Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pierwszeństwo. Znów będą dwa obozy czy nie będą?

Featured Replies

Napisano

A ma pierwszeństwo, jeżeli ktoś twierdzi, że jest inaczej, nie powinien wyjeżdżać na drogę, bo jest zbyt głupi, żeby opanować proste i jasne zasady KD skromny.gif

Napisano

> A ma pierwszeństwo, jeżeli ktoś twierdzi, że jest inaczej, nie powinien wyjeżdżać na drogę, bo jest

> zbyt głupi, żeby opanować proste i jasne zasady KD

I ja to wiem wink.gif ale...

...co, jeśli przy obu pojazdach (A i B) nie ma namalowanych poziomych białych trójkącików tylko są linie przerywane? grinser006.gif

Pytam z czystej ciekawości, bo u w mnie w mieście właśnie na takim skrzyżowaniu notorycznie dochodzi do stłuczek...

Napisano

> I ja to wiem ale...

> ...co, jeśli przy obu pojazdach (A i B) nie ma namalowanych poziomych białych trójkącików tylko są

> linie przerywane?

Nic to nie zmienia. B nadal wykonuje manewr skrętu z lewo na skrzyżowaniu i musi przepuścić pojazd A.

Napisano

> Nic to nie zmienia. B nadal wykonuje manewr skrętu z lewo na skrzyżowaniu i musi przepuścić pojazd

> A.

Otóż to.

Tylko, że większość "kierowców" (celowo w cudzysłowie zlosnik.gif ) twierdzi, że oni już znajdują się na skrzyżowaniu (pojazd B) i pojazd A MUSI dać im je opuścić hahaha.gif

Napisano

> Jak dla mnie to sprawa oczywista.

> A jak Wy sądzicie?

> Źródło.

Ja nie widze zadnego problemu. "A" ma pierwszenstwo.

Napisano

> Otóż to.

> Tylko, że większość "kierowców" (celowo w cudzysłowie ) twierdzi, że oni już znajdują się na

> skrzyżowaniu (pojazd B) i pojazd A MUSI dać im je opuścić

A potem jest icon_eek.gif, bo policjant daje mandat smirk.gif

Napisano

Pomimo ze B w tym momencie jest pojazdem szynowym, to i tak A ma pierwszeństwo.

Napisano

> Pomimo ze B w tym momencie jest pojazdem szynowym, to i tak A ma pierwszeństwo.

A jakby tam nie było szyn? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Pomimo ze B w tym momencie jest pojazdem szynowym, to i tak A ma pierwszeństwo.

B nie jest pojazdem szynowym.

Napisano

> A jakby tam nie było szyn?

Szukam jakiegokolwiek powodu dla którego B mógłby mieć w takiej sytuacji pierwszeństwo i jedyny możliwy to gdy B jest pojazdem szynowym.

Napisano

To jest w takim razie mocno wykolejonym pojazdem szynowym, skoro chce skręcać w ten sposób hahaha.gif

Napisano

> A potem jest , bo policjant daje mandat

Gorzej jak nie kończy się na mandacie tylko na kolizji bądź wypadku drogowym sick.gif przez takich ludzi tworzą się dziwne rzeczy w wydawałoby się oczywistych sytuacjach...

Napisano

> A ma pierwszeństwo, jeżeli ktoś twierdzi, że jest inaczej, nie powinien wyjeżdżać na drogę, bo jest

> zbyt głupi, żeby opanować proste i jasne zasady KD

rozumie ze masz na myśli to, że B wjeżdżając na drogę z pierwszeństwem zatrzymuje się i puszcza A z prawej strony? sciana.gif

Napisano

> rozumie ze masz na myśli to, że B wjeżdżając na drogę z pierwszeństwem zatrzymuje się i puszcza A z

> prawej strony?

Kto rozumie? hmm.gif

Napisano

> Kto rozumie?

ja tak zrozumiałem po tym jak napisałeś, ze A ma pierwszeństwo

Napisano

> A jak Wy sądzicie?

> Źródło.

B jest na drodze z pierwszeństwem przejazdu.

A jest na drodze podporządkowanej.

B i potem A.

Napisano

> B jest na drodze z pierwszeństwem przejazdu.

> A jest na drodze podporządkowanej.

> B i potem A.

Może idź na jakiś kurs, albo poczytaj KD hmm.gif Jeżeli myślisz, że B ma pierwszeństwo, to lepiej wyrzuć PJ, zanim zrobisz komuś krzywdę. Mówię poważnie, nie rozumiesz zasad pierwszeństwa, a to jest niebezpieczne dla Ciebie i innych.

Napisano

> rozumie ze masz na myśli to, że B wjeżdżając na drogę z pierwszeństwem zatrzymuje się i puszcza A z

> prawej strony?

Bezsens.

Nie ma zadnego przepisu ktory by wymagal w takiej sytuacji puscic kogos z prawej strony. Z prawej przepusczamy samochody gdy dojezdzamy do skrzyzowania rownorzednego. Tutaj ani B nie dojezdza do skrzyzowania tylko juz na nim jest. A po drugie to nie jest skrzyzowanie rownorzedne (tak przynajmniej przypuszczam)

Co najwyzej moze chodzic o przepis nakazujacy przepuscic kierowcow z naprzeciwka jesli na skrzyzowaniu skrecamy w lewo.

Napisano

> Co najwyzej moze chodzic o przepis nakazujacy przepuscic kierowcow z naprzeciwka jesli na

> skrzyzowaniu skrecamy w lewo.

I to jest właśnie ten przepis ok.gif

Napisano

> Może idź na jakiś kurs, albo poczytaj KD Jeżeli myślisz, że B ma pierwszeństwo, to lepiej wyrzuć

> PJ, zanim zrobisz komuś krzywdę. Mówię poważnie, nie rozumiesz zasad pierwszeństwa, a to jest

> niebezpieczne dla Ciebie i innych.

To zalezy od podejscia ogolu.

Przyklad Irlandii - zwlaszcza poza wiekszymi miastami wiekszosc ludzi nie tyle nie rozumie co wogole nie zna zasad pierwszenstwa. I jakos jezdza i sie nie rozbijaja. Szczerze mowiac jak tu mieszkam juz dobre kilka lat to jeszcze nigdy nie widzialem wypadku na skrzyzowaniu.

A dlaczego tak jest? Proste.

W Polsce jak jest skrzyzowanie gdzie nie do konca wiadomo kto ma pierwszenstwo, kazdy przyjmuje ze to wlasnie on je ma i jedzie.

W Irlandii w takiej sytuacji kazdy przyjmuje, ze nie ma pierwszenstwa.

Taka mala roznica w podejsciu a czyni straszliwa roznice w ruchu drogowym.

PS. Nie da sie skonstruowac idealnych przepisow ktore by idealnie okreslaly pierwszenstwo na kazdym rodzaju skrzyzowania, i to w taki sposob zeby kazdy to rozumial.

Zdecydowanie lepiej jest przyjac, ze jak sie nie wie kto ma pierwszenstwo, to trzeba poprostu przejezdzajac przez skrzyzowanie zachowac ostroznosc obserwowac co robia inni.

Napisano

> B jest na drodze z pierwszeństwem przejazdu.

> A jest na drodze podporządkowanej.

> B i potem A.

Dokładnie tak. Zakładam, że B jest na drodze z pierwszeństwem a A na podporządkowanej. ZTCP był kiedyś przepis, że zawracający ustępuje wszystkim, ale został zniesiony. I słusznie. Jak można w ogóle myśleć, że pojazd na drodze podporządkowanej ma pierwszeństwo? Z jakiego tytułu?

Napisano

> Popatrz, poczytaj.

No właśnie ktoś tu chyba trochę poszedł za daleko w swoich interpretacjach. Nie jest istotne skąd nadjeżdża pojazd będący na skrzyżowaniu. Ważne jest gdzie on się znajduje, a znajduje się na drodze z pierwszeństwem przejazdu.

Napisano

> A jak Wy sądzicie?

> Źródło.

Musze zabrać głos gdyż skrzyżowanie jest u mnie na osiedlu i codziennie z niego korzystam.

Według mnie pojazd A przejeżdża pierwszy, następnie B.

Ale dosyć często jak rano wyjeżdżam do pracy jako pojazd B to auto w miejscu A czeka i czeka i czeka, więc ja już nie czekam i jadę (widać to niezdecydowanie, niektórych kierowców).

Ale jeszcze raz A a później B.

Pozdrawiam

Napisano

> A jak Wy sądzicie?

> Źródło.

...IMO pierwszy jedzie B a potem A ok.gif

..pojazd B ma znaki poziome ustap, ale tycza sie one ustapienia pierszenstwa pojazdom jadacym droga glowna, B wjeżdza na glowna A musi ustapic mu pierszenstwa ok.gif

Napisano

> ...IMO pierwszy jedzie B a potem A

> ..pojazd B ma znaki poziome ustap, ale tycza sie one ustapienia pierszenstwa pojazdom jadacym droga

> glowna, B wjeżdza na glowna A musi ustapic mu pierszenstwa

Nie zgadzam się. W momencie skrętu pojazdu B w lewo po jego prawej stronie pojawia się auto A. Więc obowiązuje zasada prawej ręki.

Napisano

> Nie zgadzam się. W momencie skrętu pojazdu B w lewo po jego prawej stronie pojawia się auto A. Więc

> obowiązuje zasada prawej ręki.

A musi czekac az obydwa pasy drogi glównej beda wolne i dopiero wjechac na skrzyzowanie, pojazd B ruszajac jest na drodze glownej i A musi czekac ok.gif

Napisano

> Szukam jakiegokolwiek powodu dla którego B mógłby mieć w takiej sytuacji pierwszeństwo i jedyny

> możliwy to gdy B jest pojazdem szynowym.

Jest jeszcze jeden - jak B nie wyjeżdża z pporz., tylko zawraca. ok.gif

Napisano

> Jest jeszcze jeden - jak B nie wyjeżdża z pporz., tylko zawraca.

...nie ma to znaczenia, w sytuacji pokazanej na foto pojazd B jest juz na skżyzowaniu i musi go opuscic pierwszy, pojazd A dopiero wjeżdza na skżyżowanie i musi czekac...

skad niby kierujacy pojazdem A ma wiedziec czy B wyjechal z pod porz. czy jechal glowna i zawraca... ok.gif

Napisano

> ...nie ma to znaczenia, w sytuacji pokazanej na foto pojazd B jest juz na skżyzowaniu i musi go

> opuscic pierwszy, pojazd A dopiero wjeżdza na skżyżowanie i musi czekac...

Ale obaj znajdują się w miejscu, w którym NIE MAJĄ PIERWSZEŃSTWA.

Skoro obaj są w tej samej sytuacji, z tym że pojazd B skręca a pojazd A jedzie na wprost - czyli A ma pierwszeństwo.

Napisano

No to Panowie jak to w końcu jest z tym pierwszeństwem. Sam bym się przychylił do odpowiedzi, że pierwszy jedzie B, później A, ale teraz już sam nie wiem.

PS. Teksty, żebym wyrzucił prawko proszę sobie darować.

Napisano

> Ale obaj znajdują się w miejscu, w którym NIE MAJĄ PIERWSZEŃSTWA.

> Skoro obaj są w tej samej sytuacji, z tym że pojazd B skręca a pojazd A jedzie na wprost - czyli A

> ma pierwszeństwo.

Nie do końca. Owszem B nie ma pierwszeństwa przed nadjeżdżającymi z prawej strony, ale ma przed znajdującymi się na drodze podporządkowanej, gdyż wjechał już na skrzyżowanie i nie ma znaczenia czy zawracał, czy też wjechał z podporządkowanej.

Napisano

> Nic to nie zmienia. B nadal wykonuje manewr skrętu z lewo na skrzyżowaniu i musi przepuścić pojazd

> A.

A skąd wiesz, że B skręca, a nie zawraca? Z obrazka to nie wynika.

Do tego przy takich skrzyżowaniach (z wysepką po środku, gdy nie jest to rondo) zawsze jest dylemat, czy to jest jedno skrzyżowanie, czy dwa osobne.

IMO dwa osobne - i w punkcie kolizyjnym B już jedzie drogą z pierwszeństwem.

Gdyby jednak przyjąć, że jest to jedno skrzyżowanie - to przy zawracaniu B ma pierwszeństwo, a jeżeli wyjeżdżało z podporządkowanej i skręcało w lewo - to A miałoby pierwszeństwo. Tylko skąd A ma wiedzieć, skąd przyjechało B?

Napisano

Jak to w końcu jest??!!!!

Niech ktoś w końcu konkretnie odpowie, poda podstawę prawną oraz przykład z testów na PJ, a jak jest coś jeszcze to też niech napisze, bo szczerze powiedziawszy teraz jest kołomyja.

Napisano

> Nie do końca. Owszem B nie ma pierwszeństwa przed nadjeżdżającymi z prawej strony, ale ma przed

> znajdującymi się na drodze podporządkowanej, gdyż wjechał już na skrzyżowanie i nie ma

> znaczenia czy zawracał, czy też wjechał z podporządkowanej.

...B ma znaki poziome ustap aby ustapic pierszenstwa TYLKO I WYLACZNIE jadacym droga glowna.. ok.gif

Napisano

Najpierw B, potem A ok.gif

B może np zawracać i wciąż znajduje się na drodze z pierwszeństwem przjazdu ok.gif

do tego idę o zakład, że A ma znak ustąp pierwszeństwa ok.gif

Napisano

Proponuję zrobić tak jak ja kiedyś zrobiłem, wysłałem zapytania do trzech różnych WRD (każdą osobno żeby nie widzieli gdzie poszło) i po pewnym czasie odpowiedzi wrzuciłem na AK

Napisano

> Jak to w końcu jest??!!!!

> Niech ktoś w końcu konkretnie odpowie, poda podstawę prawną oraz przykład z testów na PJ, a jak

> jest coś jeszcze to też niech napisze, bo szczerze powiedziawszy teraz jest kołomyja.

Z prawa o ruchu drogowym:

Quote:

1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony,
a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.

Napisano

> ...B ma znaki poziome ustap aby ustapic pierszenstwa TYLKO I WYLACZNIE jadacym droga glowna..

A do ustapienia pojazdowi A zmusza go przepis ustawy:

Quote:

1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony,
a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.

Napisano

Quote:

Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania

zbliżając się a nie będąc na nim

Napisano

> ...B ma znaki poziome ustap aby ustapic pierszenstwa TYLKO I WYLACZNIE jadacym droga glowna..

Prawda jest taka, że samo oznaczenie poziome w trójkąciki nie jest ważne bez znaku pionowego... Pojazd A musi mieć znak pionowy.

Napisano

> Szukam jakiegokolwiek powodu dla którego B mógłby mieć w takiej sytuacji pierwszeństwo i jedyny

> możliwy to gdy B jest pojazdem szynowym.

a co jeśli B zawraca?

pozdr

Napisano

> Popatrz, poczytaj.

Ma rację. Pisałem o tym na motodyskusjach i pytałem się Policjantów. Pojazd A zawsze przejeżdża ostatni. O przepisy nie pytałem, bo interesowało mnie tylko jedno skrzyżowanie na którym często byłem niesłusznie obtrąbiany i potwierdzili moją wersję. Będąc na środku skrzyżowania jesteś na drodze z pierwszeństwem przejazdu.

Napisano

> Ma rację. Pisałem o tym na motodyskusjach i pytałem się Policjantów. Pojazd A zawsze przejeżdża

> ostatni. O przepisy nie pytałem, bo interesowało mnie tylko jedno skrzyżowanie na którym

> często byłem niesłusznie obtrąbiany i potwierdzili moją wersję. Będąc na środku skrzyżowania

> jesteś na drodze z pierwszeństwem przejazdu.

No mi też się tak właśnie od dawna wydawało, ale potem znowu podobno nie miałem racji i teraz to już kompletnie nic nie wiem.

Napisano

> A do ustapienia pojazdowi A zmusza go przepis ustawy:

> Quote:

> 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną

> ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli

> skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.

Powiedz mi jeszcze, że ten przepis się odnosi do B crazy.gif Od kiedy pojazd znajdujący się na skrzyżowaniu jest pojazdem zbliżającym się do skrzyżowania? Na prawdę nie rozróżniasz tych sytuacji?

Napisano

> Powiedz mi jeszcze, że ten przepis się odnosi do B Od kiedy pojazd znajdujący się na skrzyżowaniu

> jest pojazdem zbliżającym się do skrzyżowania? Na prawdę nie rozróżniasz tych sytuacji?

Rozrozniam.

W takim razie Ty mi odpowiedz jak ty rozumiesz ten przepis?

Uwazasz, ze jak ktos juz wjechal na skrzyzowanie i zamierza skrecic w lewo to nie musi przepuszczac tych z naprzeciwka, bo przepis byl tylko dla tych zblizajacych sie do skrzyzowania?

Napisano

A ma pierwszeństwo bez 2 zdań.

Napisano

> Rozrozniam.

> W takim razie Ty mi odpowiedz jak ty rozumiesz ten przepis?

> Uwazasz, ze jak ktos juz wjechal na skrzyzowanie i zamierza skrecic w lewo to nie musi przepuszczac

> tych z naprzeciwka, bo przepis byl tylko dla tych zblizajacych sie do skrzyzowania?

Tak, przepis dotyczy tylko tych zbliżających się - jest to dokładnie w ten sposób sformułowane. Chodzi o sytuację dynamiczną, kiedy pojazdy są w ruchu. Jeśli jeden pojazd znajduje się już na skrzyżowaniu, a drugi na drodze podporządkowanej, to oczywiste jest, że ten na skrzyżowaniu ma pierwszeństwo. Nie ważne czy zawracał, czy przyjechał z innej drogi podporządkowanej. Znajduje się już na drodze z pierwszeństwem. Owszem musi ustąpić tym jadącym z prawej, ale nie tym którzy są na drodze podporządkowanej.

Całkowicie inną sytuacją jest wjazd jednoczesny z dróg podporządkowanych. W takiej sytuacji oba pojazdy mają ten sam status i ten który skręca w lewo ustępuje jadącemu prosto.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.