Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Błysnął fotoradar...

Featured Replies

Napisano

... i w związku z tym 4 krótkie pytania do "doświadczonych"

Rzecz się miała w Częstochowie na Jedynce na jakiś kretyńskim ograniczeniu do 40 km/h. Jestem pewien, że nie jechałem więcej jak 45-50 a jednak fotoradarek (stacjonarny) błysnął. I teraz pytam, a z pewnych względów odpowiedzi na te pytania są dla mnie istotne:

1. Kto będzie nadawcą mandatu? SM, Policja, Urząd Wojewódzki, Urząd Miasta?

2. Czy można w jakiś sposób sprawdzić czy mandat w ogóle został wystawiony?

3. Ile czasu mają odpowiednie służby na przysłanie mandatu? Kiedyś było na to chyba nie więcej jak 30 dni. Po tym czasie sprawa się umarzała. A jak jest teraz?

4. Przesyłka będzie polecona czy zwykła? Czy może odebrać każdy kto będzie pod wskazanym adresem czy tylko adresat?

dzięki za pomoc 20.GIF

Napisano

> ... i w związku z tym 4 krótkie pytania do "doświadczonych"

> Rzecz się miała w Częstochowie na Jedynce na jakiś kretyńskim ograniczeniu do 40 km/h. Jestem

> pewien, że nie jechałem więcej jak 45-50 a jednak fotoradarek (stacjonarny) błysnął. I teraz

> pytam, a z pewnych względów odpowiedzi na te pytania są dla mnie istotne:

- przy tym remoncie obok salonu M.... - 3 diamenty cfaniaczek.gif co z 70 robi się 40 hmm.gif

> 1. Kto będzie nadawcą mandatu? SM, Policja, Urząd Wojewódzki, Urząd Miasta?

W Cz-wie Federalni - SM nie mają jeszcze fotoradaru - ale to już niebawem się zmieni

> 2. Czy można w jakiś sposób sprawdzić czy mandat w ogóle został wystawiony?

> 3. Ile czasu mają odpowiednie służby na przysłanie mandatu? Kiedyś było na to chyba nie więcej jak

> 30 dni. Po tym czasie sprawa się umarzała. A jak jest teraz?

nie umarza się.Ew. Sąd grodzki się zrobi cfaniaczek.gif

> 4. Przesyłka będzie polecona czy zwykła? Czy może odebrać każdy kto będzie pod wskazanym adresem

> czy tylko adresat?

> dzięki za pomoc

mnie jak błysnęło to zadzwoniłem do komendy policji ( w Tychach to było ) podałem nr rejestracyjny i dzień z przybliżoną godziną kiedy to było - sprawdzili i mnie poinformowali co i jak zlosnik.gif

Napisano

> Rzecz się miała w Częstochowie na Jedynce na jakiś kretyńskim ograniczeniu do 40 km/h. Jestem

> pewien, że nie jechałem więcej jak 45-50 a jednak fotoradarek (stacjonarny) błysnął. I teraz

Przenośny czy stacjonarny?

Jak stacjonarny i w dzień a rzeczywiście jechałeś <10km/h ponad limit to jest szansa, że była to atrapa.

Mi taka atrapa błysnęła ponad rok temu w dzień a jechałem podobnie jak Ty w okolicach dozwolonej prędkości i nic nie przyszło.

Jak był przenośny to straż wiejska przyśle mandat, chłopaki mają do wyrobienia target zaplanowany w budżecie miasta i pstrykają ile wlezie.

> 2. Ile czasu mają odpowiednie służby na przysłanie mandatu? Kiedyś było na to chyba nie więcej jak

Jeśli nie zdążą w 30 dni to sprawa trafi do Sądu Rejonowego(kiedyś zajmowały się tym Sądy Grodzkie, ale je zlikwidowano) i zostaniesz ukarany zaocznie.

> 3. Przesyłka będzie polecona czy zwykła?

List polecony.

> Czy może odebrać każdy kto będzie pod wskazanym adresem

> czy tylko adresat?

List może odebrać każda pełnoletnia osoba, która mieszka pod wskazanym adresem, listonosz nie ma obowiązku legitymować takiej osoby, może stwierdzić na podstawie swojego doświadczenia, że kobieta w szlafroku odbierająca taki list jest Twoją osobą bliską.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> W Cz-wie Federalni - SM nie mają jeszcze fotoradaru - ale to już niebawem się zmieni

Jestem prawie pewien, że kilka lat temu widziałem lanosa SM na pasie zieleni za przenośnym fotoradarem na wlocie od strony Łodzi.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Jestem prawie pewien, że kilka lat temu widziałem lanosa SM na pasie zieleni za przenośnym

> fotoradarem na wlocie od strony Łodzi.

> Pozdrawiam BAS

Wanaty,Poczesna to się zgodzę ale Cz-wa jeszcze niee

Napisano

> Jestem prawie pewien, że kilka lat temu widziałem lanosa SM na pasie zieleni za przenośnym

> fotoradarem na wlocie od strony Łodzi.

> Pozdrawiam BAS

Może to byli chłopaki z Mykanowa. Też strasznie to pazerne jest.

Napisano

> Jeśli nie zdążą w 30 dni to sprawa trafi do Sądu Rejonowego(kiedyś zajmowały się tym Sądy Grodzkie,

> ale je zlikwidowano) i zostaniesz ukarany zaocznie.

a skąd będą wiedzieli kto jechał i kogo ukarać?

Napisano

> a skąd będą wiedzieli kto jechał i kogo ukarać?

Poproszą właściciela o wskazanie kierowcy, jeśli ten nie wskaże to będą go straszyli, że to on zapłaci mandat i punkty, jak im się to nie uda to właściciel dostanie karę grzywny za niewskazanie kierowcy, ale punktów niedostanie.

Ci oni to nie Sąd a Policjanci/Strażnicy wiejscy.

Temat był wałkowany do bólu na MK.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> ... i w związku z tym 4 krótkie pytania do "doświadczonych"

> 3. Ile czasu mają odpowiednie służby na przysłanie mandatu? Kiedyś było na to chyba nie więcej jak

> 4. Przesyłka będzie polecona czy zwykła? Czy może odebrać każdy kto będzie pod wskazanym adresem

> czy tylko adresat?

> dzięki za pomoc

To gdzie to było ? Jeżeli na wjeździe do Cz-wy od Katowic to pewnikiem fotoradar stojący na środku między pasami hmm.gif

Napisano

Zależy pod czyją jurysdykcją był ten konkretny fotoplastikon

Mandat jest wystawiany na końcu.

Najpierw jest wniosek o ujawnienie sprawcy.

Nigdy tak nie było.

Na wszczęcie postępowania "odpowiednie służby" mają 1 rok od dnia ujawnienia wykroczenia.

Sprawa przedawnia się po 2 latach od ujawnienia wykroczenia.

Z ujawnieniem wykroczenia jest pewna furtka - za pojęcie "dzień ujawnienia wykroczenia" przyjmuje się* dzień, gdy pan(i) funkcjonariusz(ka) zasiadł i skierował ócz swych błękity na onąże fotografię.

> czy tylko adresat?

Polecony ZPO.

Zależy od zasad w Twoim urzędzie pocztowym :->

* nie ma oficjalnej wykładni pod to - można próbować się kłócić.

Napisano

> Przenośny czy stacjonarny?

> Jak stacjonarny i w dzień a rzeczywiście jechałeś

<10km/h ponad limit to jest szansa, że była to atrapa.

> Mi taka atrapa błysnęła ponad rok temu w dzień a

> jechałem podobnie jak Ty w okolicach dozwolonej

> prędkości i nic nie przyszło.

Nie każde foto "nadaje się do publikacji".

Z założenia odrzucane są np fotografie, gdzie w kadrze jest więcej niż jeden pojazd.

Napisano

Mi dzisiaj przyszedł. Strzelony w tył o godzinie 22 w Mykanowie w zachodniopomorskim. Za 83 na 50siatce dostałem karę 220 zł i 6 pkt karnych.

Napisano

> Bardziej od 132 kpk.

Ahaaaa...

"Nie mamy pana listu I CO NAM PAN ZROBI?".

Niestety, problem poczty w przypadku postępowań mandatowych to wciąż problem bardzo palący...

Napisano

> Poproszą właściciela o wskazanie kierowcy, jeśli ten nie wskaże to będą go straszyli, że to on

> zapłaci mandat i punkty, jak im się to nie uda to właściciel dostanie karę grzywny za

> niewskazanie kierowcy, ale punktów niedostanie.

> Ci oni to nie Sąd a Policjanci/Strażnicy wiejscy.

> Temat był wałkowany do bólu na MK.

> Pozdrawiam BAS

no własnie dlatego pytam, bo nic zaocznie zrobić nie mogą, jedynie jeśli od ujawnienia, czyli obróbki zdjęcia nie zdążą w 30 dni to sprawę przejmuje sąd

Napisano
  • Autor

> To gdzie to było ? Jeżeli na wjeździe do Cz-wy od Katowic to pewnikiem fotoradar stojący na środku

> między pasami

dokładnie ten sam, a co, masz jakieś doświadczenia? 893goodvibes.gif

Napisano

Pewnie chodzi Wam o fotoradar przy skrzyżowaniu DK-1 z ulicą bugajską. Ale z tego co wiem to tam jest ograniczenie do 70.

Napisano

> Pewnie chodzi Wam o fotoradar przy skrzyżowaniu DK-1 z ulicą bugajską. Ale z tego co wiem to tam

> jest ograniczenie do 70.

Były tam roboty, było 40, ale moim zdaniem kto by tam przestawiał radar. Więc pstryka powyżej 80-85/h.

Jeżdże codziennie - 75/h i nic. I raczej nie jest to atrapa.

Ciekawe co bedzie jako przekroczenie - liczone od 70 czy od 40 hehe.gif

Napisano

> no własnie dlatego pytam, bo nic zaocznie zrobić nie mogą, jedynie jeśli od ujawnienia, czyli

> obróbki zdjęcia nie zdążą w 30 dni to sprawę przejmuje sąd

Zgodnie z kpsw mandat można nałożyć wyłącznie jeśli nie ma wątpliwości co do sprawcy czynu i nie później niż w ciągu 30 dni od jego ujawnienia.

Więc jeśli sprawca nie będzie znany (nie uda się przeprowadzić czynności zmierzających do jego ustalenia czytaj oświadczenia właściciela pojazdu) albo będzie znany ale mandat nie zostanie nałożony w terminie to sprawa tak czy tak trafi do sądu.

Napisano

Troche OT, ale nurtuje mnie pytanie, czy nawet przy sprzyjających zdjęciu warunkach pogodowych (pełne słonce) fotoradar wyzwala lampę ?

Napisano

> Zgodnie z kpsw mandat można nałożyć wyłącznie jeśli nie ma wątpliwości co do sprawcy czynu i nie

> później niż w ciągu 30 dni od jego ujawnienia.

> Więc jeśli sprawca nie będzie znany (nie uda się przeprowadzić czynności zmierzających do jego

> ustalenia czytaj oświadczenia właściciela pojazdu) albo będzie znany ale mandat nie zostanie

> nałożony w terminie to sprawa tak czy tak trafi do sądu.

a sąd w przypadku braku oświadczenia kierowcy może oddalić wniosek

Napisano

> Troche OT, ale nurtuje mnie pytanie, czy nawet przy sprzyjających zdjęciu warunkach pogodowych

> (pełne słonce) fotoradar wyzwala lampę ?

nie zawsze

Napisano

> Mi dzisiaj przyszedł. Strzelony w tył o godzinie 22 w Mykanowie w zachodniopomorskim. Za 83 na

> 50siatce dostałem karę 220 zł i 6 pkt karnych.

To już robią zdjęcia od tyłu? Wolę w takim razie nawet nie myśleć, co mi może poczta przynieść smile.gif

Napisano

> To już robią zdjęcia od tyłu? Wolę w takim razie nawet nie myśleć, co mi może poczta przynieść

ano robia mi strzelil w majowke ( w sumie to 30 kwietnia ) do dnia dzisiejszego nic nie przyszlo wiec licze ze sprawa ucichla hmm.gif

Napisano

Z forum Audi:

Quote:

Wracałem z Darłowa Tydzień temu i W miejscowości Ględowo w sumie kiedy zobaczyłem błysk mijałem tabliczkę terenu zabudowanego z tym że wyjeżdżałem już z tej miejscowości .

Fotoradar był postawiony za śmietnikiem takim zwykłym lub w nim nie widziałem dokładnie, widziałem błysk jak z naprzeciwka jechał samochód więc zwolniłem jeszcze bardziej około 45 km/h , minąłem ten śmieszny radar i gaz w dechę ... a tu momentalnie błysk w lusterku wstecznym widzę... myślałem ze to tym z przeciwka co jechali pstryknęło... a Tu mas zbabo placek... 190zł i 4pkt. oto Foto:

283890090-111.jpg

Napisano

Do mnie zawsze dzwonili, raz nawet po ok roku. Wszystkie ograniczenia są kretyńskie biglaugh.gif

Napisano

> błysk jak z naprzeciwka jechał samochód więc zwolniłem jeszcze bardziej około 45 km/h ,

> minąłem ten śmieszny radar i gaz w dechę ... a tu momentalnie błysk w lusterku wstecznym

> widzę... myślałem ze to tym z przeciwka co jechali pstryknęło... a Tu mas zbabo placek...

> 190zł i 4pkt. oto Foto:

Skubaniec, musiał mieć niezłe przyspieszenie, skoro koło fotoradaru przejechał V-45km/h, a za fotoradarem jest V-80km/h hehe.gif

Co on kurna bolidem F1 jechał? screwy.gif

Napisano

> Ale na czym polega ten problem?

W przypadku mojej okolicy - kompletne zlewanie tematu listów poleconych.

Przykład z życia wzięty:

Dostałem MKZ -> SM wysłała mi go poleconym ZPO.

Mija miesiąc, nic nie mam -> dzwonię do SM -> nie odebrał pan w terminie.

Mówię, że zgłupieli chyba -> nie, mamy adnotację z poczty -> zwrot, nie podjęto w terminie.

Mówię OK, pchnijcie mi te kwity faksem -> 5 minut i mam potwierdzenie jak byk -> na kopercie wpisana data pierwszej i drugiej "awizacji", potem zwrot.

Jak myślisz, ile sztuk awizo znalazłem w skrzynce ?

Powiem więcej - naonczas w czasie rzekomej awizacji "stara" była 100% w domu.

Adres oczywiście prawidłowy i pisany elektronicznie, więc nie ma, że listonosz ślipia miał zapluszczone...

I nie jest to problem wyłącznie z poleconymi ZPO (zwykłe TERORETYCZNIE powinienem dostawać do skrzynki - też wieeele bojów o to stoczyłem) od SM, tylko generalny problem z korespondencją.

Kol Mar00ha_ może Ci potwierdzić, bo ten sam urząd nas obsługuje :-(

Ale wracając do sedna sprawy:

Z pktu widzenia SM -> klient wystąpił o MKZ -> nie odebrał -> czyli odmówił przyjęcia -> sprawa do sądu (bo brak odbioru/opłacenia MKZ = nie przyjęcie = sąd).

Sąd się nie będzie obcyndalał, bo ma potwierdzenie z poczty, że awizowano dwukrotnie a takie cuś ma już wartość procesową i jest to słowo (nie miałem awizo psze wysokiego sądu) vs papier (rzekoma awizacja).

Atrakcje ewentualnego szpulowania na drugi koniec Polski zamiast załatwienia sprawy korespondencyjnie (jak się trafi dociekliwy sąd to może zaprosić na zeznania) pominę...

I w tym momencie prosta sprawa -> co możesz zrobić takiej poczcie ?

Udasz się na pocztę, pokrzyczysz na kontrolera, który i tak ma to gdzieś i powie, że u niego w papierach się zgadza i mogę co najwyżej złożyć reklamację, na co dostanę po miesiącu odpowiedź, że "poczta polska 95% przesyłek realizuje prawidłowo i w terminie, więc spieprzaj pan na drzewo". I tyle.

Sprawa nie jest jednorazowa i zresztą dotyczy nie tylko mojego "domowego" urzędu pocztowego, bo tematem zajmuję się zawodowo i nie raz to, że miałem dowód nadania (bo to na szczęście leży po mojej stronie) i czasem nawet zwrotkę od ZPO (co nie jest takie oczywiste, bo dostać zwrotkę po 2-3 m-cach albo i wcale też mi się zdarza) ratowało mi zadek i było przedmiotem dyskusji z lokalnym dzielnicowym...

Napisano

> no własnie dlatego pytam, bo nic zaocznie zrobić nie mogą, jedynie jeśli od ujawnienia, czyli

> obróbki zdjęcia nie zdążą w 30 dni to sprawę przejmuje sąd

Nie jest tak do końca, że 30 dni od obróbki zdjęcia, booooo....

Jeżeli następuje ukaranie za niewskazanie, to wówczas ujawnienie czynu następuje, gdy zeznasz "nie jestem w stanie wskazać" -> może być nawet i pół roku od obrobienia foty i wciąż temat jest w prawie i kończy się MKK (a nawet MKZ jeśli zeznajesz "zdalnie").

Napisano
jaka różnica? przyjdzie polecony- wezwanie, pójdziesz na komisariat i odbierzesz mandat za swoje wykroczenie. Opłacisz na poczcie wracając ok.gif
Napisano

> W przypadku mojej okolicy - kompletne zlewanie tematu listów poleconych.

> Przykład z życia wzięty:

> Dostałem MKZ -

> Mija miesiąc, nic nie mam -Mówię, że zgłupieli chyba -Mówię OK, pchnijcie mi te kwity faksem -

> Jak myślisz, ile sztuk awizo znalazłem w skrzynce ?

> (...)

Myślałem, że coś bardziej skomplikowanego. zlosnik.gif

To jest ogólny problem PP niestety. Mnie przy głupich paczkach z allegro czasem cholera bierze, bo wiem że coś było wysłane ale idzie 2 tygodnie. Pierwsze podejrzenie -> nie wysłane. Ale mam potwierdzenie nadania. No to idziemy dalej -> poczta. Awizo brak więc idę do urzędu - całe 15 kroków od bloku. Marudzą, ale szukają -> nie ma.

Czekam...

Za tydzień awizo. Powtórne. Nosz prosiaczek. Jakim cudem powtórne, jak 2 dni temu paczki u was nie było. Jak nie było jak była. Mamy pana paczkę i co nam pan zrobi.

Zresztą problem leniwego listonosza, któremu się ruszyć dupy na I czy II piętro i hurtem ładuje awizo do skrzynek też jest codziennością.

Wszelkie próby interwencji werbalno-pisemnej to strata czasu - czasem mam wrażenie, że listonosz rządzi tym całym burdelem.

Z drugiej strony patrzyłem na to z przeciwnego bieguna barykady i nie wyglądało to tak źle. Częściej ginęły zwrotki niż ktoś robił dym o zawalone awizo.

Napisano

> Kol Mar00ha_ może Ci potwierdzić, bo ten sam urząd nas obsługuje :-(

U mnie notorycznie do skrzynek wpadaja listy nie z tym numerem bloku, albo z innej ulicy. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

sorki ale muszę to powiedzieć bo do Twojej opowieści o poczcie pasuje jak ulał. Otwieram drzwi... Stoi listonosz. Podaje mi jeden list polecony do podpisu i z drugiego daje awizo, gdzie już widzę datę dzisiejszą i godzinę iż nikogo nie było w domu. Na moje pytanie o co chodzi? Odpowiedź Nie zauważyłem że do pana dwa listy są a awizo wypisałem wcześniej bo przecież nie będę wszystkiego nosił. yikes.gif

Napisano

> sorki ale muszę to powiedzieć bo do Twojej opowieści o poczcie pasuje jak ulał. Otwieram drzwi...

> Stoi listonosz. Podaje mi jeden list polecony do podpisu i z drugiego daje awizo, gdzie już

> widzę datę dzisiejszą i godzinę iż nikogo nie było w domu. Na moje pytanie o co chodzi?

> Odpowiedź Nie zauważyłem że do pana dwa listy są a awizo wypisałem wcześniej bo przecież nie

> będę wszystkiego nosił.

Hehe, mialem podobnie. Dzwoni domofon, odbieram i slysze "poczta". No to otworzylem grzecznie listonoszowi. To na pewno byl listonosz bo mieszkam na parterze i go widzialem. Godzine pozniej zagladam do skrzynki a tu awizo, ze listonosz nikogo nie zastal w domu.

Napisano

a ja podpisalem pismo z poczty i polecone wsadzaja bez podpisu do skrzynki

Napisano

> U mnie notorycznie do skrzynek wpadaja listy nie z tym numerem bloku, albo z innej ulicy.

> mar00ha

Wiesz, ja nie widzę możliwości zreformowania tej instytucji, więc posługuję się innym adresem, gdzie jest urząd pocztowy z zasadami jakie jestem w stanie przełknąć...

Napisano

> Zresztą problem leniwego listonosza, któremu się ruszyć dupy na I czy II piętro i hurtem ładuje

> awizo do skrzynek też jest codziennością.

Wiesz, ale ja się im nie dziwię.

Jeżeli listonosz ma oprócz doręczania poczty dodatkowo nosić ze sobą harmonię szmalu (rozczulił mnie bankomat na nogach w wykonaniu "pocztowybank"), tonę śmieci (zwanych drukami bezadresowymi) a jeszcze usiłuje się wrzucić im kontrolę abonamentów RTV i handel rajstopami, to sory - na czymś trzeba czasu urwać...

Tyle, że zlewanie sprawy do stopnia takiego, że nawet awizować nie będziemy, to już troszkę nadmiar szczęścia...

Napisano

na 100% SM lub Policja

najpierw dostaniesz Ty (właściciel auta) do wypełnienia oświadczenie i będziesz musiał podać dane kierowcy

z tego co wiem to na 'ujawnienie wykroczenia' SM ma tylko 7 dni, ale pewnie i tak zdążą.

> czy tylko adresat?

1. List polecony, na nazwisko z dowodu rejestracyjnego, z oświadczeniem

2. List polecony na nazwisko z oświadczenia z mandatem i druczkiem przelewu

A kto może odebrać to tylko od listonosza zależy. Jak da sąsiadce i ona podpisze to list uważa się za doręczony.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.