Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pierwszy raz się spotkałem - ostrzeżenie przed policją,

Featured Replies

Napisano

która stała w krzaczorach z radarem.

Jechałem sobie dzisiaj dość żwawo trasą nr 7, kiedy w pewnym momencie wyprzedził mnie kierowca jakiegoś mercedesa, zjechał na mój pas i przez około 5s hamował pulsacyjnie, po czym zwolnił.

Gościu z jechał na radiu, ja nie, a za kilometr stali chuopacy z foto i łapali Bogu ducha winnych zlosnik.gif kierowców.

Potem ten koleś hamował już normalnie, a to wcześniejsze pulsowanie spowodowało, że zacząłem się zastanawiać, o co cho, i chyba dobrze się stało.

Spotkaliście się z takim czymś kiedykolwiek?

Kierowco mercedesa na numerach TK - dzięki wink.gif

Napisano

Tzn czy spotkaliśmy się z pulsacyjnym hamowaniem czy policją w krzakach ?spineyes.gif

Napisano

> Tzn czy spotkaliśmy się z pulsacyjnym hamowaniem czy policją w krzakach ?

ja spotkalem sie i z jednym i z drugim zlosnik.gif

Napisano

> ja spotkalem sie i z jednym i z drugim

To czego można się spodziewać po mundurowych w krzakach?

Napisano

Koleś cisnął normlanie biglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gif

W pewnym momencie sie dowiedzial że stoi policja na radiu i zaczął hamować

swiety.gifswiety.gifswiety.gifswiety.gifswiety.gifswiety.gif ot wszystko

Ze akuraty ty jechałeś to fuks

Napisano
  • Autor

> Tzn czy spotkaliśmy się z pulsacyjnym hamowaniem czy policją w krzakach ?

Jedno i drugie, najpierw pulsing, potem dzielni panowie władza grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Koleś cisnął normlanie

> W pewnym momencie sie dowiedzial że stoi policja na radiu i zaczął hamować

> ot wszystko

> Ze akuraty ty jechałeś to fuks

Może i tak było - CHGW skromny.gif

Napisano

> Kierowco mercedesa na numerach TK - dzięki

Kielce zlosnik.gif

Napisano

> To nie ja ale w życiu kilku osobom tyłek uratowałem. Na takie hamowanie nie wpadłem, ale wystawiam

> rękę przez okno i kręcę palcem kółka w powietrzu.

oo i mi sie przypomniało, jak mijałem gościa z naprzeciwka, i kręcił kółka ręką przed nosem hehe.gifzlosnik.gif

Myślałem że może świateł nie mam czy co... zwolniłem, za niecały kilometr stali rozstawieni zlosnik.gif

Napisano

> oo i mi sie przypomniało, jak mijałem gościa z naprzeciwka, i kręcił kółka ręką przed nosem

> Myślałem że może świateł nie mam czy co... zwolniłem, za niecały kilometr stali rozstawieni

To ma kojarzyć się z policyjnym kogutem. wink.gif

Raz zresztą zostałem za to zatrzymany. hahaha.gif

Napisano

> To ma kojarzyć się z policyjnym kogutem.

> Raz zresztą zostałem za to zatrzymany.

za ostrzeganie innych? rotfl.gifrotfl.gif

Napisano

> ale wystawiam

Czego to ludzie nie wymysla

Napisano

> Oficjalnie do rutynowej, szczegółowej kontroli, która swoją drogą nic nie wykazała.

no bo chyba nie ma paragrafu na nic takiego hmm.gif

Ja zawsze po prostu mrugam długimi, teraz jak mijania są obowiązkowe jest to nieco mniej widoczne, ale nadal mysle ze najprostsza i najbardziej czytelna metoda, jakby mi ktos puścił długimi najpierw sprawdziłbym czy mam włączone światła, a potem czy czasem nie przekraczam prędkości zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Czego to ludzie nie wymysla

A to jakiś problem? Światłami byle komu nie migam, ale jeśli gość jedzie za mną przez kilkadziesiąt kilometrów i nagle chce wyprzedzać ładując się prosto pod policyjne auto z wideorejestratorem to nie widzę powodu żeby mu nie dać znać.

Napisano

> A to jakiś problem? Światłami byle komu nie migam, ale jeśli gość jedzie za mną przez kilkadziesiąt

> kilometrów i nagle chce wyprzedzać ładując się prosto pod policyjne auto z wideorejestratorem

> to nie widzę powodu żeby mu nie dać znać.

Ja nigdzie nie napisalem ze zle.

Tylko poprostu sie dziwuje jakie to cuda sie wyczynia z kreceniem kolek palcem za oknem wink.gif

Napisano

> Ja nigdzie nie napisalem ze zle.

> Tylko poprostu sie dziwuje jakie to cuda sie wyczynia z kreceniem kolek palcem za oknem

to chyba jakieś Kieleckie zwyczaje, bo faktycznie co jeżdżę DK7 to w świętokrzyskim spotykam najdziwniejszych kierowców, co albo wykonują najwięcej dziwnych manewrów na drodze, albo jakieś śmieszne gesty zlosnik.gif

Dobrze, że mnie nie interesuje kto komu miga, pulsuje hamulcem czy kręci koguciki palcem hehe.gif

Napisano
  • Autor

> To nie ja ale w życiu kilku osobom tyłek uratowałem. Na takie hamowanie nie wpadłem, ale wystawiam

Widzisz - ja nawet nie wiem, czy to było jakiekolwiek ostrzeżenie, ale po analizie faktów nie mogę tego wykluczyć.

Ten kierowca - otrzegacz zachowywał się nienaturalnie pomocnie grinser006.gif

Napisano

> Spotkaliście się z takim czymś kiedykolwiek?

Tak.Ciemna noc.Chcę wyprzedzić TIR-a a on mruga i zjeżdża na lewą stronę.Kilka przymiarek z mojej stony i efekt ten sam.Okazało się,że była policja z radarem.Mrugnięcia grzecznościowe światłami z jednej i drugiej strony i TIR został z tyłu.

Napisano
  • Autor

> to chyba jakieś Kieleckie zwyczaje, bo faktycznie co jeżdżę DK7 to w świętokrzyskim spotykam

> najdziwniejszych kierowców, co albo wykonują najwięcej dziwnych manewrów na drodze, albo

> jakieś śmieszne gesty

> Dobrze, że mnie nie interesuje kto komu miga, pulsuje hamulcem czy kręci koguciki palcem

Trącisz snobem skromny.gif

Napisano

kilka razy jak mnie ktos wyprzedzal to trąbiłem i pokazywałem gruszkę od CB hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Tak.Ciemna noc.Chcę wyprzedzić TIR-a a on mruga i zjeżdża na lewą stronę.Kilka przymiarek z mojej

> stony i efekt ten sam.Okazało się,że była policja z radarem.Mrugnięcia grzecznościowe

> światłami z jednej i drugiej strony i TIR został z tyłu.

Kultura panie wink.gif

Napisano

> Czego to ludzie nie wymysla

Kiedyś się kręciło kółka na przedniej szybie, ostrzegając tych z przeciwka. Oznaczało to stojącą "patelnię" radar starego typu na trójnogu.

Więc podejrzewam ,że stąd kręcenie kółek, lub imitowanie "koguta" na dachu. busted.gif

Napisano

> To ma kojarzyć się z policyjnym kogutem.

Mylisz się Liwku. Takie starocie jak ja dobrze pamiętają ten kształt przy drodze.

Po prostu innych radarów nie było. Suszarki pojawiły się w powszechnym użyciu ze dwie dekady później.

To kółko to po prostu kształt patelni radaru.

283599082-radar.jpg

Na tej zasadzie młodzi ludzie na te torebki foliowe, które dostajemy w sklepie, mówią siateczki.

Parę razy zapytałem młode dziewczyny - dlaczego siateczka, toż to zwykła foliowa torebka. Nie wiedziały.

Edit: maciu mnie uprzedził wink.gif

post-61095-14352507336926_thumb.jpg

Napisano

> Mylisz się Liwku. Takie starocie jak ja dobrze pamiętają ten kształt przy drodze.

Nie wiem czy się zrozumieliśmy. wink.gif Jeśli pokazuję to komuś jadącemu za mną to kręcę kółka palcem uniesionym do góry. zlosnik.gif Być może to ten sam gest, o którym myślisz, ale dostosowany do danej sytuacji. Zdecydowanie kojarzyło mi się to z kogutem - być może błędnie. zlosnik.gif

Napisano

> Nie wiem czy się zrozumieliśmy. Jeśli pokazuję to komuś jadącemu za mną to kręcę kółka palcem

> uniesionym do góry. Być może to ten sam gest, o którym myślisz, ale dostosowany do danej

> sytuacji. Zdecydowanie kojarzyło mi się to z kogutem - być może błędnie.

Możliwe, ale to już raczej nie ma sensu, bo te koguty też już nieaktualne. One się nie kręcą, a jednak błyskają. zlosnik.gif

Napisano

> Coś tam w środku się kręci.

Ostatnio widuję coś jakiś stroboskop.

Napisano

no to się dowiedziałem kilku sposobów ostrzegania waytogo.gif wczoraj jechałem granat vectrą Konin-Katowice-Konin i dziwnie sie składało że mnie większość kierowców zjeżdżała z lewego pasa, zwłaszcza co mieli cb...ot przyczyną było że takie vectry się po gierkówce kręcą i łowią biglaugh.gif

Napisano

ja jak widzę kontrole radarową to hamuje pulsacyjne, żeby jadącego za mną ostrzec,ale czy on zakuma o co mi chodzi niewiem.gif, podobno starsze typy suszarek głupieją jak policjant robi pomiar a my w tym czasie hamujemy pulsacyjne, ale to tylko podobno zlosnik.gif nie miałem okazji przetestować ,i nie chce

Napisano
  • Autor

> ja jak widzę kontrole radarową to hamuje pulsacyjne, żeby jadącego za mną ostrzec,ale czy on zakuma

> o co mi chodzi , podobno starsze typy suszarek głupieją jak policjant robi pomiar a my w tym

> czasie hamujemy pulsacyjne, ale to tylko podobno nie miałem okazji przetestować ,i nie chce

Czyli jednak coś w tym jest wink.gif

Napisano

> która stała w krzaczorach z radarem.

> Jechałem sobie dzisiaj dość żwawo trasą nr 7, kiedy w pewnym momencie wyprzedził mnie kierowca

> jakiegoś mercedesa, zjechał na mój pas i przez około 5s hamował pulsacyjnie, po czym zwolnił.

> Gościu z jechał na radiu, ja nie, a za kilometr stali chuopacy z foto i łapali Bogu ducha winnych

> kierowców.

> Potem ten koleś hamował już normalnie, a to wcześniejsze pulsowanie spowodowało, że zacząłem się

> zastanawiać, o co cho, i chyba dobrze się stało.

> Spotkaliście się z takim czymś kiedykolwiek?

> Kierowco mercedesa na numerach TK - dzięki

Ja raz jadąc po spocie z Mc'donalda z Wilanowa do Piaseczna zobaczyłem (w ostatniej chwili)

jak kierowca wyprzedzanego auta macha mi ręką przez otawrtą szybę i w ostatneij chwili wyhamowałem i wskoczyłem prze dniego na prawy pas,

a za zakrętem jak się okazało panowie policjanci z radarem już czekali zlosnik.gif. Więc też to dla mnie było dziwne ostrzeżenie ale jakoś załapałem o co biega i zaoszczędziłem kilka złociszy smile.gif

Napisano

> wczoraj jechałem granat vectrą

> Konin-Katowice-Konin i dziwnie sie składało że mnie większość kierowców zjeżdżała z lewego

> pasa, zwłaszcza co mieli cb...ot przyczyną było że takie vectry się po gierkówce kręcą i łowią

Ja nie miałem takich sytuacji, ale poprzedni user mojego fjorda (mondeo gen. w tył) ciągle o tym mówił - wtedy mondziaki robiły za myśliwych. hehe.gif

Napisano

Rzeczywiscie teraz sobie przypomnialem.

U mnie tez sie zdazaja takie cuda. Raz gosc z naprzeciwka mrugal dlugimi i wyciagnal reke przez okno i machal w gore i w dol. Nie do konca wiedzialem o co chodzi wiec zwolnilem. I dobrze, bo zaraz dalej za slepym zakretem na srodku drogi stalo auto z przyczepa od ktorej odpadly kola.

Innym razem mialem cos podobnego tylko ze za zakretem stalo stado bydla na drodze.

Nie spotkalem sie z tym, zeby ktos ostrzegal przed policja, ale wsumie to zrozumiale bo tez nie spotakalem sie z tym, zeby policja stala przy drodze.

Napisano

> (...) podobno starsze typy suszarek głupieją jak policjant robi pomiar a my w tym

> czasie hamujemy pulsacyjne, ale to tylko podobno...

Nie podobno a na pewno. Ale tylko wtedy gdy częstotliwość pulsowania jest większa od częstotliwości, na której pracuje radar... rotfl.gif

Napisano

> to chyba jakieś Kieleckie zwyczaje

Bardzo czesto spotykam ten zwyczaj (krecenie paalcem "radarka"), zwlaszcza wsrod kierowcow aut dostawczych/ciezarowych/autobusow.

Napisano

> Bardzo czesto spotykam ten zwyczaj (krecenie paalcem "radarka"), zwlaszcza wsrod kierowcow aut

> dostawczych/ciezarowych/autobusow.

to chyba dinozaury kręcą tylko zlosnik.gif

Napisano

Sam tak kiedyś gościowi tyłek uratowałem ok.gif

Napisano

tak spotkałem się z tym jak i sam też tak kilka razy zrobiłem, oczywiście tyczyło się to ludzi którzy jechali normalnie tylko ciut szybciej ale bez szarżowania

Napisano
  • Autor

> tak spotkałem się z tym jak i sam też tak kilka razy zrobiłem, oczywiście tyczyło się to ludzi

> którzy jechali normalnie tylko ciut szybciej ale bez szarżowania

Czyli wypisz wymaluj ja wink.gif

Napisano

Kilka lat temu wyprzedziłem gościa, co jechał bez świateł. Pstryknąłem kilka razy przeciwmgielnmi tylnymi i włączył światła zeby.GIF

Napisano

> to chyba jakieś Kieleckie zwyczaje,

znane takze od zawsze na gornym slasku grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.