Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ludzie oszaleli (Toyota Supra)!!!

Featured Replies

Napisano

Chciałem sprawdzić na allegro ceny modelu po 94r. i liczyłem, że do wyrwania będzie za ok. 30 tys. zł. Szok, najtańsza kosztuje 65 tys. i ma 15 lat. Porsche jest tańsze. Pytanie, czym kierują się użytkownicy tych samochodów, waląc takie ceny?

Napisano

Możliwościami nie ograniczonego wręcz tuningu zlosnik.gif

Napisano

Może przez to że jest tego mało i dlatego się tak cenia

Napisano

> Możliwościami nie ograniczonego wręcz tuningu

dokładnie ... 1000 konne supry to wcale nie jest coś nie możliwego zeby.GIF nawet w polsce jest (była) conajmniej jedna taka ... (zawody 1/4)

Napisano

a no dobrowolskiego

taką właśnie ma szwagra kumpel ale w zasadzie seria bo ma coś tylko 400 czy 500 KM grinser006.gif

Napisano

> dokładnie ... 1000 konne supry to wcale nie jest coś nie możliwego nawet w polsce jest (była)

> conajmniej jedna taka ... (zawody 1/4)

zrobiona pewnie takim nakładem, że bazą mógłby być nawet duży fiat i wynik byłby taki sam...

Napisano

> . Pytanie, czym kierują

> się użytkownicy tych samochodów, waląc takie ceny?

kilka lat temu miała opinię najlepiej tuningowalnego samochodu świata... podejrzewam że niewiele sie zmieniło...

Napisano

Być może wynika to z tego, że w Polsce to auto jest dość rzadkie i w dodatku drogie w utrzymaniu i najczęściej jest w rękach bardzo bogatych ludzi, zazwyczaj nie z przypadku - często są ściągane z USA przez maniaków. Mieć w Polsce Suprę IV to większy lans niż mieć 911 (996) w tej chwili. Z racji tego, że towar deficytowy, a służy zazwyczaj do drogiego upalania, to i właściciele windują ceny jak za egzotyk.

Napisano

> Chciałem sprawdzić na allegro ceny modelu po 94r. i liczyłem, że do wyrwania będzie za ok. 30 tys.

> zł. Szok, najtańsza kosztuje 65 tys. i ma 15 lat. Porsche jest tańsze. Pytanie, czym kierują

Unikalnością tego modelu. Do tego jego legendą, ale to już wiesz.

Gdybym miał kupić taki samochód w rozsądnym stanie, na pewno nie szukałbym go w PL. Raczej w DE.

Z tego, co zauważyłem, szalone ceny dotyczą zazwyczaj wersji 3.0 twin turbo, do tego jeszcze po tuningu.

Zastanawiałeś się może nad poprzednią wersją?

PRZYKŁAD

!!r0J3twBG0~$(KGrHqMOKjkEu,Y6OlrWBLwuzJVpbg~~_19.JPG

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

Z tego co widzę to godnym nastepca Supry staje się SC430 - dostępne są już zestawy do "podkrecania" silnika do 700 KM, jest tez olbrzymia ilość zestawów do obniżania, wzmacnianie skrzyni itp.

Napisano

> Być może wynika to z tego, że w Polsce to auto jest dość rzadkie

Nie wiem czy to przypadek, ale dzisiaj widziałem 3 więc całkiem sporo się ich kręci w porównaniu do innych aut "z tej klasy" hmm.gif

Napisano

> Z tego co widzę to godnym nastepca Supry staje się SC430

Chyba nie bardzo, Supra to ładne auto z pazurem, SC to raczej bulwarówka i nie ma juz takiego charakteru jak Toyota.

Jeśli dobrze kojarzę to chyba nawet nie było manualnej skrzyni no.gif

Jak dla mnie to auta z dwóch zupełnie różnych bajek i SC na godnego natępcę Supry nadaje się IMO jak Wawel na pochówek Lecha grinser006.gif

Napisano

> Z tego co widzę to godnym nastepca Supry staje się SC430 - dostępne są już zestawy do "podkrecania"

> silnika do 700 KM, jest tez olbrzymia ilość zestawów do obniżania, wzmacnianie skrzyni itp.

chyba jaja sobie robisz rotfl.gif

kity na 750 HP są NAWET do Hądy Civic icon_eek.gifswiety.gif

HanYs

Napisano

> Z tego co widzę to godnym nastepca Supry staje się SC430 - dostępne są już zestawy do "podkrecania"

> silnika do 700 KM, jest tez olbrzymia ilość zestawów do obniżania, wzmacnianie skrzyni itp.

A ja myślę że dla supry fajną alternatywą jest mitsubishi gto smile.gif

Napisano

> chyba jaja sobie robisz

> kity na 750 HP są NAWET do Hądy Civic

> HanYs

Do Hądy na pewno rotfl.gif

Napisano

> A ja myślę że dla supry fajną alternatywą jest mitsubishi gto

no ale w miciubishi masz 4x4 a w suprze rwd cool.gif

Napisano

> dokładnie ... 1000 konne supry to wcale nie jest coś nie możliwego nawet w polsce jest (była)

> conajmniej jedna taka ... (zawody 1/4)

i co z tego jak to jechać nie mogło nawet po zastosowaniu superhiperopon z Ameryki zlosnik.gif

Napisano

> kilka lat temu miała opinię najlepiej tuningowalnego samochodu świata... podejrzewam że niewiele

> sie zmieniło...

A gdzie tam grinser006.gif a Nissan skyline hmm.gif

Napisano

> A gdzie tam a Nissan skyline

NFS undergrund sie juz znudził zlosnik.gif

Napisano

> Chciałem sprawdzić na allegro ceny modelu po 94r. i liczyłem, że do wyrwania będzie za ok. 30 tys.

> zł. Szok, najtańsza kosztuje 65 tys. i ma 15 lat. Porsche jest tańsze. Pytanie, czym kierują

To sprawdź ceny jeżdżących Mazd Rx-7 jeżeli Supra Cię dziwi. Tak jak już ktoś wyżej napisał - w większości przypadków ludzie, którzy mają obecnie te samochody mają świadomość ich wartości i nie oddadzą ich za bezcen.

Z resztą z większością sportowych samochodów, tak jest, że w pewnym momencie zadbane egzemplarze przestają tracić na wartości.

Napisano

wiesz u nas mierzy się inaczej siurka niż ilością dymu z opon hehe.gif

Napisano

> wiesz u nas mierzy się inaczej siurka niż ilością dymu z opon

Wiem smile.gif U "was" kroluje dym spod przednich opon smile.gif

Napisano

> Wiem U "was" kroluje dym spod przednich opon

ok.gifhehe.gifzlosnik2.gif

chyba wychodzi to z innych jednostek miary zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> To sprawdź ceny jeżdżących Mazd Rx-7 jeżeli Supra Cię dziwi.

RX7 rozumiem, ma nietypowy silnik, ale konkurencją dla Supry jest 3 razy tańszy Misiek 3000GT, albo 4 razy tańszy Nissan 300 ZX, których chyba mniej jeździ.

> Z resztą z większością sportowych samochodów, tak jest, że w pewnym momencie zadbane egzemplarze

> przestają tracić na wartości.

Trochę za wcześnie na "pewny moment". Nie róbmy Youngtimera z 15 letniego auta.

Napisano

> Trochę za wcześnie na "pewny moment". Nie róbmy Youngtimera z 15 letniego auta.

nie tyle Youngtimer co auto dość kultowe hmm.gif

Napisano
  • Autor

> nie tyle Youngtimer co auto dość kultowe

Ale powiedz mi skąd ten kult? Z filmu "Szybcy i wściekli"?

Kultowe to może być Audi Sport Quattro.

Napisano

> Poprzedni model (SC400) tez jest bardzo lubiany przez dzieciaki:

To sie u was kupuje jako "pierwsze auto"? zlosnik.gif

Z zewnatrz fajny. Lepszy niz ta kluska z filmow powyzej.

Napisano

> To sie u was kupuje jako "pierwsze auto"?

> Z zewnatrz fajny. Lepszy niz ta kluska z filmow powyzej.

Jak się przyjrzysz detalim to SC300 jest praktycznie następca Supry - ten sam blok silnika, to samo zawieszenie itp. Wszelkie koty turbo od Supry pasują do SC300. Ale większy potencjał ma SC400 bo ten V8 Toyota zaprojektowala ze sporym zapasem. I można go naprawdę niezle podkrecac. Zreszta SC300 tez. SC 430 jest ich następca i silnik nadal jest podatny na zmiany bez plucia korbowodami. Dotychczas problemem były wysokie ceny ale najstarsze egzemplarze SC430 maja już 10 lat a to granica przy której zaczynaja się nimi interesować tunerzy. Ten SC430 na filmie ma podobno fabryczna skrzynkę - 750 km bez zmiany skrzyni i przekladni głównej to dowod na to ze Toyota zrobiła wszystko z dużym nadmiarem.

Napisano

> no ale w miciubishi masz 4x4 a w suprze rwd

A to źle ?

Zresztą zrobić z awd rwd raczej nie trudno 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Jak się przyjrzysz detalim to SC300 jest praktycznie następca Supry

> Ale większy potencjał ma SC400

Do tej pory byla mowa o SC400 i SC430..

Lexusy mnie nigdy nie interesowaly,

wiec skad teraz SC300 i ktory to na tych filmikach?

Napisano

> Do tej pory byla mowa o SC400 i SC430..

> Lexusy mnie nigdy nie interesowaly,

> wiec skad teraz SC300 i ktory to na tych filmikach?

SC 300 i SC 400 to jeden samochod, ale w dwoch wersjach silnikowych - jedna ma 3.0L R6 od Supry a druga 4.0L V8.

SC 430 to nastepca SC300/400 - o ile SC 300/400 byl tylko oferowany jako coupe, o tyle SC 430 jest tylko oferowany jako kabriolet ze sztywnym dachem. I tylko z 4.3L V8.

Jak wszystkie konstrukcje Toyoty z tamtych czasow zarowno silnik, jak i skrzynia biegow oraz most zbudowane sa z duzym zapasem bezpieczenstwa = z podkrecaniem mocy jest jak w Suprze.

Aha - jak lubisz ten Suprowy silnik, to takze bez wiekszych zmian byl on montowany w Lexusie IS300.

Napisano

> Aha - jak lubisz ten Suprowy silnik, to takze bez wiekszych zmian byl on montowany w Lexusie IS300.

> Jak się przyjrzysz detalim to SC300 jest praktycznie następca Supry

Jedyna supra która jest godna zainteresowania, to MK IV z kultowym 2JZ-GTE, a nie popierdułki o których Ty uparcie piszesz.

Napisano

> Aha - jak lubisz ten Suprowy silnik, to takze bez wiekszych zmian byl on montowany w Lexusie IS300.

Lubic nielubic.. brakuje mi paru tysiakow. hehe.gif

Napisano

The engine block, crank, and connecting rods of the 2JZ-GE and 2JZ-GTE are the same.

To za Wiki. Nie wszystkich stać na kupno Supry Turbo z 2JZ-GTE. A 2JZ-GE był w zwykłej Suprze i Lexusach które wymienilem.

Napisano

> The engine block, crank, and connecting rods of the 2JZ-GE and 2JZ-GTE are the same.

> To za Wiki. Nie wszystkich stać na kupno Supry Turbo z 2JZ-GTE. A 2JZ-GE był w zwykłej Suprze i

> Lexusach które wymienilem.

Ty nawet nie masz pojęcia o tym, że w suprach było R6 a nie V6, nie mówiąc już o tym, że seria FE a seria GE(GTE) to porównywanie gówna do twarogu ...

Napisano

> Ale powiedz mi skąd ten kult? Z filmu "Szybcy i wściekli"?

> Kultowe to może być Audi Sport Quattro.

Moze dla Ciebie. Toyota Supra MK4, zwlaszcza Turbo jest autem kultowym, glownie ze wzgledu na absolutnie pancerny silnik i skrzynie, z ktorymi mozna robic doslownie wszystko. Ogolnie poziom engineeringu jaki zostal w nia wlozony. Tak samo jest np. z NSX, ktore byly dodatkowo bardzo rzadkie wiec sa jeszcze drozsze. Wiec nie wyjezdzaj tu z 3000GT, czy 300ZX, ktore moga byc konkurentami jedynie na papierze. Bo jako samochody, czy sztuka inzynieryjna sa DUUUUUZO gorsze. Stad odzwierciedlenie w cenach.

Napisano

> A gdzie tam a Nissan skyline

Jednak gorszy - wiecej trzeba wymieniac w RB26 niz 2JZ.

Napisano

> zrobiona pewnie takim nakładem, że bazą mógłby być nawet duży fiat i wynik byłby taki sam...

No wlasnie sek w tym, ze nie. I tu jest caly kult Supry.

Napisano

> Ale powiedz mi skąd ten kult? Z filmu "Szybcy i wściekli"?

> Kultowe to może być Audi Sport Quattro.

Przez te gówniane filmiki JZA80 bardzo, ale to bardzo straciło na wizerunku.

Wcześniej było to auto dla konesera, teraz dorwały się do tego wieśniaki.

Ale cóż - cena zaporowa i jest git :-)

Napisano

> zrobiona pewnie takim nakładem, że bazą mógłby być nawet duży fiat i wynik byłby taki sam...

Oj, mało wiesz...

Ten silnik na seryjnym dole wytrzymuje pierdząco do 800 KM.

Zrobienie upgradu z seryjnych ~350 (zależnie od rocznika i rynku) do okiedzmy 500+ to raptem parę kpln i robota dla lajkonika w garażu.

Generalnie JZA80 to auto w moim skromnym mniemaniu rozpierdzielające absolutnie wszystko w galaktyce :-)

Cóż - mali żółci ludzie jak już coś robią, to robią to najlepiej :-)

Napisano

> Ty nawet nie masz pojęcia o tym, że w suprach było R6 a nie V6, nie mówiąc już o tym, że seria FE a

> seria GE(GTE) to porównywanie gówna do twarogu ...

Zupełnie nie rozumiem o co Ci chodzi. Lexus SC300 i IS300 maja R6. Dokładnie to samo co bazowa wersja Supry. To ze Ty nie masz pojęcia o samochodach nie usprawiedliwia pisania takich bezsensownych postów - no chyba ze nabijasz licznik i powiekszasz ego (tyle ze to ostatnie nieskutecznie).

Napisano

> Zupełnie nie rozumiem o co Ci chodzi. Lexus SC300 i IS300 maja R6. Dokładnie to samo co bazowa

> wersja Supry. To ze Ty nie masz pojęcia o samochodach nie usprawiedliwia pisania takich

> bezsensownych postów - no chyba ze nabijasz licznik i powiekszasz ego (tyle ze to ostatnie

> nieskutecznie).

Cytuję "SC 300 i SC 400 to jeden samochod, ale w dwoch wersjach silnikowych - jedna ma 3.0L V6 od Supry a druga 4.0L V8. "

Dziękuję.

Jak chcesz to możemy porozmawiać na temat Toyoty i serii GE GTE i FE. Co chcesz się dowiedzieć?

Napisano

Mialo być R6 ale głupi iPod uważa ze R6 trzeba poprawić na V6.

Napisano

> Jak chcesz to możemy porozmawiać na temat Toyoty i serii GE GTE i FE. Co chcesz się dowiedzieć?

Czy miales kiedys samochod z silnikiem ktory mial wiecej niz 4 cylindry smile.gif Bo teoretykow na tym forum co niemiara.

Napisano

> Czy miales kiedys samochod z silnikiem ktory mial wiecej niz 4 cylindry Bo teoretykow na tym forum

> co niemiara.

hehe.gif pieknie powiedziane

Napisano

> Czy miales kiedys samochod z silnikiem ktory mial wiecej niz 4 cylindry Bo teoretykow na tym forum

> co niemiara.

tak z ciekawości-co to ma do rzeczy?

sąsiad jeżdzi MB CLS a nie wie gdzie wlewa się płyn chłodzący hehe.gif

Napisano

> co niemiara.

jesli w profilu prawda to st220 ma v6

Napisano

> co niemiara.

Podrapię się po nie swoich jajach:

A wiesz ..... z kim tańczysz ?

Bo ja jestem gotów się założyć, że nie wiesz...

I mały hint - nie trzeba jeździć/mieć konkretnego auta, żeby wiedzieć o nim nadprzeciętnie dużo i to NIE z forów, gdzie panowie się spuszczają nad obrazkami "uchhh, jaki flićny", tylko z takich rzeczy jak service manual, z którym zapoznajesz się zawodowo...

Wiesz, ja znam np mechaników, będących bogami znajomości bebechów ciężarówek, którzy nie mają PJ kat C i teoretycznie nawet nie mają prawa sami na stanowisko serwisowe wjechać.

IYO warunkuje to jakość ich wiedzy ?

I - odwracając temat - IYO jeżdżenie samochodem x warunkuje jakąkolwiek znajomość jego technikaliów ?

Hint: moja matka od 11 lat jeździ jednym konkretnym egzemplarzem auta i choćbyś ją ćwiartował nie wie ile toto ma mocy, pojemności, gdzie się oleum sprawdza, o takich kosmosach jak rodzaj napędu.

Wiedza pod postacią "jak się toto żółte świeci, to tutej :-) nalewasz toto z pistoletu z zieloną końcówką, jak nie leci ze spryskiwacza to pod tą niebieską klapką wlewasz płyn i KONIECZNIE sprawdź, że to nie do chłodnic, tak jak to miało miejsce parę razy" jest dla znacznej części użytkowników 100% wystarczająca.

Sytuacje p.t. "deszcz zaczął padać, zjechałam na bok, wyjęłam instrukcję i po kwadransie lektury już wiedziałam co pociągnąć, żeby wycieraczki majtać zaczęły" nie są bynajmniej niczym niezwykłym...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.