Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakupowe dylematy mam i ja!!!

Featured Replies

Napisano

Od dłuższego czasu myślę nad zamianą mojego Astrolota na coś młodszego. Ciężko mi jest się w końcu na coś zdecydować.

Rozrzut modelowy mam dość duży,ale kryteria wyboru silnika sprecyzowane: tylko benzyna (chętnie z automatem-będzie ciężko znaleźć) powyżej 90 KM + ewentualny montaż LPG (choć nie koniecznie jeżeli spalanie będzie oscylowało w granicach 7-8 litrów Pb). Roczne przebiegi nie więcej niż 20tyś , a zakładam nawet że mniej, 70% miasto. Częściej będzie nim raczej jeździła żona a ja się przesiądę do Lanosa na dojazdy do pracy.

Pod uwagę biorę dwie możliwości albo kupno 2-3 letniej używki w cenie 30-35 KPLN, lub wsparcie się kredytem i coś nowego w nieprzekraczalnej granicy 45 KPLN (choć będzie ciężko znaleźć coś sensownego).

Oto moi faworyci:

Opel Astra H combi 1.6 lub 1.8

Opel Meriva 1.6

Chevrolet Lacetti combi 1.6 - tutaj nowy zmieścił by się w tej cenie nawet z LPG

Ford Focus 1.6, ciężko będzie znaleźć 2.0

Skoda Octavia 1.6

Suzuki SX4/Fiat Sedici - bardzo mi te auta leżą, tylko mają mały bagażnik

Peugeot 207SW 1.4 95KM

Jeśli coś jeszcze innego polecacie, to proszę dopisać do listy z zaznaczeniem +/-

Napisano

Cee'da może nowego byś wyrwał jeszcze za ok. 45k. 7 letnia gwarancja Ci wystarczy przez cały okres przy twoich przebiegach. 1.4 90KM lub 1.6 126KM. Teraz trwają rabaty na cee'dy z tego rocznika modelowego 5.5k zł.

Napisano

> Od dłuższego czasu myślę nad zamianą mojego Astrolota na coś młodszego. Ciężko mi jest się w końcu

> na coś zdecydować.

> Rozrzut modelowy mam dość duży,ale kryteria wyboru silnika sprecyzowane: tylko benzyna (chętnie z

> automatem-będzie ciężko znaleźć) powyżej 90 KM + ewentualny montaż LPG (choć nie koniecznie

> jeżeli spalanie będzie oscylowało w granicach 7-8 litrów Pb). Roczne przebiegi nie więcej niż

> 20tyś , a zakładam nawet że mniej, 70% miasto. Częściej będzie nim raczej jeździła żona a ja

> się przesiądę do Lanosa na dojazdy do pracy.

> Pod uwagę biorę dwie możliwości albo kupno 2-3 letniej używki w cenie 30-35 KPLN, lub wsparcie się

> kredytem i coś nowego w nieprzekraczalnej granicy 45 KPLN (choć będzie ciężko znaleźć coś

> sensownego).

> Oto moi faworyci:

> Opel Astra H combi 1.6 lub 1.8

> Opel Meriva 1.6

> Chevrolet Lacetti combi 1.6 - tutaj nowy zmieścił by się w tej cenie nawet z LPG

> Ford Focus 1.6, ciężko będzie znaleźć 2.0

> Skoda Octavia 1.6

> Suzuki SX4/Fiat Sedici - bardzo mi te auta leżą, tylko mają mały bagażnik

> Peugeot 207SW 1.4 95KM

> Jeśli coś jeszcze innego polecacie, to proszę dopisać do listy z zaznaczeniem +/-

Za 45 kupisz roomstera przestronne auto.

Napisano
  • Autor

> Za 45 kupisz roomstera przestronne auto.

Ale stylistyka tego auta zupełnie mi nie odpowiada

Napisano

> Ale stylistyka tego auta zupełnie mi nie odpowiada

50 z groszem bedzie bieda wersja octavi.

Napisano

> Rozrzut modelowy mam dość duży,ale kryteria wyboru silnika sprecyzowane: tylko benzyna

Pojemność wnętrza się liczy?

Napisano

> Oto moi faworyci:

> Opel Meriva 1.6

> Chevrolet Lacetti combi 1.6 - tutaj nowy zmieścił by się w tej cenie nawet z LPG

...

> Jeśli coś jeszcze innego polecacie, to proszę dopisać do listy z zaznaczeniem +/-

W Oplach z tymi silnikami 1.6 , 1.8 raczej zapomnij o LPG. Regulacja zaworów jest na tzw. "szklankach".

Po uwagę wziąłbym używanego Chevroleta Lacetti , ewentualnie Hyundai i30 z 1.4 109KM. Także jako nowe nie przekraczają założonego budżetu.

Napisano

> ...

> W Oplach z tymi silnikami 1.6 , 1.8 raczej zapomnij o LPG. Regulacja zaworów jest na tzw.

> "szklankach".

Hmm... w czym przeszkadza hydrauliczna regulacja luzów zaworowych? icon_rolleyes.gif

Napisano

> Hmm... w czym przeszkadza hydrauliczna regulacja luzów zaworowych?

Hydrauliczna jest jak najbardziej OK. "Szklanki" są jakby ustawieniem luzu na stałe.

Napisano

> Opel Meriva 1.6

Tu automaty to raczej "EasyMatic" czy jakoś tak. Jeździłem zimą podczas pobytu w PL. Powiem, że całkiem, całkiem - dość sympatyczna skrzynia. Oczywiście silnik 1.6 - daje radę. Spalania nie mierzyłem. Bo to była CIĘŻKA ZIMA old.gif

Jakkolwiek piszą na forach, że niechcący może się "zawiesić". Jest wtedy jakaś metoda odblokowania diwajsu i "w końcu ruszysz z tego przejazdu kolejowego, na którym utknąłeś". 270751858-jezyk.gif

Tutaj sporo ich jeździ. Mają silnik 2.0 i są dość żwawe. Ale słyszałem, że są głośne w czasie jazdy.

Napisano

> ...

> W Oplach z tymi silnikami 1.6 , 1.8 raczej zapomnij o LPG.

Focus 1.6 też ma bardzo zróżnicowane opinie apropo montażu LPG. Chocia,z przy tych przebiegach, to nie wiem czy jest sens hmm.gif

Napisano

Z wymienionych na codzien mam do czynienia z :

Lacetti 1.4 htb lpg i SX4 1.6 smile.gif

Powiem tak jezeli laczka (niewazne w jakiej budzie) to minimum 1.6 i bezwzglednie z lpg - laczek bez lpg jest jak lokata.

Generalnie auto wygodne - miekkie zawieszenie ,miekkie fajne fotele i prostota w srodku polaczona z duza iloscia miejsca.

SX4 o spalaniu 7-8 w miescie zapomnij 8 minimum...

Auto fajne do miasta bo :

- wysoko sie siedzi

- wysoko zawieszone + 205/60/16 i krawezniki niestraszne

- krotkie - latwo sie nim wcisnac w rozne miejsca

- system bezkluczykowy - to akurat genialne dla kobiet

Co do jazdy :

- narowiste - auto jest takie ,ze samo chce jechac cool.gif

- twarde i sztywne

Jak masz jeszcze jakies pytania to wal na priv ok.gif

Napisano
  • Autor

> Pojemność wnętrza się liczy?

Mam na razie rodzinę 3 osobową, więc astra combi spełnia swoją rolę i miejsca jeszcze zostaje.

Doszedłem do wniosku że combi już mi się opatrzyło ale z drugiej strony jak mi się rodzina powiększy będzie jak znalazł.

Napisano

> Mam na razie rodzinę 3 osobową,

No to po standardzie wink.gif ale 207 i SX4 bym odpuścił w takim układzie

Napisano

> Generalnie auto wygodne - miekkie zawieszenie ,miekkie fajne fotele

> - twarde i sztywne

raz piszesz że miękkie, potem że twarde to wygląda to na nijakie

Napisano

> raz piszesz że miękkie, potem że twarde to wygląda to na nijakie

hmm.gif weź przeczytaj jeszcze raz, bo widzę, że pisze dwóch autach...

Napisano

> raz piszesz że miękkie, potem że twarde to wygląda to na nijakie

pad.gifpad.gifpad.gif

p.s.

Quote:

Lacetti 1.4 htb lpg i SX4 1.6

to nie jest jedno auto wink.gif

Napisano

Gdzie na stałe, gdzie, normalna płytkowa regulacja. Raz na 30-40 tys regulujesz i poeinno być oki.

> Hydrauliczna jest jak najbardziej OK. "Szklanki" są jakby ustawieniem luzu na stałe.

Napisano

> Gdzie na stałe, gdzie, normalna płytkowa regulacja. Raz na 30-40 tys regulujesz i poeinno być oki.

Gdyby tam taka była, to masz rację. Niestety nie jest klik, klik

Napisano

> Opel Astra H combi 1.6 lub 1.8 Opel Meriva 1.6,

szukałbym z używanych, wyposażonych i wstawił LPG

mogą być problemy z korozją, duża utrata wartości

> Ford Focus 1.6, ciężko będzie znaleźć 2.0

problemy z korozją, mogą być problemy z założeniem LPG do niektórych silników

> Skoda Octavia 1.6

szukałbym z używanych, wyposażonych i wstawił LPG

mogą być problemy z korozją, duża utrata wartości

> Peugeot 207SW 1.4 95KM

z tego co kiedyś słyszałem to Peugeot odradza LPG

nie kupowałbym Ceed i i30 (z tego co czytałem i słyszałem to 5 lub 7-letnia gwarancja to pic na wodę, użytkownicy maja liczne problemy głównie z lakierem i korozją, zdażają się częste drobne usterki itp.)

Napisano

Co Ty za bzdury wypisujesz? Pokaż mi rdzewiejące lacetti albo SX4 cfaniaczek.gif

Wkleiles to z jakiegos szablony hmm.gif

Napisano

> nie kupowałbym Ceed i i30 (z tego co czytałem i słyszałem to 5 lub 7-letnia gwarancja to pic na

> wodę, użytkownicy maja liczne problemy głównie z lakierem i korozją, zdażają się częste

> drobne usterki itp.)

Gdzieś to słyszał? hehe.gif

Napisano

> Gdzieś to słyszał?

W radiu erewan wink.gif

p.s. najlepsza jest ta korozja waytogo.gif

Napisano

> forum Hyundai

Piszą ,że naprawiają na gwar smile.gif

> Usterki - Hyundai i30

Usterki Octavia wink.gif

> lakier Ceed

Problem rozwiazany po lifcie smile.gif

To teraz dawaj to sx4 i lacetti wink.gif

Napisano

> nie kupowałbym Ceed i i30 (z tego co czytałem i słyszałem to 5 lub 7-letnia gwarancja to pic na

> wodę, użytkownicy maja liczne problemy głównie z lakierem i korozją, zdażają się częste

> drobne usterki itp.)

Jak dobrze że 2 x i30 i 2 x ceed z którymi mam/miałem doczynienia nic o tym nie wiedzą grinser006.gif

Co Ty kolego za bzdury pleciesz w ogóle ??

Przeczytałeś kilka wypowiedzi wśród ludzi którym się zdarzyły kłopoty i wyciągasz z tego wnioski co do całości produkcji ? icon_eek.gif

Ale to tak działa ... Twoje "mądrości" też ktoś tu przeczyta, potem napisze na innym forum dodając swoje ...

Napisano

> Piszą ,że naprawiają na gwar

TAK !!!

Poprzez polakierowanie całego elementu w 1-2 letnim aucie (np. tylnej klapy), ale problem korozji pojawia się nadal, nie każdy chce mieć polakierowane pół samochodu w ciągu kilku lat...

Dla mnie samochód wyprodukowany w XXI wieku który nie ma ocynkowanej karoserii to jest badziewiem i bublem, którego nigdy nie kupie za ciężko zarobione pieniądze.

foto z uszkodzonym lakierem

jakiś tekst

proszę znaleźć takie kwiatki korozji na uszkodzonym lakierze Skody hehe.gif

Również opinie kierowców potwierdzają moje stwierdzenia słabego zabezpieczenia antykorozyjnego w autach japońskich, koreańskich, Ford itp. o których pisałem też na AK już kilka lat temu...

opinie Hyundai i30

Marek 14.02.2010

Dwa tygodnie temu miałem małą stłuczkę parkingową ze Skodą Fabią, którą użytkuje mój sąsiad. U mnie i u niego doszło do uszkodzenia błotników. W trakcie oglądania uszkodzeń w obu autach, aż mi dech zaparło, gdy zobaczyłem, że powłoka lakiernicza z mojej i30-ki schodzi płatami z pofałdowanej blachy!!! A dodam, że Hultaja zakupiłem w listopadzie ubiegłego roku, jako fabrycznie nowego. Natomiast powłoka lakiernicza w poczciwej Fabii nadal trzymała się świetnie, a tam gdzie były głębokie rysy do gołej blachy, do dnia dzisiejszego nie ma żadnej rdzy. U mnie w miejscach, gdzie powłoka lakiernicza odeszła od blachy po tygodniu pojawił się rdzawy nalot i korozja!!! Wychodzi na to, że blachy w Hyundaju nie są niczym gruntowane, a tym bardziej ocynkowane!!! Ktoś tu nabija klientów w butelkę, bo takie zabezpieczanie blach przed korozją, to miało 125p z lat osiemdziesiątych! Aż nie chce mi się myśleć, co będzie dalej. Przecież po 5 sezonach zimowych karoseria będzie wyglądać jak sito!!

Tomasz 01.03.2010

Zona wjechala bokiem w metalowy slupek na parkingu i wgniotla prog, normalka. Ale zszokowalo mnie co innego: w uszkodzonych miejscach lakier odpadal platami, w ogole sie nie trzymal... A po paru dniach (musialem jezdzic z uszkodzeniem - nie bylo terminow w ASO) pojawila sie RDZA !!! (bylo lato, bezdeszczowo) Dla porowniania: mam Seicento z uszkodzonym od 8 lat lakierem przy zamkach - i ZERO RDZY, mimo ze widac gola blache. Ale zycie weryfikuje `jakosc` I30 : utrata na wartosci 28% w ciagu roku mowi samo za siebie ... (no i do tego fatalne stuki zawieszenia, ech ...)

widzę, że zaczyna powstawać z tego problemu dym,

ja nie zamierzam marnować wolnego dnia, aby po raz kolejny udowadniać komuś, że te auta nie maja ocynkowanych blach, a 10-letnia gwarancja to tylko chwyt marketingowy...

Napisano

> Dla mnie samochód wyprodukowany w XXI wieku który nie ma ocynkowanej karoserii to jest badziewiem i

> bublem, którego nigdy nie kupie za ciężko zarobione pieniądze.

Wszystkie te auta maja ocynk hehe.gif

> foto z uszkodzonym lakierem

> jakiś tekst

> proszę znaleźć takie kwiatki korozji na uszkodzonym lakierze Skody

Strugasz wariata ? cfaniaczek.gif

> Również opinie kierowców potwierdzają moje stwierdzenia słabego zabezpieczenia antykorozyjnego w

> autach japońskich, koreańskich, Ford itp. o których pisałem też na AK już kilka lat temu...

Stary ile Ty jezdzisz jednym autem 20lat ? hmm.gif

Epoka W123 nie powróci już...

> opinie Hyundai i30

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif Wiecej stary wiecej - daj jeszce opinie - zderzylem sie moim Scenicem z sasiadem on mial porzadny metalowy blotnik a mi sie polamalo jakies plastikowe dziadowstwo hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Oczekujesz ,ze ten hyundai bedzie z kevlaru czy z czego - rdza na uszkodzonym elemencie to normalna sprawa i nie wiem co Cie dziwi...

p.s. Ta skodzine strasznie chrupie ruda hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano

> Oczekujesz ,ze ten hyundai bedzie z kevlaru czy z czego - rdza na uszkodzonym elemencie to normalna

> sprawa i nie wiem co Cie dziwi...

reklamy Hyundai - "Liczy się prawdziwa jakość" pad.gif

mnie tylko dziwi, że Fiat lepiej zabezpieczył takiego Seicento niż światowa marka i30,

(możesz pisać na mój temat co sobie chcesz kolego...ale do niczego mnie nie sprowokujesz...)

Napisano

> p.s. Ta skodzine strasznie chrupie ruda

blacha jest pordzewiała tylko przy zbiorniku paliwa (normalne, bo największy płomień strawił blachę), reszta jest biała, co świadczy od ocynkowanej karoserii,

proponuje Ci zobaczyć jak wygląda np. Hyundai po spaleniu smile.gif

Napisano

> reklamy Hyundai - "Liczy się prawdziwa jakość"

> mnie tylko dziwi, że Fiat lepiej zabezpieczył takiego Seicento niż światowa marka i30,

> (możesz pisać na mój temat co sobie chcesz kolego...ale do niczego mnie nie sprowokujesz...)

Nawet do logicznego myślenia ? cfaniaczek.gif

Zastanów się jakie bzdury piszesz i jakie zdjecia wklejasz...

Napisano

> blacha jest pordzewiała tylko przy zbiorniku paliwa (normalne, bo największy płomień strawił

> blachę), reszta jest biała, co świadczy od ocynkowanej karoserii,

> proponuje Ci zobaczyć jak wygląda np. Hyundai po spaleniu

Fakt wygląd auta po spaleniu to wyznacznik jakości hehe.gif

Napisano
  • Autor

>nie kupowałbym Ceed i i30 (z tego co czytałem i słyszałem to 5 lub >7-letnia gwarancja to pic na wodę

Mi też się nie podoba ta gwarancja, kupując nowe auto nie chciałbym być niewolnikiem ASO przez siedem lat i zasilać ich budżet przez ten czas aby gwarancji nie stracić.

A co do utraty wartości - jeśli kupujesz nowe auto to chyba się z tym liczysz w momencie jego zakupu. Od czasu jak kupiłem pierwszy samochód, a było to w 1994 jeżdżę samymi używkami, 2 -3 lata i następny. Teraz dorosłem już chyba do decyzji, że następny chyba będzie nowy na min. 5 lat.

Napisano

> Poprzez polakierowanie całego elementu w 1-2 letnim aucie (np. tylnej klapy), ale problem korozji

> pojawia się nadal, nie każdy chce mieć polakierowane pół samochodu w ciągu kilku lat...

Jako, ze mam i30 to sledze temat i nie przypominam sobie aby problem rdzy pojawil sie ponownie po pomalowaniu klapy.

Podobnie jak niektore ceedy mialy problem z rdza na tylnej klapie z powodu zlego montazu nakladki nad rejestracja, po malowaniu problem nie wraca.

Oczywiscie wszystko robione w ramach gwarancji, bez wmawiania iz to wina klienta.

Napisano
  • Autor

W takiej Merivie siedzi silnik Z14XEP Twinport?

Jeżdził ktoś takim autkiem z tym silnikiem?

Napisano

Do listy dopisałbym jeszcze nowe Bravo, ale za 45tyś. będzie raczej słabo wyposażony oraz Kia Venga, tutaj wyposażenie powinno być znacznie lepsze, a ilość miejsca w środku podobna (plus dla Kii za za dosyć duży bagażnik).

Napisano

> p.s. Ta skodzine strasznie chrupie ruda

tak BTW kto kupi za prawie 10 kawałków kompletnie zjarany samochód icon_eek.gifscrewy.gif

Napisano

> tak BTW kto kupi za prawie 10 kawałków kompletnie zjarany samochód

No ale ruda bierze tylko przy baku wink.gif

Napisano

> W takiej Merivie siedzi silnik Z14XEP Twinport?

> Jeżdził ktoś takim autkiem z tym silnikiem?

Tak, pod maską ma Z14XEP (P od Twinport). waytogo.gif

Napisano

> Mi też się nie podoba ta gwarancja, kupując nowe auto nie chciałbym być niewolnikiem ASO przez

> siedem lat i zasilać ich budżet przez ten czas aby gwarancji nie stracić.

Ale nie jestes niewolnikiem. Nie rob przegladow, nie miej gwarancji. Nikt Ci tego nei zabrania

Napisano

> tak BTW kto kupi za prawie 10 kawałków kompletnie zjarany samochód

Ktos kto potrzebuje identyczna szt "zalegalizowac" i potrzebuje papierow ? cfaniaczek.gif

Napisano

> reklamy Hyundai - "Liczy się prawdziwa jakość"

> mnie tylko dziwi, że Fiat lepiej zabezpieczył takiego Seicento niż światowa marka i30,

> (możesz pisać na mój temat co sobie chcesz kolego...ale do niczego mnie nie sprowokujesz...)

Jedno pytanie: czy możesz podać jakiś przykład NIE przeczytany na forum ? Czy tylko swoją "wiedzę" opierasz na internecie i opiniach znajomego znajomych ?

Napisano

Na Vengę kia możesz spojrzeć smile.gif

Napisano

> Hydrauliczna jest jak najbardziej OK. "Szklanki" są jakby ustawieniem luzu na stałe.

coś kolego pomieszałeś, regulacja co najwyżej może być na płytkach smile.gif

Napisano
  • Autor

> Na Vengę kia możesz spojrzeć

Już ją macałem w salonie, pozostała mi tylko jazda testowa.

Muszę się przyznać, że wywarła na mnie pozytywne wrażenie i jest też brana pod uwagę. Jakoś bardziej mi leży niż i30/ceed hatchback

Zauważyłem, że ma strasznie elastyczny przedni zderzak i wygina się na wszystkie strony shocked.gif . No i o rabatach można zapomnieć, za świerzy model.

Po weekendowych przemyśleniach doszedłem do wniosku, że jeśli nie znajdę coś godnego uwagi z 2-3 letnich używek, to pod koniec roku lub na początku przyszłego wezme coś z wyprzedaży 2010.

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Dylematy zakupowe zostały rozwiązane, łomatko ale sie dzisiaj zrujnowałem cool.gifgrinser006.gif

Napisano

> Dylematy zakupowe zostały rozwiązane, łomatko ale sie dzisiaj zrujnowałem

NO pochwal się co kupiłeś smile.gif

Napisano

> pozostaję wierny marce i modelowi

autko bardzo fajne tylko nie wiem jak ten silnik będzie się sprawował z tak ciężką budą hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.