Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak w Polsce kupic samochód....

Featured Replies

Napisano

Ogladalem Scenica i ogolnie stwierdziliśmy z żona iż może być...jako iż w naszym przypadku diesel sie nie sprawdzi chcemy benzyne...do wyboru 1.4 turbo albo 2.0 z automatem. Chcialem sie przejechać 1.4 turbo ale nie mieli...napisalem do Renault Polska gdzie poza Łodzią da sie czymś takim pojeźdić i dostałem nastepujaca odpowiedz:

Quote:

Szanowny Panie,

W nawiązaniu do przesłanej przez Pana wiadomości, dotyczącej jazde testowej samochodem Renault Scenic z silnikiem 1,4Tce, z przykrościa informujemy, iż żaden z Autoryzowanych Partnerów Renault w Polsce nie zdecydował się na sprowadzenie auta (zarówno Renault Scenic jak i Renault Megane), z wybranym przez Pana silnikiem, do jazd próbnych. Z przykrością informujemy zatem, iż nie jesteśmy w stanie Panu pomóc w tej sprawie.

Dziękujemy za zainteresowanie marką RENAULT.

Zapraszamy również do odwiedzenia naszej strony internetowej

.....

Czy wg nich wydam 70k patrzac tylko i wylacznie na folder reklamowy? Poprzewracało sie w głowach....

Napisano

Możesz w końcu kupić samochód innej firmy jeżeli uważasz ze lecą sobie w kulki.

Napisano

> Możesz w końcu kupić samochód innej firmy jeżeli uważasz ze lecą sobie w kulki.

zlosnik2.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif, normalnie przejmą się

Napisano

W PL wiekszosc samochodow trafia do firm az mnie w gardle sciska jak przypominam sobie za ile moja poprzednia firma focusy kupowala shocked.gif Nie maja tego w ofercie do jazd probnych bo pewnie slaba sprzedaz auto nirtypowe i wogole Panie kto teraz scenica kupuje jak wogole na ulicy tego nie ma hmm.gif Przeciez lepsze kombi od dziadka z Niemiec zwei zwei TDI hehe.gif

A ze u nich nie kupisz to nie szkodzi wypchna 1000 clio dla przedstawicieli handlowych i bedzie git. W USA czy GB nie do pomyslenia ale to PL oslabiony.gif

Napisano

> Czy wg nich wydam 70k patrzac tylko i wylacznie na folder reklamowy? Poprzewracało sie w

> głowach....

Napisali prawdę.

A dokładniej to może półprawdę.

Dealer zamawia demo w NAJCZĘŚCIEJ WYBIERANEJ wersji.

Tak silnikowej, jak i wyposażeniowej.

OK, może bardziej wypasionej wyposażeniowo, żeby klient się nieco bardziej podjarał i wziął to, na czym sprzedawcy zależy.

W przypadku tego samochodu najczęściej wybieranym źródłem napędu jest diesel.

Dodatkowo - 1,4 tCe to ZAPEWNE silnik drogi produkcyjnie (nowy model, dość udziwniony), więc rabaty na niego są zapewne słabieńkie - jeżeli diler ma sobie za ciężkie pieniądze sprawić "pomnik", to po co ma się w ten dil pchać ?

Oczywiście, z pktu widzenia klienta takiego jak Ty to niezbyt fajna sprawa, ale cóż - c'est la vie.

Napisano
  • Autor

rabaty sa wszedzie takie same - 8k pln

ten benzyniak jest 10k tanszy od diesla wiec powinien byc popularny...

poza tym w calej Polsce brak takiego silnika u dealera??

Napisano

Pamietam swego czasu kolega byl kierownikiem SAABa we Wrocławiu. Jak nie bylo czegos to jechal po to auto specjalnie do niemiec.

Napisano

> Jak nie bylo czegos to jechal po

> to auto specjalnie do niemiec.

Jak by te 1,4 turbo były w Niemcach, to pewnie by mu zaproponowali tą jazdę próbną 8 km z agranicą hehe.gif, ale 1000 do Francji już nie wypadało hahaha.gif

Napisano

> W USA czy GB nie do pomyslenia ale to PL

Czyli IYO w takiej dajmy na to GB diler reno ma do dyspozycji:

1. 3 sztuki Twingo (1,2 60 KM, 1,2 16 V 75 KM, 1,2 TCe 100 KM)

2. 10 sztuk Clio - 1,2 65 KM, 1,2 75 KM, dCi 65 KM, 1,6 125 KM, 2,0 SPORT 200 KM dla wersji 3 dr oraz j/w + 1,2 75 bioetanol i TCe 100 dla 5 dr

3. 5 sztuk Clio Grandtour (1,2 75, TCE 100, dCi 65, 85, 105)

4. 5 sztuk Thalii (1,2 75, 1,4 100, 1,6 105, dCi 65 i 85)

5. 10 sztuk Kangoo (1,6 90, 105, dCi 70, 85, 105), x2 bo jest też kangur z długim rozstawem

6. 8 sztuk Megane 1,6 100, 110, TCe 130, 2,0 140, dCi 85, 105, 110, 130)

7. 8 szt Megane Grandtour (silniki j.w.)

8. 2 szt Megan Żenerasją (1,6 110, dCi 85)

9. 6 szt Megane Coupe (1,6 110, TCe 130, 2,0 140, dCi 105, 110, 130 (litościwie pominę "lymytyd edyszyn baj robert kubica")

10. 4 sztuki "fliąs" (1,6 110, 2,0 140, dCi 85, 105)

11. 5 sztuk Scenika (1,6 110, TCe 130, dCi 105, 110, 130)

12. 5 sztuk Grand-Scenika (wersje silnikowe jak wyżej)

13. 3 "kolonoskopy" (2,5 170, dCi 150, 175)

14. 8 sztuk "laksom" (1,6 110, 2,0 Etanol 140, 2,0 T 170, 2,0T 205, dCi 110, 130, 150, 180)

15. 7 sztuk "laksom grątur" (silniki j.w. oprócz najsłabszej benzynu)

16. 5x "laksom kupej" (2,0 T 170, 2,0 T 205, V6 240, dCi 180, 235)

17. 2x Espas (140 / dCi 130)

18. 3 szt Grą espas (170 / dCi 150, 175

19. 6 szt Trafic osobowy (90/115/150 x2 bo są 6 i 9 os)

Sumujemy i wychodzi nam 97 (dziewięćdziesiąt siedem) pojazdów demonstracyjnych u KAŻDEGO dilera.

Litościwie pominę jeszcze wariancje n/t skrzyń biegów (bo to przeciez nie do pomyślenia, żeby nie móc popierdzieć w sprzęta z automatem).

O ilości aut demo dla kamikaze, który zdecyduje się handlować sprzętami użytkowymi, gdzie np takiego Mastera golusich odmian silnikowo/rozstawowo/napędowych jest póki co 14 nawet nie wspomnę.

Wiesz co ?

Nie pij już więcej tego świństwa.

Napisano

> rabaty sa wszedzie takie same - 8k pln

> ten benzyniak jest 10k tanszy od diesla wiec powinien byc popularny...

> poza tym w calej Polsce brak takiego silnika u dealera??

Uważasz, że diler kupując demo ma taki sam gówniany rabacik jak i Ty (bez urazy) ?

Napisano
  • Autor

> Jak by te 1,4 turbo były w Niemcach, to pewnie by mu zaproponowali tą jazdę próbną 8 km z agranicą

> , ale 1000 do Francji już nie wypadało

za tydzien bede w Dusseldorfie - mam nadzieje ze takie beda miec w wypozyczalni zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

z cennika przepisywales?

Napisano

> z cennika przepisywales?

taaa, aż z ciekawości sącząc porto wieczorową porą postanowiłem sprawdzić, jaki to poziom wypasu jest w jueseju...

Tylko zastanawia mnie gdzie te demówki miałyby parkować

Parking na 100 aut to z hektar będzie jak nie lepiej.

Wypas mają, nie to co w Polen, gdzie DUŻY diler to ma tak z 2x taką działkę na komplet infrastruktury włącznie z serwisem.

No, ale poczekajmy na przedpiszcę ;-)

Napisano

> Czyli IYO w takiej dajmy na to GB diler reno ma do dyspozycji:

<ciach>

Utopia:

No to liczymy, załóżmy że jeden samochód kosztuje średnio 11000EURO i potrzebuje miejsce do parkowania o powierzchni 12m2(wersja mocno optymistyczna).

97x11000EURO= 1067000EURO, 97x12m2=1164m2.

Czyli diler na samo parkowanie musiałby mieć parking 1200m2, tyle że wtedy aby dostać się do większości samochodów musiałby odstawiać inne auta, więc w praktyce parking 2000m2.

Powiedzmy, że zamrożenie i utrata wartości przez ponad 1 mln EURO bardzo duży diler jakoś przetrwa.

Realia:

A tak zupełnie poważnie to w Łodzi mamy 3 dilerów FIAT'a, niech każdy z nich ma po 1 aucie demo danego modelu(w praktyce nie ma) a silniki różne w zależności od dilera, bierzemy pod uwagę tylko popularne jednostki.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Sibui wyjaśnij co znaczu IYO bo kolega nie załapał Twojej wypowiedzi smile.gif

Napisano

> Sibui wyjaśnij co znaczu IYO bo kolega nie załapał Twojej wypowiedzi

Załapałem, że Sibui twierdzi, że kolega urwał się z choinki i doprecyzowałem jego wypowiedź.

Pozdrawiam BAS

ps.IYO == In Your Opinion(Twoim zdaniem)

Napisano

> A tak zupełnie poważnie to w Łodzi mamy 3 dilerów FIAT'a, niech każdy z nich ma po 1 aucie demo

> danego modelu(w praktyce nie ma) a silniki różne w zależności od dilera, bierzemy pod uwagę

> tylko popularne jednostki.

Ale każdy diler jest sam sobie sterem-okrętem-żeglarzem.

I każdy dba o swój własny biznes, bo SORY, ale kolega z drugiego krańca miasta to KONKURENT i czemu to mam mu wychodzić z pomocą ?

Mówię o podejściu biznesowym, bo w relacjach międzyludzkich bywa inaczej.

Dilerzy, zależnie od wielkości/lokalizacji/obrotów placówki mają mieć odpowiedni park samochodów demonstracyjnych, zastępczych itp i NIE jest tak, jak się ciemnemu ludowi wydaje, że "córka/żona/dupa właściciela salonu tym autem na mańkirę jeździła, psze naiwnego pana klejenta", tylko samochody mają być DO DYSPOZYCJI KLIENTÓW.

Bo czasem przychodzi sobie taki pan p.t. "mystery shopper", który DOKŁADNIE wie, jakim autem ma sobie zażyczyć przejażdżki i BIADA, ach BIADA jak się okaże, że takiego demo diler nie ma w dyspozycji, chociaż oficjalnie się nim wykazał.

Dilerzy pojazdy demo kupują na określonych warunkach (także finansowych) w ściśle określonym celu - producent sprzedaje je z niską marżą też w określonym celu.

Stąd ja absolutnie nie dziwię się, że dilerzy mają na składzie to, co jest z jednej strony najczęściej kupowane, a z drugiej to, co jest najmocniej "lansowane" przez producenta.

W powyższym przykładzie od którego się zaczęło ZAPEWNE są to pojazdy z dieslem.

Gdyby Renault chciał mocno wypromować pojazdy z TCe, to byłyby one "obowiązkowym wyposażeniem" każdego dilera i ciężko byłoby w drugą stronę - popierdzieć w fotel w dizelku.

Napisano

Lexus lansuje na sile model RX - ile razy pojadę na przegląd to dostaje RXa w zamian. Raz tylko mi się trafił ES. Natomiast w salonie maja do testów praktycznie każdy model. Jedynym wyjątkiem jest GS460 który jest tylko na specjalne zamówienie. Aha - i jeszcze IS-F jest ale przejechać się nie chcą dać frown.gif

Napisano

> Czy wg nich wydam 70k patrzac tylko i wylacznie na folder reklamowy? Poprzewracało sie w

> głowach....

Na poczatku roku chcialem przejechac sie Twingo RS.

Niestety zbyt rzadki model. zlosnik.gif

P.S. Wystawowego tez nie spotkalem.

Napisano

> Napisali prawdę.

> A dokładniej to może półprawdę.

> Dealer zamawia demo w NAJCZĘŚCIEJ WYBIERANEJ wersji.

> (...)

Wiesz dlaczego następne auto kupię u tego dilera co mi sprzedał obecne?

Bo niewykluczone, że będzie w wersji której próżno szukać na placach u dilerów. W dodatku nie wiem która akurat wersja będzie mi odpowiadała i chcę porównać. I jeszcze mojej żonie pasuje co innego, a ona też takim będzie powozić - i też chce porównać.

Mój diler zorganizuje mi (nie wiem jak i nie obchodzi mnie to) do jazd próbnych 3-4 sztuki naraz w rozważanych przeze mnie konfiguracjach, a ja sobie będę nimi jeździł i się zastanawiał. Może nawet wezmę którąś np. na weekend żeby sobie sprawdzić w trasie.

I na pewno nie będzie to Renault.

Napisano
  • Autor

> Wiesz dlaczego następne auto kupię u tego dilera co mi sprzedał obecne?

> Bo niewykluczone, że będzie w wersji której próżno szukać na placach u dilerów. W dodatku nie wiem

> która akurat wersja będzie mi odpowiadała i chcę porównać. I jeszcze mojej żonie pasuje co

> innego, a ona też takim będzie powozić - i też chce porównać.

> Mój diler zorganizuje mi (nie wiem jak i nie obchodzi mnie to) do jazd próbnych 3-4 sztuki naraz w

> rozważanych przeze mnie konfiguracjach, a ja sobie będę nimi jeździł i się zastanawiał. Może

> nawet wezmę którąś np. na weekend żeby sobie sprawdzić w trasie.

> I na pewno nie będzie to Renault.

GM taki customer oriented?

Napisano

> GM taki customer oriented?

Nie wiem czy wszędzie, ale u mojego dilera spotykam się z doskonałą obsługą. Nigdy nie słyszałem słowa "nie".

Napisano

Nie rozumiem jest na liscie TCE? Jest? Wiec jak ktos w GB ma ochote pojezdzic to ma czym. Na pewno wiecej auto do wyboru do jad probnych niz w PL.

Napisano

Podobnie jest u mojego dilera Hondy. Nie wiem czy koles mnie lubi czy cos, ale akcje typu:

-klienci pija 3 kawe a ja mecze go pytaniami o to jak malym kosztem kupic BBk do Civica

-klienci czekaja a ja narzekam na CRZ, ktorego nawet nie zameirzam kupowac

-klienci czekaja a ja debatuje o czapkach z daszkiem i okularach z oferty Hondy hehe.gif

Ogolnie kazda zachcianka jest spelniana bez jakichs dyskusji czy debat. Byl to jeden z powodow dla ktorych kupilem tam auto.

Napisano

> taaa, aż z ciekawości sącząc porto wieczorową porą postanowiłem sprawdzić, jaki to poziom wypasu

> jest w jueseju...

> Tylko zastanawia mnie gdzie te demówki miałyby parkować

> Parking na 100 aut to z hektar będzie jak nie lepiej.

> Wypas mają, nie to co w Polen, gdzie DUŻY diler to ma tak z 2x taką działkę na komplet

> infrastruktury włącznie z serwisem.

> No, ale poczekajmy na przedpiszcę ;-)

W USA jest prsicej jak nie ma takiej wersji silnikowej to moze byc np golas wersja ale z interesujacym silnikiem w wypozyczalni albo u innego dilera bo nie da sie ukryc, ze tam jednak jest ich wiecej.

Napisano

> Utopia:

> No to liczymy, załóżmy że jeden samochód kosztuje średnio 11000EURO i potrzebuje miejsce do

> parkowania o powierzchni 12m2(wersja mocno optymistyczna).

> 97x11000EURO= 1067000EURO, 97x12m2=1164m2.

> Czyli diler na samo parkowanie musiałby mieć parking 1200m2, tyle że wtedy aby dostać się do

> większości samochodów musiałby odstawiać inne auta, więc w praktyce parking 2000m2.

> Powiedzmy, że zamrożenie i utrata wartości przez ponad 1 mln EURO bardzo duży diler jakoś przetrwa.

> Realia:

> A tak zupełnie poważnie to w Łodzi mamy 3 dilerów FIAT'a, niech każdy z nich ma po 1 aucie demo

> danego modelu(w praktyce nie ma) a silniki różne w zależności od dilera, bierzemy pod uwagę

> tylko popularne jednostki.

> Pozdrawiam BAS

A co za prolbem zeby sie dogadac? Jak bylem zainteresowany jazda probna bravo i akurat nie mieli taakiego silnika to zadzwonili do innego dilera fiata w lodzi i mily Pan po mnie pryzjechal pojezdzilem i bylem zadowolony.

Napisano

> Podobnie jest u mojego dilera Hondy.

No to ja mam z dealerem tej marki raczej odwrotne doświadczenia. icon_rolleyes.gif

Napisano

> No to ja mam z dealerem tej marki raczej odwrotne doświadczenia.

ja również słabo wspominam próby kontaktu skromny.gif ale ... jak już niejednokrotnie wspominałem widocznie nie mam wyglądu potencjalnego klienta skromny.gif

Napisano

Sadze, ze to zalezy nie tyle od producenta samochodu tylko od konkretnego dielra.

Np. u dielara VW/Audi rozmowa byla na zasadzie "panie, wez pan spadaj, nie mam czasu rozmawiac z jakims biedaczkiem..."

Napisano

> Nie wiem czy wszędzie, ale u mojego dilera spotykam się z doskonałą obsługą. Nigdy nie słyszałem

> słowa "nie".

Moj tez jest bardzo mily nawet na weekend cruza dostalem ale, az tyle wersji hmm.gif Nigdy nie mialem takiej mozliwosci.

Napisano

> Sadze, ze to zalezy nie tyle od producenta samochodu tylko od konkretnego dielra.

Najprawdopodobniej tak ok.gif, chociaż ja zauważyłem natychmiastową zmianę podejścia po podpisaniu zamówienia i wpłaceniu zaliczki biglaugh.gif - wcześniej mieli czas odpowiadać na każde, nawet najgłupsze pytanie, teraz ciągle nie wiem, kiedy odbiorę auto. W piątek minęło pięć miesięcy od złożenia zamówienia. sick.gif

Napisano

> Sadze, ze to zalezy nie tyle od producenta samochodu tylko od konkretnego dielra.

> Np. u dielara VW/Audi rozmowa byla na zasadzie "panie, wez pan spadaj, nie mam czasu rozmawiac z

> jakims biedaczkiem..."

po prostu uwielbiam takie podejście skromny.gif

Napisano

Brat ma meganke 1.4T i jakoś to tam się odpycha, ale raczej odpuść sobie ten silnik zlosnik.gif

Napisano

> Nie rozumiem jest na liscie TCE? Jest? Wiec jak ktos w GB ma ochote pojezdzic to ma czym. Na pewno

> wiecej auto do wyboru do jad probnych niz w PL.

Czyli jednak brniesz ślepo w koncepcję, że u każdego dilera w GB jest taki zestaw ?

Napisano

> Wiesz dlaczego następne auto kupię u tego dilera co mi sprzedał obecne?

No i ?

Napisano

> Lexus lansuje na sile model RX - ile razy pojadę na przegląd to dostaje RXa w zamian. Raz tylko mi

> się trafił ES. Natomiast w salonie maja do testów praktycznie każdy model. Jedynym wyjątkiem

> jest GS460 który jest tylko na specjalne zamówienie.

Akurat z Toyotą i generalnie z japońskimi samochodami jest prosto, bo tam jest mało wersji silnikowych i wyposażeniowych.

> Aha - i jeszcze IS-F jest ale przejechać

> się nie chcą dać

Taaaa...

Za wysępieniem eF-a na testy to ja już 1,5 roku kolęduję :-(

Napisano

> W USA jest prsicej jak nie ma takiej wersji silnikowej to moze byc np golas wersja ale z

> interesujacym silnikiem w wypozyczalni albo u innego dilera bo nie da sie ukryc, ze tam jednak

> jest ich wiecej.

Miszczu, to wylistowałem Ci na przykładzie reno, ile powinien mieć diler samochodów, żeby spełnić Twoje wymagania ;-)

Ustosunkuj się do tego, a nie jareczkujesz i wykręcasz busia ogonem.

Napisano

bo Ty byłeś tym klientem co pił tą trzecią kawę biglaugh.gif

Napisano

> Moj tez jest bardzo mily nawet na weekend cruza dostalem ale, az tyle wersji Nigdy nie mialem

> takiej mozliwosci.

Sam mnie namawiał na porównanie z lepszą wersją. W sumie to ma sens, bo jak mi się spodoba to ją sprzeda i zarobi więcej.

Napisano

> No i ?

Nie jestem fanem konkretnej marki, więc byłem też w kilku salonach innych producentów.

Tam gdzie spotkałem się z postawą "spadaj" więcej się nie pojawię. Ale mam też dobre doświadczenia np. z jednym z salonów Citroena. Mimo że ostatecznie do transakcji nie doszło, gdy mi się kiedyś wymyśli kupić Citroena to pójdę właśnie tam, mimo że mam trzy inne salony bliżej.

Generalnie, to nie tak, że "się nie da". Jak ktoś chce sprzedać i zyskać klienta to wszystko można zorganizować.

Napisano

> Miszczu, to wylistowałem Ci na przykładzie reno, ile powinien mieć diler samochodów, żeby spełnić

> Twoje wymagania ;-)

> Ustosunkuj się do tego, a nie jareczkujesz i wykręcasz busia ogonem.

Ale co za problem popytać u innych dilerów, w wypożyczalniach, u importera, nawet ściągnąć auto zza granicy lub zorganizować jazdę właśnie tam.

Naprawdę, jak się komuś chce to można. Ale jak ktoś od progu woła "bierz co mamy bez oglądania albo spadaj" to ja właśnie spadam - do konkurencji, która nie robi takich problemów.

Napisano

> Ale co za problem popytać u innych dilerów, w wypożyczalniach, u importera, nawet ściągnąć auto zza

> granicy lub zorganizować jazdę właśnie tam.

Quote:

W USA czy GB nie do pomyslenia ale to PL

> Naprawdę, jak się komuś chce to można. Ale jak ktoś od progu woła "bierz co mamy bez oglądania albo

> spadaj" to ja właśnie spadam - do konkurencji, która nie robi takich problemów.

Ahaaaa

No to poproszę przykłady.

Konkretne.

Bo w przypadku innych marek jest podobnie jak w reno - poproszę zatem przykład dilera dowolnej uznanej marki*, który ma w dyspozycji demo samochody we wszystkich wersjach silnikowych i nadwoziowych

* tata się nie liczy, bo tam jest łącznie z 5 kombinacji ;-)

Zamieniam się w słuch.

Napisano

> Napisali prawdę.

> A dokładniej to może półprawdę.

> Dealer zamawia demo w NAJCZĘŚCIEJ WYBIERANEJ wersji.

> Tak silnikowej, jak i wyposażeniowej.

Dealer (na pewno Renault) zamawia auto w takiej wersji i silniku jakiej mu importer karze lub pozwoli.

Oczywiscie dealer moze wyjsc przed szereg i miec wiecej demo, ale to koszty a i warunkow dobrych na taka demowke nie dostanie.

Napisano

> Dealer (na pewno Renault) zamawia auto w takiej wersji i silniku jakiej mu importer karze lub

> pozwoli.

Znaczy za karę zamawia ? ;-)

> Oczywiscie dealer moze wyjsc przed szereg i miec wiecej demo, ale to koszty a i warunkow dobrych na

> taka demowke nie dostanie.

No i jest tak jak mówię - demo to to, na czym importerowi najbardziej zależy.

CHOCIAŻ - czasem są wyjątki i dilerzy miewają rodzyneczki, ale to - patrz wyżej to, co napisałeś.

Napisano

> Generalnie, to nie tak, że "się nie da". Jak ktoś chce sprzedać i zyskać klienta to wszystko można

> zorganizować.

Można WIELE zorganizować, ale liczyć na to, co kol. Cybul powiedział, że "we jueseju i jukeju to na pewno majo wszysko" to mrzonka.

A pewnych rzeczy po prostu NIE PRZESKOCZYSZ.

Napisano

Kiedys Renault Polska miala wlasny park w ktorym byly wersje silnikowe i wyposazeniowe rzadziej spotykane.

Ale coraz wieksze ciecie kosztow i mamy to co mamy...

Nie wiem czy tak jest nadal, ale w Suzuki w przypadku Grand Vitary kazdy dealer mial inna wersje wyposazenia i silnika i praktycznie w skali kraju byla cala gama (lacznie z benzynami V6) i przy dobrej woli obu stron mozna bylo odbyc jazde probna wybranym silnikiem i skrzynia biegow

Napisano

> Quote:

> W USA czy GB nie do pomyslenia ale to PL

Z tym się nie zgadzam. Wszędzie można dbać o klienta albo go olewać. Chociaż możliwe, że u nas częściej olewają. Mamy jeszcze trochę nawyków z poprzedniej epoki.

> Ahaaaa

> No to poproszę przykłady.

> Konkretne.

Konkretny przykład to będę miał jak się przejadę przed zakupem następnego auta.

Ale...

1. Jak zamawiałem swoje obecne to nikt wczesniej takiej wersji w Polsce nie kupował, nawet nie byli pewni że taka kompletacja występuje bo materiały były nieprecyzyjne. I diler nie miał problemu. Powiedzieli, że albo zdobędą od importera, albo kupią u dilera w Niemczech, przywiozą i mi sprzedadzą. Udała się opcja nr 1.

Jazd próbnych też miałem kilka, bo nie było auta z takim silnikiem i wyposażeniem, więce u jednego dilera testowałem wyposażenie a u innego silnik.

2. Kilka razy zdarzyło się, że akurat diler nie miał wersji którą się chciałem przejechać. Zwykle kończyło się: proszę zostawić telefon, ściągniemy takie auto od innego dilera i umówimy się na jazdę. Kilka razy za to skończyło się: "masz pan tu sobie pooglądaj katalog". Oczywiście dilerów z drugiej grupy już nie odwiedzę.

> Bo w przypadku innych marek jest podobnie jak w reno - poproszę zatem przykład dilera dowolnej

> uznanej marki*, który ma w dyspozycji demo samochody we wszystkich wersjach silnikowych i

> nadwoziowych

> * tata się nie liczy, bo tam jest łącznie z 5 kombinacji ;-)

> Zamieniam się w słuch.

Ale tu nie chodzi o to, żeby on to miał na placu. Chodzi o podejście do klienta, bo można ruszyć cztery litery, podzwonić trochę i spróbować. A niektórym się nie chce i w zamian wolą zbyć klienta ulotką.

Napisano

> Ale tu nie chodzi o to, żeby on to miał na placu. Chodzi o podejście do klienta, bo można ruszyć

> cztery litery, podzwonić trochę i spróbować. A niektórym się nie chce i w zamian wolą zbyć

> klienta ulotką.

Quote:

W nawiązaniu do przesłanej przez Pana wiadomości, dotyczącej jazde testowej samochodem Renault Scenic z silnikiem 1,4Tce, z przykrościa informujemy, iż
żaden z Autoryzowanych Partnerów Renault w Polsce
nie zdecydował się na sprowadzenie auta (zarówno Renault Scenic jak i Renault Megane), z wybranym przez Pana silnikiem, do jazd próbnych. Z przykrością informujemy zatem, iż nie jesteśmy w stanie Panu pomóc w tej sprawie.

Napisano

> bo Ty byłeś tym klientem co pił tą trzecią kawę

Raczej nie, bo nikt tam kawy nie proponował zlosnik.gif - nawet krzeseł nie ma, żeby sobie usiąść, czekając na obsługę. mlotek.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.