Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kontrola...

Featured Replies

Napisano

Wczoraj kolege zatrzymała policja (podziwiał nocne wyscigi) więc kontrola była hurtowa ( kilka aut na raz). Sprawdzali wszystko... czyli światła, gaśnice, trójkąt, czy szyby przednie nie są przyciemnione itp... ale kolege zszokował ( i mnie również) policjant, który kazał włączyć spryskiwacze icon_eek.gif, wtf, ktos mi wyjaśni? icon_rolleyes.gifzlosnik.gif

Napisano

> Wczoraj kolege zatrzymała policja (podziwiał nocne wyscigi) więc kontrola była hurtowa ( kilka aut

> na raz). Sprawdzali wszystko... czyli światła, gaśnice, trójkąt, czy szyby przednie nie są

> przyciemnione itp... ale kolege zszokował ( i mnie również) policjant, który kazał włączyć

> spryskiwacze , wtf, ktos mi wyjaśni?

ale co cię dziwi-to też element ważny do bezpiecznej jazdy ok.gif

Napisano
  • Autor

> ale co cię dziwi-to też element ważny do bezpiecznej jazdy

a jest podstawa prawna? tylko co... zatrzymałby dowód jakby krzywo sikały? hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> a jest podstawa prawna? tylko co... zatrzymałby dowód jakby krzywo sikały?

Przywalil mandata brak wody w spryskiwaczu - czeste w UK.

Napisano

> Wczoraj kolege zatrzymała policja (podziwiał nocne wyscigi) więc kontrola była hurtowa ( kilka aut

> na raz). Sprawdzali wszystko... czyli światła, gaśnice, trójkąt, czy szyby przednie nie są

> przyciemnione itp... ale kolege zszokował ( i mnie również) policjant, który kazał włączyć

Mógł się go spytać czy ew. z powodu braku płynu policjant odda mu $ za porysowaną szybę "na sucho"

Napisano
  • Autor

> ja widziałem jak diagnosta nie podbił bdadań technicznych za niesprawną tylną wycieraczke

> jest na wyposażeniu auta i ma działac na protesty własciciela auta

dalej to do mnie nie trafia, a żeby było śmieszniej, kolega ma usterke polegającą na tym, że gdy włączy tylną wycieraczke, zdycha pompa paliwa.. i auto gaśnie rotfl.gif, będzie to dopiero robił, dopiero po jakimś czasie doszliśmy czemu nie chciał palic zlosnik.gif

Napisano

Ale co do ciebie nie trafia??

Że wyposażenie auta wpływające na bezpieczeństwo jest niesprawne??

Ma działać jak: wycieraczki, oświetlenie, hamulce, zawieszenie....

Napisano
  • Autor

> Ale co do ciebie nie trafia??

> Że wyposażenie auta wpływające na bezpieczeństwo jest niesprawne??

> Ma działać jak: wycieraczki, oświetlenie, hamulce, zawieszenie....

nie trafia do mnie że np. za niesikający spryskiwacz mógłbym dostać mandat! Nie można w 100% powiedzieć że spryskiwacz wpływa na bezpieczenstwo, bo jak szyb czysta to nie jest potrzebny, co innego z wycieraczkami... bez sprawnych to bym sie bał nawet gdzieś ruszać... wink.gif

Napisano

> nie trafia do mnie że np. za niesikający spryskiwacz mógłbym dostać mandat! Nie można w 100%

> powiedzieć że spryskiwacz wpływa na bezpieczenstwo, bo jak szyb czysta to nie jest

> potrzebny, co innego z wycieraczkami... bez sprawnych to bym sie bał nawet gdzieś ruszać...

Według mnie nie dostałbyś tylko co najwyżej mógłby zostać Ci zabrany dowód za nieprawność, która obecnie nawet nie jest karana mandatem. Zwykle czepialstwo...

Napisano

> Mógł się go spytać czy ew. z powodu braku płynu policjant odda mu $ za porysowaną szybę "na sucho"

Sam się zapytaj w przypadku takiej kontroli grinser006.gif

Masz spryskiwacze ? Maja dzialac. Twoim obowiazkiem jest miec auto sprawne i przygotowane do jazdy.

Napisano

> Twoim obowiazkiem jest miec auto sprawne i przygotowane do jazdy.

a jakby miał radio niesprawne to też zabrał by mu dowód zlosnik.gif w koncu też jest wyposażeniem seryjnym biglaugh.gif

Napisano

> a jakby miał radio niesprawne to też zabrał by mu dowód w koncu też jest wyposażeniem seryjnym

ale nie jest elementem obowiązkowego wyposażenia pojazdów zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia

jeżeli samochód NIE JEST wyposażony w te rzeczy które są tam wymienione, lub te rzeczy są niesprawne to znaczy że policja może wlepić mandat i zatrzymać nawet DR

i tyle w temacie

Napisano

> ale kolege zszokował ( i mnie również) policjant, który kazał włączyć

Te kontrole mają na celu zatrzymanie jak największej liczby DR więc sprawdzane jest wszystko co misiowi przyjdzie do głowy. Taka forma walki z tjuningowcami.

Napisano
  • Autor

> ale nie jest elementem obowiązkowego wyposażenia pojazdów zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA

> INFRASTRUKTURY

> z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego

> wyposażenia

No i tam jest mowa o spryskiwaczach rozumiem? hmm.gif

> jeżeli samochód NIE JEST wyposażony w te rzeczy które są tam wymienione, lub te rzeczy są

> niesprawne to znaczy że policja może wlepić mandat i zatrzymać nawet DR

> i tyle w temacie

i są tam spryskiwacze?

Dobra, nieważne mandat czy zatrzymanie DR, jedno i drugie mnie nie przekonuje, a jak sprawdzi te spryskiwacze jeśli mam sprawne a nie mam aktualnie płynu, bo sie zwyczajnie skonczył.. ?

Napisano
  • Autor

> Zwykle czepialstwo...

Wg mnie nadzwyczajne czepialstwo zlosnik.gif

Napisano

> No i tam jest mowa o spryskiwaczach rozumiem?

oczywiście że tak

> i są tam spryskiwacze?

> Dobra, nieważne mandat czy zatrzymanie DR, jedno i drugie mnie nie przekonuje, a jak sprawdzi te

> spryskiwacze jeśli mam sprawne a nie mam aktualnie płynu, bo sie zwyczajnie skonczył.. ?

tak - tam jewst wszystko opisane co masz w aucie mieć biglaugh.gif ito wszystko ma być działające !!!

a niestety spryskiwacz bez wody nie działą - bo nie spryskuje !!!

proste? proste.

Napisano

> Wg mnie nadzwyczajne czepialstwo

synek, to jest standard przy takich "imprezach" zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> synek, to jest standard przy takich "imprezach"

dokłądnie - jest ryzyko-jest zxabawa biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> synek, to jest standard przy takich "imprezach"

no to na tej ostatniej powaliła mnie ich innowacyjność hehe.gifzlosnik.gif

bo że gaśnica i inne pierdoły to wiem....

np. masz mieć gaśnice, ale brak legalizacji nie mogą Ci nic zrobić..? zlosnik.gif

Napisano

> dokłądnie - jest ryzyko-jest zxabawa

nie wiem nie ganiam sie bo nie mam czym o! skromny.gif

Napisano
  • Autor

> oczywiście że tak

> tak - tam jewst wszystko opisane co masz w aucie mieć ito wszystko ma być działające !!!

> a niestety spryskiwacz bez wody nie działą - bo nie spryskuje !!!

> proste? proste.

czyli to jest podstawa prawna - okej skromny.gif

Napisano

> no to na tej ostatniej powaliła mnie ich innowacyjność

> bo że gaśnica i inne pierdoły to wiem....

> np. masz mieć gaśnice, ale brak legalizacji nie mogą Ci nic zrobić..?

"dajcie klyenta a paragraf sie znajdzie"

najlepsza opcja to nie fikać ot co zlosnik.gif

Napisano

> a jakby miał radio niesprawne to też zabrał by mu dowód w koncu też jest wyposażeniem seryjnym

Nie. Ale jeżeli pojazd jest używany jako firmowy, to ma być opłacony abonament radiowy od tego odbiornika zlosnik.gif

Napisano

> No i tam jest mowa o spryskiwaczach rozumiem?

> i są tam spryskiwacze?

tak, tam są spryskiwacze, tylko leniwy jesteś:

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ

w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.

§ 11. 1. Pojazd samochodowy powinien być wyposażony:

(.....)

2) w samoczynne wycieraczki przedniej szyby w liczbie zapewniającej odpowiednie pole widzenia kierowcy oraz w urządzenie do zmywania tej szyby;

Napisano
  • Autor

> tak, tam są spryskiwacze, tylko leniwy jesteś:

> ROZPORZĄDZENIE

> MINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ

> w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.

> § 11. 1. Pojazd samochodowy powinien być wyposażony:

> (.....)

> 2) w samoczynne wycieraczki przedniej szyby w liczbie zapewniającej odpowiednie pole widzenia

> kierowcy oraz w urządzenie do zmywania tej szyby;

dziekuje ok.gif20.GIFzlosnik.gif

Napisano

> nie trafia do mnie że np. za niesikający spryskiwacz mógłbym dostać mandat! Nie można w 100%

> powiedzieć że spryskiwacz wpływa na bezpieczenstwo, bo jak szyb czysta to nie jest

> potrzebny,

masz rację-podobnie jest z hamulcami.jak nie trzeba się zatrzymać,to są przecież niepotrzebne.dlaczego to jest na wyposażeniu obowiązkowym auta? yikes.gifgłupota jakaś zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> masz rację-podobnie jest z hamulcami.jak nie trzeba się zatrzymać,to są przecież

> niepotrzebne.dlaczego to jest na wyposażeniu obowiązkowym auta? głupota jakaś

taka uwaga jest bez sensu no.gifzlosnik.gif

Napisano

Prawidlowo ok.gif

Napisano

> potrzebny, co innego z wycieraczkami... bez sprawnych to bym sie bał nawet gdzieś ruszać...

E jak nie pada deszcz to wycieraczki nie potrzebne... oink.gif

Napisano

> E jak nie pada deszcz to wycieraczki nie potrzebne...

jak siedzisz w domu i nie jedziesz autem, to OC niepotrzebne biglaugh.gifsciana.gif

Napisano
  • Autor

> jak siedzisz w domu i nie jedziesz autem, to OC niepotrzebne

nie rozumiem Waszego głupiego wykpiwania, czy jakby zepsuły Wam sie spryskiwacze, to juz widze jak odrazu jedziecie na naprawe, bo normalnie kiszka bez nich rotfl.gif, co innego jak mamy problem z wycieraczkami (padać może zawsze), hamulcami, światłami itp.

ale nie spryskiwacze sikające wodą/płynem na suchą szybę, więc darujcie juz sobie smirk.gif

jest podstawa prawna, i o to mi chodzilo, mają byc bo są wymienione w rozporządzeniu.

pozdro 20.GIF

Napisano

> nie rozumiem Waszego głupiego wykpiwania, czy jakby zepsuły Wam sie spryskiwacze, to juz widze

> jak odrazu jedziecie na naprawe, bo normalnie kiszka bez nich

tak właśnie robię - lubię jak wszystko działa jak należy.

Napisano

Jak coś się zepsuje to w miarę szybko naprawiam.

Czasami się zdarza jechać za jakąś ciężarówką, która wiezie np.:świeżo płukany piach i ze skrzyni ładunkowej wycieka woda, która rozpyla się za ciężarówką. Dość szybko szyba jest zachlapana.

Czasem zdarzy się ptasi kleks lub duży owad.

Czasem coś brudnego jest rozlane na drodze i samochód jakiś samochód jadący z przeciwka rozchlapuje to na moją szybę.

Różne są przypadki, nawet w słoneczny dzień spryskiwacz się przydaje.

Napisano
  • Autor

> tak właśnie robię - lubię jak wszystko działa jak należy.

nie zrozumiałeś...

Napisano

> tak, tam są spryskiwacze, tylko leniwy jesteś:

> ROZPORZĄDZENIE

> MINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ

> w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.

> § 11. 1. Pojazd samochodowy powinien być wyposażony:

> (.....)

> 2) w samoczynne wycieraczki przedniej szyby w liczbie zapewniającej odpowiednie pole widzenia

> kierowcy oraz w urządzenie do zmywania tej szyby;

nie jest sprecyzowane co to za urządzenie do zmywania szyby, wg mnie może to również być

takie coś

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.