Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pierwszeństwo. Znów będą dwa obozy czy nie będą?

Featured Replies

Napisano

> A do ustapienia pojazdowi A zmusza go przepis ustawy:

> Quote:

> 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną

> ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli

> skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.

A sięz zbliża doskrzyzowania, B jest na skrzyzowaniu. B ma pierwszeństwo.

Napisano

> Tak, przepis dotyczy tylko tych zbliżających się

Gdyby tak bylo, bezsensem bylo by ostatnie zdanie ktore napisales w tej wypowiedzi.

- jest to dokładnie w ten sposób sformułowane.

> Chodzi o sytuację dynamiczną, kiedy pojazdy są w ruchu. Jeśli jeden pojazd znajduje się już na

> skrzyżowaniu, a drugi na drodze podporządkowanej, to oczywiste jest, że ten na skrzyżowaniu ma

> pierwszeństwo.

Chwila chwila.

Praktycznie zawsze mamy doczynienia z taka sytuacja.

Nawet w przypadku najprostszego skrzyzowania w ksztalcie litery X.

Pojazd C ktory chce skrecic w lewo, wyjezdza na skrzyzowanie, i tam czeka az pojazd D z naprzeciwka przejedzie. Zauwaz, ze pojazd C juz jest na skrzyzowaniu a mimo tego czeka.

Chyba nie zaprzeczysz ze wlasnie w ten sposob to dziala.

> Nie ważne czy zawracał, czy przyjechał z innej drogi podporządkowanej. Znajduje

> się już na drodze z pierwszeństwem. Owszem musi ustąpić tym jadącym z prawej, ale nie tym

> którzy są na drodze podporządkowanej.

Tutaj to przeczysz sam sobie. Jesli znajduje sie na drodze z pierwszenstwem, to wtedy juz nikomu nie musi ustepowac.

A jesli rzeczywiscie musi ustapic tym z prawej, to znaczy ze jeszcze nie znajduje sie na drodze z pierwszenstem.

> Całkowicie inną sytuacją jest wjazd jednoczesny z dróg podporządkowanych. W takiej sytuacji oba

> pojazdy mają ten sam status i ten który skręca w lewo ustępuje jadącemu prosto.

Jednoczesny?

Z tego co napisales by wynikalo, ze ten kto pierwszy wjedzie na skrzyzowanie, ten bedzie mial pierwszenstwo. (rozmawiamy teraz o zwyklym skryzzowaniu)

A tak nie jest.

Ja mysle ze sprawa kluczowa w sprawie z tego watku jest to, jak daleko sa oddalone od siebie te wjazdy z drogi podporzadkowanej.

Jesli byly by naprzeciwko siebie, to nie bylo by wogole problemu i bysmy sie tu nad tym nie zastanawiali.

Gdyby bylo o pol kilometra od siebie - rownierz.

Natomiast w takiej sytuacji jak przedstawiona, to jest takie "ni tak ni siak".

Moim zdaniem pierwszentwo ma A. Twoim moze miec B.

Dlatego wlasnie wazne jest to co napisalem wczesniej w tym watku, tzn aby kazdy kierowca na skrzyzowanich mial oczy otwarte i zakladal, wychodzil z zalozenia: "to ten drugi ma pierwszenstwo a nie ja"

Bo 100x lepsza jest sytuacja jesli oboje beda czekac myslac ze ten drugi ma pierwszenstwo, niz gdy oboja beda myslec ze maja peirwszenstwo i do tego go jeszcze egzekwowac.

Napisano

> A sięz zbliża doskrzyzowania, B jest na skrzyzowaniu. B ma pierwszeństwo.

Wg tego co napisales to w sytuacji jak na rysunku, to czerwony powinien miec pierwszenstwo (bo jest na skrzyzowaniu).

Czy nadal podtrzymujesz ta teze?

283802089-sk.jpg

post-9230-14352508232688_thumb.jpg

Napisano

W tej sytuacji pierwszeństwo ma pojazd A ale na minimalnie innym skrzyżowaniu i zawracaniu przez pojazd B to właśnie pojazd B będzie miał pierwszeństwo

283802140-0000S8RG6AXTEIB5-C303.jpg

oczywiście zakładamy, że na tym innym skrzyżowaniu nie ma tych obszarów wyłączonych z ruchu

post-50385-14352508233422_thumb.jpg

Napisano

podane przez Ciebie wyżej przykład dotyczy dróg równorzędnych i w takiej sytuacji masz rację

Natomiast w sytuacji z pierwszego postu wynika że B jest na skrzyżowaniu drogi z pierwszeństwem więc jedzie pierwszy ustępując jedynie pierwszeństwa nadjeżdżającym z prawej strony do skrzyżowania

Napisano

> Powiedz mi jeszcze, że ten przepis się odnosi do B Od kiedy pojazd znajdujący się na skrzyżowaniu

> jest pojazdem zbliżającym się do skrzyżowania? Na prawdę nie rozróżniasz tych sytuacji?

pad.gifpad.gifpad.gif

Przesiadam się na komunikację publiczna - najwyżej się przewrócę w środku, jak Cię autobus staranuje.

Napisano

Pojazd "A" ma pierwszeństwo przed pojazdem "B". Gdyby nie oznakowanie poziome przed pojzdem "B", to on miałby pierwszeństwo.

Napisano

> Pojazd "A" ma pierwszeństwo przed pojazdem "B". Gdyby nie oznakowanie poziome przed pojzdem "B", to

> on miałby pierwszeństwo.

rozumiem, ze tego ze pojazd B nie zawraca dowiemy sie od wrozki?

edit

powiedz mi jeszcze czy to wspomniane przez Ciebie oznakowanie poziome "linia warunkowego zatrzymania" moze istniec bez znaku "ustap pierwszenstwa"?

Napisano

a.

> Tutaj to przeczysz sam sobie. Jesli znajduje sie na drodze z pierwszenstwem, to wtedy juz nikomu

> nie musi ustepowac.

Nie jest to prawda. Wyobraź sobie, że na trzypasmowej drodze z pierwszeństwem dwa skrajnie jadące (lewym i prawym pasem) auta chcą wjechać na środkowy. Też nikomu nie muszą ustępować, bo są na drodze z pierwszeństwem?

> A jesli rzeczywiscie musi ustapic tym z prawej, to znaczy ze jeszcze nie znajduje sie na drodze z

> pierwszenstem.

Jeśli sprawia Ci to taką trudność to wyobraź sobie, że to skrzyżowanie dróg równorzędnych. A potem, za chwilę jest kolejne z drogą podporządkowaną.

> Dlatego wlasnie wazne jest to co napisalem wczesniej w tym watku, tzn aby kazdy kierowca na

> skrzyzowanich mial oczy otwarte i zakladal, wychodzil z zalozenia: "to ten drugi ma

> pierwszenstwo a nie ja"

> Bo 100x lepsza jest sytuacja jesli oboje beda czekac myslac ze ten drugi ma pierwszenstwo, niz gdy

> oboja beda myslec ze maja peirwszenstwo i do tego go jeszcze egzekwowac.

To się nazywa zasadą ograniczonego zaufania i w pełni zgadzam się z Tobą, że w tej sytuacji należy ją stosować ze szczególną starannością.

Na resztę odpowiadam do rysunku.

Napisano

> Wg tego co napisales to w sytuacji jak na rysunku, to czerwony powinien miec pierwszenstwo (bo jest

> na skrzyzowaniu).

> Czy nadal podtrzymujesz ta teze?

Aby sytuacja była porównywalna przyjmijmy, że droga horyzontalna jest drogą z pierwszeństwem. Powiedz w jaki sposób rozstrzygasz (jeśli nie widziałeś) czy pojazd czerwony znajdujący się na skrzyżowaniu zawraca, czy też wjechał na skrzyżowanie z drogi podporządkowanej?

Napisano

Dla tych co twierdzą, że B ma pierwszeństwo...

Powiedzcie mi czym się różni to skrzyżowanie od tego:

283802337-a.jpg

(przepraszam że pominałem tramwaj i znaki drogowe, zakładamy że droga pozioma ma pierwszeństwo, a pionowa ma znaki ustąp)

post-29639-14352508235488_thumb.jpg

Napisano

Pozwolę sobie wkleić odpowiedź naczelnika WRD KWP w Szczecinie

Quote:

Pojazd B ma pierwszeństwo, jeżeli wykonuje manewr zawracania, czyli jechał drogą z pierwszeństwem i zawraca to wówczas ma pierwszeństwo przed pojazdem A

Jeżeli pojazd B wjechał na skrzyżowanie z drogi podporządkowanej i skręca w lewo to wówczas musi ustąpić pierwszeństwo pojazdowi A bo ma go po prawej stronie.

Pierwszeństwo nabywa się przed wjazdem na skrzyżowanie
i w takiej sytuacji jest to problematyczne, gdyż nie wiem z jakiego kierunku pojazd B wjechał na skrzyżowanie.

Myślę, że pogrubiony fragment wiele wyjaśni na przyszłość.

Napisano

> Dla tych co twierdzą, że B ma pierwszeństwo...

> Powiedzcie mi czym się różni to skrzyżowanie od tego:

> (przepraszam że pominałem tramwaj i znaki drogowe, zakładamy że droga pozioma ma pierwszeństwo, a

> pionowa ma znaki ustąp)

skrzyżowanie się różni tym, że nie jest równorzędne tak jak to narysowałeś, ale różni się też sama sytuacja. Ty narysowałeś pojazdy przed skrzyżowaniem, w sytuacji o której rozmawiamy pojazd B już znajduje się na skrzyżowaniu, a pojazd A przed skrzyżowaniem.

Napisano

> Pierwszeństwo nabywa się przed wjazdem na skrzyżowanie i w takiej sytuacji jest to problematyczne,

> gdyż nie wiem z jakiego kierunku pojazd B wjechał na skrzyżowanie.

> Myślę, że pogrubiony fragment wiele wyjaśni na przyszłość.

No właśnie - to jest kluczowe. Pierwszeństwo, a nie "podrzędność". Zwróć uwagę, że pojazd wjeżdżający na skrzyżowanie przecina/przejeżdża drogę z pierwszeństwem przejazdu. Nabywa więc pierwszeństwo przejazdu, bo poruszał się już po drodze z pierwszeństwem. Tym samym nie musimy rozważać czy on zawraca czy skręca w lewo. Po wjechaniu na drogę z pierwszeństwem nabywa pierwszeństwo.

Napisano

> Jak dla mnie to sprawa oczywista.

> A jak Wy sądzicie?

> Źródło.

zawracajacy na drodze z pierwszenstwem ma pierwszenstwo przed wyjezdzajacym z podpozadkowanej, ale w rzeczywistosci radze zastosowac zasade ograniczonego zaufania i szczegolnej ostroznosc w celu unikniecia kolizji 893goodvibes.gif

Napisano

> No właśnie - to jest kluczowe. Pierwszeństwo, a nie "podrzędność". Zwróć uwagę, że pojazd

> wjeżdżający na skrzyżowanie przecina/przejeżdża drogę z pierwszeństwem przejazdu. Nabywa więc

> pierwszeństwo przejazdu, bo poruszał się już po drodze z pierwszeństwem. Tym samym nie musimy

> rozważać czy on zawraca czy skręca w lewo. Po wjechaniu na drogę z pierwszeństwem nabywa

> pierwszeństwo.

Pan Sudakow uważa inaczej. Nie mam innego wyjścia jak mu uwierzyć. A jasno napisał, że jeśli wjeżdża z podporządkowanej to ma ustąpić. Tylko nijak nie widzę tej prawej strony hmm.gif

Napisano

> Pan Sudakow uważa inaczej. Nie mam innego wyjścia jak mu uwierzyć. A jasno napisał, że jeśli

> wjeżdża z podporządkowanej to ma ustąpić. Tylko nijak nie widzę tej prawej strony

Być może nie poświęcił dość czasu na przemyślenie tej sprawy

Napisano

> Pojazd "A" ma pierwszeństwo przed pojazdem "B". Gdyby nie oznakowanie poziome przed pojzdem "B", to

> on miałby pierwszeństwo.

oznakowanie poziome P-13 nic nie znaczy bez znaku pionowego A-7, którego jest uzupełnieniem. Linia pozioma wyznacza miejsce warunkowego zatrzymania pojazdu wynikającego ze znaku A-7 więc Twoje wywody są nieprawdziwe...

Napisano

> W tej sytuacji pierwszeństwo ma pojazd A

nieprawda... pojazd A znajduje się na drodze podporządkowanej ze znakiem a-7

Napisano

> Wg tego co napisales to w sytuacji jak na rysunku, to czerwony powinien miec pierwszenstwo (bo jest

> na skrzyzowaniu).

> Czy nadal podtrzymujesz ta teze?

Wg mnie TAK. Skrzyżowanie równorzędne, czerwony już wjechał, bo ustapił tym co musiał. Zielony dopiero dojerzdża do skrzyżowania, więc musi ustąpić pojazdom z prawej, jadącym na wprost i jak w tej sytuacji, znajdującemu się na skrzyzowaniu.

Napisano

> Wg mnie TAK. Skrzyżowanie równorzędne, czerwony już wjechał, bo ustapił tym co musiał. Zielony

> dopiero dojerzdża do skrzyżowania, więc musi ustąpić pojazdom z prawej, jadącym na wprost i

> jak w tej sytuacji, znajdującemu się na skrzyzowaniu.

No wlasnie.

Czyli wlasnie potwierdziles, ze kierowcy czesto nie znaja najbartdziej podstawywoych zasad pierwszenstwa.

Dlatego uwazam, ze jesli ktos przelatuje przez skrzyzowanie bez rozgladniecia sie tylko dlatego ze ma pierwszenstwo, to jest poprostu idiota.

Napisano

> Czyli wlasnie potwierdziles, ze kierowcy czesto nie znaja najbartdziej podstawywoych zasad

> pierwszenstwa.

Czyli mialem racje z tym pojazdem szynowym?

Napisano

> Czyli mialem racje z tym pojazdem szynowym?

Przestałerm w którymś momencie czytać wątek, bo szkoda moich nerwów.

Od pewnego czasu auto mam notorycznie poobijane i w 100% wina leżała po stronie takich kierowców znającch przepisy "inaczej".

Przestało mi się chcieć być "szwagrem" (to z dowcipu).

Napisano

> rozumiem, ze tego ze pojazd B nie zawraca dowiemy sie od wrozki?

Przecież widać, że zawraca.

> powiedz mi jeszcze czy to wspomniane przez Ciebie oznakowanie poziome "linia warunkowego

> zatrzymania" moze istniec bez znaku "ustap pierwszenstwa"?

Tego nie wiem, ale chyba nie muszę Ci tłumaczyć, o czym świadczy obecność tej linii. I tego, że składa się z trójkątów, a nie z prostokątów.

Napisano

> A ma pierwszeństwo, jeżeli ktoś twierdzi, że jest inaczej, nie powinien wyjeżdżać na drogę, bo jest

> zbyt głupi, żeby opanować proste i jasne zasady KD

Tym postem sklasyfikowałeś sam siebie jako głupca, który nie powinien wyjeżdżać na drogi hehe.gif.

Napisano

> oznakowanie poziome P-13 nic nie znaczy bez znaku pionowego A-7, którego jest uzupełnieniem. Linia

> pozioma wyznacza miejsce warunkowego zatrzymania pojazdu wynikającego ze znaku A-7 więc Twoje

> wywody są nieprawdziwe...

W takim razie zarządcę drogi trzeba wywołać do tablicy. Dlaczego właśnie trójkąty!? Nie mogłaby być np. linia przerywana?

Poza tym, łatwiej ukraść znak drogowy niż to jego "uzupełnienie" grinser006.gif

Napisano

> Od pewnego czasu auto mam notorycznie poobijane i w 100% wina leżała po stronie takich kierowców

> znającch przepisy "inaczej".

A ja czytam ten watek z niedowierzaniem, bo albo prawo drogowe w Polsce w ciagu ostatnich 20 lat postawiono na glowie, albo pewna czesc uczestnikow tego forum nie powinna miec prawa jazdy bo stanowia zagrozenie dla ruchu drogowego.

Napisano

> W takim razie zarządcę drogi trzeba wywołać do tablicy. Dlaczego właśnie trójkąty!? Nie mogłaby być

> np. linia przerywana?

> Poza tym, łatwiej ukraść znak drogowy niż to jego "uzupełnienie"

Kto teraz kradnie znaki? Przepisy stanowią jasno, że takie malowanie poziome jest uzupełnieniem pionowego więc w razie kolizji nie można się na nie powoływać, bo nie mają mocy.

Czemu malują bez znaków pionowych? Może dla przypomnienia, że dojeżdża się do drogi z pierwszeństwem? Np jak maluje się znaki bezpośrednio na jezdni?

Napisano

> A ma pierwszeństwo, jeżeli ktoś twierdzi, że jest inaczej, nie powinien wyjeżdżać na drogę, bo jest

> zbyt głupi, żeby opanować proste i jasne zasady KD

Ja twierdzę, ze jest inaczej i uważam, że kto twierdzi tak jak Ty "nie powinien wyjeżdżać na drogę, bo jest zbyt głupi, żeby opanować proste i jasne zasady KD " skromny.gif

Napisano

> Wg mnie TAK. Skrzyżowanie równorzędne, czerwony już wjechał, bo ustapił tym co musiał. Zielony

> dopiero dojerzdża do skrzyżowania, więc musi ustąpić pojazdom z prawej, jadącym na wprost i

> jak w tej sytuacji, znajdującemu się na skrzyzowaniu.

boje_sie.gifboje_sie.gifboje_sie.gifboje_sie.gifboje_sie.gif

LITOŚCI!!!

pad.gifpad.gifpad.gifpad.gifpad.gif

Napisano

> Czemu malują bez znaków pionowych? Może dla przypomnienia, że dojeżdża się do drogi z

> pierwszeństwem? Np jak maluje się znaki bezpośrednio na jezdni?

Nie przekonałeś mnie. Dlaczego właśnie linia trójkątów, a nie prostokątów? Mogłaby być też przerywana+ciągła. Ktoś, kto zawraca i podczas tego manewru zapomina, na jakiej był drodze, najwyraźniej "nie powinien wyjeżdżać na drogę, bo jest zbyt głupi, żeby opanować proste i jasne zasady KD" - modne zdanie w tym wątku. uzbroj_zlo.gif Jadących z prawej i tak musi puścić, a ta linia warunkowego zatrzymania, taka jak dla jadących z podporządkowanej, może wywoływać róznice zdań. Faktem jest natomiast, że gdybym był na miejscu "A" i nie widział, jaką linię ma przed sobą "B", ustąpiłbym pierwszeństwa, bo znaku o charakterysycznym konturze rzeczywiście tam nie widać.

Napisano

> Nie przekonałeś mnie. Dlaczego właśnie linia trójkątów, a nie prostokątów?

Bo ktoś nie zna przepisów?

Dz.U. 2002 nr 170 poz. 1393

§ 89.

2. Znak P-13 "linia warunkowego zatrzymania złożona z trójkątów" wskazuje miejsce zatrzymania pojazdu w celu ustąpienia pierwszeństwa wynikającego ze znaku pionowego A-7.

tyle w tym temacie... nie ma znaku nie ma linii...

Napisano

> No wlasnie.

> Czyli wlasnie potwierdziles, ze kierowcy czesto nie znaja najbartdziej podstawywoych zasad

> pierwszenstwa.

Pojazd nabiera pierwszeństa przed wjazdem na skrzyżowanie. Zieony przed dojechaniem do skrzyzowania równorzędnego nie ma jeszcze zadnego pierwszeństwa.

Co innego, jeżeli obaj mają dopiero wjechać na skrzyzowanie.

W ten sposób moja szwiagerka skasowała w W-wie Clio. Na skrzyzowaniu równorzędnym gościu wjechał w jej tylną prawą stronę i wina była własnie tego gościa. Dziewczyna może za wolno opuszczała skrzyżowanie, a ktoś próbował egzekwować "pierwszeństwo".

Napisano

> Na skrzyzowaniu równorzędnym gościu wjechał w

> jej tylną prawą stronę i wina była własnie tego gościa.

Policja była?

Napisano

> Policja była?

Oczywiście, bo gość twierdził że miał pierwszeństwo bo jechał na wprost.

Co innego, gdyby uderzył w prawy przód, ew, bok.

Napisano

Tak mi zamaciliscie w glowie ze juz nie wiem kto ma w Polsce w takiej sytuacji pierszenstwo?

Napisano

> Przecież widać, że zawraca.

jesli zawraca to juz znajdowal sie na drodze z pierwszenstwem. Od ladnych paru lat nie ma juz przepisu, ze zawracajacy przepuszcza wszystkich. Jesli auto zawraca na drodze z pierwszenstwem to nadal je ma.

> Tego nie wiem, ale chyba nie muszę Ci tłumaczyć, o czym świadczy obecność tej linii. I tego, że

> składa się z trójkątów, a nie z prostokątów.

juz Ci patre napisal. Bez znaku ustap taka linia nie ma racji bytu. Blad powielany masowo np. przy marketach sick.gif

Napisano

> Tak mi zamaciliscie w glowie ze juz nie wiem kto ma w Polsce w takiej sytuacji pierszenstwo?

Jeżeli na skrzyżowaniu jest już jakiś samochód, to wjeżdżający nie ma już pierwszeństwa. Jeżeli np jakiś "młotek" wjedzie na skrzyżowanie, nie moze z niego zjechać i blokuje przejazd, to nie ma takiego prawa by walić w gościa, ba niby powinno być pierwszeństwo.

Napisano

> Jeżeli na skrzyżowaniu jest już jakiś samochód, to wjeżdżający nie ma już pierwszeństwa.

To jakas nowosc w przepisach/specyfika Polski? Bo na calym swiecie w takiej sytuacji wjezdzajacy na skrzyzowanie ma pierszenstwo (no moze poza Egiptem gdzie wiekszy samochod ma pierszenstwo).

Napisano

> To jakas nowosc w przepisach/specyfika Polski? Bo na calym swiecie w takiej sytuacji wjezdzajacy na

> skrzyzowanie ma pierszenstwo (no moze poza Egiptem gdzie wiekszy samochod ma pierszenstwo).

Czyli jak gość stoi na skrzyżowaniu na torze Twojej jazdy, to możesz w niego bezkarnie "walić"? yikes.gif

Napisano

> Czyli jak gość stoi na skrzyżowaniu na torze Twojej jazdy, to możesz w niego bezkarnie "walić"?

?????

1. Przeciez na tym obrazku nikt nie stoi na niczyim torze jazdy

2. Przepisy mowia wyraznie ze nie mozna wjechac na skrzyzowanie jezeli nie ma mozliwosci zjechania z niego = wpychanie sie na chama zeby postawic drugiego kierowce przed faktem dokonanym jest lamaniem przepisow.

Napisano

> To jakas nowosc w przepisach/specyfika Polski?

Marek, nic się nie zmieniło - a jak będziesz w Polsce, to uważaj na drogach, bo możesz trafić na myślących, jak część userów w tym wątku. hehe.gif

Napisano

> Jak dla mnie to sprawa oczywista.

> A jak Wy sądzicie?

> Źródło.

To skrzyżowanie jest źle oznakowane. W tej konfiguracji znaki P-13 przy powierzchniach P-21 w środku skrzyżowania nie powinny sie w ogóle znaleźć. Powinna tam być linia P-1e (prowadząca).

Tak czy inaczej pierwszeństwo ma pojazd B. Zakładając oczywiscie że pomimo znaków poziomych nie jest to skrzyżowanie równorzędne hehe.gif

Napisano

> Z prawa o ruchu drogowym:

> Quote:

> 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną

> ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca

> w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.

hehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif znowu podajesz zapis dotyczący skrzyżowania równorzędnego.

Napisano

czemu Cie dziwi że pierwszeństwo ma pojazd znajdujący sie na drodze z pierwszeństwem?

Napisano

> czemu Cie dziwi że pierwszeństwo ma pojazd znajdujący sie na drodze z pierwszeństwem?

Zdefiniuj "znajdowanie się na drodze z pierwszeństwem". ok.gif

Napisano

> Zdefiniuj "znajdowanie się na drodze z pierwszeństwem".

Wystarczającą definicją jest znak a-7 przed tą drogą...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.