Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciągnięcie auta na lawecie i dylematy... Jakie Prawo Jazdy??

Featured Replies

Napisano

Wiec tak, potrzebuję przewieźć moje autko na lawecie w pewne miejsce i później z powrotem. Jest to samochód Cinquecento, który będzie bez drzwi, szyb, klap, zderzaków oraz całego wnętrza (tzn będzie lekki bardzo). Auto, które to będzie ciągnęło to będzie Golf3. Czy mogę to ciągnąć na samym prawo jazdy kat.B? Jedni mówią, że tak a inni że nie. Czy to też zależy od lawety?

Wyczytałem, że można o ile całość nie przekroczy 3,5 tony oraz, że laweta z autem na niej nie przekroczy dopuszczalnej masy całkowitej Golfa. Podejrzewam, że nie przekroczy bo Wyprute auto do zera praktycznie bedzie ważyło z 500 kilo może a laweta to nie wiem z 300??

Napisano

w 90% musisz miec B+E

golf 3 jest za slaby do lawety, za maly uciąg na haku ( sprawdz w dowodzie )

Napisano

> w 90% musisz miec B+E

> golf 3 jest za slaby do lawety, za maly uciąg na haku ( sprawdz w dowodzie )

nie mam dowodu, ale moj ma chyba 1200kg a znalezienie takiej lawety to cud... chyba ze taka mala do qada.

nie musi miec BE jesli zestaw nie przekroczy 3,5t DMC 893goodvibes.gif

Napisano

> Czy mogę to ciągnąć na

> samym prawo jazdy kat.B? Jedni mówią, że tak a inni że nie. Czy to też zależy od lawety?

Z kat B możesz ciągnąć przyczepę, której DMC nie przekracza DMC pojazdu, a zestaw łącznie ma DMC nie większe niż 3500 kg.

Jedyny wyjątek - ciągnięcie tzw przyczepy lekkiej (ZAREJESTROWANEJ jako przyczepa lekka) - w takim przypadku przyczepa lekka nie wchodzi w DMC zestawu i możesz jechać max 3,5 t autem plus do tego ciągnąć przyczepę lekką o DMC do 750 kg, czyli zestaw będzie miał max 4250 kg

Uwaga - nie każda przyczepa o DMC 750 kg to przyczepa lekka, nie każda przyczepa lekka ma DMC 750 kg.

Czy to jest laweta, bagażówka, kemping, czy cysterna nie ma znaczenia.

Czy na tym leży samochód cały, pół, złoto w sztabach czy buraki w skrzynkach - nie ma znaczenia - musisz zmieścić się w masach.

Napisano

> Z kat B możesz ciągnąć przyczepę, której DMC nie przekracza DMC pojazdu,

Hmmm. A nie przypadkiem "z kat B mozesz ciagnac przyczepe, ktorej DMC nie przekracza masy wlasnej pojazdu" ?

> Uwaga - nie każda przyczepa o DMC 750 kg to przyczepa lekka, nie każda przyczepa lekka ma DMC 750

> kg.

W kodeksie jest taki zapis - "przyczepa lekka - przyczepę, której dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 750 kg;"

Z tego rozumie, ze chodzi o kazda przyczepe, ktorej DMC nie przekracza 750kg

Napisano

Było wałkowane na autokąciku nie raz, szukajka nie działa ?

W załączniku uwarunkowania do ciągniecia przyczepy na kat.B

post-49816-14352507556934_thumb.jpg

Napisano

> Wiec tak, potrzebuję przewieźć moje autko na lawecie w pewne miejsce i później z powrotem. Jest to

> samochód Cinquecento, który będzie bez drzwi, szyb, klap, zderzaków oraz całego wnętrza (tzn

> będzie lekki bardzo). Auto, które to będzie ciągnęło to będzie Golf3. Czy mogę to ciągnąć na

> samym prawo jazdy kat.B? Jedni mówią, że tak a inni że nie. Czy to też zależy od lawety?

> Wyczytałem, że można o ile całość nie przekroczy 3,5 tony oraz, że laweta z autem na niej nie

> przekroczy dopuszczalnej masy całkowitej Golfa. Podejrzewam, że nie przekroczy bo Wyprute auto

> do zera praktycznie bedzie ważyło z 500 kilo może a laweta to nie wiem z 300??

tak zależy od lawety, a dokładnie od tego co ma wpisane w papierach

nie ma znaczenia, czy auto na niej będzie "wyprute"

chyba że jakąś małą lawetę dorwiesz, jak ktoś pisał np od quada

albo jakąś bagażówkę, w sumie takie CC będzie pewnie z 500kg ważyło hmm.gif

trzymają Cię trzy rzeczy:

MW auta, nie może być mniejsza od DMC przyczepy - golf ma pewnie mniej jak 1100kg

dane z DR auta

DMC zestawu mniejsza jak 3.5T

Napisano

> Wiec tak, potrzebuję przewieźć moje autko na lawecie w pewne miejsce i później z powrotem. Jest to

> samochód Cinquecento, który będzie bez drzwi, szyb, klap, zderzaków oraz całego wnętrza (tzn

> będzie lekki bardzo). Auto, które to będzie ciągnęło to będzie Golf3. Czy mogę to ciągnąć na

> Wyczytałem, że można o ile całość nie przekroczy 3,5 tony oraz, że laweta z autem na niej nie

> przekroczy dopuszczalnej masy całkowitej Golfa. Podejrzewam, że nie przekroczy bo Wyprute auto

> do zera praktycznie bedzie ważyło z 500 kilo może a laweta to nie wiem z 300??

Tylko sztywny hol skoro nie masz uprawnień i odpowiedniego holownika...

Napisano

> Z kat B możesz ciągnąć przyczepę, której DMC nie przekracza DMC pojazdu, a zestaw łącznie ma DMC

> nie większe niż 3500 kg.

> Jedyny wyjątek - ciągnięcie tzw przyczepy lekkiej (ZAREJESTROWANEJ jako przyczepa lekka) - w takim

> przypadku przyczepa lekka nie wchodzi w DMC zestawu i możesz jechać max 3,5 t autem plus do

> tego ciągnąć przyczepę lekką o DMC do 750 kg, czyli zestaw będzie miał max 4250 kg

> Uwaga - nie każda przyczepa o DMC 750 kg to przyczepa lekka, nie każda przyczepa lekka ma DMC 750

> kg.

> Czy to jest laweta, bagażówka, kemping, czy cysterna nie ma znaczenia.

> Czy na tym leży samochód cały, pół, złoto w sztabach czy buraki w skrzynkach - nie ma znaczenia -

> musisz zmieścić się w masach.

Sibui - to co napisales jest prawda dla kat. B+E, o czym sie sromotnie przekonalem podczas ostatniego spotkania z policja. Wczensiej myslalem tak jak ty, ale okazuje sie ze nie jest to prawda. Kat. B upowaznia do ciagniecia jedynie przyczepy lekkiej, czyli o DMC 750kg.

Kat. B+E do ciagniecia przyczepu o DMC nie wiekszej niz masa wlasna pojazdu i masa zestawu nei wieksza niz 3500kg oraz DMC przyczepy nei moze byc wieksze niz masa podana w rubryce O1 i O2 dowodu rejestracyjnego pojazdu, ktory ciagnie przyczepe (O1 dla przyczepy z hamylcem, O2 - bez hamulca).

Jesli zachowany jest warunek, ze DMC przyczepy nei przekracza masy wlasnej pojazdu, ale calkowita masa zestawu przekracza 3500kg, to wtedy trzeba juz miec C+E.

Dlatego w przypadku pytajacego nawet jesli wiezie samo nadwozie (tak jak ja tylko blaszana puszke malucha), to jesli DMC przyczepy jest wieksze niz 750kg (a jest napewno, ze wzgledu na mase wlasna przyczepy plus mase pojazdu na niej UWAGA - zgodnie z danymi z jego dowodu rejestracyjnego!!!!!) to musi miec B+E ze wszelkimi tego konsekwencjami.

Napisano

> Sibui - to co napisales jest prawda dla kat. B+E, o czym sie sromotnie przekonalem podczas

> ostatniego spotkania z policja. Wczensiej myslalem tak jak ty, ale okazuje sie ze nie jest to

> prawda. Kat. B upowaznia do ciagniecia jedynie przyczepy lekkiej, czyli o DMC 750kg.

> Kat. B+E do ciagniecia przyczepu o DMC nie wiekszej niz masa wlasna pojazdu i masa zestawu nei

> wieksza niz 3500kg oraz DMC przyczepy nei moze byc wieksze niz masa podana w rubryce O1 i O2

> dowodu rejestracyjnego pojazdu, ktory ciagnie przyczepe (O1 dla przyczepy z hamylcem, O2 - bez

> hamulca).

> Jesli zachowany jest warunek, ze DMC przyczepy nei przekracza masy wlasnej pojazdu, ale calkowita

> masa zestawu przekracza 3500kg, to wtedy trzeba juz miec C+E.

> Dlatego w przypadku pytajacego nawet jesli wiezie samo nadwozie (tak jak ja tylko blaszana puszke

> malucha), to jesli DMC przyczepy jest wieksze niz 750kg (a jest napewno, ze wzgledu na mase

> wlasna przyczepy plus mase pojazdu na niej UWAGA - zgodnie z danymi z jego dowodu

> rejestracyjnego!!!!!) to musi miec B+E ze wszelkimi tego konsekwencjami.

wg Twoich kryteriów to 90% ludzi z kempingami łamie prawo spineyes.gif

przyczepki do 750kg, to tylko małe niewiadówki

Napisano

> Kat. B+E do ciagniecia przyczepu o DMC nie wiekszej niz masa wlasna pojazdu i masa zestawu nei

> wieksza niz 3500kg oraz DMC przyczepy nei moze byc wieksze niz masa podana w rubryce O1 i O2

> dowodu rejestracyjnego pojazdu, ktory ciagnie przyczepe (O1 dla przyczepy z hamylcem, O2 - bez

> hamulca).

> Jesli zachowany jest warunek, ze DMC przyczepy nei przekracza masy wlasnej pojazdu, ale calkowita

> masa zestawu przekracza 3500kg, to wtedy trzeba juz miec C+E.

Z tym się nie zgodzę. Na B+E maksymalna masa zestawu to 7 ton - DMC samochodu na który masz uprawnienia (Kat B. - maksymalnie 3500) + DMC przyczepy (maksymalnie 3500 tak aby nie przekroczyć masy pojazdu ciągnącego przy zachowaniu warunku, że tyle ma uciągu na haku w DR dla przyczep z hamulcem). I tyle w tym temacie.

Napisano

> Było wałkowane na autokąciku nie raz, szukajka nie działa ?

> W załączniku uwarunkowania do ciągniecia przyczepy na kat.B

Moze ktos przytoczyc przypis w kat. B dla przyczepy >750kg?

283650006-tabela.JPG

Napisano

> Moze ktos przytoczyc przypis w kat. B dla przyczepy

poczytaj to bo też często śmigają z przyczepą powyżej 750kg

masz tam wyraźnie wyjaśnbione, a przepisy są tu akurat dość jasne

Quote:

art. 88 ust. 2 pkt 3 lit. a i b Ustawy Prawo o ruchu drogowym wyraźnie wskazuje jakimi pojazdami może kierować posiadacz prawa jazdy kategorii B;

„... Art.88,

ust. 2 pkt 3 lit. :

a/ pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3.5 tony, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,

b/ pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3.5t,

ust. 2 pkt. 10

- kategorii B+E, C+E lub D+E – pojazdem określonym odpowiednio w kategorii B, C lub D, łącznie z przyczepą,

ust. 3 pkt. 3

- Prawo jazdy kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 –uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką; ...”

Napisano

> wg Twoich kryteriów to 90% ludzi z kempingami łamie prawo

> przyczepki do 750kg, to tylko małe niewiadówki

do dużych kempingówek musisz też mieć b+e

Napisano

> do dużych kempingówek musisz też mieć b+e

jakie to są duże kempingówki ?

bo np taką pociągniesz kompaktem na B, a ma ponad 7m grinser006.gif

Ja ciągam przyczepkę która ma 1000kg DMC, oczywiście na B

niestety chyba będę musiał wydrukować sobie kodeks frown.gif

Napisano
  • Autor

> Tylko sztywny hol skoro nie masz uprawnień i odpowiedniego holownika...

Hmmm kumpel ma w maluchu sztywny hol... nie wiem, moze sie bedzie dalo go jakoś przerobić żeby cc pociągnąć...

Napisano

> Hmmm kumpel ma w maluchu sztywny hol... nie wiem, moze sie bedzie dalo go jakoś przerobić żeby cc

> pociągnąć...

dwa kątowniki do podluznic i da rade.

Napisano

> masz jakies foto jak to wyglada?

pomysl jak wygląda podłuznica. Do niej montowany był sztywny hol. niestety fotek nie ma. Dodam ze auto jezdizł ow gsmo i było regularnie ciagane w ten sposób

Napisano

> Kilka razy używałem czegoś takiego - w porównaniu do zwykłej linki świetna sprawa -> http://allegro.pl/item987716525_hol_sztywny_1_8_t_profesjonalny.html

Chlopakom chodzi o taki hol sztywny ze nie trzeba siedziec w samochodzie aby go holowac dedykowany do malucha, pytanie czy samochod ma wazne OC bo jak nie to tylko laweta

Napisano
  • Autor

> Chlopakom chodzi o taki hol sztywny ze nie trzeba siedziec w samochodzie aby go holowac dedykowany

> do malucha, pytanie czy samochod ma wazne OC bo jak nie to tylko laweta

oczywiscie ze ma... autko jedzie na wstawienie klatki bezpieczenstwa i musi byc do tego przygotowane (czyt. puste w środku)

Napisano

> poczytaj to bo też często śmigają z przyczepą powyżej 750kg

> masz tam wyraźnie wyjaśnbione, a przepisy są tu akurat dość jasne

> Quote:

> art. 88 ust. 2 pkt 3 lit. a i b Ustawy Prawo o ruchu drogowym wyraźnie wskazuje jakimi pojazdami

> może kierować posiadacz prawa jazdy kategorii B;

> „... Art.88,

> ust. 2 pkt 3 lit. :

> a/ pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3.5 tony, z wyjątkiem

> autobusu lub motocykla,

> b/ pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej

> nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita

> zespołu tych pojazdów nie przekracza 3.5t,

> ust. 2 pkt. 10

> - kategorii B+E, C+E lub D+E – pojazdem określonym odpowiednio w kategorii B, C lub D,

> łącznie z przyczepą,

> ust. 3 pkt. 3

> - Prawo jazdy kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 –uprawnia do kierowania pojazdem w

> nich wymienionym z przyczepą lekką; ...”

Czyli moge odwoylac sie spokojnie od przyjetego mandatu za brak uprawnien (combo ciagnalem lawete o DMC 1200kg na kat.B)

Napisano

> Czyli moge odwoylac sie spokojnie od przyjetego mandatu za brak uprawnien (combo ciagnalem lawete o

> DMC 1200kg na kat.B)

ile te combo ma na haku? i co to byla za laweta DMC 1200kg???

Napisano

> Sibui - to co napisales jest prawda dla kat. B+E, o czym sie sromotnie przekonalem podczas

> ostatniego spotkania z policja. Wczensiej myslalem tak jak ty, ale okazuje sie ze nie jest to

> prawda.

Koledzy Ci wyjaśnili.

Napisano

> Hmmm. A nie przypadkiem "z kat B mozesz ciagnac przyczepe, ktorej DMC nie przekracza masy wlasnej

> pojazdu" ?

W praktyce na 99% nie spotkasz patrolu z wagą -> popatrzą w kwity jednego i drugiego i na tej podstawie będą szukać dziury w całym.

W przypadku RMC pojazdu vs przyczepy chodzi o prowadzenie takiego zestawu - jak będziesz miał przyczepę cięższą od holownika, to opanowanie takiego zestawu może być bardzo ciężkie.

Pomijam fakt, że rzadko które auto niedostawcze będzie miało DMC przyczepy odczuwalnie większe niż masa netto pojadu + minimalny bagaż.

> W kodeksie jest taki zapis - "przyczepa lekka - przyczepę, której dopuszczalna masa całkowita nie

> przekracza 750 kg;"

> Z tego rozumie, ze chodzi o kazda przyczepe, ktorej DMC nie przekracza 750kg

Teoretycznie tak, ale można sobie wyobrazić przyczepę, która nie będzie sklasyfikowana jako lekka ale będzie miała dmc poniżej 750 kg.

Stąd moje zastrzeżenie - zarejestrowana jako p-pa lekka.

Policja w przypadku wątpliwości co do DMC zestawu też popatrzy w bumagę i to będzie podstawą dalszych ewentualnych sankcji ;-)

Napisano

> Czyli moge odwoylac sie spokojnie od przyjetego mandatu za brak uprawnien (combo ciagnalem lawete o

> DMC 1200kg na kat.B)

Jeżeli komboszczak ma DMC nie przekraczającą 1300 kg (sprawdź w DR) to racja była Twoja.

Jeżeli jest choćby 1301 kg - już nie.

Napisano

> DMC 1200kg na kat.B)

No więęęęcccc

W/g danych tech combo blaszak (nie combotour) ma DMC 1710-2055.

Uciąg z hamulcem = bógwieile

ALE - tym sprzętem z kat B możesz pociągnąć od 1445 do 1710 kg (teoretycznie przy max masie zestawu 3500 mógłbyś szarpnąć i 1790, ale wtedy masz DMC przyczepy większe od DMC auta i musisz i tak mieć B+E).

Czyli jeżeli miałeś lawetę DMC 1200 i nie było to więcej od dopuszczalnego max uciągu auta z dowodu to Ty byłeś w prawie, nawet jak jechałeś najlżejszym Combo.

Napisano

Proste:

Na kat B.

DMC zestawu nie wieksze niz 3,5t

DMC przyczepy mniejsze lub rowne polowie masy pojazdu (bez hamulca)

DMC pojazdu nie mniejsze ni 1.33 DMC przyczepy (hamulec)

DMC przyczepy nie wieksze niz wartosc wpisana w DR dla przyczep- to podstawa biglaugh.gif

Wyjatek: DMC pojazdu bliskie 3,5t - dopuszczony zestaw do 4,25t ale tylko z przyczepą lekką !

I to jest jedyny moment gdy ma znaczenie okreslenie w DR przyczepy jako "lekka"

Napisano

Sibui - przepisy mówią o ...nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego... Jest to pozycja występująca pod literą G w dowodzie rejestracyjnym.

Napisano

> ile te combo ma na haku? i co to byla za laweta DMC 1200kg???

Musialby ktos, kto ma combo sprawdzic, poniewaz nie mam obecnie dowodu tego samochodu, zeby sprawdzic, natomiast laweta ma nie 1200 a 1100kg (300kg masy wlasnej, 800kg ladownosci), a wyglada/la tak:

283557585-Resizeofpowrot.jpg

Napisano

> No więęęęcccc

> W/g danych tech combo blaszak (nie combotour) ma DMC 1710-2055.

> Uciąg z hamulcem = bógwieile

> ALE - tym sprzętem z kat B możesz pociągnąć od 1445 do 1710 kg (teoretycznie przy max masie zestawu

> 3500 mógłbyś szarpnąć i 1790, ale wtedy masz DMC przyczepy większe od DMC auta i musisz i tak

> mieć B+E).

> Czyli jeżeli miałeś lawetę DMC 1200 i nie było to więcej od dopuszczalnego max uciągu auta z dowodu

> to Ty byłeś w prawie, nawet jak jechałeś najlżejszym Combo.

Wydaje mi sie, ze caly czas myslisz DMC z masa wlasna pojazdu. DMC dotyczy jedynie przyczepy.

Napisano

> Wydaje mi sie, ze caly czas myslisz DMC z masa wlasna pojazdu. DMC dotyczy jedynie przyczepy.

Zaważyli Cię na drodze ?

Czy ocenili masę na to, na co chłop w szpitalu umarł ? ;-)

Napisano

> Zaważyli Cię na drodze ?

> Czy ocenili masę na to, na co chłop w szpitalu umarł ? ;-)

Nie bardzo rozumiem, co chcesz przekazac ta wypowiedzia. Masa wlasna pojazdu wpisana jest w rubryke F1, o ile mnie pamiec nie myli. DMC pojazdu ma sie nijak do ciagniecia przyczepy.

Napisano

> Nie bardzo rozumiem, co chcesz przekazac ta wypowiedzia. Masa wlasna pojazdu wpisana jest w rubryke

> F1, o ile mnie pamiec nie myli. DMC pojazdu ma sie nijak do ciagniecia przyczepy.

Dopsz...

W takim razie co masz wpisane jako MW w dowodzie ?

Bo dane tech w podlinkowanym pliku wskazują "od 1990" (co sprawia, że racja jest "ichsza").

To 1990 obstawiam dla mocno łysej wersji benzynowej, ale tu trzeba dokładnie sprawdzić, bo MW rejestracyjna może się różnić nawet w ramach tego samego roku modelowego.

Napisano

> Dopsz...

> W takim razie co masz wpisane jako MW w dowodzie ?

> Bo dane tech w podlinkowanym pliku wskazują "od 1990" (co sprawia, że racja jest "ichsza").

> To 1990 obstawiam dla mocno łysej wersji benzynowej, ale tu trzeba dokładnie sprawdzić, bo MW

> rejestracyjna może się różnić nawet w ramach tego samego roku modelowego.

Echh... zmusiles mnie do wstania z wyra po dokumenty... icon_rolleyes.gif

Jako, ze nie mam przy sobie akurat DR Combo, zas mam DR Astry i Punto to przyklady przerboimy na tych samochodach.

Astra:

Masa wlasna pojazdu 1055kg (rubryka G, a nie F jak wczesniej pisalem), zgodnie z PoRD moge ciagnac przyczepe o DMC nie wiekszej niz 1055kg, jednakzedo tego dochodza wymogi techniczne pojazdu, ktore wprzypadku mojej astry narzucaja maksymalna mase przyczepy z hamulcem....

ALE NUMER!!!! - przy przerejestrowywaniu astry nie wypelnili mi rubryk O1 i O2.... Dopiero teraz to zauwazylem, ale pamietam, ze w poprzednim DR masa przyczpey z hamulcem byla 900kg, bez bodajze 750kg. Bede musoal pojechac do WK wyjasnic sprawe...

Podsumowujac na kat.B astra moge cignac przyczepe o DMC 900kg.

Dla punto te dane wygladaja zgola odmiennie:

Masa wlasna to 860kg, dop masa przyczepy z hamulcem 1000kg... icon_eek.gif

Napisano

> Dla punto te dane wygladaja zgola odmiennie:

> Masa wlasna to 860kg, dop masa przyczepy z hamulcem 1000kg...

No ale tak czy siak nie mozesz ciagnac przyczepy 1000kg tym punto bez PJ kat B+E.

Dopiero jesli przyczepa by miala 860DMC to wtedy moglbys ja ciagnac majac samo B.

Napisano

> No ale tak czy siak nie mozesz ciagnac przyczepy 1000kg tym punto bez PJ kat B+E.

> Dopiero jesli przyczepa by miala 860DMC to wtedy moglbys ja ciagnac majac samo B.

Tym punto w ogole nie mozna ciagnac przyczepy 1000kg bez znaczenia jaka kategorie sie posiada - PoRD tego zabrania.

Napisano

> Tym punto w ogole nie mozna ciagnac przyczepy 1000kg bez znaczenia jaka kategorie sie posiada -

> PoRD tego zabrania.

??? Gdzie?

Napisano

> ??? Gdzie?

Zakaz ciagniecia przyczpey o DMC wiekszym niz masa wlasna pojazdu.

Napisano

> Zakaz ciagniecia przyczpey o DMC wiekszym niz masa wlasna pojazdu.

Poszukalem i nie znalazlem takiego przepisu.

To ograniczenie dotyczy jedynie kierujacych posiadajacych kat B.

Majac kat B+E juz nie musismy sie tego trzymac.

Jest zato inny przepis o ktory zapewne Ci chodzilo

Quote:

Art. 62.

1. Rzeczywista masa całkowita przyczepy ciągniętej przez:

1. samochód osobowy, samochód ciężarowy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t lub autobus - nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej pojazdu ciągnącego;

Tyle ze tu chodzi o mase rzeczywista przyczepy i mase rzeczywista pojazdu.

Takze jesli bedziesz mial kat B+E to twoim punto mozesz ciagnac przyczepe o DMC 1000kg, pod warunkiem, ze punto bedzie na tyle zaladowane, ze bedzie wazyc ponad 1000kg

Napisano

> Sibui - przepisy mówią o ...nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego... Jest to pozycja

> występująca pod literą G w dowodzie rejestracyjnym.

AFAIR przy 4x4 mozna przekroczyc...

Napisano

> AFAIR przy 4x4 mozna przekroczyc...

to raczej konstrukcja auta pozwala na wiekszay uciag niz przepisy mowiaca cos o autach 4x4

Napisano

> AFAIR przy 4x4 mozna przekroczyc...

jest coś w przepisach o 4x4 ? - chyba nie

dla przykładu, vitara z podpisu

DMC przyczepy z hamulcem 1100kg, bez hamulca chyba 750kg

MW coś koło 1150kg

czyli na B można ciągnąc przyczepę 1100kg, zresztą na B+E też - ograniczeniem są warunki techniczne auta

ale już 5D ma DMC przyczepy wyższą, chyba coś koło 1500kg

MW auta pewnie ze 100kg więcej, dajmy 1300kg

i tu już mamy

na B ciągniemy cepkę o DMC = MW auta, czyli 1300kg

na B+E ciągniemy cepkę o DMC = 1500kg

podobnie jest z C-max'em

benzyna ma 1200kg DMC przyczepy, a MW ma ok niecałe 1400kg

w tym wypadku można ciągać przyczepę o DMC max 1200kg

ale już dieselek ma 1500kg, i tu znowu jest różnica

na B ciągniemy tyle co MW, czyli niecałe 1400kg, ale na B+E można 1500kg

Co do Astry, to nie wiem o jakiej była mowa

ale Fka kombi, 60KM, miała DMC przyczepy z ham. = 800kg, bez chyba coś koło 500kg

MW auta coś koło 1100kg

Napisano

> Jeżeli komboszczak ma DMC nie przekraczającą 1300 kg (sprawdź w DR) to racja była Twoja.

> Jeżeli jest choćby 1301 kg - już nie.

ale gołe B uprawnia do ciągnięcia tylko przyczepy lekkiej, a DMC tej nie może przekraczać 750kg

Napisano

> ale gołe B uprawnia do ciągnięcia tylko przyczepy lekkiej, a DMC tej nie może przekraczać 750kg

gdzie jest tak napisane ?

bo wyżej były cytaty że nie tylko lekkiej

Napisano

> Poszukalem i nie znalazlem takiego przepisu.

> To ograniczenie dotyczy jedynie kierujacych posiadajacych kat B.

I o takim wlasnie caly czas rozmawiamy.

Napisano

> to raczej konstrukcja auta pozwala na wiekszay uciag niz przepisy mowiaca cos o autach 4x4

Patrol, Discovery i inne 4x4 maja w dowodzie 3,5 tony na haku uciągu.

http://www.allegro.pl/item999766854_patrol_gr_4_2_benzyna_sekwencja_170km_3_5_tony_hak.html

http://www.allegro.pl/item991630255_land_rover_discovery_ii_2_5_td5_4x4.html

Napisano

> Patrol, Discovery i inne 4x4 maja w dowodzie 3,5 tony na haku uciągu.

> http://www.allegro.pl/item999766854_patrol_gr_4_2_benzyna_sekwencja_170km_3_5_tony_hak.html

> http://www.allegro.pl/item991630255_land_rover_discovery_ii_2_5_td5_4x4.html

ale co to wnosi do przepisów ?

konstrukcyjnie są przygotowane (rama, silnik, hamulce) do większej masy/obciążeń to i mogą

ciekawe ile dostawcze mają ?

ale są to warunki techniczne, a nie przepisy PoRD

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.