Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podroz -w km czy w min?

Featured Replies

Napisano

Mialem goscia z EU. Pojezdzilem troche ze mna i sie troche zszokowalzlosnik.gif.

Melbourne ma dobrze rozwinieta siec miejska. Odleglosc miedzy miejscami nie jest podawana tylko w km ale w minutach, przewidywanego czasu podrozy - w zaleznosci od natezenia ruchu, ewnetualnych wypadkow, pory dnia etc, etc.

Czyli ponizej mamy 4 min w normalnym natezeniu ruchu, podroz z limitem V 80km/h

ett.jpg

Zielony - normalny czas podrozy, czerwony - opoznienia duze natezenie ruchu etc ...

ett1.jpg

jak ponizej zlosnik.gif

ett2.jpg

I biedny facet nie mogl sie przyzwyczaic ze odelglosc jest w minutach a nie w km.

Osobiscie wole takie rozwiazanie. Chyba nie jest zbytnio popularne w EUniewiem.gif [...]

Napisano

Popularne chyba nie jest.

Ja sie z nim spotkalem na obwodnicy Paryza.

Napisano

> I biedny facet nie mogl sie przyzwyczaic ze odelglosc jest w minutach

> a nie w km.

> Osobiscie wole takie rozwiazanie. Chyba nie jest zbytnio popularne w

> EU [...]

We Francji od bardzo wielu lat w Paryżu ruch na obwodnicy i autostradach dojazdowych był podawany w minutach.

Nie wiem czy już to wyświetlają na tablicach, ale tutaj spokojnie możesz w czasie rzeczywistym policzyć dowolny przejazd w czasie rozbitym pomiędzy poszczególnymi punktami charakterystycznymi - http://www.sytadin.fr/

Napisano
  • Autor

> We Francji od bardzo wielu lat w Paryżu ruch na obwodnicy i

> autostradach dojazdowych był podawany w minutach. [...]

Osobiscie jestem bardziej przyzwyczajony do takiego rozwiazania Sydney-Mel 8h, wiec troche mnie to zdziwilo ze nie jest to az tak popularne w EU. hmm.gif

Napisano

> Osobiscie jestem bardziej przyzwyczajony do takiego rozwiazania

> Sydney-Mel 8h, wiec troche mnie to zdziwilo ze nie jest to az

> tak popularne w EU.

bardzo przydatne dla kierowcy ciężarówki ok.gif

Napisano

> troche mnie to zdziwilo ze nie jest to az tak popularne w EU.

Na Zakopiance jet namiastka takiego oznaczenia pokazująca szacowany czas przejazdu z punktu A-B który ma ok 35 km zlosnik.gif

Napisano

póki co chyba głownie do sklepów widać takie informacje.

Że zamiast odległości to pokazane jest, że tyle i tyle min czeka nas do dojechania pod sklep waytogo.gif

Napisano

Fajne pod warunkiem, że się jeździ zgodnie z ograniczeniami...

Napisano

> Fajne pod warunkiem, że się jeździ zgodnie z ograniczeniami...

Tylko że wiele tych tablic z drugiej strony ma fotoradary zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Fajne pod warunkiem, że się jeździ zgodnie z ograniczeniami...

Jesli ruch jest plynny to jak jest potrzeba jezdzenia szybciej ... badz wolniejniewiem.gif???

Napisano

> Jesli ruch jest plynny to jak jest potrzeba jezdzenia szybciej ...

> badz wolniej???

Zapraszam na polskie drogi wink.gif

Napisano

> Osobiscie wole takie rozwiazanie. Chyba nie jest zbytnio popularne w

> EU [...]

Tak jak ktoś wspomniał nie jest to stosowane w przypadku znaków drogowych a raczej orientacyjnie na billboardach np. hipermarketów.

Tak BTW pamiętam jak kilka lat temu, chyba w Warszawie, chcieliśmy z kumplem trafić do jakiegoś marketu i znak "3 minuty" (oczywiście dla kierowców) wyglądał zachęcająco. Bo ile może iść ten dystans pieszy? zlosnik.gif

Po 2 godzinach wróciliśmy do domu. hehe.gif

Ale wracając do tematu. Tak sobie myślę, że dla kogoś kto przyzwyczaił się do mierzenia odległości w kilometrach przestawienie się na zupełnie inną jednostkę jaką jest czas może być rzeczywiście trudne. wink.gif Jak widzę 15 km to wiem jak to daleko, choć często nie wiem jak długo zajmie mi dojazd. Jak widzę 15 minut to brzmi to jakoś abstrakcyjnie, choć pewnie jest praktyczniejsze. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Tylko że wiele tych tablic z drugiej strony ma fotoradary

Wisza na kazdym mosciezlosnik.gif - dokladnie 22 na 39kmzlosnik.gif - ustawione na 103km/h, V max na EastLink = 100km/h.

east-link-tollyway-3-big.jpg

east-link-tollyway-1-big.jpg

Napisano

nie jest popularne, nie mniej jednak, coraz częściej się mówi o dojazdach do jakiegoś puktu nie w km tylko w czasie, np. bardzo często się mnie pyta jak długo jadę do pracy a nie ile km do iej mam ok.gif

Napisano

> póki co chyba głownie do sklepów

Ta o której myśle nie "prowadzi" do żadnego sklepu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

[...]> Tak BTW pamiętam jak kilka lat temu, chyba w Warszawie, chcieliśmy z

> kumplem trafić do jakiegoś marketu i znak "3 minuty" (oczywiście

> dla kierowców) wyglądał zachęcająco. [...]

> Po 2 godzinach wróciliśmy do domu.

zlosnik.gif - dla miejscowych kierowcowzlosnik.gif?

> Ale wracając do tematu. Tak sobie myślę, że dla kogoś kto

> przyzwyczaił się do mierzenia odległości w kilometrach

> przestawienie się na zupełnie inną jednostkę jaką jest czas może

> być rzeczywiście trudne. [...]

ale nie zapominaj ze czas sie zemienia w zaleznosci od warunkowwaytogo.gif - czyli moze byc 4min lub 24minzlosnik.gif i jest dosc dokladny - prawie co do minwaytogo.gif

Napisano

> ale nie zapominaj ze czas sie zemienia w zaleznosci od warunkow -

> czyli moze byc 4min lub 24min i jest dosc dokladny - prawie co

> do min

I to jest dobre - wiadomo, kiedy się będzie na miejscu, a nie za ile kilometrów czy też mil.

Napisano

> [...] - dla miejscowych kierowcow?

Możliwe. zlosnik.gif

> ale nie zapominaj ze czas sie zemienia w zaleznosci od warunkow -

> czyli moze byc 4min lub 24min i jest dosc dokladny - prawie co

> do min

Wiem. Ale mimo wszystko ja np. widzę trasę tak jak na mapie - czyli jako miejsca oddalone od siebie o określony dystans a nie odcinek czasu. wink.gif

Napisano

> Melbourne ma dobrze rozwinieta siec miejska.

I to jest klucz do zagadki.

W takiej polsce, podanie odległości w minutach było by najczęściej totalną abstrakcją, i prowokowało często do udowodnienia że da się szybciej...

A płynność ruchu i przewidywalność czasu dojazdu są zwyczajnie pojęciami nie znanymi.

Napisano

W Anglii czesto podaja to na tablicach informacyjnych, jak akurat nie ma czegos ciekawszego do pokazania. Czy to przydatne? Zalezy. Jak znasz trase, nie maja sensu. Jak sa korki,to wyswietla, ze sa korki i wtedy nie podaje czasu miedzy zjazdami. Dodatkowo jak masz GPS to i tak widzisz w zasadzie to samo. Wiec jak dla mnie zbyteczny bajer i szkoda na to kasy - rozwiazanie w UK jest wystarczajace.

Napisano

Nawet u mnie na wsi są na głównych drogach tablice pokazujące ta informacje. I-95, US-1, Wickham Road, 192 itp.

Napisano

> Wisza na kazdym moscie - dokladnie 22 na 39km - ustawione na 103km/h,

> V max na EastLink = 100km/h.

boje_sie.gif

naprawde sie ciesze, ze mieszkam w Polsce ok.gif

Napisano

Tez mnie to zdziwilo jak sie przeprowadzilem do Irl.

Czesto np jak z kims rozmawiasz, to mowi ze skads dokads jest two hours drive.

Na poczatku pytalem - ale jak daleko.

2h mi nic nie mowily.

Potem sie mniejwiecej przyzwyczailem.

Jednak okazuje sie, ze to co ludzie mowia 2 hours drive, w duzym ruchu w ciagu dnia moze spokojnie sie okazac 3h, natomiast w nocy na pustej drodze mozna to zrobic i w 1h.

Takze sprawa jest baredzo wzgledna.

Napisano

> naprawde sie ciesze, ze mieszkam w Polsce

Bo masz się z czego cieszyć....

Napisano

najlepszym rozwiązaniem byłaby tablica gdzie na stałe jest wpisana odległość a obok podawany byłby szacowany czas dojazdu.

Napisano

> bardzo przydatne dla kierowcy ciężarówki

Mi sie wydaje, ze taki kierowca ma obcykane na pamiec ile zajmuje dojazd z punktu A do B w roznych konfiguracjach warunkow drogowych. smile.gif

Napisano

Nie jest popularne, bo jest to zmienna, a nie stala wartosc. A jak taka sygnalizacja padnie, to juz w ogole hardcore musi byc dla takich, co nie licza w kilometrach.:D

ps. to moze w Australii powinni zamienic licznik kilometrow na licznik godzin? zlosnik.gif

Napisano

> A za co gościa tak za fraki wyciągneli ????

Za nic pewnie, za nie zatrzymanie się do kontroli, za ucieczkę, za przekroczenie prędkości...

Takie zwyczajne drobnostki

Napisano
  • Autor

> Za nic pewnie, za nie zatrzymanie się do kontroli

czegos takiego nie mahmm.gif - busted.gif nie ma prawa cie zatrzymac jesli nic nie zrobiles893goodvibes.gif

, za ucieczkę,

ano zaczal im zwiewac jak go zatrzymalizlosnik.gif

za

> przekroczenie prędkości...

> Takie zwyczajne drobnostki

przegal w sadziezlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> naprawde sie ciesze, ze mieszkam w Polsce

Jestem realista i jak zawsze uwazam ze speed cameras to wyciaganie kasy z drive.gif bez zadnej podstawy to tu musze szczerze przyznac ze to nie robi roznicy - czy sa. Po prostu wszyscy jada plynnie z V max (variable speed limit) jaka sie wyswietla lub - 5-10 km/h. Nikt nie toczy sie ani 20 km/h ani 120 km/h. Wszelkie auta jakie wlaczaja sie do ruchu stoja na rampach i musza byc rozpedzone wjezdzajac na CityLink, czerwone i zielone zmieniaja sie co 2sec.

Mergesafediagram500.jpg

Wiec akurat tu nie ma znaczenia czy jest kamer 100 czy 30idea.gif. Victoria ma prawo stanowe takie a nie innezlosnik.gif ...

Napisano
  • Autor

> A za co gościa tak za fraki wyciągneli ????

uciekac im zaczalzlosnik.gif

Zazwyczaj jeszcze dostaniesz na odchodnezlosnik.gif

No chyba ze facet ma czolghahaha.gif wtedy go ciezaj zepchnac z jezdnihahaha.gif

Napisano
  • Autor

> najlepszym rozwiązaniem byłaby tablica gdzie na stałe jest wpisana

> odległość a obok podawany byłby szacowany czas dojazdu.

alez dokladnie tak jestzlosnik.gif - z tym ze zwyczajowo podaje sie t podrozy nie Videa.gif

Napisano

W UK dosc popularne rowiazanie. Co ciekawe jest to realny czas przejazdu. Nie musze chyba wspominac ze UK jest najbardziej okamerowanym krajem na swiecie! Tablice rejestracyje z samochodow sa skanowane co kilka ulic.

Takie obliczenie czasu przejazdu robi sie automatycznie i jest zgodne z prawda

Napisano

w PL nie ma opcji zby podawac czas w minutach, bo nie ma tak duzego i mocnego komputera, ktory uwzgledni kazdy ciagnik rolniczy, tira i piajka na rowerze

no to mam za to juz recepte na poprawienie bezpieczenstwa w pl

kamery co 1km + variable speed limit + fotoradary przy kazdym wyswietlaczu + stawki za mandaty ze szwecji = bezpieczna droga

Napisano

> czegos takiego nie ma - nie ma prawa cie zatrzymac jesli nic nie

> zrobiles

Nie macie tzw. "rutynowych kontroli" ?

Napisano
  • Autor

> Nie macie tzw. "rutynowych kontroli" ?

Nie. Ani NSW Police Force, ani Federal Police, ani CBP (Customs & Border Protection), ani nic innego nie ma cie prawa zatrzymac jesli nic nie zrobilem033102bebe_1_prv.gif

Napisano

> no to mam za to juz recepte na poprawienie bezpieczenstwa w pl

> kamery co 1km + variable speed limit + fotoradary przy kazdym

> wyswietlaczu + stawki za mandaty ze szwecji = bezpieczna droga

chyba zapomniales o jedny - autostrady. Bo jakbyś tak nastawial przy obecnych drogach to komunikacja miedzy miastami by ustala...

Napisano

> Nie. Ani NSW Police Force, ani Federal Police, ani CBP (Customs &

> Border Protection), ani nic innego nie ma cie prawa zatrzymac

> jesli nic nie zrobilem

A RBT? zlosnik.gif

Napisano

> Nie. Ani NSW Police Force, ani Federal Police, ani CBP (Customs &

> Border Protection), ani nic innego nie ma cie prawa zatrzymac

> jesli nic nie zrobilem

U nas też teoretycznie - Policjant musi podać powód zatrzymania. No i jak nie ma co podać, to podaje kontrola dokumentów zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A RBT?

W zasadzie jeden z wyjatkowzlosnik.gif poniewaz jestes zatrzymywany bez "reasonable suspicion" zlosnik.gif. Istnieje osobna stanowe prawo pokrywajace RBT, wyjatek w regule Civil Protection Law. Prawo jest stanowe ale koncepcja ta sama. Victoria jako pierwsza dolaczyla do alkoholu "drug buses".

Do tego dochodzi sam test - podjezdzasz, liczysz do 10 i odjezdzasz. Nikt cie nie pyta ani o prawo jazdy, ani o ubezpieczenie. A jesli juz pytaja to znaczy ze jest "reasonable suspicion"zlosnik.gif i masz kara.gif.

Wszelkie nowe busted.gif HWY Patrol w NSW zostaja powoli wyposazone w ANPR. Czyli zycie auta to rok-dwa, do 2011 - 100% HWY Patrol busted.gif -przeczyta twoja tablice, sprawdzi twoje ubezpieczenie bez wstukiwania do komputera tylko jadac za toba, przed toba, mijajac cie z przeciwka bez udzialu czlowieka. Big Brotherzlosnik.gif

Napisano

> W zasadzie jeden z wyjatkow poniewaz jestes zatrzymywany bez

> "reasonable suspicion" .

Czyli jak nie kijem go, to pałką zlosnik.gif

> Istnieje osobna stanowe prawo

> pokrywajace RBT, wyjatek w regule Civil Protection Law. Prawo

> jest stanowe ale koncepcja ta sama. Victoria jako pierwsza

> dolaczyla do alkoholu "drug buses".

I słusznie.

> Do tego dochodzi sam test - podjezdzasz, liczysz do 10 i odjezdzasz.

> Nikt cie nie pyta ani o prawo jazdy, ani o ubezpieczenie.

Mnie kiedyś w Polsce zatrzymali i spytali - pił pan? Owszem, kawę. A alkohol? Nie dziękuję, nie przed zachodem słońca, a jest dopiero południe. No to jedź pan zlosnik.gif

> A

> jesli juz pytaja to znaczy ze jest "reasonable suspicion" i masz

> .

> Wszelkie nowe HWY Patrol w NSW zostaja powoli wyposazone w ANPR.

> Czyli zycie auta to rok-dwa, do 2011 - 100% HWY Patrol

> -przeczyta twoja tablice, sprawdzi twoje ubezpieczenie bez

> wstukiwania do komputera tylko jadac za toba, przed toba,

> mijajac cie z przeciwka bez udzialu czlowieka. Big Brother

A u nas wciąż nie umieją do końca zrobić onlineowej bazy danych pojazdów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.