Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obszycie kierownicy skórą

Featured Replies

Napisano

Mam plastikową kierownicę i chcę ją obszyć skórą. Pytanie dla tych co takie coś przerabiali: czy o dużo zwiększy się średnica koła? Nie chciałbym żeby kierownica była bardzo gruba. Planuję kupić jakąś fajną skórę u tapicera i samemu to zrobić.

Napisano

> Mam plastikową kierownicę i chcę ją obszyć skórą. Pytanie dla tych co takie coś przerabiali: czy o

> dużo zwiększy się średnica koła? Nie chciałbym żeby kierownica była bardzo gruba.

Skośnookie kierownice sa cieniutkie. Po obszyciu mi dużo lepiej leży w dłoniach smile.gif

http://members.chello.pl/r.wicik/PoradyTechniczne.html#Placet5

Napisano
  • Autor

Zapomniałem napisać, że pacjent to megane II.

Napisano

> Zapomniałem napisać, że pacjent to megane II.

Bedzie lepiej lezala w lapach po obszyciu skora waytogo.gif

Napisano

> Mam plastikową kierownicę i chcę ją obszyć skórą. Pytanie dla tych co takie coś przerabiali: czy o

> dużo zwiększy się średnica koła? Nie chciałbym żeby kierownica była bardzo gruba. Planuję

> kupić jakąś fajną skórę u tapicera i samemu to zrobić.

Polecam zakup u janusz339 na Allenietakdrogo

Brałem dwa razy u niego pokrowce, Astra F i PUG 406.

Montaż banalnie prosty, instrukcja w aukcjach, jakościowo dobre, Astra po 2 latach nie wskazywała zużycia (pewnie do dziś jeździ), PUG od 1,5 roku bez znaków zużycia. Planuje żonce w Matizie założyć też.

Człowiek szyje pod wskazane przez Ciebie wymiary. Nie jest to wyrób uniwersalny.

Uważam, że za tą cenę rewelacja, ale zrobisz jak zechcesz.

Średnica nieznacznie się zwieksza, ale ja wolę czuć kierownicę w rękach niż by mi miała przelatywać przez palce smile.gif

Napisano

> dużo zwiększy się średnica koła?

kiera będzie miała większą średnicę o podwojoną grubość skóry: jeśli skóra ma grubość 2mm (z grzbietu wołu hehe.gifrotfl.gif), to masz 4mm większą średnicę.

> Planuję kupić jakąś fajną skórę u tapicera i samemu to zrobić.

ja oddałem do obszycia i żałuję. żałuję, że tak późno się zdecydowałem hehe.gifwaytogo.gif powodzenia 30.GIF

Napisano

Mi to zajęło z 3h, troszkę trzeba się namęczyć ale potem już idzie samo.

Ogólnie nie wyobrażam sobie jeździć moją cari bez skóry. Teraz może nie jest super gruba ale już się lepiej trzyma. Polecam.

dsc0169u.th.jpg

Uploaded with ImageShack.usdsc0167sm.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Napisano

. Planuję

jak chcesz ale jak zamierzasz dłużej pojeździć tym samochodem to daj obszyj to fachowcowi. Ja tak zrobiłem i śmiem twierdzić, że skóra na mojej kierownicy jest lepsza od fabrycznej. Fakt że nie jest kilkadziesiąt złotych ale końcowy efekt był warty wydania tych 200 zł. 283777703-IMG_0888b.jpg

post-128125-1435250814363_thumb.jpg

Napisano

> Polecam zakup u janusz339 na Allenietakdrogo

Mogę potwierdzić, też kupiłem u tego gościa i bardzo dobrze spasowana była. Obszywanie zajęło jakieś 2 godziny.

Napisano

> . Planuję

> jak chcesz ale jak zamierzasz dłużej pojeździć tym samochodem to daj obszyj to fachowcowi. Ja tak

> zrobiłem i śmiem twierdzić, że skóra na mojej kierownicy jest lepsza od fabrycznej. Fakt że

> nie jest kilkadziesiąt złotych ale końcowy efekt był warty wydania tych 200 zł.

Możesz podać namiary gdzie obszywałeś ? (może być na priv)

Czy te miejsca na kierownicy "z perforacją" to też skóra ?

Napisano

> Możesz podać namiary gdzie obszywałeś ? (może być na priv)

> Czy te miejsca na kierownicy "z perforacją" to też skóra ?

Wszystko skóra palacz.gif ale nie chciał byś widzieć jak mi tapicer ponacinał koło kierownicy przed obszywaniem/oklejaniem grinser006.gif a jakby na to nie patrzeć samochód miał dopiero 4 miesiące.

Kierownicę robiłem u tego tapicera, zresztą poleconego mi na AK.

Napisano

> ale nie chciał byś widzieć jak mi tapicer ponacinał koło kierownicy przed

> obszywaniem/oklejaniem

Znaczy się obszywałeś zwykłą kierownicę i nacinane były rowki pod szwy?

Napisano

> . Planuję

> jak chcesz ale jak zamierzasz dłużej pojeździć tym samochodem to daj obszyj to fachowcowi. Ja tak

> zrobiłem i śmiem twierdzić, że skóra na mojej kierownicy jest lepsza od fabrycznej. Fakt że

> nie jest kilkadziesiąt złotych ale końcowy efekt był warty wydania tych 200 zł.

Jaki jest czas oczekiwania na taką kiere?

Aha i nie chciałeś zrobić w bielsku - mają tam taki zakład 250 zł za kiere. Te 50 zł to pewnie wydałeś na te paliwo do myszkowic.

Napisano

A nie prościej kupić na allegro dedykowaną do danego modelu lub zwymiarować podesłać gościowi on ci wszystko przygotuje.

Napisano

Przerabiałem temat w swojej Megii fajnie to wygląda, skóra kupiona w sklepie, dużo pewniej kierownica w dłoni leży.

Napisano

> Znaczy się obszywałeś zwykłą kierownicę i nacinane były rowki pod szwy?

tak ok.gif

Napisano

> Jaki jest czas oczekiwania na taką kiere?

> Aha i nie chciałeś zrobić w bielsku - mają tam taki zakład 250 zł za kiere. Te 50 zł to pewnie

> wydałeś na te paliwo do myszkowic.

umówiłem się z gościem na konkretny dzień i godzinę i zrobił mi to na miejscu jakieś 3,5 godz. O Bielsku nawet nie wiedziałem, po prostu osoba z forum, która korzystała z jego usług poleciła mi tego tapicera i zaufałem tej osobie i się nie zawiodłem ok.gif

Napisano

> umówiłem się z gościem na konkretny dzień i godzinę i zrobił mi to na miejscu jakieś 3,5 godz. O

> Bielsku nawet nie wiedziałem, po prostu osoba z forum, która korzystała z jego usług poleciła

> mi tego tapicera i zaufałem tej osobie i się nie zawiodłem

http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=279577638 - pewnie stąd namiary?:)

Napisano

> Przerabiałem temat w swojej Megii fajnie to wygląda, skóra kupiona w sklepie, dużo pewniej

> kierownica w dłoni leży.

Jak dla mnie kierownica obszyta skórą ma same zalety.

Kto raz tego spróbuje, już zawsze mieć musi.

Napisano

> Jak dla mnie kierownica obszyta skórą ma same zalety.

> Kto raz tego spróbuje, już zawsze mieć musi.

racja.

spróbuj jeszcze kiedyś czegoś takiego:

omp2.jpg

niepraktyczne, ale jak leży w dłoniach!

Napisano

> Jak dla mnie kierownica obszyta skórą ma same zalety.

> Kto raz tego spróbuje, już zawsze mieć musi.

zgadza się, poza lepszym trzymaniem w dłoniach zaletą jest też wygląd ok.gif

Napisano

Czasem bardziej od obszywania oplaca sie kupic uzywana kiere obszyta fabrycznie .

Chociaz osobiscie w Megane II skora wydaje mi sie sredniej jakosci - bez urazy dla posiadaczy.

Chyba , ze chcesz kupic pokrowiec za 30 zl , to wiadomo ze wyjdzie taniej.

Kierownice pewnie mozna wyrwac gdzies za 150 zl

Co do grubosci , nie bedzie jakas przesadziscie gruba , ale na pewno bardziej poreczna.

Jak ktos raz sprobuje skory , to juz potem nie bedzie umial jezdzic na plastkiu.

Jak po poprzednim aucie kupilem Punto bez skory , to w ciagu tyg. znalazlem kiere w skorze i od razu lepiej sie poczulem zlosnik.gif

Napisano

> przyznam że jak zobaczyłem tą kierownice to mi się bardzo spodobało. Twoja wygląda zajefajnie

to nie ma na co czekać tylko obszywaj, tak jak pisali wcześniej, jak spróbujesz prawdziwej skóry to do plastiku już nie wrócisz. Ja obszyłem temu, że oryginalna była z bardzo chropowatego tworzywa zrobiona (bida wersja samochodu) i strasznie była nie przyjemna w dotyku, to w PII był przyjemniejszy plastik niż w NB.

Napisano

> Czasem bardziej od obszywania oplaca sie kupic uzywana kiere obszyta fabrycznie .

I to jest IMHO najlepsze rozwiązanie.

Sam tak zrobiłem i jestem bardzo zadowolony.

Kiedyś kupiłem pokrowiec skórzany i samemu obszywałem - to nie to!!!

Pokrowiec nie pokryje całej kierownicy, tzn. tych ramion bocznych, jedynie samo koło.

Kupiłem oryginalną skórzaną kierownicę, a starą sprzedałem na alle.....

Napisano

> Planuję

Ja jestem jednak za powierzeniem takiej roboty fachowcowi.

Skóra obszywana własnoręcznie wygląda jednak inaczej, przede wszystkim nie są obszyte "szprychy" kierownicy pomiędzy kołem a poduchą co jest mniej estetyczne, szczególnie od tylnej strony. W tych miejscach skóra jest często klejona do podłoża. Kierownica obszywana w zakładzie ma zwykle wykonywane obwodowe nacięcia pod szwy aby nie wystawały. Samemu zwykle się tego nie robi...

A skóry też są różnej grubości- u tapicera można wybrać. Średnica może zwiększać się nie więcej niż 2mm, chyba że weźmiemy skórę grubą lub z celową opcją pogrubienia.

Moja kierownica w Matizie:

Kiera_mieszek.jpg

Obszycie.jpg

Sterownik.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.