Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sens wymiany oleju po 1000-2000km?

Featured Replies

Napisano

Witam,

tak się zastanawiam czy nie wymienić oleju w swojej astrze po przebiegu 1000km - wiem że kiedyś tak się robiło, teraz producent tego teoretycznie nie wymaga... wiadomo, że obecnie nowe silniki są już wstępnie dotarte, więc czy jest sens obecnie dokonywać dodatkowej wymiany oleju po takim przebiegu?

Tak sobie myślę, że nawet gdyby jakieś drobne "opiłki" powstały to i tak opadną na dno miski olejowej i zatrzymają sie na magnesowym korku... jak myślicie- wymieniać, czy nie?

Napisano

Tzw. przegląd zerowy (po 1 - 2kkm) zawsze był na koszt producenta. W czasach, gdy o wszystkim decydują księgowi taki przegląd musiał zniknąć. A czy jest sens go wykonywać? Ja bym taki przegląd wykonał.

Napisano

> Tzw. przegląd zerowy (po 1 - 2kkm) zawsze był na koszt producenta. W czasach, gdy o wszystkim

> decydują księgowi taki przegląd musiał zniknąć. A czy jest sens go wykonywać? Ja bym taki

> przegląd wykonał.

pisalem juz kiedys: w Austrii na przyklad Kia nadal przewiduje...

Napisano

> Tak sobie myślę, że nawet gdyby jakieś drobne "opiłki" powstały to i tak opadną na dno miski

> olejowej i zatrzymają sie na magnesowym korku... jak myślicie- wymieniać, czy nie?

W którym to aucie stosują magnes na korku miski olejowej?

Napisano

> Witam,

> tak się zastanawiam czy nie wymienić oleju w swojej astrze po przebiegu 1000km - wiem że kiedyś tak

> się robiło, teraz producent tego teoretycznie nie wymaga... wiadomo, że obecnie nowe silniki

> są już wstępnie dotarte, więc czy jest sens obecnie dokonywać dodatkowej wymiany oleju po

> takim przebiegu?

> Tak sobie myślę, że nawet gdyby jakieś drobne "opiłki" powstały to i tak opadną na dno miski

> olejowej i zatrzymają sie na magnesowym korku... jak myślicie- wymieniać, czy nie?

ja nic nie wymienialem - pierwsza zmiana byla po roku dopiero (13tys)... teraz minelo 20tys i wciaz dziala jak trzeba, oleju nie bierze ... a to tylko Fiat niewiem.gif

Napisano

Z tego co kiedyś usłyszałem w salonie Toyoty to wszystkie nowe silniki są zalewane olejem mineralnym.

Nie wiem czy było to zagranie marketingowe żeby zachęcić nowego właściciela do zmiany oleju w ASO czy tak jest faktycznie, ja zmieniłem po 2500 km i mam czyste sumienie a portfel nie ucierpiał bo to tylko 250 zł nie całe.

Napisano

> Z tego co kiedyś usłyszałem w salonie Toyoty to wszystkie nowe silniki są zalewane olejem

> mineralnym.

> Nie wiem czy było to zagranie marketingowe żeby zachęcić nowego właściciela do zmiany oleju w ASO

> czy tak jest faktycznie, ja zmieniłem po 2500 km i mam czyste sumienie a portfel nie ucierpiał

> bo to tylko 250 zł nie całe.

bo na mineralu lepiej sie dociera silnik, a po 2 tys zalewają syntetyk......

Napisano

> Witam,

> tak się zastanawiam czy nie wymienić oleju w swojej astrze po przebiegu 1000km - jak myślicie- wymieniać, czy nie?

na pewno nie zaszkodzi więc jak chodzi Ci to po głowie, to dla świętego spokoju wymień olej.

Napisano

zdecydowanie wymień, na pewno nie zaszkodzi ok.gif

znając dzisiejsze podejście marketingowców do gwarancji być może policzyli że jak sie nie wymieni oleju za pierwszym razem po 1000km to silnik sie zepsuje po 200kkm po zakończeniu gwarancji biglaugh.gif

Napisano

> Witam,

> tak się zastanawiam czy nie wymienić oleju w swojej astrze po przebiegu 1000km - wiem że kiedyś tak

> się robiło, teraz producent tego teoretycznie nie wymaga... wiadomo, że obecnie nowe silniki

> są już wstępnie dotarte, więc czy jest sens obecnie dokonywać dodatkowej wymiany oleju po

> takim przebiegu?

Opiłki opiłkami, ale nowe auto mogło sobie na przykład rok stać na różnych placach zanim trafiło do właściciela. Olej też długo stać nie lubi.

Napisano
  • Autor

> W którym to aucie stosują magnes na korku miski olejowej?

hmmm w tych autach co miałem - matiz, yaris... nawet w kosiarce jest magnes... dlatego uznałem ze chyba wszystkie auta tak mają...

Napisano

> bo na mineralu lepiej sie dociera silnik, a po 2 tys zalewają syntetyk......

Ale zauważyłeś, że era nowoczesnego silnika OHV w petardzie drogowej "Fiat 125p" to już parę lat temu minęła ?

Napisano

> Tzw. przegląd zerowy (po 1 - 2kkm) zawsze był na koszt producenta. W czasach, gdy o wszystkim

> decydują księgowi taki przegląd musiał zniknąć. A czy jest sens go wykonywać? Ja bym taki

> przegląd wykonał.

Przegląd zerowy to przegląd przedsprzedażny....

Napisano

> To w takim razie pojade na wymiane...

> Dzięki za odpowiedzi.

> Pozdrawiam,

> Tomek

Sam wymień, wpisów w książce nie musisz mieć

Jedź do gości co sprzedają olej, filtr kup u Krisba.

Za olej z beczki, wymianę i filtr zapłacisz 1/4 tego co w aso. Do aso pojedziesz dopiero po 15tyś po stępelek w książce.

Jeśli masz dostęp do kanału to Krisb sprzeda Ci oryginalny olej GM 5W30 i filtr i sam wymienisz.

Napisano

> Jeśli masz dostęp do kanału to Krisb sprzeda Ci oryginalny olej GM 5W30 i filtr i sam wymienisz.

Co to za oszczędność? Kupic nową Astre i samemu wymieniać olej? A co zrobisz ze zużytym?

Napisano

> hmmm w tych autach co miałem - matiz,

matiz w misce olejowej silnika nie posiada. Magnes znajduje się jedynie w korku skrzyni biegów.

Napisano

> Co to za oszczędność? Kupic nową Astre i samemu wymieniać olej? A co zrobisz ze zużytym?

konkretnie 300zł

nie widze sensu płacić za wymienę w aso 400, skoro taką samą wymianę zrobi się za 100.

Ja się w mercedesie nie urodziłem i 300zł to dla mnie konkretne pieniądze nawet jeśli chwile wcześniej wydałem 60 tyś na nową astrę gotówką

Napisano

> Ja się w mercedesie nie urodziłem i 300zł to dla mnie konkretne pieniądze nawet jeśli chwile

> wcześniej wydałem 60 tyś na nową astrę gotówką

nic dodać nic ująć, proste jak cep zadanie a dla kogoś kto takich rzeczy nie robi na codzień nawet i pewnego rodzaju satysfakcja palacz.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> matiz w misce olejowej silnika nie posiada. Magnes znajduje się jedynie w korku skrzyni biegów.

mój posiadał, a miałem go od nowości...

Napisano

> a miałem go od nowości...

tak jak i ja swój wink.gif

Napisano
  • Autor

> konkretnie 300zł

> nie widze sensu płacić za wymienę w aso 400, skoro taką samą wymianę zrobi się za 100.

> Ja się w mercedesie nie urodziłem i 300zł to dla mnie konkretne pieniądze nawet jeśli chwile

> wcześniej wydałem 60 tyś na nową astrę gotówką

dokładnie... yariske po gwarancji nadal sam serwisuje... i również jestem tego zdania, że pieniądze trzeba szanować - gdybym sobie o tak wszędzie wyrzucał kaske, to na pewno by mnie nie było stać na nowe auto... a to , że ktoś wyłożył kase na nowe auto, to nie znaczy, że te pieniądze mu spadły z nieba... tylko musiał na nie ciężko zapracować... a zużyty olej to nie problem - kupuje nowy, oddaje stary - proste wink.gif , ale tutaj narazie się boję że przez taką wymianę oleju stracę gwarancję w razie czego... Czy nie doczepią się w razie jakiegoś problemu z silnikiem (odpukać)?

Napisano
  • Autor

> tak jak i ja swój

to po raz kolejny potwierdza się teoria, że do matiza montowali wszystko jak popadnie grinser006.gif

Może różnica była koreaniec a polski... ja miałem koreańca...

Napisano

> dokładnie... yariske po gwarancji nadal sam serwisuje... i również jestem tego zdania, że pieniądze

> trzeba szanować - gdybym sobie o tak wszędzie wyrzucał kaske, to na pewno by mnie nie było

> stać na nowe auto... a to , że ktoś wyłożył kase na nowe auto, to nie znaczy, że te pieniądze

> mu spadły z nieba... tylko musiał na nie ciężko zapracować... a zużyty olej to nie problem -

> kupuje nowy, oddaje stary - proste , ale tutaj narazie się boję że przez taką wymianę oleju

> stracę gwarancję w razie czego... Czy nie doczepią się w razie jakiegoś problemu z silnikiem

> (odpukać)?

a kto bedzie wiedzial, ze sobie olej wymieniles, kiedy wsadzisz filtr oleju tego samego sortu? zlosnik.gif

Napisano

Wiem że lepiej, dlatego uznałem to bardziej za prawdę niż zagrywkę sprzedawcy.

No tylko że trzeba samemu podjechać i wymienić wink.gif

Napisano

> dokładnie... yariske po gwarancji nadal sam serwisuje... i również jestem tego zdania, że pieniądze

> trzeba szanować - gdybym sobie o tak wszędzie wyrzucał kaske, to na pewno by mnie nie było

> stać na nowe auto... a to , że ktoś wyłożył kase na nowe auto, to nie znaczy, że te pieniądze

> mu spadły z nieba... tylko musiał na nie ciężko zapracować... a zużyty olej to nie problem -

> kupuje nowy, oddaje stary - proste , ale tutaj narazie się boję że przez taką wymianę oleju

> stracę gwarancję w razie czego... Czy nie doczepią się w razie jakiegoś problemu z silnikiem

> (odpukać)?

zalejesz właściwy olej i filtr. Nie ma podstaw do utraty gwarancji, zwłaszcza teraz kiedy nawet naprawy można robić poza aso bez utraty gwarancji.

Napisano

ale tutaj narazie się boję że przez taką wymianę oleju

> (odpukać)?

Kup w sklepie olej i filtr taki jak zaleca instrukcja, pojedź do aso i wymień. Koszty takiej operacji bedą niewiele większe niż bys to sam zrobił bo olej masz swój bez marży aso a za samą wymianę oleju duzo nie wezmą, a za to nie stracisz gw no i wpis będziesz miał w książce gwarancyjnej potwierdzający wymianę oleum ok.gif

Napisano

> ale tutaj narazie się boję że przez taką wymianę oleju

> Kup w sklepie olej i filtr taki jak zaleca instrukcja, pojedź do aso i wymień. Koszty takiej

> operacji bedą niewiele większe niż bys to sam zrobił bo olej masz swój bez marży aso a za samą

> wymianę oleju duzo nie wezmą, a za to nie stracisz gw no i wpis będziesz miał w książce

> gwarancyjnej potwierdzający wymianę oleum

u mnie w Wawie ok 300zł

a gwarancji i tak nie traci

Napisano

> u mnie w Wawie ok 300zł

Ja u siebie w ASO zaplacilem za taka wymiane 80zl.

Strasznie drogo Wawie macie.

Napisano

> a gwarancji i tak nie traci

300pln za robocizne wymiany oleju icon_eek.gif. Toz to ja tutaj zrobilem caly pierwszy serwis z materialami za (w przeliczeniu) 350pln hmm.gif. Serwis ASO Ford waytogo.gif

Napisano

3 stówy za samą robocizne icon_eek.gif nie jest to czasami cena robocizny + olej?

W Fiacie po roku czasu wymieniałem tylko olej i filtr oleju (normalny przegląd co 2 lata lub 30 tys km) i za samą robociznę płaciłem coś 50-60 zł.

Napisano

A możesz coś więcej napisać na ten temat?

Dlaczego na mineralu silnik się lepiej dociera?

Serio pytam, bo siedzę parę lat "w olejach" i pierwsze słyszę.

Napisano

pierwszy przegląd po 15 tyś - wymiana oleju i filtra oleju, własny olej - 700zł

drugi przegląd po 30 tyś - tak jak w pierwszym plus wymiana płyny hamulcowego i filtra klimy - 900zł

w obu przypadkach ok godziny roboty

aso w czasie gwarancji jest drogie, potem już znacznie mniej bo nie wszyscy chcą przyjeżdżać

nie wiem ile kosztuje filtr, ale obstawiam kilkanaście zł

W sklepach gdzie sprzedają olej z beczek wymiana jest zwykle gratis. 4L Mobola 5W50 kosztuje ok 100zł

edit

przepraszam, odszczekuję

podana cena dotyczyła przeglądu po 15 tyś (371 do 518zł w zależności od silnika)

sama wymiana oleju w serwisie dobrych cen kosztuje 65zł

Napisano

> nie wiem ile kosztuje filtr, ale obstawiam kilkanaście zł

Porozmawiaj z kumatym fachowcem, ale nie panem mnieciem i powie Ci, na co sobie można nakręcić zamiennik za paręnaście zeta a nie na nowoczesny silnik, ZWŁASZCZA z turbodoładowaniem.

To jest tzw bardzo gówniana oszczędność, zwłaszcza, że akurat tu producenci mają dość mocną konkurencję i opcja, że filtr (albo wkład filtra) oleju będzie kosztował 500 PLN nie przejdzie - zazwyczaj urwiesz max 20 zeta od ceny oryginału, a dobry zamiennik będzie kosztował dosłownie grosze taniej, niż oryginał.

> W sklepach gdzie sprzedają olej z beczek wymiana jest zwykle gratis. 4L Mobola 5W50 kosztuje ok

> 100zł

Gratis to nawet w ryja nie zarobisz, tylko jeszcze portfel Ci zasuną -> jest W CENIE OLEJU.

Napisano

> a gwarancji i tak nie traci

Toost, co Ty za bzdury opowiadasz.

Wymiana oleju (czynność - wymiana oleju oraz wymiana filtra, materiały powierzone - klienta -> taki opis będziesz miał na f-rze), do tego dojdzie zwykle uszczelka korka spustowego oleju za 2-15 PLN (zakładam, że raczej nie kupisz w aftermarkecie) będzie kosztować MAX 100 PLN i wtedy to możesz narzekać, że było zdzierstwo, albo masz udziwniony samochód, gdzie sama robota to 10 sekund, ale dokopanie się do miski olejowej i filtra przez dolne osłony to pół godziny rozbierania sprzętu (są takie przypadki).

W Toyocie (uważanej za drogą) golusia wymiana oleju wraz z ceną filtra, bez samego oleju to ok 50 PLN...

Jeżeli za "wymianę oleju" uważasz bazowy przegląd, to już naciągasz i wypaczasz rzeczywistość, bo to już zupełnie inny zakres czynności obsługowych, a nie gołe "wykręcił korek spustowy, zlał olej, odkręcił stary filtr, przykręcił nowy, zakręcił korek spustowy, wlał górą ile trzeba oleum, zapraszamy do kasy i następny proszę".

Napisano

> A możesz coś więcej napisać na ten temat?

> Dlaczego na mineralu silnik się lepiej dociera?

> Serio pytam, bo siedzę parę lat "w olejach" i pierwsze słyszę.

http://www.millers.pl/shop/millers-oils-...tml?language=pl tu masz przykład oleju do docierania silnika (na bazach mineralnych) , choć swoją drogą oznaczenie jest półsyntetyka- czyzby po hydrokrakingu ?? hmm.gif

Napisano

> Toost, co Ty za bzdury opowiadasz.

> Wymiana oleju (czynność - wymiana oleju oraz wymiana filtra, materiały powierzone - klienta -

> W Toyocie (uważanej za drogą) golusia wymiana oleju wraz z ceną filtra, bez samego oleju to ok 50

> PLN...

> Jeżeli za "wymianę oleju" uważasz bazowy przegląd, to już naciągasz i wypaczasz rzeczywistość, bo

> to już zupełnie inny zakres czynności obsługowych, a nie gołe "wykręcił korek spustowy, zlał

> olej, odkręcił stary filtr, przykręcił nowy, zakręcił korek spustowy, wlał górą ile trzeba

> oleum, zapraszamy do kasy i następny proszę".

Sorki, że się wtrącę, ale nie wytłumaczysz - ja już próbowałem i nie ..... wymiana oleju 700 złotych (bez oleju).

Napisano

> Porozmawiaj z kumatym fachowcem, ale nie panem mnieciem i powie Ci, na co sobie można nakręcić

> zamiennik za paręnaście zeta a nie na nowoczesny silnik, ZWŁASZCZA z turbodoładowaniem.

> To jest tzw bardzo gówniana oszczędność, zwłaszcza, że akurat tu producenci mają dość mocną

> konkurencję i opcja, że filtr (albo wkład filtra) oleju będzie kosztował 500 PLN nie przejdzie

> - zazwyczaj urwiesz max 20 zeta od ceny oryginału, a dobry zamiennik będzie kosztował

Filtron, Kager, Bosch - ok 20zł, najdroższy Knecht 35zeta

... do benzyniaków nie są drogie

> Gratis to nawet w ryja nie zarobisz, tylko jeszcze portfel Ci zasuną -> jest W CENIE OLEJU.

a ta cena to połowa tego co w aso

Napisano

> Ja się w mercedesie nie urodziłem i 300zł to dla mnie konkretne pieniądze

A co robisz ze starym olejem?????? Nie odpowiedziałeś więc mogą pojawić się domysły - niezbyt dobrze swiadczące o Tobie....

Napisano

> Sorki, że się wtrącę, ale nie wytłumaczysz - ja już próbowałem i nie ..... wymiana oleju 700

> złotych (bez oleju).

Próbować zawsze mogę.

Akurat wczoraj wróciłem z całkiem zacnej prezentacji TMPL i temat kosztów serwisu jak i samych planów serwisowych również poruszony został...

Parę ciekawostek sprawiło, że istotnie "warga mi opadła" i przestaję się dziwić, dlaczego WŁAŚCIWIE (czyt 100% zgodnie z zaleceniem producenta, czyt w ASO) serwisowana Toyota po 10 latach śmiga jak nówka, a takoż samo serwisowany fokus to padlina (pomimo niższego przebiegu tegoż drugiegoż...)

Napisano

> Filtron, Kager, Bosch - ok 20zł, najdroższy Knecht 35zeta

> ... do benzyniaków nie są drogie

A oryginał wiela ?

Ale proszę, koniecznie najpierw sprawdź u źródła, a nie rzuć na rybkę ile Ci się WYDAJE, że kosztuje.

> a ta cena to połowa tego co w aso

A gdyby tak wymienić samemu i zalać jeszze olejem z lidla...

Napisano

> Próbować zawsze mogę.

> Akurat wczoraj wróciłem z całkiem zacnej prezentacji TMPL i temat kosztów serwisu jak i samych

> planów serwisowych również poruszony został...

> Parę ciekawostek sprawiło, że istotnie "warga mi opadła" i przestaję się dziwić, dlaczego WŁAŚCIWIE

> (czyt 100% zgodnie z zaleceniem producenta, czyt w ASO) serwisowana Toyota po 10 latach śmiga

> jak nówka, a takoż samo serwisowany fokus to padlina (pomimo niższego przebiegu tegoż

> drugiegoż...)

pewnie w toyocie czesciej odwiedza sie ASO, wymienia filtry czesciej zgodnie z zaleceniami producenta a nie np. filtr powietrza co 30 tys km itp czynnosci robi sie czesciej i placi za to, a w Fordzie nie trzeba tak czesto aby klient cieszyl sie ze koszta serwisu mniejsze?

Napisano

Ja ostatnio wymieniłem po 2000 a teraz wymieniam po.. uwaga... 12km rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif (2x wydmuchało mi UPG) wrrr.gif

Napisano

> A co robisz ze starym olejem?????? Nie odpowiedziałeś więc mogą pojawić się domysły - niezbyt

> dobrze swiadczące o Tobie....

są na stacjach benzynowych niektórych pojemniki na zużyty olej

Napisano

> A oryginał wiela ?

> Ale proszę, koniecznie najpierw sprawdź u źródła, a nie rzuć na rybkę ile Ci się WYDAJE, że

> kosztuje.

ok, w poniedziałek zadzwonię

> A gdyby tak wymienić samemu i zalać jeszze olejem z lidla...

mowa jest o Mobilu lub Castrolu, nie wiem ile mobil kosztuje w Lidlu, ale jeśli taniej to dlaczego nie

Napisano

> Toost, co Ty za bzdury opowiadasz.

no przecież odszczekałem

Napisano

> pewnie w toyocie czesciej odwiedza sie ASO, wymienia filtry czesciej zgodnie z zaleceniami

> producenta a nie np. filtr powietrza co 30 tys km itp czynnosci robi sie czesciej i placi za

> to, a w Fordzie nie trzeba tak czesto aby klient cieszyl sie ze koszta serwisu mniejsze?

I tak i nie.

Istotnie, w Toyocie przeglądy są co 15 kkm co jest chyba najkrótszym interwałem międzyprzeglądowym na rynku, ale diabeł tkwi w szczegółach, czyli w zakresie czynności serwisowych.

Dość powiedzieć, że sumaryczna liczba rbh w Focusie do przebiegu 120 kkm włącznie stanowi jakieś 60% tego, co w aurisie...

Napisano

> I tak i nie.

> Istotnie, w Toyocie przeglądy są co 15 kkm co jest chyba najkrótszym interwałem międzyprzeglądowym

> na rynku, ale diabeł tkwi w szczegółach, czyli w zakresie czynności serwisowych.

> Dość powiedzieć, że sumaryczna liczba rbh w Focusie do przebiegu 120 kkm włącznie stanowi jakieś

> 60% tego, co w aurisie...

Dzięki temu w aucie zrobione jest wiecej i częściej, a że kosztuje to swoje - coż, potem 10 letnie auto jest jak nowe.

Ale u nas w Polsce - pismaki narzekaja ze przeglady czesto, najlepiej zeby byly co 50 kkm, Kowalski jak tylko skończy sie gwarancja to ucieka od ASO i olewa przeglądy a jak coś kleknie do do Pana Kazia bo w ASO drogo. No bo jak ma być nie drogo jak kredyt na 8 lat ciąży, bo trzeba bylo kupic fure co by sasiadowi gul skoczyl

Napisano

> Dzięki temu w aucie zrobione jest wiecej i częściej, a że kosztuje to swoje - coż, potem 10 letnie

> auto jest jak nowe.

> Ale u nas w Polsce - pismaki narzekaja ze przeglady czesto, najlepiej zeby byly co 50 kkm, Kowalski

> jak tylko skończy sie gwarancja to ucieka od ASO i olewa przeglądy a jak coś kleknie do do

> Pana Kazia bo w ASO drogo. No bo jak ma być nie drogo jak kredyt na 8 lat ciąży, bo trzeba

> bylo kupic fure co by sasiadowi gul skoczyl

i tak i nie

po przesiadce na toyotę jestem mile zaskoczony poziomem aso ... póki co.

Z opla mam bardzo niemiłe doświadczenia, zakres czynności był taki sam jak u pana Henia, a 4 razy droższy, nie dziw się wiec, że po gwarancji zrezygnowałem z usług aso. Nie będę wspominał o poziomie fachowości, gdzie często pan Henio umiejętnościami i zaangażowaniem bił aso na głowę

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.