Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ABS a zachowanie pedału hamulca

Featured Replies

Napisano

W zimie czasem zdarzało mi się, że przy nawet niezbyt mocnym hamowaniu na wyślizganej drodze - do akcji wkraczał ABS, co objawiało się dość wyraźnymi drganiami pedału hamulca.

Niedawno byłem zmuszony (przez durnia który przewrócił się na drogę) do gwałtownego, maksymalnego hamowania z około 50-60km/h do 0 - ale na suchym, ciepłym i równym asfalcie. Z całej siły zaparłem się nogą na hamulcu (zdążyłem, dureń ocalił swoje zdrowie i życie). Myślałem że włączy się ABS, zwłaszcza że mam wąskie opony 155. Tymczasem pedał hamulca nawet nie drgnął, ale opony nawet nie zapiszczały.

Pytanie:

a) czy ABS się nie włączył, bo np. hamulce z jakiegoś powodu są zbyt słabe (raczej wykluczam poważne problemy techniczne, bo auto jest regularnie serwisowane i od nowości w moich rękach).

b) czy ABS się włączył, ale z powodu silnego wduszenia pedału i/lub przyczepnej nawierzchni wibracje pedału nie były odczuwalne.

Jak sądzicie: a) czy b), a może coś innego?

Napisano

> Niedawno byłem zmuszony (przez durnia który przewrócił się na drogę) do gwałtownego, maksymalnego

> hamowania z około 50-60km/h do 0 - ale na suchym, ciepłym i równym asfalcie. Z całej siły

> zaparłem się nogą na hamulcu (zdążyłem, dureń ocalił swoje zdrowie i życie). Myślałem że

> włączy się ABS, zwłaszcza że mam wąskie opony 155. Tymczasem pedał gazu nawet nie drgnął, ale > opony nawet nie zapiszczały.

ale w końcu hamowałeś czy ruszałeś, bo już nie wiem... hmm.gif

Napisano
  • Autor

> ale w końcu hamowałeś czy ruszałeś, bo już nie wiem...

oczywiście hamowałem,

a pomyłkę już poprawiłem.

Napisano

> oczywiście hamowałem,

> a pomyłkę już poprawiłem.

pewnei masz miekka nakladke gumowa na pedale?

Napisano

> Pytanie:

> a) czy ABS się nie włączył, bo np. hamulce z jakiegoś powodu są zbyt słabe (raczej wykluczam

> poważne problemy techniczne, bo auto jest regularnie serwisowane i od nowości w moich rękach).

> b) czy ABS się włączył, ale z powodu silnego wduszenia pedału i/lub przyczepnej nawierzchni

> wibracje pedału nie były odczuwalne.

> Jak sądzicie: a) czy b), a może coś innego?

a) Moim zdaniem zbyt duża przyczepność opona/asfalt i nie doszło do blokowania kół.

U siebie wyłączyłem ABS w styczniu i do tej pory jeżdżę bez. Pomimo dużej skuteczności hamulców na rolkach, na niektórych asfaltach przy suchej nawierzchni nie jestem w stanie zablokować kół mimo silnego parcia na pedał.

Napisano

Abs nie zawsze całkowicie odpuszcza hamulce

Często zwyczajnie zmniejsza ciśnienie w układzie utrzymując koła na granicy poślizgu

Napisano

> U siebie wyłączyłem ABS w styczniu i do tej pory jeżdżę bez. Pomimo dużej skuteczności hamulców na

> rolkach, na niektórych asfaltach przy suchej nawierzchni nie jestem w stanie zablokować kół

> mimo silnego parcia na pedał.

Nie chce nic sugerować, ale mam wrażenie, że psim obowiązkiem układu hamulcowego jest zablokowanie kół. Jeżeli układ nie ma siły zablokować kół, tz. że nie jest wystarczająco wydajny. W PII pomimo 195/50 T1R po wyjęciu bezpiecznika nie ma problemu na "nie zagotowanych" hamulcach zablokować koła przednie, jeżeli dociągnę ręczny, to i tylne stają...

Napisano

U mnie pedał hamulca wcale nie drży, ale o ile się nie mylę to w moim pojeździe jest "brake by wire" = nie ma połączenia między pedałem hamulca a pompą.

Napisano

Tymczasem pedał hamulca nawet nie drgnął,

> ale opony nawet nie zapiszczały.

>

> Jak sądzicie: a) czy b), a może coś innego?

doczytaj jak dziala ABS zlosnik.gif

jest to system zapobiegajacy blokowaniu kół

jezeli podczas hamowania kola sie nie zablokuja to bardzo dobrze i system nie zadziala

Napisano

> Nie chce nic sugerować, ale mam wrażenie, że psim obowiązkiem układu hamulcowego jest zablokowanie

> kół.

błądzisz

Napisano

> U mnie pedał hamulca wcale nie drży, ale o ile się nie mylę to w moim pojeździe jest "brake by

> wire" = nie ma połączenia między pedałem hamulca a pompą.

citroen DS miał coś podobnego. Na pewno bez elektronikijak obecnie, ale ugięcia pedału hamulca nie dało się wyczuć. Dziwne uczucie... zlosnik.gif

Napisano

> błądzisz

A dokładniej. Psim obowiązkiem układu hamulcowego,

jest zamiana energii mechanicznej[chyba nawet kinetycznej] na ciepło.

Napisano

> błądzisz

Tak więc, napisz coś więcej ok.gif

Napisano

> A dokładniej. Psim obowiązkiem układu hamulcowego,

> jest zamiana energii mechanicznej[chyba nawet kinetycznej] na ciepło.

Zgadzam się. Ale głównym zadaniem jest możliwie szybko zatrzymać pojazd. A szybko, oznacza drastycznie, a więc koła mają przestać się kręcić.

Napisano

> citroen DS miał coś podobnego. Na pewno bez elektronikijak obecnie, ale ugięcia pedału hamulca nie

> dało się wyczuć. Dziwne uczucie...

to było 0\I albo hamował albo nie zlosnik.gif

Napisano

> citroen DS miał coś podobnego. Na pewno bez elektronikijak obecnie, ale ugięcia pedału hamulca nie

> dało się wyczuć. Dziwne uczucie...

Tutaj jest odwrotnie - kumputer daje Ci przez pedał hamulca informacje (choć dość ograniczone). Ale w sumie to niezłe rozwiązanie bo np. lekkie do średniego hamowanie wcale nie jest wykonywane hamulcami, lecz silnikiem.

Napisano

> Zgadzam się. Ale głównym zadaniem jest możliwie szybko zatrzymać pojazd. A szybko, oznacza

> drastycznie, a więc koła mają przestać się kręcić.

Tarcie statyczne (jak się koło kręci bez poślizgu) jest większe od dynamicznego (jak jest poślizg) i tego nie przeskoczysz.

Napisano

> Zgadzam się. Ale głównym zadaniem jest możliwie szybko zatrzymać pojazd. A szybko, oznacza

> drastycznie, a więc koła mają przestać się kręcić.

po raz kolejny grinser006.gif

błądzisz skromny.gif

auto ma byc wyhamowane na mozliwie najkrotszym odcinku, aby ten warunek zostal spelniony musi byc trakcja na kolach ( czytaj nie mogą sie zatrzymac- bo wtedy nastapi uslizg )

mam wrazenie ze nigdy nie hamowales awaryjnie hmm.gifskromny.gif

Napisano

> Tarcie statyczne (jak się koło kręci bez poślizgu) jest większe od dynamicznego (jak jest poślizg)

> i tego nie przeskoczysz.

tarcie statyczne to jest przed wprowadzeniem ciała w ruch.

Myślisz dobrze, ale regułki nie takie.

Napisano

> pewnei masz miekka nakladke gumowa na pedale?

icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif i jakie to miałoby miec znaczenia ... chyba poduszka puchowa to musiałaby być aby wytłumić kopanie abs

Napisano

> Tak więc, napisz coś więcej

To może ja się wypowiem, bo dotyczy to mojej wypowiedzi. Jak opony są klasy premium, zawias na nieco sztywniejszym od serii amorku i wszystkie koła "biorą" w odpowiedniej proporcji, to naprawdę ciężko zablokować koła na suchym asfalcie. Auto staje dęba, zresztą na SKP bez problemu rolki pokażą ponad 3 kN z przodu i 3 kN z tyłu.

Napisano

W PII

> pomimo 195/50 T1R po wyjęciu bezpiecznika nie ma problemu na "nie zagotowanych" hamulcach

> zablokować koła przednie, jeżeli dociągnę ręczny, to i tylne stają...

Widzisz, tu jest pies pogrzebany. U mnie na mało przyczepnej drodze hamulec tylny blokuje razem z przednim i nie trzeba pomagać ręcznym. Popraw skuteczność hamowania tyłu i zobaczysz, że nie łatwo na przyczepnej drodze zablokować jakiekolwiek koło.

Napisano

> To może ja się wypowiem, bo dotyczy to mojej wypowiedzi. Jak opony są klasy premium, zawias na

> nieco sztywniejszym od serii amorku i wszystkie koła "biorą" w odpowiedniej proporcji, to

> naprawdę ciężko zablokować koła na suchym asfalcie. Auto staje dęba, zresztą na SKP bez

> problemu rolki pokażą ponad 3 kN z przodu i 3 kN z tyłu.

W kazdym samochodzie z ABS jaki prowadzilem przy mocnym nacisnieciu na pedal hamulca wlaczal sie ABS. Nie ma innej opcji w samochodach bez ABS po prostu blokowaly sie kola.

Napisano

Coś świta, ale nie do końca. ABS nie skraca drogi hamowania. Nie z tą myślą został stworzony. Auto z ABS-em zatrzyma się dalej, jak auto bez ABS-u. Zgadza się ?

Jak dorzucimy jeszcze polskie warunki, jakość dróg itd. To nie ma opcji. Jak wyprowadzisz ABS z równowagi, to sobie "pohamujesz"...

Napisano

A nie macie wrażenia, że jak depniecie w pedał i włączy się ABS a po chwili puścicie i znów szybko wdepniecie to jakby tak z większą częstotliwością pedał terkotał ?

Napisano

> mam wrazenie ze nigdy nie hamowales awaryjnie

Masz złe wrażenie. Dobrze kombinujesz, ale nie tędy droga. Auto na zblokowanych kołach zatrzyma się na krótszym odcinku. Hamowałem nie raz. Zdecydowanie wolę, gdy ABS się nie wtrąca, zwłaszcza na naszych drogach ok.gif

Nie mieszaj fizyki i praw mających zastosowanie w idealnych warunkach do rzeczywistości ok.gif

Napisano

Za to odpowiada rozdzielacz siły hamowania abyś miał przewagę przodu. Zwyczajowo auta lepiej hamują przodem, jak tyłem. Przy takiej samej sile hamowania przód tył, tył dużo szybciej traciłby przyczepność, a to już dla 90% kierowców za duże zagrożenie. Przyjmijmy zatem, że w aucie FWD siła hamowania jest rozdzielana 70/30 ok.gif

Napisano

> problemu rolki pokażą ponad 3 kN z przodu i 3 kN z tyłu.

Zapraszam, pokaż mi auto idealnie wyważone 50/50 z identycznymi hamulcami przód tył ok.gif Na rolkach dostajesz siłę, ale uzależnioną od ciężaru. W lekkim aucie, z napędem na przód standardowo dostajesz jakieś 2kn przód, 1.4kn tył. Powiedzmy, że na stacji przebywam więcej, niż standardowy użytkownik, dużo więcej. Kilkaset aut widziałem, i żadne nie zachowywało się jak opisałeś, a przegląd dostały ok.gif

Napisano

A jak nie masz ABS, a hamulce nie potrafią zblokować kół... bo oto się wywiązała dyskusja...

Napisano

> Masz złe wrażenie. Dobrze kombinujesz, ale nie tędy droga. Auto na zblokowanych kołach zatrzyma się

> na krótszym odcinku. Hamowałem nie raz. Zdecydowanie wolę, gdy ABS się nie wtrąca, zwłaszcza

> na naszych drogach

> Nie mieszaj fizyki i praw mających zastosowanie w idealnych warunkach do rzeczywistości

Fizyka mówi że największe opóźnienie jest gdy poślizg wynosi około 15 % - nie pamiętam dokładnie.

Przy całkowitym poślizgu przyczepność jest mniejsza niż przy zerowym.

A cały problem w hamowaniu jest taki, że w większości samochodów gdy przyczepność przedniej osi jest wykorzystana w 100%

to tył czasami na 50% możliwości dopiero hamuje.

Wiec zablokowanie kół przednich pozwala dobić tyłowi do tych 100% pod warunkiem że tylne hamulce są na tyle wydajne.

Kłania tu się balansowanie układu hamulcowego (kiedyś w ramach eksperymentu zbalansowaliśmy w pracy prawie idealnie poloneza - efekt - polonez hamował lepiej niż większość aut poruszających się po naszych drogach).

A ABS faktycznie czasem przeszkadza - szczególnie na "pralce" często reaguje nerwowo, zwłaszcza jak mokro jest..

Skrócić drogę hamowania może tylko w przypadku kiepskiego balansu hamulców .

pozdr

Napisano

Zgadzam się ok.gif Może nie z każdym słowem, ale w większości tak ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> A jak nie masz ABS, a hamulce nie potrafią zblokować kół... bo oto się wywiązała dyskusja...

To sa niesprawne. Przy mocnym nacisnieciu kola powinny stanac w miejscu na kazdej nawierzchni.

Napisano

> Fizyka mówi że największe opóźnienie jest gdy poślizg wynosi około 15 % - nie pamiętam dokładnie.

Ja słyszałem, że przy 30%, ale też mogę się mylić. W każdym razie na pewno na krótszym odcinku zatrzyma się auto, w którym koła są na skraju uślizgu niż takie, w którym całkowicie zablokuje się koła. Siła tarcia w spoczynku jest większa niż w ruchu - stąd m.in. wynika efekt slip-stick. Problemem są tylko nasze drogi i głupienie układu na nierównej nawierzchni.

> Przy całkowitym poślizgu przyczepność jest mniejsza niż przy zerowym.

ok.gif

Napisano

> Auto na zblokowanych kołach zatrzyma się

> na krótszym odcinku.

nie do konca skromny.gif

na zablokowanych kolach tarcie o asfalt powoduje scieranie sie gumy ktora wpada pod hamowane kolo = straty

ale oczywiscie wiesz lepiej ok.gif EOT

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.