Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kłopot ze sprzedanym autem ... jak to załatwić

Featured Replies

Napisano

j.w. sprzedałem kiedyś samochód ... z trzy lata temu

przyszło kilka wezwań do fotek z fotoradarów ,

zabrali zniżki z OC ( koleś spowodował kolizje i nie przyznał się że auto kupione tylko pożyczone ... zero informowania mnie ... tylko przy innym aucie po prostu droższa polisa przyszła )

... to wyprostowałem ale z niemałymi schodami

a w zeszłym tygodniu przyszedł kwit z funduszu gwarancyjnego żeby wpłacić kase za brak ważnego OC ...

więc chyba miarka się przebrała

nudzi mi się już wysyłanie faxów z umową K/S ... oczywiście zgłoszoną w Wydziale Komunikacji przed tymi wszystkimi zdarzeniami

3 rok jeździ bez przerejestrowania auta ...

ideia.gif

Napisano

trzeba przy sprzedaży auta zawiadomić wydział komunikacji i ubezpieczyciela

kolega sprzedał poloneza a nowy nabywca jechał pijany spowodował kolizje auto poszło na parking policyjny a policja usilnie domagała się zapłaty za parking od mojego kumpla, kumpel twardo powiedział i przedstawił wszystkie papiery ze sprzedaży auta a policja i tak swoje bo kasę trzeba od kogoś wyrwać, ale w końcu dali mu spokój

Napisano
  • Autor

> trzeba przy sprzedaży auta zawiadomić wydział komunikacji i ubezpieczyciela

> kolega sprzedał poloneza a nowy nabywca jechał pijany spowodował kolizje auto poszło na parking

> policyjny a policja usilnie domagała się zapłaty za parking od mojego kumpla, kumpel twardo

> powiedział i przedstawił wszystkie papiery ze sprzedaży auta a policja i tak swoje bo kasę

> trzeba od kogoś wyrwać, ale w końcu dali mu spokój

proszę przeczytaj jeszcze raz to co ja napisałem

Napisano

Najwyraźniej jednak NIE załatwiłeś wszystkiego, bo w przeciwnym wypadku miałbyś spokój. To, że nowy nabywca nie przerejestrował i nie ubezpieczył auta guzik Ciebie obchodzi - o ile zgłosiłeś fakt sprzedaży auta do WK i ubezpieczyciela.

Napisano

Zgłoś na policję. Skoro masz umowę podbitą przez w/k, to niech przekażą do drogówki z jego rejonu że jeździ bez ważnych papierów czy coś w tym rodzaju. Powinni pomóc grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Najwyraźniej jednak NIE załatwiłeś wszystkiego, bo w przeciwnym wypadku miałbyś spokój. To, że nowy

> nabywca nie przerejestrował i nie ubezpieczył auta guzik Ciebie obchodzi - o ile zgłosiłeś

> fakt sprzedaży auta do WK i ubezpieczyciela.

eh ... wiem wiesz lepiej odemnie co zostało zrobione smirk.gif

ale jak widać nie do końca wiesz jak to wszystko działa smirk.gif

Napisano
  • Autor

> Zgłoś na policję. Skoro masz umowę podbitą przez w/k, to niech przekażą do drogówki z jego rejonu

> że jeździ bez ważnych papierów czy coś w tym rodzaju. Powinni pomóc

chyba tak też zrobię .. szczególnie że widuję to auto często ...

Napisano

> Najwyraźniej jednak NIE załatwiłeś wszystkiego, bo w przeciwnym wypadku miałbyś spokój. To, że nowy

> nabywca nie przerejestrował i nie ubezpieczył auta guzik Ciebie obchodzi - o ile zgłosiłeś

> fakt sprzedaży auta do WK i ubezpieczyciela.

Powiedz w takim razie, co jeszcze można zrobić po sprzedaży auta, poza faktem zgłoszenia tego w Wydziale Komunikacji i u swojego ubezpieczyciela.

Napisano

> Powiedz w takim razie, co jeszcze można zrobić po sprzedaży auta, poza faktem zgłoszenia tego w

> Wydziale Komunikacji i u swojego ubezpieczyciela.

emigrować do Australii ? biglaugh.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> Zgłoś próbę wyłudzenia przez fundusz gwarancyjny

teoretycznie nie , wyłgają się niewiedzą ... dopiero za drugim razem po ich poinformowaniu pewnie mógłbym coś takiego atakować

Napisano

> a w zeszłym tygodniu przyszedł kwit z funduszu gwarancyjnego żeby wpłacić kase za brak ważnego OC

> ...

> więc chyba miarka się przebrała

Wysłać ksero umowy K/S koniecznie za zwrotnym potwierdzeniem odbioru wink.gif Niestety masz po prostu pecha, ie dość że trafiłeś na idiote który cfaniakuje, to i system cię nie oszczędza frown.gif

Napisano

Wyslales umowe K-S do Ubezpieczyciela? Jesli tak to chyba fundusz gwarancyjny ma dane nowego wlasciciela.

Ale na to niema rady. Ja mialem podobne przeboje ale w koncu ucichło wink.gif

Napisano
  • Autor

> Wyslales umowe K-S do Ubezpieczyciela? Jesli tak to chyba fundusz gwarancyjny ma dane nowego

> wlasciciela.

> Ale na to niema rady. Ja mialem podobne przeboje ale w koncu ucichło

dostał w trakcie prostowania sprawy z zabraniem zniżek za bezszkodowość

Napisano

tutaj duzo zalezy od pracownika ubezpieczyciela niestety sick.gifPrzerabiałem podobny problem, mimo, że miałem na umowie sprzedaży pieczęcie WK i ubezpieczyciela, robili sobie kserówki. Co do WK. było ok. nigdy z ich strony nie było jakiś uwag to do ubezpieczalni ze 3 razy się fatygowałem i za każdym razem słyczałem spiewkę, że pracownik nie wklepał w system itp. no.gif

Napisano

> chyba tak też zrobię .. szczególnie że widuję to auto często ...

Rada może nie najlepsza, ale jak spotkasz auto, to wykręć tablice rejestracyjne. To zmusi gościa do wybrania się do Wydziału Komunikacji i wtedy temat zostanie zakończony.

Napisano

> Powiedz w takim razie, co jeszcze można zrobić po sprzedaży auta, poza faktem zgłoszenia tego w

> Wydziale Komunikacji i u swojego ubezpieczyciela.

A czy gdyby kolega Coffin to zrobił, to miałby takie przeboje? Ewentualnie ktoś dał d... w WK ORAZ u ubezpieczyciela - ale żeby w dwóch miejscach naraz?

Napisano

Skoro tak cfaniakuje koleś i na Ciebie przychodzą zawiadomienia,

to czy nie można w takim przypadku zgłosić kradzieży pojazdu hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Skoro tak cfaniakuje koleś i na Ciebie przychodzą zawiadomienia,

> to czy nie można w takim przypadku zgłosić kradzieży pojazdu

proszę Cię ... wiesz co to jest fałszywe zgłoszenie ? czy jakoś tak ?

poświadczenie nieprawdy itp ?

Napisano
  • Autor

> Rada może nie najlepsza, ale jak spotkasz auto, to wykręć tablice rejestracyjne. To zmusi gościa do

> wybrania się do Wydziału Komunikacji i wtedy temat zostanie zakończony.

rada nie najlepsza ... ale przyznam że sam miałem taki pomysł ...

prawdopodobnie wiem gdzie koleś pracuje , bo napewno nie mieszka pod adresem zameldowania ...

i zgłoszę we wtorek że stoi tam auto nieubezpieczone , zobaczymy jak będzie ...

wcale bym sie nie zdziwił jak za miesiąc dostanę kolejne wezwanie oink.gif

Napisano

> a jak facet zgłosi kradzież tablic i wskaże coffina jak sprawcę?

A skąd będzie wiedział, że to on? Przecież niema ich wykręcać na oczach właściciela.

Napisano

> proszę Cię ... wiesz co to jest fałszywe zgłoszenie ? czy jakoś tak ?

> poświadczenie nieprawdy itp ?

Dlatego tylko zapytałem tylko waytogo.gif, wnioskując po burdelu w dokumentacji

i ewentualnym braku umowy k/s pojazdu u "nabywcy" skromny.gif

Mocno denerwujące to jest.

Wystosuj odpowiednie pismo do funduszu gwarancyjnego i wyślij z kserokopią umowy k/s

z pieczątkami z WK i od ubezpieczyciela waytogo.gif

Pismo oczywiście "za potwierdzeniem odbioru" waytogo.gif

Współczuję Ci takiej sytuacji 20.GIF

Napisano
  • Autor

> A skąd będzie wiedział, że to on? Przecież niema ich wykręcać na oczach właściciela.

niestety to dalej pozostaje kradzieżą ... nie chciałbym sprawy w sądzie z powodu takiej pierdoły

Napisano

wyslallbym poleconym za ZPO kserokopie umowy i potwierdzenie zgloszenia do UK.

Jak dalej beda marudzic to napisac stanowcze pismo, ze nastepne proby wyciagniecia od Ciebie oplat bedziesz traktowal jako probe wyludzenia

wysylanie faksem to byl blad. Trzeba bylo od razu ZPO

Napisano

> niestety to dalej pozostaje kradzieżą ... nie chciałbym sprawy w sądzie z powodu takiej pierdoły

mówisz, że wiesz gdzie koleś pracuje?

Wybierz się do firmy, wejdź do jego biura/na stanowisko pracy i przy jak największej liczbie współpracowników narób wstydu. cool.gif

W spokojny i kulturalny sposób informując, że jest mendą społeczną, wyłudzaczem i kombinatorem oraz, że sprawa została zgłoszona do Policji, która w niedługim czasie przyjedzie zaholować auto na dość drogi parking strzeżony. zlosnik.gif

Napisano

> A czy gdyby kolega Coffin to zrobił, to miałby takie przeboje? Ewentualnie ktoś dał d... w WK ORAZ

> u ubezpieczyciela - ale żeby w dwóch miejscach naraz?

a jestes pewny, ze oni cos z tymi danymi robia? Bo realny scenariusz jest taki, ze kazda z tych instytucji trzyma takie dane tylko dla siebie i to w powiazaniu z konkretna osoba/sprawa

Prawdopodobnie definitywne zalatwienie sprawy powiadomien odbedzie sie w momencie zarejestrowania auta przez nowego wlasciciela... pytanie tylko jak go do tego zmusic - legalnie

Napisano

> a w zeszłym tygodniu przyszedł kwit z funduszu gwarancyjnego żeby wpłacić kase za brak ważnego OC

Skoro sprawa trafiła do UFG, wyślij raz kolejny kopię umowy k-s ... uwierz, zmobilizują Go do uporządkowania spraw ok.gif

Napisano

> a jestes pewny, ze oni cos z tymi danymi robia? Bo realny scenariusz jest taki, ze kazda z tych

> instytucji trzyma takie dane tylko dla siebie i to w powiazaniu z konkretna osoba/sprawa

> Prawdopodobnie definitywne zalatwienie sprawy powiadomien odbedzie sie w momencie zarejestrowania

> auta przez nowego wlasciciela... pytanie tylko jak go do tego zmusic - legalnie

Gdyby nie robili, to po co im zgłaszać fakt zbycia pojazdu, i to obowiązkowo?

Napisano
  • Autor

> Gdyby nie robili, to po co im zgłaszać fakt zbycia pojazdu, i to obowiązkowo?

głupie pytanie ... że tak powiem pełne naiwności

Napisano
  • Autor

> Skoro sprawa trafiła do UFG, wyślij raz kolejny kopię umowy k-s ... uwierz, zmobilizują Go do

> uporządkowania spraw

nie do końca tak kolorowo ... koleś nie mieszka pod miejscem zameldowania w momencie zakupu

wyślę do UFG poleconym za potw. odbioru kopię umowy z pieczątką o zgłoszeniu i poczekam na rozwój wypadków

Napisano

> głupie pytanie ... że tak powiem pełne naiwności

W swojej naiwności już kilka razy zgłosiłm sprzedaż do WK i ubezpieczyciela - do dziś nie mam takich przyjemności jak Ty. Ot, naiwniacy żyją spokojniej..

Napisano
  • Autor

> W swojej naiwności już kilka razy zgłosiłm sprzedaż do WK i ubezpieczyciela - do dziś nie mam

> takich przyjemności jak Ty. Ot, naiwniacy żyją spokojniej..

z uporem maniaka powtarzam Ci że zgłosiłem i do WK i do Ubezpieczalni i teraz zgłoszę to do UFG

czemu nie pojmujesz faktu że Ty sprzedałeś auto normalnym ludziom którzy po zakupie przerejestrowali auto na siebie , ubezpieczyli je ... ew. w trakcie jakiejkolwiek kontroli pokazali również umowę K/S dokumentującą fakt zakupu

a ja małolatowi który wysupłał ostatnie pieniądze na samochód i tnie wariata , podczas stłuczki którą spowodował twierdził że auto pożyczył ( info z ubezpieczalni )

czy coś jeszcze mam Ci wyjaśnić ? ? ?

aaaa jeszcze jedno WK NIC nie robi z otrzymanymi zgłoszeniami , a już napewno nie informuje o tym POLICJI ... może jak ten cały CEPIK zacznie działac jak należy to to się zmieni smirk.gif

Napisano

Czy normalnym sprzedałem, to nie wiem zlosnik.gif I rozumiem Twój problem - na Twoim miejscu pofatygowałbym się jeszcze raz do WK i ubezpieczyciela wraz z umową KS gdzie są ich pieczątki potwierdzające fakt zgłoszenia zbycia pojazdu i ładnie poprosiłbym o NATYCHMIASTOWE wyjaśnienie sytuacji - jeśli panienka w okienku nie chce, prosi się naczelnika.

Napisano

Mam to samo - moje auto sprzedane ponad rok temu ostatnio było widziane na starych blachach jeszcze. Oczywiście wyrejestrowałem je i umowa ubezp. jest anulowana.

Napisano

> Mam to samo - moje auto sprzedane ponad rok temu ostatnio było widziane na starych blachach

> jeszcze. Oczywiście wyrejestrowałem je i umowa ubezp. jest anulowana.

A od kiedy stare blachy są wyznacznikiem, czy ktoś przerejestrował auto czy nie.

Napisano

> prawdopodobnie wiem gdzie koleś pracuje , bo napewno nie mieszka pod adresem zameldowania ...

To zamiast kombinowac idz i wytlumacz ze jak nie przerejstruje auta w ciagu tygodnia idziesz na policje wink.gif Moze zmadrzeje smile.gif

Napisano

przepływ informacji pomiędzy rożnymi urzędami jest no.gif

auto mam zarejestrowane na inny adres/fotoradar pstryknął mi fotkę/przy przypadkowej wizycie na policji dowiedziałem się że jestem poszukiwany przez sąd w Kutnie icon_eek.gifdostałem wezwanie na następny dzień do sądu w Kutnie/ w sądzie w kutnie pani przez dwie godziny szukała w papierach i wmawianiu mi że mnie wcale oni nie poszukują angryfire.gif,poprosiłem żeby zadzwoniła na komisariat do Warszawy i wyjaśniła sprawę ,bo jak jej już tłumaczyłem że to może być tylko z powodu wykroczenia drogowego( za fotoradar ), po 3 godzinach spędzonych w sądzie pani oświadczyła że faktycznie policja w Kutnie wystąpiła o ustalenie mojego miejsca pobytu, napisałem oświadczenie na jaki adres należy wysyłać korespondencje/zrobiłem xero sobie owego oświadczenia a pani przystawiła pieczątkę owego sądu, minęło 6 miesięcy a awiza nadal przychodzą na stary adres angryfire.gif

zobaczymy jak owa sprawa się zakończy , bo będąc na komisariacie pan policjant mi wyjaśnił że jak nie stawie się w sądzie w Kutnie to przy następnej kontroli drogowej będę zatrzymany i doprowadzony do sądu hmm.gif

xero owego dokumentu wożę ze sobą grinser006.gif

Napisano

Jestem w szoku, że są tacy lekkomyślni ludzie, mam oczywiście na myśli tego, który kupił od ciebie auto, zupełnie jak ci złodzieje, którzy włamali się do fotografa i zrobili sobie zdjęcie, które pozostawili na miejscu przestępstwa. yikes.gif

Napisano

> Zgłoś na policję. Skoro masz umowę podbitą przez w/k, to niech przekażą do drogówki z jego rejonu

> że jeździ bez ważnych papierów czy coś w tym rodzaju. Powinni pomóc

A co ma policja do kwestii nie dokonania czynności administracyjnej ?

Napisano

> A co ma policja do kwestii nie dokonania czynności administracyjnej ?

nie bardzo rozumiem co kwestionujesz ????

zostało złamane prawo ... jest obowiązek w ciagu 30 dni przerejestrowania maszyny oraz objęcia ubezpieczeniem OC ... w dodatku zostały złozone fałszywe zeznania (że auto zostało pozyczone)

jak dla mnie wizyta na policji wraz z udokumentowaniem zaistniałych kłopotów dla byłego właściciela jako podejrzenie popełnienia przestępstwa (bez pokazywania tego kto jest sprawcą - być moze urzad i ubezpieczalnia a nie nowy właściciel) jest jak najbardziej wskazana a nastapić powinno po tym wszczęcie postępowania sprawdzajacego w tym przesłuchanie nowego i byłego właściciela

jednak składając donos ... przepraszam zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa... składający winien być czysty jak łza grinser006.gif

Napisano

> nie bardzo rozumiem co kwestionujesz ????

Policja spuści cię na szczaw - nie jest od pilnowania takich spraw.

Poza tym prawo praktycznie nie przewiduje żadnej sankcji za nie zastosowanie się do tego przepisu - obowiązek jest, ale żadnego kija na egzekucję nie ma.

Póki co zostaje trzymać papiery jako drogocenne alibi i tyle.

Napisano

> A od kiedy stare blachy są wyznacznikiem, czy ktoś przerejestrował auto czy nie.

A to nie są??

Napisano

> A to nie są??

Jeśli stary i nowy właściciel są z tego samego powiatu i auto ma białe blachy to nie są. W takiej sytuacji nie ma obowiązku zmiany tablic. Jedyne co się na nich zmienia to nalepka legalizacyjna.

Napisano

> A to nie są??

Nie ok.gif Jeśli kupiłeś auto z blachami z miasta, które zamieszkujesz nie musisz ich zmieniać ok.gif

Napisano

> Policja spuści cię na szczaw

to ma prawo nastąpić ... bo policja to policja ... choć i tak widze poprawę ...

> - nie jest od pilnowania takich spraw.

jest od pilnowania porządku i przestrzegania prawa ... a auto nie jest : zarejestrowane, ubezpieczone i właściciel w dodatku naraża starego właściciela na kłopoty - świadomie składając nieprawdziwe zeznania ....

> Poza tym prawo praktycznie nie przewiduje żadnej sankcji za nie zastosowanie się do tego przepisu -

> obowiązek jest, ale żadnego kija na egzekucję nie ma.

na rejestracje ok ... bata nie ma ... ale na składanie fałszywych zeznań i brak oc już sa paragrafy ...

> Póki co zostaje trzymać papiery jako drogocenne alibi i tyle.

to na pewno .... ale swoją drogą warto pójść do dzielnicowego i pogadać ... może bedzie miał jakieś konkretne pomysły ...

Napisano

> Jeśli stary i nowy właściciel są z tego samego powiatu i auto ma białe blachy to nie są. W takiej

> sytuacji nie ma obowiązku zmiany tablic. Jedyne co się na nich zmienia to nalepka

> legalizacyjna.

No to u mnie była zmiana z blach podkarpackich na mazowieckie.

No ale narazie nie panikuję - autko wyrejestrowane, ubezpieczenie zamknięte. A jak zacznie się coś dziać to będę wtedy szukał pomocy wink.gif Narazie to chciałbym tylko typa spotkać i pogadać na ten temat bo wqrw**** mnie podejście typu kupić samochód a na przerejestrowanie to już kasy lub niewiem czego innego brak.

Napisano

> mało wiesz, każdy ubezpieczyciel ma swoją bazę danych i nie ma obowiązku dzielenia się nią z innymi

> podmiotami-dlatego jest jak jest

A jednak ma obowiazek. Z funduszek gwarancyjnym. I w tym momencie ubezpieczyciele zaczynaja sprawdzac, czy Twoje znizki (szkodowosc) zgadza sie z danymi, ktore podales.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.