Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A w PL tez juz kradna katalizatory?

Featured Replies

Napisano

Wlasnie mailem przyszla mi elektroniczna wersja 'gazetki' jednego z TU w UK. Jest w niej artykul, ze ostatnio drastycznie wzrosla liczba samochodow pozbawionych przez zlodziei katalizatora. Tlumacza to rosnaca cena metali szlachetnych w okresie kryzysu. Ciekawe, bo osobiscie sie nie spotkalem z takim aktem zlodziejstwa, ale skoro ubezpieczyciel cos wspomina.. hmm.gif

Tyle, ze w PL moze to byc loteria dla zlodziejaszkow, az sam jestem ciekaw jaka liczba samochodow ma rurke zamiast kata wink.gifzlosnik.gif

LINKA po ang.

Napisano

Ci, co kradli katalizatory i radia w PL przeprowadzili się do UK zlosnik.gif Więc przynajmniej ten problem mamy z głowy, to jeden z pozytywnych skutków masowej emigracji wink.gif

U nas często warsztaty wymuszają na laikach wymianę katalizatora - klient kupuje nowy, a stary zostaje w warsztacie i idzie na złom za niezłe $$$. Bardzo częsta praktyka, niestety...

Napisano

Jakie metale szlachetne?

Przecież wewnątrz katalizatora jest tylko taki ceramiczny wkład i nic więcej. No chyba, że ten wkład jest pokryty jakimś pyłem metalu szlachetnego.

Ale, że komuś by się chciało bawić w odzyskiwanie takiego czegoś?

screwy.gif

Napisano

z katalizatorow odzyskuja platyne palacz.gif

Napisano
  • Autor

> Ci, co kradli katalizatory i radia w PL przeprowadzili się do UK Więc przynajmniej ten problem

> mamy z głowy, to jeden z pozytywnych skutków masowej emigracji

Wcale bym sie nie zdziwil zlosnik.gif Dodatkowo pisza, ze odzyskiwanie tego co cenne odbywa sie poza granicami UK, szkoda ze nie napisali dokladniej gdzie wink.gif

> U nas często warsztaty wymuszają na laikach wymianę katalizatora - klient kupuje nowy, a stary

> zostaje w warsztacie i idzie na złom za niezłe $$$. Bardzo częsta praktyka, niestety...

Jak brat przyjechal po wymianie kata, to tez go spytalem co zrobil ze starym. Jak mu powiedzialem co i jak, to momentalnie odwiedzil ponownie mechanika zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jakie metale szlachetne?

Wg zrodla platyna, pallad i rod ok.gif

> Przecież wewnątrz katalizatora jest tylko taki ceramiczny wkład i nic więcej. No chyba, że ten

> wkład jest pokryty jakimś pyłem metalu szlachetnego.

Z tego wynika, ze jest.

> Ale, że komuś by się chciało bawić w odzyskiwanie takiego czegoś?

Jak widac znajduja sie tacy zlosnik.gif

Napisano

> Przecież wewnątrz katalizatora jest tylko taki ceramiczny wkład i nic więcej. No chyba, że ten

bo w katalizatorach zawartość (procentowa) tych metali jest o wiele większa niż w rudach (któregoś z tych metali - nie pamiętam którego) ponoć jest 1000 razy więcej niż w rudzie)

pozdr

Napisano

> bo w katalizatorach zawartość (procentowa) tych metali jest o wiele większa niż w rudach (któregoś

> z tych metali - nie pamiętam którego) ponoć jest 1000 razy więcej niż w rudzie)

> pozdr

Aby uzyskać 2 g platyny trzeba wydobyć 300 kg rudy z głębokości 1000 m i poddać skomplikowanej obróbce.

Albo przerobić jednego kata.

Napisano

> Przecież wewnątrz katalizatora jest tylko taki ceramiczny wkład i nic więcej.

Nie wszystkie są ceramiczne skromny.gif

Napisano

> Nie wszystkie są ceramiczne

Ceramiczny czy metalowy, każdy musi posiadać powłoki aktywne z metali szlachetnych.

Napisano

> Ceramiczny czy metalowy, każdy musi posiadać powłoki aktywne z metali szlachetnych.

Metalowy, ma więcej materiałów szlachetnych/półszlachetnych do odzyskania ok.gifwink.gif

Napisano

a jednak jest tam szlachetna platyna i za cały katalizator od średniej pojemności możesz dostać 150-200zł.

ja natomiast nie mogę pojąć jednego skoro za używany płacą cirka 150-200zł a ja nowy oryginalny mogę kupić za 400zł to gdzie tu logika niewiem.gif

Napisano

> a jednak jest tam szlachetna platyna i za cały katalizator od średniej pojemności możesz dostać

> 150-200zł.

a gdzie to mozna sprzedac?

Napisano

> no wlasnie doczytalem, ale mialem nadzieje, ze cos z okolicy znasz

nie znam, wiem że jeżdżą od zakładu do zakładu i skupują ale nie są z okolicy, w necie trzeba poszukać

Napisano

> ja natomiast nie mogę pojąć jednego skoro za używany płacą cirka 150-200zł a ja nowy oryginalny

> mogę kupić za 400zł to gdzie tu logika

Bo używany "nie działa", ale szlachetne metale w nim nadal pozostają. A nowy działa. I na dodatek zwykle ma mniejszą zawartość metali szlachetnych - ot, postęp...

Napisano

> no wlasnie doczytalem, ale mialem nadzieje, ze cos z okolicy znasz

Wystaw na allegro, tam tego pełno i idą jak woda.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.