Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej z lidla kto go produkuje ?

Featured Replies

Napisano

Kiedyś ktoś podawał producenta oleju z lidla, można prosić jeszcze raz ? smile.gif

I może jeszcze jakaś konkretna opinia, ale od kogoś co ma do powiedzenia w temacie coś sensownego, a nie żeby nie kupować, bo niemarkowy.

Napisano

Znajomy leje ten olej i nic się nie dzieje ok.gif. Mowa o syntetyku.

Napisano
  • Autor

> Znajomy leje ten olej i nic się nie dzieje . Mowa o syntetyku.

Ja chce użyć 10w40 klasa SL więc dosyć ładna smile.gif

Napisano

Ale ,który bo syntetyk to podobno : PENNASOL Super Pace 5W40

Do uno lalem tego minerala z lidla i chodzil jak zloto waytogo.gif

Napisano

Do tego jest to produkt powstający z recyclingu olejów.

Napisano

> Do tego jest to produkt powstający z recyclingu olejów.

Normy spelnia waytogo.gif

Napisano

> Normy spelnia

Minerał akurat słabiutkie te normy spełnia. Pierwszy lepszy Lotos jest nieporównywalnie lepszy pod tym względem.

Napisano
  • Autor

> Ale ,który bo syntetyk to podobno : PENNASOL Super Pace 5W40

> Do uno lalem tego minerala z lidla i chodzil jak zloto

Półsyntetyk mnie głównie interesuje smile.gif

Napisano
  • Autor

> Do tego jest to produkt powstający z recyclingu olejów.

Chyba większość powstaje w taki sposób ? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Minerał akurat słabiutkie te normy spełnia. Pierwszy lepszy Lotos jest nieporównywalnie lepszy pod

> tym względem.

No mineralny tylko SF półsyntetyk SL syntetyk nie patrzyłem smile.gif

Napisano

z własnego doświadczenia wiem że do leciwego AX się nadaje...

w każdym innym samochodzie bałbym się tego nalać... devil.gif

Napisano

> No mineralny tylko SF półsyntetyk SL syntetyk nie patrzyłem

dziś kupiłem półsyntetyk jest kl. SL, a syntetyk SM !

Napisano

Poszukałem z ciekawości CZYM jest lub MOŻE być ów W5 z Lidla i ... oto efekty moich poszukiwań:

1. Jedno z ciekawszych źródeł od którego się zaczęło drążenie:

E:\Google Tłumacz.mht

jest to tłumaczenie jakiegos forum z chorwackiego na którym gostek spytał CZYM jest ów W5 Supertech 5W40 (list do Lidla w Niemczech) i otrzymawszy odpowiedź że to NIE OLEJ z PIERWSZEGO TŁOCZENIA a olej powstający z RECYKLINGU (po to własnie zdajemy oleje do miejsc gdzie następuje ów przerób aby oleje takowe jak ów W5 powstawał)

i że: ''PENNASOL Super Pace 5W40 = W5 Supertech olej silnikowy 5W40 = W5''

i od tej pory znając gagatka próbujemy znaleźc winowajce tj. producenta i opinie o oleju:

2. Kolejna opinia która wprowadza troche info dotyczącego PENNASOLA

http://www.bmw-klub.pl/fo...php?f=1&t=23730

2. Sama fabryka będąca producentem owego W5/Pennasol:

http://www.mineraloel-raffinerie.com/mrd/?lang=en

3. Strona dedykowana marce PENNASOL z wyszczególnieniem tego co produkuje:

http://www.pennasol.de/pe.../14/18/lang,en/

i tam szukać:

Pennasol SUPER PACE 5W-40 i dane:

API SM/CF

ACEA A3/B3, A3/B4

VW 502.00, 505.00

Porsche

Mercedes Benz 229.3

BMW Longlife-98

Opel GM-LL-B-025

Po tylu informacja czas na podsumowanie:

W5 Supertech 5W40 to najprawdopodobniej Pennasol SUPER PACE 5W-40, produkt powstający z recyklingu olejów, na bazie pełnego syntetyka. Produkt ów zyskał aprobatę niemieckich producentów aut i spełnia ich normy tyczące użytkowania w samochodach. Najbardziej miarodajne info to dane:

API SM/CF

ACEA A3/B3, A3/B4

VW 502.00, 505.00

które to okreslają zgodność technologii wykonania oleju wg norm przypisanych do tychże kombinacji liter i cyfr;)

Czyli najkrócej W5 to syntetyk pełną geba tyle że wczesniej był troche zużyty wink.gif co nie oznacza że OBECNIE jako produkt z półki nie spełnia pokładanych nadziei - TANI DOBRY ... tyle że to ostatnie niestety wymaga sprawdzenia ...

Chopaki kto pierwszy sie skusi???;)))

z forum seicenta ale o syntetyku, dodam że każdy olej musi mieć w swoim składzie 20% oleju z odzysku- ekologia smile.gif

Napisano

> Chopaki kto pierwszy sie skusi???;)))

Ja już drugi raz zalałem wynalazek K2 5w40 do diesla - 5L za 79PLN w Auchan waytogo.gif Teraz już zdrożały tongue.gif

auchan

Teraz, na kolejną wymianę, kupiłem w Tesco ich wynalazek nazywany Topdrive 5w40 palacz.gif

tesco

Oba spełniają wysokie normy

Napisano

> z własnego doświadczenia wiem że do leciwego AX się nadaje...

> w każdym innym samochodzie bałbym się tego nalać...

Ja do nubiry leję premium oil 10W40 - najtańszy półsyntetyk, jaki znalazłem w 'Auchan'. Dla mnie lepszy niż dwukrotnie droższy castrol.

Napisano

witam,

ja do szkodnika leje olej-kliknij i w sklepie motoryzacynym płacę za niego 72 zł brutto smile.gif a co by nie patrzeć jest to produkt markowy..nie wiem jak się on ma z parametrami do tego oleju który jest wątkiem przewodnim w tej dyskusji...

pozdrówka

Napisano

> witam,

> ja do szkodnika leje olej-kliknij i w sklepie motoryzacynym płacę za niego 72 zł brutto a co by

> nie patrzeć jest to produkt markowy..nie wiem jak się on ma z parametrami do tego oleju który

> jest wątkiem przewodnim w tej dyskusji...

> pozdrówka

Zastanawiam się nad tym czy jesteście aż takimi dusigroszami czy może ignorantami w temacie?

Dla mnie nie do pomyslenia byłoby, żeby zalać coś takiego, na dodatek z LIDLA lub TESCO.

Wymiana oleju to wydatek srednio 150zł, biorąc pod uwagę np. polsyntetyk Mobil S 10W/40. + filtr+usługa. To jest tragedia? Olej srednio przyjmijmy, że zmieniamy co 13-15kkm to daje nam srednio 8-10miesiecy normalnego uzytkowania.

Podpowiem, że przy takim okresie i na takim dystansie wystarczy trochę delikatniej obchodzić się z pedałem gazu i macie zaosczędzone duzo więcej, niż 50-60zł.

A tak poza zawodami - w wielu sklepach mot. widuję Mobil 10W/40 za ok. 24zł/L, bańka 4L za ok 88zł. A to już róznicę pomiędzy LIDLEM sprowadza do poziomu absurdu

Napisano

Moze nie dla wszystkich sama rozpoznawalnosc nazwy/marki MOBIL stanowi wyznacznik jakosci.

Ja tam az tak bardzo nie wnikam co leje, byl LOTOS, teraz MOBIL i CASTROL i jakos roznicy w eksplatacji nie widze.

Do olejow z marketow mam jednak lekko negatywny stosunek, choc dopuszczam do siebie ta mysl ze moga nie byc wcale gorsze od reklamowanych markowych produktow.

Napisano

> Zastanawiam się nad tym czy jesteście aż takimi dusigroszami czy może ignorantami w temacie?

Ale nie napinaj się. Chyba nie ma niczego złego w tym, że ludzie starają się dociec, gdzie i jaka jest różnica pomiędzy "markowym" olejem, a tym z napisem "Lidl". Lidl swojej rafinerii nie posiada, więc ktoś duży musi to produkować, a wtedy niewykluczone że ten "Lidlowski" olej niczym się nie różni od któregoś "markowego" - a skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać?

Czy ignorantem można nazwać kogoś, kto jest dociekliwy i stara się poznać odpowiedzi na nurtujące go pytania?

Napisano

> Ja już drugi raz zalałem wynalazek K2 5w40 do diesla - 5L za 79PLN w Auchan Teraz już zdrożały

> auchan

> Teraz, na kolejną wymianę, kupiłem w Tesco ich wynalazek nazywany Topdrive 5w40

> tesco

> Oba spełniają wysokie normy

po co kombinować skoro można markowy olej kupić też tanio

http://moto.allegro.pl/item954374455_olej_mobil_10w40_super_2000_s_4l_turbo_diesel.html

Napisano

Unikam takich zakupów na allegro. Kilka lat temu nabyłem świece ngk 45% taniej. Po 10kkm silnik przerywał. Po ich wykręceniu okazało się, że są całkowicie wypalone.

Napisano

> dziś kupiłem półsyntetyk jest kl. SL, a syntetyk SM !

a jaka cena?

Napisano

> po co kombinować skoro można markowy olej kupić też tanio

> http://moto.allegro.pl/item954374455_olej_mobil_10w40_super_2000_s_4l_turbo_diesel.html

Ale dałeś semi 10w 40 w odpowiedzi na mojego syntetyka 5w40 grinser006.gif

Poza tym na allegro mogę się nadziać na podróbę i jeszcze dochodzą koszty dostawy lub muszę jechać po niego specjalnie. Podane przeze mnie nie dość, że spełniają najwyższe normy to chyba nikt ich nie podrabia grinser006.gif

Napisano

> Zastanawiam się nad tym czy jesteście aż takimi dusigroszami czy może ignorantami w temacie?

Tak grinser006.gif Źle ci z tym?

Napisano

Witam serdecznie.

Biorąc pod uwagę wysokie standardy i wymagania Lidl-a w stosunku do producentów i jakości ich produktów, może być wart zakupu.

Pozdrawiam.

Napisano

To, że dla Ciebie nie stanowi problemu wydanie 150zł na olej w butelce z napisem Mobil (celowo nie napisałem "olej Mobil", bo kto wie co tak naprawdę w tej butelce jest...), to nie znaczy, że wszyscy inni są ignorantami w temacie...

Olej spełnia normy producenta samochodu - można lać. Jak ktoś lubi się pochwalić przed sąsiadem butelką Mobila w bagażniku, jego sprawa. Samochodowi jest wszystko jedno... cool.gif

Napisano

> Ja już drugi raz zalałem wynalazek K2 5w40 do diesla - 5L za 79PLN w Auchan Teraz już zdrożały

ja kupilem 10w40 5l za 69,99 zl ok.gif

Napisano

mam dużo do czynienia z firma Silesia-Oil ze śląska, producenta olejów Avia (50zł za 5 litrów w kauflandzie. Nie chciałbyś wiedzieć do jakich innych "markowych" olejowych butelek sprzedają wypełnienie hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> mam dużo do czynienia z firma Silesia-Oil ze śląska, producenta olejów Avia (50zł za 5 litrów w

> kauflandzie. Nie chciałbyś wiedzieć do jakich innych "markowych" olejowych butelek sprzedają

> wypełnienie

jeśli cokolwiek wiesz to napisz.

Napisano

> jeśli cokolwiek wiesz to napisz.

nie bardzo mogę, bo mam dostęp do tych danych jedynie słuzbowo

Napisano

Nie wiem, ale nabyłem do skuterka wink.gif

Napisano

Quote:

Lidl swojej rafinerii nie posiada, więc ktoś duży musi to produkować

Tak z ciekawości: a czy osławiony Castrol posiada własne blendownie?

Napisano

> Quote:

> Lidl swojej rafinerii nie posiada, więc ktoś duży musi to produkować

> Tak z ciekawości: a czy osławiony Castrol posiada własne blendownie?

castrol nie ma ani jednej rafinerii........

Napisano

> Dla mnie nie do pomyslenia byłoby, żeby zalać coś takiego, na dodatek z LIDLA lub TESCO.

> Wymiana oleju to wydatek srednio 150zł, biorąc pod uwagę np. polsyntetyk Mobil S 10W/40. +

> filtr+usługa. To jest tragedia? Olej srednio przyjmijmy, że zmieniamy co 13-15kkm to daje nam

> srednio 8-10miesiecy normalnego uzytkowania.

> Podpowiem, że przy takim okresie i na takim dystansie wystarczy trochę delikatniej obchodzić się z

> pedałem gazu i macie zaosczędzone duzo więcej, niż 50-60zł.

> A tak poza zawodami - w wielu sklepach mot. widuję Mobil 10W/40 za ok. 24zł/L, bańka 4L za ok 88zł.

> A to już róznicę pomiędzy LIDLEM sprowadza do poziomu absurdu

kolego akurat ja nie lubie słuchać stereotypów, wolę sie przekonać na własnej skórze i sprawdzic....jak to mówią człowiek całe życie się uczy, a jak wiedza nie zostanie dla mnie to przynajmniej innym pomogę smile.gif

Napisano

> Podpowiem, że przy takim okresie i na takim dystansie wystarczy trochę delikatniej obchodzić się z

> pedałem gazu i macie zaosczędzone duzo więcej, niż 50-60zł.

To, że na tzw. markowym oleju łagodniej obchodzisz się z autem, ma się nijak do jakości tego oleju.

Napisano

Byłem ostatnio na wykładzie o olejach silnikowych. Prowadził go gość z Orlenu. Powiedział że Jeśli oleje mają taką samą klasę lepkości i jakości to są to identyczne oleje, nie ważne czy są za 10 czy 30zł, czy z Orlenu czy z Lidla. Więc jeśli tylko ten z Lidla ma odpowiednie te wszystkie klasy to można go śmiało lać:)

Napisano

Lidlowski ma SL, SM ale jakie ma parametry: lepkościowe, liczbę TBN i inne?

Proszę o odpowiedź (głównie 10W40)

Napisano

> Byłem ostatnio na wykładzie o olejach silnikowych. Prowadził go gość z Orlenu. Powiedział że Jeśli

> oleje mają taką samą klasę lepkości i jakości to są to identyczne oleje, nie ważne czy są za

> 10 czy 30zł, czy z Orlenu czy z Lidla. Więc jeśli tylko ten z Lidla ma odpowiednie te

> wszystkie klasy to można go śmiało lać:)

Bzdura. Przejedź się kiedyś ostro tym samym autem, wyposażonym we wskaźnik temp. oleju, zalanym różnymi olejami. Zdziwisz się jak różnie oleje radzą sobie z temp.

A to tylko jeden aspekt - poszukaj w necie zdjęć tych samych silników od środka, zalewanych różnymi olejami.*

*różnymi, w sensie różnych producentów, ale spełniającymi te same normy.

Napisano

> A to tylko jeden aspekt - poszukaj w necie zdjęć tych samych silników od środka, zalewanych różnymi

> olejami.*

> *różnymi, w sensie różnych producentów, ale spełniającymi te same normy.

"prym" wiedzie tu Castrol oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Witam serdecznie.

> Biorąc pod uwagę wysokie standardy i wymagania Lidl-a w stosunku do producentów i jakości ich

> produktów, może być wart zakupu.

> Pozdrawiam.

Też z podobnej myśli wyszedłem, lidl ma raczej same dobre/b.dobre produkty smile.gif

Napisano
  • Autor

> Byłem ostatnio na wykładzie o olejach silnikowych. Prowadził go gość z Orlenu. Powiedział że Jeśli

> oleje mają taką samą klasę lepkości i jakości to są to identyczne oleje,

Z tym się śmiem nie zgodzić

Napisano

> Z tym się śmiem nie zgodzić

Bo to o olejach Orlenu widać było zeby.GIF

Napisano

> po co kombinować skoro można markowy olej kupić też tanio

> http://moto.allegro.pl/item954374455_olej_mobil_10w40_super_2000_s_4l_turbo_diesel.html

a co może być nie tak z firmowym olejem, odbieranym osobiscie w zwykłym sklepie z paragonem i wybitą na opakowaniu datą produkcji styczeń 2010 .......................

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.