Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Duże kombi 40-50 tys zł

Featured Replies

Napisano

Witam

Tata się rozgląda za nowym autem - może dacie jakieś propozycje?

jak w temacie cena 40-50tys

Silnik - diesel

Myśli nad:

-Mondeo mk IV - jak jest z tymi nowym TDCI?

-Passat B6 - 2.0TDI pękające głowice, coś jeszcze?

Który silnik ma mniej trwały dwumas?

Jak z awaryjnością tych aut? zapewne sporo was użytkuje te auta.

czekam na jakieś propozycje i opinie

Napisano

> Witam

> Tata się rozgląda za nowym autem - może dacie jakieś propozycje?

> jak w temacie cena 40-50tys

> Silnik - diesel

> Myśli nad:

> -Mondeo mk IV - jak jest z tymi nowym TDCI?

> -Passat B6 - 2.0TDI pękające głowice, coś jeszcze?

Obawiam sie że w tej cenie nowego auta nie kupisz....

Napisano

> Obawiam sie że w tej cenie nowego auta nie kupisz....

nowym pewnie w sensie że nowym dla kupującego ... że to co jest obecnie jest stare a następne będzie nowe hehe.gifhehe.gifhehe.gifwink.gif

bezproblemowych diesli już nie ma ...

ps. Mazda 6 kombi w benzynce ok.gifok.gifok.gif to najlepszy wybór skromny.gifskromny.gifskromny.gifpanic.gif

Napisano

> bezproblemowych diesli już nie ma ..

Ja kcę mesia W123 z 3 litrowym wolnossącym dieslem.....

- ale chciałbym nowego bo starych jest troche....

Napisano

> Ja kcę mesia W123 z 3 litrowym wolnossącym dieslem.....

> - ale chciałbym nowego bo starych jest troche....

chcieć to ja bym chciał nowego Opla Kadeta 1.6 D kombi normalnie dałbym z 25 tyś. oink.gifoink.gifoink.gif

Napisano

> chcieć to ja bym chciał nowego Opla Kadeta 1.6 D kombi normalnie dałbym z 25 tyś.

no dobrze niech bedzie W123 kombi....

Napisano

A coś więcej poza kwotą? Jak bardzo stare może być auto? Jak duże - czy coś mniejszego/większego od Passata wchodzi w grę? Z jak mocnym/ile palącym maksymalnie silnikiem?

Napisano

> Witam

> Silnik - diesel

> Myśli nad:

> Który silnik ma mniej trwały dwumas?

> Jak z awaryjnością tych aut? zapewne sporo was użytkuje te auta.

> czekam na jakieś propozycje i opinie

Volvo V70? To jest duze kombi. Za ta kase znajdziesz jakiegos 2,4. Z mniejszych V50.

No chyba ze w gre wchodzi tylko to co wymieniles.

Napisano

> Witam

> Silnik - diesel

> Myśli nad:

> Który silnik ma mniej trwały dwumas?

> Jak z awaryjnością tych aut? zapewne sporo was użytkuje te auta.

Grand Cherokiee duże wysokie kombi, w dieslu występuje, dodatkowy plus to napęd na 4 koła zlosnik.gif

Napisano

Ambitny widzę kolega...

a Czemu niby nie??

nie jest napisane ile owy diesel ma palić i jakich dokładnie ma być gabarytów....a Grand jest przestronny jak nie jedno kombi więc nie wiem co się tak kolega po czole klepie smirk.gif

Napisano

a moze vecra c, jak bede zmieniał auto to z paska przesiądę sie na viki, za taka kase bedzie mocny diesel, full opcja, bixenon, navi, duze kolo zlosnik.gifok.gif

Napisano

> chcieć to ja bym chciał nowego Opla Kadeta 1.6 D kombi normalnie dałbym z 25 tyś.

Ja za nówke w wersji 3D kombi dał bym nawet 30 serduszka.gif

Napisano

> Ja za nówke w wersji 3D kombi dał bym nawet 30

A ja bym chcial 3 drzwiowe kombi z c20xe smile.gif

Napisano
  • Autor

> Obawiam sie że w tej cenie nowego auta nie kupisz....

Trochę źle się wyraziłem..., ale można się domyślić, że w tej kwocie z salonu nie będzie wink.gif

Rok nie starsze niż 4-5 lat np Mondeo jest od 2007

Tylko diesel...

Ile może palić? nie więcej niż 8 na trasie więc raczej coś koło 2.0

Czy większe od passata? oczywiście tylko nie jakiś autobus wink.gif do tej pory Mondeo Mk3 i passat B5 FL wystarczał

Volvo hmm o tym nie myśleliśmy muszę pooglądać to auto waytogo.gif

A jak wygląda sprawa diesli w vectrze i blacha?

Napisano

> Volvo hmm o tym nie myśleliśmy muszę pooglądać to auto

No jak narazie spelnia wszystkie wymienione warunki.

Za 5 letnie z calkiem ladnym wyposazeniem, silnikiem D5 i przebiegiem oscylujacym w okolicy 200 tys (z nastawieniem na kilkanscie tys wiecej) da sie za 10 tys euro kupic V70 i to bez specjalnego szukania.

Natomiast w V50 za 10 tys euro to mozna juz w sumie wybierac i przebierac wink.gif

Aha, mowie o cenach w Nimeczech sprawdzonych na szybko na mobile.

Napisano

Brałbym Mondka. Trapi to auto troche problemow ale raczej nie zwiazanych z silnikiem. Akurat w kombi bledow projektowych jest dosc malo ok.gif

Mnie wkurza ukladanie sie wody na szybie bocznej. Powietrze oplywa lusterka w taki sposob, ze woda na bocznej szybie zbiera sie akurat na linii oko - lusterko. Mozna przyspieszyc / zwolnic i znika ale mnie to wkurza zlosnik.gif

Co do paska to nie kupilbym tego auta z silnikiem 2.0 TDI. Dużo zlego o tym slyszalem. Głowice, picie oleju na potęge, ukręcająca się zębatka przy wale korbowym... generalnie duzo tego jest.

A dwumasa? Glownie zalezy od stylu jazdy. Ciężko porownać tego samego kierowce w 2 różnych autach w tym samym okresie...

Jak nie chcesz dwumasy to kup sobie jakiegos diesla, ktory jej nie ma. Ale chyba w segmecie D takiego auta nie znajdziesz.

Może Mazda 6?

Może C5 jesli lubisz fajne kanapowe zawieszenie?

Zwróć jeszcze uwagę na DPFa. Potrafi to być bardzo upierdliwe.

Napisano

Ja zaproponuję Fiata Croma. Nie wiem jak z pojemnością bagażnika w porównaniu do klasowych rywali, ale jak dla mnie jest ogromny. Dieselek od Fiata też chyba daje radę.

Napisano
  • Autor

> No jak narazie spelnia wszystkie wymienione warunki.

> Za 5 letnie z calkiem ladnym wyposazeniem, silnikiem D5 i przebiegiem oscylujacym w okolicy 200

> tys

Jak na razie to jedynym minusem jest ten brzydki tył w kombi...

Silnik ma jakieś wady? za jakim dieslem się rozglądać?

Widzę, że nawet są wersje v50 i v70 4x4

Napisano

> Jak na razie to jedynym minusem jest ten brzydki tył w kombi...

Jednym sie podoba, innym nie. Mi osobiscie dosc ladnie sie wpasowuje w moje upodobania.

> Silnik ma jakieś wady? za jakim dieslem się rozglądać?

O to juz pytaj innych. Nie jezdze dieslami prywatnie, nie znam sie.

> Widzę, że nawet są wersje v50 i v70 4x4

Sa. Ogolnie Volvo chyba takie troche niedoceniane jest. Wiesz, niby wszyscy wiedza, ze robi auta, ale jakos pierwsze co przychodzi do glowy jak sie auta szuka to passat czy inny panzerwagen wink.gif

Napisano
  • Autor

> Brałbym Mondka. Trapi to auto troche problemow ale raczej nie zwiazanych z silnikiem.

Mógłbyś napisać jeszcze coś o tych problemach? wink.gif

Jaki silnik najlepiej wybrać z diesli?

> Może Mazda 6?

Odpada czytałem o problemach z dieslem jak już mazda to benzyna

> Może C5 jesli lubisz fajne kanapowe zawieszenie?

Citroen i renault odpada

> Zwróć jeszcze uwagę na DPFa. Potrafi to być bardzo upierdliwe.

Wierm wiem, ale na szczęście da się pozbyć

Croma mała

Napisano

> Mógłbyś napisać jeszcze coś o tych problemach?

czasami sie cos urwie albo posuje - jak to w Fordzie. Da sie z tym zyc. Sterowanie nawiewami, przelaczniki takietam

> Jaki silnik najlepiej wybrać z diesli?

2.2 devil.gif

Napisano

Polecam fiata Crome 1,9 MJTD 150 KM z 6 biegowym manualem lub automatem.... mam więc polecam hehe.gif z dobrym wypasem a jak za mało to 2,4 MJTD 200 KM i 400 Nm .... jest ogromna

Napisano

> Polecam fiata Crome 1,9 MJTD 150 KM z 6 biegowym manualem lub automatem.... mam więc polecam z

> dobrym wypasem a jak za mało to 2,4 MJTD 200 KM i 400 Nm .... jest ogromna

Ile czasu masz to auto?

Ile nim przejechałeś?

Jakie widzisz plusy i minusy tego auta?

Jakieś upierdliwe niedomagania?

Napisano

> Ile czasu masz to auto?

kilka miesięcy

> Ile nim przejechałeś?

6.000 km ( jako 2-gie w rodzinie )

> Jakie widzisz plusy i minusy tego auta?

- za mała ilość schowków

- wielkie do parkowania hehe.gif

- dziwna pozycja za kierownicą wink.gif

- dość twarde zawieszenie

- ciężkie od 1500 kg do prawie 2 ton w zaleznosci od modelu i wyposażenia

+ wielkie do zapakowania hehe.gif

+ Niesamowicie wyciszone

+ ekonomiczne ( średnio od 5,9 do 6,4 litra/100 w miescie do 7,4 )

+ komfortowe

+ czuły układ kierowniczy

+ wyposażenie ( ale to indywidualna sprawa )

+ silnik ok.gif jeden z najlepszych i trwałych Disli

> Jakieś upierdliwe niedomagania?

tak ....jak w każdym moim JTD ... EGR hehe.gif do czyszczenia

Napisano

> Croma mała

W stosunku do czego? Dla mnie ten samochód jest duży. Oczywiście w swojej klasie. Ale z linijką nie ganiałem smile.gif

Napisano

Mzada 6 FL moge sopkojnie polecic 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Polecam fiata Crome 1,9 MJTD 150 KM z 6 biegowym manualem lub automatem.... mam więc polecam z

> dobrym wypasem a jak za mało to 2,4 MJTD 200 KM i 400 Nm .... jest ogromna

masz z automatem ?

Napisano

> masz z automatem ?

Z automatem ma kolega szkot7 wink.gif

Napisano

> Mnie wkurza ukladanie sie wody na szybie bocznej. Powietrze oplywa lusterka w taki sposob, ze woda

> na bocznej szybie zbiera sie akurat na linii oko - lusterko. Mozna przyspieszyc / zwolnic i

> znika ale mnie to wkurza

ale kolega szuka Mk IV, tam tez to jest?

Napisano

> ale kolega szuka Mk IV, tam tez to jest?

to bylo o mk4. w mk3 nie zauwazylem

Napisano

> Ambitny widzę kolega...

> a Czemu niby nie??

> nie jest napisane ile owy diesel ma palić i jakich dokładnie ma być gabarytów....a Grand jest

> przestronny jak nie jedno kombi więc nie wiem co się tak kolega po czole klepie

Bo jak można napisac że JGC to kombi?

Napisano

> Z automatem ma kolega szkot7

wlasnie szukam opinii nt 1.9 z automatem lub bardziej 2.4.

W jakiejs auto szmacie w tescie skrzynie (auto) uznali za minus tego auta tongue.gif

Napisano

> wlasnie szukam opinii nt 1.9 z automatem lub bardziej 2.4.

> W jakiejs auto szmacie w tescie skrzynie (auto) uznali za minus tego auta

Ja tez szukam Cromy ale wlasnie bez automatu, a taka na wypasie przewaznie jest automacie.Jechalem z kolega szkot7 jego Croma ale jako pasazer , i powiem bardzo plynnie biegi zmienialo bez szarpniec.A w tylu autach ten automat wystepuje http://en.wikipedia.org/wiki/AWTF-80_SC

Napisano

> Ja tez szukam Cromy ale wlasnie bez automatu, a taka na wypasie przewaznie jest automacie.Jechalem

Rozgladam sie od jakiegos czasu i tak na razie to na allegro tylko jedna widzialem taka co mi sie podobala, czyli full opcja z navi, jasna tapicerka, sky window, itp.

> z kolega szkot7 jego Croma ale jako pasazer , i powiem bardzo plynnie biegi zmienialo bez

teraz wiekszosc juz zmienia plynnie grinser006.gif, wazne aby za nadto nie zamulala auta, zmieniala biegi w odpowiednim momencie (diesel), no i zeby nie posypala sie po 50kkm.

> szarpniec.A w tylu autach ten automat wystepuje http://en.wikipedia.org/wiki/AWTF-80_SC

dzieki za link, poczytam sobie ok.gif

BTW. Ktorego modelu szukasz ? Orientujesz sie czy poza wygladem sa duze zmiany po FL hmm.gif

Napisano

> Rozgladam sie od jakiegos czasu i tak na razie to na allegro tylko jedna widzialem taka co mi sie

> podobala, czyli full opcja z navi, jasna tapicerka, sky window,

Widze ten sam gust mamy zlosnik.gifzlosnik.gif Tez takiej szukam smile.gif

Nawet mogla by byc skora tak jak tutaj http://otomoto.pl/fiat-croma-1-9jtd-110kw-panorama-xenony-C13957164.html.

Chyba niczym sie nie zmienila jak tylko zewnetrznie.

Ja przed liftowa szukam.

Napisano

> Widze ten sam gust mamy Tez takiej szukam

> Nawet mogla by byc skora tak jak tutaj

> http://otomoto.pl/fiat-croma-1-9jtd-110kw-panorama-xenony-C13957164.html.

Osobiscie mi taka bardziej podchodzi :

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C14000847

no i jest bez skory ok.gif

Wczesniej byla taka tylko z navi (ze Szczecina) i w takim fajnym ciemnobrazowym kolorze food.gif

> Chyba niczym sie nie zmienila jak tylko zewnetrznie.

Jak znam Fiata to niekoniecznie grinser006.gif

> Ja przed liftowa szukam.

to po lifcie ciut ladniejsza jest i czesciej wystepuja wersje z xenonami.

Napisano

> Osobiscie mi taka bardziej podchodzi :

> http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C14000847

> no i jest bez skory

> Wczesniej byla taka tylko z navi (ze Szczecina) i w takim fajnym ciemnobrazowym kolorze

> Jak znam Fiata to niekoniecznie

> to po lifcie ciut ladniejsza jest i czesciej wystepuja wersje z xenonami.

Akurat ta z linka ktorego dales, bylem ogladac i nia jechalem zlosnik.gifzlosnik.gif

Tez mi sie podoba w tym ciemnym brazie, aczkolwiek czarna i relingi zeby miala i miodzio smile.gif

Ja mam 45 tys zl, to na ta po FL ciezko bedzie kupic.

Napisano

Automat w Cromie jest bardzo mocny - skrzynia i sprzęgło może przenieść do 470 Nm a to juz nie przelewki... zlosnik.gif nie słyszałem aby padał i aby ktoś narzekał... ja mam manuala ale miałem okazje sprawdzać taka w full wypasie z 200 KM silniczkiem i niestety rozczarowałem się .... auto za ciężkie.... no ale z tym dachem i automatem jak nic 1800 kg sick.gif automat ma swoje +/- mysle że więcej jak litr nie spali od manuala...

Szukajcie i kupujcie ok.gif

Napisano

> Automat w Cromie jest bardzo mocny - skrzynia i sprzęgło może przenieść do 470 Nm a to juz nie

> przelewki... nie słyszałem aby padał i aby ktoś narzekał... ja mam manuala ale miałem

> okazje sprawdzać taka w full wypasie z 200 KM silniczkiem i niestety rozczarowałem się ....

> auto za ciężkie.... no ale z tym dachem i automatem jak nic 1800 kg automat ma swoje +/-

hmm.gif ale stosunek mocy do masy ma chyba jednak lepszy niz 1.9. W cyfrach tez to znacznie lepiej wyglada.

> mysle że więcej jak litr nie spali od manuala...

to akurat nie problem.

> Szukajcie i kupujcie

jest jakies forum Cromy, co by mozna poczytac nt opinii ?

Znalazłem w necie jedynie forum na stronie Fiata (czyzby poszli w slady Subaru grinser006.gif)

Napisano

> Akurat ta z linka ktorego dales, bylem ogladac i nia jechalem

> Tez mi sie podoba w tym ciemnym brazie, aczkolwiek czarna i relingi zeby miala i miodzio

> Ja mam 45 tys zl, to na ta po FL ciezko bedzie kupic.

czasem sie zdarzy ale nie w tej wersji biglaugh.gif

Napisano

> Mógłbyś napisać jeszcze coś o tych problemach?

> Jaki silnik najlepiej wybrać z diesli?

2.2 byłby odpowiedni ... reszta to muły zlosnik.gif

Jeździłem trochę 2,0 140 w mundku i s-maxie, szału nie robi, ale sprawnie jeździ. Tylko że i tu siedzi DPF niestety.

Teraz to pewnie bym już decydował się na mdo ... jednak jest nieco wiekszy od kompakta biglaugh.gif 2,0 zawsze można samym wirusem robić na170@400 waytogo.gif

Napisano

> ale stosunek mocy do masy ma chyba jednak lepszy niz 1.9. W cyfrach tez to znacznie lepiej

> wyglada.

Tak to prawda.... ale to w cyfrach ..... moje odczucia dupometru były inne sick.gif auto jest szybkie ale nie aż tak... Nie wiem czy jest szybsze od 1,9 w manualu ale ma małą nośność .... pamientaj jeszcze, że masa zazwyczaj nie uwzględnia dachu szklanego i innych dodatków.... Kiedyś widziałem test Cromy .... właśnie 200 KM robił go Senna - Bruno Senna gdzieś na parkingu pietrowym - jakiś angielski program... nie pamientam 5 -gear ?

> to akurat nie problem.

zlosnik.gif jak zobaczysz średnie spalanie na poziomie 13,5 litra to sie zgarbisz hehe.gif

> jest jakies forum Cromy, co by mozna poczytac nt opinii ?

Mało tego jest....

> Znalazłem w necie jedynie forum na stronie Fiata (czyzby poszli w slady Subaru )

To znaczy ?

Napisano

> Witam

...

> Myśli nad:

...

Mozesz sie jeszcze zastanowić na Avensisem, może Octavia lub nawet Superb

Z Fordów to też S-max jest duży.

Kurcze, ja też się zastanawiałem nad autem dokładnie takiego typu. Do tej pory moim faworytem był S-max a potem Passat B6. Tylko, że pierwszy typ to Ford (a tu są różne opinie), a teraz z kolei czytam o problemach z silnikiem 2.0 xw Passacie.

No i teraz mam problem frown.gif Chyba trzeba się rozejrzeć za Avensisem. Przynajmniej tu nie słyszałem złych opinii.

Ale chętnie poczytam co macie do powiedzenia na temat Vectry.

Napisano

> Tak to prawda.... ale to w cyfrach ..... moje odczucia dupometru były inne auto jest szybkie ale

> nie aż tak... Nie wiem czy jest szybsze od 1,9 w manualu ale ma małą nośność .... pamientaj

z cyfr wyglada to zachecajaco:

1.9 150KM manual: 9.6s do 100km/h

1.9 150KM automat: 9.9s do 100km/h (jak dla mnie 0.3s roznicy to dobry wynik ok.gif)

2.4 200KM automat: 8.5s do 100km/h

masz jakies dane odnoscie ladownosci, bo nei moge znalesc ?

Nie rozumiem tylko dlaczego we wszelkich testach tak krytykowali ta skrzynie, ze jest powolna, ze znacznie wiecej pali, itd. Wg danych 0.3s to bardzo dobry wynik na klasyczna skrzynie jednosprzeglowa. Spalanie wg danych i opinii uzytkownikow tez nie jest wiele wieksze...

> jeszcze, że masa zazwyczaj nie uwzględnia dachu szklanego i innych dodatków.... Kiedyś

> widziałem test Cromy .... właśnie 200 KM robił go Senna - Bruno Senna gdzieś na parkingu

> pietrowym - jakiś angielski program... nie pamientam 5 -gear ?

poszukam ok.gif

> jak zobaczysz średnie spalanie na poziomie 13,5 litra to sie zgarbisz

hmm.gif gdzies czytalem w opiniach ze 11 to nie powinno sie przekroczyc, w testach tez jakos nie tak duzo im wychodzi ..

> Mało tego jest...

tongue.gif

> To znaczy ?

kiedys jeszcze bylo to nie do pomyslenia, forum na stronie Fiata grinser006.gif :

http://www.fiat.pl/forum/

Napisano

> z cyfr wyglada to zachecajaco:

> 1.9 150KM manual: 9.6s do 100km/h

> 1.9 150KM automat: 9.9s do 100km/h (jak dla mnie 0.3s roznicy to dobry wynik )

> 2.4 200KM automat: 8.5s do 100km/h

Powinno być super jak w Stilo po wirusie ale niestety tak nie było niewiem.gif myślę że jak sie przejedziesz to sam coś więcej powiesz na ten temat...

> masz jakies dane odnoscie ladownosci, bo nei moge znalesc ?

Poszukam.... w danych katalogowych ładowność maksymalna jest inna dla 150 KM i 200 KM .... zobacz na stronie Fiata

Tu zobacz....

> Nie rozumiem tylko dlaczego we wszelkich testach tak krytykowali ta skrzynie,

Nie wiem... nie mam a moje doznania były pozytywne... ale co innego przejechać się a co innego zrobić 100.000 km

> gdzies czytalem w opiniach ze 11 to nie powinno sie przekroczyc, w testach tez jakos nie tak duzo

> im wychodzi ..

Podobno od 8,4 do 11 a skrajnie w mieście do 13,5... zobacz tu .....

No i jeszcze to.....

Napisano

Hmmmm według danych z książki Fiata jaka ja dostałem z Cromą dla wszystkich wersji i benzyny oraz disle od 120 do 200 KM i od manualu do automatu ładowność auta zawsze wynosi 520 Kg a - różni się natomiast masa całkowita dopuszczalna tych aut... dla 200KM ma 2170 kg

Napisano

ciach

Jeśli szukacie coś o silnikach 1.9 w cromie to spójrzcie co piszą o tychże w vectrach bo to te same jednostki, słowa kluczowe: egr, dwumas/sprzęgło, nastawnik klap wirowych (w 150KM). Spalanie od 4.5l wzwyż.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.