził bo i tak ma więcej tego i tamtego ....

> Może i nie masz takich doświadczeń, ale zaufaj tym, co już tego

> chlebka popróbowali i uwierz, że fiacik z dizelkiem, nawet

> czipsami pokarmiony szału nie robi.

Miałem okazje sobie trochę pokierować 420 KM potworem i wiem co to jest ale wybacz.... co 280 - 300 km do pełna tankować i szukać stacji zlosnik.gif tak to miałem w Bravie 103 KM na gazie bo mi do zbiornika tylko 35 literków wchodziło LPG hehe.gifhehe.gif

> Owszem, jak jedziesz szosą, gdzie 80% sprzętów ma 10+ lat, to możesz

> poszpanować. Ale jak trafisz na równego sobie, to leżysz i

> kwiczysz...

No właśnie ..... lubie kwiczyć oink.gif i to nie wstyt być wyprzedzonym przez 300 KM i więcej KM potwora i zobaczyć, ze śa auta które tak pięknie odchodzą.... Problem w tym, ze to ten fiacik je wyprzedza bo one na kropelce pomykają

> Ja wiem, że niektórzy krzyczą, że "łolaboga, 400 Nm na ośce to się

> tym jeździć nie da" -

Skoro masz 400 Nm to powinieneś zrozumieć co one daja ... i co dają w auce o masie 1300 - 1600 - 2000 kg icon_eek.gif

Napisano

> Oj w benzynce 400 Nm to juz jest potwór jak dla mnie .... V8 ale

> to z 2,5 tony potem ciągnie

Niekoniecznie:

L2%20cupra.JPG

Napisano

> Jesli ktoś zasmakował 400 Nm w autku osobowym to wie o czym pisze

> ....

Benzynowe 300 'nituków' wciąga Twoje 400 lewą dziurką od nosa hehe.gif.

Kolega ma 310 Nm w samochodzie o masie ok 1300 kg - auto jeździ normalnie i nie ma czym się podniecać, ani 'smakowć', bo te Nm są dieslowskie.

Napisano

> A może to ja trochę osmolę twojego grila

Zapomnij. Silnik okrętowy, a do tego we Fiacie? hahaha.gif

mar00ha

Napisano

> http://autokult.pl/2009/06/17/miedzynarodowa-nagroda-dla-silnika-roku-pojedzie-do-volkswagena/

> gdzie te twoje silniki fiata renaulta i suzuki ? sorry ale troche sie

> mylisz kolego.

> spojrz sobie od kilkunastu lat kto wiedzie prym i zdobywa nagrody

> engine of the year.

> glownie sa to jednostki niemieckie.

A VW Golf wygrywa wszystkie porównania z innymi kompaktami w niemieckich pisemkach moto hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> Zapomnij. Silnik okrętowy, a do tego we Fiacie?

> mar00ha

Na szczęście we Fiacie nie ma problemów z tymi silnikami okrętowymi jak w VW zlosnik.gif

Zresztą dizle i tak są do bani hehe.gif

Napisano

> Skoro masz 400 Nm to powinieneś zrozumieć co one daja ... i co dają w

> auce o masie 1300 - 1600 - 2000 kg

Nie robi szału w dizlu.

W tej samej budzie 340 Nm w benzynie zamiata tak, że faktycznie trzeba mieć mocny zwieracz, żeby nie zmoczyć.

400 Nm po prostu dość dynamicznie się przemieszcza, ale - patrz wyżej - szału nie robi.

Napisano

> Niekoniecznie:

No pięknie ..... cool.gif szkoda, że naped tylko na przód i połowa tej mocy poleci z dymem spalonej opony hehe.gif ale może ma szperę i jakoś poleci ok.gif bo inaczej poco takie modyfikacje by ktoś robił bez wzmocnienia hamulców i zawieszenia

To toczydełko na pewno wyprzedzi mojego Fiacika .... jeśli o to wam chodzi hehe.gif i zostanie wyprzedzono przez 400 KM Miśka ..... i tak dalej

Cytat....

Właściciel Leona Cupra już na wstępnie musi zapomnieć o osiągnięciu „papierowego” zużycia paliwa, czyli 8,3 l/100 km. W rzeczywistości jest to o wiele, wiele więcej. Podczas jazdy w mieście trudno nam było zejść poniżej 11 l/100 km. Komputer pokładowy najczęściej pokazuje 14-15 l/100 km. To jednak auto o sportowym charakterze i trudno wymagać, by paliło 4 l/100 km.

A ten to pewnie w 20 sie nie mieści hehe.gif

Napisano

> No pięknie ..... [...]

Ale co ma piernik do wiatrka ? Po co caly ten wywod ? Najpierw piszesz, ze 400Nm w benzynie to V8 i 2.5 tony - podaje przyklad, ze niekoniecznie. Twoje Nm w fiaciku tez ida na przednia oske i tez niewiele z tego masz, do tego Ty masz na tej osce sporo mniej tych Nm niz ta benzyna. Dodajesz, ze zuzycie paliwa duze - no i co z tego ? Osiagi to rekompensuja.

Napisano

> 400 Nm po prostu dość dynamicznie się przemieszcza, ale - patrz wyżej

> - szału nie robi.

Zgadza sie.... nie robi. Ktoś kto jeździ CBR-ką hondy ma w nosie takie toczydełka i wyprzedza je na jednym kółku cool.gif robiąc w niespełna 3 sekundy setkę.

Jednak przyjemnie jest przyspieszać i to nie od 0-100 bo zanim 4 bieg zapnę w Dislu to większość mocnych bęzyn juz odjadą na 2-jce cool.gif ale własnie na 4 i 5 biegu jak przyspieszasz z 40 - 60 km do grubo ponad 100

Napisano

> no i co z tego ? Osiagi to rekompensuja.

Dobrze ... przyznaje że to autko jest silne i szybkie, i że nie zawsze 400 Nm musi pochodzić z V8 w benzynie.

Ale tak jak pisałemi ono zostanie objechane przez mocniejsze..... palące 75 litrów/100 smile.gif

Ja patrze na to wszystko nie jako kierowca "miejski" który takim autem robi kilka tys km roczne od swiateł do swiateł ale jako kierowca który robi 40-45 tyś km rocznie i ma na budziku prawie 250 tyś km ..... i nadal się śmieję

Napisano

> Dobrze ... przyznaje że to autko jest silne i szybkie, i że nie

> zawsze 400 Nm musi pochodzić z V8 w benzynie.

> Ale tak jak pisałemi ono zostanie objechane przez mocniejsze.....

> palące 75 litrów/100

> Ja patrze na to wszystko nie jako kierowca "miejski" który takim

> autem robi kilka tys km roczne od swiateł do swiateł ale jako

> kierowca który robi 40-45 tyś km rocznie i ma na budziku prawie

> 250 tyś km ..... i nadal się śmieję

Jak kogos stac na paliwo to sie rowniez smieje smile.gif

Napisano

> Cisnie sie wiecej. Takie marki jak Opel czy Volkswagen/Audi przy ich

> popularnosci i wartosciach jak trwalosc zawieszenia,

> prowadzenie, spasowanie itp. robic dobrych silnikow nie

> potrafia. A to, ze 1.9 TDI czy 1.8T sa najlepsze z palety nie

> znaczy, ze sa obiektywnie dobre.

z zawieszeniem to chyba przecholowales , co powiesz o konstrukcji zawieszenia wielowachaczowego aluminiowego w w/w markach szczegolnie vw/audi ,prowadzenie - moje odczucia to prawie jak w taczce 270751858-jezyk.gif sa inne marki ktore radza sobie lepiej w tych dziedzinach

> I zadne cienkie blachy, liche zawiasy, tendetne wykonczenie i rdza

> nie ukryja tego, ze byle Suzuki, Fiaty, Renault czy dolni

> Koreanczycy robia lepsze jednostki napedowe od Niemcow.

tez nie zgodze sie z toba, kazda marka wypuscila buble i takie ktore sie ciesza do dzis dobra opinia i sa niezawodne ale fiat , suzuki , toyota , mazda tez mialy wpadki z silnikami

wszystko zalezy od modelu jaki sie trafi jeden mial do bani blachy inne zawieszenia a w innych niektore silniki zle sie sprawowaly ,nie da sie podzielic tego w ten sposob

Napisano

Witiam wszystkich.

Czytam dyskusję i wyciągnąłem kilka wniosków z rozmowy i własnych odczuć.

Panie szanowny. Odnoszę wrażenie że pracuje Pan w salonie. IMHO odczuwam utajoną walkę z sumieniem ale o tym za chwilę.

Wysoce niesprawiedliwym jest oceniać ten silnik pokazując filmik ze SKODĄ w roli głównej.

Przytoczę może kawał ze skodą i tesciową wink.gif

Dla porównania.

Kilka razy śmigłem Służbową octavią brata 1.9TDI Elegance taka seria chyba była. Wrażenia? bezcenne. Nie spodziewałem się takiego klekota WEWNĄTRZ auta, na zewn tez za dobrz nie było. "Drewniane" wstawki, komputer, tempomat, climatronik, navi odpalam silnik i masakra.

Potem służbowa Fabia 1.9TDI ale już 130 koni. to auto miało kopytko i ? to samo co octavia, niemiłosierny warkot.

Kolegi Passat B5 i co? cichutko i spokój potem passat B6 jeszcze lepiej.

W roomsterze siedziałem bo brat dostał auto zastępcze po awarii Fabii.

Chciałbym tylko porównać octavie z passatami bo to podobna grupa.

Te same silniki a wrazenia zupełnie inne.

Cena a cena czyni cuda, kosztem czego. Zawieszenie silnika, wygłuszenie.

Skoda jest autem koszmarnie głośnym a porównanie silnika z mniejszą kulturą powoduje spotęgowanie wcześniejszych wad.

Inny aspekt.

W dobie kryzysu 3 cylindry? Jak to, konkurencja ma 4 cylindry.

To silnik dla mas, ludzi którzy chcą wozidełka tanie i proste, najlepiej takie aby rachunki eksploatacyjne dotyczyły tylko paliwa.

Ten silnik jest dobrym posunięciem ale nie w dzisiejszych czasach.

Scenariusz. Przychodzi pan Kowalski z żoną i oglądają.

Patrzą na cyferki i widzą: widzisz kochanie? ten x ma 4 cylindry, ehh lipa.

W tym momencie wkracza sprzedawca niczym hamlet i przemawia...

Pan "Kowalski" chce mieć auto aby paliło 1l/100km, czasem od świateł jadąc bez żony przykierać przy laskach, dużo miejsca dla dzieci, zamykać licznik i czasem dla sportu na trzeciego sie wepchać.

I co? Pan Kowalski bierze silnik jaki bierze bo inaczej na inne wygody nie starczy kasy a la ogrzewane fotele, katapultę, asystent grzania kubków coli, masowanie kolan i inne duperele z ktorych pewnie kilka razy skorzysta albo w ogóle nie skorzysta.

Potem jest zażenowanie i rozgoryczenie ale klient zdobyty i tu sprzedawcę usprawiedliwiam (po części) bo też chce mieć pracę, ot taka "polityczna" poprawność.

Widzę sam że pojechałem po Skodzie, wybaczcie mi.

Osobiście mam Turbo makarona w dieslu i loche A6 w 2,5 TDI.

Nie bede porównywał bo 4 cyle to nie 6 i na odwrót.

Chciałem tylko nadmienić iż w dobie kryzysu takie cięcie się marketingowo niepoprawne. Oczywiście silnik troszkę istnieje ale Kowalski o tym nie wie widząc opisy w broszurach opisy" technologicznych silników". Nie chodzi tu o rozwiązania PD VP CR PZU KGB (poniosło mine smile.gif ) ale o cięcia w cylindrach.

Wrócę do rozczarowania Kowalskiego z jazdy.

Auto w mieście pali mało a na trasie już nie.

Tak jak wspomniałem. Jełśi nasz kowalski stymuluje adrenalinę trenując wpychanie na trzeciego to się nie dziwię. Ten silnik nie powstał dla nie go ale dla przeciętnego "emeryta współczesnego".

Zapewne pan Kowalski naczytał się jakie wypasy oferuje 1.9 tdi to pewnie 1.4 tdi bedzie prawie taki sam.... prawie...

Napisano

> Cisnie sie wiecej. Takie marki jak Opel czy Volkswagen/Audi przy ich

> popularnosci i wartosciach jak trwalosc zawieszenia,

icon_eek.gif chyba sie zagalopowales grinser006.gif

Napisano

> A VW Golf wygrywa wszystkie porównania z innymi kompaktami w

> niemieckich pisemkach moto

NIe prawda !

Raz z Kila przegral grinser006.gif, ale dopisali, ze tylko dlatego, bo Kila jest znacznie tansza, czyli ma znacznie wyzszy stosunek tego co daje to tego ile kosztuje grinser006.gif

Napisano

> Zgadza sie.... nie robi. Ktoś kto jeździ CBR-ką hondy ma w nosie

> takie toczydełka i wyprzedza je na jednym kółku robiąc w

> niespełna 3 sekundy setkę.

Yhy, a Ty wciąż o GP następnych świateł...

> Jednak przyjemnie jest przyspieszać i to nie od 0-100 bo zanim 4 bieg

> zapnę w Dislu to większość mocnych bęzyn juz odjadą na 2-jce

> ale własnie na 4 i 5 biegu jak przyspieszasz z 40 - 60 km do

> grubo ponad 100

... a ja mówię o sytuacji, gdzie dobierając WŁAŚCIWE przełożenie jedziesz jak się należy.

Ludziom WYDAJE się, że diesel jest dynamiczny, bo przełożenie ok 2krpm jest dla diesla WŁAŚCIWYM, a dla benzyny - zgoła odwrotnie -> trzeba zrzucić 1-2 w dół i wtedy jest jak być powinno.

A że tzw ciemna masa woli deptać gaz - well.. Ich sprawa :-)

Napisano

> No pięknie ..... szkoda, że naped tylko na przód i połowa tej mocy

> poleci z dymem spalonej opony

Po raz kolejny sam udowadniasz, że nie wiesz o czym piszesz.

Napisano

> Ja patrze na to wszystko nie jako kierowca "miejski" który takim

> autem robi kilka tys km roczne od swiateł do swiateł ale jako

> kierowca który robi 40-45 tyś km rocznie i ma na budziku prawie

> 250 tyś km ..... i nadal się śmieję

W zeszłym roku sprzedałem turbodoładowaną benzynę z nalotem ~280 kkm. W 5 lat.

Jak widzisz - są tacy, co mogą i mają $ na paliwo...

Napisano

> W zeszłym roku sprzedałem turbodoładowaną benzynę z nalotem ~280 kkm.

> W 5 lat.

> Jak widzisz - są tacy, co mogą i mają $ na paliwo...

Są firmy, gdzie flota jeździ głównie na benzynie, także uturbione smile.gif

Napisano

> Chciałbym tylko porównać octavie z passatami bo to podobna grupa.

Znaczy co, bagażnik czy kolor lakieru dają im podobieństwo?

Napisano
  • Autor

według firmy Samar analizującej rynek samochodowy w Polsce, Octavia jest pozycjonowana w klasie "wyższej średniej" razem z:

Passatem, Mondeo, Avensis, Laguną etc. skromny.gif

Napisano

> według firmy Samar analizującej rynek samochodowy w Polsce, Octavia

> jest pozycjonowana w klasie "wyższej średniej" razem z:

> Passatem, Mondeo, Avensis, Laguną etc.

A gdzie owi specjaliści "upozycjonowali" Superba? zlosnik.gif

Napisano

> według firmy Samar analizującej rynek samochodowy w Polsce, Octavia

> jest pozycjonowana w klasie "wyższej średniej" razem z:

> Passatem, Mondeo, Avensis, Laguną etc.

nawet w Samarze półgłówki pracują, cóż...widocznie taka moda zlosnik.gif

Napisano

> A gdzie owi specjaliści "upozycjonowali" Superba?

superb pewnie w klasie dużych vanów grinser006.gif

Napisano

> nawet w Samarze półgłówki pracują, cóż...widocznie taka moda

Niekoniecznie. Oni po prostu zarabiają. Na ich stronach widać sporo tekstów przysyłanych przez firmy moto. Więc może i w tym przypadku ulegają jakimś sugestiom ....

Napisano
  • Autor

> A gdzie owi specjaliści "upozycjonowali" Superba?

no jak to gdzie..

klasa wyższa grinser006.gif

konkurenci to np. BMW 5, Audi A6, Lexus GS, Mercedes E, Volvo S80

od razu powiem, że spece z Samaru wrzucili Roomstera do klasy "Nizszej średniej" - Focus, Golf, Astra itp.

Napisano

> Znaczy co, bagażnik czy kolor lakieru dają im podobieństwo?

Sami sprzedawcy Skody promują Octavię jako limuzynę klasy średniej, wyższej.

Skodę SuperB porównuje się inaczej i tu przytoczę cytat z jednego z pismideł: "...Skoda po latach przerwy powróciła do promowania i produkcji luksusowej linii SuperB".

Wobec tego jeśli SuperB to lux maszynka a Fabia to kompakt, oczywistym jest gdzie Octavie trzeba wcisnąć.

Napisano

>Fabia to kompakt,

Kto ją tak zakwalifikował? Też spece z Samara?

icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

> Kto ją tak zakwalifikował? Też spece z Samara?

nie przesadzajmy... fabia to auto segmentu B, samar tez tak uważa

Napisano

> Niekoniecznie. Oni po prostu zarabiają. Na ich stronach widać sporo

> tekstów przysyłanych przez firmy moto. Więc może i w tym

> przypadku ulegają jakimś sugestiom ....

Byc może jak wszędzie tekst sponsorowany hmm.gif

Napisano

>Yhy, a Ty wciąż o GP następnych świateł...

Ja nie udaje, ze moje maleństwo to szczyt "świata". Znam +/- i wiem co mogę a czego nie moge... i tyle

> ... a ja mówię o sytuacji, gdzie dobierając WŁAŚCIWE przełożenie

> jedziesz jak się należy.

> Ludziom WYDAJE się, że diesel jest dynamiczny, bo przełożenie ok

> 2krpm jest dla diesla WŁAŚCIWYM, a dla benzyny - zgoła

Nie do końca.... kiedyś disle kręciły się do 4.000 obr/min a kulturą pracy przypominały traktory. Ale obecnie ( a nawet ten staruszek jaki jest u mnie pod maską ) nowoczesne disle oparte na szynie CR i z wielopunktowym bezpośrednim wtryskiem to już całkiem inne silniki zobacz że krecą się do 5500 obr/min i mają zmienną geometrię turbiny co znacznie zmniejsza ich turbo dziurę zlosnik.gif ..... więc owszem ustępują Turbo benzynce pod względem elastyczności ale już nie tak bardzo a nadrabiają to wysokim momentem który rośnie od dołu gdzieś 1600 - 1700 obr/min. Nowoczesne silniki Disla wymusiły na producentach przestawienie się z tanich benzynek wolnossących równiez na doładowane i to jak masz w VW 2x zlosnik.gif A jednoczesnie nawet ten "wielki" koncern zapatrzony w swoje pompowtryskiwacze przeszedł lub jak kto woli przechodzi na CR w całej swojej gamie silników TDI wink.gif

Napisano

> Nie do końca.... kiedyś disle kręciły się do 4.000 obr/min a kulturą

> pracy przypominały traktory. Ale obecnie ( a nawet ten staruszek

> jaki jest u mnie pod maską ) nowoczesne disle oparte na szynie

> CR i z wielopunktowym bezpośrednim wtryskiem to już całkiem inne

> silniki zobacz że krecą się do 5500 obr/min

1. Nie do takich obrotów.

Fizyka, panie, fizyka

2. od 3500 jest już zwał

i mają zmienną

> geometrię turbiny co znacznie zmniejsza ich turbo dziurę .....

> więc owszem ustępują Turbo benzynce pod względem elastyczności

> ale już nie tak bardzo a nadrabiają to wysokim momentem który

> rośnie od dołu gdzieś 1600 - 1700 obr/min.

ahaaaa... i kończy się ten momentum na 3000 rpm -> no ok, dam 3500 - jaki jest użyteczny zakres obrotów ?

> Nowoczesne silniki

> Disla wymusiły na producentach przestawienie się z tanich

> benzynek wolnossących równiez na doładowane i to jak masz w VW

Nie.

Wymusiły to obostrzenia emisji CO2.

> 2x A jednoczesnie nawet ten "wielki" koncern zapatrzony w

> swoje pompowtryskiwacze przeszedł lub jak kto woli przechodzi na

> CR w całej swojej gamie silników TDI

No i znowu błądzisz.

Powtórzę to, co powtarzam stale:

PD dał SZYBKO to, na co CR czekał dłuuugo -> wysokie ciśnienia wtrysku.

A to przekłada się wprost na osiągi.

Oczywiście, można dywagować, czy ta technologia była ślepą uliczką czy nie, ale nie zmienia to faktu, że PD było w chwilach swej chwały NAJSZYBSZĄ drogą do diesla o wysokich osiągach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.