Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ile są warte auta daewoo

Featured Replies

Napisano

> w dwa lata? nie rozsmieszaj mnie

A one nie mialy 3 letniej gwary ?

Pamietam ,ze znajomym tez pekl pasek w lanku i dostali nowy motor.

Napisano

miałem 4 lata Lanosa i w zasadzie bez problemów, żal mi go było sprzedawać - kupujący pojechał sprawdzić go w serwisie ze stanem licznika 145 kkm - wg serwisu stan idealny

wujek 4 lata temu kupił Lanosa z nr VIN SUP.......00002?? z 1997 r. - czyli około dwusetnego wyprodukowanego na Żeraniu - raczej z niewiadomym przebiegiem i jest również zadowolony

Lanos z LPG - jedno z lepszych aut

Napisano

> jakis "cud", mozesz zrobic przeglad aut z IKLu i na pewno nie znajdziesz zadnego z dziurami w

> progach (bezwypadkowego)

oprócz Sławkowego...nie wiem czemu ale jemu pojadło progi

Napisano

> A one nie mialy 3 letniej gwary ?

> Pamietam ,ze znajomym tez pekl pasek w lanku i dostali nowy motor.

tez dostalismy. Tu duży plus.

Napisano

Wiesz...ludzie którzy przesiedli się na Daewoo z poldków i maluchów na pewno byli zachwyceni. hehe.gif

Miałem Matiza, siostra Nexię, kuzyn Lanosa. Prócz tego objeździłem wszystkie dostępne u nas modele tej firmy.

Ogólnie - zawieszenie do d... w tych samochodach to norma, hamulce słabsze niż u konkurencji. Większy za to...apetyt na paliwo.

Tak, DU to dobra firma. ok.gif

Napisano

> tez dostalismy. Tu duży plus.

Pamiętam , że oni po tej wymianie zrobili nim jeszcze około 350kkm i jego żywot zakończył się bodajże na drzewie.

Napisano

Mialem lanosa, wspominam go z lezka w oku ale:

- imobiliser i masa - miesiac w serwisie nie wiedzieli co sie popsulo bo zapalal jak chcial

- centralny zamek - wilgotny sterownik otwieral sie sam grinser006.gif

- amortyzatory x2 przy przebiegu 60kkm

- tarcze

- alarm x2

- jakies pierdoly, typu linka od nawiewu itp itd

I to wszystko przy przebiegu do 80kkm yikes.gif

Ale nie rdzewial w miare szybko jechal a palil, ze hoho.

Z tymi usterkami to moze byc problem bo u mnie wszytsko sie psuje. zlosnik.gif

Napisano

> Mialem lanosa, wspominam go z lezka w oku ale: ........

> Z tymi usterkami to moze byc problem bo u mnie wszytsko sie psuje.

Oprócz amortyzatorów, tarcz i alarmu, dokładanego pewnie przez dealera, to TTTM zlosnik.gif

Z perspektywy 5 lat mogę powiedzieć, że auto po zagazowaniu tanie w utrzymaniu i dość niezawodne. ok.gif

Napisano

sąsiad ma i zachwala, odkąd pamiętam zawsze przy tym dłubał:),ale nie psuło się nic poważnego tylko same pierdółki, w trasie nigdy nie zawiódł, raczej tandetne wykonanie, troche rdzy wyszło po 5 latach, paliwożerny ( bez LPG ), ale jakoś się kula, podsumuje podobnie jak przedmówcy- jak się chce raczej solidne i tanie w utrzymaniu ( z LPG koniecznie ) auto do jeżdzenia, a nie

szpanowania przed panienkami:) to brać w ciemno.

p.s. sam bym kupił jakiś zadbany egzemplarz:)

Napisano

> - imobiliser i masa - miesiac w serwisie nie wiedzieli co sie popsulo bo zapalal jak chcial

> - centralny zamek - wilgotny sterownik otwieral sie sam

Fabryczne czy "dilerowskie"? cfaniaczek.gif

> - amortyzatory x2 przy przebiegu 60kkm

Zakładałeś fabryczne?

> - tarcze

Bez przesady - to element eksploatacyjny. niewiem.gif

> - alarm x2

Fabryczny czy "dilerowski"? cfaniaczek.gif

> - jakies pierdoly, typu linka od nawiewu itp itd

> I to wszystko przy przebiegu do 80kkm

Echhh, żeby tylko takie "pierdołki" się psuły w nowych autach. biglaugh.gif

Napisano

> Echhh, żeby tylko takie "pierdołki" się psuły w nowych autach.

No tak, ale w Matizie, Nexii czy Lanosie zwyczajnie nie ma co sie psuc hehe.gif

W Nubirze juz troche wiecej i tu juz zdecydowanie nie bylo za wesolo hehe.gif

A, ze nowe auta sa napakowane gadzetami to i sie czesciej psuja.

BTW. Mysle, ze Dacia tez bedzie zdecydowanie bezawaryjna zlosnik.gif

Sam po malu zaczynam myslec o Dusterze zlosnik.gif

Napisano

> Sam po malu zaczynam myslec o Dusterze

Byłem na jeździe próbnej - ogólnie o.k., ale nie wiem, czy bym sie przyzwyczaił do 105-konnego benzynowca. Na pierwszy "rzut oka", to on nie jedzie. hehe.gif

Napisano

na przykladzie matiza,od nowości w domu,ogólnie auto ok.gif gdyby nie problem z rdzą,a rdza to dla mnie najwiekszy problem jaki można spotkac w aucie ,z punktu mechanicznego wszystko można zrobic,wymienic i auto bedzie jezdzic ale w regeneracje blacharki niektórych elementów bym sie niebawil,Matiz proste auto jak pisza inni,ale lubia sie psuć popierdółki które mi np zyc niedaja i grzebac musze hehe.gif po 80kkm z wiekszych szkód niebyło,chociaż niewiem co jest przyczyna ale mam juz lekko podtarty wałek rozrządu,olej wymieniany terminowo syntetyk,poza tym linka sprzęgła u mnie wytrzymuje max 30kkm,ale auto jezdzi na krótkich odcinkach,aha i teraz mi padł silnik spryskiwacza tylniego skromny.gif

Napisano

> Byłem na jeździe próbnej - ogólnie o.k., ale nie wiem, czy bym sie przyzwyczaił do 105-konnego

> benzynowca. Na pierwszy "rzut oka", to on nie jedzie.

No wlasnie tez sie tego obawiam, bo nie lubie takich silnikow gdzie trzeba jezdzic >4000 obrotow bo to juz przyjemne dla ucha nie jest sick.gif

A niestety 2,0noPB tam nie ma...

Z drugiej strony ten diesel tez szalu nie robi.

Trzeba sie bedzie kiedys wybrac na jazdy probne i zobaczyc smile.gif

Napisano

> No wlasnie tez sie tego obawiam, bo nie lubie takich silnikow gdzie trzeba jezdzic

> A niestety 2,0noPB tam nie ma...

> Z drugiej strony ten diesel tez szalu nie robi.

> Trzeba sie bedzie kiedys wybrac na jazdy probne i zobaczyc

Diesli jeszcze nie mieli - przynajmniej w W-wie. icon_rolleyes.gif

Napisano

Mialem przez 6 lat Lanosa (od nowosci), to bylo jedno z najtanszych w utrzymaniu aut jakie mialem. Z wiekszych awarii nie moge sobie nic przypomniec, nigdy mnie nie zawiodl w trasie, zadnej rdzy. Jedyne co moge mu zarzucic to jednak maly komfort jazdy, ale z drugiej strony za te cene nie bylo nic porownywalnego gabarytami.

Teraz jako drugie auto mam Matiza, ma juz 11 lat, ale ma malutki przebieg (55kkm). Rdzy jeszcze nie ma, ale cos juz zaczyna sie dziac na progach (widac malutkie wybrzuszenia), jest w utrzymaniu jeszcze tanszy niz Lanos: oleju wymaga 2.5l co mi pasuje bo drugie auto ponad 5l, wiec akurat 2 banki po 4l, paliwa bierze naprawde malo, wszedzie sie tym wcisne, komfort jazdy oczywiscie maly, ale jako auto na dojazdy do pracy i zakupy jest idealny. Przez te 55kkm z tego co wiem nie robiono w nim nic (sam zrobilem jedynie rozrzad), a "skomplikowana technologia" umozliwia przeprowadzenie sporej czesci napraw eksploatacyjnych (klocki, tarcze, szczeki, jakies linki, troche elekryki silnikowej) w garazu, do tego ceny czesci (to dotyczy rowniez Lanosa) to jest smiech na sali w porownaniu do Skody, Forda czy Renault.

Napisano

do tego ceny czesci (to dotyczy rowniez Lanosa) to jest

> smiech na sali w porownaniu do Skody, Forda czy Renault.

mam porównanie do skody felici, auto i ceny czescie porownywalne do Lanosa, czesci do Forda i Renault pewnie drozsze.

Napisano

> do tego ceny czesci (to dotyczy rowniez Lanosa) to jest

> mam porównanie do skody felici, auto i ceny czescie porownywalne do Lanosa, czesci do Forda i

> Renault pewnie drozsze.

Felicja to praktycznie to samo co skoda favorit tylko buda inna,silnik ten sam. Dlatego czesci tanie . Ale ceny czesci do fabi juz sa drozsze bo to juz czesci czesto jak do Vw

Napisano

> Felicja to praktycznie to samo co skoda fabia tylko buda inna,silnik ten sam.

co za bzdura. Felicja to rozwinięcie Favoritki z lat 80-tych. Natomiast Fabia powstała na zupełnie nowej platformie skonstruowanej pod koniec lat 90-tych wspólnej min. z VW Polo czy Seatem Ibizą. To, że silnik był ten sam (choć też nie jestem do końca przekonany) nie świadczy o tym, że to "praktycznie to samo auto". To tak jakby powiedzieć, że Trabant 1.1 i VW Polo z tym samym silnikiem to prawie to samo auto.

Napisano

> co za bzdura. Felicja to rozwinięcie Favoritki z lat 80-tych. Natomiast Fabia powstała na zupełnie

> nowej platformie skonstruowanej pod koniec lat 90-tych wspólnej min. z VW Polo czy Seatem

> Ibizą. To, że silnik był ten sam (choć też nie jestem do końca przekonany) nie świadczy o tym,

> że to "praktycznie to samo auto". To tak jakby powiedzieć, że Trabant 1.1 i VW Polo z tym

> samym silnikiem to prawie to samo auto.

przejezyczylem sie mialo byc skoda favorit. Mialem skodzianke wiec znam je zeby.GIF po prostu myslalem o favorit a napisalem fabia zeby.GIF ,zreszta z dalszej czesci postu mozna wywnioskowac ze chodzilo mi o favorit smile.gif

Napisano

> do tego ceny czesci (to dotyczy rowniez Lanosa) to jest

> mam porównanie do skody felici, auto i ceny czescie porownywalne do Lanosa, czesci do Forda i

> Renault pewnie drozsze.

Mozliwe, ale IMHO Felicja jest jednak slabiej wykonana niz Lanos, a zabezpieczenie antykorozyjne raczej slabo wyglada (nie widzialem Felicji bez rdzy, zwlaszcza na tylnej klapie).

Napisano

zgadzam się z tym, w Felicjach szczególnie progi i tylna klapa słabo zabezpieczona przed rdzą.

kiedyś stałem przed dylematem- Lano albo Felicja, wybrałem Felicję 1.6- nie narzekam na nią aż tak bardzo, ale większośc znajomych uważało i uważa, że źle zrobiłem- trza było brać Lanosa z gazem:)

Napisano

> mam porównanie do skody felici, auto i ceny czescie porownywalne do Lanosa,

Z tym że auto porównywalne to się nie zgodzę. Zmieniałem favoritkę na przypadkowo trafione espero (w planie była felicia kombi). Chwilę później bratu trafiła się felicia kombi i zaproponował zamianę. Porównanie felicii z espero wypadło mocno na niekorzyść felicii.

Lanosa to bym już z fabią porównywał, bo od felicii lanos jest zdecydowanie lepszym autem.

Napisano

> zgadzam się z tym, w Felicjach szczególnie progi i tylna klapa słabo zabezpieczona przed rdzą.

> kiedyś stałem przed dylematem- Lano albo Felicja, wybrałem Felicję 1.6- nie narzekam na nią aż

> tak bardzo, ale większośc znajomych uważało i uważa, że źle zrobiłem- trza było brać Lanosa z

> gazem:)

jeden plus ze masz dobry silnik Vw wink.gif

Napisano
  • Autor

jutro jade obejrzeć lanosa z 00r o przebiegu 120tys z lpg od 1 właś. stan ponoć super ani grama rudej z wyp. ma klime nie ma elektryki ani poduch ale klima jest dziwna opcja troche 270751858-jezyk.gif zderzaki czarne auto jest w sedanie... mam nadzieje ze da rade zrobic tym 100-150 tys w 3-4 lata

Napisano

> jutro jade obejrzeć lanosa z 00r o przebiegu 120tys z lpg od 1 właś. stan ponoć super...

Czyli golas z dokładaną klimą zlosnik.gif

Jeśli to 16V, sprawdź dokładnie stan UPG. Fajnie, gdybyś miał możliwość odpalenia go na zimno na noPB i sprawdzenia pracy silnika w tym momencie.

Powodzenia ok.gif

Napisano

> Fabryczne czy "dilerowskie"?

Fabryczne ok.gif

> Zakładałeś fabryczne?

Tez fabryczne

> Bez przesady - to element eksploatacyjny.

no tak grinser006.gif

> Fabryczny czy "dilerowski"?

Alarm byl dilera

Napisano

> Fabryczne

> Tez fabryczne

> no tak

> Alarm byl dilera

Czyli alarm i c.z. odpada. grinser006.gif

Amorki w daewoo zmienia się na KYB. grinser006.gif

A co do tarcz - jeździłeś jak szatan, to zdarłeś. hehe.gif

I sprawa jasna. hehe.gifok.gif

Napisano

Miałem w rodzinie 6 Lanosów, 4 zdjeździłem sam. Z żadnym nie było problemów. Wiadomo rorząd , klocki itp. Oczywiście jakość montażu, wnętrza itp. odstaje od "lepszych" marek ale za te pieniądze nie ma sie co oszukiwać. Obracam troche autami i bardzo często mam Leganze. Za te pieniądze auto nei do pobicia, bardzoooo wygodne, wyposażone, bezawaryjne. Lanos , Nubira, Leganza sa nieźle zabezpieczone także z rdzą nie ma większych problemów, co innego starsze modele. Ceny częsci są poprostu śmieszne a wybór ogromny. Polecam więc każdemu.

Napisano

Gruby argument to uczucie taniości w eksploatacji wink.gif no i w zakupie smile.gif spalanie na poziomie do przyjęcia ceny części super niskie jakość wykończenia adekwatna do ceny auta zeby.GIF przyjemny dupo wóz i nie martwisz sie gdzie go zostawiasz ani kompletnie o nic dobre egzemplaze bez gazu 3 lata bez inwestycji lejesz paliwo po 3 latach zawieszenie do generalki ::)

Napisano

> Gruby argument to uczucie taniości w eksploatacji no i w zakupie spalanie na poziomie do

> przyjęcia ceny części super niskie jakość wykończenia adekwatna do ceny auta przyjemny dupo

> wóz i nie martwisz sie gdzie go zostawiasz ani kompletnie o nic dobre egzemplaze bez gazu 3

> lata bez inwestycji lejesz paliwo po 3 latach zawieszenie do generalki ::)

Wydaje mi sie, ze okreslenia "przyjemny" i "dupowoz" sie nawzajem wykluczaja smile.gif

Przy czym z tych dwoch do laniego pasuje zdecydowanie to drugie - ale fakt, ze psuc to sie nie chcialo i nigdy w drodze nie zawiodlo ok.gif

Napisano

> Wydaje mi sie, ze okreslenia "przyjemny" i "dupowoz" sie nawzajem wykluczaja

> Przy czym z tych dwoch do laniego pasuje zdecydowanie to drugie - ale fakt, ze psuc to sie nie

> chcialo i nigdy w drodze nie zawiodlo

miałem kiedyś laniego i teraz tez mam jako drugie auto bo pierwsze pali razy dwa co lani smile.gif no i fakt lani bezawaryjny jak moja nyska zeby.GIF

Napisano

> miałem kiedyś laniego i teraz tez mam jako drugie auto bo pierwsze pali razy dwa co lani no i fakt

> lani bezawaryjny jak moja nyska

Heheheh, to tak jak ja. Też jedno pali dwa razy tyle co lani hehe.gif

Lanos to najmniej awaryjne auto jakie znam. Mój jest z 2001 roku i żadnych awarii nie było, zawieszenie trwałe jak w mało którym aucie. Silnik nie bierze oleju. Zresztą są lanosy z przebiegami 1000 000 km.

Lanos jest trzecim autem ale i tak go nie sprzedam, jest za dobry.

Napisano
  • Autor

bylem ogladalem lanosa 99r ale grudzień 1.6 na maxa wyp. nie bylo nic malowane (mam czujnik ktory mierzy lakier w mikronach) wszystko seria zero cudowania, 89tys 1 wlaś. 5.5 tys bez lpg tylko progi szlak trafil...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.