Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimatyzacja/otwarte szyby - spalanie...

Featured Replies

Napisano

Jak to jest z punktu widzenia ekonomiczności jazdy, kiedy auto spali więcej?

1) Przy włączonej klimie?

czy

2) Przy wyłączonej klimie, ale z otwartymi na maksa szybami?

Załóżmy że mówimy o prędkości 70km/h. ( Żeby ktoś nie pomyślał że pytam o postój).

Czy przypadkiem opory powietrza przy otwartych szybach nie powodują wiekszego spalania niż klima?

Ktoś to kiedyś badał w warunkach "laboratoryjnych"?

Napisano

> Jak to jest z punktu widzenia ekonomiczności jazdy, kiedy auto spali więcej?

> 1) Przy włączonej klimie?

> czy

> 2) Przy wyłączonej klimie, ale z otwartymi na maksa szybami?

> Załóżmy że mówimy o prędkości 70km/h. ( Żeby ktoś nie pomyślał że pytam o postój).

> Czy przypadkiem opory powietrza przy otwartych szybach nie powodują wiekszego spalania niż klima?

> Ktoś to kiedyś badał w warunkach "laboratoryjnych"?

Coś mi się kojarzy że kiedyś pogromcy mitów robili taki eksperyment i ekonomiczniej wychodziła jazda z otwartymi szybami, ale ręki sobie za to nie dam uciąć - poszukam w wolnej chwili, może znajdę gdzieś na necie ten eksperyment smile.gif

Napisano

Hmm... trza bylo do lanosa klime dolozyc, a nie kupowac a3 i teraz nie miec na paliwo grinser006.gif

Napisano

> Coś mi się kojarzy że kiedyś pogromcy mitów robili taki eksperyment i ekonomiczniej wychodziła

> jazda z otwartymi szybami, ale ręki sobie za to nie dam uciąć - poszukam w wolnej chwili, może

> znajdę gdzieś na necie ten eksperyment

było było tak jak mówisz z tym, że jechali raczej prędkościami nie autostradowymi i taki test nie był zbyt wiarygodny

Napisano

> było było tak jak mówisz z tym, że jechali raczej prędkościami nie autostradowymi i taki test nie

> był zbyt wiarygodny

Pytanie bylo przy predkosci 70km/h czyli nieautostradowa predkosc zlosnik.gif

Napisano

Włączona klima będzie bardziej zwiększała spalanie, ale nie porównujmy komfortu klimatyzacji do otwartych okien zlosnik.gif

Można by jeszcze do porównania szyberdach dołączyć hmm.gif

Napisano

> Pytanie bylo przy predkosci 70km/h czyli nieautostradowa predkosc

W tym kraju to różnie bywa z tą szybkością - czasami i 70 km/h na autostradzie to za dużo zlosnik.gif Z drugiej strony, jazda 120km/h z otwartymi szybami to ŻADNA przyjemność - do urwania łba przez przeciąg tylo jeden krok hehe.gif

Napisano

> Można by jeszcze do porównania szyberdach dołączyć

Też są różne - całkowicie chowany, albo tylko uchylny - moim zdaniem uchylny jest lepszy - opór powiększa nieznacznie, wentyluje przy tym skutecznie, no i można z uchylonym w deszczu spokojnie jechać ok.gif

Napisano

> Coś mi się kojarzy że kiedyś pogromcy mitów robili taki eksperyment i ekonomiczniej wychodziła

> jazda z otwartymi szybami, ale ręki sobie za to nie dam uciąć - poszukam w wolnej chwili, może

> znajdę gdzieś na necie ten eksperyment

I byś teraz nie miał ręki zlosnik.gif

Quote:

They got an SUV and attached a sensor that estimates mileage by measuring air flow to the engine. They did 15 laps around a track, with a constant speed of 45 MPH, measuring mileage as they went. They did 5 laps with the AC off and windows down. 5 laps with AC off and windows up. 5 laps with the AC on and windows up. No laps for AC on and windows down. Here are the results.

1.AC off, windows up = 11.7 MPG

2.AC off, windows down = 11.3 MPG

3.AC on, windows up = 11.7 MPG

Czyli:

1. 20,10 [l/100 km]

2. 20,82 [l/100 km]

3. 20,10 [l/100 km]

zlosnik.gif

Napisano

tak minimalny wzrost spalania jest naturalny

> czy

nie ma żadnej różnicy w spalaniu.

> Załóżmy że mówimy o prędkości 70km/h. ( Żeby ktoś nie pomyślał że pytam o postój).

> Czy przypadkiem opory powietrza przy otwartych szybach nie powodują wiekszego spalania niż klima?

nic się nie zmienia, już nie raz ADAC to udowadniał.

Tak liczne magazyny motoryzacyjne, top gear oraz ADAC

Napisano

> Hmm... trza bylo do lanosa klime dolozyc, a nie kupowac a3 i teraz nie miec na paliwo

Tradycji AK stało się zadość. Świetny komentarz i na temat. Ciekawe tylko jakby posiadacz Lanosa o to zapytał. Aha - zapomniałem że Lanosy jeżdżą za darmo i ich użytkownicy nie mają takich problemów.

Napisano

Biorąc pod uwagę TYLKO "opory" powietrza lub klimy, przy niskich prędkościach ekonomiczniejsze będą szyby, przy wyższych klimatyzacja.

Jest to związane ze:

- stałą wartością "obciążenia" silnika przez klimatyzację niezależnie od prędkości

- przyrostem oporów powietrza przy zwiększaniu prędkości.

Napisano

> I byś teraz nie miał ręki

> Quote:

> They got an SUV and attached a sensor that estimates mileage by measuring air flow to the engine.

> They did 15 laps around a track, with a constant speed of 45 MPH, measuring mileage as they

> went. They did 5 laps with the AC off and windows down. 5 laps with AC off and windows up. 5

> laps with the AC on and windows up. No laps for AC on and windows down. Here are the results.

> 1.AC off, windows up = 11.7 MPG

> 2.AC off, windows down = 11.3 MPG

> 3.AC on, windows up = 11.7 MPG

> Czyli:

> 1. 20,10 [l/100 km]

> 2. 20,82 [l/100 km]

> 3. 20,10 [l/100 km]

Czyli wg ich testu wyszło że klima w ogóle nie zwiększa spalania biglaugh.gif

Napisano

> I byś teraz nie miał ręki

> Quote:

> They got an SUV and attached a sensor that estimates mileage by measuring air flow to the engine.

> They did 15 laps around a track, with a constant speed of 45 MPH, measuring mileage as they

> went. They did 5 laps with the AC off and windows down. 5 laps with AC off and windows up. 5

> laps with the AC on and windows up. No laps for AC on and windows down. Here are the results.

> 1.AC off, windows up = 11.7 MPG

> 2.AC off, windows down = 11.3 MPG

> 3.AC on, windows up = 11.7 MPG

> Czyli:

> 1. 20,10 [l/100 km]

> 2. 20,82 [l/100 km]

> 3. 20,10 [l/100 km]

No przecież napisałem, że bym sobie jej nie dał uciąć grinser006.gif

A swoją drogą to ciekawe, że spalanie wyszło takie samo przy wyłączonej i przy włączonej klimatyzacji hmm.gif

Napisano

> No przecież napisałem, że bym sobie jej nie dał uciąć

> A swoją drogą to ciekawe, że spalanie wyszło takie samo przy wyłączonej i przy włączonej

> klimatyzacji

bo jeżdżą autami o takich pojemnościach, że nawet pustaki w bagażniku by spalania nie zwiększyły grinser006.gif

Napisano

> No przecież napisałem, że bym sobie jej nie dał uciąć

> A swoją drogą to ciekawe, że spalanie wyszło takie samo przy wyłączonej i przy włączonej

> klimatyzacji

dla mnie juz wystarczy żeby mój samochód palił 20/100 to bym był już załamany tak, że 0,5-1 l więcej przy klimie włączonej było by bez różnicy zlosnik.gif

Napisano

Moim zdaniem to pytanie nie ma sensu. Klimatyzacja została wymyslona nie po to żeby oszczędzać paliwo ale by poprawić komfort. Zeby nie wiem jak otwierać okna, to nie obnizysz temperatury poniżej otoczenia. A z klima możesz mieć 24C w srodku gdy na zewnatrz jest 40C. O wilgotnosci nie wspomnę. Wiec porownywanie klimatyzacji do okien jest tak sensowne jak porownywanie samochodu do roweru.

Napisano
  • Autor

> Tradycji AK stało się zadość. Świetny komentarz i na temat. Ciekawe tylko jakby posiadacz Lanosa o

> to zapytał. Aha - zapomniałem że Lanosy jeżdżą za darmo i ich użytkownicy nie mają takich

> problemów.

Tak..tutaj kazdy lubi kazdemu w kieszen zagladac...standard.

Napisano
  • Autor

> Hmm... trza bylo do lanosa klime dolozyc, a nie kupowac a3 i teraz nie miec na paliwo

A kto powiedział ze nie mam na paliwo? hmm.gif pytanie zupełnie niezwiązane z a3, z tankowaniem, z moimi finansami...wiec o co chodzi? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem to pytanie nie ma sensu. Klimatyzacja została wymyslona nie po to żeby oszczędzać

> paliwo ale by poprawić komfort. Zeby nie wiem jak otwierać okna, to nie obnizysz temperatury

> poniżej otoczenia. A z klima możesz mieć 24C w srodku gdy na zewnatrz jest 40C. O wilgotnosci

> nie wspomnę. Wiec porownywanie klimatyzacji do okien jest tak sensowne jak porownywanie

> samochodu do roweru.

Marku, wiem, ale to pytanie czysto teoretyczne....tak się zastanowiłam czy jak ktos chcialby oszczedzac i używać szyb zamiast klimy - czy wyjdzie mu to na dobre czy przeliczy się i spali tyle samo co z klimą.

Osobiscie jeżdże cały czas na klimie bo nie chce mi sie zapalenia ucha leczyć po zawianiu przy otwartym oknie grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Biorąc pod uwagę TYLKO "opory" powietrza lub klimy, przy niskich prędkościach ekonomiczniejsze będą

> szyby, przy wyższych klimatyzacja.

> Jest to związane ze:

> - stałą wartością "obciążenia" silnika przez klimatyzację niezależnie od prędkości

> - przyrostem oporów powietrza przy zwiększaniu prędkości.

No tak ale na ile te opory są porównywalne z obciążeniem silnika przez klime. Tak naparwde nie wiemy czy nawet przy 120km/h sa większe od obciązenia silnika przez klime...

Stąd moje pytanie ... jakie jest odniesienie obu rzeczy względem siebie...

Napisano

Włączona klima na 100% zwiększa zużycie paliwa.

Opuszczone szyby będą "ekonomiczniejsze", bo właściwie różnicy w spalaniu nie zauważysz wink.gif

Jednak ze względów zdrowotnych odradzam tą oszczędną metodę wink.gif

Na przykładzie sieny 1,2 mogę napisać:

spalanie bez klimy w trasie ~6-6,5l.

spalanie z klimą 6,5-7l

Napisano

> No tak ale na ile te opory są porównywalne z obciążeniem silnika przez klime. Tak naparwde nie

> wiemy czy nawet przy 120km/h sa większe od obciązenia silnika przez klime...

> Stąd moje pytanie ... jakie jest odniesienie obu rzeczy względem siebie...

Najlepsza odpowiedz (i jedyna prawdziwa) brzmi:

TO ZALEZY

A od czego?

- od tego, jak rozwiazana jest klima w aucie. Sa takie, ktore bardzo obciazaja silnik (slynny P206) i takie, ktore daja obciazaja mniej

- od aerodynamiki auta

- od temperatury i wilgotnosci powietrza

I pewnie od mnostwa innych rzeczy. To tak w skrocie. Nie licz, ze ktos Ci przedstawi wzorek z 50 zmiennymi, zebys sobie policzyla, bo go nie ma.

Napisano

> A kto powiedział ze nie mam na paliwo? pytanie zupełnie niezwiązane z a3, z tankowaniem, z moimi

> finansami...wiec o co chodzi?

Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o wscibstwo zeby.GIF

Jeszcze moglem dac inny tekst: "No i po co kupowalas a3, trzeba bylo zostac przy lanosie, tam klimy nie mialas, to i dylemat odpadal" 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Osobiscie jeżdże cały czas na klimie bo nie chce mi sie zapalenia ucha leczyć po zawianiu przy

> otwartym oknie

No właśnie - jak doliczysz koszty leczenia zapalenia uszu + sprzątania zakurzonego samochodu, to oszczędności w benzynie są pomijalne smile.gif

Ale, moim zdaniem, opłaca się otworzyć wszystkie okna na kilkanaście sekund po (lub jeżeli jest taka opcja - przed) wejściu/em do samochodu - żeby wydmuchać gorące powietrze i zastąpić je mniej gorącym. A potem zamknąć wszystko i chłodzić.

Napisano

wiadomo ze auto wiecej spali gdy klima jest wlaczona.U mnie to roznica jakies 0,3-0.5l w trasie.Ja osobiscie nie lubie klimy i uzywam tylko w ostatecznosci

Napisano

> wiadomo ze auto wiecej spali gdy klima jest wlaczona.U mnie to roznica jakies 0,3-0.5l w trasie.Ja

> osobiscie nie lubie klimy i uzywam tylko w ostatecznosci

Klima fajna...Dopóki nie trzeba z miłego chłodku wyjść do hutniczego pieca na zewnątrz...A niestety, czasami trzeba. A zwiększone spalanie? Cóż, koszty luksusu/wygody czy jak kto tam to sobie nazwie.

Napisano

hehe.gif

Napisano

Ja w miescie staram sie nie załanczac klimy,chyba że juz muszę. Manualna zmula auto ładnie.

Napisano

do tego wszystkiego trezba jeszcze dorzucic pytanie -

jak daleko mozna jechac z otwartymi oknami?

po jakim czasie peknie glowa od tego szumu?

Napisano

> do tego wszystkiego trezba jeszcze dorzucic pytanie -

> jak daleko mozna jechac z otwartymi oknami?

> po jakim czasie peknie glowa od tego szumu?

Jak nie miałem klimy w A I ,to jak jechałem w trasie po wiochach ,to otwierałem okno bo wolniej i tego grinser006.gif,a juz za jak przyspieszałem to nic nie słyszałem ,ani baby ,ani radia wink.gif.

Klima jest dobra i wygodna czeba ja nabijać oslabiony.gif no i mam w manualu to tez inaczej.

Napisano

> nie słyszałem ,ani baby

Jak widać każdy negatyw ma swój pozytyw. wink.gif

> no i mam w manualu to tez inaczej.

Mam automatyczną dwustrefową a i tak w 99% przypadków używam jej w trybie manualnym, więc nie masz co płakać.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> czy

jak jest straszny upał to okna nie pomoga przeciez, jak sie ma klime to sie jej uzywa a nie patrzy ze samochod spali te 0,5l wiecej, wtedy to sie patrzy na innych z odsunietymi calkiem szybami , jezykami na wierzchu i potem cieknacym im od czoła po tyłek smile.gif

ogolnie klima chyba bardziej obciaza silnik niz otwarte okno.

Napisano

albo Ci z TopGear albo z innej stacji zrobili test nie pamietam przy jakiej predkosci, ale auto z włączoną klimą zatrzymało się dalej niz to z otwartymi szybami

Ja, w miescie otwieram szyby, w trasie włączam A/C wink.gif

Napisano

> Jak widać każdy negatyw ma swój pozytyw.

> Mam automatyczną dwustrefową a i tak w 99% przypadków używam jej w trybie manualnym, więc nie masz

> co płakać.

> Pozdrawiam BAS

używasz jej w pełnym manualu czy temperatura ustawiona automatycznie a tylko siłę i kierunek nawiewu ustawiasz ręcznie?

Napisano

> używasz jej w pełnym manualu czy temperatura ustawiona automatycznie a tylko siłę i kierunek

> nawiewu ustawiasz ręcznie?

Temperatura: Lo dla obu stref,

Kierunek nadmuchu: szyby+nogi,

Siła nadmuchu: początkowo max a później zmniejszam jak się wystudzi powietrze.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Temperatura: Lo dla obu stref,

co się kryje pod oznaczeniem Lo

Napisano

> pewnie max chlodzenie.

Lo pewnie od Low czyli niska temperatura, co za tym idzie max chlodzenie jak piszesz smile.gif

Napisano

> co się kryje pod oznaczeniem Lo

Low, min, minimum itd.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Low, min, minimum itd.

> Pozdrawiam BAS

czyli termostat utrzymuje stałą temperaturę i nie trzeba samemu mieszać pokrętłem zimno/ciepło jak w manualnej hmm.gif

Napisano

> czyli termostat utrzymuje stałą temperaturę i nie trzeba samemu mieszać pokrętłem zimno/ciepło jak

> w manualnej

Jak jest na Lo to wali najzimniej jak może i nie wnika w temperaturę, jak wybiorę ciut ponad Lo czyli 16*C to będzie starał się trzymać 16*C a ja mogę decydować gdzie i z jaką prędkością ma wiać.

Jak kliknę full-auto to automat decyduje gdzie, jak szybko i jaką temperaturą ma dmuchać, co w praktyce oznacza na początku dmuchanie mi w klatkę piersiową/twarz co może skończyć się przeziębieniem(stilo ma bardzo wydajną klimatyzację) jak wsiądę do samochodu przy 35*C a ten będzie na mnie dmuchał powietrzem, które jak przeleci przez kabinę i doleci do mojego ciała będzie pewnie miało 15-20*C.

Dlatego używam trybu manualnego i dmucham na szyby i nogi.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> albo Ci z TopGear albo z innej stacji zrobili test nie pamietam przy jakiej predkosci, ale auto z

> włączoną klimą zatrzymało się dalej niz to z otwartymi szybami

> Ja, w miescie otwieram szyby , w trasie włączam A/C

i to mnie fascynuje zlosnik.gif biorac pod uwage ten halas, pyl (zawieracjacy drobinki z klockow hamulcowych i opon - mniam, samo zdrowie food.gif) oraz P.T. spaliny hehe.gif

no chyba ze kabrio, to wtedy tak - jest zobowiazanie przypieczetowane cena zakupu i potrzeba lansu zlosnik.gif, i czy +9'C czy srajacy ptak - jest mus grinser006.gif

Napisano

> Jak jest na Lo to wali najzimniej jak może i nie wnika w temperaturę, jak wybiorę ciut ponad Lo

> czyli 16*C to będzie starał się trzymać 16*C a ja mogę decydować gdzie i z jaką prędkością ma

> wiać.

> Jak kliknę full-auto to automat decyduje gdzie, jak szybko i jaką temperaturą ma dmuchać, co w

> praktyce oznacza na początku dmuchanie mi w klatkę piersiową/twarz co może skończyć się

> przeziębieniem(stilo ma bardzo wydajną klimatyzację) jak wsiądę do samochodu przy 35*C a ten

> będzie na mnie dmuchał powietrzem, które jak przeleci przez kabinę i doleci do mojego ciała

> będzie pewnie miało 15-20*C.

> Dlatego używam trybu manualnego i dmucham na szyby i nogi.

> Pozdrawiam BAS

no teraz wiem o co biega ok.gif

Napisano

> Spaliny wchodza takze jak masz włączona klime.

ale osuszone cool.gif

a otwarte okna szkodza na sluch smile.gif

nie rozumiem, majac klime jej nie uzywac, zaczynam sie domyslac skad tylu nerwusow na drogach

Napisano

> ale osuszone

> a otwarte okna szkodza na sluch

> nie rozumiem, majac klime jej nie uzywac, zaczynam sie domyslac skad tylu nerwusow na drogach

No Maryska jest straszny nerwus na drodze - byl nawet kiedys taki watek, gdzie sie obrazala na wszystkich, ktorzy jezdza wolniej od niej (czyli przepisowo) zeby.GIF

Napisano

> Spaliny wchodza takze jak masz włączona klime.

ale w ograniczonej ilosci, przynajmniej u mnie zlosnik.gif najbardziej ze wzgledu na AirQualityControl zamykajacy doplyw powietrza z zewnatrz (dosc skuteczne, rowniez przeciw wlasnym spalinom przy cofaniu)

Napisano

ale tu chodzi tez o zdrowie troszke zlosnik.gif

bo w trase to zwykle wiecej niz kilkanascie minut

a tak ciepło, zimno, ciepło

i katar z bólami głowy gotowy wink.gif

a w miescie

otwieram wszystkie furtki na pol minutki przed jazda

potem szybki uchylam i jest git wink.gif

Napisano

> nie rozumiem, majac klime jej nie uzywac, zaczynam sie domyslac skad tylu nerwusow na drogach

dokładnie ok.gif

jak ktoś zadaje sobie takie egzystencjalne pytania które defakto oznaczają potencjalną różnice na poziomie 5 pln /100 km, to troche to mało zozumiałe . No ale wolno im, ich kot i ich mleko hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.