Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opinie na temat silnika 1.6 16v z fiata marea

Featured Replies

Napisano

witajcie

poszukuje informacji na temat trwałości tych silników, zwłaszcza zagazowanych. Jakie przebiegi są Wam znane. Jak wygląda kwestia rozrządu? Słyszałem, że są przypadki, że pasek zsuwa się i spada z kół zębatych. Czy to prawda, że trzeba co jakiś czas zaglądać i sprawdzać czy już prawie spadł czy nie smile.gif?

Napisano

> opinie o BBMach na autokaciku

> a od siebie dodam, że był to najlepiej dopracowany silnik benzynowy montowany w BBMach, bardzo

> dobrze znosi zagazowanie

oprocz jego wielkiego apetytu na paliwo to niczego mu nie mozna zarzucic

Napisano
  • Autor

> oprocz jego wielkiego apetytu na paliwo to niczego mu nie mozna zarzucic

Ile taka marea zagazowana (sekwencja) może wypić miasto/trasa/mieszanka? Zakładając, że właściciel nie będzie nosił dresów i traktował pedału gazu 0/1? grinser006.gif

Napisano

> Ile taka marea zagazowana (sekwencja) może wypić miasto/trasa/mieszanka? Zakładając, że właściciel

> nie będzie nosił dresów i traktował pedału gazu 0/1?

dawno o to ojca nie pytalem ale w miescie to mu pali jakies 9-9,5 gazu na setke, a ojciec bardzo spokojnie jezdzi

Napisano
  • Autor

> dawno o to ojca nie pytalem ale w miescie to mu pali jakies 9-9,5 gazu na setke, a ojciec bardzo

> spokojnie jezdzi

to wynik więcej niż zadowalający jest,jakby tak było to rewelacja, myślałem o gazie brc s24 bo już za 2500zł można mieć taką instalację u jednego z lepszych gaziarzy w łodzi.

Napisano

> to wynik więcej niż zadowalający jest,jakby tak było to rewelacja, myślałem o gazie brc s24 bo już

> za 2500zł można mieć taką instalację u jednego z lepszych gaziarzy w łodzi.

na dniach będę u rodziców w odwiedzinach, ojciec lub robic takie testy sobie wiec zrobie rozeznanie ok.gif

Napisano

> to wynik więcej niż zadowalający jest,jakby tak było to rewelacja

z sekwencja tyle powinno byc waytogo.gif

II gen to jakies 11-12 litrow przy normalnej jezdzie mieszanej, w trasie tez ponizej 10l mozna zejsc

Napisano

> z sekwencja tyle powinno byc

> II gen to jakies 11-12 litrow przy normalnej jezdzie mieszanej, w trasie tez ponizej 10l mozna

> zejsc

nie chce sie kłocić ale mojemu ojcu nigdy od 4 lat przy instalce drugiej generacji auto nie spalilo 11-12 litrów gazu, inaczej by je sprzedał hehe.gif. Maksimum jakie osiągnąl to bylo lekko ponad 10 litrów a to dlatego że gdzies sie spieszył. Ojciec nie jest kapelusznikem, ale jezdzi tak jak sie jezdzic powinno

Napisano

> ja tez nie, ale mam sasiada z zagazowana mare'a i widzialem jego "notesik" z wynikami

wiesz kazdy ma inna technike jazdy, moze to wiele nie znaczy ale ojciec juz od ponad trzydziestu kilku lat jest zawodowym kierowcą autobusu, cos w tym napewno jest ok.gif

Napisano

> wiesz kazdy ma inna technike jazdy, moze to wiele nie znaczy ale ojciec juz od ponad trzydziestu

> kilku lat jest zawodowym kierowcą autobusu, cos w tym napewno jest

czyli, ze wie jak oszczedzac paliwo spy.gifzlosnik2.gif

Napisano

> czyli, ze wie jak oszczedzac paliwo

wiesz Ikarusy nigdy nie były oszczędne hahaha.gifhahaha.gifok.gif

Napisano

Silnik bardzo dobry....

Ja w Bravie zrobiłem 300 tyś km i silnik był jak nowy - cały czas na 0w40 full syntetyku ale z LPG II generacji.... nalezy tylko pamientać o pasku rozrządu zlosnik.gif i wymieniać co max 80.000 km zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Silnik bardzo dobry....

> Ja w Bravie zrobiłem 300 tyś km i silnik był jak nowy - cały czas na 0w40 full syntetyku ale z LPG

> II generacji.... nalezy tylko pamientać o pasku rozrządu i wymieniać co max 80.000 km

dla mnie ważne, żeby rozrząd złożony na dobrych częściach nie padł np po 40tyś km z powodu np wady konstrukcyjnej silnika.

Napisano

hehe.gif> dla mnie ważne, żeby rozrząd złożony na dobrych częściach nie padł np po 40tyś km z powodu np wady

> konstrukcyjnej silnika.

spoko.... nic takiego sie nie stanie... nie w tym silniku - o ile już komuś sie nie urwał bo w instrukcji napisali że co 120.000 km a mu sie urwał przy 115.000.... hehe.gif

Napisano

> na dniach będę u rodziców w odwiedzinach, ojciec lub robic takie testy sobie wiec zrobie rozeznanie

miałem 1,6 z gazem II gen rzadko kiedy brał powyżej 10l/100km

Napisano

> Ile taka marea zagazowana (sekwencja) może wypić miasto/trasa/mieszanka? Zakładając, że właściciel

> nie będzie nosił dresów i traktował pedału gazu 0/1?

Zużycie benzyny:

- trasa 6,8/100 (dwie osoby, bagaże, -10*C, nie starałem się jechać ekonomicznie, średnia prędkość wyszła 80 km/h)

- miasto 9/100 (normalna jazda, mało korków)

Zużycie gazu, instalka IV gen.

- trasa ekonomicznie 7,8-8,2/100

- trasa normalnie 9/100

- miasto na spokojnie 10/100

- miasto dynamicznie, lub częste korki 11,5-12/100

Napisano

> miałem 1,6 z gazem II gen rzadko kiedy brał powyżej 10l/100km

tak jak pisałem

Napisano

ja mam takie 1,6 w lzejszej sienie i moja srednia to 10,68 benzyny, z czego 99% przebiegu po Łodzi zlosnik.gif poza tym silnik bezproblemowy, zakladac rozrzad w sprawdzonym zakladzie na dobrych czesciach i mozna smialo smigac ok.gif

Napisano

> Trwały, ale paliwożerny. Dobrze działa z gazem, nawet prostą instalacją.

hmm.gif

U mnie palił za 20 dyszki przy obecnych cenach gazu. +- 9,5 LPG na 100 średnio, wg mnie to mało a często jeździłem z bagażem.

Fajny silnik, fajne brzmienie, ale jednak słaby ... nie no w autku do 1000 kg robi na pewno swoje wink.gif

Napisano

> witajcie

> poszukuje informacji na temat trwałości tych silników, zwłaszcza zagazowanych. Jakie przebiegi są

> Wam znane. Jak wygląda kwestia rozrządu? Słyszałem, że są przypadki, że pasek zsuwa się i

> spada z kół zębatych. Czy to prawda, że trzeba co jakiś czas zaglądać i sprawdzać czy już

> prawie spadł czy nie ?

już niedługo będzie 300 kkm w naszym palio 1.6 16v z czego 200 kkm na gazie - silnik to najlepsza część tego auta wink.gif

poza paliwozernościa to bardzo udana konstrukcja (przy katowaniu w mieście minimum 15L wink.gif mówie o benzytnie ...

Napisano

ja mialem jakis niefart wink.gif najpierw wytarly mi sie walki rozrzadu mimo ze z olej byl smile.gif a potem padla pompa oleju w trakcie jazdy i silnik na smieci frown.gif ale drugi wstawiony i hula az milo smile.gif

Napisano
  • Autor

> ja mialem jakis niefart najpierw wytarly mi sie walki rozrzadu mimo ze z olej byl a potem padla

> pompa oleju w trakcie jazdy i silnik na smieci ale drugi wstawiony i hula az milo

Czyli wałki się wytarły bo pompa nie dała odpowiedniego ciśnienia, szkoda, że od razu jej nie wymieniłeś.

Napisano

Mam bravo 1.6 od 3 lat. Przez ten czas zrobiłem nim 60 000km, na liczniku ma 186 000km. Poza wymianą rozrządu i niedawno termostatu przy silniku nie było nic robione.

Olej Mobil 1 5W50 - nic nie dolewam od wymiany do wymiany.

Silnik jest na gazie sekwencyjnym STAG 300 - na gazie zrobione ok. 55 000km.

Najmniejsze spalanie w trasie 7,5l, srednio ok. 8l.

W miescie od 9-11l, zaleznie od nogi wink.gif

Napisano

Najlepszy w klasie silników wolnossących do pojemności 1600 środka lat 90 - tych i nie tylko. Mocny, dynamiczny bezawaryjny. W swojej klasie goni resztę rywali, pięknie oddychajac chrapliwym pomrukiem pokazuje im swój pieknie oprawiony zadek. Brzmi zupełnie inaczej niz podobne mu rzedowe czwórki. Naprawdę. Cały czas to powtarzam: duch Lamprediego żyje w tej jednostce wyjątkowo sinie. Fiaty 131, 132 i wiele innych na świetnym DOHC były wspaniałym poczatkiem tych silników. Bardziej współczesne 1600 podtrzymuje tradycje. Rewelacyjny motor.

Napisano

> Najlepszy w klasie silników wolnossących do pojemności 1600 środka lat 90 - tych i nie tylko.

> Mocny, dynamiczny bezawaryjny. W swojej klasie goni resztę rywali, pięknie oddychajac

> chrapliwym pomrukiem pokazuje im swój pieknie oprawiony zadek. Brzmi zupełnie inaczej niz

> podobne mu rzedowe czwórki. Naprawdę. Cały czas to powtarzam: duch Lamprediego żyje w tej

> jednostce wyjątkowo sinie. Fiaty 131, 132 i wiele innych na świetnym DOHC były wspaniałym

> poczatkiem tych silników. Bardziej współczesne 1600 podtrzymuje tradycje. Rewelacyjny motor.

Tyle, że ten silnik nie wywodzi się z rodziny DOHC . smirk.gif

Napisano

Idea została.

Napisano

> Idea została.

Dokładnie miałem fiata argente 2.0 na wtrysku (taki sam jak 1.6 tylko większe cylindry) i logika budowy podobna do 1.6 16V. Jakbym mógł to do bravki bym sobie zarzucił takie 2.0 i by szalało rotfl.gif

Napisano

> Dokładnie miałem fiata argente 2.0 na wtrysku (taki sam jak 1.6 tylko większe cylindry) i logika

> budowy podobna do 1.6 16V. Jakbym mógł to do bravki bym sobie zarzucił takie 2.0 i by szalało

A du.pa tam, ten silnik to rozwinięcie fiatowskich SOHCów jak 1,4 i 1,6 z Tempry/Tipo/Uno i wcześniej z Fiata 128/Ritmo itd. Akurat z tym 2.0 z Argenty nie ma nic wspólnego.

Napisano

> Dokładnie miałem fiata argente 2.0 na wtrysku (taki sam jak 1.6 tylko większe cylindry) i logika

> budowy podobna do 1.6 16V. Jakbym mógł to do bravki bym sobie zarzucił takie 2.0 i by szalało

Nie wprowadzaj ludzi w błąd , jak nie wiesz o czym piszesz. 1.6 16V to ostatni SOHC z 16 zaworową głowicą czyli taki DOHC w SOHCu wink.gif

"The final incarnation of the 128 SOHC engine was modified to utilise a new 16v DOHC engine. The engine (using the designation "Torque") featured the bore-spacing, bore and stroke of the 1580 cc 159/160 series engine with a new 16v DOHC cylinder-head. To incorporate the extra oil-return-paths and symmetrical head (as opposed to the asymmetric SOHC head) the cylinder-block was slightly revised making the DOHC head non-interchangeable with the previous incarnations of the 128 engine."

http://en.wikipedia.org/wiki/Fiat_SOHC

Napisano

> witajcie

> poszukuje informacji na temat trwałości tych silników, zwłaszcza zagazowanych. Jakie przebiegi są

> Wam znane. Jak wygląda kwestia rozrządu? Słyszałem, że są przypadki, że pasek zsuwa się i

> spada z kół zębatych. Czy to prawda, że trzeba co jakiś

Na podstawie 3 krotnego ( w 2 przpadkach trawającego doświadczenia ) z silnikami 1.6 jest tak:

Jeśli chodzi o rozrząd to jak sie zmieni komplet ( 2 rolki i pasek ) raz na 60 kkm to problemów nie ma

Problemy z rozrządem biora się moim zdaniem stąd że ludziska chcąc zaoszczędzić jakies parę PLN zmieniają tylk pasek i zostawiają stare rolki

Skutek jest taki że sie rolki się zacierają i pasek zrywa ząbki

Przy wymienie kompletu przez 300 kkm w 3 różnych autach problemu nie było

Co do LPG

- 1 silnik - odjechał przy 260 kkm przebiegu w tym 180 kkm na LPG - zero problemów

- 2 silnik - nadal jeżdzi - 165 kkm w tym 70 kkm na LPG - zero problemów

- 3 silnik - nadal jeździ - 115 km w tym 15 kkm na LPG - problemy jak wyżej - zero

Świece wymianiam raz na 2 lata, olej przed zimą i po zimie

Jeżdże zawsze na LOTOS Semi 10W/40

Co do spalania - średnio LPG na sekwencji w granocach 10,5 LPG miasto

Trasa w zależności gdzie i jak w okolicach 8 LPG

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.