Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dacia Duster

Featured Replies

Napisano

Dziś w Warszawskim CH Blue City była prezentowana, obok innych, marka Dacia Duster. Byłem, zobaczyłem, wsiadłem. Robi przyzwoite wrażenie. ok.gif

Napisano

> Dziś w Warszawskim CH Blue City była prezentowana, obok innych, marka Dacia Duster. Byłem,

> zobaczyłem, wsiadłem. Robi przyzwoite wrażenie.

wrazenie zrobi na wlascicielach jak po kilku latach zacznie wylazic rdza tej nieocynkowanej budy.

Zapraszam a forum dacii.

Napisano

> wrazenie zrobi na wlascicielach jak po kilku latach zacznie wylazic rdza tej nieocynkowanej budy.

> Zapraszam a forum dacii.

Ford miał ocynk i co też rdzewieje icon_rolleyes.gif

Napisano

Wygląda lepiej niż na zdjęciach. Ale do prezentacji zawsze używane są auta full wypas - pójdź człowieku w salon, a tam w atrakcyjnej cenie będzie tylko bida...

Napisano

> Dziś w Warszawskim CH Blue City była prezentowana, obok innych, marka Dacia Duster. Byłem,

> zobaczyłem, wsiadłem. Robi przyzwoite wrażenie.

Z zewnątrz jest ok ale w środku hmmmm lata 90-te niestety

Napisano

> wrazenie zrobi na wlascicielach jak po kilku latach zacznie wylazic rdza tej nieocynkowanej budy.

A skąd wiesz, że Dacia Duster jest nieocynkowana? Kolega kolegi tak twierdzi hmm.gif

Ja miałem wątpliwości, ale podjechałem do salonu i zapytałem o to. I ocynk jest - jednostronny, na zewnątrz budy.

Sprzedawca zapewniał, że od pewnego czasu wszystkie modele Dacii mają jednostronny ocynk.

Napisano

> Sprzedawca zapewniał, że od pewnego czasu wszystkie modele Dacii mają jednostronny ocynk.

Mają od 2007 roku albo 2008 ocynk.

Napisano

o to. I ocynk jest - jednostronny, na

> zewnątrz budy.

Jednostronny ocynk miała też astra F, i daewoo espero. Ruda je żarła bez problemów.

Napisano

> o to. I ocynk jest - jednostronny, na

> Jednostronny ocynk miała też astra F, i daewoo espero. Ruda je żarła bez problemów.

Jednostronny ocynk jest do kitu, to po prostu nie działa. Nie każdy producent nawet potrafi zrobić porządny obustronny (vide Ford), ale jednostronny jest skazany na porażkę, nawet solidnie wykonany.

Napisano

> Jednostronny ocynk jest do kitu, to po prostu nie działa.

Chyba to nie tylko od ocynku zalezy...

Miałem kiedyś Ładę 2107 i ruda zaczeła wyłazić po 8-9 latach...

Kolegi Polonez porównywalnie zrudzial po jakiś 3 latach - no może 4 ale tak czy inaczej 2x szybciej...

Oba auta o ocynku nawet nie śniły...

Napisano

> Jednostronny ocynk jest do kitu, to po prostu nie działa.

I producenci, których powołałem, się o tym przekonali i porzucili złą technologię - vide astra II i lanos, których rdza nie żre.

Napisano
  • Autor

> Z zewnątrz jest ok ale w środku hmmmm lata 90-te niestety

Akurat mi to nie przeszkadza. ok.gif

Napisano
  • Autor

> o to. I ocynk jest - jednostronny, na

> Jednostronny ocynk miała też astra F, i daewoo espero. Ruda je żarła bez problemów.

Moją Tacumę też brała pod znaczkiem na przedniej klapie. Rocznik 2001.

Na serio, podobała mi się ta Dacia, lubię ascetyczne wnętrza, twarde zawieszenie. I zdaje się, że to auto kosztuje niewiele ponad 50 kafli w full-opcji.

Napisano

I zdaje się, że to auto kosztuje niewiele ponad 50 kafli w full-opcji.

W full opcji z dieslem i napędem 4x4 kosztuje ok 63k pln.

Napisano

przejechałem się dusterem z dieslem 85KM szału nie ma, toczy się, ale mam mieszane uczucia co do wnętrza, i jakości powłoki lakierniczej, a oględziny podłogi wykazały kilka błędów konstrukcyjnych które wygenerują rdzę po kilku latach.

Napisano

> lepsza taka biga niż ceed czy inne kartonowe wozidło

A to ceed jest kartonowy ? icon_eek.gif

To i30 też pewnie hmm.gif

Boshhh, a ja palę przy aucie .... zlosnik.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif

Ale Dacie też mam ... no jakoś nie wydaje mi się lepsza hmm.gif

Ale co ja tam wiem, ja tam tylko tym jeżdżę grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> Akurat mi to nie przeszkadza.

O gustach się nie dyskutuje.....

Mnie tylko ciekawi gdzie jest koło zapasowe w bo tej wersji którą oglądałem pod podłogą bagażnika napewno go nie ma icon_eek.gif

Napisano

> W full opcji z dieslem i napędem 4x4 kosztuje ok 63k pln.

Zakładasz 11 kzł rabatu ? Bo mi konfigurator wypluł 74200, a nie zaznaczyłem skóry z plastikowej krowy.

Napisano

> O gustach się nie dyskutuje.....

> Mnie tylko ciekawi gdzie jest koło zapasowe w bo tej wersji którą oglądałem pod podłogą bagażnika

> napewno go nie ma

Może jak w Loganie, pod spodem ?

Napisano

> Wygląda lepiej niż na zdjęciach. Ale do prezentacji zawsze używane są auta full wypas - pójdź

> człowieku w salon, a tam w atrakcyjnej cenie będzie tylko bida...

No bo to ma być bida hehe.gif taki target, jak chcesz nie bidę to kup subaru, albo inna toyotę.

Napisano

> Może jak w Loganie, pod spodem ?

Hm w ośce pewnie tak ale w 4x4 to sie juz raczej nie zmieści...

Napisano

> 4x4 ma mniejszy kufer.

w sedici niezależnie czy to 4x2 czy 4x4 koło jest w bagażniku (dojazdowe) i wielkość bagażnika jest identyczna w obu...

Napisano

> w sedici niezależnie czy to 4x2 czy 4x4 koło jest w bagażniku (dojazdowe) i wielkość bagażnika jest

> identyczna w obu...

No i...? niewiem.gif

Napisano

> Może jak w Loganie, pod spodem ?

w MCV kolo jest pod spodem?

bo w sedanie kulturalnie w bagazniczku

Napisano

> No i...?

No i widzę, że muszę prościej wyjaśnić sens mojego posta!

Dla niektórych, którzy nie pojęli moich intencji: chodziło mi o to, że umieszczone w bagażniku koło w wersji auta 4x4, nie musi powodować zmniejszania pojemności bagażnika w stosunku do wersji 4x2!

Napisano

> No i widzę, że muszę prościej wyjaśnić sens mojego posta!

> Dla niektórych, którzy nie pojęli moich intencji: chodziło mi o to, że umieszczone w bagażniku

> koło w wersji auta 4x4, nie musi powodować zmniejszania pojemności bagażnika w stosunku do

> wersji 4x2!

No i...? hehe.gif

W dusterze powoduje. hehe.gif

Napisano

> koło w wersji auta 4x4, nie musi powodować zmniejszania pojemności bagażnika w stosunku do

> wersji 4x2!

Czyli sa samochody w których brak napedu 4x4 nie powoduje zwiekszenia bagażnika... no.gif

Napisano

> Zapraszam a forum dacii.

A co wyłazi? Nie widziałem jeszcze zardzewiałego Logana...

Napisano

> albo ktoś bajki pisze.

Na co dzien widuje/jezdze 4szt. Logana.

Najstarsze sztuki sa z poczatku produkcji i na nich rdza wystepuje, ale tylko w miejscach po przygodach nienalezycie zrobionych lub wcale nie robionych.

W pozostalych rdzy nie ma, a tez maja juz po 2-3 lata.

Zauwazylem tez, ze wykonczenie sedana daleko gorsze jest od MCV, ale to moze przypadek tylko.

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Hm w ośce pewnie tak ale w 4x4 to sie juz raczej nie zmieści...

W ośce jest pod spodem, w czterołapie - w bagazniku.

A w temacie posta - zrobiłem dziś rundkę po W-wie 1.6 noPb z przednim napędem. Co do dynamiki - no cóż, diesel ma zupełnie inną charakterystykę oddawania mocy, więc wg mojej subiektywnej opinii, to auto słabo przyspiesza. Za krótka jazda, żeby się przestawić z diesla na benzynę.

Wnętrze przyzwoite, sporo miejsca - zarówno z przodu, jak i z tyłu. Fajnie wysoko się siedzi - nie jeździłem nigdy suvopodobnymi autami. Nie rzuca się w oczy "plasikowatość", czy - jak ktoś wspomniał - lata 90-te. Fakt, że ja nie jestem deskorozdzielczoonanistą hehe.gifi nie macam użytego plastyku, ale na mój laicki gust - jest o.k.

Zjechałem celowo na dziurawą, płytową drogę - nic nie trzeszczy, nie piszczy, ale odgłos pracy zawieszenia jest jakoś dziwnie niski, że chce zatykac uszy. blush.gif

Nie wiem, czy to rezonans, czy coś innego - miałem to samo w golfie IV. Zawieszenie bez zarzutu, oczywiście nie szalałem na pierwszej jeździe, ale nie ma jakichś widocznych przechyłów w szybszych zakrętach, przy hamowaniu, etc. Dziwnie działa skrzynka - może to kwestia wyczucia (+ wyczucie sprzegła), ale miałem wrażenie, że biegi przy przełączaniu haczą - jakbym nie rozłączał dobrze sprzęgła. blush.gif

Do tego długa dźwignia, która chyba się ciut się wyginała. Ale to moze tylko moje wrażenie, bo w fordzie skrzynia chodzi mniej precyzyjnie i pewnie za mocno mieszałem w tym dusterze. biglaugh.gif

Bagaznik w ośce wystarczający, natomiast dziwnie przyoszczędzili na rolecie - nie ma mechanizmu zwijającego, tylko są mocowania gdzies w połowie bagażnika - tam się zaczepia, a roleta sobie wisi . clown.gif

Dziwne jest równiez mocowanie tylnego środkowego pasa - na suficie z.... lewej strony, przy drzwiach. blush.gif

Przy każdym zapięciu trzeba "nurkować" do tyłu nad bagaznik i macać dach? icon_eek.gif

Tu widać to mocowanie w lewym górnym rogu zdjęcia:

7d.jpg

Tyle z grubsza - wersja, którą jeździłem kosztuje ok. 50 tzł - laureate, z przednim napędem i motorem benzynowym.

Gwarancja - 3 lata, można dokupić + 2 lata (100 tkm) za 1.600 zł lub + 2 lata (150 tkm) za 2.800 zł. ok.gif

Napisano

ten pas o ile dobrze pamiętam to był dokładnie taki sam w megance. Składał się z dwóch zaczepów na jednej taśmie. W sceniku 2 też pas byl w suficie. Rzadko używany to tak go schowali. To nie jest żadna nowość... grubo ponad dziesięć lat temu reno już miało takie zastosowania...

Napisano

> ten pas o ile dobrze pamiętam to był dokładnie taki sam w megance. Składał się z dwóch zaczepów na

> jednej taśmie. W sceniku 2 też pas byl w suficie. Rzadko używany to tak go schowali. To nie

> jest żadna nowość... grubo ponad dziesięć lat temu reno już miało takie zastosowania...

Być może - nie miałem styczności z francuzami.

Napisano

> Być może - nie miałem styczności z francuzami.

na tym zdjęciu dokładnie tego nie widać, ale pas wisi na haczyku za zagłówkiem prawym a obok niego widać oczko przez które się go przeprowadza przy zakładaniu... Megane 1997... Pomysł jest dokładnie ten sam w dusterze...

c113535967.jpg

Napisano

> ten pas o ile dobrze pamiętam to był dokładnie taki sam w megance. Składał się z dwóch zaczepów na

> jednej taśmie. W sceniku 2 też pas byl w suficie. Rzadko używany to tak go schowali.

w scenicu jest dużo przyjemniejsze rozwiązanie - na podsufitce mniejwięcej po środku to zamontowanli, także musisz tylko ręką sięgnąć do góry i tyle. niewiem.gif

Napisano

> w scenicu jest dużo przyjemniejsze rozwiązanie - na podsufitce mniejwięcej po środku to

> zamontowanli, także musisz tylko ręką sięgnąć do góry i tyle.

A w oparciu siedzenia sie nie da? Proste, wygodne i estetyczne 270751858-jezyk.gif

Napisano

Polecam lekturę AŚ rozpisali się trochę o Dusterze i generalnie chwalą grinser006.gifgrinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.