Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Egzotyczne zestawienie Fiat Croma vs. Volvo V50

Featured Replies

Napisano

Hej, poszukuję auta z roczników 2005-2007 (im młodszy tym lepiej). Kwota do wydania 30-40kzł. Auto powinno być w miarę pakowne (koniecznie kombi), tanie w eksploatacji, eleganckie, silnikiem diesla i z mocnym (i/lub tanim w naprawie) zawieszeniem. Po odfiltrowaniu przez moje gusta i humory na placu boju zostały dwa, właściwie zupełnie inne, auta - Fiat Croma i Volvo v50.

Croma wygrywa przestrzenią i silnikami

Volvo wyglądem, prestiżem i ergonomią.

Bardziej cięgnie mnie do v50 ale rozsądniej będzie kupić Crome.

Co sądzicie? Jeździliście jednym albo drugim, macie porównanie? Które z nich może mieć trwalsze zawieszenie (to dla mnie szczególnie ważne) ?

Napisano

.

> Croma wygrywa przestrzenią i silnikami

> Volvo wyglądem, prestiżem i ergonomią.

I w cenie podanej przez Ciebie bada podobne roczniki silniki i przebiegi?

Napisano

Wiele razy rozważałem zakup Cromy, ponieważ jest to idealne auto patrząc na wiek, wielkość, wyposażenie i cenę. Niestety ja nigdy diesla sobie nie kupię a w Cromie benzyny konkretnej nie ma. Jeżeli nie przeszkadza Ci klekot, to bierz Cromę.

Napisano

> Hej, poszukuję auta z roczników 2005-2007 (im młodszy tym lepiej). Kwota do wydania 30-40kzł. \

> powinno być w miarę pakowne (koniecznie kombi), tanie w eksploatacji, eleganckie, silnikiem

> diesla i z mocnym (i/lub tanim w naprawie) zawieszeniem. Po odfiltrowaniu przez moje gusta i

> humory na placu boju zostały dwa, właściwie zupełnie inne, auta - Fiat Croma i Volvo v50.

icon_eek.gif

a reszta gdzie?

skoda O2 TDI wygra z tymi w cuglach

no prestiżu u niektórych to nie ma

> Bardziej cięgnie mnie do v50 ale rozsądniej będzie kupić Crome.

Kup Skode

Napisano
  • Autor

>Jeżeli nie przeszkadza Ci klekot, to bierz Cromę.

Jeżdżę aktualnie "klekoczącym" silnikiem 1.9 JTD pierwszej generacji (105KM). Jak dla mnie ten silnik to poezja a co dopiero 150 konny, młodszy o kilka generacji w Cromie. Klekot to sformułowanie nie na miejscu smile.gif

> I w cenie podanej przez Ciebie bada podobne roczniki silniki i przebiegi?

Do wyboru, do koloru.

Napisano

> Do wyboru, do koloru.

Chcesz powiedzieć że Croma jest w tekiej samej cenie jak Volvo - to mnie zaskoczyłeś. Spodziewałbym się że np w roczniku 2006 Croma będzie ze 2x tańsza....

Napisano
  • Autor

> Kup Skode

Skoda, VW, Audi itp odpadają z definicji.

Laguna odpada za awaryjność.

C5 mi się nie podoba

407 jest fajny ale nie ma do zaoferowania nic wiecej niż Croma i V50.

Avensis jest zbyt banalna, a jej japońska bezawaryjność to (ponoć) mit.

Saaby i Subaru mi się podobają, ale są drogie w eksploatacji i ciężko o serwis.

Accord mi się podoba, ale ciężko znaleźć w tej cenie.

Coś pominąłem?

Rozważamy tylko te 2 auta.

Napisano
  • Autor

> Chcesz powiedzieć że Croma jest w tekiej samej cenie jak Volvo - to mnie zaskoczyłeś. Spodziewałbym

> się że np w roczniku 2006 Croma będzie ze 2x tańsza....

Nie będzie. Bo (zupełnie teoretycznie) Croma to klasa wyżej niż V50.

Napisano

Ciach

jesteś w błędzie...

Kup Skode

hehe.gifzlosnik.gif

ale to MOJE i TYLKO MOJE zdanie

zrobisz jak Ci się UMYŚLAŁO i pewnie będzie dobrze

zlosnik.gif

Napisano

> Nie będzie. Bo (zupełnie teoretycznie) Croma to klasa wyżej niż V50.

Za to Croma będzie o 25% tańsza

Napisano

> Jeżdżę aktualnie "klekoczącym" silnikiem 1.9 JTD pierwszej generacji (105KM). Jak dla mnie ten

> silnik to poezja a co dopiero 150 konny, młodszy o kilka generacji w Cromie. Klekot to

> sformułowanie nie na miejscu

Mi bardziej chodzi o to, że diesla nie odkręcę do 6 tys rpm, więc dla mnie odpada.

Napisano

zawieszenie cromy rozpatruj przez pryzmat vectry C czy opla signum...

jest identyczne

Napisano

> Mi bardziej chodzi o to, że diesla nie odkręcę do 6 tys rpm, więc dla mnie odpada.

A po co tak kręcić ? W benzynie to wiadomo- dopiero wtedy ma moc, ale w dieselu ?

Napisano

> a reszta gdzie?

> skoda O2 TDI wygra z tymi w cuglach

no prosze Cie .. moze i wygra ale z Focusem lub inaczej jak pytal autor z V50. Nadal O2/V50/focus to kompakt o klase nizej niz Croma czy Vectra C, szczegolnie widac to w porownaniu do przepastnej Cromy. Porownaj sobie nawet dane techniczne ..

> no prestiżu u niektórych to nie ma

> Kup Skode

biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> zawieszenie cromy rozpatruj przez pryzmat vectry C czy opla signum...

> jest identyczne

I jeszcze Saaba 9-3 bodajże. Z kolei zawiecha V50 z focusa. Tyle, że nie mam pojęcia jaka zawieszka jest w wyżej wzmiankowanych smile.gif W sensie - jeśli chodzi o trwałość.

PS. A.. na marginesie - nie ukrywam, że ostatnio pożądliwie patrzę na automaty. Nie orientujecie się jak się sprawują Fiatowskie i Volvowskie automatyczne?

Napisano

Kumpel niedawno kupił S40 z 2008r, wyciek oleju spod czujnika, wymiana chłodnicy od klimy, łożyska, i coś jeszcze wymieniał po 2 miesiącach od kupna lekko poszło ponad 2kzł zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Kumpel niedawno kupił S40 z 2008r, wyciek oleju spod czujnika, wymiana chłodnicy od klimy, łożyska,

> i coś jeszcze wymieniał po 2 miesiącach od kupna lekko poszło ponad 2kzł

Bywa. Mój kumpel kupił ostatnio Passata i przez pierwsze 3-4 miesiące włożył w niego 7kzł. Ale to niczego nie dowodzi. Może źle kupił. Akurat o awaryjność obu aut się nie boję. Jeśli Croma będzie chociaż w połowie tak niezawodna jak Lybra to wystarczy, a V50 jest w czołówce tych śmiesznych niemieckich raportów niezawodności.

Napisano

Croma fajne autko tylko jak w niej parę razy siedziałem to za cholere nie mogłem znaleźć sensownego ustawienia fotela względem kierownicy i pedałów. Jakaś dziwna ta pozycja za kierownicą zlosnik.gif

Napisano

na stilo lub ssp byl temat chipa a w nim min. pare zdan nt. cromy i tych skrzyn automatycznych, zlookaj sobie, generalnie wychodzi ze te skrzynie sa ok.gif potrafia przeniesc nawet dosc duzy Nm po chipie ok.gif

generalnie jesli ma byc croma to szukaj 150mj, motor 2.4 z ta waga auta nie jest godny polecenia

Napisano

> Hej, poszukuję auta z roczników 2005-2007 (im młodszy tym lepiej). Kwota do wydania 30-40kzł. Auto

> powinno być w miarę pakowne (koniecznie kombi), tanie w eksploatacji, eleganckie, silnikiem

> diesla i z mocnym (i/lub tanim w naprawie) zawieszeniem. Po odfiltrowaniu przez moje gusta i

> humory na placu boju zostały dwa, właściwie zupełnie inne, auta - Fiat Croma i Volvo v50.

> Bardziej cięgnie mnie do v50 ale rozsądniej będzie kupić Crome.

> Co sądzicie? Jeździliście jednym albo drugim, macie porównanie? Które z nich może mieć trwalsze

> zawieszenie (to dla mnie szczególnie ważne) ?

serwis volwo jest cholernie drogi niestety crazy.gif

pozostaje fiacik wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jakaś dziwna ta pozycja za kierownicą

Zgodzę się. Chociaż jakoś w końcu sie w niej usadziłem to jednak siedzi się dziwnie - to auto samo nie wie czym chce być - limuzyną, vanem, mpv... myślę, że to tylko kwestia przyzwyczajenia

> serwis volwo jest cholernie drogi niestety

> pozostaje fiacik

Tyż prawda. O tym zapomniałem wspomnieć. Jeśli chodzi o włoszczyznę to mam już zaufanych mechaników, sprawdzone sklepy i serwisowanie kosztowałoby mnie grosze. No ale zakładamy, że VV nie będzie sie psuło smile.gif

> generalnie jesli ma byc croma to szukaj 150mj, motor 2.4 z ta waga auta nie jest godny polecenia

1.9 (wersja 150KM) szukam i takich jest najwięcej. jakbym kupił 2.4 to może bym sie nie pochlastał, ale różnica w osiągach (w porównaniu do różnicy mocy na papierze) jest znikoma a utrzymanie droższe. Sam fakt, że po liftingu Cromy Fiat wycofał się z tego motoru o czymś świadczy.

Napisano

> Co sądzicie? Jeździliście jednym albo drugim, macie porównanie? Które z nich może mieć trwalsze

> zawieszenie (to dla mnie szczególnie ważne) ?

W V50/S40 generalnie zawieszenie mogę uznać za trwałe - nie ma "standardowych" przypadków, raczej incydentalnie rozsypuje się to, albo owo przy zupełnie przypadkowych przebiegach (jeżeli np tuleje wahaczy czy amortyzatory wytrzymują od 80 do 200 kkm zależnie od egzemplarza a generalnie przez całe życie samochodu nie ma z nimi problemu, to uznaję, że nie ma z nimi problemu).

Wszystko jeszcze zależy Z JAKIM SILNIKIEM to V50 ma być...

Edit: kolega poniżej mi przypomniał - dość częstą przypadłością są awarie łożysk kół przednich - piasta koło 600 PLN/strona.

Napisano

> Sam fakt, że po liftingu Cromy Fiat wycofał się z tego motoru o czymś świadczy.

silnik 2.4mj z automatem zniknal z oferty dopiero pare mcy temu

Napisano

> Skoda, VW, Audi itp odpadają z definicji.

> Laguna odpada za awaryjność.

> C5 mi się nie podoba

> 407 jest fajny ale nie ma do zaoferowania nic wiecej niż Croma i V50.

> Avensis jest zbyt banalna, a jej japońska bezawaryjność to (ponoć) mit.

> Saaby i Subaru mi się podobają, ale są drogie w eksploatacji i ciężko o serwis.

> Accord mi się podoba, ale ciężko znaleźć w tej cenie.

> Coś pominąłem?

> Rozważamy tylko te 2 auta.

Tak tylko - Saab to w dużej mierze Opel. wink.gif

Napisano

> Kumpel niedawno kupił S40 z 2008r, wyciek oleju spod czujnika,

Jakiego czujnika ?

> wymiana chłodnicy od klimy

Standard w tym roczniku.

> , łożyska,

> i coś jeszcze wymieniał po 2 miesiącach od kupna lekko poszło ponad 2kzł

Bardzo tanio to zrobił.

Rzekłbym, że zaniżył.

Skraplacz z wymianą to koszt ok 1000 PLN, piasty są dostępne tylko jako oryginały (ok 650 PLN/strona + robota), zamienniki są w b. zbliżonej cenie, ale trudno dostępne.

Napisano

> A po co tak kręcić ? W benzynie to wiadomo- dopiero wtedy ma moc, ale w dieselu ?

Bo co byś nie robił i tak gówniano idzie, za to nie nadążasz wachlować wajchą ?

Napisano

> skoda O2 TDI wygra z tymi w cuglach

> no prestiżu u niektórych to nie ma

> Kup Skode

no tak, Octavia to faktycznie prestizowe auto ... facepalm.gif

Napisano
  • Autor

> W V50/S40 generalnie zawieszenie mogę uznać za trwałe - nie ma "standardowych" przypadków, raczej

Wrocław to naprawdę poligon. A wkrótce będę mieszkał pod Wrocławiem, w miejscu gdzie trzeba troszke jeździć drogą nieutwardzoną. Niewielu to wytrzyma smile.gif Pierwotnie w ogóle zastanawiałem się nad zakupem jakiegoś małego SUV-a. X-Traila albo Tucsona. X to dobre auto ale ciężko dostępne w tych pieniądzach. Co do Hyundaia jakoś mam opory...

> Wszystko jeszcze zależy Z JAKIM SILNIKIEM to V50 ma być...

Chyba najbardziej podchodzi mi 2.0TD (136KM) i D5. Przynajmniej na papierze...

Napisano

> Wrocław to naprawdę poligon.

Z wrocławskimi nie mam jakichś podwyższonych problemów.

> Chyba najbardziej podchodzi mi 2.0TD (136KM) i D5. Przynajmniej na papierze...

To do 150 kkm jeszcze jakoś to jeździ, potem skarbonka.

Przy 150 kkm wywala się w 2,0 dwumasa (wraz ze sprzęgłem), lub pada simering wału korbowego od strony sprzęgła (czyli jak wyżej + chyba 100-150 PLN uszczelka).

Turbosprężarka, jeśli nie jest skatowana to do 200 kkm dociągnie.

D5 - dobry silnik, bez szczególnych bolączek.

Patrząc przez pryzmat innych modeli problemem był wywalający się wysprzęglik (przy przebiegu ok 100 kkm), pociągający za sobą sprzęgło i dwumas - nie wiem, czy analogiczny problem jest w V50, może tam jest inne rozwiązanie.

Napisano
  • Autor

> To do 150 kkm jeszcze jakoś to jeździ, potem skarbonka.

Pfff.. no to mnie zmartwiłeś. 150kkm to standard w tych rocznikach. I pomyśleć, że moja lancia ma 270kkm i jeździ jak złoto... A jak się sprawuje ten mniejszy diesel 1.6? nie za mały do tego auta?

> D5 - dobry silnik, bez szczególnych bolączek.

Tyle tylko, że ciężko takiego upolować. Szczególnie w tej kasie.

Napisano

> Pfff.. no to mnie zmartwiłeś. 150kkm to standard w tych rocznikach. I pomyśleć, że moja lancia ma

> 270kkm i jeździ jak złoto...

Nie ma samochodów bezawaryjnych.

To co opisałem to też nie są awarie, tylko WYEKSPLOATOWANIE - to duża różnica wbrew pozorom.

> A jak się sprawuje ten mniejszy diesel 1.6? nie za mały do tego

> auta?

Nie mam doświadczeń innych niż jazda testowa.

Aktualnie (znaczy dziś :-) ) kończę teścik auta tej serii z silnikiem 1,6 109 KM w wersji DRIVe start-stop.

Uważam, że samochód całkiem zacny, małopalący, o akceptowalnej dynamice, aczkolwiek nie zabija zużyciem paliwa - ok 5 litrów w/g wskazań qmputra jakiegoś dzikiego szału nie robi.

Ciężko jest to znaleźć na rynku wtórnym, bo to auto praktycznie nie było oferowane flocie, a i osobom fizycznym średnio opłaca(ło) się to kupić.

> Tyle tylko, że ciężko takiego upolować. Szczególnie w tej kasie.

nie ma nic za darmo.

Volvo NIE jest tanim w eksploatacji samochodem.

Owszem, to fajne auta, ale NIE są to auta budżetowe.

Jeżeli będziesz miał tego świadomość, to raczej się nie zawiedziesz.

Napisano

- Fiat Croma i Volvo v50.

to sobie wybrałeś trochę dziwnie smile.gif

Croma - duża, niezłe diesle. na tym zalet koniec. Z Twoich kryteriów ani to nie ma mocnego zawieszenia, broń boże nie jest eleganckie, ani tanie w eksploatacji - jak to fiat, ciągle jakies usterki, najcześciej pierdoły skubiące po trochu portfel. Z resztą - ile Cromek widzisz na ulicy? prawie nic. zastanów się kto to kupi, jak będziesz chciał go odsprzedać i przede wszystkim za ile?

V50 - tu z kolei masz całkowicie z innej beczki auto - bardzo dobrej jakości materiały, wykonanie, prowadzenie jak z bajki, wyciszenie super, wiele drobnych smaczków które sprawiają że się w nim dobrze czujesz. ALE - w porównaniu do cromy to bardzo małe auto - przecież to klasa compact. Więc tutaj musisz zdecydować czy jesteś w stanie się do niego spakować. Jeśli tak? To po co brałeś pod uwagę cromę skoro potrzebujesz mniejszej pakowności, a w klasie kombi kompaktów masz wiele innych dobrych aut, jak choćby octavie smile.gif

Inne minusy volvo to bardzo drogi serwis autoryzowany (jesli jesteś z tych co do ASO jeżdżą), zawieszenie moze jest bezawaryjne ale w twoich kryteriach jest podane że ma być tanie w naprawie - a takie nie jest. Więc jeśli mieszkasz na zabitej dechami wsi, skąd prowadzi droga którą niemcy zbombardowali i od tego czasu nikt tego nie naprawił i czas przeżycia elementów zawieszenia to 1 rok to koszty mogą cię po kieszeni pociągnąć. Z kolei spełnia wcześniejsze kryterium - zdecydowanie jest eleganckie, dopracowane i daje dużo radości komuś kto docenia dyskretną elegancję i jakość.

Napisano

> Chcesz powiedzieć że Croma jest w tekiej samej cenie jak Volvo - to mnie zaskoczyłeś. Spodziewałbym

> się że np w roczniku 2006 Croma będzie ze 2x tańsza....

bo jest. ciężko będzie znaleźć dobre volvo w tej cenie.

Napisano

> Edit: kolega poniżej mi przypomniał - dość częstą przypadłością są awarie łożysk kół przednich -

> piasta koło 600 PLN/strona.

właśnie o tym gadałem ze "znajomym" z serwisu volvo - owszem kosztuje 600, ale jest absolutnie zamienna z piastą z focusa II która kosztuje juz tylko 300 smile.gif nawet ta sama firma to robi - FAG.

całe zawieszenie jest przeszczepem z focusa II - więc części mozna kupować z logiem ford - będzie taniej i to samo wink.gif

Napisano
  • Autor

>jak to fiat, ciągle

> jakies usterki

Powiedz mi.. iloma fiatami w życiu jeździłeś, że masz taką wiedzę. Bo ja czterema (jeśli wliczyć w to Lancie) i rozważam piątego - chyba gdyby były takie awaryjne "jak mówi szwagier i znajomy" to bym sie w nie nie pchał. Zresztą to nie miejsce na dyskusję o awaryjności - w obu tych autach ten czynnik jest podobny. Argument o ilości Crom nie jest żadnym argumentem przeciw - w Polsce się nie sprzedaje bo niestety Polak woli w tej samej cenie "solidne niemieckie (albo czeskie)". Z odsprzedażą rzeczywiście może być jakiś problem, ale tak samo niewiele jest ich na sprzedaż jak niewielu jest kupców - jakąś tam swoją niszę i pasjonata znajdzie. Crome rozważam głównie dlatego, że to bardzo dobre auto w tej cenie. Poza tym lubię nietuzinkowe auta.

I weźcie dajcie spokój z tą Skodą. Nie dałbym rady patrzeć codziennie na ten znaczek na kierownicy smile.gif

PS. Patrz ile masz volviaków w tej cenie: [0]=2005&a_text_i[1][1]=2007&a_text_i[4][0]=&a_text_i[4][1]=&a_text_i[5][0]=&a_text_i[5][1]=&a_text_i[14][0]=&a_text_i[14][1]=&a_enum[199]=all&a_enum[16]=2&a_enum[13]=all&a_enum[12]=all&a_enum[15]=all&a_enum[178]=1&a_mask[200][1]=1&change_attr=Poka%C5%BC]KLIK

Coś się kurza twarz linki wysypują...nie tak to powinno wyglądać...

Napisano

> właśnie o tym gadałem ze "znajomym" z serwisu volvo - owszem kosztuje 600, ale jest absolutnie

> zamienna z piastą z focusa II która kosztuje juz tylko 300 nawet ta sama firma to robi -

> FAG.

> całe zawieszenie jest przeszczepem z focusa II - więc części mozna kupować z logiem ford - będzie

> taniej i to samo

Nie wiem.

Parę mądrzejszych ode mnie osób szukało różnych zamienników do części podwozia i się na temacie wyłożyli.

Przyznaję, nie drążyłem tematu "do upadu", więc być może jest to prawda, natomiast patrząc przez katalogi części zamiennych nie jest tak hop-siup.

Napisano

> Powiedz mi.. iloma fiatami w życiu jeździłeś, że masz taką wiedzę. Bo ja czterema (jeśli wliczyć w

> to Lancie) i rozważam piątego

aha.... ty z tych. no to rzeczywiście croma to auto dla ciebie.

- chyba gdyby były takie awaryjne "jak mówi szwagier i znajomy"

ja też czterema (wliczając obecnego hebla)

> to bym sie w nie nie pchał. Zresztą to nie miejsce na dyskusję o awaryjności - w obu tych

> autach ten czynnik jest podobny.

w volvo i we fiacie? icon_eek.gif

Argument o ilości Crom nie jest żadnym argumentem przeciw

IMO jest - rynek bezlitośnie weryfikuje jakość i awaryjnośc. Szczególnie floty - tam nie ma miejsca na filozofów, którzy będą sobie usprawiedliwiać każdą awarię, tym że "to przecież typowa usterka, nic się nie stało", "a to taka pierdółka, że nawet nie nazwijmy tego usterką" - tam albo coś jest dobre i bezawaryjne, albo nie. I twardy rachunek kosztów w ASO to wykazuje. A widziałeś gdzieś jakieś watahy Crom na flotach, w wypożyczalniach?

Napisano

> Argument o ilości Crom nie jest żadnym argumentem przeciw - w

> Polsce (...)

No akurat Cromy to sie nigdzie dobrze nie sprzedaja, nie wykrecaj sie "ta paskudna Polska, gdzie tylko VW sie sprzedaja" smile.gif

Nawet na tak roznorodnym rynku jak holenderski (bo Holender im bardziej nietypowym autem jezdzi, tym lepiej - chocby to i chinskie mialo byc - zwracam uwage, ze to tu dziala dystrybutor Landwinda na europe) Croma jest ogromna zadkoscia.

Napisano

> Z resztą - ile Cromek widzisz

> na ulicy? prawie nic. zastanów się kto to kupi, jak będziesz chciał go odsprzedać i przede

> wszystkim za ile?

a czego się spodziewałeś skoro to auto jako nowe w podstawowej wersji to koszt circa 90kpln

to właśnie dlatego mało kto to kupuje i tak mało jest tego na rynku

to nie znaczy że to złe auto

Napisano

> A

> widziałeś gdzieś jakieś watahy Crom na flotach, w wypożyczalniach?

Ale IYO wynika to z:

a) złego produktu (awaryjność, funkcjonalność itp)\

b) fatalnej polityki sprzedaży flotowej FAP?

Napisano

> a czego się spodziewałeś skoro to auto jako nowe w podstawowej wersji to koszt circa 90kpln

Chodzi o to, że volvo V50 też mniej więcej tyle kosztuje w podstawowej wersji z dieslem. Z v50 jeździ dużo więcej, mimo że są autami o dwie klasy w dół.

> to właśnie dlatego mało kto to kupuje i tak mało jest tego na rynku

> to nie znaczy że to złe auto

Może i nie jest złe - wiem tyle co posiedziałem w kilku i połaziłem po wnętrzu, pomacałem, nawet tym nie jechałem.

Tylko skoro tak tego mało, znaczy się że najwidoczniej gro ludzi uznało, ze są lepsze auta na które mozna wydać te >90kpln.

Napisano

> Ale IYO wynika to z:

> a) złego produktu (awaryjność, funkcjonalność itp)\

> b) fatalnej polityki sprzedaży flotowej FAP?

A to juz ty powiedz - podobno we flotach siedzisz zlosnik.gif

Napisano

> - Fiat Croma i Volvo v50.

> to sobie wybrałeś trochę dziwnie

> Croma - duża, niezłe diesle. na tym zalet koniec. Z Twoich kryteriów ani to nie ma mocnego

> zawieszenia, broń boże nie jest eleganckie, ani tanie w eksploatacji - jak to fiat, ciągle

> jakies usterki, najcześciej pierdoły skubiące po trochu portfel. Z resztą - ile Cromek widzisz

> na ulicy? prawie nic. zastanów się kto to kupi, jak będziesz chciał go odsprzedać i przede

> wszystkim za ile?

Cromą jeżdżę od roku, przejechałem tym autem prawie 30 tyś km więc coś o nim wiem. Z ciekawości ile ty km nią przejechałeś??

Z zalet - zapewnia bardzo wysoki komfort jazdy, znakomite wyciszenie, niezłą jakość pomimo przebiegu 140 tyś z czego 30 tyś ja po drogach bardzo marnych w środku nic nie stuka nie skrzypi. Jest oszczędna i nie trapi mnie usterkami. Auto godne polecenia.

Wcześniej miałem okazję jeździć dwa lata P 307 HDI - nie ma porówania również pod względem awaryjności na korzyść Cromy oczywiście. W pracy jeżdżę Focusem - owszem zawieszenie świetne jeśli chodzi o prowadzenie ale hałas, komfort wnętrza i materiały wykończeniowe daleko z tyłu.

Przed zakupem również rozważałem V50 - ale w tej cenie trudno było coś znaleźć a i auto sporo mniejsze co dla mnie miało znaczenie.

Napisano

> Croma - duża, niezłe diesle. na tym zalet koniec. Z Twoich kryteriów ani to nie ma mocnego

> zawieszenia, broń boże nie jest eleganckie, ani tanie w eksploatacji - jak to fiat, ciągle

> jakies usterki, najcześciej pierdoły skubiące po trochu portfel. Z resztą - ile Cromek widzisz

> wszystkim za ile?

A to mówi były użytkownik cromy czy prenumerator autoświata? Z opisu wyłania się zarys małego zakompleksionego frustrata.

> V50 - tu z kolei masz całkowicie z innej beczki auto - bardzo dobrej jakości materiały, wykonanie,

> prowadzenie jak z bajki, wyciszenie super, wiele drobnych smaczków które sprawiają że się w

> nim dobrze czujesz.

Normalnie kosmos... hehe.gif

Napisano

> Cromą jeżdżę od roku, przejechałem tym autem prawie 30 tyś km więc coś o nim wiem. Z ciekawości

> ile ty km nią przejechałeś??

Zero. Pieprzy jak potłuczony. Norma.

Powinieneś wiedzieć, że ten user uznaje tylko forda i volvo a reszta to szajs niewarty zachodu.

Napisano

> widziałeś gdzieś jakieś watahy Crom na flotach, w wypożyczalniach?

Flota PKO SA - kadra zarzadzajaca.

Napisano
  • Autor

> Zero. Pieprzy jak potłuczony. Norma.

> Powinieneś wiedzieć, że ten user uznaje tylko forda i volvo a reszta to szajs niewarty zachodu.

Swoją drogą to zaskakująca dysfunkcja osobowości, że można kochać fordy a potępiać fiaty. Myślałem, że to ten sam syf na F smile.gif

Ok. Skończmy wojnę na marki. Chcę twardych argumentów a nie rozważań o umysłowości fleet managerów czy holendrów. Jeżdżę Lybrą - wiem jak to jest mieć egzotyczne włoskie auto.

Napisano

> a czego się spodziewałeś skoro to auto jako nowe w podstawowej wersji to koszt circa 90kpln

> to właśnie dlatego mało kto to kupuje i tak mało jest tego na rynku

> to nie znaczy że to złe auto

A V50 to przepraszam tańsze jest w tym porównaniu?

Te samochody są praktycznie w jednej cenie.

Napisano

> Swoją drogą to zaskakująca dysfunkcja osobowości, że można kochać fordy a potępiać fiaty. Myślałem,

> że to ten sam syf na F

> Ok. Skończmy wojnę na marki. Chcę twardych argumentów a nie rozważań o umysłowości fleet managerów

> czy holendrów. Jeżdżę Lybrą - wiem jak to jest mieć egzotyczne włoskie auto.

z autopsji znam jedną cromę która bezawaryjnie zrobiła 120 tysięcy i się rzekomo zepsuła...

właściciel wezwał asistansa, bo choinka paliła się na desce... Okazało się, że padł akumulator hehe.gif

Nadal jeździ u tego samego kierownika i dosłownie nic się z nią nie dzieje. Gość jeździ do aso tylko na okresowe przeglądy. Jakość tej konstrukcji robi wrażenie.

Napisano

> Zero. Pieprzy jak potłuczony. Norma.

> Powinieneś wiedzieć, że ten user uznaje tylko forda i volvo a reszta to szajs niewarty zachodu.

Kto by się tam rdzą w fordzie przemował zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.