Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Egzotyczne zestawienie Fiat Croma vs. Volvo V50

Featured Replies

Napisano

Czy ktos mi moze wytlumaczyc dlaczego wiele osob tutaj rozpisuje sie nad tym jaka Croma jest wieeeelka skoro jest weższa od niektorych kompaktow? Chodzi o długość?

Napisano

> Czy ktos mi moze wytlumaczyc dlaczego wiele osob tutaj rozpisuje sie nad tym jaka Croma jest

> wieeeelka skoro jest weższa od niektorych kompaktow? Chodzi o długość?

Nie wiem o co chodzi, pewnie o wykorzystanie wnętrza itp ale naprawdę wewnątrz jest wielka i nie chodzi o bezsensowne miejsce nad głową, ale w ogóle poczucie swobody, miejsca zarówno z przodu jak i z tyłu (jestem wysoki i w mało którym aucie siedzę wygodnie z tylu przy jednoczesnym ustawieniu wygodnym fotela kierowcy przed sobą - nawet w C5 aktualnym nie było rewelacji, a w Cromie bardzo wygodnie w takim układzie mi jest). Na pewno ksztalt foteli, kanapy z tyłu (a nie pojedynczych foteli) , grubość drzwi itp. mają znaczenie.

Napisano
  • Autor

> Czy ktos mi moze wytlumaczyc dlaczego wiele osob tutaj rozpisuje sie nad tym jaka Croma jest

Wsiądź to zrozumiesz smile.gif

Napisano

> Czy ktos mi moze wytlumaczyc dlaczego wiele osob tutaj rozpisuje sie nad tym jaka Croma

Nie wiem ale jak przesiadam sie do Stilo to mam wrazenie, ze siedze w małym fiacie 126p hehe.gif Co do jej wysokości to jak wstawiałem antene do CB - triplex i zdejmowałem częśc podsufitówki, to okazało się że jest tam jeszcze prawie 10 cm do dachu yikes.gif nie wiem po co takie wysoke auto a tyle wolnego miejsca włosi nie zagospodarowali.... może z szklanym dachem jest to bardziej widoczne ok.gif

Może to kwestia jasnej tapicerki, może przeszklenia, może wysokość siedzenia, może deska rozdielcza i kokpit....

Tak jak koledzy pisali - jak nie usiądziesz to nie bedziesz wiedział.... ba powiem tobie, że w Skodzie Oktavi kombi bagażnik jest dłuższy

Napisano

wysokość i brak proporcji robi takie a nie inne wrażenie. Jadąc nią czułem się podobnie jak w SMaxie ... no odrobinę mniejsza jest croma, ale wrażenia są dziwne co mniej zlosnik.gif

Napisano

> okazało się że jest tam jeszcze prawie 10 cm do dachu nie wiem po co takie wysoke auto

no przecież jest moda na te wysokie auta , w których możesz w sombrero jeździć , tylko po co ? hehe.gif

Napisano

np ktorych hmm.gif

Napisano

> no przecież jest moda na te wysokie auta , w których możesz w sombrero jeździć , tylko po co ?

Zgoda... ale dlaczego sufit jest tak nisko hehe.gifhehe.gif

Napisano

> Zgoda... ale dlaczego sufit jest tak nisko

bo włosi jak zwykle coś zapomnieli , podnieśli dach ale zapomnieli o podsufitce hahaha.gif

Napisano

Dziwne , mam Cromę 3 lata i tego nie zauważyłem , sprawdzę .

Ale może dlatego , że mam z automatem i nie mam potrzeby wajchować .

Napisano

Jeśli chcesz miec bardzo komfortowe auto o dużej dynamice , a przy tym nie klaustrofobiczne to Croma jest dobrym wyborem .

Ergonomia Cromy w moim odczuciu jest dostosowana do skrzyni automatycznej . Ja użytkuję diesla 2,4 z automatem i to jest prawdziwy dobrze wyposażony cruiser , nie boi sie dużych prędkości i na niemieckiej autostradzie spokojnie i bez wysiłku wytrzyma tempo skrajnego lewego pasa tak pod względem prędkości jak i dynamiki .

Przeciętne spalanie w ruchu krajowym bez klimy może zejść poniżej 8l/100 km z klimą 8,4 . To jest 200 KM , automat i prawie 2 tony realnej masy z bagażem . Jak wypada 1,9MJTD w Cromie nie wiem .

Obecnie dobijam do 100kkm i jak na razie rutynowe przeglądy i wymiany typu klocki hamulcowe , olej itp .

Ponadplanowo dobrowolnie niczym nie zmuszony wymieniłem rozrząd przy 80kkm - zalecenie warsztatowe podobnie jak w silnikach JTD( fabryka zaleca 120 kkm) i olej w skrzyni biegów - zalecenie warsztatowe wbrew producentowi nie przewidującego w ogóle wymiany . Przymusowo wymieniłem przebitą czymś (kamień?) chlodnicę klimy , palniki xenonów i czyściłem egr oraz pomalowałem zderzak tylny porysowany na parkingu . Teraz Croma ma pięć lat , co będzie dalej się okaże .

Croma jest dobrym wyborem , jeśli nie chcesz pokazywać ,że stać Cię na drogi lub niepospolity samochód, a jeździć lepiej i wygodniej niż "uznaną przez znafców " i drogą marką .Szczególnie na długich trasach. Nie jest to dobry wybór na króciutkie trasy do pracy i z powrotem ( szczególnie z DPF - ale tego DPFu można się pozbyc).

Dodalbym, żę jest z tyłu obszerniejsza od okrzyczanego Superba co zmierzyłem linijką o całe cztery centymetry na długość czyli lepiej sie do niej wsiada . Dlatego nie spotkałem żadnego testu porównawczego

z udziałem Superba i Cromy , a powinien taki sie ukazać mimo,że Croma schodzi z produkcji .Ale to znaczy , żę z tyłu pasażer ma więcej miejsca niż w Bentley'u , ktory jest ciaśniejszy od Superba (i głośniejszy). Oczywiście Croma to nie Bentley , Superb też nie Bentley , ale w teście komfortu Superb wypadł lepiej od Bentley'a , a że Croma wydaje sie być bardziej komfortowa od Superba to wnioski wysnujcie sami .

Rzetelne opinie o Cromie można znaleźć na Roadlook'u i Wysokich Obrotach

Napisano

Na te krótkie odcinki to nie, bo diesel (długie grzanie się, duże spalanie gdy zimny i ten dpf) czy z innych powodów?

Napisano

Pierwszy i główny powód to DPF , ja do tej pory nie mam z nim kłopotu ze względu na przebiegi , ale userzy róźnych marek mają z tym klopot , bo na dystansie kilometra tam i z powrotem nigdy go nie wypalą . Solution to usunąć i dać emulator co jest dużo tańsze niż ew. wymiana .

Nie wszyscy wiedzą (to tak a propos) włączenie wypalania DPF powoduje niewielkie ale wyczuwalne drgania silnika jeśli utrzymujemy obroty w zakresie ok 1800 , po za nimi tego nie ma . Sęk w tym , żę automatyka lubi niskie obroty , a silnik nie protestuje nawet przy dużych obciążeniach .

I tu nasuwa mi sie następna uwaga - automatyka pilnuje najniższego zużycia paliwa , co możę być denerwujące na kretych górskich drogach kiedy automat stara się włączyć najwyzszy bieg , szczególnie przy zjazdach . Wtedy lepiej przejść na sterowanie sekwencyjne , z reguły utrzymanie trzeciego biegu jest wystarczające ze względu na dużą moc silnika .

Napisano

Zgadzam sie z kolegą.... ja mam manuala 1,9 150 KM i po wakacjach / 2000 km po polskich i czeskich drogach w tym większość w górach spalanie wyszło na poziomie 6,2 litra/100km. Oczywiście klimatronik ustawiony w auto wink.gif na 21 C i troche bagażu + pasażerowie hehe.gif

Dla mnie Croma ma - za brak schowków, w Stilo mam więcej szuflad i schowków niż w Cromie....

• 4 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Chciałem tylko poinformować jak skończyła się ta historia. Troszkę to trwało bo ciągle miałem pilniejsze zajęcia ale... kupiłem w końcu smile.gif

...Saaba 9-5...

Model z roku 2006 czyli po lifcie (zwany okularnikiem)

SportKombi

Czyli Cromę w ładniejszym opakowaniu (z dodatkiem Vectry C). Silnik fiatowski 1.9 MultiJet 150KM (oni to nazywają TiD) z automatem (ale innym niż w Cromie - bez trybu manualnego). Ale koniec końców zostałem też w krainie Volvo (i nie chodzi mi o Chiny smile.gif ).

Zupełnym przypadkiem podjechałem do jednego komisu pod Wrocławiem i po pierwszej przejażdżce wiedziałem, że chcę to auto. Poczułem się w nim jakbym jeździł nim od zawsze. Po 6 miesiącach szukania czego innego, kupiłem go w 2 dni smile.gif

Tak więc będę miał do sprzedania (Z WIEEEELKIM ŻALEM) swoją Lucynkę Lybrę.

Napisano

Quote:

Zupełnym przypadkiem podjechałem do jednego komisu pod Wrocławiem i po pierwszej przejażdżce wiedziałem, że chcę to auto. Poczułem się w nim jakbym jeździł nim od zawsze. Po 6 miesiącach szukania czego innego, kupiłem go w 2 dni

No to co to za łoś ? hmm.gif

Napisano

> Nie wiem.

> Parę mądrzejszych ode mnie osób szukało różnych zamienników do części podwozia i się na temacie

> wyłożyli.

> Przyznaję, nie drążyłem tematu "do upadu", więc być może jest to prawda, natomiast patrząc przez

> katalogi części zamiennych nie jest tak hop-siup.

Silnik położenia świateł góra-dół do Stilo to 210 zł w ASO, ta sama

część od Oktavii - 34 zł. Producent ten sam, numer części identyczny zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Hmmm powiem szczerze, że tego nie wyczułem ... ale jutro z ciekawości to sprawdzę. W Cromie

> faktycznie jest dziwnie... to zanczy przez kilka tygodni nie mogłem tam znaleźć swojego

> miejsca, już w Stilo siedzi się wysoka a w Cromie prawie jak w terenówce :-) ... no ale teraz

> nie mogę odnaleźć się w Stilo ..... Croma jest bardzo wygodna ...

skoro wątek odkopany to chętnie zapytam cromowców/oplarzy zlosnik.gif bo - nie żebym leciał zamawiać - zaintrygowały mnie ceny ostanich już chyba egzemplarzy fabrycznie nowej Cromy 2.2 automat

Jak jeździ taka dość wysoka Croma? Zawias pewnie miękki i komfortowy, ale jak jest z hałasem przy dużych prędkościach? Przede wszystkim przy wietrznej pogodzie. Czy jedzie to to stabilnie przy dużym wietrze? Na pewno macie porównanie do "niższych" samochodów.

Czy warto w ogóle myśleć o tej wersji (Opla zlosnik.gif), 2.2 auto?

Napisano

A czemu tukej nie pytasz? hmm.gif

Napisano

> A czemu tukej nie pytasz?

icon_eek.gif miałem zakodowane z jakiegoś wątku, że kącika Cromy nie ma i nie będzie zlosnik.gif nawet nie wiedziałem, że jest już takie miejsce - dzięki ok.gif to przez skromność i pracowitość - nie latam po cudzych ogródkach zlosnik.gif

Napisano

> Jak jeździ taka dość wysoka Croma? Zawias pewnie miękki i komfortowy, ale jak jest z hałasem przy

> dużych prędkościach? Przede wszystkim przy wietrznej pogodzie. Czy jedzie to to stabilnie przy

> dużym wietrze? Na pewno macie porównanie do "niższych" samochodów.

> Czy warto w ogóle myśleć o tej wersji (Opla ), 2.2 auto?

Przeczytaj co piszą na ten temat profesjonaliści.... tu są tylko amatorzy hehe.gif zwykli kierowcy zlosnik.gif

Napisano

Cromy 1.8 i 2.2 daja sie zagazowac ? 1.8 to silnik Opla a 2.2 ?

Pzdr

Napisano

> Chciałem tylko poinformować jak skończyła się ta historia. Troszkę to trwało bo ciągle miałem

> pilniejsze zajęcia ale... kupiłem w końcu

> ...Saaba 9-5...

> Model z roku 2006 czyli po lifcie (zwany okularnikiem)

słuszny wybór ok.gif

Napisano

> Przeczytaj co piszą na ten temat profesjonaliści .... tu są tylko amatorzy zwykli kierowcy

a gdzie ichnich znajdę, przepomocny? blagam.gifzlosnik.gif

Napisano

> Cromy 1.8 i 2.2 daja sie zagazowac ? 1.8 to silnik Opla a 2.2 ?

też Opel, z tego co wiem

Napisano

> Tak więc będę miał do sprzedania (Z WIEEEELKIM ŻALEM) swoją Lucynkę Lybrę.

Może będę zainteresowany - podeślesz jakiś krótki opis i zdjęcie na maila?

[email protected]

Napisano
  • Autor

> Może będę zainteresowany - podeślesz jakiś krótki opis i zdjęcie na maila?

> [email protected]

Hehe, nie jesteś pierwszy.

Poszło na maila chociaż auto nie jest jeszcze oficjalnie do sprzedania.

PS. Jeśli mogę coś poradzić to nie wklejaj swojego adresu na forum - chyba, ze chcesz dostawać niezwykle korzystne oferty na leki na potencję smile.gif

Napisano

> Kumpel niedawno kupił S40 z 2008r, wyciek oleju spod czujnika, wymiana chłodnicy od klimy, łożyska,

> i coś jeszcze wymieniał po 2 miesiącach od kupna lekko poszło ponad 2kzł

No to ja mam c30 i nic a nic się nie chce popsuć. Może kolega po jakimś dzwonie ma ten samochód?

Napisano

Myślałem, że nasze forum aż tak nisko nie upadnie:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.