Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bioestry, biodiesel - opinie

Featured Replies

Napisano

Witam,

czy ktoś z kolegów ma doświadczenia z tym paliwem?

Czy można je śmiało lać do każdego rodzaju silnika diesla?

różnica w cenie jest znaczna, biodiesel -3,39, diesel -4,10.

Szczególnie interesują mnie opinie osób które jeżdżą na bioestrach.

Napisano

zalałem kilka razy biodiesla, ale do antycznego silnika Fiata 1.7 TD, poza zapachem frytek nic innego nie zaobserwowałem wink.gif Do silnika z common rail raczej bym teraz nie zaryzykował zlosnik.gif

Napisano

> Witam,

> czy ktoś z kolegów ma doświadczenia z tym paliwem?

> Czy można je śmiało lać do każdego rodzaju silnika diesla?

> różnica w cenie jest znaczna, biodiesel -3,39, diesel -4,10.

> Szczególnie interesują mnie opinie osób które jeżdżą na bioestrach.

Leję od dawna, wszystko jest OK. Zadałem pytanie producentowi auta czy mogę lać - odpowiedziano mi, że można lać do aut, które spełniają normę Euro III i mniej. No to leję zlosnik.gif

Napisano

ja lałem kilkanaście razy, póki nie nalałem totalnego sysfu na którym samochód nie chciał jeździc i wszystko trzeba było spuscic z baku.

Oszczędnośc mi nie wyszła, bo straciłem 60 litrów paliwa + 100 dla mechanika:(

Napisano

> Witam,

Octavia z 2007 r. na pompowtryskach teoretycznie nie łyka biodiesla. Ale w praktyce daje radę.

Napisano

> ja lałem kilkanaście razy, póki nie nalałem totalnego sysfu na którym samochód nie chciał jeździc i

> wszystko trzeba było spuscic z baku.

> Oszczędnośc mi nie wyszła, bo straciłem 60 litrów paliwa + 100 dla mechanika:(

Wiemy, pisałeś o tym zlosnik.gif

Napisano

> Wiemy, pisałeś o tym

Nie informuje o tym Ciebie tylko innego kolege, który zapewne nie czytał poprzednich wypocin cool.gif

Napisano

> Nie informuje o tym Ciebie tylko innego kolege, który zapewne nie czytał poprzednich wypocin

Odpowiadasz na mój post, więc uznałem że piszesz do mnie

Napisano

Do Mondeo mkII w miesiącach ciepłych grinser006.gif leje tylko Bioester. zlosnik.gif

Napisano

Zawsze możesz lać pół na pół lub 70% BIO i 30% ON.

Jak nie jest to stacja no name to czy zimno czy ciepło to raczej spełnia normy i trzyma parametry.

BTW: przekopałem tysiące stron i opinii użytkowników i często powtarza się "zalałem przypadkiem", "zalałem bo nie miałem wyjścia" albo "wali frytkami". Wg mnie to gó...o prawda. Nie zalejesz przypadkiem chyba że jesteś niewidomy bo pistolet jest niebieski i dytrybutor jest dobrze oznakowany i opisany, nie zalejesz "bo nie ma wyjścia" bo 100% bioester sprzedaje Bliska mająca w ofercie zwykły ON też i raczej nie spotkasz kuriozalnej sytuacji że jest stanowisko tylko z BIO a nie ma z ON i nie wali frytami raczej jakimś paleniskiem ale jak przyłożysz głowę do wydechu, no chyba że Ci co tak piszą mają układ wydechowy doprowadzony do kabiny.

Napisano

> Zawsze możesz lać pół na pół lub 70% BIO i 30% ON.

> Jak nie jest to stacja no name to czy zimno czy ciepło to raczej spełnia normy i trzyma parametry.

> BTW: przekopałem tysiące stron i opinii użytkowników i często powtarza się "zalałem przypadkiem",

> "zalałem bo nie miałem wyjścia" albo "wali frytkami". Wg mnie to gó...o prawda. Nie zalejesz

> przypadkiem chyba że jesteś niewidomy bo pistolet jest niebieski i dytrybutor jest dobrze

> oznakowany i opisany, nie zalejesz "bo nie ma wyjścia" bo 100% bioester sprzedaje Bliska

> mająca w ofercie zwykły ON też i raczej nie spotkasz kuriozalnej sytuacji że jest stanowisko

> tylko z BIO a nie ma z ON i nie wali frytami raczej jakimś paleniskiem ale jak przyłożysz

> głowę do wydechu, no chyba że Ci co tak piszą mają układ wydechowy doprowadzony do kabiny.

W Jarocinie bioester dostępny jest na Orlenie, taka mała stacja. Co do tego co napisałeś to zgoda.

Napisano

U znajomego w koparce JCB na tym paliwie zacisło pierścienie na tłokach i stracił kompresje. Powodem był tłusty nalot na tłokach. Po wyczyszczeniu pierścieni wszystko wróciło do normy. Od tej pory dał sobie spokój z bio dieslem.

Napisano

> U znajomego w koparce JCB na tym paliwie zacisło pierścienie na tłokach i stracił kompresje.

> Powodem był tłusty nalot na tłokach. Po wyczyszczeniu pierścieni wszystko wróciło do normy. Od

> tej pory dał sobie spokój z bio dieslem.

Biodesel czy bioester ?

Napisano

> Biodesel czy bioester ?

to cos ze stacji "bliska" o nazwie BIO

ps. ja nie jestem przeciwnikiem bio paliw, ale niestety są skutki uboczne ich stosowania

Napisano

> Witam,

Tankowałem to dwa razy do Sprintera z silnikem 2.3 D 80KM i chyba już zostanę przy tym paliwie.

Napisano

Pytałem "po znajomości" ajenta stacji i wyszło z rozmowy:

leją ale do starych diesli i to dolewając czasami normalnego ON. Jako bonus to spadała moc...

Napisano

... i nie wali frytami raczej jakimś paleniskiem ale jak przyłożysz

> głowę do wydechu, no chyba że Ci co tak piszą mają układ wydechowy doprowadzony do kabiny.

Nieprawda. Od czterech lat jeżdżę na rzepaku/bioesterze i nawet zimą na światłach wali frytkami z MC Donalds'a.

Napisano

> Pytałem "po znajomości" ajenta stacji i wyszło z rozmowy:

> leją ale do starych diesli i to dolewając czasami normalnego ON. Jako bonus to spadała moc...

Na czystym brak objawów tego bonusa zlosnik.gif

Napisano

> ... i nie wali frytami raczej jakimś paleniskiem ale jak przyłożysz

> Nieprawda. Od czterech lat jeżdżę na rzepaku/bioesterze i nawet zimą na światłach wali frytkami z

> MC Donalds'a.

Żyjesz w ciekawym zakątku świata z wiecznie wstecznym wiatrem.

Ciekawe że jak zatankujesz ON to nie wali sokiem z dinozaurów grinser006.gif.

Napisano

> Na czystym brak objawów tego bonusa

Mam starego trupa ale TDI i nic nie wleję jak paliwo ze znanej stacji. Już mnie kilka osób ostrzegło.

Nie warto lać taniej o kilka groszy na litrze a później naprawiać za kilka tysięcy ...

Napisano

> Mam starego trupa ale TDI i nic nie wleję jak paliwo ze znanej stacji. Już mnie kilka osób

> ostrzegło.

> Nie warto lać taniej o kilka groszy na litrze a później naprawiać za kilka tysięcy ...

O prawie złotówkę taniej.

Napisano

> Żyjesz w ciekawym zakątku świata z wiecznie wstecznym wiatrem.

> Ciekawe że jak zatankujesz ON to nie wali sokiem z dinozaurów .

Czasem w trasie na radyjku proszą mnie o ułatwienie wyprzedzenia, ponieważ kiszki marsza im grają. Serio zlosnik.gif ...

Napisano

> O prawie złotówkę taniej.

Nie w Kraku.

Poza tym to odradzano mi wogóle lanie czegoś z nieznanego źródła.

Napisano

> Nie w Kraku.

> Poza tym to odradzano mi wogóle lanie czegoś z nieznanego źródła.

3.39 zł kosztuje, zdaje się w całym kraju, czemu Kraków miałby inaczej cenić ? hmm.gif ON kosztuje około 4.20 zł.

Napisano

> 3.39 zł kosztuje, zdaje się w całym kraju, czemu Kraków miałby inaczej cenić ? ON kosztuje około

> 4.20 zł.

w mojej okolicy na Bliskiej BIO kosztuje 3.39 a zwykły 4.05 więc różnica 66 gr. Czy za tą różnice warto ryzykować w nowych dieslach?. Co innego stare TD bez CR to można lać a od czasu do czasu przegonić na zwykłym ON ok.gif

Napisano

a ja mam w kauflandzie rzepak po 9,77zł za 3 litry - 240d łyka jak złoto hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> w mojej okolicy na Bliskiej BIO kosztuje 3.39 a zwykły 4.05 więc różnica 66 gr. Czy za tą różnice

> warto ryzykować w nowych dieslach?. Co innego stare TD bez CR to można lać a od czasu do czasu

> przegonić na zwykłym ON

Trzeba być pustym bębnem aby tankować bioester bez zasięgnięcia informacji czy można do danego silnika.

Napisano

> Trzeba być pustym bębnem aby tankować bioester bez zasięgnięcia informacji czy można do danego

> silnika.

zgadza się ale z tej dyskusji wynika że niektórzy na siłe chcą BIO stosować czerpiąc tylko wiedzę że ktoś tam na tym jeździ albo lej nic silnikowi nie będzie. U mnie w instrukcji pisze jak byk że należy stosować ON specyfikacji EN590 więc BIO odpada no.gif

Napisano

> zgadza się ale z tej dyskusji wynika że niektórzy na siłe chcą BIO stosować czerpiąc tylko wiedzę

> że ktoś tam na tym jeździ albo lej nic silnikowi nie będzie.

Trzy podstawowe uczucia ludzkie to chciwość, strach i chciwość.

Ludzie jakby mogli, toby goofno spod siebie zeżarli, więc co się dziwisz ?

U mnie w instrukcji pisze jak byk

> że należy stosować ON specyfikacji EN590 więc BIO odpada

Ale to trzeba mieć manual.

A tego to Opa aus Munchen "hat vergessen" :-) przekazać :-)

Napisano

> zgadza się ale z tej dyskusji wynika że niektórzy na siłe chcą BIO stosować czerpiąc tylko wiedzę

> że ktoś tam na tym jeździ albo lej nic silnikowi nie będzie. U mnie w instrukcji pisze jak byk

> że należy stosować ON specyfikacji EN590 więc BIO odpada

No właśnie, dlatego przed zatankowaniem gruntownie zapoznałem się i poprosiłem o konsultację producenta auta.

Napisano

> Trzy podstawowe uczucia ludzkie to chciwość, strach i chciwość.

> Ludzie jakby mogli, toby goofno spod siebie zeżarli, więc co się dziwisz ?

mam właśnie takiego sąsiada co założył gaz do cientaka 700-tki i zapala na gazie nawet w zimie na zimnym silniku, no bo benzynka kosztuje i pewnie przejechanie 100km byłoby droższe o 1 zł. Uruchamianie silnika wyglada w ten sposób, że prze 15 sek. kręci rozrusznikiem czasem kilka razy a potem jest jedup i motor uruchomiony. Patrząc ile ten silnik wytrzymuje to jestem pełen podziwu dla konstruktorów tego silnika. zlosnik.gif

> U mnie w instrukcji pisze jak byk

> Ale to trzeba mieć manual.

> A tego to Opa aus Munchen "hat vergessen" :-) przekazać :-)

Naszczęście Fiat nie robi tematu tabu z instrukcji obsługi i są ogólno dostepne na stronie instrukcje Fiat

Napisano

nie wiem czy dla ~50 gr/l bym ryzykował icon_rolleyes.gif

Napisano

> nie wiem czy dla ~50 gr/l bym ryzykował

A dla 1 zł ? Jak nie wiesz to warto zapoznać się z tematem zlosnik.gif

Napisano

> A dla 1 zł ? Jak nie wiesz to warto zapoznać się z tematem

testowalem go kiedys w Jtd stilo.Auto palilo wiecej o 0,5-0,7l wiec akurat wychodzi na zero

Napisano

> testowalem go kiedys w Jtd stilo.Auto palilo wiecej o 0,5-0,7l wiec akurat wychodzi na zero

a inne skutki uboczne nie wystąpiły

Napisano

> 3.39 zł kosztuje, zdaje się w całym kraju, czemu Kraków miałby inaczej cenić ? ON kosztuje około

> 4.20 zł.

W kielcach na Bliskiej 3.89 sick.gif

Napisano

Tylko przelaczanie takiej 700 z benzyny na gaz jest bardziej upierdliwe niż odpalanie na gazie

Napisano

> Tylko przelaczanie takiej 700 z benzyny na gaz jest bardziej upierdliwe niż odpalanie na gazie

O własnie, to "wypalanie" benzyny jest upierdliwe, też miałem 900 gaźnikową na lpg i za bardzo nie wiedziała co to jest benzyna od kiedy gaz w niej zamontowałem smile.gif

Napisano

> A dla 1 zł ? Jak nie wiesz to warto zapoznać się z tematem

Kolega starszy podał ceny i różnica jest 70 gr. natomiast 50 gr jest w moich okolicach, więc nie wiem o jakiej złotówce piszesz. ( pewnie gdzieś jest taka różnica ale jakie to ma za znaczenie icon_rolleyes.gif

Napisano

> Kolega starszy podał ceny i różnica jest 70 gr. natomiast 50 gr jest w moich okolicach, więc nie

> wiem o jakiej złotówce piszesz. ( pewnie gdzieś jest taka różnica ale jakie to ma za znaczenie

Każdy jeździ na czym chce, każdy robi ze swoim autem co chce zlosnik.gif

Napisano

> Każdy jeździ na czym chce, każdy robi ze swoim autem co chce

amen biglaugh.gif

Napisano

> Kolega starszy podał ceny i różnica jest 70 gr. natomiast 50 gr jest w moich okolicach, więc nie

> wiem o jakiej złotówce piszesz. ( pewnie gdzieś jest taka różnica ale jakie to ma za znaczenie

podaj ul. w kraku gdzie roznica jest 50gr miedzy tymi paliwami ( w dniu dzisiejszym)

Napisano

> podaj ul. w kraku gdzie roznica jest 50gr miedzy tymi paliwami ( w dniu dzisiejszym)

Bliska ul. Kamienna 18 lub os. Wandy 30a - Cena 3.39z

Cena ON 4.09 wiec jak by nie patrzec 70gr na 1l.

Napisano

> a inne skutki uboczne nie wystąpiły

ja moze z 2tys.km. zrobilem na tym i nic sie nie dzialo poza tym wiekszym spalaniem,niby do tego silnika producent zabrania bio..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.